Menu

#ReilutBlogit vol.2 – on aika tunnustaa synnit!

Barbados
Sosiaalisessa mediassa on kevättalven ajan ollut menossa #ReilutBlogit vol.2 -kampanja. Kampanjan ensimmäinen osa sai alkunsa helmikuussa 2015, kun eräs suomalainen matkanjärjestäjä julkaisi Instagramissa kuvan tiikerin vieressä poseeraavasta oppaasta. Kuva aiheutti aikamoisen kohun, ja monet matkabloggaajat innostuivat kirjoittamaan blogeissaan reilusta matkailusta. Syntyi ensimmäinen ReilutBlogit-kampanja, joka taisi avata myös joidenkin matkanjärjestäjien silmiä:

Aurinkomatkat ilmoitti luopuvansa aasi- ja tiikeriretkistään. Finnmatkat taas kertoi jättävänsä norsusafarit ohjelmastaan.

Tänä vuonna #ReilutBlogit vol.2 -kampanjan panivat käyntiin matkakuume.net ja Tarinoita Maailmalta -blogit.  Kampanjan tarkoituksena on ollut korostaa erityisesti matkanjärjestäjän vastuuta.

Matkakuume.net-blogissa pohditaan, onko matkanjärjestäjällä oikeus mainostaa epäeettistä retkikohdetta, jossa delfiineitä ja miekkavalaita pidetään vankeudessa, lapsille erinomaisena vierailukohteena? Kun delfiinit luonnossa saattavat uida jopa 160 kilometriä vuorokaudessa ja sukeltaa 60 metrin syvyyteen, eivät delfiinit mitenkään voi toteuttaa lajilleen tyypillistä käytäytymistä delfinaarioissa.  Siitä huolimatta jotkin suomalaiset matkanjärjestäjät  edelleen mainostavat esimerkiksi Teneriffan Loro Parquea erinomaisena kohteena lapsiperheille.

Barbados

Barbados
ReilutBlogit vol.2 -kampanja haastaa bloggaajat kertomaan jostain vanhasta matkamuistosta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. Minä sain haasteen kampanjaan Tie on täynnä tarinoita -blogin Virpiltä.

Koska olen itse omien matkojeni matkanjärjestäjä, ajattelin lähestyä asiaa hieman toisesta vinkkelistä ja tarkastella edellistä reissuani ja pohtia, miten reilusti sitä tulikaan matkustettua.

Barbados

(Epä)reilusti Barbadokselle?

On siis aika tunnustaa synnit.
Olen viettänyt ihanan loman palmujen alla turkoosin meren rannalla.
Mutta kuinka on reissuni reiluuden laita?  Olisiko ollut syytä uhrata enemmän ajatuksiani jo matkaa suunnitellessani ja valintoja tehdessäni sille, millaisia vaikutuksia aiheutan reissullani ympäristölle niin matkalla kuin määränpäässäkin?

Matka alkaa

Koska asun noin 350 kilometrin päässä lähimmästä kansainvälisestä lentokentästä,  on minun ensimmäisenä aina ratkaistava kentälle meno. Mennäkö henkilöautolla, bussilla, junalla vai lentäen? Nopea googlailu tuottaa VR:n päästölaskurilla ympäristöystävällisimmäksi vaihtoehdoksi junan, mutta koska kotikaupungistani VR on karsinut junavuoroja kovalla kädellä, saa junamatkailun tälläkin kertaa unohtaa. Bussin ja henkilöauton ero laskurin mukaan ei ole mahdottoman suuri, joten saan perusteltua itselleni (ja miehelleni) dieselhenkilöauton hyväksyttäväksi valinnaksi.

Entäs ne lentopäästöt?

Pyydän miestäni laskemaan minulle, kuinka paljon teen ympäristölle tuhoa lentäessäni Suomesta Barbadokselle. Lyhyen tutkimisen jälkeen hän toteaa, että Finnairin päästölaskurin mukaan meno-paluu-lentoni Co2-päästöt ovat noin 1200 kg. Karkeasti vastaavan suuruinen CO2-päästökertymä kaiketi syntyy, kun ajaa keskikokoisella dieselhenkilöautolla noin 7500 kilometriä. Hmmmm…. vaikka siis fillaroin työmatkani läpi vuoden, taidan jäädä reilusti miinuksen puolelle. Tätä lentämisen syntiä ei edes pyöräilyni sovita.

Barbados

Vastuullinen hotellivalinta?

Pidän kaikkein eniten pienistä persoonallisista hotelleista. Tällä kertaa olen kuitenkin päätynyt varaamaan ensimmäisen hotellimme Barbadoksen etelä- eli ketjuhotellirannikolta.  Eikä hotellimme netisivuilla puhuta mitään vastuullisuudesta. Hotelli on kyllä saanut Four Diamond -palkinnon ja valittu vuoden hotelliksi, mutta vastuullisuudesta ei hotellin nettisivuilla puhuta halaistua sanaa. En siis tiedä, seuraako hotelli energiankulutustaan ja muita päästöjä tai onko hotelliketju hankkinut ympäristöön ja energiatehokkuuteen liittyviä sertifikaatteja. Loppulaskun hetkellä voin kuitenkin pienen lisämaksun maksamalla keventää omatuntoani: tämä vapaaehtoinen maksu menee nimittäin projekteihin, joiden tarkoituksena on muun muassa pitää Barbados puhtaana ja turvallisena ja tukea vähävaraisten lasten koulunkäyntiä.
(Ja samalla mieleeni muistuu ala-asteella opittu sitaatti Kun raha kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa.)

Toiseksi majoitukseksi olen valinnut pienen paikallisen perhehotellin ja haluan uskoa, että majoituksesta kertyvät tuotot jäävät paikkakunnalle eivätkä kilahda isojen pääomasijoittajien osinkolaariin. Hotelli on suurelta osin rakennettu puusta, joka on vastuullinen rakennusmateriaali muun muassa hiilensidontaominaisuuksineen. Tämän on siis pakko olla vastuullinen valinta!
(… ellei rakennusmateriaalina ole sittenkin käytetty sademetsien puuta.)

Barbados Santosha

Vastuullisesti retkille

En ole retki-ihminen. En viihdy tungoksessa ja erakkoluonteena kaihdan erityisesti retkiä, joilla pitäisi ahtautua pieneen tilaan toisten turistien kanssa. Sanon ei kiitos myös eläintarhoille ja varsinkin niille vastuuttomille delfinaarioille. Ainut, mitä Barbadoksella harkitsen, on snorklausretki. Valmisretkille lähtiessä on syytä pyrkiä varmistamaan, kuinka turvallisesti ja vastuullisesti retket toteutetaan. Erityisesti luontoon suuntautuvilla retkillä luonnon tulee olla ykkösena ja turistien tarpeet vasta kakkosena tai kolmosena.

Me tyydymme tälläkin matkalla omatoimiretkiin: patikoimme luonnossa, törmäämme sattumalta apinoihin ja tähyilemme rannalta käsin jättiläiskilpikonnia.

Täytyy kyllä samaan hengenvetoon tunnustaa, että olen joskus kirkassilmäisenä kaksikymppisenä osallistunut tukemaan kauheaa eläinrääkkäystä, kun Salamancassa suostuin espanjalaisten nuorten mukaan härkätaisteluun. Tasiteluareenan porteista sisään astuessani en vielä  en osannut aavistaakaan, millaisesta teurastuksesta härkätaistelussa todella oli kyse. Ei siellä sitten pelkästään heiluteltukaan sitä punaista viittaa…

No, nyt tiedän paremmin.

Barbados

Barbados
Entäs se matkamuistojen reiluus?

Jos matkoilta päätyy ostamaan matkamuistoja ja viemisiä, luulenpa, että on aikamoinen taikatemppu varmistaa, ettei jonkin tavaran tuotantoketjussa ole käytetty lapsityövoimaa. Onhan meillä Suomessakin esimerkkejä vaikkapa globaalien isojen vaateketjujen surkeista tuotanto-oloista sekä lapsityövoiman käytöstä.

Mutta toki reissussa olisi hyvä jättää euroja myös paikallisille yrittäjille.  Konkreettisten matkamuistojen sijaan minulla on kuitenkin tapana haalia matkoiltani lähinnä kokemuksia ja kuvamuistoja. Toki paikallisia herkkuja pitää aina ostaa – myös kotiin viemisiksi. Barbadokselta  matkalaukkuun lähtee siis useampi pullo rommia – sitä saavat niin talo- kuin koiravahditkin.

Barbados

Barbados
Pieniä asioita on jokaisen matkaajan helppo tehdä ympäristön hyväksi.

Älä roskaa luontoa.

Jätä turhat muovipullot ostamatta.

Barbadoksella luonnosta selvästi välitettään. Täällä ei ole sellaisia roskaisia rantoja, joihin törmäsin esimerkiksi Vietnamin Phu Quocilla. Barbadoksella on myös niin hyvä vesijohtovesi, että riittää kun ostaa yhden vesipullon, jota voi hotellilla täyttää uudestaan ja uudestaan.

Barbados
Peniä asioita on helppo tehdä vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Suurin syntini Barbadoksen matkallani lienee ollut lentäminen. Ja mitä enemmän asiaa pohdin, sitä enemmän ilmastonmuutokseen vaikuttavat teot minua mietityttävät.

Lämpimin marraskuu ikinä.
Juhannuksena kylmempää kuin jouluna.
(Vesi)sade ennätykset uusiksi helmikuussa.

Uutiset ääri-ilmiöistä, kuten rajuista tulvista tai äärimmäisestä kuivuudesta, ovat nykyään arkipäivää. Tällaisia uutisia seuratessa tulee voimaton olo. Poikkitieteellisen Bios-tutkimusyksikön perustajajäsenen Antti Majavan synkässä tulevaisuuden visiossa Välimeren alue muuttuu aavikoksi 35 vuodessa ja 200 miljoonaa henkeä suuntaa kohti pohjoista (Suomen Kuvalehti 12-13/2016).
Näin siis, jos asialle ei tehdä jotain – ja pian!

Pystynkö minä omilla valinnoillani vaikuttamaan asiaan?
Vaikka en ole vielä valmis siirtymään lentomatkailusta mielikuvamatkailuun, voin kuitenkin yrittää. En yksin pysty pysäyttämään ilmastonmuutosta, (vaikka lopettaisin lentämisen) mutta ainakin voin edes yrittää toimia vastuullisesti.

Barbados

On #ReilutBlogit vol. 2 -haasteen aika!

Hyvä lukija, nyt on sinun vuorosi.
Kerro kommenteissa seuraavista asioista:
Vaikuttaako vastuullisuus valintaasi loma-, retki- tai aktiviteettikohteesta päätettäessä?
Mitä toivoisit matkatoimistojen tekevän vastuullisen maykailun hyväksi?
Mistä löydät tietoa vastuullisista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista kohteessa?

Haastan #ReilutBlogit vol.2 -haasteeseen mukaan seuraavat matkabloggaajat:
Out of office ja Appelsiinipuun alla

Ja sinä matkabloggaaja:

  1. Kerro vanhasta muistostasi matkalta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. On ihan ok muuttaa mielipiteitään ja toimintatapojaan.
  1. Kerro yhdestä tietoisesta vastuullisesta valinnasta jonka olet matkoillasi sen jälkeen tehnyt.

Haasta mukaan kaksi bloggaajakollegaasi haasteeseen ja kysy myös lukijoiltasi kokemuksia!

Minä haastan kampanjaan mukaan
Out of office ja Appelsiinipuun alla -blogit <3.
Toki te kaikki muutkin, jotka ette ole vielä ehtineet tarttua haasteeseen, voitte osallistua!

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

6 Comments

  • Johanna @ Out of Office
    4.4.2016 at 00:07

    Olipa hyvä kirjoitus! Ja kuva erikoishieno kuva komeasta kukosta 🙂

    Ja kiitos haasteesta! Juttua lukiessa (vaikken tietenkään tiennyt vielä tästä tulevasta, kivasta haasteesta mitään) jo mietin omia valintojani, että mitä olisin aiheesta kirjoittanut. Nytpä ei tarvitse jättää sitäkään lopputulemaa vain omaan tietoon.

    Reply
    • maailmanaarella
      4.4.2016 at 09:35

      Kiitos Johanna! Heh, hieno juttu – siispä jään innolla odottamaan postaustasi. Kukkoja olikin Barbadoksella melkein joka talon pihassa :).

      Reply
  • Anna | Muuttolintu
    4.4.2016 at 09:11

    Hyviä juttuja tässäkin! Enemmän pitäisi kyllä itsenikin vielä miettiä vastuullisia valintoja reissatessa. Joitakin toki tulee tehtyä, mutta vielä on parantamisen varaa. Miun mielestä lentäminen on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kuin kotiin jääminen. Toivotaan että teknologia kehittyy nopeasti niin, ettei lentäminen olisi niin iso synti.

    Reply
    • maailmanaarella
      4.4.2016 at 09:37

      Kiitos Anna! Kyllä, itselläkin on ehdottomasti parantamisen varaa. Kaikkea kun ei aina osaa edes ajatella ja monilla asioilla on myös monta eri puolta. Toivotaan tosiaan, että tulevaisuudessa lentäminen olisi ympäristöystävällisempää.

      Reply
  • Kiva kun lähdit mukaan haasteeseen! Hyvää pohdintaa ja hyviä ajatuksia. Tärkeitä juttuja muistaa myös nuo, että ihan pienilläkin teoilla voi olla iso vaikutus, esim. roskat, muovipullojen osto jne. Tuo lentäminen on ristiriitaista. Ilman lentämistä emme pääse reissuun kokemaan ja näkemään kaikkea ihanaa – ja myös tukemaan paikallista matkailua ja elinkeinoa. Mutta lentämällä myös saastutamme. Kumpa siihen löytyisi tulevaisuudessa joku taikasana, päästöt vähenisivät jne. 🙂

    Reply
    • maailmanaarella
      7.4.2016 at 17:10

      Kiitos Virpi vaan sinulle, kun haastoit minut! Tämä reilutblogit-haaste on enemmänkin pannut miettimään omia valintoja ihan perusarjessa, kun eihän se matkabloggaajan elämä pelkkää matkustelua ole. Suurin osa ajasta on edelleen sitä arkea – joka varsinkin näin aurinkoisena päivänä, kun pitää homentua sisällä, tökkii erityisen paljon… Tulevana kesänä olen ajatellut erityisesti tutustua myös kotimaan kteisiin ja vieläpä niihin kohteisiin, jotka on melkein nurkan takana mutta joissa ei ole tullut käytyä. Suunnitelmissa on jopa telta osto ja kunnon reilu retkeily :). Mutta toki niitä lentolippujakin on lomalle hankittuna.

      Reply

Leave a Reply