Menu

10 Suomen kauneinta luontokohdetta ja -elämystä

Updated 14.2.2023

Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia luontokohteita ja ikimuistoisempia luontoelämyksiä. Minä olen päässyt viettämään unohtumattomia luontohetkiä niin pohjoisen tuntureilla kuin Järvi-Suomen vesilläkin. Olen saanut ihastella tähtikirkkaita öitä usvaisen järven jäällä ja tykkylumen koristamilla tuntureilla. Olen ihmetellyt revontulten leikkiä ja kuun valaisemaa maisemaa lumivalkoisessa talven ihmemaassa. Olen kulkenut suopursun tuoksussa pitkospuilla läpi ruskan maalailemien aapasoiden ja hurmaantunut kesäyön valosta telttaretkillä Saimaan sylissä.

Joistain luontokohteista on tullut vuosien saatossa minulle erityisen rakkaita. Niistä on tullut paikkoja, joihin sydämeni kaipaa yhä uudestaan! Tässä on niistä valittuna kymmenen.

Suomen kauneimmat luontokohteet ja -elämykset – TOP10

1. Lumikenkäretki Riisitunturille

Lumikuorrutteinen Riisitunturi aurinkoisena pakkaspäivänä on suomalaista talvieksotiikkaa täydellisimmillään. Tästä Etelä-Lapissa, Posiolla, sijaitsevasta kansallispuistosta on tullut minun ehdoton talviretkisuosikkini, niin päiväsaikaan kuin tähtien sytyttyäkin.

Parhaiten Riisitunturin kokee lumikengissä, vaikka suosituimman talvireitin, 4,3 kilometrin mittaisen Riisin räpäisyn polku onkin useimmiten tamppautunut niin kovaksi, että sillä pärjää hyvin ihan tavallisissa talvikengissäkin – jos siis ei halua poiketa polulta. Minä kuitenkin haluan.

Kiertämällä Riisin Rääpäisyn pääsee aivan satumaisiin tykkymaisemiin, ja vaikka Riisi onkin viime vuosina vetänyt yhä enemmän puoleensa päiväretkeilijöitä, ei siellä koskaan ole tarvinnut jonossa kulkea. Mutta jos kaipaa todellista rauhaa ja aikaa on hieman enemmän, suosittelen jatkamaan Ison Riisitunturin huipun ja Ikkunalammen jälkeen kohti Pikku Riisitunturin huippua ja sieltä alaspäin aina Soilin laavulle saakka. Pikku Riisitunturin yli ei kulje varsinaista talvireittiä, mutta usein siellä on reippaillut muitakin seikkailunhaluisia talviretkeilijöitä, ja huipun yli saattaa kulkea polku – mutta tänne kannattaa varmuuden vuoksi lähteä vain lumikengissä. Rauhalliselta Soilin laavulta pääsee palaamaan monitoimireittiä pitkin Riisitunturin autiotuvalle ja suositulle laavulle ja sieltä sitten Riisin rääpäisyn polkua takaisin lähtöpisteeseen. Tämän reitin pituudeksi tulee noin 8,5 kilometriä ja aikaa kannattaa varata nelisen tuntia, jotta maisemista ja retkieväistä nuotion äärellä ehtii nauttia ilman hoppua.

Riisitunturi on myös täydellinen paikka revontulien ja tähtien bongailuun! Minun haaveeni on tulla tänne joskus viettämään tähtiyötä teltassa.

Täältä pääset kurkkaamaan Riisitunturin kansallispuiston talvireitit kartalla:
Riisitunturin kansallispuisto – talvireitit (metsa.fi)

2. Ruskaretki Kilpisjärvelle

Suomen kauneimpia ruskamaisemia minä olen ihaillut Kilpisjärvellä. Kun ruska-aika Kilpisjärvellä puhkeaa syyskuun toisella viikolla, värikylläinen maisema saa retkeilijän ihan pökerryksiin onnesta ja ihmetyksestä.
-Että tällaista kauneutta, värien loistoa voi olla olemassa!

Auringonlaskua ihailemassa Salmivaaralla.

Toki minä olen kaunista ruskaa nähnyt eteläisessäkin Suomessa, mutta silti pohjoisen tuntureiden ruska yllättää. Maa hehkuu punaisen, keltaisen ja oranssin sävyissä ja tuntureille ja vaaroille kipuavilla poluilla saa näistä loistavista maisemista nauttia kaikessa hiljaisuudessa.

Salmivaaralta on upeat maisemat Saanalle.

Olin etukäteen kuvitellut, että ruska-aikaan kaikki olisivat Kilpisjärvellä ja polulla joutuisi väistelemään muita päiväretkeläisiä. Mutta kävikin niin, että usein reitillä olimme vain minä, retkikumppanini ja satunnaisia poroja, joita minun oli tietysti pakko ikuistaa muistikortilleni.

Kohtaaminen Mallan luonnonpuistossa.

Kilpisjärvellä useimmille poluille pääsee suoraan majoituksesta, vaikka uudesta, ihanasta Cahkal-hotellista, jossa mekin osan aikaa yövyimme. Reittejä on myös monen mittaisia. Me ihailimme viime syksynä ruskaa ja auringonlaskuja Salmivaarassa, kuljimme suositun Tsahkaljärven reitin, kipusimme ikoniselle Saanalle, vaelsimme Mallan luonnonpuistossa ja patikoimme Saanajärvelle.

Reitillä kohti Saanajärveä.

3. Retki Saimaan saarelle

Jos kesältä pitäisi valita vain yksi hetki, jonka saisi kokea, olisi minun valintani ehdottomasti aurinkoinen kesäaamu Saimaan saaressa. Saimaan koskemattoman, erämaisen kauneuden kokee parhaiten, kun lähtee telttaretkelle jollekin Saimaan lukuisista saarista.

Minä vietän kesäni aina Savonlinnan seudulla, missä on useita ihania, rauhallisia retkisaaria, jotka on saavutettavissa veneellä tai meloen tai jopa suppaillen, mutta helppo vaihtoehto on tietysti myös Linnansaaren kansallispuistossa sijaitseva pääsaari, jonne pääsee kesäisin helposti reittiveneellä.

Yksi syy Saimaa-rakkauteeni on tietysti norpat, joiden bongaaminen on aina yhtä ikimuistoinen hetki!

saimaannorppa

Jos kaipaa jotain vielä jännittävämpää retkielämystä, kannattaa Saimaan saarelle suunnata telttailemaan talviaikaan! Tämä on varmasti elämys, jonka muistaa koko ikänsä. Telttaretki tähtitaivaan alla parasta talvieksotiikkaa, jota Saimaalla voi kokea.

HUOM.! Jos suunnittelet talviretkeä Saimaalla, muistathan kuitenkin, että helmikuun alun jälkeen saimaannorpat pesivät Saimaan saarten ja luotojen rannoilla, joten kierrä kaukaa rannoilla kertyneet kinokset ja anna norpalle pesärauha!

Jos talviretkeily kiinnostaa, lue kirjoittamani vinkit talviretkeilyn aloittamiseen:
Koukuttava talviretkeily – vinkkejä talviteltailuun ja talviretkeilyyn
Jos taas Saimaan upeat kansallispuistot, Linnansaari ja Kolovesi kiinnostavat, voit aloittaa retkisuunnitelmien teon lukemalla tämän jutun:
Linnansaari ja Kolovesi – Saimaan upeat kansallispuistot

4. Satumainen Kuusamo ja komeat karhut

Yksi Suomen monipuolisimmista retkeilykohteista on Ruka-Kuusamon seutu. Olenkin palannut Kuusamoon yhä uudestaan viime vuosien aikana. Alue sopii täydellisesti niin talvi-, kesä- kuin syyskauden retkillekin!

Talvella täällä pääsee satumaisiin tykkymaisemiin ilman suuria ponnistuksia. Valokuvauksen harrastajat suuntaavat talviaikaan ainakin Juhanuskalliolle, mistä avautuvat upeat maisemat muun muassa Valtavaaran suuntaan, sekä Konttaiselle, missä voi ihailla auringonlaskuja tai vaikka kuutamoyötä.

Kesällä ja alkusyksystä patikkaretkien lisäksi ikimuistoisia elämyksiä pääsee Kuusamossa kokemaan, kun osallistuu karhujen katselu ja kuvaus -retkelle. Retkillä karhujen temmellystä seurataan (ja kuvataan) turvallisesti katselurakennuksesta.

Kuusamossa karhuretkiä järjestävät ainakin Karhu-Kuusamo ja Taiga Bear Kuusamo.

Lue lisää suosikkiretkistäni Kuusamon seudulla:
Ruka-Kuusamon kauneimmat talviretkeilykohteet
Kuusamon kuvauksellisimmat retkikohteet

5. Yöttömän yön patikka Sallatunturille

Yöttömän yön retki pohjoisen tuntureilla on yksi Suomen kesän kauneimpia elämyksiä, ja rauhallinen Sallan kansallispuisto on täydellinen kohde alkukesästä keskiyön patikalle.

Öiselle retkelle, jolle lähdetään vain päiväreppu mukana, sopii täydellisesti lyhyt Taivaan tavoittelijan taival. Tämä vain vajaan 4 kilometrin mittainen edes-takainen reitti johdattaa läpi kuusivaltaisen metsän Ison Pyhätunturin rinnettä ylös aina kivikkoiselle huipulle asti, mistä on upeat vaara- ja tunturimaisemat aina Venäjän puolella kohoaville vanhoille Sallatuntureille saakka.

Lue lisää Sallan kansallispuistosta Luontoon.fi-sivulta.

6. Olavinlinnan lumoissa talvipakkasilla

Vaikka Olavinlinnan miljöö ei olekaan mikään varsinainen luontokohde, on talvisen pakkaspäivän maisema tälle ikoniselle Olavinlinnalle niin taianomaisen kaunis, etten voi jättää sitä pois kauneimpien luontokohteiden listaltani.

Näkymä vanhalta rautatiesillalta Olavinlinnalle on toki aina sykähdyttävä, mutta mitä suuremmat lukemat pakkasmittari näyttää, sitä kauniimmaksi maisema muuttuu linnan virran höyrytessä pakkaspäivän valossa.

Savonlinnaan kannattaa siis suunnata erityisesti silloin, kun pakkanen paukkuu!

Olavinlinna

Jos haluat päästä tutkimaan kunnolla Savonlinnan parhaita polkuja ja reittejä ja kaipaat vinkkejä, kannattaa lukea aiemmin kirjoittamani artikkeli
Savonlinnan ulkoilureitit johdattavat luonto- ja kultttuuriaarteinen äärelle.
Jutussa on mm. vinkki siitä, miten löydät polun, joka johdattaa yllä olevan kuvan epäviralliselle näköalapaikalle.

7. Patikkaretki Patvinsuolle pakkasten saapuessa

Pohjois-Karjalassa, lähellä Venäjän rajaa sijaitsee Patvinsuon kansallispuisto tarjoaa unohtumattomia erämaaelämyksiä rauhaa ja luonnon lumoa rakastaville retkeilijöille. Patvinsuo on erinomainen kohde syksyllä, ja erityisesti ensimmäisten pakkasten puraistua maisemaa: silloin maassa hehkuvat vielä syyspunaa loimuavat vaiverot, jotka kilpailevat loistossaan timantteina hohtavien kuurankukkien kanssa.

Patvinsuo

Patvinsuolla on useampikin kiinnostava päiväreitti, mutta minun suosikikseni nousee ympyräreitti, joka johdattaa Kurkilahdesta Teretinniemen, Olkkosensaaren ja Surkanpuron kautta takaisin Kurkilahteen. Tällä noin 12 kilometrin mittaisella reitillä (johon meillä menee nelisen tuntia) pääsee taivaltamaan pitkin pitkospuita, jotka pujahtelevat välillä avosuolta rämeelle, varpujen valtakuntaan, ja sieltä taas aapasuolle, joka kylpee syysauringossa ja hehkuu okran eri sävyjä.

Patvinsuo

Patvinsuolle olisi ihana tulla myös rinkka selässä, silloin valitsisin reitikseni kauniiden avosoiden keskellä kulkevan Patvinkierron.

Jos Patvinsuon reitit kiinnostavat, voit lukea täältä tarkemmin kokemuksistani eri reiteiltä:
Patvinsuon kansallispuiston lumoava syksy

Patvinsuon lisäksi Pohjois-Karjalassa on toki muitakin iki-ihania luontokohteita, kuten Bomban seutu, Hiidenportin kansallispuisto ja tietysti vaaroistaan ja kansallismaisemastaan tuttu Koli.
Näistä Pohjois-Karjalan helmistä vois lukea lisää täältä.

8. Talvinen lumikenkäretki Ukko-Luostolta Lampivaaraan

Hieman seikkailullisia elämyksiä ja rauhaa rakastavalle retkeilijälle täydellinen talvireitti kulkee Ukko-Luoston ja Pikku-Luoston tunturimaisemissa. Helpoiten Ukko-Luostolle pääsee tietysti virallista talvireittiä pitkin, joka johdattaa samalla uuden uutukaiselle maisematuvalle, josta on hulppeat maisemat ympäröivään talviluontoon, mutta jos kaipaa pientä haastetta, on tottunut vaeltamaan tunturissa ja halajaa todellista rauhaa, voi valita toisin – niin kuin me teemme.

Pyha_Luoston_talvireitit

Meidän valitsemamme reitti johdattaa suoraan Ukko-Luoston huipulle portaita pitkin, joilla ei ole talvikunnossapitoa. Niinpä jo nousu ylös huipulle vaatii hieman ponnistuksia. Ukko-Luoston huipulta me jatkamme kesäreittiä pitkin kohti Pikku-Luostoa. Täällä ei siis kulje talvella minkäänlaista polkua, mutta kartan ja lumikenkien avulla reitti on kuljettavissa myös talviaikaan. Ja mikä rauha ja villin luonnon taika meitä täällä onkaan vastassa!

Pyha_Luoston_talvireitit
Pyha_Luoston_talvireitit

Ukko-Luoston ja Pikku-Luoston välisellä kurulla vastaan tulee talvireitti, jota pitkin pääsemme Lampivaaraan, missä kanattaa ehdottomasti käydä nauttimassa herkulliset munkit. Lampivaarasta takaisin Ukko-Luoston parkkipaikalle ja reitin lähtöpisteeseen pääsee helposti talvireittiä pitkin.

Matkaa tälle reitille kertyi noin 10 kilometriä ja aikaa kului 5,5 tuntia.

Jos haluat päästä helpommalla mutta löytää talvista kauneutta ja rauhaa, niin sitten suosittelelen sinulle Soutaja-tunturia. Lue Soutajasta täältä:
Pyhä-Luoston vaiettu helmi Soutaja on lumikenkäilijän ykkösvalinta

9. Keskikesän taianomainen telttaretki Särkitunturille

Muoniossa sijaitseva Särkitunturi, joka kohoaa 492 metrin korkeuteen meren pinnan yläpuolelle, on helppoudessaan hämmästyttävän kaunis. Huipulta pääsee ihailemaan lumoavan kauniita panoramamaisemia ympäröiville tuntureille. Pallastunturin suuntaan avautuva maisema onkin valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Koska Särkitunturin huipulle on matkaa vain kolmisen kilometriä ja perille johtaa helppokulkuinen sorastettu polku, on Särkitunturista tullut erittäin suosittu koko perheen retkikohde. Koska päiväsaikaan reitillä voikin olla jopa tungosta, kannattaa Särkitunturille suunnata keskiyön retkelle. Juuri silloin, kesäyön lempeässä valossa, Särkitunturi onkin kaikkein kauneimmillaan.

Parasta on ottaa mukaan teltta ja viettää tunturissa koko kesäyö. Silloin täällä pääsee nauttimaan takuuvarmasti rauhasta, hiljaisuudesta ja näistä uskomattomista tunturimaisemista.

10. Auringonnousujen ja -laskujen bongausta Repoveden kansallispuistossa

Kaakkois-Suomessa, Kouvolan ja Mäntyharjun lähellä sijaitseva Repoveden kansallispuisto on tunnettu jylhistä kallioistaan, komeista metsistään ja sinisenä kimmeltävistä järvi- ja lampimaisemistaan. Kansallispuistoa voi lähteä tutkimaan niin maastokengät jalassa kuin kanootin kyydissäkin.

Repoveden kansallispuisto on suosittu retkeilykohde, mutta kun ajoittaa retket puiston tunnetuimmille kohteille auringonnnousun ja -laskun aikaan, pääsee jylhistä kalliomaisemista nauttimaan ihanassa rauhassa. Minä rakastuin erityisesti ruskan koristamaan Repoveden kansallispuistoon lokakuun alkupuolella.

Maisema Mustalamminvuoren näköalatornista.

Auringonnousua Repoveden kallispuistossa kannattaa lähteä ihailemaan Mustalamminvuoren näkötorniin. Tornista avautuu maisema Kuutinlahdelle ja Ruskiasalmeen. Aurinko nousee kylläkin juuri vastakkaisesta suunnasta. Matkaa Mustalamminvuorelle Saarijärven parkkipaikalta on noin 3,5 km (suurin osa matkasta taittuu helposti metsätietä pitkin, joten aamuhämärä ei häiritse kulkua). Aikaa meillä meni kävelyyn noin 40 min. Varhain aamulla täällä saanee olla aina aika rauhassa. Meidän lisäksi sunnuntaiaamuna tänne oli eksynyt vain kaksi muuta retkeilijää.

Auringonlaskua taas kannattaa mennä ihailemaan Olhavalle. Olhavan laelta on kaunis näkymä Olhavanlammelle. Olhavalta kävelee takaisin Saarijärven parkkipaikalle noin puolessa tunnissa (suurin osa matkasta taittuu metsätietä pitkin.)

Upeita maisemapaikkoja ovat myös Katajavuori (jonne lyhin matka on Lapinsalmen parkkipaikalta) sekä Hauklamminvuori. Hauklamminvuorelle kannattaa kävellä Mustalamminvuorelta päin, sillä reitti on tosi kaunis!

Ihana rauhallinen rantareitti, joka kannattaa myös ottaa retkiohjelmaan, on Katajavuorelta Repoveden rantaan laskeutuva reitti, joka kulkee rantoja pitkin aina Kuutinkanavalle saakka. Matkan varrella on kolme kaunista niemeä, jotka houkuttelevat pitämään evästaukoa. Tällä polulla me saimme kävellä ihan kaksin keskipäivälläkin. Polkua ei ole mitenkään merkitty, mutta se erottuu maastossa selvästi. Me tosin kerran eksyttiin oikealta polulta😅.

Kiinnostuitko Repoveden kansallispuistosta?
Lue lisävinkkejä Repovedelle Retkipaikan artikkelista.

Mitkä ovat sinun lempiretkohteesi Suomessa?

Kommentoi blogijuttua ja jaa omat retkivinkkisi!


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni♡.

Copyright © 2023 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

6 Comments

  • Hyvä listaus! Nämä olivat itselleni kaikki tuttuja, joskin 6, 7 ja 8 en aivan tuona vuodenaikana olekaan käynyt. Ja upeita kohteitahan kaikki tosiaan ovat.

    Hienoja luontokohteita on suomessa todella paljon. Näin talviaikaan voisin nostaa esiin myös esim Kuertunturin: https://www.matkallamissamilloinkin.com/kuertunturi-yllaksen-upeimmat-talvimaisemat/

    Muutenkin kuvat ovat hienoja, mutta tuo norppakuva, ai että! Miltä etäisyydeltä se on otettu? Meilläkin norppa useita kertoja kiveltä kuvattuna, mutta nuo vedestä otetut kuvat ovat ääärettömän hankalia ylipäätään ja tuossa norppa vielä katsoo suoraan kameraan!

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      13.2.2023 at 08:56

      Kiitos Mikko! Suomesta tosiaan löytyy upeita luontokohteita ja ihana on löytää uusia – vaikka vanhoihin hyväksi todettuihinkin on kyllä kiva aina palata. Kiitos siis paljon Kuertunturi-vinkistä, siellä en ole koskaan käynyt! Pitääpä heti mennä lukemaan juttu. Itse ajattelin tulevana kesänä yrittää ehtiä Patvinsuolle tupasvillojen aikaan, mietin, että se saattaisi myös silloin olla hieno! Ja joskus haluaisin kyllä kokea Kilpistunturin seudun myös talvella. Se on vaan niin kaukana, eikä talviautoilu ole niin kauhean miellyttävää, jos sattuu huonot kelit.

      Tämä norppakuva onkin vanha otokseni kesältä, jolloin tämä utelias kuutti viihdytti meitä pitkin kesää. Tässä se tuli haistelemaan meidän venettä, niin lähelle, että kuvaaminen telellä (joka kamerani nokalla sattui tilanteessa olemaan) oli hankalaa. Itse piti veneessä yrittää kallistua taaksepäin! Ja suloinen kuutti tosiaan napitti ihan silmiin, epäilin jo, pyytääkö se minulta muikkuja vai mitä se oikein haluaa♡.

      Reply
  • Menninkäinen
    13.2.2023 at 19:56

    Kaikki muut koettu (osa eri vuodenaikoina) paitsi Saimaan saaret, Patvinsuo, Luosto ja Särkitunturi. Näistä viimeinen tosin ollut to-see-listallani pitkään.
    Tänä vuonna saatan päästä toteuttamaan toisen pitkäaikaisen toiveeni; matkustaa Lappiin ruska-aikana. Kolmisenkymmentä Lapin reissua olen pienen elämäni aikana jo ehtinyt heittää, mutta ei kertaakaan ruska-aikaan, kun se on koulujen loma-aikojen ulkopuolella.
    Hämeenlinna ja Aulanko, Evon Niemisjärvet ja Pallas menisi multa ainakin ihanien kohteiden listalle noiden sun listaamien lisäksi.

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      14.2.2023 at 09:04

      Kiitos Menninkäinen kommentistasi! Ehkä sinun pitää lisät listallesi nyt myös SAimaan saaret, Patvinsuo ja Luosto. Ja jos menet Luostolle talvella, niin siellä on myös upea Soutaja-tunturi, jonne patikoi talvellakin hujauksessa, ja pääsee uskomattoman kauniisiin tykkymaisemiin.
      Lapin ruska on kyllä jotain uskomattoman ihanaa! ja jos mun suunnitelmat toteutuu (vuorotteluvapaa), niin sinne minäkin syksyllä suuntaan! Luultavasti taas Kilpisjärvelle…
      Kiitos tosi paljon näistä vinkeistä! Mahtava saada uusia retki-ideoita. Pallas on näistä tuttu ennestään kesältä, olen tehnyt siellä keskiyön patikan – oli upea! Mutta Aulangolla en ole koskaan käynyt. Mihinkähän aikaan vuodesta se olisi kaikkein kauneimmillaan? Evon Niemisaarista en ole koskaan kuullutkaan (mikä on aina hyvä merkki!)! Pitääkin heti mennä etsimään tietoa…

      Reply
      • Menninkäinen
        14.2.2023 at 13:55

        Aulangolla ollaan käyty kesällä ja sydäntalvella, kaunis molempina aikoina. Hämeenlinna yleensä ottaen kiva kesällä.
        Evosta olen todennut omakohtaisesti ja blogeja lukiessa, että siellä voi mennä reittivalinta osi metsään tai osua naulan kantaan. Niemisjärvet menee tähän jälkimmäiseen kategoriaan.

        Reply
        • Heidi - Maailman äärellä
          17.2.2023 at 09:32

          MInä olen Hämeenlinnassa käynyt vain muutaman kerran ITK-päivillä, niin sen voisikin hyvin laittaa tulevan kesän ohjelmaan. Evon Niemisjärveltä löysinkin blogijutun ja ihan kivalta retkikohteelta sekin näytti. Ehkä siitä tuli Tiilikkajärvi mieleen…

          Reply

Leave a Reply