Menu

Luontomatkaajan Kanariansaaret: vertailussa 4 eri saarta

Kanariansaarista Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera ja La Palma ovat kaikki täydellisiä patikointikohteita kauniita maisemia ja monipuolisia polkuja kaipaaville luontomatkaajille. Vaikka Gran Canaria ja Teneriffa ovatkin tunnettuja massaturismikohteita, on niillä toinenkin puolensa, kunhan uskaltautuu pois rannikon turistikeskittymistä. La Gomera ja La Palma taas ovat hyvinkin rauhallisia saaria, jotka vetoavat enemmän luontomatkaajiin kuin auringonpalvojiin tai bilettäjiin.

Kaikki nämä neljä saarta ovat hurmanneet minut monipuolisuudellaan. Kanariansaarilla onkin mahdollista yhden loman aikana patikoida pilvien yllä kulkevilla vuoristoreiteillä, leppoisilla laaksovaelluksilla, jännittävillä rotkoreiteillä ja poluilla, jotka kulkevat ikivihreissä kanarianmänty- ja laakeripuumetsissä tai suolan tuoksuisilla rantatörmillä.

Luontomatkaajan Kanariansaaret: vertailussa Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera ja La Palma

On mahdotonta sanoa, mikä näistä neljästä Kanariansaaresta – Gran Canariasta, Teneriffasta, La Gomerasta ja La Palmasta – olisi kaikkein paras kohde luontomatkaajalle, sillä jokaisella saarella on omat hyvät puolensa, enkä millään pystykään panemaan näitä saaria paremmuusjärjestykseen. Sen sijaan listasin jokaisen saaren hyviä ja huonoja puolia erityisesti luontolomaa ajatellen.

1. Luontomatkaajan Kanariansaaret: Gran Canaria

Luontomatkaajan Kanariansaaret
Roque Nublolle kannattaa tulla auringonlaskun aikaan. Pilvimeren takana häämöttävät Teneriffa ja Teide.

Gran Canaria on Kanariansaarista kolmanneksi suurin. Se on 47 kilometriä pitkä ja 55 kilometriä leveä. Suurin osa saaren asukkaista asuu saaren koillisosassa sijaitsevassa pääkaupungissa Las Palmasissa, kun taas ruuhkaisimmat turistialueet sijoittuvat saaren eteläiselle rantakaistaleelle, Maspalomasin molemmille puolille. Luontomatkaajalle pääkaupunkia ja etelän rannikkoa paljon kiinnostavampia kohteita ovat kuitenkin saaren keskiosan vuoristoinen alue sekä luoteisrannikolle sijoittuva Agaetenlaakso.

Parhaiten Gran Canarian luontokohteisiin pääsee tutustumaan, jos vuokraa lomalle auton, majoittuu eri puolilla saarta ja hyppää maastokenkiin. Gran Canarian kiinnostavimmat patikkapolut ja hulppeimmat maisemat löytyvät sisämaasta Cruz de Tejedan ympäristöstä, joten Cruz de Tejeda on erinomainen tukikohta saaren patikkapolkujen tutkimiseen. Cruz de Tejedasta ja sen läheisyydestä alkavat reitit esimerkiksi Artenaraan, Terroriin ja saaren suosituimmalle reitille Roque Nublolle.

Luontomatkaajan Kanariansaaret
Cruz de Tejedasta lähtee useita patikointireittejä. Tämä upea solareitti vie Artenaran kylään.

Gran Canarian luontolomalla toinen suositeltava tukikohta on koillisrannikolla sijaitseva Agaetenlaakso, jossa voi majoittua esimerkiksi Agaeten autenttisessa kanarialaiskylässä tai rannikolla sijaitsevassa Puerto de las Nievesissä. Agaetenlaakso on yksi saaren kauneimmista laaksoista ja siellä on useita kiinnostavia polkuja.

Vuoristoalueen ja Agaetenlaakson lisäksi luontolomaan Gran Canarialla voisi yhdistää rantaloman esimerkiksi lounaisrannikon viehättävässä Puerto de Moganin kylässä tai jossain lähistöllä. Tällöin yksi kiinnostava patikointikohde olisi Güi Güin luonnonsuojelualue ja siellä Güi Güin ranta. Minä en valitettavsti omalla lomallani ehtinyt käydä täällä.

Luontomatkaajan Kanariansaaret
Roque Nublon reitti on Gran Canarian suosituin.

Gran Canarian plussat ja miinukset

+ Monipuolinen patikointikohde: lomaan on helppo yhdistää niin vuoristoa kuin rannikkoakin.
+ Vaikka Gran Canaria onkin massaturismikohde, sieltä löytää (jopa hämmästyttävän) paljon rauhallisia ja helppokulkuisia polkuja kauniissa maisemissa.
+ Useat reitit kulkevat kylästä kylään, joten kesken patikan voi poiketa vaikka ravintolaan lounaalle.
+ Hämmästyttävän hyväkuntoiset tiet autoilla. Jopa vuoristossa tiet todella hyvässä kunnossa eivätkä edes pelottavan kapeita.
+ Paljon majoitusvaihtoehtoja.
+ Hyvät lentoyhteydet Suomesta.

– Osalla poluista reittimerkintöjä melko vähän, joten mukana on syytä olla jokin opas, kartta tai esimerkiksi puhelimessa reittisovellus. Meillä oli käytössä Komoot ja AllTrails.
– Monet kiinnostavat reitit ovat janareittejä. Rengasreittejä on vain vähän.

Tämä upea ja rauhallinen noin 8 kilometrin mittainen reitti vie San Pedron kylästä Agaeteen.
Agaeten kylä tai rannalla sijaitseva Puerto de las Nieve on oiva tukikohta patikointilomalla.
Luontomatkaajan Kanariansaaret
Puerto de las Nievesissä (Agaetessa) Hotel & Spa Cordial Roca Negrassa (kuvassa oikealla) on ihana lepäillä patikointireissujen välissä.
Luontomatkaajan Kanariansaaret
Cruz de Tejedassa sijaitsevan Parador-hotellin yhteydessä on spa, josta on upeat maisemat ympäröiville vuorille.

2. Luontomatkaajan Kanariansaaret: Teneriffa

Luontomatkaajan Kanariansaaret
Talvikuukausina Teiden kansallispuistossa sataa usein lunta. Lumen koristamana puisto on ehkä kaikkein kauneimmillaan.

Teneriffa on Kanariansaarista kaikkein suurin ja ehkäpä kaikkein monipuolisin. Myös Teneriffalla kannattaa majoittua loman aikana eri puolille saarta, jotta pääsee näkemään saaren moninaisuuden. Saaren kiinnostavimmat patikkapolut sijaitsevat Teiden kansallispuistossa, Anagan luonnonsuojelualueella, Oratovanlaaksossa sekä Mascan ympäristössä.

3718 metriin kohoavan Pico del Teiden huiputus on varmasti monelle luontomatkaajalle Teneriffa-loman kohokohta, mutta Teiden kansallispuisto on paljon muutakin kuin itse tulivuori! Teiden kansallispuistossa, joka on valittu Unescon maailmanperintökohteeksikin, pääsee nimittäin ihailemaan aavikkomaisia kuumaisemia useilla eri poluilla. Täällä kun on jopa 41 erimittaista ja -tasoista patikkareittiä, joista lyhin on vain noin 600 metriä ja pisin yli 16 kilometriä pitkä.

Teiden laavamaisemia joulukuussa 2022.
Luontomatkaajan Kanariansaaret
Teneriffalla tiet ovat hyväkuntoiset ja Teiden kansallispuistoon onkin helppo tulla omatoimisesti vuokra-autolla.

Teiden kansallispuiston lisäksi minä ehdin lomani aikana tutustua Anagan luonnonsuojelualueeseen. Asuimme Anagassa perinteisessä, osin kallion sisään louhitussa luolatalossa, pikkiriikkisessä Chinamadan kylässä. Tämä on ehkä Teneriffan rauhallisin kolkka, ja täältä lähtee useita kiinnostavia patikkapolkuja – osa aivan asuntomme vierestä!

Luontomatkaajan Kanariansaaret
Anagan luonnonsuojelualueella risteilee useita polkuja hulppeissa maisemissa.

Teneriffan plussat ja miinukset

+ Teneriffa, Kanariansaarista suurin, on erittäin monipuolinen patikointikohde – ehkäpä saarista kaikkein monipuolisin: Teneriffalla pääsee patikoimaan niin vuoristoreiteillä, tulivuorimaisemissa, kanarianmänty- ja laakeripuumetsissä sekä merimaisemissa.
+ Teiden kansallispuisto kokonaisuudessaan on todella uniikki luontokohde, jossa on paljon eritasoisia patikkapolkuja. Se julistettiin vuonna 2007 Unescon maailmanperintökohteeksi.
+ Useimmat polut ovat selvästi merkittyjä.
+ Erityisesti Teneriffan kaakkoiskulmassa sijaitseva Anagan luonnonsuojelualue vuoristoisine ylänköineen ja syvine rotkoineen on todella rauhallinen luontokeidas useine patikkapolkuineen.
+ Teneriffan lomaan on helppo yhdistää loma La Gomeralla.
+ Teneriffalle on hyvät lentoyhteydet Suomesta.
+ Autolla ajaminen on Teidellä helppoa, ja tiet ovat hyvässä kunnossa.

– Suosituimmat reitit mm. Teiden kansallispuistossa voivat olla ruuhkaisia.
– Huono keli ja lumisade saattavat yllättäen sulkea tiet Teiden kansallispuistoon. Samoin Teiden huipulle vievä hissi on usein huonon sään takia suljettu. Talvisin yli 1500 metrin korkeudessa lumisateet ovat tavallisia.
– Myös saaren pohjoisosa voi olla talvikuukausina sateinen ja tuulinen.

Useat reitit kulkevat kauniissa merimaisemissa. Tämä reitti lähti Chinamadan kylästä, jossa olimme majoituksessa.
Luontomatkaajan Kanariansaaret
Sateen jälkeen sumu viipyilee Anagan laaksoissa.

3. Luontomatkaajan Kanariansaaret: La Gomera

Luontomatkaajan Kanariansaaret
La Gomeralla on useita viehättäviä pikkukyliä. Suositeltavaa on vuokrata auto ja kierrellä ympäri saarta.

Gomeralla rakastun erityisesti saaren rauhalliseen tunnelmaan, saaren vehreyteen ja viehättäviin, autenttisiin kanarialaiskyliin. Täältä puuttuvat täysin turistikeskukset, rumat kerrostalot, meluisat moottoritiet, ostoskeskukset ja vilkas yöelämä. Sen sijaan La Gomeralla runsaan vehreä luonto on koko ajan läsnä.

Patikointiin La Gomeran saari sopii oivallisesti, sillä tällä on kymmeniä erinomaisesti merkittyjä polkuja, joista valita. Tärkein patikointialue on Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Garajonayn kansallispuisto, jossa on yhteensä 18 erimittaista patikointireittiä.

Luontomatkaajan Kanariansaaret
La Gomeralla autoilu on leppoisaa, sillä teillä on vain vähän liikennettä.

La Gomeralla tiet ovat hämmästyttävän hyväkuntoisia ja leveitä, joten autoilu saarella on varsin leppoisaa, ja vuokra-autolla patikkapolut ovatkin parhaiten saavutettavissa.

La Gomeran plussat ja miinukset

+ La Gomera on vehreä ja rauhallinen saari, jossa luonto on koko ajan läsnä.
+ Patikkapolut ovat helppokulkuisia ja niitä on monenmittaisia. Jo Garajonayn kansallispuistossa on yhteensä 18 patikointireittiä, joista lyhin rengasreitti on 700 metriä ja pisin noin 16 kilometriä.
+ Reittien opastaulut ovat selkeitä, ja polkujen varrella on useita taukopaikkoja pöytineen ja tuoleineen.
+ Garajonayn kansallispuistossa pääsee sukeltamaan ikivihreisiin laakeripuumetsiin, missä mustarastaat pitävät konserttojaan.
+ Tiet ovat hyväkuntoisia, ja liikennettä on vain vähän.
+ Loma La Gomeralla on helppo yhdistää Teneriffan-lomaan. Lauttamatka Teneriffan Los Cristianosista La Gomeran pääkaupunkiin kestää vain tunnin.
+ La Gomeran pääkaupungissa San Sebastianissa sijaitseva siirtomaatyylinen Parador-hotelli on ihastuttava tukikohta saaren tutkimiseen.

– La Gomeralla ei ole korkeita vuoria ja vuorenhuippuja, joten varsinaisia vuoripatikoita täällä ei ole. Korkein huippu on Garajonay-vuorella 1487 metrin korkeudessa.
– Suomesta La Gomeralle ei ole suoria lentoja (mutta lauttamatka Teneriffalta La Gomeralle kestää vain noin tunnin).

Roque de Agando, 180 metriä korkea kalliopaasi, on La Gomeran tunnetuin maamerkki.
La Gomeralla patikkapolut on merkitty erinomaisin opastein. Patikoimassa kannattaa käydä ainakin ikivihreässä laurisilva-laakeripuumetsässä!
Luontomatkaajan Kanariansaaret
La Gomeran elegantti Parador-hotelli on ihastuttava tukikohta luontolomailijalle. Tämä on hotelli, jonne minä haluan palata!

Lue lisää patikoinnista La Gomeralla Maisemaonnellisen blogiartikkelista La Gomera – Kanarian luontomatkailutaivas.

4. Luontomatkaajan kanariansaaret: La Palma

La Palma patikointi
Caldera de Taburienten kansallispuisto La Palman sydänmailla on päiväpatikoijan must-kohde.

La Palma on yksi Kanarian pienimmistä ja vähiten tunnetuista saarista. Saari ei oikein sovellukaan perinteiseen rantalomaan – vaikka toki La Palmalla rantojakin on – mutta sen sijaan La Palma on täydellinen kohde luontolomaan. Saari on pieneksi saareksi nimittäin hämmästyttävän monipuolinen: täällä pääsee patikoimaan niin vuoristossa pilvimeren yllä, laakeripuumetsissä, rotkoissa kuin kraaterilaaksoissa ja kanarianmäntymetsissäkin. Monipuolisuudessaan La Palma tuo mieleen Madeiran, vaikka täällä patikkapoluilla onkin paljon rauhallisempaa kuin Madeiralla. Jostain syystä edes kovin moni luontomatkaaja ei ole vielä löytänyt tätä luonnonkaunista La Palmaa.

La Palmalla kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin Caldera de Taburienten kansallispuistoon, jossa on useita erimittaisia vaellusreittejä upeissa maisemissa. Omia suosikkejani La Palmalla olivat saaren korkein huippu Roque de los Muchachos, La Cumbrecitan näköalapaikalta Pico Bejenadon huipulle kulkeva patikka Caldera de Taburienten kansallispuistossa sekä Tilosin laakeripuumetsä.

La_Palma_patikointi
La Palman korkein huippu Roque de los Muchachos (2426 m ) on helppo huiputtaa, sillä parkkipaikalta tänne on matkaa vain kivenheiton verran.
La Palma
La Palman pohjoisosassa upea patikka Casa del Montelta vie Los Tilosiin ikivihreään laakeripuumetsään.

La Palman plussat ja miinukset

+ La Palma on erittäin monipuolinen patikointikohde: polkuverkosto kattaa koko saaren ja La Palmalla onkin mahdollisuus patikoida niin vulkaanisissa maisemissa, ikivihreissä laakeripuumetsissä, kanariamäntyjen siimeksessä kuin pilvien yllä vuorillakin.
+ Patikkapoluilla saa patikoida todella rauhassa.
+ Saaren keskiosissa sijaitseva Caldera de Taburienten kansallispuisto on upea.
+ La Palman korkein huippu Roque de los Muchachos on erinomainen paikka tähtitaivaan tarkkailuun ja kuvaamiseen.
+ Saarella on rauhallinen ja autenttinen tunnelma.

– Monet patikkareitit ovat janareittejä, rengasreittejä on vain vähän.
– Tiet ovat paikoin todella mutkaisia ja kapeita, joten matkanteko on usein hidasta.
– La Palmalle ei lennetä suoria reittilentoja Suomesta. Joskus saarelle järjestetään kuitenkin  lomalentoja/valmismatkoja.
– Mielenkiintoisia majoitusvaihtoehtoja on vain vähän.

La_Palma_patikointi
Caldera de Taburienten kansallispuiston yksi kiinnostavimmista reiteistä on polku La Cumbrecitan näköalapaikalta Pico Bejenadon huipulle (edestakaisin noin 8,5km ja 4 tuntia).
La Palma
Roque de los Muchachosilta lähtee monnemittaisia patikkapolkuja, joilta on komeat näkymät sekä 1500 metriä syvään tulivuoren kraateriin että ympäröiville huipuille, joita pilvenhattarat liehittelevät
La Palma
Roque de los Muchachosilla kannattaa jäädä odottamaan auringonlaskua ja tähtien syttymistä, sillä tämä on Kanarian hienoin paikka tähtien tarkkailuun ja kuvaamiseen. Täällä sijaitsee myös tähtitieteellinen observatorio.

Lue lisää La Palman patikointimahdollisuuksista
Kanarian La Palma – päiväpatikoijan valinta
La Palma – Kanarian kaunein luontosaari

Joko sinä olet löytänyt Kanariansaarten kauneimmat luontokohteet? Mikä saarista on sinun suosikkisi?


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni♡.

Copyright © 2023 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

22 Comments

  • Maisemaonnellinen Johanna
    7.5.2023 at 21:15

    Kiitos linkityksestä! <3

    Kylläpä kaukokaipuu heräsi ruususenunestaan, kun luin artikkelisi ja sukelsin kauniisiin kuviisi.

    En olekaan lentänyt neljään ja puoleen vuoteen, kun kaikki mahdolliset lomani olen viettänyt Kuusamon erämökilläni luontoäidin sylissä.

    Minulla tosiaan on La Palma ja Gran Canaria vielä kokematta – ja niin saattavat jäädäkin. Teneriffa Teideineen oli hieno kokemus joka tuntui ensikerralla Teiden huippuretkineen jo siltä että yksi kerta riittää. Mutta La Gomera sammaloituneine laakeripuumetsineen on paikka jonne minäkin haluaisin palata. Ja se Gomeran Parador on kyllä todellakin kokemisen arvoinen, elämyksellinen hotelli! Kun lähden Gomeralle uudelleen, yövyn siellä koko saaressa oloajan, nautin siirtomaatyylisestä tunnelmasta ja puutarhasta aukeasta huikeasta näköalasta!

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      8.5.2023 at 09:24

      Olenkin huomannut, että taidat viihtyä Kuusamossa paremmin kuin hyvin, mutta apua, onko siitä jo niin pitkä aika, kun hankitte mökin.
      Minä voisin lähteä uudestaan La Gomera & Teneriffa -yhdistelmälomalle, sillä Teneriffaltakin jäi monta paikkaa koluamatta. Mutta Teneriffalla pitää nopeasti kurvata ohi täyteen rakennetun rannikon. La Gomeralla oli kyllä ihana rauha kaikkialla, ja se Parador kutkuttelee todellakin mielessä. Meillä oli viimeksi Paradorista huone, josta oli suora käynti siihen valtavaan puutarhaan. Iltaisin ja aamuisin heti herättyä oli ihana istuskella siellä lintujen konserttoa kuuntelemassa. Paratiisi!
      Myös La Palmalle voisin lähteä uudestaan. Tällä kertaa pitäisi vaan löytää kivemmat majoitukset kuin viimeksi. Jostain luin, että yhteen majakkaan olisi tullut nyt majoitusta. Se voisi olla ihana elämys. Ja itse asiassa nyt välissä kävin Googlaamassa, että La Palmaltakin löytyy Parador-hotelli, jossa on oma puutarha ja upeat näköalat merelle.

      Reply
  • Tämä olikin mielenkiintoinen juttu! Meitä Marikan kanssa kuitenkin kiinnostaa matkailussa aina ensisijaisesti luonto, joten tällainen vertailu on aina oikein mukava. Tämän pohjalta on hyvä alkaa miettimään, mikä saari sopisi meille parhaiten. Luulenpa, että oma valinta olsi varmaan mainitsemasi yhdistelmä: Teneriffa ja La Gomerra. Varsin monipuoliselta kuulostava yhdistelmä ja samalla tulisi viimein nähdyksi myös Teide. Tosin, ei nuo muutkaan hassummalta kuulosta.

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      8.5.2023 at 09:29

      Teneriffa ja La Gomera -yhdistelmä tarjoaa kyllä super monipuolisen luontoloman! Ja Teneriffalla kannattaa sitten majoittua eri puolilla saarta, jotta automatkat eivät päivittäin veny liian pitkiksi ja aikaa vieviksi. Me oltiin majoituksessa siellä Anagan luonnonsuojelualueella sekä lähellä Teiden kansallispuistoa. Myös Mascan lähellä voisi olla hyvä yöpyä.

      Reply
  • Anne | Elämää Nomadina
    8.5.2023 at 13:13

    Ai että miten tunnelmallisia luontokuvia! Tämä kyllä lisäsi kiinnostusta Kanariansaarten reittejä kohtaan – Teneriffan ja La Gomeran tiesinkin olevan oivallisia patikointikohteita, mutta että Gran Canariallakin pääsee noin upeisiin maisemiin! Itse olen käynyt vain lyhyellä lomareissulla Lanzarotella kauan kauan sitten, joten olisi kyllä aika mennä tutustumaan muiden saarten tarjontaan!

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      9.5.2023 at 10:23

      Kiitos Anne! Kanariansaaret on kyllä oivallinen kohde luontolomailuun. Ja mullakin on vielä näiltä neljältä saarelta varmasti tosi paljon hienoja paikkoja näkemättä, joten varmasti vielä palaan näitä saaria koluamaan lisää. Gran Canaria oli tosiaan minullekin iso positiivinen yllätys. Oli aika iso kontrasti etelärannikon turistialueen ja sisämaan vuoristoalueen ja pikku kylien välillä! Kaksi täysin erillistä maailmaa.

      Reply
  • Elli
    8.5.2023 at 20:26

    Tämä on hienoa, että olet ottanut vertailuun nämä Kanariansaaret. Kävin kuukausi sitten La Palmalla ystävien luona ja heidän kanssa risteilimme autolla tätä pikkusaarta ristiin rastiin ja tutustuttiin näihin Sinunkin mainitsemiin huisin hienoihin luontokohteisiin. Kunhan tässä ennätän saada kaikki kuvat käsiteltyä ja tarinat kirjoitettua. Kirjoitan saarivierailusta ei niin urheilullisen katsauksen.

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      9.5.2023 at 10:25

      Ai kun ihanaa, haluan ehdottomasti lukea sinun postauksen sitten La Palmalta! Omalta la palman matkalta kun on vierähtänyt jo aika monta vuotta ja nyt voisin ihan hyvin jo palata tänne monipuoliselle saarelle.

      Reply
  • Hienon näköisiä paikkoja. Onko näissä kansallispuistoissa vierailijakeskyksia ja / tai tiedätkö onko mahdollista palkata paikallista opasta?

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      9.5.2023 at 10:31

      La Gomeralla me käytiinkin vierailijakeskuksella, muilla saarilla en ole käynyt, mutta pikaisella googlettamisella löysin heti esim. la Palman Caldera de Taburientesta vierailijakeskuksen, joka näkyy olevan auki päivittäin, samoin Teneriffan Anagasta. Varmasti myös opaspalveluja on saatavilla. En ole niitä selvitellyt, ku ite tykätään mennä aina omin päin.

      Reply
  • Tosi hyvä kooste! Gran Canaria ja Teneriffa ovat näistä neljästä minulle tuttuja, ja vuoristoseudut on tullut molemmissa koluttua. La Gomera (+Teneriffa) on melko todennäköinen suunta sitten, kun seuraavan kerran Kanariansaarille päädytään. Täytyy laittaa sieltä tuo parador-hotelli korvan taakse.

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      14.5.2023 at 12:10

      Kiitos Kati! La Gomera & Teneriffa -yhdistelmä onkin aika täydellinen. Ja erityisesti todellakin voin suositella La Gomaren Paradoria. Jo sen hotellikokemuksen takia haluan palata la Gomeralle, vaikken siellä suuria huiputusreittejä pääsekään tekemään.

      Reply
  • Fuerteventurassa, Lanzarotelta ja La Palmassa en ole käynyt, joten varmasti voi sanoa, mikä saarista on upein. Mutta tällä hetkellä Teneriffa ja Gomera ovat mielestäni upeimmat. Tuo kuva Roque de los Muchachosilta näyttää upealta. Miten näitte pimeässä lähteä pois tuolta?
    Olitteko autolla?

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      14.5.2023 at 12:16

      Oltiin tosiaan Gran Canarialla autolla liikenteessä ja Roque de los Muchachosin luoksekin mentiin siis meidän vuokra-autolla. Patikkamatkaan yhteen suuntaan meni aikaa noin 40 minuuttia, joten auringonlaskettua ihan loppumatkasta oli jo aika hämärää, mutta meillä oli onneksi otsalamput mukana. Siellä oli kyllä paljon porukkaa, joilla ei ollut mitään lamppuja ja osa lähti paluumatkalle vasta meidän jälkeen. Otsalamppu on kyllä aina hyvä kuljettaa mukana, kun ei koskaan tiedä, josko retki venyy tavallista pitemmäksi, vaikka alun perin ei olisikaan suunnitelmissa olla pimeään asti.

      Reply
  • Cilla Maria Travel
    13.5.2023 at 10:12

    Kiitos erinomaisesta postauksesta! Tämä meni kirjanmerkkeihin talteen tulevaisuuden patikkareissuja ajatellen. Olen aina halunnut käydä La Gomeralla, mutta yllätyin tuosta, ettei siellä ole korkeita huippuja. Noin yleisesti ottaen Kanarian maisemista tulee kyllä ihan Madeira mieleen, joka on yksi omista luontosuosikeistani.

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      14.5.2023 at 12:19

      Onpa kiva kuulla, että juttu tuntui sinulle hyödylliseltä. La Gomera on tosi kaunis ja ihanan rauhallinen, mutta esim. Madeiran Pico Arieiron kaltaisia vuorielämyksiä sieltä ei tosiaan saa. La Palmalla ja Gran Canarialla pääsi enemmän vuorifiiliksiin ja tietty Teneriffalla on sitte Teide. Madeirasta minäkin tykkään kovasti, mutta se on nykyään jo yllättävänkin ruuhkainen. Kanarialla patikkapolut olivat Madeiraan verrattuna paljon rauhallisempia.

      Reply
  • finintirol
    14.5.2023 at 11:13

    Erinomainen yhteenveto ja listat plussine ja miinuksineen! Tästä saa hyvän yleiskuvan noista neljästä Kanarian saaresta.
    Tämän kirjoituksen perusteella valitsisin La Gomaran ja Teneriffan yhdistelmän patikointiin ja rantailuun.
    Kyllä maailma on täynnä hienoja paikkoja nähdä ja kokea 🙂

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      14.5.2023 at 12:22

      Yhdistelmä La Gomera & Teneriffa onkin aivan upea ja lautta näiden saarten välillä niin näppärä. Luulen, että minäkin vielä palaan näille kahdelle saarelle ja juurikin niin, että samalla reissulla käyn taas molemmissa. Sen verran levoton matkaaja olen, etten kauaa aina malta pysyä paikallani, niin tällainen saarihyppely & roadtrip -yhdistelmä on minulle aika ideaali.

      Reply
  • Aila ja Juha
    14.5.2023 at 21:09

    Mielenkiintoista kuvamateriaalia. Olemme paljon pyörineet manner-Espanjan puolella, mm Malagan vuorilla patikoimassa. Jotenkin samanlaista ja kuitenkin ihan omanlaistaan maailmaa. Hyvää olivat myös plussat ja miinukset eri paikoista.
    Juha

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      15.5.2023 at 14:21

      Mulla taas jostain syystä patikat Malagan seudulla on jääneet täysin kokematta, vaikka Espanjassa olenkin tosi paljon viettänyt aikaa: lomalla, töissä ja koulussa. Kanariansaaret taas olen ihan vastikään “löytänyt”. Jostain syystä aiemmin kiersin ne kaukaa. Ja positiivisesti olen kyllä yllättynyt! Luonto on monipuolinen ja polut useimmiten tosi rauhallisia. Ehkäpä joskus vielä sinne Malagankin seudulle patikoimaan.

      Reply
  • Polkujen Lumo / Mika
    16.5.2023 at 21:18

    Mukava lukea kanarian retkivinkeistä! Me löysimme kanarian patikkapolut vuosia sitten. Olemme käyneet vuosittain patikkalomilla Teneriffalla ja Gomeralla. Reitit ovat todella hyviä päiväretkeilyyn, maisemat komeita ja ilmasto mainio. Teneriffalla Anaga on meidän lempipaikkoja. Pimeään talviaikaan retkeily lämpimässä on piristävää ja kunto kasvaa mäkiä tallatessa. Suomalaisia retkeilijöitä ei kanarialla näy, joka on sääli.
    Meillä on vielä Palma ja Gran Canaria käymättä. Varsinkin Palma on ollut monta kertaa listalla, mutta aina on laiskuus iskenyt matkajärjestelyjen kanssa.

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      21.6.2023 at 17:01

      Kiitos kommentista Mika! (Nyt vasta huomasin tämän kommentin. ) Kanaria on tosiaan oivallinen patikointikohde ja paljon ruuhkattomampi kuin esimerkiksi Madeira. Anaga oli tosiaan upea! La Palmaa kyllä voin myös suositella, varsinkin, jos saatte sinne jostain napattua suorat lomalennot. Välillähän niitä on tarjolla. Gran Canaria oli myös positiivinen yllätys.

      Reply

Leave a Reply