Hyvästejä ja joulutunnelmia Madridissa

Madrid jouluna
Puerta del Solin joulukuusi

On hyvästien aika

Viimeinen ilta Madridissa. Olen vitkutellut ja vatkutellut tätä hetkeä. Pitäisi ruveta pakkaamaan. Miten se voikin tuntua niin vastenmieliseltä? Totta kai kotiin on kiva palata, mutta tämä siirtymäriitti ahdistaa. Hieman myös epäilyttää, saanko survattua kaiken hankkimani matkalaukkuuni. Taisin vähän innostua kauppahallissa ja Asturiasin gourmetmarkkinoilla (ok, myönnetään, innostuin myös Madridin kenkäkaupoissa). Mutta mukaan Suomeen vietäväksi ei lähde vain kasapäin uusia kenkiä, chorizoja, juustoja ja turroneja vaan kahdessa kuukaudessa minulle on ehtinyt kertyä myös roppakaupalla unohtumattomia muistoja.

Tämä ajankulu on joskus kummallista. Nämäkin kaksi kuukautta hujahtivat hetkessä ohitse. Odotin tänne pääsyä yli vuoden, täytin lippusia ja lappusia ja järjestin elämääni niin, että pääsisin lähtemään Suomesta rauhallisin mielin ilman katastrofeja, ja nyt onkin jo kotiinpaluun hetki. Tiedän, että kotona kaikki on ennallaan. Mikään ei ole kahdessa kuukaudessa ehtinyt muuttua mihinkään. Jatkan siitä, mihin lokakuun alussa jäin.

Jotain on kuitenkin muuttunut. Vaikka kaksi kuukautta on lyhyt aika, vaikka päivät, viikot ja kuukaudet vierähtivätkin hujauksessa, minusta tuntuu, että olisin ollut tällä matkalla paljon kauemmin. Kahteen kuukauteen Espanjassa on mahtunut enemmän kuin tavalliseen vuoteeni Suomessa. Olen tutustunut kymmeniin uusiin ihmisiin, olen oppinut tulemaan toimeen espanjalaisten outojen lukkojen kanssa, olen iloinnut uusista ystävistä, maistanut lukematomia uusia makuja (kaikista en ole pitänyt, joihinkin olen ihastunut), syönyt itseni ähkyyn liian monta kertaa, lihonut ainakin muutaman kilon (en ole uskaltanut käydä vaa’alla), huokaillut hurmiosta kauniiden maisemien äärellä, itkenyt raastavaa ikävää, saanut lohtua ikävääni ihanilta ihmisiltä, ihmetellyt ja ihastellut espanjalaisia kummallisuuksia, matkustanut metrolla, junalla, bussilla ja autolla tuhansia kilometrejä, kävellyt jalat kipeiksi ja jalkapohjat rakkuloille, kavunnut vuorilla, samoillut meren rannoilla, oppinut uusia espanjalaisia ilmauksia ja tapoja. Lyhyesti sanottuna olen rakastunut yhä syvemmin tähän uskomattoman monipuoliseen maahan ja oppinut matkan varrella jotain itsestänikin.

Joulu_Madridissa-1-3

Joulutunnelmia

Joulu_Madridissa-1
Gran Vía jouluasussa

Vaikka en voi luonnehtia itseäni jouluihmiseksi (useimmiten pakenen jouluksi jonnekin kauas, maailman ääriin), rakastan joulun tunnelmaa. Haaveilin aiemmin, että palatessani Suomeen kotikaupunkini odottaisi minua valkeaan lumivaippaan kääriytyneenä. Tiedän nyt, että niin ei ole, vaan vastassa on mustaa ja märkää, mutta tiedän myös, että Savonlinnassakin on jo aloitettu joulukausi. Ehdin siis koti-Suomessa ehkä hieman aistia joulutunnelmia ennen kuin lähden taas seuraavalle matkalleni.

Myös Madrid ehti onnekseni saada jouluisen asunsa ennen kotiinpaluutani. Päiväsaikaan, kun aurinko paistaa, ei joulutunnelmasta voi kyllä puhua, vaan joulukuuset näyttävät lähinnä huvittavilta. Madridin pääaukion, Plaza de Mayorin, jolutorikin lukuisine krääsäkauppiaineen on minulle pieni pettymys, mutta auringon laskettua, kun jouluvalot syttyvät, voin aistia ripauksen joulua.

Joulu_Madridissa-1-2
Plaza Mayorin joulutori

Luulen että kotiin palattuani, sen jälkeen kun olen käynyt saunassa, syönyt monta siivua ruisleipää ja tehnyt muutaman marjasmoothien sekä rapsuttanut ja lahjonut Leeviä chorizoilla ja juustopaloilla, jotta se lakkaisi mököttämästä (sillä on tosiaan tapana alkuriemun jälkeen hieman möksätä minulle, jos olen ollut kauan poissa), haluan tehdä kotiini hieman joulutunnelmaa: laitan takkaan tulet, sytytän kynttilät, keitän kattilallisen glögiä ja teen maailman parhaita pipareita (äidiltä saadun reseptin mukaisesti).

On hyvä palata kotiin.

Madridin jouluvalot
Calle Hortalezan jouluvalot
Joulu Madridissa
Plaza de Colonin joulukuusi

Tunnelmallista joulun odotusta kaikille!
Hyvää joulua Madrid ja kiitos kaikesta.
¡Feliz Navidad!

 

31 Comments

Add yours →

 1. Lähteminen on aina haikeaa, vaikka tietääkin pääsevänsä kivaan paikkaan myös.
  Mukavaa itsenäisyyspäivän iltaa ☆☆☆

  Liked by 1 henkilö

 2. Kivan näköisiä jouluvaloja Madridissa!

  Tosiaan, on varmasti haikea lähteä sellaisesta paikasta pois, mistä välittää. Voimia siirtymiselle!

  Liked by 1 henkilö

 3. Tervetuloa kotiin! Tulet juuri sopivasti jouluksi kotiin. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. Matkoilla aika menee aina niin nopeasti ja kotiinpaluun hetki tulee pian eteen. Kuitenkin sitten jälkeenpäin tajuaa, miten paljon tutuista ympyröistä lähteminen tuo lukuisia uusia kokemuksia, rikkoo omaa mukavuusaluetta ja opettaa uutta. Pakko sanoa,että itsekin alan jo odottaa suomalaisia ruokia ja muita suomi-asioista.

  Liked by 1 henkilö

  • Niin, melkein aina siinä käy niin, että vaikka kuinka pitkä reissu on, tulee se viimeinen päivä, jolloin ihmettelee, että nytkö tämä jo loppu, tässäkö tämä sitten oli. Onneksi jää kuitenkin ne ihanat muistot – ja iso kasa valokuvia.

   Tykkää

 5. Mitä, joko se kaksi kuukautta meni! Hurjaa, vastahan olit lähdössä… Ihana Madrid, sille tosiaankin on aina vaikea sanoa näkemiin. Tosin en oikein vakuutu noista heidän jouluvaloistaan, enkä varsinkaan hola hola-joulukuusesta. 😀

  Liked by 1 henkilö

  • No niinpä! Niin se vaan aika hurahti. Voi, voi. Taksimatkalla Madridin lentokentälle tuli kyllä tirautettua muutama kyynele. Nyt kotona ja syöty jo anopin tekemää ruisleipää ja riisipiirakoita. Ehkä tämä tästä… Joo, hoha hola -kuusi oli kyllä hupaisin viritys 😀

   Tykkää

 6. Kaks kuukautta on varmasti lyhyeltä tuntuva aika, mutta allekirjotan sen täysin, että ulkomailla lyhyessäkin ajassa ehtii tehdä ja kokea paljon enemmän, kun Suomessa samassa ajassa. Erikoisia jouluvaloja, mutta toi joulukuusi ei kauheesti sytytä. 😀 Tervetuloa Suomeen nauttimaan joulusta!

  Liked by 1 henkilö

 7. Upeat jouluvalot! Helsingissä ne taitavat enimmäkseen olla hyvin perinteisiä. Upeita olen, sattumalta, maailmalla nähnyt mm. Genevessä ja Hiroshimassa!

  Liked by 1 henkilö

  • Tykkäsin Madridin yksivärisistä valoista, mutta nämä moniväriset on jotenkin liikaa. Minun suosikki joulukoristukset on ehdottomasti olleet New Yorkissa. On kyllä mielenkiintoista nähdä, miten eri maissa joulutunnelmaa viritellään.

   Tykkää

 8. ikilomalla 7.12.2015 — 16:28

  Ihanasti kuvailtu tuo mitä kahdessa kuukaudessa matkalla ehtii tekemään! On niin totta, että kahta kuukautta ulkomailla voi verrata vuoteen Suomessa!
  Vaikka lähteminen tuntuu varmaan vaikealta, niin kuulosti tosi kivalta sun suunnitelmat joulutunnelman nostattamiseksi. Ruisleivät ja marjasmoothiet – niitä olemme kaivanneet myös meidän matkallamme. En pistäisi pahakseni myöskään kunnon löylyjä saunassa. 🙂
  Titta / IKILOMALLA

  Liked by 1 henkilö

 9. Tervetuloa takaisin kotiin! Se on jännä, miten ristiriitainen tunteesta aina muodostuu, vaikka sitä kotiinpaluuta olisi odottanut kuinka kieli pitkällä. Juuri tuo, että pidempää matkaa tai hetkellistä muualla asumista on järjestelty ties kuinka pitkään, ja ihan yhtäkkiä se on ohitse.

  Tosi hauskannäköisiä jouluvaloja Madridissa ❤ On ollut mukava lukea kokemuksistasi siellä ja muualla Espanjassa, itselleni se kolkka Eurooppaa kun on niin kovin vieras. Kiitos!

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos Henna! Nyt kotisohvalla :). Vieläkin on pää ihan pyörällä. Ei ole vielä oikein sisäistänyt, että kaikki on ohi ja nyt arki Suomessa jatkuu. Oli kyllä huikeat kaksi kuukautta. Monta tarinaa Espanjan kierrokselta on vielä kirjoittamatta. Niin ihania muistoja tuli reissulta hankittua.

   Tykkää

 10. Onneksi Madrid on lähellä ja sinne pääsee helposti, vaikka ei se varmasti tunnu samalta lomailla siellä. Tunnelma on kyllä kuvissa jouluinen, vaikea uskoa, että ovat Espanjasta. Mutta voin uskoa, että päivän valossa ovat vähän erinäköiset.

  Liked by 1 henkilö

 11. tervetuloa ja -menoa 🙂 Eiköhän se Espanja sullakin jää sydämeen asumaan ihan ikuisiksi ajoiksi ❤

  Liked by 1 henkilö

 12. Lähteminen on aina ikävää, varsinkin jos joutuu jättämään taakseen paikan mistä on oikeasti pitänyt. Olin 2014 syyslukukauden vaihdossa Irlannissa yhteensä nelisen kuukautta. Joulun vietin Suomessa ja tammikuussa palasin vielä pariksi viikoksi Irlantiin. Olihan ”lopullinen” lähtö vaikeaa, mutta onneksi Irlantiin pääsee helposti takaisin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 13. Joko se aika siellä nyt on ohi? Lähdön haikeus matkoilla on jollain tavalla myös kiva tunne, se jotenkin kuuluu onnistuneeseen reissuun.
  Tervetuloa koti-Suomeen!

  Liked by 1 henkilö

 14. Joskus on kiva palata myös kotiin. Minä olen varsinainen lumenvihaaja, niin minulle lumettomuus sopii oikein hyvin. Espanjassa asuva mies ehdotti arasti sitä, jos kosisi minua, mutta vastasin kieltävästi. Ei tullut minun elämästäni lukkojen kanssa taistelemista. Toisaalta, hänen käsityksensä elämästä oli sellainen, että kun hän on kotona, myös hänen vaimonsa pitää olla kotona ja sehän ei minulle sovi tietenkään.

  Liked by 1 henkilö

 15. Annika | travelloverblogi 10.12.2015 — 22:23

  Muistan, miten alku oli vaikea ja nyt taas loppu haikea. Elämää ja tunteita, kaikenlaisia, on pariin kuukauteesi mahtunut. Kiitos, että näytit nuo jouluvalot. Minua tuollaiset modernit miellyttävät.

  Liked by 1 henkilö

 16. Ihanaa kuulla, että sulla on ollut hyvä ja onnistunut reissu! 🙂 Voin vaan kuvitella tuon kotiinpaluuahdistuksen. Monesti matkalla tapahtuu niin paljon enemmän asioita lyhyessä ajassa, kuin mitä normaalissa arjessa kotona. Hyvä kuitenkin, että kotiin tuntuu kuitenkin hyvältä palata 🙂 Saa sitten taas alkaa suunnittelemaan uusia seikkailuja siinä joulusta nauttimisen ohessa!

  Liked by 1 henkilö

 17. Hienot jouluvalot. Mä olen nähnyt Barcelonassa myös upeita jouluvaloja. Ja seimiä! Rakastan espanjalaista jouluseimien perinnettä. Piti itselleenkin osataa pikkuinen seimi. Tosin Jeesus-lapsi on kadonnut jo johonkin…. : /

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: