Menu

Kuvissa heinäkuun huippuhetket

IMG_4888

Kesäilta Savonlinnan satamassa


Keväällä reissasin Sveitsin hurmaavissa pikkukaupungeissa Genevenjärven rannalla ja nousin Ranskan Alpeille ihailemaan lumihuippuisia vuoria, alkukesästä taas matkustin Italiaan, missä ihastuin Amalfin rannikon tarunhohtoisiin kaupunkeihin, jotka oli rakennettu päällekkäin vuorenrinteisiin, seilasin laivalla Caprille ja Procidaan ja hihkuin innosta. Ja entäpä ne Napolin taivaalliset pitsat?

Sitten tuli heinäkuu.
Heinäkuu ja Suomen kesä.
Heinäkuu ja Suomen sateet.

Olen perinteisesti pyhittänyt heinäkuun Suomi-matkailulle – ja koska niin on aina tehty, niin oli tehtävä tänäkin kesänä – satoi tai paistoi!

Kun heinäkuun Suomi-kierrokseni oli ehtinyt Kristiinankaupunkiin asti, tapasin ruotsalaisen Örjanin, joka kiteytti lyhyessä lausahduksessaan varmasti aika monen suomalaisen tunnot tämän vuotisesta Suomen kesästä.  “Paska kesä“, Örjan totesi painokkaasti (Nämä olivat muuten niitä harvoja suomenkielisiä sanoja, joita Örjan osasi, tai joita minä kuulin hänen lausuvan).

Voisin aivan hyvin yhtyä tähän kommenttiin ja ruveta surkuttelemaan Suomen kesää, joka ei sitten tänä vuonna tainnut muistaa tulla Suomeen lainkaan, mutta en halua niin tehdä. Olen itse asiassa oppinut tykkäämään sateesta, ja tänä kesänä olen nauttinut joka ikisestä sadepäivästä, sillä sateen rummuttaessa ikkunapeltejä olen hyvällä omallatunnolla voinut kirjoitella blogia, selata satoja, tai jopa tuhansia, valokuvia, joita kesän aikana olen räpsinyt, lukea kirjaa peiton alla, katsoa elokuvia, joissa joku onnellinen muuttaa Toscanaan, tai vain tuijotella ulos ikkunasta ja ihmetellä sadepisaroita, jotka muodostavat rinkuloita järven pintaan.

Ihmisten puheista voisi päätellä, että tänä kesänä aurinkoa ei ole näkynyt lainkaan, mutta kun selaan heinäkuisia Instagram-kuviani, voin todeta, että taitavatpa olla väärässä nuo ruikuttajat. Kyllä aurinko on paistanut tänäkin kesänä!

Entäpä  Suomen suven kauneus verrattuna näkemiini Sveitsin, Ranskan ja Italian super söötteihin kaupunkeihin ja henkeäsalpaaviin maisemiin?  Mielestäni Suomen ei tarvitse kainostella yhtään. Täällä todellakin ON kaunista!

Vai mitä mieltä sinä olet?

IMG_4894

Mökkeilyä kauniina kesäpäivänä Pihlajaveden rannalla

IMG_4997

Edefeltin maisemissa Porvoon Linnamäellä

IMG_4999

Porvoon Emäsalossa nautittiin meren tuoksusta

IMG_5015

Päivä jolloin posti toi kauan odotetut paketin – SUP-laudan, jota kiirehdin heti testaamaan Savonlinnan Haukivedelle

IMG_5049

Leevi-koiranikin innostui suppailusta

IMG_5251

Kalajoella suppailu- ja purjelautailukurssilla

IMG_5129

Ihana kesäpäivä päättyi Kalajoella upeaan auringonlaskuun

IMG_5143

Kalajoen toinen ilta ja toinen upea auringonlasku

IMG_5147

Reippailemassa Kalajoen Siipo-joella

IMG_5216

Kristiinankaupungissa menossa Kanuunakallioille piknikille

IMG_5222

Myös Kristiinankaupungin auringonlaskut hurmaavat reissaajan

IMG_5239

Länsi-Suomen kierros huipentui Pori Jazzeilla Buena Vistan konserttiin

IMG_5259

Takaisin kotikonnuille ja suppailemaan Pihlajaveden sokkeloisille vesille

IMG_5298

Savonlinnan rautatiesillalta on hienot näkymät Olavinlinnalle

IMG_5313

Sulosaari Savonlinnassa on oiva paikka ihailla auringonlaskua

IMG_5331

Veneilemässä Pihlajavedellä auringonlaskun aikaan

IMG_5337

Sininen hetki Kalamajansaaressa Pihlajavedellä

IMG_5339

Heinäkuun lopun ilta Kalamajansaaressa

Kun heinäkuu vaihtuu elokuuksi ja illat pimenevät ja muuttuvat kostean kuulaiksi, mielen valtaa helposti alakulo. Tässäkö tämä oli? Joko se kauan odotettu kesä päättyi? Koulun alkuun on enää matkaa vain muutama lilliputtiaskel ja kotikaupunkinikin alkaa oopperaukauden päätyttyä kietoutua  kerälle odottamaan talvihorrosta.

Minä en ole kuitenkaan valmis luopumaan vielä kesästä. Onhan elokuu eteläeurooppalaistenkin tärkein lomakuukausi. Niinpä elokuun alun kunniaksi matkustan lapsuuteni kesämaisemiin, aikaan jolloin kesät olivat loputtoman pitkiä ja päivät aurinkoisia.

En tule pettymään tälläkään kerralla. Täällä Rikkaveden rannalla, lapsuuteni maisemissa, kesä on aivan niin kuin silloin ennen, silloin kun kaikki kesäpäivät olivat täynnä järvessä (tuntikausien polskimisen jälkeen) kylmästä siniseksi värjäytyneitä huulia, äidin leipomaa mustikkapiirakkaa ja huolettomia hetkiä hehkuvan auringon alla.

Venytän päivän pituutta ja nousen jo puoli viideltä, auringonnousun aikaan  (hieraisen silmiäni herätyskellon pirahtaessa soimaan, mutta päättäväisesti nousen ylös sängystä, vaikka unihiekka silmiä kutittaakin). Nautin kesäaamun kuulaudesta, usvasta järven pinnalla, hetkestä ennen auringonnousua, hetkestä, jolloin koko luonto hiljenee.

IMG_5406

Hetki ennen auringonnousua Rikkaveden rannalla lapsuuden kesämaisemissa

IMG_5407

Ja aurinko nousee

Ja auringon noustua kömmin takaisin aittaan, peiton alle, herätäkseni muutamien tuntien jälkeen uudestaan – tällä kertaa linnun lauluun ja auringon lämpöön, täydelliseen kesäaamuun – sellaiseen aamuun, joita lapsuuteni kesät olivat pullollaan.

IMG_5411

Elokuun aamu Rikkavedellä

 


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Destination UnknownKaukokaipuu ja Veera Bianca.
Lue ohjeet täältä.

Minut löydät instagramista nimellä @heidimaailmanaarella
Blogini on nyt myös Facebookissa:  https://www.facebook.com/maailmanaarella

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

43 Comments

  • Ansku BCN
    6.8.2015 at 16:16

    Kolme viikkoa on takana Suomenlomaa ja vaikka säät ovat olleet epävakaiset niin on kyllä ollut mukavaa! Ja kivoja Insta-kuviakin olen saanut näpättyä, eli säät ovat olleet aivan ok. En valita yhtään tästä säästä ja Espanjan helteisiin paluu ei kauheasti houkuttele 🙂

    Reply
    • maailmanaarella
      6.8.2015 at 16:22

      Kiva että sinäkin Ansku olet tykännyt Suomi-lomastasi! Olenkin Insta-virtaasi seurannut ja huomannut, että kivoissa paikoissa olet vieraillut! Minulle kyllä kelpaisi myös Espanjan helteet!?

      Reply
  • Satu VW I Destination Unknown
    6.8.2015 at 21:27

    Suomi on kyllä upea maa, satoi tai paistoi ja sen näki kyllä hyvin kuvistasi! Itseäni ei myöskään sade pahemmin haittaa, ei muuta kuin gore-texiä päälle ja happihyppelylle 🙂 (tai sitten peiton alle piiloon kirjan kanssa, ei sekään huonompi vaihtoehto…)

    Reply
    • maailmanaarella
      6.8.2015 at 21:49

      Ihan totta! Sateessa on myös mukava ulkoilla. Tänään olin keräämässä sateessa kanttarelleja, ja vaikka vaatteet kastuivat, meillä oli tosi mukavaa – varsinkin kun korikin saatiin melkein täyteen!

      Reply
  • Henna /suurin onni
    7.8.2015 at 17:39

    Ihania kesäkuvia! Ja kyllä tämä kesä on ihan hyvä kesä ollut, vaikka ei mittari olekaan kolmessakympissa (tai juuri edes 25C:ssa) huidellut. Ei valittamista, enkä ymmärrä, mistä ne kaikki muutkaan nillittävät… 😀

    Reply
    • maailmanaarella
      7.8.2015 at 17:42

      Kiitos Henna! Niinpä, kesä on aina kesä – satoi tai paistoi. Tänä kesänä on vaan pitänyt olla astetta nopeammin valmiina juoksemaan ulos auringon pilkahtaessa?.

      Reply
  • Aivan ihania kuvia ja voin niin samaistua noihin sun fiiliksiin. Suomi on hieno maa ja täällä on upeita kuvauksellisia maisemia.

    Reply
    • maailmanaarella
      9.8.2015 at 20:48

      Kiitos Virpi! On tosiaan hieno maa, vaikka joskus marraskuun rännässä tarpoessa se meinaa unohtua?.

      Reply
  • Reetta
    9.8.2015 at 21:30

    Kauniita kuvia!! (Tosin täytyy myöntää, etten koskaan ole oikein päässyt neliönmallisten Instagram-kuvien makuun…) Suomen kesä on minusta ihana, satoi tai paistoi. Juuri tällä viikolla todistin japanilaismatkailijoiden nautiskelua “ihanan viileästä säästä” (=vuoden kuumimmat päivät, lähes tukahduttavaa!). Täytyy myöntää, että sateinen kylmä kesä voittaa Japanin +39c helteet järkyttävällä ilmankosteudella varustettuna. Nagoyassa mm. tietöiden muoviset suojakuvut olivat kuulemma sulaneet muodottomiksi mönteiksi asfaltin vielä heijastaessa kuumuutta! Antaa vähän perspektiiviä sille, mikä on miellyttävä sää ja mikä ei! 😉

    Reply
    • maailmanaarella
      9.8.2015 at 21:52

      Kiitos Reetta. No ei tosiaan kuulosta houkuttelevalta Japanin helteet! Pitäisi varmaan sadesäistä narisijat viedä Japaniin, josko sitten osaisi arvostaa viileää Suomen kesää, joka on itse asiassa nyt kääntynyt tosi lämpimäksi. Tulin juuri uimasta ja tuntui, että järvivesikin olisi nyt lämpimimmillään tänä kesänä.

      Reply
  • mirka/ reason for a season
    9.8.2015 at 21:52

    Ihanaa! On kyllä mielettömän kaunis maa, siitä ei pääse mihinkään. Tunnustan kyllä muutaman kerran valittaneeni säästä, se kun on pilannut kesäsuunnitelmia. Esim kesäteatteriin kun ei ole kiva mennä istumaan kaatosateessa ja 13 asteen lämpötilassa :D. Mutta on se kesä ja valoisuus vaan parasta.

    Reply
    • maailmanaarella
      10.8.2015 at 09:15

      No se nyt on tietysti ymmärrettävää, että ketuttaa, jos suunnitelmat menee myttyyn. Jättäisin minäkin kesäteatterin välistä tuossa tapauksessa. Keikoilla sadekaan ei haittaa, kun muistaa varautua kertakäyttösadetakilla. Ja samaa mieltä: Suomen kesien valoisuus on ihanaa luksusta! Vaikka ihania on myös elokuun pimeät (lämpimät) illat, kun voi terassille sytytellä lyhtyjä ja vaikka vilttiin kääriytyneenä ulkona ottaa lasin viiniä.

      Reply
  • Pirkko / Meriharakka
    9.8.2015 at 22:36

    Niinhän se oli, että monena päivänä ainakin hetkittäin oli aurinkoista, mutta useimmiten aika viileää, mikä ei kuvissa niinkään näy 🙂

    Reply
    • maailmanaarella
      10.8.2015 at 09:09

      Monta aurinkoista hetkeä olen tosiaan kokenut eri puolilla Suomea, ja niitä viileitä hetkiä varten repussa kulkee aina varalta villasukat ?.

      Reply
  • Anne
    10.8.2015 at 06:08

    Mun mielestä on ollut ihan hyvä kesä. Joo, vettä on toisinaan ripotellut, mutta kyllä se arskakin on paistanut melkein joka päivä. Ei ole kertaakaan tarvinnut kietoutua paksumpaan takkiin, mikä on jo selkeä kesän merkki! Jakulla on pärjännyt aivan mainosti! 😀

    Upea tuo kuva usvasta järven päällä. Voi kun olisi tänä kesänä ollut enemmän aikaa viettää maaseudulla. No, ensi vuonna sitten 🙂

    Reply
    • maailmanaarella
      10.8.2015 at 09:08

      Usva-aamu vanhempieni mökillä olikin ihan maaginen. Ja oli niin nostalgista yöpyä mökin aitassa! Ja päivällä syödä äitin tekemiä lettuja – Suomen kesää parhaimmillaan!

      Reply
  • Annika | travelloverblogi
    10.8.2015 at 09:01

    Ihana asenne! Ja kuvat. Olen kesäkuun alun jälkeen ollut Suomessa vain viikon ja senkin flunssassa, mutta jos somea on uskominen, säät olisivat olleet tosiaan aivan onnettomat. Näköjään eivät. 🙂

    Reply
    • maailmanaarella
      10.8.2015 at 09:06

      Kiitos Annika! Minusta tämä onkin vähän asennekysymys. Olen pakannut Suomi-matkoilleni mukaan aina bikinit ja villasukat – molempia on tarvittu, bikineitä selvästi enemmän (huom. minä uin kyllä talvisin avannossa, että olen aika karaistunut?). Kurjaa, että olit Suomessa käydessäsi kipeänä.

      Reply
  • Sateenmuru
    10.8.2015 at 13:04

    Hienoja ja tunnelmallisia kuvia! Piti näytää brasilialaiselle ystävälleni, joka on aivan hulluna Suomeen ja sen maisemiin: on täällä kaunista. Sivuhuomiona totean, että tulin Suomeen elokuun alusta ja nyt täällä on aurinkoista, jopa hellettä!

    Reply
    • maailmanaarella
      10.8.2015 at 13:15

      Kiitos?. Tulit tosiaan hyvään aikaan Suomeen, jos lämmöstä tykkäät! Minun piti aloittaa tänään työt ja yritinkin aamun työheeneessani koneella istua mutta eihän näin kauniina päivänä pysty tietokoneella istumaan. Päätin että teen tämän päivän työt illalla/yöllä auringon jälkeen ja nautin nyt ihanasta kesäpäivästä. Jos lähtisi lounaan jälkeen vaikka suppailemaan. Kesä ❤️.

      Reply
  • Tiia
    10.8.2015 at 18:17

    Joo on, Suomi on tosi kaunis kesällä (tai oikeastaan joka vuodenaikana). Upeita kuvia!!

    Reply
    • maailmanaarella
      10.8.2015 at 19:10

      Kiitos Tiia! Ihana on ollut huomata, että matkabloggaajat ovat todellisia Suomi-faneja ja ymmärtävät Suomen kauneuden päälle?!

      Reply
  • Sari.
    10.8.2015 at 20:08

    Suomi on ihana, ja ihaninta on nimenomaan luonto! <3 Mä olen epäonnistunut surkeasti kotimaanmatkailusuunnitelmissani tänä kesänä, mutta sen vastapainoksi olen kolunnut melkein kaikki Porvoon kolkat pyöräillen, ja sekin on ollut mahtavaa. 🙂

    Reply
    • maailmanaarella
      10.8.2015 at 20:39

      Ihan samaa mieltä! Tänäänkin olen ihaillut Saimaata järveltä (sup-laudalta) käsin. Kaunista on ❤️.

      Reply
  • Terhi / Muru Mou
    10.8.2015 at 21:43

    Ihana ja tunnelmallinen teksti, ja aivan upeita kuvia. Kannatti herätä puoli viideltä, auringonnousu näyttää kuvissa upealta, ja varmasti luonnossa vielä upeammalta! Kai siellä nyt jo paistaa edes vähän aurinko? Kööpenhaminassa ainakin ollaan vihdoin nautittu kesästä reilun viikon verran! Nimim. Iho kaipaa aloe veraa

    Reply
    • maailmanaarella
      10.8.2015 at 21:49

      Kiitos Terhi, ja kyllä, Suomikin kylpee nyt auringossa. Päivällä oli niin nätti ilma, etten malttanut töitä tehdä koneen äärellä niin nyt olen sitten “yövuorossa”. Auringonnousu oli tosiaan luonnossa niin ihana! Oli jännä, miten luonto vähäksi aikaa hiljeni täysin. Ei edes tuuli rapisuttanut lehtiä. Ja kaikki muut nukkui sikeitä, kun minä istuin laiturilla huokailemassa kaiken kauneuden keskellä. Voiko olla parempaa?

      Reply
  • Upeista kuvistasi tulee mieleen, että kotimaan matkailua pitäisi kyllä harrastaa huomattavasti enemmän. Ja asiahan on juuri niin, että säälle ei voi mitään mutta omalle asenteelle voi :), eli naama nurinpäin ei kannata olla, vaan pyrkiä nauttia siitä mitä on.

    Reply
    • maailmanaarella
      11.8.2015 at 09:37

      Juuri näin Arna! Kyllä kylmällä ja sateisellakin säällä voi tehdä kivoja juttuja! Ja monesti pukeutumiskysymys: minä esim. ostin kylmiä päiviä varten suppailuun märkäpuvun?, mutta en kyllä vielä ole tarvinnut. Hyvin on tarennut suppailla kesämekossa, sillä siinä puuhassa tulee hiki!

      Reply
  • Meri / Syö Matkusta Rakasta
    11.8.2015 at 10:26

    Siis eikö mun kommentti oo ikinä tullut tänne? Onneksi tulin uudestaan katsomaan… No, mä valitan kyllä tästä kesästä. Liian moni suunnitelma mennyt myttyyn surkean sään takia. Ärsyttää. Mutta ihania kesäkuvia olet ikuistanut. 🙂

    Reply
    • maailmanaarella
      11.8.2015 at 10:29

      No höh, jos suunnitelmat on menny myttyyn! Se ei tietenkään ole kivaa. Minulla on tainnut olla vähän tuuriakin matkassa, koska usein siellä, minne tänä kesänä olen mennyt, on paistanut aurinko. Automatkoilla on taas satanut, mutta eipä sitten ole harmittanut istua sisällä! Mutta kesäinen Suomi on kyllä kaunis ja sitä on ihana kuvata❤️.

      Reply
  • Lotta Watia | Unagidon
    12.8.2015 at 12:58

    Monesta suunnasta tosiaan kuulee sitä, että tää kesä on ollut tosi huono. Itse en oo sitä kyllä huomannut, sillä upeita päiviä on ollut. Toki niitä sateisiakin, mutta kesäsateessa on jotain kivan tunnelmallista. Harmillisesti ukkosia ei ole vielä ollut, mutta nekin monesti tulevat vasta loppukesästä. Ukonilmat on kans kivoja, jos niitä saa sisätiloista seurata. Tää elokuu näyttäis erityisen lämmin olevan, kyllä on kelvannut viimeisen viikon nautiskella auringosta.

    Upeita kuvia oot saanut heinäkuussakin napattua! Ei tosiaankaan näytä kurjalta kesältä. 🙂

    Reply
    • maailmanaarella
      12.8.2015 at 13:03

      Kiitos Lotta! Kaunis oli heinäkuu ja ihana oli viettää sitä Suomi-maisemissa. Ukonilmat ja pienet kesämyrskyt (sellaiset jotka eivät saa tuhoa aikaiseksi, niin kuin esim. Asta) on minustakin upeita seurattavia ikkunan takaa! Nyt elokuussa on ihana aloitella töitä omalla terassilla auringon lämmössä ja pienessä tuulen vireessä.

      Reply
  • Ihana kuulla, että joku on kerennyt nauttiakin heinäkuun niistä vähäisistäkin aurinkoisista päivistä 🙂 Itse muistan heinäkuusta ainoastaan työt, mutta onneksi kesätyöt loppui heinäkuun lopussa ja saan pitää koko elokuun vapaata ennen koulun alkua, kerkeän vielä ottaa kesän takaisin 🙂 Upeita auringonlaskuja!

    Reply
    • maailmanaarella
      12.8.2015 at 13:18

      Ihanaa lomaa sinulle Jenna! Itse yritän aloitella töitä. Takkuistahan tämä alku on, mutta ennen kuin opetus alkaa, voin sentään tehdä töitä kotiterassilla?.

      Reply
  • Jenni / Globe Called Home
    12.8.2015 at 18:59

    Suomen kesä on paras kesä, kun puhutaan siitä Suomen kesästä, joka elää mun mielikuvissa… mutta tänä kesänä olen loppujen lopuksi ihan tyytyväinen, etten päässyt Suomeen käymään, koska se mun vierailuviikko olisi kuitenkin ollut sateinen ja kylmä. Ei harmita niin paljon, ettei näe yöttömiä öitä ja voi polttaa kokkoa kavereiden kanssa saaressa, kun Facebook täyttyy valituksesta ja itse voi kuitenkin loikoilla uima-altaalla nauttien helteestä ja ihaillen samalla lumisia vuorenhuippuja. 😉

    Reply
    • maailmanaarella
      12.8.2015 at 19:46

      No ei kuulosta yhtään pahalta uima-allas, helle ja lumiset vuorenhuiput!

      Reply
  • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
    13.8.2015 at 11:45

    Noin lähtökohtaisesti kaikessa on aina hyvät puolensa. Aina voi jäädä surkuttelemaan huonoja-mitä-tahansa jokaisessa asiassa, mutta se on yleensä aika turhaa.

    Suomi on yleensä kesäisin niin kaunis ja ihana, että vähän etukäteen harmitti olla sieltä tänä vuonna pois. Täytyy silti sanoa että kun on seurannut sääsurkutteluja fb:n kautta, ei ole ihan hirveästi haitannut olla muualla.

    Paremmalla onnella ensikesään. 🙂

    Reply
  • lena / london and beyond
    14.8.2015 at 16:41

    Suomi on kyllä maa, jossa säät on niin epävakaat että hirvittää. Eipä tää Englanti parempi ole, mutta tuntuu että täällä on tänä vuonna saatu nauttia ihanista kesäsäistä ja Suomessa ei. 🙁 Toivottavasti Suomessa olisi nyt loppukesästä kivat ilmat ja saisi nauttia auringosta. Mut onneksi esim supata voi huonommallakin säällä 🙂 Upea tuo viimeisen kuvan hetki – nuo kesäaamut on ihania <3

    Reply
  • Kiia
    15.8.2015 at 20:10

    Kiva postaus. Ihan mahtavaa tosiaan tuo Sup-lautailu! Olen niin koukuttunut että aloin harkita oman laudan ostamista 😀

    Reply
  • beentheredondet
    15.8.2015 at 20:26

    Kyllä tätä lukiessakin tulee miettineeksi että kotimaastakin löytyy niin upeita paikkoja. Täytyisi useammin ottaa auto alle ja lähteä harrastamaan kotimaamatkailua. Suppaile statukseesi on tainnut tulla tän kesän hitti?

    Reply
  • Kohteena maailma / Rami
    16.8.2015 at 14:12

    Itsekin pyhitin heinäkuussa kesälomani Suomen kaupunkeja kiertäessä ja onhan täällä paljon nähtävää ja kuvattavaa. Toki sää olisi parempikin voinut olla, mutta nyt on ainakin ollut hienoja ilmoja jo monta päivää putkeen 🙂

    Reply
  • Annika Ruohonen
    3.9.2015 at 21:01

    Ihania kuvia! Täydellinen kesäloma-albumi!

    Reply
    • maailmanaarella
      3.9.2015 at 21:04

      Kiitos! Näihin ihaniin kesätunnelmiin on kyllä ihana palata. Kiitos vielä sinulle upeasta Porvoon lomasta! Erityisesti se salainen pitsaravintola oli kesän huippuhetkiä…

      Reply

Leave a Reply