Menu

Sri Lanka – loistava saari

Updated 14.2.2020

Sri Lanka on sanskritin kieltä ja tarkoittaa loistavaa saarta. Ja sitä se onkin. Sri Lankan saari on jännittävä sekoitus vihreää luontoa: viidakkoa, teeplantaaseja ja riisipeltoja; kilometrien mittaisia autioita hiekkarantoja; luonnonpuistoja villieläimineen ja buddhalaisia temppeleitä.

Minä rakastun Sri Lankassa erityisesti luonnon kauneuteen ja auringonnousuihin, jotka Sri Lankan ylänköalueella mykistävät kauneudellaan.

Ja Sri Lankan villinorsuihin, niihinkin minä rakastun.

Sri Lanka

Pienestä koostaan huolimatta tällä kyynelen muotoisella maalla  on uskomattoman paljon tarjottavaa eri puolilla saarta. Olisi siis sääli matkustaa Sri Lankaan asti ja viettää koko loma vain etelä- ja länsirannikon tunnetuimmilla hiekkarannoilla, vaikkei sellaisessa rantalomassakaan varmasti mitään vikaa olisi.

Sri Lankan reissulle kannattaa siis pakata mukaan ainakin hippusellinen seikkailumieltä, sillä jo vajaassa kahdessa viikossa tällä loistavalla saarella ehtii hyvin kokea rantaelämän lisäksi niin vaelluspolkuja, teeplantaaseja, kulttuuria, tulisia ruokaelämyksiä kuin norsusafareitakin.

Mutta vaikka  Sri Lanka onkin pieni,  pinta-alaltaan vain viidenneksen Suomen koosta, ja tiet yllättävän hyväkuntoisia, on matkanteko silti melko hidasta. Matka Colombosta Sigiriyaan, jonne ensimmäisenä Sri Lankan aamunamme suuntaamme, on noin 150 kilometriä mutta kestää lähes neljä tuntia.

Onneksi meillä on Chaminda. Tai Steven, niin kuin hän länsimaalaisten kanssa kutsuu itseään. Hän on meidän opas ja kuski, jonka olemme palkanneet koko lomamme ajaksi. Oppaan palkkaaminen osoittautuu ehdottoman hyväksi ratkaisuksi. Vaikka Sri Lankaa voi toki kiertää nousemalla busseihin ja juniin, säästyy aikaa valtavasti, kun on oma kuski. Ja maakin avautuu aivan eri tavalla.
Ja lisäksi matkalla voi pysähdellä aina, kun näkee jotain kaunista.

Sri Lanka
Tissa-järvi

Reittimme kartalla

Ensimmäisenä Sri Lankan aamuna me lähdemme siis ajamaan kohti Sigiriyaa.

Matkan aikana minut yllättää ensimmäisenä roskattomuus. Olen kuvitellut näkeväni aasialaiseen tyyliin roskaisia kadunvarsia, mutta roskakasojen sijaan saan katsella hämmästyttävää vihreyttä.

Sri Lankan väri onkin ehdottomasti vihreä. Ja kaikki vihreän eri sävyt.
On kirkasta ja tummaa.
Oliivia ja limeä.

Sri Lanka
Stevenin kanssa tutustumassa riisiviljelmiin
Sri Lanka
Srilankalaista vehreyttä ja Rawana-vesiputous

Myöhemmin matkan aikana hämmästyn monesta muustakin asiasta. Kuten siitä, että Sri Lanka on täynnä koiria, laiskan lempeitä kavereita, jotka eivät millään viitsisi antaa autoilijoille tietä. Tai siitä, että Sri Lankassa on jopa 98 käärmelajia, joista 5 on tappavan myrkyllistä.

Onneksi törmäämme lomamme aikana käärmeeseen vain kerran…

Sigiriyan komeat kalliot: Lion rock ja Pidurangala Rock

Ensimmäisenä Sri Lankan iltana on ensimmäisen seikkailun aika. Me lähdemme valloittamaan Sigiriyan tunnetuinta kalliota, 180 metriä korkeaa Lion rockia eli  Leijonakalliota, joka on syntynyt muinaisen tulivuoren synnyttämästä magmapurkaumasta. Leijonakallion huipulle  johdattaa 1200 rappusta ja huipulla odottavat Sigiriyan palatsin rauniot sekä uskomattoman kauniit maisemat ympäröivään luontoon.

Uskotaan, että tämän muinaisen palatsin olisi rakennuttanut  Sri Lankan kuningas Kassapa, joka nousi 400-luvulla valtaan surmattuaan isänsä. Kassapan velipuoli, laillinen kruununperijä, ei suostunut katsomaan velipuolensa toimia sivusta vaan hyökkäsi kaupunkiin vuonna 495, jolloin häviölle jäänyt Kassapa päätyi surmaamaan itsensä.

Sri Lanka Sigiriya
Puutarhan takana, keskellä laajaa tasankoaluetta, kohoaa mystinen Lion Rock.
Sri Lanka
Maisema Leijonakallion huipulta illan hämärtyessä.

Kipuaminen Leijonakallion huipulle lähes 30 asteen helteessä saa sydämen tykyttämään ja hien virtaamaan. Onneksi matkan varrella pääsee ihastelemaan muinaisia kalliomaalauksia ennen kuin viimeiset, hankalimmat rappusosuudet alkavat. Loppu kuljetaan jonomuodostelmassa. Huipulle  kun halajaa aika moni muukin.

Hikinen nousu kuitenkin palkitaan huipulla lumoavan kauniilla maisemilla. Vaikka palatsista ja menneiden aikojen kukoistuksesta on jäljellä enää rauniot, jotain mystistä tässä paikassa edelleen on.

Ja kun aloitamme paluumatkan ja auringon viimeiset säteet halkovat tiensä läpi pilvimassan,  alkaa koko allamme levittäytyvä maisema hehkua.

Sri Lanka

Ensimmäinen Sri Lanka -päivämme on saanut arvoisensa päätöksen!

◊◊◊◊

Lion Rock kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Pääsymaksu joulukuussa 2018 oli 30 dollaria.
Paras aika kivuta Lion Rockille on varhainen aamu tai ilta, ennen auringonlaskua.
Varaa matkalle mukaan reilusti vettä ja varaudu ruuhkiin. Tänne haluavat kaikki muutkin!

Pidurangala Rock

Vastapäätä Lion Rockia kohoaa toinen kivimuodostelma: Pidurangala Rock. Pidurangala Rock on paljon tuntemattomampi kuin Lion Rock, koska sillä ei ole samanlaista historiallista merkitystä, mutta maisemat ovat täälläkin pienen seikkailukiipeämisen arvoiset.

Me olemme jo aamulla puoli kuuden aikaan polun alkupäässä valmiina vuoren valloitukseen, sillä toivomme näkevämme auringonnousun Pidurangala Rockin huipulta. Auringonnousu jää tällä kertaa pilvien taakse piiloon, mutta retki Pidurangala Rockille on kuitenkin ikimuistoinen.

Kuljemme alkumatkan taskulampun valossa pitkin pimeää polkua. Välillä kipuamme rappusia, ja loppumatkasta otamme kädetkin avuksi, kun polku muuttuu haastavaksi kivilohkareiden röykkeliköksi. Mutta kun haastavimmastakin osuudesta on selvitty kunnialla, on perillä ihana istahtaa hetkeksi maahan seuraamaan pilvien liikkeitä ja ihailemaan maisemaa kohti Lion Rockia.

Sri Lanka
Pidurangala Rockilta on upeat maisemat Lion Rockille

◊◊◊◊

Turisteilta Pidurangala Rockille peritään parin dollarin pääsymaksu.
Osa reitistä on rappusia, osa selkeää polkua, mutta aivan viimeinen osuus on haastavampaa kivikkoa. Kannattaa siis panna jalkaan kunnon kengät!

Sri Lanka – norsujen saari

Kauniiden maisemien lisäksi Sri Lanka on myös norsujen saari. Kun saaren pohjois- ja itäosissa on touko-syyskuussa kuiva kausi, kerääntyy Minneriya National Parkiin jopa yli kaksisataa villinorsua vesialtaan ympärille. Joulukuu on harmillisesti täällä sadekautta, mutta onneksi norsuja voi nähdä myös sadekaudella. Sillä yksi suurista haaveistani on nähdä Sri Lankan matkalla villinorsu.

Minneriya National Parkin lähellä sijaitsevat hieman tuntemattomammat Kaudulla National Park ja Hurululu Eco Park. Juuri nyt, keskellä sadekautta, kun vettä on niin, että pääsy Minneriyan ja Kaudullan kansallispuistoihin on muuttunut lähes mahdottomaksi, safarimme suuntautuu Eco Parkiin.

Sri Lanka

Tänäänkin sataa.
Sataa kaatamalla.
Katson hieman huolestuneena sateen piiskaamaa maisemaa, mutta jeeppikuskimme lohduttaa minua.
– Ei sade norsujen näkemistä estä.  Norsut tykkäävät sateesta.

Ja jo lyhyen ajomatkan jälkeen me näemmekin ensimmäisen norsun.
Ja sitten toisen.
Ja kolmannen.
Näemme norsuvauvan äitinsä helmoissa ja usean norsun lauman. Näemme yksinäisen urosnorsun, joka näyttää meille takapuoltaan. Näemme norsuja heittämässä mutaa päälleen ja rapsuttamassa takamustaan puuta vasten niin, että puu heiluu puolelta toiselle.

Yhteensä näemme yli viisikymmentä norsua. Toinen toistaan suloisempia.

Sri Lanka
Sri Lanka

◊◊◊

Kolmen tunnin safari Hurululu Eko Parkissa maksoi 40€/hlö (+ tippi kuljettajalle).
Hyvä paikka norsujen katsomiseen ympäri vuoden on myös Sri Lankan eteläisessä osassa sijaitseva Udawalawe National Park.

Sigiriya – Kandy – Nanu Oya

Sigiriyasta jatkamme matkaa Sri Lankan kulttuurikaupunkiin Kandyyn. Kuljemme maisemareittiä, ja minä ihmettelen tätä loistavaa vihreyttä, jota edes alhaalla roikkuvat pilvet eivät himmennä.

tuktuk
Sri Lanka

Kandyssa vietämme vain yhden yön. Teemme lyhyen kaupunkikierroksen ja tustustumme Kandyn kuluisimpaan temppeliin, Pyhän hampaan temppeliin, joka on yksi maailman merkittävimmistä buddhalaisten pyhiinvaelluskohteista, sillä legendan mukaan temppelissä säilytetään Buddhan kultahammasta.

Sri Lanka Kandy
Kierros Kandyn kaduilla.
Kandy_Sri_Lanka
Sri Lanka Kandy
Pyhän hampaan temppelissä säilytetään legendan mukaan itsensä Siddharta Gautaman – Buddhan – hammasta.

Heti seuraavana aamuna jatkamme kuitenkin matkaa kohti Sri Lankan ylänköaluetta – pysähdellen lukuisia kertoja ihailemaan srilankalaisia maisemia.

Sri Lanka

Täällä tie mutkittelee teeplantaasien välissä. Maisemat ovat uskomattoman kauniita, mutta teenkerääjien arki ei näiden kauniiden maisemien keskellä ole helppoa. Päiväurakka on kerätä vähintään 18 kiloa teenlehtiä ja päiväpalkka tästä on 1000 rupiaa (eli noin 5 euroa).

En ihmettelekään, miksi teenkerääjät niin mielellään haluavat maksua vastaan päästä turistien valokuviin.

Sri Lanka
Sri Lanka teeplantaasi

Maailman kauneimmalla junareitillä

Vaikka Sri Lankassa vuokraisi koko loman ajaksi kuskin ja auton, kannattaa täällä silti hypätä myös junan kyytiin. Sillä Sri Lankassa junamatka ei ole mikä tahansa matka, vaan se on elämys, joka jää mieleen ikimuistoisena,  ja se on aikamatka menneisiin vuosiin. Kokemus, joka säilyy pitkään.

Yksi kauneimmista junareiteistä kulkee halki Sri Lankan ylänköalueen, läpi vehreiden vuorten ja teeplantaasien Nanu Oyasta Ellaan. Eikä tämä huvi ole hinnalla pilattu. Muutaman euron junalippu on suorastaan naurettavan halpa.

Mutta joulun aikaan junalipun hankkiminen ei ole aivan yksinkertaista, sillä srilankalaiset viettävät silloin lomaa ja rautatieläiset ovat ehtineet varata kaikki liput. Onneksi oppaamme Steven tuntee rautatieläisiä ja saa hankittua meille liput  Ellaan menevään junaan pientä extra-maksua vastaan.

Sri Lanka

Srilankalaisessa junassa on tarjolla ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan vaunuja. Osaan vaunuista voi varata ennakkoon paikkaliput. Me saamme paikkaliput kolmannen luokan vaunuun. Vaunut, joihin ei saa paikkalippuja, ovat tupaten täynnä. Mutta me istumme mukavasti ikkunapaikoille, avoimen ikkunan ääreen,  ja saamme nauttia kolmen tunnin ajan näistä häkellyttävän kauniista maisemista –  ja tunnelmasta, joka on aika mieletön.

Niin turistit kuin paikallisetkin roikkuvat junan avoimista ikkunoista ja ovista ja näpsivät valokuvamuistoja. Ja aina kun juna sujahtaa tunneliin, aloittavat lapset kiruntakonsertin, ja meteli on valtava.

Sri Lanka
Sri Lanka

Ella – keskellä Sri Lankan kauneinta maisemaa

Perillä Ellassa meitä odottaa todellinen luontoparatiisi
– ja maailman kauneimmat aamut!

Kun aamulla avaan villamme ikkunaverhot ja astelen parvekkeelle, odottaa minua tällainen näkymä ♥.

Sri Lanka

Ja vain 15 minuutin mini patikan jälkeen olen Little Adam’s Peakin huipulla, näissä maisemissa.

Sri Lanka
Sri Lanka

◊◊◊◊

Jos haluat Sri Lankan lomallasi tarjota itsellesi hieman hotelli- ja maisemaluksusta, suosittelen lämpimästi 98 acres -hotellia. Toki se maksaa srilankalaisittain paljon (meidän yö sesonkiaikaan honeymoon deluxe -huoneessa maksoi 228€), mutta oli mielestäni jokaisen euron arvoinen!

◊◊◊◊

Little Adam’s Peakin lisäksi Ellassa kannattaa mennä katsomaan junaa Nine Arch Bridgelle, sillä  junan saapuminen on täällä suuri spektaakkeli, jota rientävät katsomaan niin paikalliset kuin turistitkin. Meille retkestä tulee seikkailu läpi viidakon ja rautatien.
Onneksi olen pukenut ylleni seikkailumekkoni.

Sri Lanka
Sri Lanka

Patikointia Sri Lankan ylämailla

Horton Plainsin kansallispuisto

Ajomatka Horton Plainsin kansallispuistoon kestää Ellasta noin kaksi tuntia. Jos majoitut Ellan sijaan Nuwara Eliyaan ja teet sieltä käsin retken Horton Plainsiin, on ajomatka selvästi lyhyempi.

Paras aika vierailla Horton Plainsin kansallispuistossa on varhainen aamu, sillä aamun ensimmäisten tuntien jälkeen puisto alkaa jo ruuhkautua paikallisista ja sää muuttuu usein pilviseksi.

Jo matka Ellasta Horton Plainsiin on satumaisen kaunis. On pakko pysähtyä kuvaamaan aamun valkenemista.

Sri Lanka Horton Plains
Sri Lanka
Sri Lanka

Patikka Horton Plainsin kasallispuistossa on 9 kilometrin mittainen.

Horton Plains

Matkalla pääsee ihastelemaan okranvärisiä savannimaisemia ja kulkemaan pitkin joenuomaa tai vehreitä viidakkopolkuja, jotka johdattavat runsaana ryöppyävälle vesiputoukselle.

Horton Plains
Sri Lanka Horton Plains
Sri Lanka Horton Plains
Baker’s Falls

Ja kun matka vie Little World’s Endiltä maailman äärelle eli sille oikealle World’s Endille, saa patikoija haukkoa henkeään näiden uskomattomien vuorimaisemien edessä, jotka yhtäkkiä saattavat kietoutuvat  paksuun pilviverhoon tullakseen taas hetken päästä näkyviin koko komeudessaan.

Sri Lanka Horton Plains
Sri Lanka Horton Plains
Sri Lanka Horton Plains

◊◊◊◊

Sisäänpääsy Horton Plainsiin maksoi noin 20€/hlö.
Lippuluukku aukeaa aamulla klo 6.00.
Horton Plainsin patikkapolulle ei saa viedä mukanaan muovipusseja. Sisäänpääsyportilla reput tarkastetaan, joten kannattaa pakata eväät vaikka paperipussiin.

Buddhalaista hartautta ja srilankalaista elämäniloa

Buddhalaisuus on näkyvä osa srilankalaista elämänmenoa, onhan noin 70 prosenttia srilankalaisista buddhalaisia. Luontoseikkailujen ohella Sri Lankassa onkin mielenkiintoista kurkistaa myös buddhalaisiin temppeleihin.  Tunnetuin on Kandyn Pyhän hampaan temppeli (Tooth relic temple), mutta eri puolella maata on lukuisia muitakin kiinnostavia vierailukohteita, kuten Dambullan luolatemppeli, joka sijaitsee uskomattoman kauniissa maisemissa, sekä Buduruwagalan temppeli.

Sri Lankka temppeli
Kun kello lyö kuusi, Pyhän hampaan temppelin täyttää rumpujen lyönnit ja harras tunnelma. Pyhiinvaeltajat eri puolilta maailmaa ovat saapuneet tänne nähdäkseen Buddhan kultahampaan.
Sri Lanka
Dambullan luolatemppeli on Unescon maailmanperintökohde, joka sijaitsee huikeissa maisemissa.
Sri Lanka luolatemppeli
Danbullan luolatempeliin kuuluu viisi luolaa ja niissä on yhteensä 153 kiveen hakattua Buddhaa.
Sri Lanka
Buduruwagalan temppeli koostuu seitsemästä 900-luvulla kiveen hakatusta veistoksesta.

Buddhalaisen hartauden lisäksi huomioni kiinnittää srilankalaisten elämänilo, joka levittäytyy kaikkialle. Täällä teiden varretkin kuhisevat elämää. Kun matkaamme Ellasta kohti Yalaa Tissa-järven kautta ja pysähdymme kuvaamaan kaunista järvimaisemaa sekä kummallista puuta, jota asuttavat sadat päiväunia viettävät lepakot, en voi olla ihastelematta, tätä elämäniloa tihkuvaa iltaa.

On kepeitä rallatuksia soittavia jäätelö-tuk-tukeja, nuoria miehiä uimassa rantavedessä, naisia pesemässä pyykkiä, kesken bussimatkan “tienvarsidiscon” kyhänneitä iloisia matkaajia. Ja musikkia.  Ja koiria.
Tietysti niitä koiria. Niitä on aina kaikkialla.

Vastaantulevat naiset katsovat minua silmiin ja hymyilevät. Ja kun otan kameran esille, hymyt levenevät ja minä tunnen itseni tervetulleeksi tänne iloisten ihmisten maahan.

Sri Lanka
Sri Lanka
Sri Lanka
Sri Lanka

Piilotteleva leopardi, python ja liian utelias norsu

Yala National Park

Yksi norsusafari ei ole minulle kylliksi. Haluan päästä vielä uudelle safariseikkailulle. Niinpä mahdutamme ohjelmaamme toisen safarin. Tällä kertaa suuntaamme saaren kaakkoisosaan, jossa sijaitsee Yalan kansallispuisto. Yalan kansallispuisto on kuuluisa erityisesti leopardeistaan. Leopardien lisäksi Yalan kansallispuistossa elää muun muassa norsuja, sambarhirviä, vesipuhveleita, huulikarhuja, villisikoja, krokotiilejä sekä lukemattomia erilaisia lintuja.

Mutta kuten tulemme huomaamaan, varsinkaan näin sadekauden aikaan, joka saaren itäosassa vuoden vaihteen aikaan vallitsee, eläinten näkeminen on yllättävän hankalaa.

Mutta ensimmäiseen norsuun me lähes tulkoon törmäämme jo hotellin tiellä.

On vielä pilkko pimeää. Melkein säikähdän, kun yhtäkkiä tajuan norsun seisovan aivan meidän jeeppimme edessä. En tiedä säikähtääkö norsukin pimeästä yhtäkkiseltään ilmestyvää autoa. Luuultavasti ei, sillä pysyteltyään hetken paikallaan  se alkaa lähestyä meitä ja työntää kärsänsä melkein sisälle meidän jeeppiin.

Ja silloin minä vasta säikähdänkin!

Sri lanka safari

Kun aurinko alkaa pilkottaa, avautuvat Yalan portit ja pääsemme aloittamaan varsinaisen safarin. Vesipuhveleita me näemme kymmeniä, ellemme jopa satoja. Ja niitä lintuja, kaikenvärisiä. Hirviäkin me näemme ja villisikoja ja lisää norsuja.

Mutta leopardi pysyttelee piilossaan. Samoin huulikarhu.

Sri Lanka safari

Mies saa päivän adrenaliiniannoksensa havaitessaan nelimetrisen pythonin. Onneksi kuskimme ei sitä ehdi tajuta ja kaasuttaa eteenpäin – minä kun olen paljon onnellisempi ilman käärmehavaintoja.

Vaikka lepopardi ja huulikarhu jäävät Yalan kansallispuistossa näkemättä,  jättää päivän retki minuun polttavan safarikuumeen.

◊◊◊◊

Yalassa järjestetään sekä puolenpäivän että kokopäivän safareja.
Meidän puolenpäivän safarin hinta oli 45 €/hlö (+ tippi kuljettajalle).
Yalassa vietimme kaksi yötä hotelli Jetwing Yalassa. Parasta hotellissa oli 70 metriä pitkä uima-allas sekä aivan mielettömän upea lähes autio hiekkaranta! Koska hotelli sijaitsee aivan Yalan kansallispuiston kupeessa, myös hotellin alueella saattaa nähdä villieläimiä. Me näimme hotellin tiellä vastaantulevan norsun lisäksi villisikoja – aivan meidän uima-allasalueella! Olipa meidän opas Steven nähnyt kerran leopardinkin juuri tällä samalla hotellille vievällä tiellä.

Meren kutsu ja srilankalaiset rantaparatiisit

Sri Lanka

Viime lomapäivät minä olen kuunnellut merta. Ja lintuja.
Niitä on täällä ihan mahdottomasti.
Erivärisiä.
Sinisiä. Vihreitä. Mustia. Kirjavia.  Ja riikinkukkoja.
Niitäkin minä olen kuunnellut.
Kun ne maukuvat kilpaa – kuin hulluksi tulleet kissat.

Sri Lanka rannat

Yalan safarin ja sen pitkän hotellin rannan jälkeen olen matkustanut toiselle rannalle. Rekawan rannalle.

Ehkä se ei ole sellainen paratiisiranta, josta sinä haaveilet. Hiekka ei ole täysin vitivalkoista. Mutta on se pehmeää. Ja ranta jatkuu kilometrejä. Autiona ja roskattomana. Mutta aallot ovat niin korkeat ja merivirrat petolliset, ettei täällä voi uida.

Sri Lanka rannat

Mutta ei se minua haittaa.
Täällä saa kulkea rauhassa. Nauttia merestä ja tuulesta. Ja meillä on aivan täydellinen hotellikin täällä. En tiedä, olenko missään saanut niin hyvää palvelua.
Ja tämä maisema hotellin uima-altaalta ja ravintolasta!

Tämän minä säilön mieleeni.

Sri Lanka hotellit


Ja illat Rekawan rannalla.
Nekin minä aion muistaa pitkään.

Sri Lanka

◊◊◊◊

Jos haluat hemmotella itseäsi ja valita hotellin, jossa saat varmasti täydellistä palvelua ja joka sijaitsee Sri Lankan ehkä kaikkein kauneimman rannan äärellä, kannattaa kurkata hotelli Buckingham Placen sivuille.
Hotelliyö omassa villassa vuodenvaihteessa 2018-2019 maksoi 267€.

Kohti Gallea ja Colomboa

Jos Sri Lankassa haluaa nauttia lomasta kaupunkimiljöössä, on hyvä valinta siirtomaa-ajan historiaa tihkuva Galle Sri Lankan etelärannikolla.

Me käymme Gallessa tällä kuvauksellisella majakalla ja kuljemme pitkin Gallen linnoitusta, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kierrämme lyhyen lenkin vanhassa kaupungissa ihastelemassa siirtomaa-ajan arkkitehtuuria, mutta olemme kuumuudesta niin uupuneita, että lopulta päädymme vain vilvoittelemaan erään ravintolan kattoterassille  nuudeliannoksen ääreen.

Sri Lanka

Sitten on jo aika jatkaa kohti Colomboa. Tie seuraa rantaviivaa, kulkee läpi pienten rantakylien, joista niin monet on jouduttu rakentamaan uudestaan vuoden 2004 tsunamin tuhojen jälkeen. Enää paikalle osuvaa turistia ei tsunamin tuhoista kuitenkaan muistuta kuin jotkin muistomerkit tai valokuvamuseot, jotka kertaavat tätä karmeaa tragediaa, joka Sri Lankassakin tappoi yli 35 000 ihmistä.

Rantakylissä vietetään taas tavallista arkea. Tai lomaa. Sijaitsevathan täällä länsiranikolla Hikkaduwan kaltaiset turistikeskittymät. Meitä nämä turistirannat eivät kiinnosta, mutta on täällä jotain, missä mekin haluamme vierailla, nimittäin kilpikonnafarmi, turtle hatchery, missä kuulen tarinoita muovipusiin tukehtuneista kilpikonnista ja munien kerääjistä, jotka kauppaavat munia niille, jotka kuvittelevat niitä syömällä saavansa pitkän elämän.

Mutta vaikuttaa siltä, että täällä kilpikonnafarmilla tehdään oikeasti hyvää. Hoidetaan raajarikkoja kilpikonnia ja huolehditaan kilpikonnan munista niin kauan, että ne kuoriutuvat ja kilpikonnavauvat ovat tarpeeksi vahvoja selviytyäkseen itse merellä.

kilpikonna

Minun loistava Sri Lankani

Colombo on meidän viimeinen pysähdyksemme ennen kotimatkaa.
Se on aivan eri maailma. Se on suurkaupunki, joka haluaa vielä suuremmaksi. Tienpientareita koristavat kuvat tulevaisuuden Colombosta. Kuvissa on säihkyviä pilvenpiirtäjiä, puistoja ja vesialueita.

Tästä kaikesta muutoksesta, jota tämä kaupunki on käymässä läpi, tulee mieleeni Ho Chi Minh City, joka sekin jätti minuun niin ristiriitaisen tunteen.

Mutta minun Sri Lankani ei ole kiiltäviä pilvenpiirtäjiä eikä turisteille rakennettuja ostoskeskuksia.

Minun Sri Lankani on vehreitä vuoria, ylämaan sumuisia aamuja, riemukkaita junamatkoja läpi teeplantaasien, villinorsuja ja maukuvia riikonkukkoja, autioita hiekkarantoja tyrskyisän meren äärellä, buddhalaista hartautta ja hymyileviä ihmisiä.

Sellainen on minun loistava saareni, Sri Lanka johon minä rakastun.

◊◊◊◊

Vietimme Sri Lankassa 13 päivää joulukuussa 2018.
Lensimme Sri Lankan Colomboon Qatar Airwaysin ja Sri Lankan Airlinesin siivin (vaihto Dohassa).
Olimme varanneet etukäteen koko lomamme ajaksi ystäväni Sinin vinkistä (Iso kiitos Sinulle Sini!) oppaan/kuskin Kulansa Toursilta. Kulansa Toursin Steven osoittautuikin todelliseksi aarteeksi.
(Thank you so much Steven! We really had an amazing trip! Hope to see you again some day.)


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2019 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

22 Comments

 • E.H
  11.1.2019 at 20:19

  Matkasi on vaan niin ihana, samoin kuvat. Kiitos siitä.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   11.1.2019 at 20:30

   Voi kiitos <3. Tämä matka oli kyllä meistäkin niin onnistunut. Sopivasti seikkailua, luonnon lumoa ja vähän lepoakin niin mielettömän kauniissa miljöössä.

   Reply
 • Outi
  11.1.2019 at 22:59

  Aivan upeita kuvia kauniista saaresta. Näitä kuvia katsoessa tuli mieleen, että Sri Lanka on myös ihanan värikäs saari <3
  Kaunista viikonloppua sinulle!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.1.2019 at 11:56

   Kiitos kaunis Outi. Sri Lanka todella oli värikäs maa ja niin ihanan vehreä.
   Kaunista viikonloppua myös sinulle Outi! Onneksi Suomikin tarjoaa nyt parastaan.

   Reply
 • Anna
  12.1.2019 at 06:30

  Ihanaa fiilistelyä, ja ihan huikeita kuvia! Terkkuja Sri Lankasta, saavuttiin eilen illalla. Tämä on meidän toinen kerta, vietettiin kuukausi saarella muutama vuosi sitten. Tällä kertaa aikomus oli viettää puhtaasti rantalomaa, mutta eihän siitä mitään tullut taaskaan, kun teki mieli myös vihreille vuorille. Ollaan suunniteltu toinen saarikierros, tällä kertaa vieraillen paikoissa, mitkä viime kerralla jäi väliin.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.1.2019 at 11:58

   Voi kiitos Anna! Ja voi vitsi, olen melkein kateellinen nyt sinulle, että saat olla taas siellä ihanassa Sri Lankassa. Haha, en ihmettele yhtään, jos mieli rantaloman suhteen muuttui. Sri Lankalla kun on niin paljon muutakin upeaa tarjolla kuin rannat. Kiva jäädäkin seuraamaan sinun matkaasi siellä.

   Reply
 • Marttiina | Onioni.fi
  12.1.2019 at 08:06

  Ihanasti kirjoitettu yhteenveto ihanasta maasta. Tuo vehreys… Kauniita kuvia. ❤️ Me olimme Sri Lankassa viime toukokuussa ja maa teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen. Kiva oli muistella sitä tätä kautta ja nähdä myös kuvia paikoista, joissa emme käyneet. Kiitos.☺️

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.1.2019 at 12:00

   Kiitos niin paljon Marttiina. Sri Lanka on niin ihmeellisen ihana maa. Miten niin pieni maa voikaan olla niin monipuolinen. Ja todellakin Sri Lankan vehreys ihastutti.

   Reply
 • Anna Aurora
  12.1.2019 at 10:25

  Aivan ihana postaus! Upeat kuvat ❤️

  Reply
 • Matkalla lähelle tai kauas
  12.1.2019 at 16:57

  Sri Lankasta olen haaveillutkin mutta nyt iski totaalinen matkakuume. Saako udella, mitä maksoi tuo opas?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.1.2019 at 17:01

   Totta kai saat udella. Opas maksoi 600 dollaria kahdeltatoista päivältä. Siis tosi halpa, minusta. Tippiä toki sitten jätimme, koska olimme super tyytyväisiä. Steven oli niin ihana! Ja tykkäsi myös ottaa kuvia, niin kerrankin saatiin minusta ja Pasista reissussa myös yhteiskuvia ❤️. Suosittelen lämpimästi! Mulla on myös Stevenin suora s.posti jos satut joskus tarviimaan ?.

   Reply
   • Matkalla lähelle tai kauas
    12.1.2019 at 17:02

    ok
    Kiitti palaan asiaan, kun ajankohtaista.

    Reply
   • Sini
    8.4.2019 at 15:04

    Moi, olen palannut tähän postaukseen kymmeniä kertoja, kiitos siis tästä! <3 olisin kiinnostunut tämän oppaanne yhteystiedoista! 🙂 Voisisitko laittaa minulle vaikka sähköpostilla? Oliko jonkun firman opas kyseessä? Muutakin infoa/kehuja/kritiikkiä/miten järjestelyt sujui jne voi laittaa sähköpostilla. Syyskuussa lento Sri Lankaan, eli tosi kyseessä 😀

    Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  20.1.2019 at 22:56

  Kyllä sinä tämän maan nyt minulle möit. Olisi ihana päästä omin silmin näkemään nuo sumuiset vuoret ja aamusumun leikki niiden välissä <3

  Oliko se patikkareitti muuten kuinka hyvin merkattu? Vai oliko siellä vain yksi polku, jolta ei voisi eksyä?

  Kiva että linkitit noita hotellejakin, jotta voi halutessaan "istua valmiiseen pöytään". Loman suunnittelussa eniten vie aikaa juuri hyvin hotellien etsintä – kun kaikista pitää lukea ainakin muutama luotettavan oloinen vertaisarvio ennen varausta 😉

  Norsujakin haluaisin nähdä, safari olisi hieno elämys. Ainoa mikä todella huolettaa ovat nuo koirat. – Että tulisiko sitä surku niitä laihoja kulkukoiria, ja puolet loman käyttörahabudjetista (ja ajasta) menisi jonkun pikkupennun ruokkimiseen? Näin on minulle kerran Kreikan pikkuisella saarella käynyt, ja sen jälkeen olen tietoisesti pyrkinyt välttämään paikkoja, joissa koiria on.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   21.1.2019 at 22:42

   Ihan varmasti tykkäisit Sri Lankasta, erityisesti ylämaasta! Se on niin satumaisen kaunista aluetta. Patikat sekä Little Adam’s Peakille että Hortons Plainille oli kyllä hyvin selkeitä. Yhtä polkua vaan eteenpäin. Joulun aika on tietysti siitä huono, että paikallisillakin on silloin loma, ja Hortons Plain on selvästi paikallistenkin suosiossa. Sinne kannattaa mennä siis vielä aikaisemmin kuin me mentiin – jos haluaa nauttia hiljaisuudesta. Osa srilankalaisista patikoijista kun osoittauti yllättävän kovaäänisiksi, mikä näin suomalaisena metsäerakkona ihmetyttää.
   Nämä linkittämäni hotellit olivat todellisia löytöjä, joita voin kyllä lämpimästi suositella. Molemmat (joista siis kuvat) olivat vielä panostaneet erityisesti ympäristöystävällisyyteen ja muovittomuuteen.
   Eikä ne koirat muuten näyttäneet yhtään laihoilta ja säälittäviltä. Ainoastaan laiskoilta ja kirppuisilta :D.

   Reply
 • Nomadi
  4.2.2019 at 13:25

  Wow, kiitos tästä infopaketista! Me ollaan menossa Sri Lankaan maaliskuussa varmaankin kuukauden ajaksi, eikä tämä postaus matkakuumetta ainakaan yhtään laskenut ? Aivan uskomattoman mahtavia kuvia ja ihanasti kirjoitetut kuvaukset!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   4.2.2019 at 13:41

   Kiitos sinulle kauniista sanoistasi <3. Ja aivan mielettömän ihanaa matkaa Sri Lankaan! Se on kyllä maa, joka vei minun sydämeni. Jos voisin, lähtisin tekemään etätöitä Sri Lankan Ylämaille. Olisi niin ihanaa herätä joka aamu katsomaan sitä käsittämättömän kaunista auringonnousua vuorten yllä!

   Reply
 • Nina Enkkelä
  28.2.2019 at 09:28

  Pyörryttävän upeita kuvia (ja tekstejä)! Näitä katsellessani alan haaveilla matkasta Sri Lankan vehreälle saarelle. Matka sinne tuntuu melko utopistiselta, kun en ole koskaan käynyt edes Aasiassa! Mitä luulet Heidi, voinko koskaan matkustaa Sri Lankaan, kun pelkään kuollakseni käärmeitä???

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.3.2019 at 09:32

   Voi kiitos Nina! Sri Lanka oli kyllä parasta Aasiaa, missä olen käynyt! Niin upea ja myös helppo matkakohde. Totta kai sinä voit matkustaa Sri Lankaan! Kyllä minäkin pelkään käärmeitä, mutta en itse siellä tosiaan yhteenkään törmännyt. Ja toki voi välttää tilanteita, joissa käärmeeseen voisi törmätä. Esim. jättää menemättä kävelemään riisipelloille, joissa käärmeitä voisi olla (minun oli sinnekin pakko päästä kuvailemaan). Ja suosittelen lämpimästi oppaan/kuskin palkkaamista. Steven oli niin upea! Tekee matkan niin paljon helpommaksi. Ja Sri Lankassa ehdottomasti kannattaa tehdä kierros muuallakin kuin rannoille. Tämä meidän reitti oli minusta aika täydellinen.

   Reply
 • Sini
  8.4.2019 at 15:06

  Luetunymmärtämisessä pulmaa, tuollahan tuo firma lukikin!

  Reply

Leave a Reply