Menu

Genevenjärven viehkot kaupungit yllättävät

Updated 31.1.2020

Geneve on kaunis, kansainvälinen kaupunki, jossa varmasti riittäisi tekemistä useammallekin lomapäivälle, mutta reissumme tarkoitus ei ole kuitenkaan viettää koko aikaa Genevessä. Niinpä lauantaiaamuna olemme jo yhdeksän aikaan rautatieasemalla valmiina uusiin seikkailuihin. Tänään aiomme valloittaa Genevenjärven viehkot pikkukaupungit Lausannen, Yvoiren ja Nyonin.

Ensin sujautamme junalla 35 minuutin mittaisen matkan Lausanneen.

Lausanne

IMG_9516Lausanne hurmaa heti. Se on täynnä värejä, tuoksuja ja ihmisvilinää. Olemme nimittäin tulleet keskelle markkinahumua. Lausannessa järjestetään joka keskiviikko- ja lauantaiaamu markkinat, jolloin myyntikojut ovat levittäytyneet pitkin vanhan kaupungin kävelykatuja. Myytävänä on kukkia, vihanneksia, hedelmiä, juustoja, lihaa, leipää, mausteita ja erilaisia herkkuja.

IMG_9522Vaikka Suomessa en oikeastaan koskaan käy kirkoissa, Euroopan matkoillani usein ensimmäiseksi uudessa kaupungissa etsin katedraalin. Varsinkin hellepäivinä, kun kadut pursuavat turisteista ja hikikarpalot kutittavat selkää, on ihana astua sisään viileään ja hiljaiseen kirkkoon hengähtämään hetkeksi.

Lausannen katedraali (Cathédrale Notre-Dame) kohoaa ylväänä vanhan kaupungin ytimessä, kukkulalla.  Tämä 1200-luvulla käyttöön vihitty katedraali on oikea goottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte.

IMG_9543

IMG_9550

IMG_9590

IMG_9587Upean fasadin, lasisen ruusuikkunan ja monien kauniiden yksityiskohtien lisäksi minua ihastuttaa, että voin nousta kirkon torniin (225 askelmaa) ihailemaan maisemia yli kattojen Genevenjärvelle ja valkohuippuisille Alpeille asti. Erityisesti eriväristen talojen onnellinen sekamelska täältä lintuperspektiivistä viehättää. Sisäänpääsy torniin maksaa 5 frangia, mikä on minusta vähän maassa, jossa fetajuustopakettikin maksaa enemmän!

IMG_9579

IMG_9559Kierreltyämme ympäri vanhaa kaupunkia ja herkuteltuamme kahvilassa hyppäämme metrooon ja ajamme sillä Ouchyn satamaan Genevenjärven rannalle.

IMG_9604Ouychyn kaupunginosa on entinen kalastajien kylä, ja rantabulevardilla meitä odottaakin aivan erilainen tunnelma kuin vanhassa kaupungissa. Toukokuussa täällä on vielä rauhallista: vain muutamia lapsiperheitä on tullut ihastemaan joutsenia ja joitain turisteja on odottamassa seuraavaa lauttaa.

IMG_9624

Ouchy

IMG_9631

IMG_9673

IMG_9670
Tällä kertaa viivymme Lausannessa vain puoli päivää. Näkemättä jäävät muun muassa opaskirjassa mainostetut historiallinen museo (Musée Historique),  Olympiamuseo (Musée Olympique) ja kasvitieteellinen puutarha (Jardin Botanique), mutta minulle nähtävyyksiä tärkeämpää onkin aistia kaupungin tunnelmaa ja seurata ihmisten menoa. Lausannen tunnelmasta minä pidän, eikä olisi ollut ollenkaan huono vaihtoehto majoittua Geneven sijasta täällä Lausannessa.

Lausannesta jatkamme risteillen Ranskan puolelle Yvoiren keskiaikaiseen kaupunkiin. Laivamatka Yvoireen kestää 1,5 tuntia. Ostamme lipun Lausanne-Yvoire-Nyon-reitille, koska tarkoituksemme on vielä Yvoiresta jatkaa laivalla Nyoniin. Lippu maksaa 34 frangia.

IMG_9688

IMG_9703

Yvoire

IMG_9731Yvoirea kutsutaan Genevenjärven helmeksi ja yhdeksi Ranskan kauneimmista kylistä. Kaupunki onkin viehättävä kapeine kujineen, kivitaloineen ja kukkaistutuksineen, mutta pelkäänpä, että pahimman turistisesongin aikaan kiertely ahtailla kujilla voi enemmänkin ahdistaa kuin ihastuttaa.

IMG_9804Yvoiressa on paljon pikku kauppoja, ja ravintoloita on vieri vieressä, mutta mitä ihmettä me kohtaammekaan?

IMG_9763Olemme tulleet sattumalta Yvoireen karnevaalien aikaan ja vastaamme tulee kulkue mitä värikkäimpiin ja näyttävimpiin pukuihin pukeutuneita naisia ja miehiä.

Olen kauan haaveillut osallistumisesta karnevaaleihin jollain matkallani. Nyt pääsemme seuraamaan karnevaalitunnelmaa ihan sattumalta. Yvoiren karnevaalit vaikuttavat aika pienimuotoisilta, mutta ehkäpä joskus pääsen vielä osallistumaan johonkin suurempaan karnevaalitapahtumaan reissullani.  Erityisesti Andalusiassa Cádizin karnevaalit kiinnostavat.

IMG_9764

IMG_9762

Yvoiren karnevaalit
Yvoiresta matkamme jatkuu takaisin Sveitsin puolelle Nyoniin, jonne pääsemme laivalla alle puolessa tunnissa.

Nyon

IMG_9832

IMG_9837
Nyon vaikuttaa sympaattiselta ranskalaistyyliseltä pikkukaupungilta. Kuljeskelemme pitkin viehättäviä katuja ja matkalla rautatieasemalle pysähdymme yhteen monista terassiravintoloista syömään ohutpohjaiset pizzat. Ainakaan tämän ravintolan perusteella Nyon ei ole sen halvempi kuin Genevekään, sillä yksi pizza maksaa 25 frangia!

IMG_9843

IMG_9886

IMG_9846Nyonista on enää 15 minuutin matka junalla Geneveen. Junalippu Nyonista Geneveen maksaa 9 frangia.

Geneveen palattua hymyilyttää: takana on päivä markkinahumua, karnevaalin riemua, upeita maisemia, jylhiä kirkkoja ja linnoja, aurinkoa risteilijän kannella ja vähän herkutteluakin – siis täydellinen reissupäivä!

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

7 Comments

 • Pirkko / Meriharakka
  29.5.2015 at 08:41

  Lausannessa ja Montreauxissa on aikanaan tullut oleiltua enemmänkin työmatkoilla – tapasivat olla suosittuja kokous- ja seminaaripaikkoja silloin kun virtuaalikokouksia pidettiin vielä vähemmän.Valitettavasti tuolloin vaan oli aika vähän aikaa tutustua itse kaupunkeihin 🙁

  Reply
  • maailmanaarella
   29.5.2015 at 09:02

   Sinulla on kyllä Pirkko ihana työ, kun pääset noin mahtaviin paikkoihin työmatkalle! Mekin olisi haluttu käydä Montreaux’ssa, mutta se ei mitenkään mahtunut enää aikatauluumme.

   Reply
 • Ansku BCN
  29.5.2015 at 09:15

  On siellä kyllä nättiä! Kiva täällä kotisohvalla fiilistellä ja katsella kuvia näistä niin kovin tutuista paikoista :).

  Reply
  • maailmanaarella
   29.5.2015 at 09:36

   Ihan totta Ansku! Tosi nättejä kaupunkeja. Itse asiassa Lausanne vaikutti kaupungilta, jossa olisi kiva asua – jos siis osaisi paremmin ranskaa :).

   Reply
 • sarrrri
  30.5.2015 at 01:43

  Ai että! Parin viikon päästä olen tuolla huudeilla, joten kiitos taas tästäkin postauksesta, täytyy poimia ideat talteen! 😀

  Reply
  • maailmanaarella
   30.5.2015 at 08:16

   No mahtavaa Sari! Tosi hauska nähdä sitten, minne sinä päädyt! Vielä yhden päivän seikkailuista kolmessa eri kaupungissa olisi tarkoitus kirjoittaa, kun vaan ehtisi.

   Reply
 • Annika Ruohonen
  3.6.2015 at 10:27

  Voi miten kiva sattuma, että näitte noin upeat karnevaalit! Venetsian kaduilla on joskus tullut sellainen olo että tuollainen joukkio voisi ilmestyä yhtäkkiä kulman takaa, mutta ei tietenkään koskaan ole niin käynyt. Teillä oli onnea, ja sait upeat kuvatkin muistoksi.

  Reply

Leave a Reply