Menu

Luontomatkaajan Bomba – 11 vinkkiä täydelliseen luontolomaan

Vaarojen syleilyssä, kolmen kansallispuiston kainalossa ja Pielisen pilkkeessä lepää Bomba – Pohjois-Karjalan pieni hiomaton helmi, joka saa luontomatkaajan huokailemaan ihastuksesta. Miten yhdelle pienelle alueelle voikaan mahtua niin paljon kauneutta? On pakko myöntää, että olen bombalaisille hieman kateellinen.

Kaupallinen yhteistyö: Lakeland Bomba

Koska Bomban alue oikein pursuilee komeita luontokohteita, on niitä suoranainen mahdottomuus rutistaa nätisti tasan kymppiin, siispä TOP10-listani väkisin venähtää ylipitkäksi. Pienellä säädöllä sullon nämä luontoihanuudet kuitenkin yhdentoista otsikon alle. Siispä ole hyvä, tässä sinulle listattuna Bomban luontokohteista ne, jotka luontomatkaajan ainakin olisi syytä kokea!

Bomban seudun ihanat luontokohteet – TOP 11

1. Joukon polku – helppo minipatikka koko perheelle

Bomban luontokohteet

Me aloitamme oman luontolomamme Bomballa täältä, sillä Joukon polku osuu sopivasti matkamme varrelle, kun ajelemme Savonlinnasta kohti Sokos hotel Bombaa. Joukon polku sijaitsee vain lyhyen matkan päässä Nurmeksen keskustasta, joten tänne on helppo tulla kaupungista vaikka fillarilla.

Joukon polku alkaa Vinkerlahden sympaattinen pienvenesataman luota, Vajatien päästä. Vieressä on myös Tyttöjen puisto ja parkkipaikka, jonne auto on näppärä parkkeerata. Meidän tänne saapuessamme parkkipaikka ammottaa tyhjyyttään, ja saammekin lähteä minipatikalle todellisessa luonnonrauhassa.

Noin kilometrin mittainen rantapolku johdattaa meidät lintutornille keskelle lumoavan kaunista maisemaa. Näin ruska-aikaan koko maisema hehkuu kultaisena. Miten kauniin aloituksen me omalle luontolomalle saammekaan!

Joukon_polku

Retkivinkki! Pakkaa retkireppuun termarillinen lämmintä kaakaota ja tuoreet pullat ja nauti retkieväät lintutornissa upeita maisemia ihaillen. Lintubongari nappaa tietysti mukaan myös kiikarit.

2. Jurttivaara – lappimaisia maisemia kaipaavalle

Bomban luontokohteet Jurttivaara

Täydellistä lappimaista maisemaelämystä kaipaavan kannattaa Nurmeksessa suunnata Jurttivaaralle. Helpoiten tänne pääsee metsäautotietä pitkin. Mutta auto on kuitenkin turvallisinta jättää vaaran juurelle, noin kilometrin päähän vaaran laelta, sillä tie on paikoin hyvin huonossa kunnossa. Me kuitenkin rohkenemme (tiukan aikataulumme vuoksi) yrittää ajaa ylös asti, mutta luovutamme noin puolessa välissä mäkeä, missä onneksi on muutaman auton vetävä parkki. Hyväkuntoinen maastopyöräilijä sitä vastoin polkaissee vaaran juurelta huipulle saakka yhdessä hujauksessa.

Erityisesti ruska-aikaan maisema Jurttivaaran laelta on satumaisen kaunis. Ja jos päivä on kirkas, suosittelen ajoittamaan retken Jurttivaaralle auringonlaskun aikaan, jolloin maisema lienee kaikkein kauneimmillaan!

Jurttivaaralla on myös suloinen kota sekä nuotiopaikka, joten tänne kannattaa tulla reilusti ennen auringonlaskua, jotta ehtii keittää nuotiokahvit tai muuten vain nautiskella ja evästellä tulen äärellä ennen kuin aurinko tipahtaa horisonttiin ja värjää maiseman väripaletin kauneimmilla väreillä.

Bomban luontokohteet Jurttivaara
Bomban luontokohteet Jurttivaara

Jurttivaara ei suinkaan ole Bomban seudun ainoa kaunis vaara. Kun tutkin Nurmeksen karttaa, huomaan, että alue on täynnä vaaroja. Saankin Bomban-vierailuni jälkeen monta ihanaa viestiä, joissa vinkataan minulle Nurmeksen salaisista helmistä – myös näistä muista vaaroista. Yhden viestin saan Jarilta, joka antaa minulle vinkin kahdesta vaarasta:

Muitakin korkeita vaaroja on aivan Jurtin lähellä: Pyssyvaara, jonka laelta avautuu näkymä Pieliselle – aina Kolille asti – ja Leipävaara, jonka sammalkalliot ovat ottaneet tuulet vastaan Pieliseltä vuosituhanten ajan.

Myös Hammasvaarasta minulle vinkataan.

Kun kuulen näistä Bomban seudun vaaroista, en voi olla miettimättä, että näitähän pitäisi hyödyntää vielä enemmän, jos suinkin. Ainakin minusta Vaarojen patikka kuulostaisi niin kutsuvalta, että sellainen patikkareitti olisi jo yksinään hyvä syy palata takaisin Bomballe.

3. Pielinen – avaruutta ja luontoelämyksiä vesillä ja saaristossa

Vaarojen tutkimisen lisäksi Bomballa kannattaa ehdottomasti tutustua myös järviluontoon ja hypätä veneen kyytiin, sillä Pielinen on kauneimmillaan tietysti vesiltä käsin. Kesäinen Pielinen on varmasti ihana, mutta kun veneilemme Pielisellä keskellä kauneinta syyspäivää, en voi olla huokailematta ympäröivälle kauneudelle. Pielisen rannat hehkuvat syksyn väreissä, ja syksyn lempeä aurinko saa Pielisen pilkahtelemaan taivaan sinessä.

Saimaan sokkeloiseen saaristoon tottuneena ihmettelen Pielisen avaruutta. Välillä tuntuu, kuin olisimmekin merellä, sillä kun tähystän vastarannalle, voin rannan sijaan nähdä veden yhtyvän taivaaseen. Ihan uskomatonta!

Retki Pieliselle
Pielinen

Kaikkein helpointa Pielisen kauneuteen on tutustua valmiilla retkellä. Pielisen retken Toni ja Hanna järjestävät muun muassa kalastus- ja saariretkiä Pieliselle.

Me hyppäämmekin Tonin ja Hannan veneen kyytiin lauantaina aamupäivästä ja saamme päiväretken aikana nauttia niin veneilystä, patikoinnista kuin luonnonmukaisista gourmet-herkuistakin.

Retki Pieliselle

Veneretkemme suuntautuu Kynsisaareen, missä patikoimme saaren komeimmalle maisemapaikalle ihastelemaan alapuolella levittäytyvää Pielistä.

Ja kun retken urheilullinen osuus on takana, voimme hyvällä omatunnolla nautiskella leirinuotion äärellä ja ihailla, kun Toni loihtii meille aamulla kalastamistaan ahvenista herkullisen gourmet-lounaan.

Retki Pieliselle
Retki Pieliselle
Retki_Pieliselle

Eikä lounas tietenkään olisi täydellinen ilman nuotiokahveja ja tikkupullaa ♡.


Retkipäivämme Pielisellä on paljon ihanampi kuin osasin odottaa: se on täynnä hehkuvaa syysluontoa, maisemaonnea, yhdessäoloa, hersyvää iloa ja gourmet-herkkuja. Ja tietysti kaiken kruunaa loistava Pielinen – melkein Saimaan veroinen ?.

4. Toivontornin luontopolku – pikku patikka auringonlaskuun

Auringonlaskujen bongaajia hemmotellaan Bomban seudulla, sillä täällä upeita paikkoja auringonlaskujen ihailuun on niin monta, että tulee jo valinnanvaikeus. Näin käy meille lauantai-iltana, sillä haluaisimme kokea auringonlaskun niin Toivontornilla kuin Laamilan uimarannallakin, josta olemme saaneet vinkin Pielisen Retken Tonilta.

Lopulta päätämme, että haluamme nähdä ainakin Toivontornin. Niinpä ajamme ensin Haikolan talolle, mistä tämä Toivontornin 1,6 kilometrin mittainen luontopolku alkaa. Toivontornille voi kiertää joko loivempaa ja pitempää reittiä vastapäivään tai jyrkempää – vain 400 metrin mittaista – reittiä myötäpäivään. Koska meidän aikamme on kortilla, valitsemme lyhyemmän reitin ja lähdemme reippaasti nousemaan kohti Toivontornia.

Vastaamme tulevat niin Paavon portaat kuin Helvin hengähdyspenkkikin, kun kapuamme Kohtavaaran rinnettä ylöspäin. Muita retkeilijöitä polulla ei ole.

Lyhyen mutta sykettä nostavan patikan päätteeksi kapuamme neljän metrin korkuiseen näköalatorniin, josta aukeaa hulppeat maisemat Pohjois-Pieliselle.

Aika täydellinen paikka auringonlaskun ihailuun!

Toivon torni Bomba
Toivon torni Bomba

Jos meillä suinkin olisi ollut enemmän aikaa, olisimme toki halunneet kiertää koko luontopolun. Jos nimittäin olisimme jatkaneet Toivontornilta eteenpäin, olisimme päässeet tutustumaan Sarkkisen suvun 1700-luvulla rakennuttaman Kohtavaaran tilan rakennusten raunioihin ja päätyneet muun muassa Elinan suotaipaleelle, joka lukemani mukaan “kulkee kalliojyrkänteen kupeessa osin pitkospuilla ja kiertää vaaran laella soistuneen lammen“.

Lue lisää Toivontornin luontopolusta ja Kohtavaaran tilasta täältä.

Vinkki!
Todennäköisesti kesäaikaan upea auringonlaskun bongauspaikka on Laamilan uimaranta. Näin lokakuussa aurinko oli kuitenkin ehtinyt humpsahtaa horisonttiin ennen paraatipaikalle ehtimistään. Ranta oli silti ehdottomasti kaunis ja vierailun arvoinen.

Bomban ranta

5. Ellun lenkki – pyöräilevän luontomatkaajan valinta

Kun LakelandBomban Kati kysyi minulta, haluaisimmeko Nurmeksen vierailulla käydä pyöräilemässä eFat-sähköpyörillä, tiesin heti, että maastopyöräily pitää mahduttaa meidän viikonlopun ohjelmaan. Olinhan kesällä elämäni ensimmäistä kertaa päässyt testaamaan sähköläskiä Järvisydämessä ja todennut, että maastossa ajaminen sähköpöyörällä on ihan hulvattoman hauskaa.

Niinpä Pielisen seikkailun ja Toivontornin välissä ehdimmä hypätä vielä fillareidenkin selkään. Pyörät saamme vuokralle Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskukselta , joka sijaitsee kauniilla paikalla Pielisen rannalla – ja maastopyöräilyn kannalta aivan oivallisessa paikassa, sillä täältä lähtee Ellun lenkki, joka on kuin tehty maastopyöräilyyn!

Bomba luontokohteet Ellu

Ellun lenkki on mukavan mäkistä maastoa, ja purupäällysteinen leveä rata on sopivan helppo tällaiselle aloittelevalle maastopyöräilijälle. Parasta reitillä on tietenkin maisemat – siis vauhdin hurman ohessa!

Erityisen ihana pysähdyspaikka on matkan varrella sijaitseva laavu. Täällä on myös nuotiopaikka ja suloinen kiikku, jota on tietysti heti päästävä testaamaan.

Bomban luontokohteet Ellu

Perillä meitä taas odottaa viehättävä kota, kaunis ranta laitureineen ja tietenkin aivan hulppeat maisemat Pieliselle!

Bomban luontokohteet Ellu
Bomban luontokohteet Ellu
Bomban luontokohteet Ellu

Edestakaisesta reitistä pyöräilyä meille kertyy Sports Trackerini mukaan 11,77 kilometriä ja aikaa kuluu taukoineen puolitoista tuntia.

6 – 8. Raesärkät, Mujejärvi ja Peurajärvi

Viikonloppu luontolomailuun Bomban seudulla on auttamatta aivan liian vähän. Suosittelenkin, että varaat Bomban lomalle ainakin viikon. Meiltä jää koluamatta niin Raesärkät, Mujejärvi kuin Peurajärvikin, joita kaikkia minulle on suositeltu.

Raesärkät sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Nurmeksesta. Bomban sivuilta luen, että Raesäkän alue on saanut nimensä luode-kaakkosuuntaisen kapean harjujakson mukaan. Raesärkät on siis upea erityisesti komean harjuluontonsa ansiosta, mutta on täällä kuulemma harjujen lisäksi soita, kirkasvetisiä järviä, joen mutkia ja aarnimetsää. Raesärkkien edestakainen retkeilyreitti, joka kulkee vanhaa kärrytietä ja pyöräuran pohjaa pitkin, on yhteensä 9,2 kilometrin mittainen ja ohjeellinen kulkuaika on 3 – 5 tuntia.

Lisätietoa reitistä löydät täältä Luontoon.fi-sivustolta.

Mujejärven alue taas sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Nurmeksesta. Täällä merkittyjä retkeilyreittejä on yhteensä 30 kilometrin verran.

Bomban sivujen kuvaus saa Mujejärven kuulostamaan erittäin houkuttelevalta luontokohteelta:

Idyllinen maisema lukuisine pikkujärvineen tarjoaa puitteet sinulle, joka haluat rauhoittua arjen keskellä. Salomaisen satumaisella alueella voit hiljentyä kuuntelemaan käen kukuntaa vanhan metsän siimeksessä ja hengähtää sen seesteisyydessä. Jos haluat kokeilla kuntoasi, voit toki haastaa alueen jylhän rotkolaakson rinteet kaksintaisteluun.

https://bomba.fi/fi/majoitus/mujejarvi/

Vinkki!
Lukemani mukaan erityisesti jyrkkäseinäinen, lähes neljän kilometrin pituinen Uuronrotko on Mujejärven must-kohde!

Myös Peurajärvi sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Nurmeksesta. Täällä on kaksi patikointiin sopivaa helppokulkuista rengasreittiä. Toinen on 6 kilometriä pitkä Iso-Valkeisen kierto ja toinen 7 kilometriä pitkä Mäntyjärven kierto. Polut kulkevat karun kauniissa harjumaisemissa ja reitin varrella sihaitsevilta puusilloilta pääsee ihastelemaan järvelle avautuvia maisemia.

Peurajärven alueella on useita tulentekopaikkoja sekä kaksi kotaa ja laavu.
Lue lisää Peurajärven virkistysalueesta Luontoon.fi-sivustolta.

Bomban seudun iki-ihanat Kansallispuistot

Luontolomaan Bomballa kannattaa ehdottomasti sisällyttää myös vierailu ainakin yhdessä Bomban lähellä sijaitsevista kansallispuistoista. Vaikeinta on tietysti valita, viettäisikö päivän Hiidenportin kansallispuistossa, Kolilla vaiko sittenkin Tiilikkajärvellä. Jokainen näistä kansallispuistoista kun on aivan omanlaisensa.

Me päädymme valitsemaan tällä kertaa Hiidenportin.

9. Hiidenportin kansallispuisto – huimia rotkoja ja ikimetsää

Hiidenportin kansallispuisto on ihastuttavan monipuolinen patikointikohde. Täällä on merkittyjä reittejä 30 kilometrin verran. Reiteistä kaksi on rengasreittejä: 5 kilometrinen Hiidenkierros ja pitempi, 10,5 kilometrin mittainen Kitulankierros.

Me valitsemme päiväpatikaksemme Kitulankierroksen, jonka aloitamme Palolammen pysäköintialueelta.

Hiidenportin kansallispuisto

Reilun kilometrin patikoinnin jälkeen saavumme kansallispuiston tunnetuimmalle nähtävyydelle: itse Hiidenportille, joka on noin kilometrin pituinen jyhkeä rotkomuodostelma.

Vaikka Hiidenportti nimensä mukaisesti on tämän kansallispuiston valttikortti ja varmasti valokuvatuin kohde, on Hiidenportin kansallispuistolla niin paljon muutakin tarjottavaa.

Hiidenportin kansallispuisto

Kitulankierroksen patikka viekin meidät näiden hulppeiden rotkomaisemien lisäksi kauniille suoalueille ja lukemattomille pitkoksille sekä aarnimetsään, jossa asustavat naavan koristamat kuuset, karhut, sudet, ahmat, ilvekset, metsäpeurat, lapinpöllöt, viirupöllöt ja kuukkelit.

Täällä hiljaisen metsävanhuksen huomassa tuntuu kuin aika pysähtyisi. On aikaa ihailla valon ja varjon leikkiä ja kuunnella metsän tarinaa. Välillä tuntuu, kuin joku minua tarkkailisi. Yritän terästää katsettani. Onko siellä pöllö – vai ehkä jotain jännittävämpää.

Ainakin kuukkeli lehahtaa lentoon muutaman metrin päästä. Liian nopea kuvattavaksi, harmittelen.

Loppumatkassa jalat alkavat jo painaa.
Montako kilometriä vielä?

Hiidenportin kansallispuisto

Upeimmankin patikkapäivän päätteeksi on ihana tunne, kun voi pysäyttää Sports Trackerin ja istahtaa parkkipaikan vieressä olevalle laavulle syömään loput eväidenrippeet.

Sports Trackerini kooste retkipäivästä: 12,44 kilometriä, 19 140 askelta, 6 tuntia 21 minuuttia, 443 metriä nousua ja 2326 kaloria.

Lukuja tärkeämpää minulle on kuitenkin kaikki se muu, mitä päivä Hiidenportin kansallispuistossa on minulle tarjonnut: maisemaonnea, luontoelämyksiä, stressin poistoa, herkullista retkiruokaa ja ihanaa yhdessäoloa
miulle sen kaikkein rakkaimman kanssa♡.

10. Kolin kansallispuisto

Kolin kätköissä on piilossa metsä, joka tuo mieleeni yhden lapsuuteni rakkaimmista saduista – tarinan taikametsästä.

Yksi mahdollisuus Bomban päiväretkikohteeksi on tietysti iki-ihana Koli.

Mystisen kauniin Kolin tarinan alun voisi sijoittaa noin kahden miljardin vuoden päähän, jolloin mannerlaatat työntyivät vastakkain ja synnyttivät Karelidien vuorijonon.  Vaikka jääkausi ja aika ovat silottaneet vuoret vaaroiksi, on näky Kolin korkeimmilta huipuilta edelleen majesteetillisen komea.

Ei siis ole ihme, että Kolin vaaroilta avautuvaan kansallismaisemaan ihastui myös kuvataiteilija Eero Järnefelt jo ensimmäisellä Kolin vierailullaan vuonna 1892. Eikä hän suinkaan ole ainoa, jota tämä kansallismaisema on kiehtonut ja inspiroinut. Kun olen tullut Kolin maisemiin, kuljenkin sellaisten suurten mestareiden kuin Eero Järnefeltin, Juhani Ahon, Pekka Halosen ja Jean Sibeliuksen jalanjäljillä.

Vaikka kaikkein kuvatuimpia Kolin kansallispuistossa ovat näkymät vaarojen huipuilta, kuuluu Kolin taikaan paljon muutakin kuin silokallioita ja hulppeita vaaramaisemia.

Kolin kätköissä piilottelee nimittäin metsä, joka tuo mieleeni yhden lapsuuteni rakkaimmista saduista

– tarinan taikametsästä.

Koli

Lue koko tarina Kolin taikametsästä aiemmin kirjoittamastani blogijutusta:
Kolin taikaa

11. Tiilikkajärven kansallispuisto

Tiilikkajärven kansallispuisto Pohjois-Savossa, Rautavaaran kunnassa on oiva valinta päiväpatikoijalle ja aloittelevalle vaeltajalle. Sen helppokulkuiset polut vievät keskelle häkellyttävän kauniita harjumaisemia, upeita pitkiä hiekkarantoja ja tupasvillojen, karpaloiden ja hillojen koristamia soita – huumaavan kauniita, suopursun tuoksuisia soita.

Tiilikkajarven_kansallispuisto

Moni Nurmeksessa kohtaamani ihminen suositteli minulle Tiilikkaa päiväretkikohteeksi. Minä olin kuitenkin jo kesällä 2019 käynyt ihastumassa Tiilikkajärven kansallispuistoon, joten tällä kertaa halusin valita toisin. Jos sinua kiinnostavat patikkakokemukseni Tiilikkajärvellä, kannattaa lukea aiempi blogipostaukseni:

Tiilikkajärven kansallispuisto – päiväpatikoijan ja aloittelevan vaeltajan valinta

Lisää kokemuksiani Bombalta voit lukea taas täältä:
Ruskaloma Bomballa – lappimaista kauneutta ja sydämen läikähtelyä

Bomban seudun ihanat luontokohteet kartalla


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2020 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

16 Comments

 • Menninkäinen
  1.11.2020 at 11:26

  Oijoijoi miten paljon ihania maisemia ja polkuja tutkittavaksi… Hiidenportti tallentui erityisesti verkkokalvoilleni must-see-kohteena.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   2.11.2020 at 09:43

   Eikös! Oli aivan huikean hieno luontoilukohde! Mielelläni olisin viipynyt koko viikon. Oltiin toki hirmuisen onnekkaita, kun sääjumalatkin olivat niin suosiollisia. Ja Hiidenporttia ehdottomasti suosittelen. Vaikka Koli on aina ihana ja Tiilikkajärvikin hieno, niin ehkä kuitenkin juuri Hiidenportista tuli suosikkini.

   Reply
 • Hienoja kuvia, kuten sinulla aina!

  Kivan kuuloisia luontokohteita kaikki! Nuo Bomban ihan lähietäisyydellä olevat paikat ovatkin minulle aivan tuntemattomia ja noista 11 paikasta vain nuo kansallispuistot, Hiidenportti, Koli ja Tiilikkajärvi ovat tuttuja. Hiidenportti ja Tiilikkajärvi ovat siinäkin mielessä todella kivoja kansallispuistoja, että ne tuntuvat olevan varsin rauhallisia. Tiilikkajärvin kansallispuistossa käydessä kannattaa muuten vierailla myös läheisessä Pumpulikirkossa, todella hieno paikka sekin. Nythän on ollut juttua myös, että kyseinen alue liitettäisiin osaksi kansallispuistoa.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   2.11.2020 at 09:47

   Kiitos paljon Mikko ja kiitos myös vinkistä. Pumpulikirkko on meillä käymättä, joten kun ensi kerralla siellä suunnilla ajelemme, niin pitääpä pistäytyä! Tiilikassa ja Hiidenportissa on mekin saatu tosi rauhassa kulkea. Mutta nämä muutkin luontokohteet lähellä Nurmesta ovat aivan upeita. Ja varsinkin näistä vaaramaisemista vaikutuin, kuin sellaisia ei meillä täällä Savonlinnassa ole lainkaan.

   Reply
 • Marinella / KAUKOKAIPUU
  1.11.2020 at 19:42

  Huikeita maisemia, etenkin tuo Jurttivaara! Ihan pakko päästä sinne itsekin! Tuo kota on myös vilahtanut muutamissa Instagramissa näkemissäni kuvissa ja viimein selvisi, mistä se löytyy. Joten kiitos!

  Sinulla on kyllä ihana tapa vangita kuviin erilaisia hetkiä. Tuntuu kuin olisi itse ollut paikan päällä. ❤

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   2.11.2020 at 09:51

   Kiitos Marinella kauniista sanoistasi♡. Ja Jurttivaara oli kyllä mielettömän kaunis, ja se kota niin sympaattinen. Ehkä ensi kerralla pitää mennä tutkimaan ne muutkin vaarat, joista minulle vinkattiin. Onneksi täältä Savosta ei aina tarvitse ajella sinne Lappiin tai Norjaan asti nähdäkseen tällaista jylhää maisemaa. Mutta kylläpä minulle kelpaisi myös ne sinun nykyiset kotimaisemasi!

   Reply
 • Anne / Elämää Nomadina
  3.11.2020 at 11:29

  Kaunista maisemaa ja upeita kuvia Suomen luonnosta! Monta mielenkiintoista kohdetta varsin lähellä toisiaan, noissahan tosiaan riittäisi patikoitavaa ja tutustuttavaa vähän pidemmäksikin aikaa – itsellä taitaa olla näistä käytynä vain Kolin kansallispuisto.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   7.11.2020 at 10:18

   Kiitos Anne! Täällä olisi todellakin viihtynyt paljon pitempään kuin vikonlopun verran. Onneksi matka ei ole mahdoton, niin on helppo palata♡.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  6.11.2020 at 18:49

  Minullekin näistä tutuin oli Kolin kansallispuisto, missä kävin viime kesänä. Upeita maisemia ja monipuolisia luontopolkuja. Viikko olisi varmasti ideaaliaika noille seuduille, kuten mainitsitkin. Muuten olisi vaikeus valita minne mennä.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   7.11.2020 at 10:19

   Koli on varmasti näistä lähes kaikille se tutuin. Mutta ihana, että sitten voi löytää näitä täysin uusia helmiä ja nauttia niistä ilman ruuhkia.

   Reply
 • Periaatteen Nainen
  7.11.2020 at 20:33

  Oih, kylläpä on kaunista! Tämä vaikuttaisi perheelliselle kivalta kohteelta, kun on monipuolisesti ja paljon lapsille sopivaa tarjolla.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   18.11.2020 at 15:04

   Ihan varmasti sopisi hyvin kohteeksi lapsiperheelle. Jo pikku patikoilla pääsee upeisiin maisemiin :).

   Reply
 • Niin upeita kuvia! WAU! ❤ Hyviä vinkkejä ja ehdottomasti nuo auringonlasku kuvat ovat mahtava vinkki!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   18.11.2020 at 15:04

   Kiitos paljon Sandra! Bomballa on tosiaan upeita paikkoja useita auringonlaskujen ihailuun♡.

   Reply
 • Hienolta näyttää nämä paikat! Pakko myöntää, että useat näistä ovat jopa ihan tuntemattomia itselleni, joten tästä sai mielenkiintoista luettavaa ja uutta kotimaan inspiraatiota tulevia Suomen kiertelyitä ajatellen. Kauniit syksyn värit! 🙂

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   18.11.2020 at 15:05

   Syksy osoittautuikin ihan tosi hyväksi ajankohdaksi vierailla Bomballa. Ihan uskomattoman kaunista joka puolella!

   Reply

Leave a Reply