Menu

10 vinkkiä unelmalomaan Färsaarilla

Updated 31.1.2020
Matka Färsaarille on kuin matka maailman reunalle. Sivuun kaikesta kiireestä, melusta ja stressistä. Kun ympärillä on vain hiljaisuutta, koskematonta luontoa ja sielua ravisuttavaa kauneutta, tuntuu että aika pysähtyisi.
Tämä on paikka, joka todella tekee sielulle hyvää!

Nykyaikana some on täynnä kauniita kuvia, joissa monissa luodaan illuusiota täydellisestä rauhasta, vaikka totuus kuvan takana olisi ihan toinen. Färsaarilla tällaista illuusiota ei tarvitse yrittää luoda. Täällä on niin rauhallista, että vain ilahdun, jos patikkapolulla kerrankin tulee vastaan muitakin kuin lampaita.

Oikeastaan haluaisin pitää Färsaaret jatkossakin tällaisena turisteilta piilossa säilyneenä koskemattomana luontoparatiisina, mutta toisaalta, koska en voi olla hihkumatta ihastustani näihin luontosaariin, ajattelin kuitenkin päätyä jakamaan vinkkini myös sinulle. Siispä, ole hyvä:

Kymmenen vinkkiä, jotka auttavat suunnittelemaan täydellisen loman Färsaarille

1. Varaa tarpeeksi aikaa ja suunnittele paras matkustusajankohta

Jotta ehtisit nauttia Färsaarten lumosta ja eri saarista, anna Färsaarille aikaa – ehdottomasti enemmän kuin pitkä viikonloppu. Mielellään vähintään viikko – tai kaksi.  Näin ehdit tutustua useampaan saareen lomasi aikana, ja jos lomallesi sattuu muutama sadepäivä, sekään ei harmita niin paljon. Färsaaria ei todellakaan kannata kiertää pikakelauksella.

Minä olisin valmis lähtemään Färsaarille takaisin vaikka kuukaudeksi. Omalla kuuden päivällä lomallani ehdin nähdä paljon, mutta vielä enemmän jäi näkemättä.

Färsaarten eteläisin saari Suðuroy on jylhän kaunis ja niin rauhallinen.

Vaikka useimpia Euroopan kohteita välttelenkin elokuussa, koska silloin koko Eurooppa matkustaa, ei elokuu ole Färsaarilla huono vaihtoehto. Färsaaria kun suuret turistimassat eivät ole löytäneet – ainakaan vielä! Myös toukokuun loppupuolisko, kun luonto alkaa jo vihertää eivätkä kesäsumut ole vielä ehtineet laskeutua Färsaarten ylle, voisi olla hyvä matkustusajankohta. Kesäkuun loppu  ja heinäkuu Färsaarilla ovat kuulemma usein sumuisia.  Lokakuu taas, vaikka voikin hyvällä tuurilla olla kaunis omalla rosoisella tavallaan, on valitettavan usein jo hyvinkin tuulinen ja myrskyinen.

2. Vuokraa auto, kurvaile kauniilla maisemateillä ja hyppää lautan tai helikopterin kyytiin

Färsaaret

Road trippailua Eysturoyn saarella.

Färsaaret on unelmakohde road trippailuun: välimatkat ovat lyhyet, tiet suurimmaksi osaksi todella hyvässä kunnossa  ja maisemat häkellyttävän kauniit – ihan joka puolella. Färsaarten 18 saaresta pääsee autolla siltojen ja merenalaisten tunnelien kautta kuudelle eri saarelle.

Merenalaisia tunneleita on kaksi: toinen, vuonna 2002 rakennettu tunneli,  yhdistää Vágarin ja Streymoyn saaret, ja toinen, vuonna 2006 rakennettu tunneli, Eysturoyn ja Boyrdoyn saaret. Nämä merenalaiset tunnelit ovat maksullisia (maksu 100dkk eli noin 14€ maksetaan kolmen päivän kuluessa tunnelin alituksesta huoltoasemalle tai suoraan auton vuokraajalle).

Lisätietoja merenalaisista tunneleista ja maksuista voit lukea täältä.

Färsaaret

Färsaarilla on 600 km päällystettyjä hyväkuntoisia teitä – uskomattoman kauniissa maisemissa.

Färsaaret

Tämä yksikaistainen pikkutie vie patikkapolun alkupäähän.

Färsaaret

Suðuroyn eteläkärjessä tie mutkittelee merimaisemissa.

Färsaaret

Färsaarilla on syytä ajaa varovasti, vaikka liikennettä ei juuri ole. Arvaat varmaan miksi!

Färsaarilla kannattaa nousta myös lautan kyytiin. Färsaarten eteläisille Sandoyn ja Suðuroyn saarille kulkee päivittäin Streymoyn saarelta autolautta. Koska näille saarille ei pääse autolle hurutellen, ovat ne vielä erityisen rauhallisia luontoparatiiseja!

Autolauttojen aikataulut voit katsoa täältä.

Färsaaret

Lauttamatka Färsaarten pääkaupungista Torshavnista Suduroyn saarelle kestää kaksi tuntia. Matkan aikana pääsee kannelle ihailemaan upeita maisemia.

Myös helikopterin kyytiin hyppääminen on Färsaarilla hyvä idea, sillä helikopterilla matkustaminen  on hämmästyttävän halpaa. Esimerkiksi Vágarin saarelta lentää Mykinesin saarelle, joka on tunnettu kauniiden maisemien lisäksi erityisesti sadoista lunneistaan,  vain 145 kruunulla (noin 20€/suunta).

Färsaarten helikopteriaikataulun voit tarkastaa täältä.

Jos et halua vuokrata autoa

Ilman autoakin Färsaarilla pärjää. Färsaarten sinisten bussien verkosto kattaa hyvin eri saaret, ja bussit kulkevat eri kylien välillä. Färsaarten matkailuyritys Strandfaraskip Landsins  tarjoaa 5 tai 7 päivän matkakorttia, jolla voi vapaasti matkustaa busseilla ja lautoilla.
(Esim. 7 päivän matkakortti maksaa 700dkk eli noin 90€).

Lisätietoa Färsaarten bussiliikenteestä ja aikatauluista löydät täältä.

3. Färsaarelaista luksusta kaipaava vuokraa oman ruohokattoisen talon

Färsaaret

Suurin osa Färsaarten hotelleista sijaitsee pääkaupungissa Tórshavnissa. Mutta minä en majoittuisi Torshavniin ainakaan koko lomaksi, sillä lyhyen vierailun perusteella Torshavn ei vanhoja kaupunginosiaan lukuun ottamatta juuri vakuuta. Pienemmät kylät ovat paljon Torsvania idyllisempiä. Siispä  jos kaipaat lomaltasi luontoluksusta ja erityisiä kokemuksia, kannattaa tarkastaa pienempien kylien majoitustarjonta tai valita majoitus keskeltä kaunista luontoa.

Airbnb:ssä on melko runsas valikoima erilaisia kohteita. Hyväksi ideaksi osoittautui majoittua usealla eri saarella. Paikallisen luona pääsee kuulemaan tarinoita, tietoa ja vinkkejä, mutta ihaninta luksusta on oma ruohokattoinen talo, jonka ikkunasta avautuu maisema vuonolle ja jonka pihalla laiduntavat lampaat.

Meidän ruohokattoisen paratiisin löysin täältä.

4. Hyppää maastokenkiin, sillä kävellen löydät saaren kauneimmat kohteet

Färsaaret patikointi

Tämä Suðuroyn saarella sijaitseva patikkapolku vie Hvalban kylästä Trongisvágurin kylään.

Färsaaret

Paluumatkalla Hvalban kylään.

Maisemien puolesta Färsaaret on oikea päiväpatikoijan unelmakohde. Lähes jokaisella saarella on patikkapolkuja – ja millaisissa maisemissa polut kulkevatkaan! On hurjia rotkoja, lumoavia merimaisemia, uljaana ryöppyäviä vesiputouksia, auringon valossa välkkyviä peilityyniä järviä ja jylhien kukkuloiden välissä lepääviä satumaisen kauniita laaksoja. Ja tietysti niitä suloisia lampaita – ihan jokaisen patikkapolun varrella.

Färsaaret lampaat

Lampaat hidastavat päiväpatikoijan kulkua, koska täytyyhän näitä suloisuuksia aina pysähtyä kuvaamaan.

Färsaaret

Tämä Suðuroyn saarella sijaitseva Hvannhagin patikka vie kauniiseen laaksoon, jossa on lumoava, miltei sydämen muotoinen pikku järvi.

Vágarin saarella patikkapolku vie Färsaarten suurimmalle järvelle ja kauniille Bøsdalafossurin vesiputoukselle.

Aina Färsaarilla ei kuitenkaan tarvitse patikoida kilometrikaupalla nähdäkseen luonnon ihmeitä. Usein riittää, että hyppää tien varrella auton kyydistä ja kävelee vain kymmenkunta metriä. Tämäkin Vágarin saarella, Gásadalurin kylässä sijaitseva satukirjamaisen kaunis vesiputous Mulafossur on ihan kiven heiton päässä parkkipaikalta.

Färsaaret vesiputous

Koska juuri päiväpatikointi on mielestäni Färsaarilla parasta ajanvietettä, Färsaarten kauneimmat patikkapolut ansaitsevat ihan oman postauksensa. (Ja lupaan kirjoittaa sen tässä syksyn aikana.)

5. Tustustu monipuolisesti Färsaarten eri saariin ja luontokohteisiin

Tehokas reissaaja ehtii jo viikon lomalla Färsaarilla kiertää useamman saaren. Olisikin kamala synti tyytyä vain yhteen saareen, sillä Färsaarten kaikilla saarilla on jotain annettavaa. Minä ehdin lomallani kiertää näistä 18 saaresta neljää: Vágaria, Streymoyta, Eysturoyta ja Suðuroyta.

Jos minulla olisi ollut enemmän aikaa, olisin ehdottomasti halunnut viettää muutaman yön myös Sandoyn saarella ja ainakin yhden päivän Mykinesillä. Myös itäiset saaret olisivat kiinnostaneet.

Kaikista näistä neljästä saaresta hullaannuin eniten Suðuroyn saareen. Se on yksinkertaisesti häkellyttävän upea!

Jos päädyt Suðuroyn saarelle, aja saaren eteläisimpään kolkkaan, Akrabergin majakalle ja sitten sieltä maisematietä Suðuroyn korkeimmalle merenrantakalliolle Beinisvørðille. Sieltä on aivan mielettömät maisemat.

Färsaaret

Maisema Beinisvørðilta.

Färsaaret

Upea Beinisvørð.

Suðuroyn etäosien lisäksi lähde koluamaan myös saaren pohjoisosia. Sieltä, läheltä Sandvíkin kylää, löydät muun muassa tämän hurjan Tvørgjógvin rotkon, jonka yli, Rituskoriin, johdattaa puinen silta, melkein 300 metrin korkeudessa meren yläpuolelta.

Färsaaret rotko

Suðuroyn saarella on myös kiinnostavia patikkapolkuja, joten saari sopii ehdottomasti myös päiväpatikointiin.

Vágarin saaren, jossa Färsaarten lentokenttäkin sijaitsee, kiinnostavimpia luontokohteita ovat Färsaarten suurin järvi Vatnið sekä Gásadalurin kylän kupeessa sijaitseva vesiputous Mulafossur.

Färsaaret

Vágarin saarella kiemurteleva patikkapolku vie Färsaarten suurimmalle järvelle.

Streymoyn saaren pohjoisrannalla sijaitsee pikkuruinen Tjørnuvíkin kylä, jonka rannan maisemaravintolassa syömme lettuja ja  ihmettelemme kahta kivijättiläistä.

Itse asiassa jättiläistä ja noitaa, joiden tehtävänä oli aikoinaan raahata
Färsaaret Islantiin saakka.  
Urakka kuitenkin kesti liian pitkään,
aina auringonousuun saakka, jolloin kesken paluumatkan Islantiin
aurinko jähmetti pariskunnan ikuisiksi ajoiksi kivipaaseiksi. 

Matkalla Tjørnuvíkin kylään kannattaa pysähtyä muun muassa Färsaarten korkeimman vesiputouksen Fossan luona.

Streymoyn saarella myös vuorten välissä uinuva Saksunin kylä ruohokattoisine taloineen on ehdottomasti vierailun arvoinen. Kylää ympäröivä luonto vuonoineen ja vesiputouksineen tekee paikasta vielä erityisemmin.   Jos sinulla on aikaa, mieti sellaista vaihtoehtoa, että patikoisit Saksuniin Tjørnuvíkin kylästä.

Färsaaret ranta

Jättiläinen ja noita Tjørnuvíkin rannalla.

Färsaaret Saksun

Saksunin kylästä lähtee erimittaisia patikkapolkuja.

Eysturoyn saarella taas kannattaa ajella maisematietä aina Gjógvin ja Eiðin pikkukyliin saakka. Jo maisemareitti tarjoaa uskomattomia luontoelämyksiä.

Färsaaret

Maisemia maisemareitin varrelta.

6. Mene katsomaan lunneja – näitä veikeitä merten papukaijoja

Färsaari lunnit

Jos haluat nähdä näitä veikeän suloisia oranssinokkaisia lunneja, matkusta Färsaarille kesäaikaan. Lunnit tulevat Färsaarille huhtikuun loppupuolella pesimään ja viipyvät täällä syyskuuhun asti.  Ne viihtyvät ruohikkoisilla jyrkillä rinteillä, jonne ne kaivavat pesäkolonsa.

Suosituin lunnien bongauspaikka Färsaarilla on Mykinesin saari, jonne pääsee toukokuun alusta elokuun loppuun lautalla Sørvágurista, Vágarin saarelta (liput varattava etukäteen netistä).

Lautta-aikataulut ja varaukset  täältä.

Mykinesiin pääsee myös helikopterilla muutaman kerran viikossa, jos vain sää sen sallii.
Helikopteriaikataulut näet täältä.

Lunneja voi toki hyvällä onnella nähdä Färsaarilla muuallakin kuin Mykinesin saarella. Me emme omalla lomalla ehtineet Mykinesin saarelle asti, mutta pääsimme ihailemaan lunneja Eystyroyn saarella, Gjógvin kylän liepeiltä lähtevän patikkapolun varrella.

Myös Gásadalurin kylässä, missä sijaitsee upea Mulafossur-vesiputous, voi hyvällä säällä (ja tuurilla) bongata näitä suloisia oranssinokkaisia puffineita.

Färsaaret lunni

7. Kysy rohkeasti vinkkejä färsaarilaisilta 

Jos Färsaarilla eksyy, kaipaa vinkkejä tai muuta apua, kannattaa rohkeasti kysyä apua paikallisilta. Paikalliset ovat hyväsydämisiä ja auttavaisia ja kertovat miellellään omasta saarestaan.

Yksi poikkeus on: Syrjäisessä Saksunin kylässä, joka onkin yksi kiehtovimmista färsaarelaista kylistä, asuu kuulemma ukko, joka on lopullisesti kyllästynyt turisteihin. Hänen ovelleen ei kannata mennä koputtelemaan.
Minä en häntä reissullani kohdannut.
Onneksi.

Färsaaret Saksun

Syrjäisessä Saksunin kylässä, täällä vuorten syleilyssä, asuu 14 asukasta, joista yksi on pelottava Saksunin ukko.

8. Herkuttele Färsaarilla

Monissa Färsaarten pikkukylissä ja -kaupungeissa ei valitettavasti ole juuri ravintoloita, joissa pääsisi herkuttelemaan färsaarelaisella kalalla, jota jopa maailman maukkaimmaiksi kehutaan,  tai vapaana kasvaneiden lampaiden lihalla, joten saatat joutua näkemään hieman vaivaa, päästäksesi nauttimaan färsaarelaisista antimista. Mutta minulla on sinulle muutama vinkki!

 • Useimmat ravintolat sijaitsevat Färsaarten pääkaupungissa Tórshavnissa, mutta se Färsaarten kuuluisin ja kehutuin on ravintola Koks, jossa tarjoillaan paikallisista raaka-aineista valmistettua gourmet-ruokaa. Se sijaitsee Streymoy-saaren pohjoispuolella.
 • Färsaarilla on mahdollisuus päästä syömään perinteistä färsaarelaista ruokaa färsaarelaisten kotiin. Tätä konseptia kututaan nimellä Heimablídni (vapaasti käännettynä vieraanvaraisuus). Heimablídniä on tarjolla useimmilla saarilla. Lue lisätietoja täältä.
 • Pikkukylissä ravintoloiden sijaan saattaa kuitenkin löytyä jokin kiva kahvila, jossa on herkkujen lisäksi tarjolla lämmintä keittolounasta.  Jos vierailet Suðuroyn saarella, suosittelen lämpimästi kodikasta Café Mormoria.

9. Varaudu vaihtelevaan säähän

Färsaaret

Färsaarelaiset pilvet ovat dramaattisen kauniita – mutta joskus myös pelottavia.

Färsaarelaiset kutsuvat saariaan nimellä The Land of Maybe – nimellä jonka  britit saarille antoivat toisen maailmansodan aikaan.

Ilmaus sopii hyvin kuvaamaan erityisesti färsaarelaista säätä: koskaan ei voi olla varma, millainen sää tunnin päästä on  tai millainen sää seuraavan kukkulan tai tunnelin takana on. Parasta onkin varautua kaikkeen ja aina myös siihen pahimpaan. Vaikka säätiedote lupaa aurinkoa, voi kesken patikkaretken yhtäkkiä nousta pilvet ja pahimmassa tapauksessa kunnon hernerokkasumu, jolloin turvallisinta on pysähtyä aloilleen odottamaan sumun hälvenemistä.

Patikkaretkelle ainakin on syytä varata vaatteita useita kerroksia, ja aina myös sateen ja tuulen pitävää. Elokuisilla patikkaretkillämme asu saattoi yhden lenkin aikana vaihtua t-paidasta tuulenpitävään takkiin ja pipoon ja hetken päästä takaisin t-paitaan.

Sateen yllättämiksi emme onneksi joutuneet kuin muutaman keran.

10. Vieraile suloisissa pikkukylissä

Vaikka Färsaarilla parasta onkin koskematon luonto, myös Färsaarten pikku kyliä ja kaupunkeja kannattaa käydä ihastelemassa. Nämä pienet kylät värikkäine  ruohokattoisine taloineen todella hurmaavat.

Färsaaret_Gjogv

Hurmaava Gjógv on Eustyroy-saaren pohjoisin kylä, jossa asuu alle 50 asukasta.

Bonus-vinkki Färsaarille

Färsaarille kannattaa tietysti lähteä hyvässä seurassa, mielellään sellaisessa joka ymmärtää skumppakuksan päälle. Näin retkeilypäivä on mukava päättää juoden kuksalliset skumppaa. Mutta huomioi, että Färsaarilla mehua väkevämpää voi ostaa vain paikallisista “Alkoista” (Alko = Rúsdrekkasøla Landsins). Näitä färsaarelaisia vaikeasti lausuttavia Alkoja on saarilla yhteensä vain kuusi, joten hyväksi todettu idea on ostaa muutama skumppapullo mukaan heti Vágarin lentokentältä.

Minun ja skumppasiskoni Saanan färsaarelaisia skumppaakuksasta-tarinoita löydät Instagramista.

Näin pääset Färsaarille:

Helpoiten pääset Färsaarille lentämällä ensiksi Kööpenhaminaan ja sieltä Färsaarille, Vágarin kentälle. Esimerkiksi Scandinavian Airlines (SAS)  lentää Helsingistä Kööpenhaminaan ja sieltä edelleen Färsaarille. Myös Färsaarten omalla lentoyhtiöllä, Atlantic Airwaysillä, on Kööpenhaminasta Färsaarille useita lentoja päivässä.

Lisää kuvia ja tunnelmia Färsaarilta voit lukea aiemmasta blogipostauksestani:
Färsaaret- 18 saaren luontoparatiisi

Reissuterveisin Heidi ♥

PS. Jäikö vielä jokin asia Färsaarista mietityttämään? Kirjoita kysymyksesi, ihmettelysi tms. kommenttikenttään, niin vastaan parhaani mukaan.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2018 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

16 Comments

 • Liisa/Hollanninhippiäinen
  2.9.2018 at 17:21

  Hahaha, paikallisen Alkon nimi taitaa olla suomeksi jotain sellaista kuin ”Valtion Päihtymisjuomamyynti”. Lunnit ovat ihania. Islannissa näin niitä vain kaukaa. Tässä on tosi paljon hyviä vinkkejä, jos joskus vielä päätyisin Färsaarille.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.9.2018 at 17:29

   Haha, “päihtymisjuomanmyynti” kuulostaa kyllä hupaisalta. Ja nämä harvat “päihtymisjuomakaupat” sijaitsivat välillä ijhan kummallisissa rakennuksissa. Kerran olin ihan varma, että Google Maps on ohjaamassa meitä omakotitalon pihaan. Lunnit on todella suloisia, ja niiden katselu tosi terapeuttista. Ehdin alkukesästä käydä kuvaamassa niitä Skotlannissakin, ja elämäni ensimmäiset näin minäkin siellä Islannissa. Färsaaret on upea paikka, joten suosittelen kyllä päätymään sinne :D.

   Reply
 • Saana
  3.9.2018 at 10:05

  Oih ja voih, voidaanko lähteä takaisin Färsaarille? Voin pakata vaikka heti! <3 Ehkäpä saisin pian omankin ensimmäisen Färsaaret-tarinan blogin sivuille, kun tämä jutturuuhka alkaa helpottaa. Kyllä ne muut tarinat kärsii odotella vielä hetken…

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   3.9.2018 at 10:13

   No niin voisin minäkin, jollei leipätyö pakottaisi nyt pysymään täällä. Mutta kuule, sitten kun minulla on se vuorotteluvapaa, lähdetkö minun kanssa selvittämään, millainen on Färsaarten talvi?
   Ja jos saa esittää kainon postauspyynnön: tekisitkö ensin vinkkipostauksen road trippailuun Färsaarilla? Haluaisin sellaisen linkittää tohon kohtaan “vuokraa auto”. <3.

   Reply
 • Anne / FinnsAway
  4.9.2018 at 11:30

  Upeita kuvia! Färsaarille on ehdottomasti joskus mentävä, näyttää ihan järjettömän kauniilta kohteelta patikointiin ja
  muuhun luontomatkailuun. Ja valokuvaukseen, ja lunnien bongailuun 😀 Kiitos informatiivisesta postauksesta, menee talteen myöhempiä aikoja varten.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   4.9.2018 at 11:37

   Kiitos Anne kommentistasi. Kiva kuulla, että tästä postauksesta saattoi olla oikeasti hyötyä. Färsaaret on todellakin upea kohde kaikkeen luontomatkailuun ja valokuvaamiseen. Ja niin ihana, että siellä on vielä todellakin niii-in rauhallista. Ravintoloita on vähän pääkaupungin ulkopuolella (ja ne vähätkin menevät aikaisin kiinni), mitä joku voi pitää pienenä puutteena, mutta kyllä omassa ruohokattoisessa mökissä, jonka pihalla lampaat laidunsivat, oli aika kiva itsekin kokkailla :).

   Reply
 • Anni|Rajatapaukset
  5.9.2018 at 14:07

  Wau, just sellaista karunkaunista luontoa jota rakastan. Upeita kuvia!
  Toi helikopterikyyti alkoi myös kiinnostaa, ihan mahtavaa että se maksaa vain parikymppiä suuntaansa, sehän on halpaa kuin saippua!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   5.9.2018 at 14:24

   Kiitos Anni! Färsaarten luonto on tosiaan upea. Ja suomalaisittain kummallinenkin, kun siellä kasva oikeastaan lainkaan puita! Ja koska minä en ehtinyt kokea tätä (halpaa!) helikopterikyytiä, on minun ihan pakko päästä takaisin Färsaarille :D.

   Reply
 • Eija Mäkivuoti (@EijaM)
  9.4.2019 at 15:41

  Helikopterikyydit ovat halpoja (vielä) koska ne ovat tarkoitettu paikallisille – kestävää ja kunnioittavaa matkailua harrastava ja paikallisuutta ajatteleva matkailija ei vie tilaa paikalliselta, joka ei ehkä turistin takia pääse kotiin – ehkä on jo tosin varattu kiintiö turisteille ja paikallisille – toivotaan niin. Sama pätee moniin lauttoihin turistisesonkina. Färsaaret on kaunis ja haavoittuva paikka, jonka ei haluaisi tuhoutuvan, koska se ei ole ehkä ihan valmis vielä ”turistiryntäystä” varten, jonka maan turistibrändays on saanut aikaan – pian et ole yksin ja paikkoja suljetaan jo jopa paikallisilta, koska ovat kuormittuneet liikaa. Massaturismi on jo alkanut, ja sitä siivittää esim. Instagram ja tällaiset blogailut, niin hyvässä kuin pahassakin. Oli pakko kommentoida, koska tietämättään voi pahentaa paikallisten ahdinkoa. Kannattanee myös muistaa, että Färsaarilla ei ole jokamiehenoikeutta kuten Suomessa, joten jos vaeltelee missä sattuu saattaa se aiheuttaa haittaa niin luonnolle, eläimille kuin paikallisillekin. Nautitaan Färsaarista ottamalla hivenen lisää selvää miten ei pahenna tilannetta ? Kiitos kun luit.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   5.6.2019 at 14:39

   Kiitos paljon Eija kommentistasi! Kaikessa työkiireessä vastaaminen unohtui, mutta nyt on vihdoin loma.
   Olet kyllä ihan oikeassa, Färsaaret on kaunis ja haavoittuva paikka, enkä minäkään sinne massaturismia toivo. Meidän reissulla siellä vaikutti olevan vielä tosi rauhallista, mutta varmasti turismi kiihtyy koko ajan. Kuulinkin, että nyt huhtikuussa oli laadittu uusia sääntöjä retkeilyyn Färsaarilla – hyvä niin. Toisaalta Färsaarilla on niin pieni majoituskapasiteetti, että luulisi senkin hidastavan mahdotonta turistiryntäystä.
   Tämä sama tasapainoilu turismin kanssa on varmasti aika monessa muussakin paikassa. Kyllä mekin tänne Savonlinnaan toivomme lisää turisteja, mutta kaiken turistivirran ei tarvitsisi ajoittua samaan sesonkiin.

   Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  15.5.2019 at 13:43

  Miten ihmeessä tämä on mennyt multa ohi?! No onneksi WordPress osaa suositella hyviä juttuja! 🙂

  Ihania maisemia ja upeita kuvia. Tuo voisi hyvin olla minun kohteeni, jos saisin kotirintamakriitikon suostuteltua reissuun. Ja nuo lunni- ja lammaskuvat. Ne ovat fantastisia!

  Mutta tuo sinun uusi profiilikuva, se on suorastaan valloittava! <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   5.6.2019 at 14:51

   Ai vitsi, olin tähänkin unohtanut vastata.
   Sinun kommentit saa kyllä aina niin hyvälle tuulelle. Kiitos ihana <3.
   Ihan varmasti tää ois sinun kohde. Eikö sun kotirintamakriitikko innostuisi edes lunneista ? 😀
   Profiilikuvaan kerrankin sai tallennettua onnellisen hetken. Tavallisesti näytän kamalalta kaikissa kuvissa. Siksi kai minusta kuvaaja tulikin – saa pysytellä kameran takana :D.

   Reply
 • Otto
  11.6.2019 at 17:47

  Moro! Onko mitään vinkkiä, paljonko käteistä kannattaa vaihtaa viikon reissua varten? Majoitus ja travel card toki tarkoitus maksaa kortilla ja ensisijaisesti muutkin ostokset. Mutta kuinka yleisiä ovat paikat, jossa ei kortti käy? Suunnitelmissa siis tehdä päiväretkiä eri saarille. Kiitos! ?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.6.2019 at 11:20

   Moikka Otto, hyvin pärjää Färsaarilla pankkikortilla. En muista varmaksi olinko nostanut/vaihtanut lainkaan kruunuja matkaan. Toki varuilta voi vaikka satasen pikku ostoksia varten vaihtaa. Ja isommissa taajamissa voi perillä tarvittaessa nostaa rahaa pankkiautomaatista.

   Reply
 • Milla Maria
  9.1.2020 at 22:22

  Pari vuotta sitten keksin, että haluan Fäärsaarille. Tämä teksti ja kuvat vain lisäävät haluani.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   9.1.2020 at 22:25

   Färsaaret on ihan täydellinen kohde luonnon rakastajalle! Voisin lähteä millon vaan uudestaan. Eli todellakin suosittelen lämpimästi. Ja kannattaa mennä pian, ennen kuin kaikki muutkin hoksaavat mennä :).

   Reply

Leave a Reply