Erasmus-opettajaksi Espanjaan

IMG_9515
Ulkona myrsky pauhaa. Aallot ovat metrien mittaiset ja puut kumartelevat tuulessa. Tuntuu, että katto irtoaa. Minä käperryn peiton alle, sytytän kynttilät ja otan lasin tuhtia Marquez de Arienzoa. Ajatukseni ovat jo toisaalla, tämän myrskyrintaman ulottumattomissa. Pian minun ei tarvitse kuitenkaan tyytyä pelkkään haaveiluun, sillä viikon päästä olen jo keskellä unelmaani – opettamassa suomea madridilaisille.

Unelmien muuttaminen todeksi ei aina ole ihan yksinkertaista. Tämäkin projektini alkoi jo yli puolitoista vuotta sitten. Puurtaminen ei kuitenkaan ole ollut turhaa, sillä kaikki alkaa olla pakkausta vaille valmista  ja Espanja odottaa.

Projektini alkaa jo kevättalvella 2014, jolloin netistä huomaan, että CIMO (=kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio) on aloittanut uuden Erasmus+ -Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelman, jonka tarkoituksena on muun muassa mahdollistaa eri oppilaitoksissa työskenteleville opettajille oppimiskokemusten ja/tai ammatillisen kokemuksen hankkimisen ulkomailla. Yksittäisen liikkuvuusjakson kesto Erasmus+-ohjelmassa on 2 päivää – 2 kuukautta.
Tämä on se , mitä tietämättäni olen pitkään halunnut. Minä haluan vaihtoon ja nyt tiedän, kuka lystin voi maksaa.

 1. Esimiehen suostuttelu ja vakuuttaminen
  Ensimmäinen tehtäväni kohti unelmaani on vakuuttaa esimieheni hankkeen hienoudesta. Erasmus+-hanke maksaisi minulle avustusta matkoihin, asumiseen ja elämiseen, joten kaupungin ei tarvitsisi osallistua kustannuksiin millään lailla. Tilalleni ei edes tarvitsisi ottaa sijaista, sillä pystyisin järjestämään opetukseni niin, että yhden jakson opetukset raivattaisiin muihin jaksoihin ja osan kursseistani antaisin toiselle opettajalle. Vakuutan, että kokouksiinkin voisin osallistua netin kautta, voisin tarvittaessa jopa jatkaa opettamista verkkokursseilla. Ja mikä parasta, vaihtojakson jälkeen palaisin Suomeen energisenä, täynnä uusia uljaita ideoita. Näillä argumenteilla lupa esimieheltäni heltiää.
 2. Sopivan kohdekoulun etsiminen
  Seuraava askel on etsiä sopiva kohdekoulu. Tämä on itse asiassa minulle kaikkein helpoin vaihe, sillä olen jo vuosia halunnut lähteä töihin Espanjaan ja tiedän, että Escuela oficial de idiomas de Madrid-Jesus Maestro on vailla vaihto-opettajaa. Olen jo etukäteen kysellyt koululta, olisivatko he halukkaita ottamaan minut sinne, ja totta kai he ovat: kuka järkevä nyt ilmaisesta työntetekijästä kieltäytyisi?
 3. Hakemuksen laatiminen CIMOlle
  Yksi projektin työläimmistä vaiheista on laatia apurahahakemus CIMOlle. Tavallisesti hakemuksen laatii organisaation kansainvälisyysvastaava, mutta koska meidän organisaatiossa ei ole ennestään kokemusta apurahojen hakemisesta saati henkilöä, joka vastaisi hakemusten laatimisesta, joudun itse täyttämään tämän 30-sivuisen nivaskan paperia. Houkuttelen projektiin mukaan koulumme englanninopettajan, joka päättää hakea samalla hakemuksella avustusta kahden viikon mittaiseen kielikurssiin Oxfordissa. Saan kollegaltani tukea hakemuksen laatimisessa ja tyrkään hänelle vastuun englanninkielisen tiivistelmän kirjoittamisesta. Perfektionisti kun olen, täydellisen hakemuksen laatiminen vie minulta kaksi viikkoa. 15.3.2014 klo 14.57 hakemus on valmis lähetettäväksi CIMOlle.Yli kahden kuukauden odotuksen jälkeen, 28.toukokuuta, saan CIMOlta sähköpostiviestin:
  Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on käsitellyt hakemuksenne 24.3.2014 päättyneellä hakukierroksella ja päättänyt myöntää hankkeellenne tukea enintään 6942 euroa. Lopullinen tuki määräytyy loppuraportin tarkistuksen perusteella.Lähetämme teille hankesopimuksen sähköpostitse kesä-heinäkuun vaihteessa. Sopimus astuu voimaan vasta kun kumpikin osapuoli on allekirjoittanut sen.
 4. Asunnon etsiminen
  Asunnon etsimisellä ei ole vielä kiire, koska olen päättänyt lähteä Espanjaan vasta syksyllä 2015. Minulla on hyvin aikaa katsella eri vaihtoehtoja. Selaan lukuisia nettisivustoja, jotka välittävät asuntoja Espanjassa. Kivoimmat asunnot järkihintaan ja läheltä tulevaa työpaikkaani löydän Airbnb:n sivuilta. Lähetän viestiä Luisille ja Josélle. Luis ei ole vastannut minulle tähän päivään mennessä mutta José vastaa melkein heti. Saan häneltä pitkän kirjeen. Tässä muutama ote siitä (luettavaksi espanjantaitoisille ;)).
  Hola Heidi! 

  Me alegro mucho que hayas encontrado un buen trabajo aquí.
  El barrio de Chamberí es, para mi gusto, el mejor de madrid. Yo viví seis años en ese apartamento y me cambié a uno más grande a cinco minutos andando cuando planeamos tener niños. El barrio es seguro, muy bien comunicado, con mucho comercio pequeño y muchos bares y restaurantes. La calle ponzano, paralela a la calle virtudes donde está el apartamento, tiene decenas de bares de tapas y se ha convertido en una especie de ruta gastronómica para los madrileños.
  Vengas o no al apartamento no te la pierdas.
  Si tienes cualquier otra pregunta estaré encantado en responder.
  Saludos
  José 

  Sen lisäksi, että kuvat asunnosta ovat ihastuttavia, vaikuttaa José niin ystävälliseltä vuokraisännältä, että tiedän löytäneeni etsimäni.

 5. Kaiken maailman lippujen ja lappujen täyttäminen ja uuden Erasmus-byrokratiaan liittyvän sanaston opettelu
  Kun kyse on apurahan saamisesta, voi olla varma, että byrokratia ei lopu hakemuksen laatimiseen. Siitä se vasta alkaa. Koska olen nyt organisaatiomme yhteyshenkilö ja kansainvälisyysvastaava enkä pelkästään apurahan saaja, joudun opettelemaan Mobility Toolin käyttöä, ymmärtämään täysin vierasta byrokratiasanastoa ja täyttämään lippuja ja lappuja. Nyt liput ja laput on kuitenkin täytetty, loput täytetään sitten, kun palaan vaihdosta takaisin Suomeen, ja voin pian alkaa fiilistellä. Tänään aion ottaa matkalaukun esiin ja alkaa pikkuhiljaa pakata. Sitä ennen kuitenkin pesen ikkunat ja kuuraan kodin kuntoon.

IMG_9484

IMG_9544

 

60 Comments

Add yours →

 1. Bienvenida a España! Onpa ollut pitkä prosessi 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Onpa työläs homma, mutta toivottavasti kannattaa! Ihme, että saavat ketään houkuteltua lähtemään, kun byrokratia vaatii noin paljon.

  Liked by 1 henkilö

  • Isoissa kaupungeissa ja kouluissa on omat byrokratiatyypit, jotka täyttävät palkkaa vastaan näitä lippusia. Meidän kaupungin virastossa pyöriteltiin vaan silmiä, joten piti panna itse töpinäksi. Mutta kaksi kuukautta Suomen pimeimpään aikaan Espanjassa on pakko olla kaiken vaivan arvoista!

   Tykkää

 3. Ihanaa Madrid-aikaa sinulle Heidi!

  Liked by 1 henkilö

 4. Siis unelmilla ja haaveilla on taipumus toteutua….pitää vaan puurtaa. Upeaa Heidi!!! Tule katsomaan kaunista pikkuista Altean kaupunkia, jos jonakin viikonloppuna liikenee aikaa. Alicanteen pääsee Madridista nopeasti ja kätevästi. Noin vuoden verran kulkenut super nopea juna…oliskohan parin tunnin paikkeilla ja matkaa noin 450 km. Tullaan hakemaan Alicantesta, sieltä Alteaan n 50 km pohjoiseen! Tovottelee ex espanjanoppilaasi…on muuten opeista ollut hyötyä ja iloa! Päivi

  Liked by 1 henkilö

 5. Kuulostaapas taipaleelta, mutta mahtavaa, että homma on edennyt. Ei muuta kun onnea tulevaan ja toivotaan että ne unelmat toteutuu loppuun asti! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Ihan mahtava juttu! Muistan, että meidänkin koulusta lähti opettajia säännöllisesti vaihtoon 🙂 Ne ei tainneet olla kuin jotain viikon-parin mittaisia, mutta kyllä sitä oli iloisempaa naamaa kun takaisin tulivat. Erasmus + tekee varmasti sulleki hyvää!

  Liked by 1 henkilö

 7. Mahtavaa onnistumista! Tuosta juttusi alusta tuli mieleen yritykseni päästä vuoroteluvapaalle, joka sitten lopulta ihan siinä muodossa tyssäsi jo kohtaan 1. Mutta en lannistunut ja n. 1,5 vuotta ideasta pääsin aloittamaan ½ vuoden sapattivapaata (siis palkatonta lomaa, ei vuorotteluvapaata, mutta irtiotto kuin irtiotto).

  Liked by 1 henkilö

  • Onpa tylsä ettet saanut vuorotteluvapaata, mutta sentäs palkatonta. Minäkin olen haaveillut myös vuorotteluvapaasta (pääsisi maailmanympärimatkalle) mutta minunkaan esimies ei innostunut tästä ideasta, ja saa nähdä, mitä nykyinen hallitus lopulta päättääkään vuorotteluvapaan ehdoista. Mutta sentäs nyt jotain pientä irtiottoa normaalista arjesta tämän Erasmus-vaihdon myötä, vaikka töitä Espanjassa joudunkin tekemään.

   Tykkää

 8. Onhan ollut aikaa vievä prosessi, mutta nyt ei muuta kuin tuumasta toimeen. Hyvää matkaa, ja ahkeria oppilaita

  Liked by 1 henkilö

 9. Kuulostaa mahtavalle suunnitelmalle ja kaiken byrokratian arvoiselle! 🙂 Täytyypä muuten pistää tämä mahdollisuus korvan taakse omia tulevia opettajan työvuosia ajatellen. Tällä hetkellä haaveilen, että pääsisin opiskelijaharjoittelun kautta Pohjois-Espanjaan ranskanopeksi, mutta en ole vielä aloittanut selvittelemään, millaisia mahdollisuuksia yliopistomme tähän tarjoaisi.

  Liked by 1 henkilö

  • Suosittelen! Itse olin yliopistoaikoina Amsterdamin yliopistossa opettamassa suomea ja silloin yliopisto järjesti kaiken mun puolesta. Oli mahtava kokemus! Sekin oli Cimon järjestämä. Minäkin jo suunnittelen uuden hakemuksen täyttämistä – jos reksi antaa luvan😊.

   Tykkää

 10. Ihanaa, että pääset vihdoin toteuttamaan unelmaasi! Oikein hyvää matkaa! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 11. No kyllä kannatti! Seitsemän tonnin apurahalla saat varmasti aivan huikean hienon kokemuksen! Onnea matkaan!

  Liked by 1 henkilö

 12. Kuulostaa siltä, että upea kokemus tulossa! Kauanko tuo vaihto sitten lopulta kestää? Itsekin hain juuri Cimon kautta työharjoitteluun Brasiliaan, mutta opiskelijalle hakemusprosessi on tietysti noin tuhat kertaa helpompi. Sai siinä silti hieman puuhastella. Vielä täytyy jonkin aikaa odotella vastausta! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 13. Onpas työläs prosessi, mutta varmasti palkitseva kokemus tulee olemaan! Itekin luokanopeopiskelijana on tullut mietittyä eri vaihtoehtoja päästä työskentelemään ulkomailla, jos vaikka mies saisi firmansa kautta vuoden/parin komennuksen ulkomaille. Pitää pistää tää korvan taakse, tiedä vaikka joskus tulisi ajankohtaiseksi 🙂

  Liked by 1 henkilö

 14. Seuraan innolla matkaasi! 🙂 Uskon, että Madrid on ihan mahtava kokemus ja viihdyt Espanjassa. Mä ainakin olen nauttinut joka hetkestä täällä pohjoisemmassa!

  Liked by 1 henkilö

 15. OIjoi, onpas kyllä hankalan kuuloin hakuprosessi. Mutta onneksi sinut hyväksyttiin, kuulostaa mahtavalta kokemukselta! Onnea matkaan! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 16. Onpas vienyt aikaa… Onnea kuitenkin matkaan! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 17. Aikamoista vääntöä olet joutunut tekemään, onneksi viimein kaikki järjestyi. Onnea matkaan ja paljon ihania kokemuksia!

  Liked by 1 henkilö

 18. Mahtavaa että sait unelman toteutettua!

  Aina välillä ottaa pattiin kun joku tulee sanomaan ”ai kun sulle on kaikki niin helppoa, meet vaan ja teet”. Ne samat tyypit ei lainkaan näe kuinka paljon työtä sen lopputuloksen taakse on pistetty.

  Ihanaa matkaa ja kokemusta! ♥

  Liked by 1 henkilö

 19. Kyllä kova työ unelmien eteen kannattaa! Uskon, että vaihtokokemuksesi tulee oleen mahtava. Itsekin olen vielä miettinyt toista vaihtoa mutta jotenkin päälle kolmekymppisenä se ei enää niin paljoa houkuta. Etenkin, kun muutenkin on pitkiin reissuihin päässyt 🙂

  Liked by 1 henkilö

 20. Hienoa ja onnea matkaan! Mielenkiinnolla odotan postauksia! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 21. Oi, Madrid on niin ihana kaupunki, hienoa, että sun uurastus palkitaan ja saat lähteä reissuun! Buon viaje!

  Liked by 1 henkilö

 22. Monta suostuttelua, monta hakemusta, massoittain byrokratiaa, mutta palkintona mahtava kokemus edessä! Erasmus projektista olen kuullut paljon hyvää, mukava päästä kuulemaan kokemuksiasi matkan varrella. Onnea tulevaan!

  Liked by 1 henkilö

 23. Hienoja juttuja nämä opiskelijoille ja opettajille! Mukavaa reissua!

  Liked by 1 henkilö

 24. Tällainen heittäytyminen on kyllä parasta! Sinulla on edessä varmasti huikea kokemus! Toisenlaisessa elämäntilanteessa itsellekin voisi sopia ainakin joksikin aikaa muutto ulkomaille uusiin ympyröihin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 25. Kaksi kertaa vaihdossa olleena olen muiden kanssa yhtä mieltä siitä, että kaikki se byrokratia ja paperinpyöritys on lopulta kaiken sen siitä vastineeksi saatavan ihanuuden arvoista! Ihanaa matkaa, ja malttamattomana odotan kirjoituksia Madridista, joka on mun suosikkikaupunki Euroopassa. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 26. Ihanaa, kun opettajillekin on olemassa tällainen vaihto-ohjelma! Niin siistiä. Tämmöset hakemusprosessit ovat kyllä aina aikaavieviä, mutta lopulta ehdottomasti vaivan arvoisia.

  Kivaa opettajavaihtoa! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 27. Kuulostaa upealle! Varmasti mahtava kokemus edessä!

  Liked by 1 henkilö

 28. Mahtavaa kun haaveet toteutuu, vaikka niiden takana on aina kova työ! 🙂 Ihanaa aikaa Madridissa!

  Liked by 1 henkilö

 29. Jenni / Globe Called Home 13.10.2015 — 14:53

  Aivan ihanaa vaihtokautta Madridissa! Unelmat on todellakin tehty toteutettaviksi, ja mahtavaa, ettet ole antanut byrokratian lannistaa. 🙂

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: