Miksi espanjalaiset rakastavat Suomea?

Auringonlasku
Espanjalaisten mielestä Suomessa katse kannattaa suunnata taivaalle. Mikä onkaan kauniimpaa kuin yötön yö, hienot auringonlaskut ja revontulet.

Espanjalaiset rakastavat suomea. He rakastavat Suomea niin paljon, että haluavat oppia tätä meidän kummallista kieltämme. Madridissa suomen kieltä opiskellaan sekä kielikoulussa että yliopistossa. Kielikoulussa (Escuela Oficial de Idiomas Jesús Maestro), jossa minäkin tällä hetkellä olen opettamassa, voi opiskella suomea jopa kuusi vuotta. Kuudennelle vuosikurssille päässeet puhuvatkin suomea jo vallan sujuvasti.

Kun lähdin Madridiin, minulta kyseltiin ihmeissään, haluaako joku tosiaan opiskella ulkomailla suomea. Haluaa! Suomea voi opiskella ulkomailla yli 100 yliopistossa noin 30 maassa, sen lisäksi suomea opetetaan useissa kielikouluissa.

Miksi ihmeessä espanjalaiset sitten haluavat opiskella suomea?
Tästä minäkin halusin ottaa selvää. Niinpä teetin useamman suomen ryhmäni kanssa tehtävän, jossa opiskelijoiden piti kirjoittaa ajatuksistaan Suomesta. Tekstien pohjalta kokosin tähän TOP10-listan siitä, miksi he rakastavat suomea niin paljon, että ovat tulleet viettämään vapaailtojan suomen kielen kursseille.

Suomen_luonto
Parasta Suomessa on luonto, erityisesti järvet ja metsät.

PARASTA SUOMESSA –  TOP10

 1. Luonto
  Opiskelijoideni vastausten perusteella Suomessa ehdottomasti parasta on kaunis luonto. Erityisesti metsät ja järvet ihastuttavat sekä yötön yö ja revontulet.

  Suomessa minä pidän luonnosta ja taivaasta. Viime kesänä olin Suomessa seitsemän päivää Lapissa ja taivas oli oikein kaunis. Aina oli valoisaa ja taivas oli sininen. Ensi vuonna haluan päästä katsomaan revontulia.

  Myös Suomen talvi saa runsaasti kehuja. Erityisesti espanjalaiset ovat ihastuneet lumeen, mutta osa sanoo rakastavansa myös kylmyyttä. Suomalainen joulu on vastausten perusteella todella taianomainen.

 2. Lappi
  Useimmat espanjalaiset opiskelijani suuntaisivat Suomessa mieluiten Lappiin. Lapissakin kiehtoo luonto – tunturit, järvet ja joet – mutta myös saamelaiskulttuuri kiinnostaa.

  Olen känyt Suomessa jo seitsemän kertaa. Olen ollut ehkä kaikissa lääneissä. Pidän eniten Lapista ja olen tosi kiinnostunut saamelaiskulttuurista.

  Lapin lisäksi kehuja saavat Turku ja Savonlinna.

 3. Suomalainen metallimusiikki
  Suurin osa opiskelijoistani kertoo rakastavansa suomalaista musiikkia, erityisesti metallia, vaikka on joukossa oopperan ja rockinkin kuuntelijoita. Suosituimpia suomalaisbändejä Espanjassa ovat Apocalyptica, Kotiteollisuus, Sonata Arctica, Amorfis ja Nightwish. Yksi opiskelija tunnustaa kuuntelevansa myös Popedaa.
 4. Kesämökkikulttuuri
  Rauhallinen elämä luonnon keskellä, järven rannalla kiehtoo myös espanjalaisia.
 5. Kalastus ja marjastus
  Suomessa luonnosta pääsee nauttimaan paljon helpommin kuin Espanjassa. Luontoa on joka puolella, eikä Suomessa ole niin isoa kaupunkia, josta ei hetkessä hurauttaisi luontoon. Useimmiten luonto alkaa jo kotiovelta. Luontoharrastukset, kuten kalastus ja marjastus, kiehtovat myös espanjalaisia.

  Olen ollut monta kertaa kalastamassa Tenojoella. Olen kalastanut lohia, taimenia ja harjuksia. Lempikalastuspaikkani on Alaköngäs. Siellä maisema on todella ihana.

 6. Suomalainen ruoka
  Yllättävän monissa vastauksissa nousee esiin myös suomalainen ruoka, vaikka ihan kaikki espanjalaiset eivät suomalaisen ruoan herkullisuudesta olekaan samaa mieltä. Espanjalaisten suurta herkkua ovat ainakin lohi, poronliha, lihapullat, karjalanpiirakat, marjat, suklaa ja korvapuustit. Yksi opiskelija sanoo rakastavansa salmiakkia, mutta hän taitaa kyllä olla poikkeus.
 7. Suomen outo kieli
  Suomessa kiehtoo myös suomen outo kieli. Se on vaikea, mutta erilaisuudessaan todella mielenkiintoinen.
 8. Kohteliaat suomalaiset
  Suomalaisia espanjalaiset kuvailevat kohteliaiksi. Erityisesti lappilaiset saavat kehuja myös iloisesta luonteestaan. Helsinkiläisiä sitä vastoin pidetään liian vakavina.
 9. Suomalainen koulusysteemi
  Suomalaista koulusysteemiä arvostetaan myös Espanjassa. Vaikka Suomessa ollaan huolissaan huonontuneista PISA-tuloksista ja kouluviihtyvyyden heikkenemisestä, täältä Espanjasta katsottuna Suomen koulu  näyttää hyvin edistyksekkäältä.
 10. Suomalainen kirjallisuus ja Aki Kaurismäen elokuvat
  Suomalaiset musiikin lisäksi osa vastaajista nostaa esiin suomalaisen kirjallisuuden ja elokuvat. Kiinnostusta herättävät erityisesti Kalevala, Tuntematon sotilas ja Sofi Oksasen romaanit. Suomalaisista elokuvista rakastetuimpia täällä espanjassa ovat Aki Kaurismäen elokuvat.
Suomen luonto
Kalastaminen Suomessa kiinnostaa.
Suomen luonto
Suomalaiset maisemat saavat kehuja, mitä en ihmettele yhtään.
Suomen talvi
Monet espanjalaiset tykkäävät Suomessa lumesta ja kylmästä!

20 Comments

Add yours →

 1. Ihania oppilaita sinulla! Upeat luontokuvat taas Heidi!

  Liked by 1 henkilö

 2. Onpa mielenkiintoista:) Täälläkin olen tavannut täkäläisiä jotka opiskelevat suomea ja ihmetellyt että minkä tähden;D Täällä onkin kielikoulu,missä voi oppia pohjoismaisia kieliä,eli suomeakin ja taitaa olla aika suosittukin.

  Tykkää

  • Hauska kuulla, että Israelissakin opiskellaan suomea! Minun monet opiskelijat opiskelevat myös ruotsia ja jotkut lisäksi norjaa. Olen itse aiemmin ollut opettamassa myös Amsterdamin yliopistossa, mutta sieltä suomen laitos on jo nyt lakkautettu.

   Tykkää

 3. Siis tämä oli ihan mahtava uutinen. Innoissani luin postauksen myös Marokkolaiselle miehelleni. Hän myönsi ihanan taivaan, puhtaan luonnon, puhtaan ruoan ja ehdottomasti suomalaisen koulusysteemin.

  Liked by 1 henkilö

  • Minua ihmetytti ensin, kun opiskelijani puhui kauniista taivaasta – itselle kun tuli ensin mieleen marraskuun musta taivas. Mutta tarkemmin ajatellen, olen n’hnyt kyllä kauneimmat auringonlaskut Suomessa! Niin, ja tietysti myös ne revontulet. Ja aika eksoottista useimmille ulkomaalaisille on, että metsään voi mennä keräämään marjoja kuka vaan. Tällaisia asioita itse tulee pidettyä itsestäänselvyyksinä eikä niitä Suomessa ollessa osaa arvostaa. Täällä Espanjassa olen kyllä kaivannut tosi paljon marjoja. Täällä on saatavana vain kasvihuonemarjoja törkeään hintaan.

   Tykkää

 4. Olipa hyvän mielen postaus! ❤ Noita asioitahan sitä itsekin Suomessa arvostaa, jopa sitä kummallista (ja ihanaa) kieltämme! Yllättävän monessa maassa voi opiskella suomea ihan yliopistotasolla. Kyllähän siihen aina välillä maailmalla törmää ja joka kerta se tuntuu hassulta, mutta tosi hienolta. Toki kaikkea muuta kummallista joidenkin yliopistojen ainevalikoimat pitävät sisällään. En ole tarkistanut tätä faktaa, mutta Belfastin kierroksella opas kertoi, että paikallisessa yliopistossa voi opiskella jediritariksi 😀

  Liked by 1 henkilö

 5. No tämähän on valmis selvitys kaikille Suomea markkinoiville matkailuyrittäjille. Ei muuta kuin enää hihat käärimään ja töihin ;).

  Mutta vakavammin: aika iso osa top10-listasta on meille suomalaisille ihan tuttuja asioita, mutta miksi ne ovat meille liian itsestään selviä JA aliarvostettuja. Yksinkertainen on kaunista, matkailumarkkinoinnissakin.

  Olipa mukava postaus :)!

  Liked by 1 henkilö

 6. Annemaria/Samppanjaa muovimukista 26.11.2015 — 10:07

  AIka yllättäviäkin asioita. Suomi ei edusta espanjalaisille vain kylmää maata, jossa hädintuskin voi asua. Katselin itse äskettäin Aamulehden julkaisemia hauskoja klippisarjoja, joissa Suomea tarkastellaan täällä asuvan katalaanin näkökulmasta. Katugallupissa Suomesta tuli tällaisia kommentteja: http://www.aamulehti.fi/video/1194999963014/eric+suomessa+mita+espanjalaiset+ajattelevat+suomesta+.html

  Liked by 1 henkilö

 7. Aki Kaurismäestä todella pidetään maailmalla. Muistan kuinka jo aikoja sitten katsoin amerikkalaisten kanssa Kaurismäen elokuvaa, kiemurtelin vaivautuneena, mutta e olivat aivan lumoutuneita.

  Espanjalainen bisnestuttuni kiersi vaimonsa kanssa kymmenisen vuotta sitten kaksi viikkoa Suomea. Heihin suurimman vaikutuksen teki keskellä maaseutua ollut miehittämätön vihannestiski, ensin punnittiin ja sitten maksettiin omatoimisesti kassalippaaseen. Espanjassa kuulemma olisi ensin kahmittu kaikki vihannekset mukaan ja lopuksi murrettu kassalipas.

  Liked by 1 henkilö

  • Totta, olen ennenkin törmännyt ulkomaalaisiin, jotka fanittavat Kaurismäkeä. En tosiaankaan tänne (ainakaan kaupunkiin) voisi kuvitella tällaista omatoimista vihannetiskiä. Täällä kun monessa kaupassa edelleenkään ei voi edes itse punnita hedelmiä vaan pitää odottaa, että myyjä tulee sen tekemään.

   Tykkää

 8. Ihana postaus! Kiitos tästä! 🙂 Ollaan ylpeitä Suomesta.

  Liked by 1 henkilö

 9. Minun mielestäni Suomessa on todella kaunis ja ihastuttava luonto. Vaikka sattaa olla, että pitkän aikaan ei voi nähdä aurinkoa, mutta, jos aurinko paistaa, tuntuu heti hyvältä, illoiselta ja kivalta! Ihana postaus! Kiitos!

  Liked by 1 henkilö

 10. Svetlana ja Lydmila 9.12.2015 — 18:26

  Olemme suurimmasta osasta samaa mieltä. Ihan totta, Suomessa on kaunis luonto, erityinen Lappi. Kesäiltana mukavaa käydä mökin saunan löylyssä tai talvella saunan jälkeen hypätä lumen hankeen. Kalastus ja marjastus ovat lempi harrastus suomalaisille ja ulkomaalaisille.
  Metallimusiikki on maku asia ja on erilaisia palautetta tästä, mutta monet ihmiset tykkäävät tästä.

  Liked by 1 henkilö

 11. Opiskelja I. ja K. 9.12.2015 — 18:27

  Olemme sama mieltä. Olemme asuneet Savonlinnassa, olemme käyneet muissakin paikoissa Suomessa, esimerkiksi Rovaniemellä. Olemme ihastuneet Suomeen tosi paljon. Suomen kielen opiskeleminen on hauskaa! Odotamme kesää, että pääsisimme kerämään sieniä ja poimimaan marjoja sekä kalastamaan. Nyt luemme Kalevalaa ja katsomme Kaurismäen elokuvia.

  Liked by 1 henkilö

 12. On erittäin mielenkiintoista kuulla Suomesta espanjalaisten näkökulmasta ja kuulla heidän mielipiteensä siitä, mikä on Suomessa parasta.
  Voin olla samaamieltä espanjalaisten kanssa Suomen kauniista metsistä ja järvistä.
  Kohtelijaista suomalisista toisin en voi olla täysin samaa mieltä. Suomalaisten ujous välillä tulee niin paljon heidän eteen että kohteliaisuus jää toiselle sijalle.

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: