Muistoja Madridista

img007
Parque del Retiro on hellepäivänä (=kesän jokaisena päivänä) oiva piknikpaikka.

Tänä syksynä lähden Madridiin, elämäni kolmannen kerran, vaikka Madrid kuuluu melkeinpä inhokkikaupunkeihini. Mutta koska rakastan Espanjaa, olen päättänyt antaa Madridille vielä kerran tilaisuuden. Ei kai Madrid voi olla niin kurja kaupunki kuin muistikuvani väittävät?

Ensimmäisen kerran menin Madridiin vuonna 1992. Olin silloin Madridissa viikon ennen Barcelonan kesääni, ja vielä toisen viikon Barcelonan kesäni jälkeen. Tästä Madridin matkasta minulla ei juuri ole valokuvia eikä muistojakaan. Muistoni ovat himmenneet jopa nopeammin kuin 70-luvun valokuvat ovat kellastuneet lapsuudenkansioissani. Kolme muistikuvaa minulla kuitenkin on.

1) Kärsin kuumuudesta.
Onkohan sellaista kesää ollutkaan, jolloin Madridissa ei olisi ollut kuuma? Tiedätkö sen sanonnan ”Madridissa on kaksi vuodenaikaa: invierno ja infierno”. Luulen, että sanonta pitää paikkansa.

Matkustusvinkki: Älä matkusta Madridiin kesällä!

2) Eksyin, harhailin ja poltin nahkani.

Eikä tästä sen enempää.

Matkustusvinkki: Madridin metro on näppärä: jos eksyt, kannattaa etsiä metropysäkki ja hurauttaa metrolla ”kotipysäkille”, mutta jos harhailet metrojen ulottumattomiin, on hyvä olla mukana kartta. Valitettavasti kartastakaan ei aina ole hyötyä: joskus saattaa harhailla myös kartan ulkopuolelle (nimimerkki kokemusta on). Nykyään on olemassa onneksi puhelimeen ladattavia karttasovelluksia, joista voi olla apua.

Niin, ja jos ehdottomasti haluat matkustaa Madridiin kesällä, ota mukaan aurinkorasvaa. Sitä tarvitaan, vaikka Madridissa ei uimarantoja olekaan.

3) Jouduin ryöstetyksi.

Minut on ryöstetty elämäni aikana vain keran (onneksi), ja se tapahtui Madridissa – tietysti Madridissa! Elämäni ensimmäisellä yksin tehdyllä reissulla!  Vieläpä keskellä päivää, keskellä kaupunkia, puistossa, jossa oli paljon ihmisiä, eikä järein asein varustautunut poliisikaan ollut kovin kaukana. Minulla oli kaulassa uutuuttaan kiiltävä kultaketju, jonka olin saanut ylioppilaslahjaksi. Huumepöllyssä (tai muuten vain sekaisin) oleva romanipoika ihastui ketjuuni. Poliisiasemalla tajusin olevani onnekas: toinen rikosilmoitusta täyttämässä ollut turisti oli menettänyt reppunsa, jossa oli hänen koko omaisuutensa. Minä pääsin siis vähällä.

Matkustusvinkki: Älä käytä reissatessa koruja, ellet halua päästä niistä eroon.

img006
Madridissa kesällä 2003 (kuva on yhtä tarkka kuin muistoni Madridista)

Toisen kerran kävin Madridissa kesän lopussa 2003. Olin ollut kesän Salamancassa ja päätin ennen kotiin lähtöä käydä nauttimassa pääkaupungin humusta. Tästä reissusta minulla on vielä vähemmän valokuvia ja vain yksi muistikuva: Madridissa oli järkyttävän kuuma, niin kuuma, että muutaman päivän sinniteltyäni jatkoin matkaani Barcelonaan meren äärelle. Se oli hyvä päätös.

Tällä kertaa minun on tarkoitus olla Madridissa 60 päivää (miinus ne päivät, jolloin seikkailen Madridin ulkopuolella). Madridilla on siis 60 päivää aikaa hurmata minut. Toivon totisesti, että se onnistuu.

 

About the post

Espanja, Eurooppa

44 Comments

Add yours →

 1. Olin Madridissa muutaman päivän viime syksynä, ja minut se hurmasi kyllä! Hyvin voisin mennä uudelleenkin, jos tilaisuus tulisi. Oli ihanan lämmintä, vaikka oli jo lokakuun alku. Nautin aukioista, kauppahallista, ruoasta, juomasta – elämästä! Toivottavasti sinäkään et ihan kärsi kahdesta kuukaudestasi!

  Liked by 1 henkilö

 2. Onpa ikävää, että jouduit ryöstön kohteeksi!

  Minä en ole (vielä) käynyt Madridissa, mutta olen kuullut siitä kesän hulluja lämpötiloja lukuun ottamatta vain myönteisiä asioita. Ehkä on siis hyvä, että annat kaupungille vielä mahdollisuuden? Toki voi olla, että Madrid ei vain ole sinua varten.

  Liked by 1 henkilö

 3. Voi ei, onpa sattunu ikäviä kokemuksia. :/ Ite varmaan luovuttaisin ja jättäisin menemättä kolmatta kertaa, mutta tosin jos maa sattuu kuulumaan lemppareihin, niin pakkohan se on mennä. Toivottavasti tulee kiva reissu! Ja hei, jos jollain on antaa vinkkejä 16h viettoon Madridin lentokentän läheisyydessä (puolet ajasta käytetään hotellissa nukkumiseen) marraskuussa, niin mulle kiitos 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. On kyllä mahtavaa, kun annat kaupungille vielä kolmannen mahdollisuuden! Kolmas kertahan se toden sanoo. 😀 Mua ei Pariisi sytyttänyt ensimmäisellä kerralla yhtään, mutta toisella kerralla olinkin sitten aivan myyty… Jännä, kun mielipide kaupungistakin voi muuttua vielä suhteellisen nopeassa ajassakin. Tsemppiä siis Madridiin, ehkä siitä tuleekin vielä lempparikaupunki. 😀

  Liked by 1 henkilö

 5. Ryöstö ei ole koskaan mukava kokemus, onneksi Sinulle ei käynyt pahemmin!
  Madrid on houkutellut meitä jo pidemmän aikaa, mielenkiinnolla jään odottamaan tuoreita matkakokemuksiasi, josko kaupunki onnistuisi tällä kertaa hurmaamaan! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Ikäviä kokemuksia Madridista :-/ Itse en Madridissa ole käynyt, mutta varmasti visiitin arvoinen paikka. Nuo samat voi kyllä käydä kaupungissa kuin kaupungissa, joten ehkä sinulla on vain sattunut olemaan huonoa tuuria 🙂

  Liked by 1 henkilö

 7. Niin kaunis kaupunki ! Toivottavsti tuleva reissu menee edes pikkuisen paremmin kuin edellinen 🙂
  Tuonne olisi ihana palata. Olen viettänyt siellä kerran kaksi päivää marraskuussa. Silloin oli sopiva keli!

  Liked by 1 henkilö

 8. Ryöstetyksi tuleminen loukkaa kyllä omaa yksityisyyttä. Heti kun jotain viedää tulee hirmu ”alaston” olo. Onneksi ei viety lompakkoa yms. Madridissa voisi joskus piipahtaa. Espanja ei ole kauheasti vielä sytyttänyt tähän mennessä.

  Liked by 1 henkilö

 9. En ole ollut Madridissa kertaakaan, enkä koko Espanjassa. Tämän luettuani ei kauheasti huvita ollakaan. Kukapa haluaisi tulla ryöstetyksi.

  Liked by 1 henkilö

 10. En ole koskaan käynyt Madridissa – enkä kyllä koko Manner-Espanjassa. Haluaisin kyllä, mutta Barcelona menisi Madridin edelle… Tai eihän sitä tiedä jos sinun syksyn blogitekstit hurmaakin minut niin, että Madridiin on päästävä pikimmiten! 😉

  Liked by 1 henkilö

  • Barcelonasta olen tähän mennessä tykännyt paljon enemmän kuin Madridista, yksi syy on varmasti Barcelonan sijainti meren rannalla, mutta saa nähdä, miten tänä syksynä käy, kun minulla on enemmän aikaa Madridin tutkimiseen.

   Tykkää

 11. Tuo korujen käyttämättä jättäminen on kyllä hyvä vinkki! minäkin olen jättänyt korujen käyttämisen kokonaan pois Roomassa ollessa ja olen välttynyt ryöstäjiltä. En myöskään ole kantanut mukana merkkilaukkuja, jotka kiinnittää nopeasti hyvin merkkitietoisten varkaiden huomion. Luin muuten vuosi sitten uutisen että joltain naiselta oli viety Hermes laukku Ruotsissa, niiden laukkujen hinta on jotakin 50000e! Minulta varastettiin kerran kassi johon olin kerännyt kissojen hyväksi tavaraa Englannissa, jätin kassin hetkeksi korukaupan ovelle kunnes nuorisojoukko (ilmeisesti vielä mopon kanssa) äkkiarvaamatta vei laukun silmänräpäyksessä. Oli hieman ikävää että hyväntekeväisyyskauppaan menossa olleet tavarat menivätkin varkaiden kynsiin. Kerran Saksassa ollessa minulla oli yhdessä mekossa kiinni kultakorua muistuttava (muovinen) koru ja romaninainen ilkeästi puhisi kun hän ei saanut rahaa kiertäessään joka pöytää läpi

  Liked by 1 henkilö

  • Reissussa sattuneet varkaustapaukset on kyllä tosi ikäviä. Minä sain kyllä korusta täyden korvauksen vakuutuksesta. Mutta ystävältäni vietiin Pariisin metrossa hänen kassistaan pussukka, jossa oli kaikki hänen meikkinsä. Varas todennäköisesti luuli, että se oli rahapussi ja varmaan viskasi sen roskiin sisällön nähtyään, mutta ystävälleni se oli iso menetys ja harmitus. Kalliita laukkuja ei tosiaan kannattaisi reissussa mukana kantaa: ne varmasti houkuttelevat varkaita.

   Tykkää

 12. Madrid on yksi mun ehdottomista lempikaupungeista maailmassa, ja Euroopassa ihan ykkönen. Mä olen monta kertaa jopa haaveillut lähteväni sinne ikiajoiksi, koska se vain on niin uskomattoman kaunis, ystävällinen ja ihana paikka. Kamalaa että sulla on noin huonoja kokemuksia sieltä. Mä olen ollut siellä myös kesällä, ja musta siellä oli miellyttävän lämmintä. 😀 Sitten kun olin lokakuussa, niin palelin koko ajan.

  Liked by 1 henkilö

  • Mahtavaa! On siinä Madridissa sitten oltava jotain upeaa. Muistankin nähneeni jotain upeita ottamiasi valokuvia Madridista. Toivottavasti loka- ja marraskuussa ei vielä kauhean kylmä kuitenkaan olisi, vaikka tukahduttavasta helteestäkään en piittaa – taidan olla ronkeli 😊.

   Tykkää

 13. Madrid ilmeisesti jakaa ihmiset – kuulen aina, että kaupunkia joko inhotaan tai vihataan. Itse en ole käynyt, joten mielipidettä ei ole asiasta, mutta uusi mahdollisuus on useimmiten hyvä idea. Mukavaa aikaa Madridissa!

  Liked by 1 henkilö

 14. Olen käynyt kaupungissa vaan ”konferenssipuolison” ominaisuudessa muutaman päivän, taisi sekin olla alkusyksyä. Siitä on lähinnä jäänyt vinkki, että älä yritä Pradon ilmaispäivänä! On helpompaa maksaa hiukan kuin jonottaa pitkään. Me jätimme sen viimeiseen päivään kaupungissamme eikä sitten enää ollut muuta vaihtoehtoa kuin jonottaa!

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos Pirkko vinkistä! Kävin silloin joskus kauan sitten Pradossa, en muista oliko ilmaispäivä vai ei, todennäköisesti ei, koska en muista mitään jonoja. Tosin nykyään turisteja alkaa olla joka paikassa todella paljon enemmän kuin silloin yli 20 vuotta sitten, kun Pradossa vierailin.

   Tykkää

 15. En ole koskaan käynyt Madridissa. Jotenkin kuulostaa siltä, että sinun huonot kokemuksesi eivät ole sinänsä tuon kaupungin vika..Eksyä ja palaa voi missä vaan ja ryöstetyksikin voi tulla missä tahansa lintukodossa – Minulta esimerkiksi on ryöstetty kamera vapaakirkon kesäjuhlilla Suomessa X). Ei siis kannata antaa huonojen kokemusten hämätä liikaa. Toki on selvää, että tällaisissa kaupungeissa kannattaa omaisuudestaan pitää vähän tiukemmin kiinni, tyhmä ei kannata tahallaan olla. Jotenkin olen varma siitä, että tuo kaupunki saa mielesi muuttumaan, kun sillä on noin paljon aikaa. Ihanaa reissua!!

  Liked by 1 henkilö

  • Ihan oikeassa olet Mirka! Voi kauheus, eipä tulisi mieleen, että vapaakirkon juhlissa voisi tulla ryöstetyksi! En enää malttaisi odottaa, että pääsisin jo pakkaamaan Espanjaa varten. Kyllä minulla nyt alkaa ihan hyvä aavistus olla myös Madridista…

   Tykkää

 16. En ole ikinä käynyt Madridissa, mutta tiedän rakastavani sitä jo ennen kuin sinne astun ensimmäistä kertaakaan. Monesta muusta paikasta en ajattele näin. Kuuluu itsellä niihin Euroopan kaupungeihin, mihin olisi kiva mennä mahdollisimman pian.

  Liked by 1 henkilö

 17. aijai. ryöstö on kyllä aina ikävä kokemus. onneksi selvisit noinkin vähällä. Joitain näpistyksiä itsekin kokeneena en voi tarpeeksi korostaa matkavakuutuksen merkitystä.

  Liked by 1 henkilö

 18. En oo käynyt Madridissa saatika sitten manner-Espanjassa muutenkaan, mutta kiinnostaisi kovasti! Tiedän jo etukäteen tykkääväni paikasta. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 19. Tervetuloa Espanjaan! Toivotaan että Madrid näyttää parastaan, ehkä nyt syksymmällä on tosiaan kivempi tulla tänne kun ei ole kuuma ja turisteja on vähemmän! Yritäs mahduttaa aikaasi Madridissa Baskimaan tutkiminen, suosittelen ihan hurjasti. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos Lena! Baskimaasta ennestään tuttu on San Sebastian, johon todella ihastuin, vaikka sain sillä reissulla simpukoista jonkin viruksen ja päädyin kolmeksi vuorokaudeksi sairaalaan tiputukseen. Tulipahan huomattua, että jopa sansebastialainen sairaalaruoka on hyvää😊. Tarkoitus on tosiaan tehdä reissuja Madridista käsin, mutta suunnitelmat on vielä täysin auki. Todennäköisesti ainakin Galiciassa käydään. Oisko sinulla Baskimaasta muita vinkkejä kuin San Sebastian?

   Tykkää

 20. Itse olin Madridissa ensimmäistä kertaa tänä kesänä… ja rakastuin täysin! Kulttuuri, ihmiset, taide, ravintolatarjonta (!!!!) ja vino tinto de verano (enkä itse yleensä edes juo viiniä…) hurmasivat allekirjoittaneen. Kuuma oli kyllä (ilmeisesti harvinaisen kuuma jopa Madridin mittapuulla) ja vietimme keskipäivän tunnit lähes aina hotellin / ravintolan viileydessä.Yritimme aluksi nousta aina viiden-kuuden aikaan, jolloin kaupunki vasta heräili ja ulkona oli vähän viileämpää, mutta tämä ei kyllä onnitunut parin ensimmäisen lomapäivän jälkeen, haha. Jään innolla seurailemaan sun postauksia kaupungista ja lähiseuduilta, toivottavasti tämä reissu on onnistuneempi kuin ne edelliset!

  Liked by 1 henkilö

 21. Tämän jutun luettuani muistin, että minähän olen käynyt Madridissa! En tosin muista minä vuonna, enkä jostain syystä juuri mitään koko reissusta (majailin kaverin luona ja haahuilin päivät kaupungilla itsekseni)… Paitsi tietenkin sen, että oli KUUMA. Reissu taisi juurikin ajoittua heinä-elokuuhun. Voi olla, että en enää päädy kaupunkiin uudestaan… Jotain kivoja puistoja ja historiallisia rakennuksia siellä kyllä taisi olla.

  Liked by 1 henkilö

 22. Ei kai Madrid voi olla niin kurja kaupunki kuin muistikuvani väittävät?

  On se. Minutkin ryöstettiin siellä. En muuten mene uudestaan…

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: