Menu

Dubai kahdessa päivässä – mission impossible?

Updated 31.1.2020

Dubai
Abu Dhabin loman jälkeen matkaan takaisin Dubaihin. Uutisista olen lukenut, että hiekkamyrsky on puhaltanut Dubaissa vielä Abu Dhabia raivokkaammin ja myrskyn jälkiä on siivoiltu useamman päivän ajan. Kun pääsen perille egyptiläistyyliseen pyramidiä jäljittelevään hotelli Rafles Dubaihin, aurinko kuitenkin paistaa kirkkaalta taivaalta. Menen hetkeksi uima-altaalle keräämään voimia seuraaviin seikkailuihin. Minulla on kaksi päivää aikaa selvittää Dubain sisin olemus.

Burj Khalifa
Ensimmäisenä haluan nähdä maailman korkeimman tornin Burj Khalifan, joka kohoaa yli 800 metrin korkeuteen. En ole kuitenkaan ajatellut, etten todellakaan ole ainoa, joka torniin haluaa. Liput olisi pitänyt ostaa jo pari päivää etukäteen. Torni on kuitenkin myös ulkopuolelta vaikuttava rakennus, ja auringon laskiessa Burj Khalifan edustalla olevan laguunin vesisuihkut (Dubai Fountain) nousevat (jopa 150 metrin korkeuteen!) ja laskevat musiikin tahdissa. Pröystäilevää ja hieman kornia, mutta jotenkin niin dubaimaista, joten en voi olla ihastelematta näkemääni. Tällaista suuruuden hulluutta toivoinkin täällä kohtaavani.

Tämä maailman korkein torni sijaitsee maailman suurimman kauppakeskuksen The Dubai Mallin vieressä. Mallissa on yli tuhat kauppaa, joissa voisin helposti törsätä kaikki dirhamini, mutta jotenkin tämä yltäkylläisyys on minulle jo liikaa. Luulen, että olen nähnyt jo tarpeeksi yhdelle illalla ja on aika mennä syömään. Yksi Emiraattien parhaista puolista onkin herkullinen ruoka. Täällä on saatavilla melkein mitä tahansa (paitsi suomalaisiin lihapulliin en onnekseni ole törmännyt): on intialaisia, kiinalaisia, japanilaisia, vietnamilaisia, marokkolaisia, persialaisia, pakistanilaisia, syyrialaisia, italialaisia, ranskalaisia, espanjalaisia, kuubalaista ravintoloita. Tänään aion valita libanonilaisen ravintolan, joka sijaitsee aivan Burj Khalifan kulmilla.

Deiran basaarit
Seuraavana aamuna haluan nähdä jotain erilaista, joten matkustan metron vihreällä linjalla hotelliltani Dubainlahden pohjoispuolella sijaitsevaan Deiraan. Deirassa kuljeskelen kapeilla, sokkeloisilla kaduilla ja yritän löytää tieni kulta- ja maustebasaareihin. Deirassa on jotain erityisen tunnelmallista, vaikka useimmiten basaarien myyjät aiheuttavat minulle lähinnä ahdistusta. Mutta nyt kiiltävien pilvenpiirtäjien jälkeen nautin basaarien tunnelmasta, ja nämä jo globaalit myyntilitanniat (“Nice copy watches, copy handbags, Louis Vuitton, Prada, Gucci, Chanel, Fendi –“) vain huvittavat minua.

abra-vene
Deirasta jatkan matkaa Dubainlahden eteläpuolelle Bur Dubaihin abra-vesibussilla. Maksan kyydistä dirhamin (!) ja ahtaudun täpötäyteen veneeseen. Nautiskelen vilvoittavasta kyydistä ja ihastelen perinteisiä puusta rakennettuja dhow-veneitä ja vanhan Dubain arkkitehtuuria: tuulitorneja, minareetteja ja moskeijoiden kupoleja. Taustalla kohoavat myös modernin Dubain korkeat pilvenpiirtäjät. Tämä abra-kyyti on ehdottomasti yksi päiväni kohokohdista!

Näkymä Burj Khalifasta
Olen päättänyt, että minun täytyy sittenkin päästä Burj Khalifaan. Kuulin, että ylös voisi päästä myös hankkimalla VIP-lipun. En ole tuhlannut tällä reissullani ostoskeskuksiin enkä basaareihin, niin päätän tuhlata yhteen VIP-lippuun. Olen siis valmis maksamaan 500 dirhamia siitä, että menen testaamaan, kuinka korkeanpaikankammoinen olenkaan.

Tornissa meidät VIP-vieraat ohjataan ensin odotustilaan, jossa meille tarjoillaan arabialaista kahvia ja viikunoita. Sen jälkeen ahtaudumme hissiin, joka on tietysti yksi maailman nopeimmista. Jo puolessatoista minuutissa olemme 125. kerroksessa. Sieltä jatkamme vielä toisella (vielä nopeammalla) hissillä 148. kerrokseen, 555 metrin korkeuteen. Ennen kuin uskaltaudumme ulkoterassille, meille tarjoillaan vielä virvokkeita ja pikku leivoksia. Ja sitten…

Näky ulkoterassilta on niin absurdi, etten edes osaa kammota korkeutta. Allani pilvenpiirtäjät näyttävät legopalikoista kootuilta leikkitorneilta. En voi kuin hämmästellä – eikä minua pelota, eikä huimaa.

Onko tämä näky ja kokemus 500 dirhamin arvoinen? Sitä en osaa sanoa, mutta joka tapauksessa olen tyytyväinen, että olen toteuttanut tämän aluksi mahdotomalta vaikuttaneen tehtävän.

Burj Khalifan 148. kerros

“The word impossible is not in the leaders’ dictionaries.
No matter how big the challenges, strong faith, determination
and resolve will overcome them.”

                                            His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Dubai kahdessa päivässä ei ole mahdottomuus, vaikka tällä reissullani tyydyinkin raapaisemaan vain hieman tämän kaupungin pintaa. Jo pintaraapaisun jälkeen olen vaikuttunut. Tämä uuden ja vanhan kontrasti ihastuttaa minua. Vaikka en voi sanoa, että Dubai olisi minun kaupunkini (niin kuin esimerkiksi Andaluciassa sijaitseva Cádiz on) – sillä tämän kaupunkin suuruus ja pitkät välimatkat uuvuttavat minua -, voi olla, että joskus vielä haluan tänne takaisin.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

3 Comments

 • Annika Ruohonen
  28.2.2015 at 17:13

  Ihana päästä salamatkustajana sinun matkalaukkuun! Hauska sattuma, että olen juuri katsonut paljon videoita maailman korkeimmasta rakennuksesta, kun sattumalta kirjoitan superlatiivia juuri oppikirjaani. 🙂 Ihanista kokemuksista olet päässyt taas nauttimaan!

  Reply
  • maailmanaarella
   28.2.2015 at 17:22

   Burj Khalifa oli kyllä huima kokemus! Hyvä idea superlatiivitehtävään!?

   Reply
 • Jossus Travelpics
  17.2.2018 at 23:55

  Ihanat kuvat. Meikäläisellä on onneksi kolme päivää siellä. Mutta pitäisi käydä Abu Dhabissa myös.

  Reply

Leave a Reply