Kauneuden turruttamat

IMG_0106
Kun toukokuussa lähdin etsimään Keski-Euroopasta kesää, en osannut arvata, mitä kaikkea matkallani tulisin kokemaan. Geneven reissu oli ehdottomasti enemmän kuin perinteinen kaupunkiloma, joita olin useana aiempana keväänä viettänyt.  Geneve oli reissu uusien kokemusten äärelle.

Viikonloppumatkan huipennuspäivä oli reissu Ranskan upeisiin Alppi-maisemiin. Koska olen aikamoinen ahmatti, päivän ohjelmaamme kuului Alppi-kaupunki Chamonix’n ja vuorenhuippu Aiguille du Midin lisäksi järvenrantakaupunki Annecy, ja pakon sanelemana myös pienoinen La Roche-Sur-Foron. Aloitimme päivän kaikkein pelottavimmasta eli nousimme gondolihissillä Aguille du Midille 3777 metrin korkeuteen.

Aiguille du Midi

IMG_0073

IMG_0078
Aiguille du Midi lumosi ja varasti sydämeni. Pelkojen voittaminen ja maisemien aiheuttama järisyttävän huumaava tunne jättivät jälkensä – olin rakastunut (tarkemmin tästä rakkauden syttymisestä voit lukea artikkelista Kun rakkaus teki äkkikäännöksen). Aamupäivä Midillä aiheutti tunnemyrskyn lisäksi myös jotain muuta, mitä en olisi osannut odottaa.

Chamonix

IMG_0117

IMG_0122
Kun olimme hyvästelleet Midin ja laskeutuneet hieman keikkuvalla kyydillä alas kaupunkiin, huokaisimme helpotuksesta (turvallisesti maanpinnalla) ja lähdimme tutkimaan Chamonix’a.  Chamonix oli juuri sellainen kaupunki, johon voisin helposti ihastua: suloisia pastillivärein maalattuja taloja, juuri kukkaan puhjenneita hedelmäpuita, auringossa hehkuvia tulppaaneja ja taustalla uusi rakkauteni – valkeana kimmeltävät Alpit.

Täällä kaupungissa oli jo kesä: lämpömittari näytti yli 20 astetta, ulkoterasseilla istuskelivat eri maailman kolkista tulleet turistit nauttien auringosta, lounaasta sekä viinilasillisesta ja jäätelökioskien ympärillä lapset imivät ahnaasti jäätelöitään. Sydämeni ei kuitenkaan pomppinut riemusta enkä päästänyt tapani mukaan ihastuneita huokauksia – hädin tuskin jaksoin innostua tallentamaan kamerallani tätä ympärilläni kuplivaa iloa. Ehkäpä oli siis aika lähteä lounaalle ja ottaa pienet torkut. Koska lumivuoret tanssivat vieläkin verkkokalvoillani, ei tilaa uusille tunne-elämyksille ollut – ei ainakaan ennen tuhtia hampurilaisateriaa ja jäätelöannosta.

IMG_0127
Käyntimme Chamonix’ssa jäi tällä kertaa lyhyeksi, sillä lounaan jälkeen päätimme jo jatkaa matkaa. Tällä kertaa tämä pittoreski kaupunki ei saanut minua rakastumaan, eikä edes ihastumaan.

Hyppäsimme siis auton kyytiin, ja siihen auton moottorin hiljaiseen hyrinään  oli ihana hetkeksi nukahtaa.

Kun päiväunien jälkeen avasin silmäni, olimme jo melkein perillä Annecyssä.

Annecy

Postikorttimainen pikkukaupunki Annecy sijaitsee Annecy-järven poisjoiskulmassa. Annecy voi olla oikea turistin paratiisi idyllisine kanaaleineen, monivärisine taloineen ja lukuisine pikku ravintoloineen, tai se voi olla turistin helvetti kapeine kujineen, jotka täyttyvät tungeksivista matkalaisista. Jo nyt toukokuun lopussa kaupungin kadut olivat alkaneet pullistella turisteista eikä kahviloiden terasseilla juuri ollut vapaita paikkoja, jonne pääsisi lepuuttamaan jalkojaan. Annecyä kannattaakin vältellä sesonkiaikoina, ellei halua päätyä ahtaille turistien tukkimille kujille.

IMG_0187
Olimme suunnitelleet viettävämme Annecyssä muutaman tunnin ja jatkavamme sieltä junalla Geneveen. Olin kuvitellut, että Annecystä pääsisi Geneveen suoralla junayhteydellä, olihan matkaoppaanikin antanut niin ymmärtää. Juna-asemalla kuitenkin selvisi, ettei Geneveen asti menisi yhtään ainutta junaa. Mahdollista oli matkustaa  La Roche-Sur-Foroniin junalla ja jatkaa sieltä bussilla matkaa lyhyen odotustuokion jälkeen. Koska parempaakaan vaihtoehtoa emme keksineet, ostimme valmiiksi junalipun ja lähdimme tutkimaan Annecyä. Meillä oli muutama tunti aikaa.

IMG_0137

IMG_0147
Yksi Annecyn kuvatuimpia rakennuksia, ja jopa koko Ranskan kuvatuimpia, on tämä keskiaikainen Plais de I’îlle, jossa on aiemmin toiminut kaupungin vankila. Emme kuitenkaan jaksaneet astua sisään tutkimaan vanhoja sellejä, vaikka mielenkiintoista se varmasti olisikin ollut. Emme myöskään jaksaneet nousta ylös kukkalalle, missä Annecyn linna (Château d’Annecy) sijaitsee, vaikka sieltä opaslehtisen mukaan olisi ollut huikean kauniit näkymät järvelle ja kaupunkiin.

IMG_0144Vaeltelimme Annecyn katuja muiden turistien virrassa. Ajatukseni olivat kuitenkin vielä Alpeilla, enkä osannut nauttia kaupungin kauneudesta. Annecyssä oli liikaa turisteja, liikaa hälinää ja liian vähän tilaa hengittää.

IMG_0188

IMG_0146

IMG_0185

IMG_0160

IMG_0174

IMG_0169
Annecy-järven rannalla oli hieman enemmän tilaa, ja jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisimme voineet lähteä muiden turistien tavoin järvelle polkuveneilemään. Siis jos meillä olisi ollut aikaa ja intoa. Nyt emme jaksaneet innostua veneilystä emmekä muustakaan turistien iloksi järjestetystä huvittelusta. Etsimme mahdollisimman rauhaisan kahvilan, jossa vietimme loppu ajan.

Kun palasimme takaisin juna-asemalla onnellisina siitä, että pian pääsisimme jo jatkamaan matkaa hotellille Geneveen, meitä odotti ikävä yllätys: junavuoromme oli peruttu, eikä meille kukaan kertonut syytä miksi. Junaa ei vaan yksinkertaisesti tullut. Jouduimme siis jäämään odottamaan seuraavaa junaa, jolla emme tietenkään ehtineet enää La Roche-Sur-Foronista lähtevään bussiin.

La Roche-Sur-Foron

Koska emme päässeet jatkamaan matkaa saman tien La Roche-Sur-Foronista niin kuin alunperin olimme suunnitelleet, meillä oli hyvin aikaa tutustua tähän pikkuruiseen kaupunkiin, johon junamme meidät jätti. Foronin kaupungissa vallitsi unelias hiljaisuus. Kadut olivat lähes autioita, mutta tämä nuokahteleva raukeus sopi olotilaani täydellisesti. En olisi jaksanutkaan enää yhtään turistihässäkkää, en yhtään turistien tukkimaa katua tai kahvilassa metelöivää seuruetta. Kaipasin jo pehmeään vuoteeseeni sulattelemaan kaikkea päivän aikana kokemaani ja näkemääni.

IMG_0236

IMG_0228
Iltahämärissä pääsimme lopultakin, pitkäksi venähtäneen päivän jälkeen, takaisin Geneveen. Päivän ehdoton kohokohta oli ollut Aiguille du Midi upeine maisemineen. Se oli niin vaikuttava, että kaikki muu päivän aikana näkemämme jäi sen varjoon.  Jos olisimme matkustaneet Annecyyn tai Chamonix’iin ennen Midillä käyntiä, olisimme varmaankin osanneet nauttia näistä söpöistä kujista ja viehättävistä kukkaistutuksista. Tällä kertaa olimme kuitenkin niin Alppien lumoissa ja kaiken sen näkemämme kauneuden turruttamia, etteivät nämä lukemattomia turisteja puoleensa vetävät kaupungit tehneet meihin minkäänlaista vaikutusta.  Ei siis olisi kannattanut ahnehtia kaikkea kauneutta yhdelle päivälle. Liika kauneuskin voi turruttaa ja elämyksiin voi läkähtyä. Mutta luulenpa, että tämän saman virheen tulen toistamaan seuraavillakin matkoillani. Minkäpä sille ahneelle sielulleen mahtaa :).

28 Comments

Add yours →

 1. Huikeiden elämysten jälkeen pitää antaa itselle hetki huokaista 😊

  Liked by 1 henkilö

 2. Tuo on kyllä tuttua, että jossain vaiheessa tulee hienojen paikkojen yliannostus, eikä enää jaksa kiinnostua. Pienet hengähdystauot siis tekevät terää :). (Ai niin, ja se kirjoitetaan Aiguille du Midi, ihan vaan vinkkinä, jos haluat, että postaus-löytyy esim. Google-haulla paremmin :))

  Liked by 1 henkilö

 3. Tuo ärsykeähky on kyllä paha iskiessään, pitäisi tosissaan malttaa ottaa vain joku sopiva määrä yhdelle päivällä, mutta mistäs senkin tietää missä se raja kulkee.. Jaa, no minä nyt joka tapauksessa olen nauttinut kovasti näistä postauksista, kun kohta pääsen itse laittamaan samoissa ympyröissä kameran laulamaan. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. Nuo vuoristomaisemat on melkeinpä maagiset näin suomalaisen (ja vieläpä pohjanmaan lakeuksilta tulevan) näkövinkkelistä! En ole pitkään aikaan nähnyt vuoria, olisi taas korkea aika toteuttaa matka jonnekkin Keski-Eurooppaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Harvinaista, että junanne ei sitten kulkenut – yleensähän Sveitsi toimii tässäkin kuin kello!

  Liked by 1 henkilö

 6. Kuvien perusteella Annecy vaikutti hieman Colmarilta, joten tuolla olisi mukava käydä off-seasonin aikaan. Ja parasta varmasti olisi ilta-aika, kun voisi rauhassa vaeltaa kujilla sekä nauttia pitkän kaavan mukaan illallisen.

  Liked by 1 henkilö

 7. Onpa absurdin näköistä, kun jengi on terassilla lyhythihaisissa ja takana olevilla vuorilla lumi tulee melko alas saakka. 🙂

  Kaiken kaikkiaan upeita maisemia! Tosiaan, toistaan upeampia maisemia tai elämyksiä on vaikea sulattaa peräkanaa. Muistan, kun meidän Yhdysvaltojen reissu alkoi Hollywoodin Universal Studiosilta ja sillä oli niin kivaa, että mikään ei tuntunut pitkään aikaan enää yhtä kivalta. Näitä ensimmäisen maailman ongelmia taas… 😀

  Liked by 1 henkilö

 8. Sukulaiseni oli taannoin huolissaan siitä, että paljon matkustelen. Syy oli juurikin se että turrun pian siihen kaikkeen upeaan mitä matkoillani näen! Tämän postauksen otsikko olikin juuri mainio, olisin varmasti halunnut ihan samanlaisen päivän. Annecy näyttää superidylliseltä, odotan Sveitsistä vähän samanlaisia maisemia. Tuonnekin päin Alppeja olisi ihana eksyä, ja vaikka pidänkin korkeista näköalapaikoista, tuo melkein neljäkilsaa saattaisi olla jopa mulle vähän liikaa. 😀

  Liked by 1 henkilö

 9. Näitte kaikki nämä paikat yhden päivän aikana?! Niin ihanan näköistä ja noita Chamonix’in kuvia katsellessa voi vain ihmetellä, miksi et ihastunut paikkaan. Mutta niin, kun saa liikaa namia kerralla, ei se enää maistukaan niin hyvältä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 10. Mun mielestä tuo Annecy näyttää jotenkin tosi sympaattiselta ja sievältä. Ja hullunkurisen näköistä ekoissa kuvissa, kun ihmiset paistattelee auringossa t-paitaisillaan lumivuoret taustakulissina. Paljonpa ehditte yhdessä päivässä! En ihmettele yhtään jos oli vähän väsy illalla 🙂

  Liked by 1 henkilö

 11. No tässä on kyllä kauneutta kerrakseen :D! En ole koskaan käynyt tällaisissa maisemissa, ja nyt alan olla erittäin vahvasti sitä mieltä, että pitäisi.

  Liked by 1 henkilö

 12. Liika on liikaa. Asiassa kuin asiassa. Mutta ihania kuvia, ja tuo turkoosi vesi ❤

  Liked by 1 henkilö

 13. Hurjan ihania nuo kaikki kylät! Itsekin olen aina ihastunut noihin keski-eurooppalaisiin kylämaisemiin, niissä on vaan se oma fiiliksensä.

  Tiedätkö, en oikein usko että seepra pääsee koskaan raidoistaan – kun on halu nähdä paljon, se halu ei jotenkin katoa koskaan, vaikka fiksua olisikin välistä höllätä. Ehkä ihan noin paljoa ei ole silti tullut vielä ahnehdittua. 😀 Aika vauhti ollut päällä!

  Liked by 1 henkilö

  • Vauhti oli tosiaan päällä! Nyt olen erään ystäväni kanssa Italiassa ja hän osaa ottaa paljon rennommin kuin minä, niin olen sitten paremmin malttanut pysyä paikoillani ja viettää allaspäiviäkin. Vaikka välillä kyllä polttelisi liikkua enemmän. Mitenköhän minun kävisi maailmanympärimatkalla? 😀

   Tykkää

 14. Kävimme Annecyn kaupungissa viime juhannuksen tietämissä, ja ei siellä kovasti ruuhkaa ollut. Tosin olimme liikenteessä aikaisin aamusta. Ei tuo kaupunki nyt kovin ihmeellinen ole. Enemmän pidän ihan Sveitsin pienistä vuoristokylistä, niistä ei turistipaikoista.

  Olen oppinut jo ajat sitten välttämään näitä must-see-paikkoja, joita hehkutetaan oppaissa. Kun kiertää ne systemaattisesti kaukaa, ei tukehdu turistimassoihin ja löytää paljon mielenkiintoisempia paikkoja : )

  Liked by 1 henkilö

  • Luultavasti Annecyssä olisi ollut vähemmän porukkaa, jos olisimme menneet sinne arkena eikä olisi ollut kevään ensimmäisiä hellepäiviä, mikä houkutteli ihmisiä liikkeelle. Totta, turistislueen ulkopuolella ovat useimmiten ne upeimmat helmet. Tämän todisti taas tänään päivämme Procidan paratiisisaarella, jonne oli eksynyt vain kourallinen muita turisteja. Mutta silti suunnitelmissa tulevalle viikolle on myös turistien kansoittama Capri. Jotkut paikat sitä vaan haluaa nähdä – oli turisteja tai ei 😊.

   Tykkää

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: