Menu

Minilomalla Porvoossa

IMG_3719
Viime vuosina olen alkanut innostua kotimaanmatkailusta. Aina ei tarvitse lähteä maailman ääriin löytääkseen idyllisiä pikkukaupunkeja, sillä myös eri puolilla Suomea on ihania kaupunkeja, jotka erityisesti kesällä heräävät kukoistukseensa. Yksi näistä Suomen ihastuttavimmista kesäkaupungeista on Porvoo, jonne onnekseni sain tänäkin kesänä mahdollisuuden reissata. Nyt minulla oli erityisesti onnea, sillä sain matkalleni mukaan paikallisen oppaan, hyvän ystäväni Annikan.

IMG_3688
Matkani Porvooseen alkoi maanantaiaamuna, jolloin mieheni vei minut Savonlinnan rautatieasemalle, mistä hyppäsin junan kyytiin. Ensin puksuteltiin kiskobussilla Parikkalaan, ja sieltä sitten toisella junalla Helsinkiin, missä Annika oli minua vastassa. Olin löytänyt netistä VR:n loistavan kesätarjouksen: junalippu Helsinkiin maksoi vain 20 euroa, ja jos maksaisin 5 euroa lisää, pääsisin “bisnesvaunuun”. Totta kai olin valmis maksamaan 5 euroa siitä, että pääsisin elämäni ensimmäisen kerran kokeilemaan bisnesluokkaa. En ollutkaan Suomessa matkustanut junalla juuri lainkaan opiskeluaikojeni jäkeen, joten junamatkakin meni ihanasta lomaelämyksestä. Jopa junan netti toimi yllättävän hyvin, joten kerrankin minulla oli aikaa lajitella kuvia ja kirjoitella blogia kahvikupin äärellä. Vaikka muu juna oli täppösen täynnä, 1. luokassa sain elää herroiksi ja istua itsekseni neljän hengen pöytäpaikalla. Ja tästä luksuksesta maksoin todellakin vain 5 euroa extraa! Kiitos VR! Viime aikoina on kylläkin kuulunut huolestuttavia uutisia siitä, että VR olisi lakkauttamassa suurta osaa Savonlinnan junavuoroista ja näin pakottaisi ihmisiä valitsemaan joukkoliikenteen sijaan epäekologisesti oman auton.

IMG_3763
Porvoota varten minulla oli varattuna aikaa kolme päivää ja näille kolmelle päivälle minulla oli vain yksi ehdoton toive: halusin käydä Gumbostrandissa Konst & Form -taidegallerian kesänäyttelyssä, jossa oli menossa Nanna Suden näyttely “Hei Hetket!”. Muuten annoin Anikalle vapaat kädet suunnitella lomaohjelmamme.

Ensimmäisen päivän vietimme Porvoon kaupungissa.

Pitkin ja poikin Vanhaa Porvoota (ensimmäinen lomapäivä)

IMG_3765
Keskiaikaisessa Porvoon kaupungissa parasta on historiaa henkivä Vanha Porvoo erivärisine puutaloineen ja mukulakivikatuineen. Vanhan Porvoon kierroksella ohitimme muun muassa Vanhan raatihuoneen, jossa aatelis- ja porvarisäädyt kokoontuivat valtiopäivien aikaan vuonna 1809, ja Jokikatu 12:ssa sijaitsevan J. E. Solitanderin talon (toiselta nimeltään Porvoon linnan), jossa keisari Aleksanteri I yöpyi Porvoon valtionpäivien aikaan. Kerrotaan, että Porvoon valtiopäivien avajaistanssiaisissa Aleksanteri I tapasi hovineiti Ulrika Möllersvärdin ja myöhemmin saman vuoden huhtikuussa heidän välilleen kehkeytyi romanttinen suhde, mistä Mika Waltarikin kirjoitti romaanissaan Tanssi yli hautojen (1944).

Kävimme myös ihailemassa 1450-luvulla valmistunutta tuomiokirkkoa, joka on vuosisatojen saatossa joutunut useammankin kerran tuhojen ja ryöstöjen uhriksi. Tietysti kurkkasimme myös taloja, joissa kansalliskirjailija Runeberg asui Porvoon vuosinaan.

IMG_3711
Vanhan Porvoon kaduilta jatkoimme joenrantaan ihailemaan punamultamaalilla maalattuja ranta-aittoja, jotka toimivat ennen kauppiaiden varastoina. Nykyään aitoissa palvelevat kesäravintolat Johans  ja Fryysarinranta, ja osa aitoista on yksityisasuntoina ja -varastoina.

Me valitsimme tällä kertaa lounaspaikaksemme ravintola Johansin terassin, josta oli hienot näköalat Porvoonjoelle…

IMG_3716
… ja josta sai täydellistä vuohenjuustosalaattia.

IMG_3700Levähdettyämme ensin Johansin terassilla lounaan äärellä ja sitten vielä kahvilla vanhassa tiilimakasiinissa sijaitsevassa Porvoon Paahtimo Bar & Caféssa, joka tarjoaa vastapaahdettua herkullista kahvia, jaksoimme taas jatkaa Porvooseen tutustumista.

IMG_3706
Kipusimme Linnamäelle, missä suurten majesteetillisten honkien välitse risteilevät useat polut ja muinaisten vallihautojen yli kulkevat puiset sillat.

IMG_3753

IMG_3736
Etsimme Linnamäeltä paikan, missä Albert Edefelt ikuisti Porvoon Porvoo Linnamäeltä nähtynä -maalaukseensa (1892).

IMG_3747

IMG_3746
Linnamäen maisemien jälkeen kuljeskelimme vielä pitkin Porvoon puutalokortteleita ja minä ihastelin, miten paljon vanhoja idyllisiä puutaloja Porvoossa onkaan säilynyt.

IMG_3758

IMG_3756

IMG_3762

Kulloon maalaismaisemissa (toinen lomapäivä)

Alkuperäinen suunnitelmamme oli ollut, että Porvoon matkan toisena päivänä lähtisimme bussilla Loviisaan ja sieltä merille ja Svartholman linnoitukselle, mutta kun herätyskello aamulla herätti harmaaseen aamuun (aamutunneille valvotun yön jälkeen), ajatus ei tuntunut enää yhtään houkuttelevalta. Yksissä tuumin päätimme jatkaa unia niin pitkälle kuin unta riittäisi.

IMG_3802
Päivä Loviisassa ja merillä vaihtui siis rennoksi päiväksi Kulloon maalaismaisemissa.

IMG_3808
Päivän aikana kiertelimme muun muassa Kulloon kartanon maisemissa ja ihastelimme vehreää luontoa.

IMG_3813Kierroksellamme piipahdimme myös katselemassa vaatteita Kulloon kartanon vanhassa hevostallissa sijaitsevassa putiikissa (Butiken på Landet), mutta vaatteita enemmän minua ihastutti esimerkiksi tämä valkohäntäpeura, joka tuli pikaisesti meitä tervehtimään.

IMG_3821

IMG_3817

IMG_3825

Emäsalon merimaisemissa (kolmas lomapäivä)

IMG_3905_2
Koska itse asun sisämaan järvimaisemissa, halusin tietysti päästä kokemaan myös meren, onhan se keskeinen osa Porvoon miljöötä. Emäsalon saari sijaitsee lyhyen automatkan päässä Porvoon keskustasta, joten Anika ehdotti, että kävisimme siellä ennen taideretkeämme.

FullSizeRender-2
Meressä on jotain salaperäistä, jotain kiehtovaa, jopa vastustamatonta.
Kun tuuli tuivertaa hiuksia ja merisuola maistuu huulilla, rupeaa maakrapukin kaipaamaan merelle seikkailuihin.

IMG_3961
Kaukana horisontissa häämöttävät valkeat purjeet tuovat tervehdyksen jostain kaukaa.

IMG_3949

IMG_3952
Saariston karussa, kivikkoisessa maisemassa, jossa vain muutamat tuulen pieksemät kukat ja männyt sinnittelevät, on jotain yksinkertaisen kaunista.

IMG_4015
Meidän retkipäivänämme ei paistanut aurinko eivätkä kalliot kutsuneet heittäytymään shampanjapiknikille, mutta silti, näillä yksinäisillä kallioilla, tuntui kuin aika olisi pysähtynyt ja minä olisin saanut imettyä itseeni kallioista sitä energiaa ja voimaa, jota kalliot olivat vuosituhansien ajan itseensä keränneet. Merellä ja kallioilla on minuun samanlainen voimaannuttava vaikutus kuin metsälläkin.

IMG_3981

IMG_3937

IMG_4016
Ehkä vielä joskus tulevaisuudessa pääsen Emäsaloon uudestaan ihailemaan auringonnousua ja -laskua ja viettämään sitä kaipaamaani shampanjapiknikiä kauniina aurinkoisena kesäpäivänä näille aaltojen sileäksi kuluttamille kallioille.

Hei Hetket!
Nanna Suden näyttely Gumbostrandissa Konst & Form -taidegalleriassa 5.6. – 30.8.2015

IMG_4991
“Olen kiintynyt ajatukseen, että maalaukset sisältävät aikaa ja hetket sisältävät ikuisuuksia.” “Minulla on tarve nähdä ja kokea hetkiä.”
“Hetket muuttavat elämän suuntia.”
“Kurittomat hetket, pelottomat hetket, rakastetut hetket, toivotut hetket, luovutetut hetket, hektiset hetket, väsyneet hetket, hengittävät hetket, oivalluksen hetket…”
(Nanna Susi, otteita Hei Hetket! -näyttelyn esittelylehtisestä)

Pysähdyn Nanna Suden teosten äärelle.
Tämä on hyvä hetki.

Taiteessa on jotain samaa kuin luonnossa. Sekä luonto että taide sitovat itseensä lukemattomia hetkiä, joissa on ikuisuus ja äärettömyys. Niissä on jotain ajatonta. Minä saan taiteesta samanlaista voimaa kuin luonnostakin. Taiteen ja luonnon äärelle on hyvä pysähtyä.

Jokaiseen lomaan ja matkaan mahtuu lukuisia unohtumattomia hetkiä. Tälläkin matkalla olen kokenut hetkiä, jotka tulen aina muistamaan. Osan näistä hetkistä olen tallentanut kuviksi, osan muistoiksi sydämeeni. Osan hetkistä olen jakanut teidän lukijoiden kanssa, osan olen pitänyt itselläni.

Herkkuhetket 

IMG_4980
Koska olen herkkusuu, haluan vielä lopuksi jakaa yhden ihanan hetken – todellisen herkkuhetken. Löysin nimittäin Porvoosta aivan uskomattoman ihanan kahvilan nimeltä Café Cabriole (tai totta puhuakseni en minä sitä itse löytänyt vaan ystäväni Annika minut sinne vei). Kun näin Café Cabriolen vitriinit täynnä toinen toistaan houkuttelevampia kakkuja, tiesin saapuneeni todelliseen kakkuparatiisiin.

IMG_4981

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

40 Comments

 • Annika Ruohonen
  11.7.2015 at 22:19

  “Sekä luonto että taide sitovat itseensä lukemattomia hetkiä, joissa on ikuisuus ja äärettömyys.” <3 <3 <3

  Reply
  • maailmanaarella
   11.7.2015 at 23:05

   Luonto, taide + hyvä ruoka ja seura – mitä muuta ihminen voi tarvita hyvään elämään? ❤️

   Reply
 • Sari.
  11.7.2015 at 23:22

  Hihi 🙂 Kiva aina katsella näitä postauksia kotikaupungista, on tämä Porvoo vain niin hieno! Tulisipa vielä paljon aurinkoisia päiviä tälle kesälle, niin pääsisi tuosta nauttimaan vaikka pyöräillen. <3

  Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  12.7.2015 at 12:25

  Puolentoista viikon päästä olisi parin päivän visiitti Porvooseen. Lähes poikkeuksetta kaupungilla on tullut käveltyä sama retki jokirantaan, mutta tällä kerralla ajattelin hieman vaihtelua ja tutkia kaupunkia tarkemmin. Johansin täydellinen vuohenjuustosalaatti saattaisi sekä paikan että ruuan puolesta olevan kokeilemisen arvoinen vaihtoehto 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   12.7.2015 at 15:47

   Johans oli tosi kiva! Suosittelen. Oikein mukavaa Porvoon reissua sinulle! ?

   Reply
 • Ansku BCN
  12.7.2015 at 15:20

  Minun Porvoon kokemukseni rajoittuvat yhteen kaupungilla kierreltyyn päivään ja yöhön Haikon kartanossa, ja ihastuin! Meillä on pieni optio käväistä nyt parin viikon sisällä Porvoossa, mutta se riippuu paljon säistä. Aurinkoinen kesäpäivä Porvoossa olisi aika bueno 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   12.7.2015 at 15:39

   Meillä oli vähän tuuria matkassa ja ehdittiin sopivasti terassille syömään auringon aikaan. Minä olen useammankin kerran käynyt päiväsiltään Porvoossa mutta kyllä siellä pitempäänkin viihtyisi❤️. Toivotaan, että kunnon kesä saapuisi pian Suomeen ja Suomi-matkailu olisi vieläkin mukavampaa.

   Reply
 • Mirka/ Reason for a Season
  12.7.2015 at 17:28

  Porvoo on kiva! Siellä tosin tulee harmillisesti pyörittyä enimmäkseen Vanhassa kaupungissa vaikka näkemistä varmasti olisi muuallakin. Viime kesän kesäreissu Porvooseen loppui siihen, että satoi rakeita. Ei mennyt ihan putkeen. Tänä kesänä on tarkoitus kyllä kokeilla onnea uudelleen :D. Olen erittäin vahvasti samaa mieltä siitä, että Suomesta löytyy myös paljon kivoja kohteita :).

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 16:48

   Toivotaan, että tänä kesänä saat kauniin ilman Porvoon matkallesi! Minä tykkäsin kovasti Porvoon merimaisemista! Niitä haluan koluta seuraavalla kerralla lisää.

   Reply
 • Jenni / Unelmatrippi
  12.7.2015 at 20:36

  Porvoo on ihastuttava! Olen käynyt siellä muutaman kerran päiväretkellä Helsingistä ja tykännyt valtavasti noista vanhoista puutaloista, söpöistä putiikeista ja kivoista ravintoloista ja kahviloista. Kerran menin Porvooseen J.L. Runebergin kyydissä, mikä oli myös tosi hieno kokemus. Vähän haaveilen, josko saisin mahdutettua Porvoon-reissun tälle kesälle, mutta saa nähdä.

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 16:51

   Minäkin haluan vielä joskus tehdä retken Porvooseen J.L. Runebergilla! Vanhat puutalot on kyllä sympaattisia.

   Reply
 • Paula aka Sateenmuru
  12.7.2015 at 20:57

  Paljon hyviä vinkkejä, pitää laittaa kirjoitus muistiin, jos vaikka syksyllä pääsisi vihdoin käymään Porvoossa!

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 16:52

   Kiva kuulla, että vinkit tuntuivat hyödyllisistä! Minäkin suunnittelen jo uutta reissua syksyksi Porvooseen.

   Reply
 • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  13.7.2015 at 06:02

  Porvoo on ihan helmi. Meillä on tapana käydä siellä useamman kerran kesässä, ja yksi reissuista vähintään on aina pyöräily Helsingistä Porvooseen.

  Café Cabriolet’n gluteeniton valikoima on muuten aivan ällistyttävän hyvä, ja ne kakut niin ihania! Kannattaa kokeilla joskus myös Porvoon Sinnen ja/tai Sicapellen sunnuntaibrunssi. Molemmat aivan superhyvä.

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 16:57

   Kiitos vinkeistä! Jos joskus sunnuntaina olen Porvoossa, niin pitääpä käydä. Pyöräilyretki kuulostaa tosi kivalta?. Itse asun sen verran kaukana Porvoosta, että siellä ei tule käytyä kovinkaan usein.

   Reply
 • Anna Koskela
  14.7.2015 at 12:49

  Porvoo on kyllä loistava kohde, niin kesällä, kuin talvellakin. Yleensä ollaan vierailtu siellä kerran kesässä, mutta nyt ei taideta ehtiä. Hauskinta on mennä siipiratasaluksella Helsingistä sinne.

  Lapsuudessani minulla oli sukulaisia Hamarissa, ihan siinä Porvoon vieressä 5 kilometrin päässä. Siellä tuli vietettyä aikaa monena kesänä.

  Reply
  • maailmanaarella
   14.7.2015 at 12:59

   Suunniteltiinkin juuri ystäväni kanssa, että menisin katsomaan myös Porvoon talven ja ehkä myös syksyn, koska on kuulemma tosi kaunis ruskan aikaan. Ehkä sitten ensi kesänä kokeiltava sitä laivamatkaa Helsingistä Porvooseen.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  14.7.2015 at 13:15

  Aika monena kesänä olemme tehneet Porvooseen päiväretken – pääkaupunkiseudulta käsin se on sen verran lähellä. Viime kesänä emme ihan Porvooseen asti “päässeet”, mutta Klovharunin “muumi” saarelle. Johansissa mekin olemme syöneet muutaman kerran – ainakin niinä kesinä sinne tuli liha Bosgårdin kartanosta, “sukulaispojalta”!

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 17:03

   Minäkin varmasti kävisin Porvoossa paljon useammin, jos en asuisi niin kaukana. Luulen että Porvoo olisi myös idyllinen talvipäivän vierailukohde – ainakin jos olisi kunnolla lunta!

   Reply
 • Terhi / Muru Mou
  14.7.2015 at 16:00

  On se Porvoo upea. Koskaan en kylläkään ole siellä vielä päässyt käymään, mutta listalla on…

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 17:04

   Mene Terhi ihmeessä käymään, jos et ole käynyt! Se on ehdottomasti yksi kesäkaupunkisuosikkejani.

   Reply
 • beentheredondet
  15.7.2015 at 10:03

  Milloinkohan olen Porvoossa käynyt? Liian kauan sitten! Pitää ehdottomasti ajaa tuonne syksymmällä 🙂 vinkit tuli tarpeeseen

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 17:06

   Jos on kaunis ilma niin suosittelen tosiaan piknikiä Emäsalon saareen. Oli upea paikka!

   Reply
 • Mirje / Kotona kaikkialla
  15.7.2015 at 12:23

  Loistovinkkejä! Itsellä Porvoon visiitit ovat olleet päiväretkiä ja ilmeisesti paljon muutakin koettavaa siellä olisi kuin se vanhakaupunki. Joka tosin sekin on kerrassaan hurmaava 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 17:08

   Jos on aikaa, kannattaa tosiaan mennä myös Vanhan Porvoon ulkopuolelle. Kiva jos vinkeistä oli hyötyä?.

   Reply
 • Annika | Travelloverblogi
  15.7.2015 at 13:25

  Helsinkiläiselle Porvoo on helppo päiväretkikohde, mutta tosi harvoin tulee käytyä. Vanha Porvoo on kyllä tavattoman kaunis. Jännää postauksessasi oli, kuinka aika pienellä alueella on kolmea noin erilaista maisemaa, kolme ihan erilaista todellisuutta.

  Reply
  • maailmanaarella
   16.7.2015 at 17:10

   Oli tosiaan mukava nähdä muutakin kuin Vanhan Porvoon puutaloidylliä. Varsinkin kun tykkään merestä niin paljon, Emäsalon saari oli kokemisen arvoinen!

   Reply
 • Sukellus Asiaan
  17.7.2015 at 15:08

  Olen todellakin kanssasi samaa mieltä. Pääsääntöisesti lomat on kulunut ulkomailla, mutta nyt ulkomaille muuton jälkeen meillä on ollut mahdollista lomailla puolestaan Suomessa ja kiertää ympäri kotimaataan.

  Reply
  • maailmanaarella
   17.7.2015 at 15:35

   Suomesta löytyy ihania helmiä! Nyt ollaan Kristiinankaupungissa Kanuunakallioilla piknikillä ja tämäkin on niin upee paikka!

   Reply
 • Porvoo on sellainen kaupunki, jossa haluaisin käydä! Ihanan idyllisiä nuo kuvat tuolta vanhasta kaupungista.
  Ja voi waude mitä kakkuja tuolla kahvilassa!

  Reply
 • Jenni / Globe Called Home
  18.7.2015 at 00:05

  Ööh, siis mikä Konst & Form…? Nyt vähän nolottaa, meidän mökin yhteysvene on nimittäin parkissa Gumbossa ja sitä kautta tulee totta kai kuljettua monta kertaa kesässä, mutta en ole siltikään ollut aiemmin tietoinen tästä! Vau, seuraavalla kerralla pitää pysähtyä siis mökkimatkalla jo ennen veneeseen nousua. 🙂

  Samaisen yhteysveneen ansiosta olen monet kerrat ajanut veneellä Porvooseen! Ihana kaupunki, jossa minun top 3 ovat jo pitkään olleet vanhan kirkon ihailu, herneiden syönti torilla ja Brumbergin tehtaanmyymälään piipahdus.

  Reply
 • Sanna I Tuntematon turisti
  18.7.2015 at 11:23

  Ihan tasan samoin ajatuksin kotimaan matkailusta täällä! Upeita kuvia ja etenkin tuo Vanha Porvoo on kyllä kertakaikkisen hurmaava! Viime visiitistä kaupunkiin on jo monia vuosia, ehkä sitä vois tänä kesänä yrittää ehtiä Porvooseenkin!

  Reply
 • lena / london and beyond
  18.7.2015 at 15:22

  Tuo kotinmaanmatkailu on kyllä aika huippua, kun siihen pääsee kiinni. 🙂 Porvoo on kaupunki joka ei ole koskaan osunut reittini varrelle, valitettavasti, siitä on kivaa lukea. Ja ehdottomasti haluan kuulla lisää teidän airbnb-maatilamajoituksesta!! Kuulosti ihan huippujutulta:)

  Reply
 • Mikko Nurminen
  23.7.2015 at 11:40

  Kiva juttu Porvoosta! Mulle tulee lauantaina saksalaisia kavereita ja ajattelin viedä heidät Porvooseen ja tämän perusteella ei taida olla kysymystäkään etteikö kannattaisi 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   23.7.2015 at 11:41

   Mahtavaa Mikko! Hieno valinta. Toivottavasti sääkin suosii?. Mukavaa reissua teille Porvooseen.

   Reply
 • Outi
  30.7.2016 at 17:34

  Porvoo on eittämättä yksi Suomen kauneimmista kaupungeista.

  Reply
 • Lumo
  30.7.2016 at 19:00

  Porvoo tosiaan on kaunis. Yksi lämmin iltapäivä tuli vietettyä siellä tällä viikolla.

  Merta voisi katsella loputtomiin. Istuin viimeksi tänään rannassa katsellen horisonttiin omissa ajatuksissani.

  Reply

Leave a Reply