Menu

Punkaharju – taidetta, luontoelämyksiä ja gourmet-nautintoja kansallismaisemassa

”Punkaharjulle ei kai maailmassa ole vertaistansa. Sen ihanuutta ja kauneutta ei mikään kynä pysty kuvailemaan.

Fredrika Runeberg

Yhteistyössä Visit Saimaa

Hotelli Punkaharjun terassilta avautuva maisema on kuin maalaus. Oikeastaan melkein epätodellisen kaunis. Niin kuin koko tämä hetki. Saimaa välkkyy taivasta kurottelevien honkien lomasta ja aurinko saa silmäni siristymään kapeiksi viiruiksi, kun nautin kupista höyryävää kahvia ja viimeisen lusikallisen täydellisen lounaan päättävästä jälkiruoasta – ruusuisesta puolukkavaahdosta, mansikoista ja siitepölystä (!).

Lomani Punkaharjulla on todellinen unelmien täyttymys. Se on sopiva sekoitus taidetta, luontoelämyksiä, herkullista ruokaa ja onnelliseksi tekeviä maisemia. Enkä ihmettele yhtään, että niin Topelius, Runeberg kuin Sibeliuskin ovat aikoinaan näihin Punkaharjun harjumaisemiin ihastuneet.

Punkaharju

Harjumaiseman kruunu on tietysti tämä Saimi Hoyerin emännöimä Hotelli Punkaharju, ihastuttava vaaleanpunainen 1800-luvulla valmistunut rakennus, joka toimi alun perin metsänvartijan talona. Me syömme täällä lomamme aikana makuhermoja hivelevät aamiaiset, lounaat ja illalliset, mutta majoitukseksi olen suunnitellut meille jotain ihan muuta.

Hotelli Punkaharju

Hotelli Punkaharjun metsähuoneet ihastuttavat

Nimittäin täällä aivan omassa rauhassa, noin 500 metrin päässä päärakennuksesta, pienen niemen nokassa nököttävät suloistakin suloisemmat metsähuoneet. Nämä Suomen vanhimmat majoituskäyttöön suunnitellut mökit on uudistettu ihastuttaviksi hotellihuoneiksi, jotka yhdistelevät hurmaavasti eräfiilistä ja luonnonmukaista luksusta.

Minun mökkini on nimeltään Rantatölli. Eikö se olekin söpö?

Metsähuone Hotelli Punkaharju

Metsähuoneen vuodevaatteiden tasosta eikä sängyn mukavuudesta ei ole tingitty. Mutta parasta on tietysti tämä kesän valo ja maisema, joka pääsee pujahtamaan ikkunoista sisälle mökkiin. Sähköt täällä on, joten saan ladattua akkuni, mutta juoksevaa vettä ei, niinpä yölliset vessaretket on suunnattava läheiseen puuceehen.

Vähän matkan päässä on toki myös huoltorakennus, jossa pääsee suihkuun ja tavan vessaan. Mutta ei minua huuskareissut eikä pieni eräfiilis haittaa: telttaretkiin tottuneelle tämä mökki pienine mukavuuksineen on jo täysin luksusta – siis sellaista parasta luonnonmukaista luksusta!

Metsähuoneen hinta: 163€/yö (19.6.-9.8.2020) ja 148€/yö (10.8.-30.9.2020). Metsähuoneet on tarkoitettu kahdelle hengelle.
Hinta sisältää aamiaisen ja aamusaunan kesäaikaan (10.6.-30.8.).
Lisätietoa metsähuoneista löydät täältä.

Punkaharjun luontopoluilla

Punkaharjun luonto on kuin tehty luontoretkeilyyn. Olenkin suuruudenhulluuksissani kuvitellut, että ehtisimme ystäväni Annikan kanssa saman päivän aikana niin patikoimaan, pyöräilemään kuin melomaankin. Suuruudenhullu suunnitelmani ei kuitenkaan (tietenkään!) toteudu, mutta metsään me ehdimme.

Lähdemme ensin Kokonharjun luontopolulle, josta jatkamme Hakin polulle ja palaamme takaisin Puulajireittiä pitkin. Näillä luontopoluilla ikivanhat aarnimetsät sekoittuvat mitä erikoisimpiin ulkomailta tulleisiin puulajeihin. Punkaharjun puulajipuistossa, joka on perustettu 1930-luvulla, pääseekin bongaamaan jopa yli 100 eri puulajia.

Olo on kuin Liisalla Ihmemaassa, kun maisema muuttaa muotoaan ja puulajit vaihtuvat matkamme edetessä. Kuinkahan montaa vihreän eri sävyä tämä metsä kätkeekään sisäänsä?

Olen ennen Punkaharju-retkeäni saanut Visit Savonlinnan Nitalta (joka on kesätyössäni osoittautunut todelliseksi aarteeksi, joka tietää Savonlinnan seudun matkailuun liittyen kaiken!) suosituksen: mene Karjalankallion laavulle. Sinne me siis menemme.

Kurkkaan laavun, jossa pojat, jotka ovat viettäneet yönsä täällä Karjalankallion rannalla riippumatoissaan, ovat juuri tulistelemassa. Ja miten upea se onkaan. Räsymatot ja kaikki! Sitten hipsimme katsomaan rannan. Se on täydellinen. Pitkä kallioranta, joka houkuttaa istahtamaan kesäauringon säteiden alle kuuntelemaan laineiden liplatusta ja korkkaamaan retkiskumpat.

Kävelyreittimme pituudeksi tulee 6,79 km. Se ei minulle tietenkään riitä: haluan ahmia vielä Punkaharjun ikimuistoisia harjumaisemia.

Topeliuksen polku vie Punkaharjun kauneimpiin maisemiin

Niinpä ennen illallista kävelemme vielä 2,2 kilometrin mittaisen Topeliuksen polun ees ja taas. Polku johdattaa meidät harjualueelle, Runebergin kummulle sekä Valkialammen ja Kaarnalahden rannoille.

Topeliuksenpolku Punkaharju
topeliuksenpolku

Vaikken ole täällä suinkaan ensimmäistä kertaa, ihastun tähän maisemaan ihan kuin tämä olisi minulle uusi. Ja voin vain nyökytellä Topeliuksen aatoksille.

Epätietoista on, milloin Punkaharju on ihanimmillaan. Muutamista se on verraton silloin, kun aurinko kohoaa Puruveden takaa ja ulapat kimaltelevat ja koivujen lehdet näyttävät läpikuultavilta aamuruskossa. Toiset pitävät sitä ihanimpana silloin, kun kuu paistaa Pihlajaveteen ja harjun vastakkainen sivu on synkässä varjossa. Varmaa vain on, että olkoonpa ilta tahi aamu, maassamme ei ole kauniimpaa huvipuistoa.

Sakari Topelius

Taidenautintoja Punkaharjulla

Punkaharju ei tarjoile pelkästään luontoelämyksiä vaan se on myös todellinen taidemekka. Jo hotelli Punkaharjulla pääsee joka vuosi ihastelemaan eri taiteilijoiden näyttelyjä, ja vain lyhyen matkan päässä hotellilta on monta kiinnostavaa taidekohdetta.

Yksi niistä on Johanna Oraksen Taidekartano. Tänä vuonna Johanna Oras juhlii 50-vuotissyntymäpäiviä, jonka kunniaksi nähtävillä on I’m Every Artist 50-vuotisjuhlanäyttely. Näyttely on kurkistus taiteilijan monipuoliseen uraan. Näyttelyssä vastaan tulevat tutut klassikkoteokset uudessa asussaan. Nämä ennakkoluulottomat teokset, joissa niin saumattomasti luonto, populaarikulttuuri, designmaailma ja tutut kallankukat sekoittuvat, hämmästyttävät ja huvittavat kekseliäisyydellään.

Gallerian viereisessä rakennuksessa pääsee kurkistamaan myös taiteilijan ateljeehen.

Toinen kesän ehdoton vierailukohde on Aseman Taidelaituri.

Tämä Luston vanha juna-asema muuttui neljä vuotta sitten yrittäjäpariskunta Mikko ja Hannu Huitin käsissä yleisölle avoinna olevaksi taidekodiksi. Nyt täällä on joka kesä nähtävillä sekä joitain pysyviä teoksia että vaihtuvia taidenäyttelyitä. Tämän kesän päänäyttelyssä seikkailee Leonardo da Vilhun Hämähäkkimies.

Täällä kannattaa kurkistaa myös piharakennusten sisälle ja nauttia varjoisasta lehmuskujasta, jossa pääsee ihmettelemään Marko Ruuskasen uskomattoman hienoja linnunpönttöjä.

Aseman taidelaituri

Aseman Taidelaiturille pääsee muuten tosi näppärästi suoraan Savonlinnan keskustasta hyppäämällä paikallisjunaan, joka pysähtyy tässä Miina Äkkijyrkän värikkään peltilehmän vartioimalla Luston asemalla.

Kolmas ehdoton taidekohde Punkaharjulla on entisessä Retretin luolastossa sijaitseva Saimaan Taideluola. Kesän alussa, kun vierailin Punkaharjulla kesän ensimmäisen kerran, luolasto ei vielä ollut auki, mutta nyt sinne jo pääsee! Luolaan ja luolan näyttelyihin pääsee tutustumaan päivittäin opastetuilla kierroksilla. Tänä kesänä luolastossa on muun muassa kiinalais-suomalaisen taiteilija Canal Cheong Jagerroosin ilmaisuvoimaisia teoksia, joissa yhdistyvät nykytaide ja kiinalaiseen taiteen perinne, sekä Anni Murtosaaren Kalevalasta inspiraationsa saaneita loistavia uv-maalauksia.

Miten ihanaa, että entinen Retretti on taas herännyt eloon!

Kesän kulinaristisimmat nautinnot koetaan Punkaharjulla

Kun luonto- ja taide-elämykset kruunaa täydellinen ruoka, ei voi kun olla tyytyväinen. Hotelli Punkaharjun menut ovat niin ihastuttavan oivaltavia ja omaperäisiä, että jo ruokalistan lukeminen saa hymyn huulille. Totta kai lähiruokaa ja raaka-aineita lähiluonnosta. Ideana, että ruokatarvikkeet on saatu pyöräilymatkan päästä. Miten hurmaavaa! Niinpä esimerkiksi lounaslistalla onkin sellaisia herkkuja kuin Saimin ja Samin sieni “tabboulehta”, williyrttisalaattia, muikkuja ja kuusenkerkkää sekä savustettua lahnaa. À la carte -listalla taas houkuttelevat esimerkiksi muikunmätileipä ja paikallinen kala villisienien ja mesijuurikastikkeen kera.

Nämä ruokavisionääri Sami Tallbergin ja Saimin ideoimat ateriakokonaisuudet todella kutkuttelevat makuhermoja. Ainoastaan williyrttisalaatin voikukat eivät saaneet minua puolelleen. Mutta nekin minä kiltisti söin.

Hotelli Punkaharjun ravintolaan kannattaakin ehdottomasti tulla syömään, vaikkei tänne aikoisi yöksi jäädäkään. Minä todellakin aion ehtiä tänne tänä kesänä vielä uudemmankin kerran.

Lisätietoa Ravintola Punkaharjusta löydät täältä.

Inkerikahvilassa herkutellaan vohveleilla

Pikku nälkään Punkaharjulla on oma ihastuttava paikkansa aivan Saimaan rannalla. Inkeritalon, tämän punaisen hirsitalon suolaiset ja makeat vohvelit on pakko käydä herkuttelemassa kesän jokaisella Punkaharju-vierailulla, tai vähintäänkin kerran kesässä.

Inkeritalossa on joka kesä nähtävillä myös taidetta!
Kurkkaa Inkeritalon aukioloajat täältä.

Punkaharju-loma täydellistyy rantasaunan lempeissä löylyissä skumppalasin äärellä

Luonto- ja taide-elämykset sekä kulinaariset nautinnot täydellistää rennot hetket rakkaan ystävän kanssa. Niinpä viimeisenä Punkaharju-iltanamme kiiruhdamme illalliselta rantasaunalle, missä meitä odottavat lempeät löylyt ja ulkoporeallas Saimaa-maisemineen.

Ja kuin tilauksesta saamme kaiken kukkuraksi vielä kesän kauneimman auringonlaskun.

Hotelli Pun kaharju poreamme

Tietoa rantasaunan ja ulkoporeammeen varauksesta ja hinnoista löydät täältä.

Hotelli PUnkaharju

Miniloma Punkaharjulla on tehnyt tehtävänsä. Olen saanut kyllikseni luontoa, luksusta, taidetta ja gourmeta. En melkein malttaisi vielä lähteä, mutta onneksi Punkaharjulle on helppo palata – varsinkin täältä Savonlinnasta.


Savonlinnasta Punkaharjulle on matkaa vain noin 30 kilometriä. Punkaharjulle hurauttaakin autolla puolessa tunnissa, ja mikä parasta,Punkaharjulle pääsee ajamaan pitkin upeaa Harjutietä, joka on valittu Vuosisadan tieksi vuonna 2017.

Punkaharjulle pääsee myös raiteita pitkin puolessa tunnissa ja vain muutamalla eurolla hyppäämällä paikallisjunan kyytiin Savonlinnan keskustasta. Kurkkaa juna-aikataulut täältä.

Mutta ehkäpä nostalgisin tapa matkustaa Savonlinnasta Punkaharjulle on höyrylaiva.
Lue lisää höyrylaivamahdollisuudesta täältä.

Lisää luettavaa:

Visit Punkaharjun sivuilta löydät paljon lisää vinkkejä Punkaharjun lomallesi: Visit Punkaharju

Punkaharju-lomaan voit kivasti yhdistää myös lomasen Järvisydämessä. Jos loma Suomen upeimmassa järvikylpylässä kiinnostaa, lue postaukseni
Norppia, adrenaliiniryöppyjä ja prinsessahetkiä – unohtumaton elämysloma Hotel & Spa Resort Järvisydämessä

Olin vierailulla Punkaharjulla ihanan ystäväni Travellover-blogin Annikan kanssa. Lue myös Annikan kokemukset Punkaharjusta:
Punkaharju on gurmeeta sielulle ja ruumiille 

Myös Boarding Time -blogin Jenni vieraili hetki sitten Punkaharjulla ja majoittui upealla Keisarin huvilalla.
Punkaharjulla silmä ja sielu lepää


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2020 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

No Comments

    Leave a Reply