Menu

Ruskaloma Bomballa – lappimaista kauneutta ja sydämen läikähtelyä

Kun koko muu Suomi suuntaa ruskalomalle Lappiin, käännämme me auton nokan kohti Nurmesta – ja kolmen tunnin ajomatkan jälkeen löydämme itsemme Bombalta.

Kaupallinen yhteistyö: Lakeland Bomba

On pakko tunnustaa, että lähdin lomalle Nurmekseen hieman epäileväisin mielin – ja kateellisena katselin Instagramista kuvia, jotka hehkuivat Lapin loistavaa ruskaa. Nurmes oli minusta aina kuulostanut kaupungilta, joka on tarkoitettu ohi ajettavaksi. Tai ehkäpä jotkut tiesivät, että Nurmeksen lähellä olisi luontokohteita tutkittavaksi. Mutta minä en vielä tässä vaiheessa tiennyt niistäkään. 

Niinpä ennen tätä reissua Nurmes oli minulle yhtä kuin Bomban talo. Se, josta minulla oli hämärä muistikuva, tai oikeammin muistikuva valokuvasta, jossa minä Bomban koristeellisen ja valtavan kokoisen puutalon edessä poseeraan kesämekossa tukka tiukilla leteillä.

Kun sitten perjantai-iltana – kolmen tunnin ajomatkan jälkeen – saavumme epäilyksinemme perille Nurmekseen ja teemme ensimmäisen jaloittelulenkin Joukon polulle, en melkein voi uskoa näkemääni todeksi: muutaman minuutin kävelyn jälkeen olen keskellä kultaisena hehkuvaa maisemaa. 

– Että voi olla kaunista! Ihan pökerryttävän kaunista!

Joukon_polku

On niin täydellinen ilta, että päätämme muuttaa suunnitelmaamme lennossa ja käydä katsomassa vielä Jurttivaaran ennen majoittautumistamme Sokos hotel Bomballe.

Lyhyt ajomatka, pieni ylämäkipatikka ja olen saapunut Lapin tunturille. Siltä minusta ainakin tuntuu, kun katselen ympärilleni levittäytyvää maisemaa – kuin taulua, jonka syksy on värejä säästelemättä minulle maalaillut.

Jurttavaara Bomba

– Taisin minä sittenkin saada itselleni palasen Lappia, mietin mielessäni, mutten uskalla vielä sanoa mitään ääneen.

Kylpyläelämää Break Sokos hotel Bomballa

Vaikka minä olenkin majapaikkaronkeli ja jo yksi väärän värinen sohva voi aiheuttaa hylkäystuomion majapaikkaa valitessa, tekee Sokos Hotel Bomba minuun vaikutuksen. Kun Sokos-hotelleja on sijoiteltu Suomen kartalle, on Sokos Hotel Bomba todellakin tainnut olla onnekkaimpien joukossa: rantaviiva jatkuu silmän kantamattomiin ja Pielisen aallot odottavat vain muutaman askelen päässä takaovelta.

Kyllä tämä minulle – maisemaonnelliselle – kelpaa!

Sokos hotelli Bomba

Erityisesti nyökkäilen tyytyväisenä Spa Bomban porealtaiden sijoittelulle.

Sokos hotelli Bomba

Ja vaikka tällä ruskalomalla bikineille on käyttöä vain Bomban Spa-osastolla (ja erityisesti näissä täydellisesti sijoitelluissa porealtaissa!), nautin myös hotellin rannan hiljaisuudesta ja kauneudesta.

Sokos hotelli Bomba

Hotellihuoneemme on perinteistä Sokos hotel -laatua. Parasta on tietysti ikkunan takana huojuva metsä ja pilkahdus Pielistä ranskalaiselta parvekkeelta.

Sokos hotel Bomba

Mutta kun Instagramia selatessani törmään tähän kuvaan Break Sokos hotel Bomban Insta-feedissä, tiedän mitä haluan!
Bomballe on nimittäin tulossa investointi, joka tuo mukanaan 93 uutta järvinäköalahuonetta, joissa on lattiasta kattoon ulottuvat maisemaikkunat.
Tiedän, että haluan päästä Bomballe uudestaan heti, kun nämä maisemahuoneet ovat varattavissa!

Kuvalähde: https://www.instagram.com/breaksokoshotelbomba/

Myös Spa Bomba on positiivinen yllätys. Sillä totta puhuakseni en ole yhtään kylpyläihminen. Minua ahdistaa saunoa tuntemattomien ihmisten kanssa ja pulikoida altaissa, joissa lapset mekkaloivat ja vettä menee silmiin ja suuhun, kun joku innostuu turhan rehvakkaasti polskimaan.

Bomba kylpyla

Mutta ei täällä olekaan mitään sellaista. Tulemme kylpylään illallisen jälkeen, ja kylpylässä on vain kourallinen ihmisiä. Voin valita altaan, jossa ei ole ketään muita. Nautin vesihieronnasta ja sitten hyppelen kylmä- ja kuumavesialtaiden välillä. Vähän kyllä harmittaa, että Span baari ehtii mennä kiinni, ennen kuin saan oman skumppalasilliseni. Lasillinen skumppaa kuun valossa ulkoporealtaassa olisi nimittäin täydellistänyt kylpyläelämykseni.

Ravintola Trattoria – muutakin kuin pitsaa ja pastaa

Päivän kolmas yllättäjä on ravintola Trattoria Pielinen. Listassa on niin monta herkullista, että on vaikea päättää, ottaisiko risotto tartuffoa eli tryffelirisottoa, pesce luciopercaa eli kuhaa, kauden sieniä, pinaattia ja tattirisottoa, anatra all’aranciaa eli ankan rintafileetä, appelsiinisiirappia, rosmariinikasviksia, parmesaanirisottoa ja madeirakastiketta vai ehkä sittenkin pitsaa. Olenhan kuullut huhuja, että Trattoria Pielisen kiviuunipitsa on melkein yhtä hyvää kuin oikea italialainen.

Jälkiruoka sen sijaan on helppo valita. Totta kai valintani on torta al cioccolato. Niin taivaallisen hyvää! Ehkäpä jopa parempaa kuin minun oma tekemä mutakakku (vaikka fiksu mieheni vakuuttaakin, että minun tekemä on sittenkin himpun parempaa).

Niin, päädyin lopulta ankkaan, joka oli erinomainen valinta.
Mutta myönnettäköön, että seuraavana iltana en voinut enää vastustaa pitsan kiusausta. (Ja totta kai sorruin taas torta al cioccolatoon ♡.)

Ravintola Trattoria
ravintola Trattoria

Vaikka Trattoria Pielisen ruoka onkin herkullista, jään kuitenkin kaikkein parhaiten muistamaan ravintolasta kaikki ihanan iloiset ihmiset ja lupsakan rennon palvelun.
(PS. Erityisterveiset Tapiolle!)

Tarmon kanssa Pielisellä

Perjantai-iltana saan Pielisen Retken Hannalta tekstiviestin:“Pielisen Retkestä Hanna terve. – – Sopiiko teille, että otamme meidän koiramme Tarmo-huskyn mukaan retkelle? Nähdään huomenna. -Hanna”

Voihan Tarmo!

Ja niinhän siinä käy, että seuraavana päivänä Tarmo varastaa minun sydämeni.
Mutta niin varastaa Pielinenkin, joka on päättänyt pukeutua retkipäivämme kunniaksi parhaimpiinsa.
Jo Joukon polku ja Jurttivaara olivat onnistuneet vakuuttamaan minut Bomban seudun upeudesta, mutta että tällaistakin!

Retki_Pieliselle
Tarmo on kuin luotu filmitähdeksi!

Vietämme aivan täydellisen syyspäivän vesillä ja saaristossa. Toni ohjaa tottuneesti venettä ja vie meidät kaikkein kuvauksellisimpiin maisemiin. Pysäyttää veneen juuri oikeassa kohdassa, että saan rauhassa kuvata – mitä nyt Tarmon rapsuttamiselta maltan.

Saaressa taas Hanna ohjaa meidät saaren komeimmalle näköalapaikalle, missä ihmettelemme luonnon lumoa – ja vähän poseerataan kuviinkin.

Retki_Pieliselle

Mutta enpä olisi arvannut, että mukanamme saariretkellä olisi oikea gourmet-kokkikin! Sellaiseksi kapteenimme Toni nimittäin osoittautuu. Hän loihtii meille aamulla kalastamistaan ahvenista upean savukala-aterian, jonka kruunaa tietysti kepin nokassa paistettu tikkupulla!

Tältä retkeltä ei malttaisi palata maihin lainkaan (ja niinhän siinä käykin, että retkemme venähtää suunniteltua pitemmäksi).

Retki_Pieliselle

Kiitos Toni, Hanna ja Tarmo ♡.
Meillä oli ihan satumaisen ihana retkipäivä!

Ihan kuin olisin tullut kotiin

Ruskaloma Bomballa on todellakin täynnä yllätyksiä, mutta ehkä sen yllätyksistä suurimman koen lauantai-iltana.
Ihan odottamatta.

Sen täydellisen retkilauantain iltana auringon jo laskettua teemme kävelyretken Puu-Nurmekseen. Ympärillä on hämärä hiljaisuus, vain askelten vieno kopina asvaltilla. Illan hämäryydessä puutalojen puutarhat hehkuivat kauneinta syksyä. Ja rivissä nämä pullan tuoksuiset talot, ikkunat kohti Pielistä. En voi olla miettimättä, että täällä olisi varmasti hyvä. Täällä voisi viihtyä pitempään.

Sydämessä läikähtelee kummallisesti. Hymyilyttää. Näen jo itseni siinä pöydän ääressä, Pielistä katselemassa. Kupissa höyryävä kahvi. 

Ihan kuin olisin tullut kotiin.
Siltä minusta tuntuu.
Ei sittenkään Lappiin, vaan kotiin.

Puu-Nurmes

Kun sunnuntaina ajelemme takaisin kotiin Hiidenportin kansallispuiston kautta, Bomba päättää hyvästellä minut valaisemmalla tieni syksyn kauneimmalla valolla.
Ja siten taas tuntuu siltä, kuin ajelisimme pitkin Lapin kauneimpia teitä.

ruskaloma
Haisunmäen (voi apua miten ihana nimi!) upeat maisemat!

Ruskalomamme Bomballa oli niin paljon enemmän kuin ikinä olisin osannut odottaa. Se tarjosi lääkkeen Lappi-kaipuuseeni, mutta oli vielä jotain paljon parempaa. Se oli ihania ihmisiä (+ Tarmo), sydämen läikähtelyä, luonnon lumoa, maailman parasta suklaakakkua ja tunne siitä, kuin olisi tullut kotiin.
Kiitos Bomba! Meillä oli luonasi niin hyvä.

Syyslomaterveisin Heidi ♡

PS. Jos Bomban seudun kauneimmat luontokohteet kiinnostavat, kannattaa jäädä kuulolle, sillä seuraavaksi aion kirjoittaa niistä. Bomba nimittäin osoittautui myös todelliseksi luontohelmeksi!


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2020 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

3 Comments

 • Menninkäinen
  18.10.2020 at 20:54

  Eikä! Meillä on sama valokuva albumeissamme! 😀

  Pitäis ehkä minunkin uusia mielikuvani Bombasta. Se oli jo aika lähellä, kun viime kesän Lapinreissun menomatkaa suunnittelin. Vaan kurvattiin kuitenkin samaa reittiä Kuopion ja Kajaanin kautta….

  Tulevia postauksia jännityksellä odottaen… 🙂

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   19.10.2020 at 09:38

   Eikä!!! Ihana!
   Menen tällä viikolla käymään lapsuuteni kodissa Kuopiossa (tai oikeammin Vuorelassa), ja onkin pakko mennä kaivelemaan meidän perhealbumeita ja etsiä tämä kuva käsiini ja katsoa, onko muistikuvani oikea. Nyt tuli nimittäin mieleeni, etä olikohan minulla sittenkin se muistamani kesämekko päällä jonkin muun nähtävyyden liepeillä ja täällä Bomballa olinkin pukeutunut pontsoon… Tämä on ehdottomasti tarkastettava!

   Bomba on huikean hyvä tukikohta luontolomailuun! Viikonloppiu ei todellakaan riittänyt kaikkien ihanuuksien koluamiseen! Eli palaan sitten, kun ne maisemahuoneet on valmiit.

   Reply
 • Patikointi, kylpylässä rentoutuminen, hyvä ruoka ja kiireettömät hotelliaamut ovat lyömätön yhdistelmä lomalle. Onneksi meillä on Suomessa paljon kauniita paikkoja, eikä aina tarvitse suunnata Lappiin asti, vaan myös lähempänä omaa kotoaan voi toteuttaa täydellisen loman.

  Reply

Leave a Reply