Kun rakkaus teki äkkikäännöksen!

Aguille_du_Midi
Viime viikonloppuna lensin Geneveen. Minulla oli neljä päivää aikaa. En tietenkään aikonut viettää koko aikaa Genevessä vaan halusin nähdä enemmän! Ennen Geneven matkaamme kysyinkin hyvältä ystävältäni Liisalta, joka asuu Geneven lähellä, missä meidän kannattaisi mieheni kanssa reissullamme käydä. Hän vinkkasi, että Chamonix’ssa pääsisi ihailemaan hienoja Alppi-maisemia. Olen kuitenkin aina ollut meri- ja järvi-ihminen. Jokikin kelpaa paremman puutteessa, tai pieni lampi. Kanaalitkin ovat kivoja. Tärkeintä on, että ympärilläni on vettä. Siispä ajatus Alpeille lähdöstä ei herättänyt minussa suuria tunteita. Lisäsin kuitenkin Chamonix’n reissusuunnitelmaamme.

Alpeilla
Säätiedotus lupasi sunnuntaille aurinkoa, joten päätimme, että lähtisimme Alpeille sunnuntaiaamuna. Aamuyhdeksältä Liisan mies Antti tuli hakemaan meidät hotellin edestä. Voi mitä luksusta! Chamonix’n kylään olisikin ollut hieman hankala päästä julkisilla kulkuvälineillä.

IMG_0019
Kun edellisenä päivänä Liisa viestitti minulle, että Chamonix’sta Midille menevät hissit eivät kulkisi kovin myöhään eikä käyntiä siis kannattaisi jättää iltaan, en edes tiennyt mistä ihmeen Midistä hän puhui. Olin kuvitellut, että menisimme kauniiseen Alppi-kylään, missä ihailisimme ympärillä kohoavia jylhiä lumihuippuisia vuoria. Olin niin väärässä!

Alppihissi
Päivän tarkoitus oli nousta tällä keikkuvalla Gondolihissillä 3777 metrin korkeuteen. Niinpä päästyämme Chamonix’n kylään ja löydettyämme autolle parkin suuntasimme hissijonoon. Siinä vaiheessa sydämeni teki varmasti jo muutaman ylimääräisen lyönnin. Jonotus ei kestänyt kuin muutaman minuutin. Sitten ahtauduimme hissiin lähes 70 muun ihmisen kanssa ja aloitimme noin 20 minuuttia kestävän matkan kohti huippua. Olen hieman ahtaanpaikankammoinen, joten ahtaassa hississä, joka todellakin välillä keikkui niin, että tunsin olevani huvipuistossa (huom. minä en tykkää edes keinutuoleista!), tunsin oloni epämukavaksi. Kun välitasanteella piti vaihtaa toiseen hissiin ja jalkani tuntuivat pehmenneiltä spageteilta, pyöri mielessäni vain yksi ajatus: ”Onko pakko nousta vielä ylemmäs?” Oli pakko.

Alpit
Mutta se kannatti! Se TODELLAKIN kannatti! Kun pääsin pois hissistä ylös korkeuksiin hengittämään raikasta, viileää vuori-ilmaa ja ihailemaan näitä uskomattomia maisemia unohdin hetkessä ahdistavan hissin. Maisemat olivat häikäisevät. Lumi kimmelsi auringonvalossa ja taivas hehkui kirkasta sinisyyttä. Kilometrien päässä alhaalla laaksossa kiemurteli joki kapeana nauhana ja talot olivat pieniä kuin nukkekodit.

kondolihissi

Alpeilla
Ihaillessani näitä valkohuippuisia vuoria sydämeni kiihdytti lyöntejään ja vatsanpohjassa vihloi – tämän oli pakko olla rakkautta! Janosin lisää. Kiersin kaikki näköalatasanteet. Ihailin maisemia Sveitsiin, Ranskaan, Italiaan. Nousin kaikkein korkeimmalle kipuavat portaat. Olin kuin kuumeessa. Unohdin rakkauteni mereen ja järviin. Olin lumoutunut kaikesta tästä kauneudesta.

Chamonix_MidiLumoutuneena seurasin myös näitä rohkeita miehiä ja naisia, jotka suksien kanssa lähtivät laskeutumaan vuoren jyrkännettä alas.

IMG_0026

IMG_0032

IMG_0033

Alppimaisemia

Näköalatasenteella

Alpit_Chamonix

kiipeilijät

Liitovarjoilua
Kun palasimme hissillä alas takaisin maan pinnalle, en enää muistanut pelätä ehkä ahdistua hissin ahtaudesta.  Olin löytänyt uuden rakkauden – loistavat valkohuippuiset vuoret!

Vinkkejä Aiguille du Midille suuntaavalle

 • Matkabloggaajista ainakin Ansku BCN on kirjoittanut Aiguille du Midistä. Lue hänen postauksensa Aiguille du Midi – Euroopan katolla.
 • Jos matkustat Geneveen, matka autolla Chamonix’n kylään kestää noin tunnin. Bussillakin pääsee, mutta matkaan pitää varata reilusti enemmän aikaa (yli kaksi tuntia).
 • Gondolihissi Chamonix’sta Midille kulkee noin 15 minuutin välein, ja nousu kestää noin 20 minuuttia. Lipun hinta on 57 euroa. Ensimmäinen hissi lähtee ylös Midille aamulla noin klo 8 ja viimeinen  hissi lähtee ylhäältä alas noin klo 17 (Katso tarkemmat ajat täältä).
 • Reissuun kannattaa varata reilusti aikaa ja ottaa ehdottomasti mukaan kamera! Vaikka alhaalla Chamonix’n kylässä pilvet tekisivät päivästä harmaan, huipulla pilvien yläpuolella paistaa aurinko.

 

39 Comments

Add yours →

 1. Aah….Chamonix ❤

  Vietimme viime juhannuksen Sveitsissä perheen kanssa, ja oli kyllä niin upeat maisemat kaikkialla. Ihmiset eivät ehkäpä vielä ole tajunneet, kuinka upea Sveitsi ( ja Ranskan Alpit) ovat myös kesällä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Tuonne on pakko päästä vielä joskus, ihan huikeat maisemat! 🙂 Tosin hissilippu on aika suolaisen hintainen, mutta kyllä noista maisemista hieman maksaakin 😀

  Liked by 1 henkilö

 3. Heh … tuolta korkealta aukeavista maisemista tuli mieleen kun joskus Zell am Seessä muistaakseni nousimme korkealla laskeaksemme, aloittelijat, sinistä reittiä alas. Ylhäällä pilvet olivat sitten niin alhaalla, että näkyvyys oli lähes nollassa, mutta lähdimme tulemaan alaspäin ja kaikki sujui ihan hyvin. Sitten jossain vaiheessa pilvet hälvenivät ja eteeni aukesi näkymä laaksoon. Aloittelijana pysähdyin siinä vaiheessa, en niinkään näkymää ihaillakseni, vaan pitääkseni itseni kanssa pienen keskustelutuokion, että onko minun oikeasti jatkettava tästä suksilla vai olisiko muita vaihtoehtoja?! No muita vaihtoehtoja ei ollut ja kyllähän me sieltä alas tulimme, mutta hassua tuo, että kun näkyvyys oli olematon ja piti aina vaan selvitä seuraavasta 20 metristä, niin alastulo ei tuntunut yhtään hurjalta, mutta sitten kun näki miten korkealla on, niin sitten sama rinne muuttuihin hurjaksi!

  Liked by 1 henkilö

  • Oli Pirkko varmaan hieno olo sitten, kun olit laskenut koko mäen! Omien pelkojen voittamisesta tulee aina upea fiilis. Minäkin olen hieman haaveillut hiihtoreissusta Alpeille tai vaikka Sierra Nevadaan mutta olen tosi surkea laskija. Muutama vuosi sitten mieheni yritti opettaa minulle lumilautailua. No, en oppinut mutta mursin käteni.

   Tykkää

 4. Siis VAU! Todella upean näköistä. Mutta niiiin jyrkkää… En itse uskaltaisi lähteä laskeutumaan.

  Liked by 1 henkilö

 5. Täällä myös eräs vannoutunut järvi- ja merimaisemien ystävä, joka kuitenkin tänä kesänä kesäloman alkajaisiksi suuntaa vuorille vaeltamaan. 🙂
  Upeita kuvia!

  Liked by 1 henkilö

 6. Olipa mukava lukea tätä kun oli vielä tuo Ansku BCN:n postaus melko tuoreessa muistissa. Maisemat ovat tosiaan kuvissasi huikaisevat! Ymmärrän täysin tämän sydämen täyskäännöksen 🙂 Kävin pääsiäisen aikaan Itävallassa Hintertuxin jäätiköllä Panorama 360°-tasanteella, joka oli 3250 metrissä, sieltäkin aukeni aikamoiset näkymät! Täytyy kyllä tuo Midikin päästä tsekkaamaan.

  Liked by 1 henkilö

 7. Hei kiva, jos postauksestani oli edes jotain iloa, edes inspiraatiota :). On tuo kyllä huikea paikka, suosittelen kaikille ehdottomasti, jotka tuolla päin liikkuu!

  Liked by 1 henkilö

 8. Kauniita maisemia. Itse olen aina valinnut trooppiset tai vaikka karut kohteet lumisten vuorten sijasta, ehkä olisi aika suunnata välillä valkoisiinkin maisemiin.

  Liked by 1 henkilö

 9. Ah, mitkä maisemat!! Olisin varmasti minäkin pelännyt ylös päin mennessä, jostain syystä alastulo yleensä onnistuu astetta kivuttomammin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 10. Kauniita on maisemat, ei voi muuta sanoa! Tosta Midi:ltä lähtee yksi maailman kuuluisimmista off-piste reiteistä nimeltä Vallée Blanche. Sanotaan, että jos laskettelee ja taidot sallii, niin se pitäisi kokea kerran elämässä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 11. Oi mitkä maisemat!

  Näin korkeanpaikankammoisena tosin ottaa ihan kunnolla vatsasta ajatellakaan noita paikkoja. 😀

  Liked by 1 henkilö

 12. oh my mitä maisemia! 🙂 Mä oon tosi harmissani siitä etten ole koskaan Alpeilla käynyt. Rakastan noita vuoria ja ne näyttävät niin kauniilta yläilmoista!

  Liked by 1 henkilö

 13. Mä oon aina kanssa ihan vannoutunut meri-ihminen, mutta nää kuvat jo on ihan hullun huikeita! Pitänee varmaan itsekin ottaa nokka tohon suuntaan, tähän asti oon ihastellut noita maisemia vaan lentokoneen ikkunasta!

  Liked by 1 henkilö

 14. Ihanaa lukea juttuja Alpeista. 🙂 Olen käynyt tuolla Chamonix’n tietämillä automatkan yhteydessä. Alpit ovat olleet mulle aina yksi Euroopan parhaista, ellei paras, asia. Siellä on niin mahtavia maisemia, kuten näistä sinun kuvistasikin on nähtävissä – vau! Noin paljoa lunta en ole koskaan päässyt Alpeilla näkemään, kun olen aina matkustellut siellä seuduilla kuumimpaan kesäaikaan. Haaveena on jonain päivänä käydä siellä laskettelureissulla.

  Liked by 1 henkilö

 15. Meri- ja järvimaisemat on munkin sydäntä lähellä, mutta aika vaikuttavat nämä vuoristonäkymät! Millaistakohan siellä on kesällä, jos lisäisi roadtripin suunnitelmaan?

  Liked by 1 henkilö

 16. Luulen, Mirje, että Alpit on kesälläkin käymisen arvoinen! Minä ainakin innostuin vuorista ja nyt hieman suunnittelen, etä lähtisin joskus Itävaltaan pyöräilemään. Hierojani kertoi, että oli ollut Itävallassa pyörillä vuorilla ja olivat muun muassa käyneet uimassa vuoripuroissa. Kuulosti aivan ihanalta. Voi kun olisi niin paljon kaikkee ihanaa, mitä haluaisin nähdä ja kokea! Vau, sinä olet lähdössä roadtripille. On varmaan ihana tehdä suunnitelmia.

  Tykkää

 17. Huikeat maisemat kertakaikkiaan. Veri pakenee raajoista jo kuvia katsoessa… 🙂 Korkeat paikat (eivätkä ahtaat) ole minua varten, mutta vuoristoissa on kyllä ihan oma kiva tunnelmansa. Tosi kivasti kirjoitettu tämäkin juttu, Heidi!

  Liked by 1 henkilö

 18. Uijui. Olit linkittänyt tämän yhteen Sveitsin vuoristohaikkiini – mutta olin Reissupostausten sunnuntaistriimiä suorittaessani niin kiireinen etten klikannut. Tänään klikkasin.

  Huikeita maisemia, huikeita kuvia. Ja yhdessä kuvassa James Bond kauniin Bond -tytön kanssa ❤

  Liked by 1 henkilö

  • Hih, Bond ja Bond-tyttöpä hyvinkin 😂. Mutta maisemista olen niin samaa mieltä. Tämä taisi olla yksi niitä käänteentekeviä reissuja, jonka jälkeen olen yhä useammin valinnut meren sijaan vuoret. Mutta ylös meno oli kyllä vähän ahdistavaa. Jos sinä olet korkeanpaikankammoinen olen minä ahtaan ja keikkuvan paikan kammoinen. Korkealla on usein niin huimat maisemat, etten muista korkeaa pelätä 😊.

   Huomenaamuna herätyskello soi aamukolmelta. Pitäisi kai kohta yrittää nukkumista.

   Liked by 1 henkilö

 19. Melkoiset maisemat 🙂 Alppiin ei kyllä kyllästy. Itse olen myös vannoutunut meri-ihminen, mutta kyllä nuo vuoretkin vetävät puoleensa. Uusin unelmani onkin kiivetä Kilimanjarolle, kylläkin täytyy mennä ensin vähän johonkin matalammalle vuorelle kiipeilemään.

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: