Menu

10+ vinkkiä onnelliseen Venetsia-lomaan

Updated 31.1.2020

Juo sprizejä auringonlaskussa, tutustu venetsialaiseen ruokakulttuuriin Rialton kalatorilla, nauti sardiinipastaa Giudeccan laguunisaarella, pyöräile Alberonin villille rannalle, eksy maailman vanhimman juutalaisalueen hurmaavilla kujilla, tutustu Venetsian rikkaiden sukujen elämän Ca’Rezzonico-museossa, kuuntele joulukonserttia La Fenicen oopperatalossa, siemaile bellini-coctaileja kattoterassilla…

Venetsia on elämyshakuisen turistin keidas, joka todella hemmottelee turistia. Ainoa ongelma lienee, että tämän uskomattoman elämysrepertuaarin äärellä turisti saattaa sairastua runsaudenpulaan. Ainakin jos on erehtynyt tulemaan lomalle vain pitkäksi viikonlopuksi. Tai, luoja paratkoon, pelkästään päiväretkelle.

Onneksi aina voi palata uudestaan – ja jatkaa siitä, mihin edelliskerralla jäi.
Minä palasin lokakuussa Venetsiaan jo neljättä kertaa. Enkä edelleenkään ehtinyt koluta kaikkea haluamaani.

Tällä kertaa lähdin reissuun ystäväni Inarin kanssa. Hieman minua jännitti: Inari kun on vannoutunut Lontoon-kävijä – ja Venetsia-untuvikko. Ehkä hän pitäisi Venetsiaa kornina. Turistien kansoittamana huvipuistona, jossa autenttisia elämyksiä ei löytäsi edes suurennuslasin avulla.

Mutta onneksi muistikuvani Venetsiasta osui ihan oikeaan:Venetsiaan ei voi olla rakastumatta. Ei edes oikea Lontoo-fani.

TOP 10 -vinkit Venetsiaan

(Pieni tunnustus alkuun: oikeasti Venetsian vinkkejä ei voi millään kutistaa kymmeneen. Ei ainakaan, kun on saanut onnen tutustua ihanaan blogin lukijaan, joka asuu Venetsiassa paljasjalkaisen venetsialaisen kanssa. Siispä jutussa on 10 pääkohtaa, mutta aika useaan pääkohtaan on mahdutettu myös useampi alakohta.
Niinpä vinkkejä kertyi useammankin Venetsia-loman tarpeisiin.
Juttuun on siis koottuna sekä minun että venetsialaistuneen Tarun vinkit tähän lumoavan kauniiseen kaupunkiin (Tarun vinkit kursivoitu.).

1. Aina on hyvä aika matkustaa Venetsiaan!

Tällä lomalla minä ihastuin Venetsian lokakuuhun. Kun Suomessa saatiin jo ensimmäiset räntäpäivät, Venetsia kylpi auringossa ja minä kilistin viinilaseja ystäväni kanssa vuokraamamme pikku asunnon kattoterassilla – ihan kuin kesällä! Eikä turistejakaan ollut enää häiriöksi asti.
Mutta Tarun mukaan “aina on hyvä aika matkustaa Venetsiaan“.

Turistin näkökulmasta aina on hyvä hetki matkustaa Venetsiaan, sillä kaupunki tarjoaa erilaisia elämyksiä jokaisena vuodenaikana. Talven hiljaisimpina kuukausina, lokakuusta helmikuussa alkaviin karnevaaleihin, kaduilla on enemmän tilaa, mutta ilmat saattavat olla ankeat.

Venetsia tarjoaa upeita kulttuurielämyksiä, ja erityisesti joulun ja uuden vuoden aika on tunnelmallista. Mikäpä sen mahtavampaa kuin mennä vaikkapa joulukonserttiin Pyhän Markuksen kirkkoon tai henkeäsalpaavan kauniiseen La Feniceen. Uskaltaisin myös väittää, että uuden vuoden ilotulitukset ovat Venetsiassa maailman kärkeä, ja se on jo yksistään hyvä syy matkustaa Venetsiaan joulukuun viimeisinä päivinä.

2. Mukavin tapa tulla lentokentältä Venetsiaan on vesikyyti – hyppää siis vesibussi Alilagunaan

Parhaiten venetsialaiseen tunnelmaan pääsee heti loman alkumetreillä, kun Marco Polon lentokentältä hyppää vesibussin kyytiin. Unohda siis hieman edullisempi linja-autovaihtoehto ja kävele kentältä noin 10 minuutin matka laguunin rantaan ja nouse Alilagunan kyytiin. Yksi suunta maksaa 15 euroa.

Alilagunalla on neljä eri värein merkittyä linjaa, jotka kulkevat hieman eri reittejä ja eri pysäkkien kautta Venetsiaan ja Lidon ja Muranon saarille. Katso tarkat tiedot reiteistä täältä.

Totta kai voit vesibussin sijaan valita myös vesitaksin – jos et ole tullut lomalle pihtailemaan. Vesitaksin hinta on 80 – 120€.

3. Valitse majoitus, jossa on näköala kanavalle – ja mieluiten myös upea kattoterassi

Venetsia

Vaikka Venetsiassa onkin niin paljon kaikkea ihanaa, että voisi ajatella, ettei siellä ehdi hotellissa oleilemaan,  tuo oma parveke tai kattoterassi lomaan luksusta – varsinkin jos matkustat Venetsiaan lämpimän aikaan. Sumuisina talvikuukausina riittänee ikkunasta avautuva kaunis kanavamaisema.

Koska parvekkeellinen hotellihuone kanavan varrella voi osoittautua aikamoiseksi lomakassarohmuksi, on yksi vaihtoehto vuokrata oma pikku loma-asunto. Minä vuokrasin omani Interhomelta.

Sekä yllä että alla olevat kuvat on otettu meidän loma-asuntomme ikiomalta kattoressilta.
(Voit lukea lisää tästä suloisesta asunnostamme aiemmasta Venetsia-postauksestani täältä.)

Venetsia

Asuntomme sijaitsi Dorsoduron sestierissä  (eli kaupunginosassa) vain noin 200 metrin päässä Zatteren vaporettopysäkiltä (jonne pääsi suoraan Marco Polon lentokentältä Alilagunan kyydissä). Dorsodurosta tulikin minun suosikkisestierini.

Kysyin myös Tarulta, mikä on hänen suosikkialuettaan Venetsiassa.

Minulla ei ole yhtä suosikkiasuinaluetta Venetsiassa, vaan kaupungin jokaisesta kolkasta löytyy jokin pieni kanaali, maisema, kuja tai rakennus, joka saa sydämeni läpättämään. Suosittelen kuitenkin tutustumaan vaikkapa Santa Maria della Saluten takana oleviin katuihin Dorsoduron alueella, jotka ovat kerrassaan hurmaavia.

Venetsia

Ylhäällä oikealla näkyy meidän loma-asuntomme kattoterassi.

4. Nauti spritzit auringonlaskussa

Venetsiassa juodaan proceccoa, sprizejä ja tietysti suosittelen myös persikkakuohuvaa Belliiniä.

Venetsia

Dorsoduron sestierissä  sijaitsee  Venetsian kivoin rantapromenadi, Zatteren promenadi. Se on yksi parhaista paikoista Venetsiassa ihailla auringonlaskua ja juoda sprizejä, näitä venetsialaisten suosikkiaperitiiveja, jotka ovat sekoitus proseccoa (Veneton omaa kuohuvaa), kivennäisvettä ja katkeroa. Eikä hintakaan päätä huimaa: kesän makuinen spriz maksaa rantaterassilla 3,5€.

Talvisina iltoina Taru taas suosittelee nauttimaan punaviiniä, sillä Veneton alueen punaviinivalikoima on laaja ja laadukas.

Venetsia

Venetsia

5. Venetsian parhaat ruokanautinnot

Paras paikka tutustua Venetsian ruokakulttuuriin on lähteä Rialton kalatorille, jossa tapaa väistämättä myös paljon paikallisia ihmisiä. Venetsian ravintoloitsijat ostavat kalat ja äyriäiset suoraan kalastajilta, ja suosittelenkin kysymään aina paikan päällä, mitä tänään kannattaisi syödä.

Venetsiassa suosittelen kokeilemaan ainakin mahdollisimman montaa eri kalaa ja simpukoita. Suosikkejani ovat esimerkiksi seppie alla veneziana “Squid” (mustekalaperheeseen kuuluva kalaruoka), pasta e fasioi (papupasta) ja Sarde in saor (sardiinipasta).

Ravintolasuositus: Trattoria Ai Cacciatori

Herkuttele myös edullisesti venetsialaisilla tapaksilla eli chiceteillä. Minun suosikkiruokapaikkani löytyivät Dorsoduron sestieristä sekä Cannareggion sestieristä. Suuntaa Cannareiggiossa ainakin Fondamenta dei Ormesin ja Fondamenta della Misericordian kävelykaduille. Täällä, kanavan varrella, on lukuisia houkuttelevia pikku ravintoloita ja viinibaareja.

Venetsia

6. Ihaile auringonlaskun värjäämää Canal Grandea

Venetsia

Canal Grandea kutsutaan maailman kauneimmaksi kaduksi. Ja sitä se onkin –  ainakin näin auringonnousun aikaan. Ja ehkäpä paras paikka auringonnousun ihailuun on tämä Ponte dell’Accademian silta.

Venetsia

Venetsia

Vaikka ei maisema Canal Grandelle hullumpi ole myöskään tältä Venetsian kuuluisimmalta sillalta, Rialtolta.

Venetsia

7. Kulje kanavien varsia tai hyppää gondolin kyytiin

Parasta Venetsiassa on kiireetön vaeltelu kanavien varsilla, pitkin lumoavia pikku kujia. Jokaisesta sestieristä löytyy omanlaisensa lumo.

Venetsia

Taru suosittelee suuntamaan ainakin maailman vanhimmalle juutalaisalueelle:

Venetsiassa on maailman vanhin juutalaisasuinalue Ghetto, jonka kaduille suosittelen eksymään. Venetsiaan tutustuu mielestäni parhaiten ilman karttaa vain “harhailemalla”. Näin itse olen tehnyt rakkaimmat löytöni.

Venetsiassa on myös lukuisia hurmaavia campoja eli aukioita. Tarun camposuositus on Campo San Barnaba. Tämä oli minunkin suosikkipaikkani nauttia cappuccinoa aamupäivän auringossa ja seurata venetsialaisten elämänmenoa.

Romantikko valitsee tietysti gondolikyydin oman rakkaan kanssa – ainakin kerran elämässä ♥.

Venetsia

Venetsia_gondoli

Rakkautta Venetsiassa – vuonna 2006.

Venetsia

Huokausten silta vie Dogen palatsista vankityrmiin.

8. Siemaile persikkakuohuvaa Belliniä kattoterassilla

Venetsia

Näkymä Bar Terraza Danielin kattoterassilta.

Jonain iltana auringon laskiessa kannattaa kivuta katsomaan auringon värjäämää maisemaa lintuperspektiivistä. Jos sprizit on jo testattu, on klassikkodrinkki Bellinin vuoro. Bellini on Venetsian ikioma aperitiivi, joka sisältää valkoista persikkapyrettä ja proseccoa.

Minä kävin coctaileilla Bar Terraza Danielin kattoterassilla. Seuraavalla Venetsian reissulla pitää ehdottomasti käydä testaamassa myös Tarun suosittelema Skyline Rooftop Bar (Hilton Stucky).

Venetsia

Minä nautin Bar Terraza Danielin kattoterassilla Bellinin sijaan shampanjaa sisältävän Royal Dreamin. Ei huono sekään.

9. Tutustu Venetsian tarjoamiin kulttuurielämyksiin

Oopperatalolla järjestetään kaikkina vuodenaikoina klassisen musiikin konsertteja, joita voin lämpimästi suositella. Vähemmän tunnetuista museoista suosittelen tutustumaan vaikkapa Ca´Rezzonico-museoon, jossa on paitsi taidetta, siellä pääsee näkemään, kuinka Venetsian rikkaat suvut asuivat yksityiskäyttöön rakennetuissa valtavissa palatseissaan. Toinen museosuositukseni on Palazzo Fortuny, joka on jo pelkästään rakennuksena upea kosketuspinta Venetsiaan.

Venetsia

Jos olet kuvataiteen ystävä, kannattaa yksi aamupäivä kuluttaa kierrellen Dorsoduron taidekorttelin gallerioita ja tutustua Peggy Guggenheimin kokoelmiin.  Täällä, Peggy Guggenheimin entisen kodin tiloissa, on nähtävillä monien 1900-luvun mestareiden maalauksia ja veistoksia.

10. Lähde päiväretkelle laguunisaarille

Vähintään yksi lomapäivä kannattaa pyhittää Venetsian laguunisaarille, joista jokainen on aivan oman luonteisensa. Kun lähdet hyvissä ajoin aamulla liikkeelle, ehdit saman päivän aikana saarihypellä Muranon, Buranon ja Torcellon – ellei sinulla ole yhtä huono tuuri kuin minulla ja vaporettojen kuljettajat päättävätkin ryhtyä lakkoilemaan.

Ehdin minäkin – lakosta huolimatta –  sentäs jotain: pikaisesti Muranon ja hieman rauhallisemmin Buranon.

Burano

Värikkäiden kalastajatalojen Buranoon ei voi olla ihastumatta.

Erityisesti Buranon värikkäät kalastajatalot hurmasivat.

Burano

Aiemmalla Venetsian reisullani – heinäkuun helteillä – päädyin viettämään kesäpäivää Lidon saarelle. Sielläkin oli ihanaa. Ehdotankin, että jos sinulla on vaan tarpeeksi aikaa, käy ihmeessä tutustumassa näihin kaikkiin!

Tarun vinkit laguunisaarille:

Samaa pätee laguunisaarin kuin asuinalueisiinkin: en osaa nimetä vain yhtä suosikkia. Giudeccan saari on minulle henkilökohtaisesti kaikista rakkain, sillä mieheni on sieltä kotoisin ja olemme juhlineet siellä häitämme. Giudeccan saari on vain kivenheiton päässä Venetsian pääsaaresta, ja sieltä on upeat näkymät esimerkiksi Pyhän Markuksen torille tai Salute-kirkolle. Yleensä kaikista suurimmat turistimassat eivät löydä Giudeccalle, mikä on suuri etu, kun ajattelee vaikkapa rauhaisaa ruokailuhetkeä kanaalin varrella. Siellä on myös paljon paikallisille tarkoitettuja baareja, kauppoja ja kojuja, mikä on mielestäni mukavaa.

Kesällä Venetsian ehdoton ykkössaari on Lido, jossa on kymmeniä ja taas kymmeniä rantoja – jokaiselle jotakin! Minun mielestäni paras tapa tutustua Lidon saareen, ja samalla laguuniiin, on vuokrata pyörä ja pyöräillä Alberonin villille rannalle, jonne joutuu oikaisemaan pienen metsäpolun kautta. Suunnaksi kannattaa ottaa Venetsian golfkenttä, joka on siinä lähellä. Kysyvä ei tieltä eksy! Alberonin rannalla on ihana boheemi kesäravintola, jossa soitetaan joskus myös live-musiikkia. Paikalliset tulevat rannalle yleensä omilla veneillä.

Pyöräretki Alberonin rannalle kuulostaa niin ihanalta, että haluan ehdottomasti takaisin Venetsiaan!

Murano

Tunnelmallinen Murano.

Vaikka monta elämystä ja houkutusta jäi tälläkin Venetsian reissulla vielä kokematta, oli lokakuinen lomamme Venetsiassa enemmänkin kuin ihana. Se oli täydellinen. Jopa niin, että vannoutunut Lontoo-fanikin taisi hetkeksi unohtaa Lontoon kaipuunsa.

Sillä Inarin sanoin: Venetsia onnistui yllättämään täysin!

Kauneutta tulvi joka paikasta! Kapeat rauhalliset kujat, autottomuus, laguunisaaret, hintataso ja leppoinen tunnelma ihastuttivat. Aivan varmasti palaan tähän upeaan, unohtumattomaan kaupunkiin.

Kiitos vielä miljoonasti Taru, että jaoit Venetsia-vinkkisi minulle ja minun blogini lukijoille! Grazie mille!
Toivottavasti ensi kerralla Venetsiassa nähdään ♥.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2017 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

6 Comments

  • Inari
    21.12.2017 at 18:41

    Luulin tietäväni kaiken oleellisen Ventsiasta mutta enpä tiennyt oikeastaan mitään. Niinpä jokaisen on tehtävä ihan
    oma matkansa Venetsiaan. Minut Venetsia todella yllätti <3 Ja mikä tietää vaiikka gondolin kyytinkin kelpaisi:)

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
      21.12.2017 at 21:49

      Joka kerta löytyy jotain uutta nähtävää ja koettavaa. Minusta meillä oli juuri täydellinen loma juuri näin, mutta kelpaisi minulle jouluinenkin Venetsia tai ne uuden vuoden ilotulitukset. Toisaalta voin jo kuvitella itseni pyöräilemässä Alberonin villille rannalle. Siispä, Venetsiaan on vielä mentävä viidennen ja kuudennenkin kerran :).

      Reply
  • Outi
    21.12.2017 at 19:18

    Siis eipä ollut huokauksille loppua kun tätä postausta luin. Ihania vinkkejä, ihania kuvia, tuonne on päästävä!

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
      21.12.2017 at 21:51

      Kiitos Outi <3. Nyt pikaisesti joulupukille toivomusta kirjoittamaan ;). Venetsia on siitäkin ihana, että se on vain lyhyen lentomatkan päässä. Kelpaisi siellä kattoterassilla juoda Belliniä ja ihastella uuden vuoden ilotulituksia.

      Reply
  • Johanna @ Out of Office
    28.12.2017 at 10:44

    Ihania, houkuttelevia vinkkejä, ja ah, niin kauniita kuvia <3

    Olen Venetsiassa muutaman kerran käynyt, mutta majoitusta kanaalinäkymin meillä ei ole vielä ollut. Että kyllä nuokin vinkit täytyy käydä jossain vaiheessa testaamassa.

    Kiva että kerkesitte Buranoon, tykkäsin itse niiden yksinkertaisten talojen värikylläisestä maailmasta 🙂

    Reply
  • Christa
    15.1.2018 at 20:50

    Viikko sitten olin jo viittä vaille varaamassa matkaa Venetsiaan huhtikuulle miehen syntymäpäiväksi, mutta vaihdoin sen Ateenaan, kun lennot eivät sopineet aikatauluihin millään. Nyt alkaa kaduttaa, kun katsoin näitä ihania Venetsian kuvia. Olemme jo pitkään puhuneen menevämme käymään kahdestaan Venetsiassa, mutta eipä vaan olla menty. Olen käynyt Venetsiassa kerran – päivämatkalla hikisillä heinäkuun helteillä 2002.

    Reply

Leave a Reply