Tunnelmallinen Tallinna

IMG_8951Kaupungissa on vielä hiljaista, kun kuljen mukulakivirinnettä ylös mäelle Toompeaan. Vain askelten kopina kaikuu katukiveyksellä.  Rinteen yläpäässä puisto (Tanskan kuninkaan puutarha) on vielä autio ja penkit ovat sateen jäljiltä kosteat.  Edellispäivän myrskypuhuri on vaimennut lempeäksi syystuuleksi, joka nostaa oranssiksi värjäytyneen vaahteranlehden ilmaan. Askel on kepeä. Tänään ei ole kiire minnekään.

Kadunkulmassa nuori poika nostaa viulun rinnalleen ja surulliset sävelet täyttävät ilman. Muutama turisti on levittänyt kartan eteensä ja ihailee Aleksanteri Nevskin katedraalia. Minäkin haluan tallentaa tämän ortodoksisen katedraalin sipulikupolit muistoiksi albumiini.  Suomalainen miesjoukko tutkii aukion laidalla karttaa ja ihmettelee, miksei opastauluun ole kirjoitettu nimiä suomen kielellä.

tallinna

IMG_8842

IMG_8852

IMG_8861

IMG_8869
Jatkan matkaani ohi Tallinnan tuomiokirkon pikkuruisille kaduille, missä aika on kuluttanut talojen maalipinnat rosoille. Hiljaisuuden rikkoo iloinen turistijoukko, joka on löytänyt kadun perältä perinteisen matkamuistomyymälän.

IMG_8876

IMG_8883

IMG_8897
Pikku kaduilta poikkean Toompean näköalapaikalle. Sieltä avautuu punaisten kattojen meri. Siellä täällä törröttää goottilaisia ja barokkityylisiä kellotorneja. Talojen väleissä pikkuriikkisiksi kutistuneet hahmot vaeltavat kiireisen näköisinä kuka minnekin ja lopulta katoavat talojen varjoihin.

Tallinnan_katot

IMG_8936

IMG_8928
Muurien suojissa sijaitseva Toompean mäki eli Tallinnan yläkaupunki on alakaupunkia selvästi hiljaisempi. Mäellä sijaitsee tuttujen nähtävyyksien (kuten tuomiokirkon, ortodoksisen Aleksanteri Nevskin katedraalin, Toompean linnan, Pitkän Hermannin tornin, Kiek in de Kök -vartiotornin ja Neitsyttornin) lisäksi arvokkaissa talovanhuksissa muun muassa ministeriöitä ja suurlähetystöjä.

Täällä Toompean mäen rauhallisilla kujilla, jossa ennen astelivat aateliset ja kirkonmiehet, voisin kuljeskella tuntikausia tarkkailemassa verkkaista elämänmenoa ja ihailemassa pastellitaloja, joihin mennyt elämä on jättänyt jälkensä.

Päätän kuitenkin tehdä kierroksen myös alakaupungin mutkittelevilla kujilla. Alakapupunki oli ennen kauppaporvareiden ja käsityöläisten aluetta. Vaikka nyt näillä nupukivillä päällystetyillä kujilla hansakauppiaiden sijaan hyörivätkin turistit, aistin ripauksen menneen hansakaupungin tunnelmaa – se huokuu näistä kujia reunustavista kauniista taloista ja goottilaisista kirkoista.

IMG_8977

IMG_9004

IMG_9002

IMG_8975

Tallinna5
Kierreltyäni Tallinnan vanhaakaupunkia jalkapohjat helliksi astun sisään kahvilaan. Kahvilan perältä löydän vapaan pöydän. Tämä viehättävä kaakaokahvila Chocolats de Pierre on tunnettu herkullisista kaakaoistaan.

Verhojen välistä siivilöityvä valo sekoittuu kahvilan hämärään. Lämmin rommirusinakaakao tuntuu tahmealta huulilla ja suklaatryffeleiden paksu maku kutittaa kitalakea. Kahvilan hämyisä tunnelma alkaa unettaa. Täytyy jatkaa matkaa. Sitä ennen sujautan kuitenkin muutaman puoliksi syödyn tryffelin kassiini.

IMG_8874

Tunnelmallinen_tallinna6
Ulkona on jo pimeää. Neitsyttornin kahvilan sisäpihalla vain muutamat soihdut valaisevat muuria, joihin varjot piirtävät kuvioita. Maahan käpristyneet lehdet kahisevat kengänpohjien alla. Istahdan hetkeksi muurille lepuuttamaan uupuneita jalkojani. Yläkaupunki on hiljainen. Ihmiset ovat toisaalla. Siellä toisaalla, alakaupungissa, juhlivat nuoret jonottavat suosittuun baariin, juopunut turistijoukko hälisee kadunkulmassa ja tammen varjossa rakastunut pari suutelee.

Tunnelmallinen_tallinna1

Tunnalmallinen_tallinna2
Seuraavassa Tallinna-postauksessani tunnelmapalojen sijaan on vinkkejä Tallinnaan hemmottelulomalle mielivälle <3.

Vinkkipostaukseen pääset täältä.

41 Comments

Add yours →

 1. <3. Saitpa Tallinnan kuulostamaan romanttiselta! Voisipa melkein seuraavalla Suomilomalla käydä Tallinnankin puolella, ihan ajan ja kameran kanssa, näyttää kivalta!

  Liked by 1 henkilö

 2. Kirjoitat niin hyvin että tunnen ihan sen Tallinnan viileän iltailman poskilla kun luen tätä postausta. 🙂 Ihana muisto. ❤

  Liked by 1 henkilö

 3. Tallinna on kyllä hieno kaupunki, ja se on niin monipuolinenkin vielä – ja mikä parasta, lähellä Suomea. 🙂

  Ihana tunnelma postauksessa!

  – Gia

  Liked by 1 henkilö

 4. Tallinna on kyllä upea! Kesällä kävin lasten ja saksalaisten kavereiden kanssa ja poikettiin vähän pääkatujen ulkopuolelle myös ja löytyi jälleen uutta kaunista nähtävää.

  Liked by 1 henkilö

  • Olisin tosiaan viihtynyt paljon pitempäänkin ja mielelläni kolunnut katuja enemmänkin, mutta välillä piti istuskella ja nautiskella niissä ihanissa kahviloissa ja ravintoloissa. Onneksi Tallinna on aika lähellä, niin sinne voi mennä pian uudestaan 😊.

   Tykkää

 5. Tallinna on kyllä mielenkiintoinen ja kaunis kaupunki. Se on ehkäpä hieman liian lähellä, jotta sitä osaisi arvostaa oikein.

  Liked by 1 henkilö

 6. Ihana tunnelma tässä postauksessa! Olen samaa mieltä Annan kanssa, että Tallinna vaan taitaa olla liian lähellä että sitä osaisi arvostaa riittävästi…

  Liked by 1 henkilö

 7. Pystyin hyvin eläytymään tekstiin, koska siitä ei ole kauheasti aikaa, kun olin Tallinnassa myös ja juurikin vanhassakaupungissa. Toki myös hyvin kirjoitettu teksti. Ja ihanat kuvat! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 8. Sait nostatettua mulle jonkunlaisen ”Tallinna-kaipuun”. Täytyykin varata matkat vielä tälle vuodelle. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 9. Tallinna on kyllä juurikin niin mahtava ja tunnelmallinen paikka mitä kuvasit. Kävin kaupungissa elokuussa ensimmäistä kertaa sitten lapsuusvuosien ja tuli hirveä hinku päästä käymään useamminkin – onneksi se on niin lähellä! Jotenkin kyllä hieman naurattaa tuo suomalaisten ihmettely miksi ei ole suomeksi nimiä, vastaa aika vahvasti sitä stereotypistä suomituristi-kuvaa jota olen monesta Tallinnan vierailijasta muodostanut vuosien varrella 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Ihan sama tuli minulle! Haaveilen uudesta reissusta Tallinnaan! En tiedä, halusivatko nämä suomalaismiehet olla vitsikkäitä vai olivatko he yksinkertaisesti typeriä – molemmissa tapauksessa he päätyivät vaikuttamaan typeriltä.

   Tykkää

 10. Tosi kauniita kuvia ja hienosti luotu tunnelma tekstissä! ♥ Näitä Tallinna-postauksia on nyt matkablogeissa näkynyt enemmänkin ja joka kerta tulen epämiellyttävän tietoiseksi siitä, että on tainnut kulua noin 15 vuotta siitä, kun olen noita katuja fiilistellyt paikan päällä. Asia on korjattava pian!

  Liked by 1 henkilö

 11. Tallinna on helsinkiläiselle jotenkin liian lähellä, ja toisaalta tuntuu, että siellä on kaupungilla enemmän suomalaisia kuin täällä kotona. Ehkä pitäisi liikkua vain aamulla, kun kadut ovat vielä hiljaiset. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 12. Ihanan tunnelmallinen postaus! Olemme kerran aamun hiljaisina tunteina kierrelleet viehättävässä vanhassa kaupungissa, mutta vähitellen lisääntyvä (suomalaisten) känniurpojen ilmestyminen kaupunkikuvaan latisti tunnelman. Pitäisi vielä antaa Tallinnalle uusi mahdollisuus!

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos Mia! Joo, känniurpoturistit pitäs kieltää lailla – tulevat pilaamaan ihanat viihtyisät kaupunkimiljööt örinöillään! 😊 Mutta haluan silti takaisin Tallinnaan ja kesällä syömään merenrantaravintola Noaan, josta toisessa postauksessa kirjoitin.

   Tykkää

 13. Oi, nyt rupes harmittaa että kesäks suunniteltu Tallinnan reissu hotelliöineen kaikkineen jäi tekemättä – ehkä ens kesänä sitten.. Ihanalta kuulosti päiväsi!

  Liked by 1 henkilö

 14. Tallinna on kyllä aina niin ihana, eikä tuohon näköalapaikkaankaan kyllästy koskaan! Tosi kiva tunnelma tekstissä ja kuvissa 🙂

  Liked by 1 henkilö

 15. Kaupungissa ei sinänsä ole mitään suurempaa vikaa, mutta matka Helsingistä Tallinnaan on jotenkin liian massakokemus, että sellaiseen tulisi ryhdyttyä …

  Liked by 1 henkilö

 16. Aivan ihania kuvia kattojen yllä! Tallinna on kaunis kaupunki, jolle on antanut aivan liian vähän aikaa, vaikka se niin lähellä onkin. Tai ehkä juuri siksi, kun se on liian lähellä.

  Liked by 1 henkilö

 17. Jenni / Globe Called Home 3.10.2015 — 15:41

  Toompea on munkin lempparipaikkoja kaupungissa. Vaikka sielläkin on enemmän turisteja nyt kuin vuonna 1992, kun kävin ensimmäisen kerran, niin kuitenkin jokseenkin rauhallisena pysynyt – ja voi että ne rakennukset on kauniita!

  Liked by 1 henkilö

 18. Hauska värimaailma kuvissa, kun yleensä Tallinna on niin kirkkaan värinen kaikkialla, ja kuvat aina vaan niistä samoista paikoista. Tallinnassa parasta on kuitenkin ehdottomasti korkeatasoinen ruoka, joka on vieläpä aika edullista. 😀

  Liked by 1 henkilö

 19. Tallinna on kyllä kiva, jos ilmat sattuu olemaan hyvät! ”Toopemäki” on kyllä oma suosikkini, eikä siihen väsy koskaan. Itsellä jäi tänä vuonna Tallinna käymättä, vaikka tietysti sinne vielä ehtisi. Ehkä ensi vuonna taas ainakin yksi hotelliyö siellä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 20. Tallinna on todella hieno kaupunki, joka pitäisi päästä joskus tutkimaan oikein ajan kanssa! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 21. Itselläkin tulossa parin viikon päästä reissu Tallinnaan, kiva fiilistellä sitä tämän kautta 🙂

  Liked by 1 henkilö

 22. Just ennen muun maailman heräämistä on ihan parasta kierrellä tyhjuä katuja ja saada se ihan itselleen<3

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: