Menu

10 Saimaan luontokohdetta, jotka on pakko kokea

Updated 5.7.2022

Norppia, lumoavia Saimaa-maisemia, patikkapolkuja, humisevia harjuja, jylhiä kallionjyrkänteitä, aarniometsiä, lintujärviä, seikkailuja, elämyksiä, hiljaisuutta, tuhansia tähtiä sekä rauhaa – ja kauneutta hengästymiseen asti!
Tätä kaikkea tarjoaa luontoloma Saimaalla.

Saimaan äärellä kaltaiseni maastokenkänaisen tai -miehen onkin helppo olla onnellinen.

Aamu Saimaalla

Kun pitkän kesäloman sijaan päädyin kesän aikana kiertämään ja kuvaamaan Saimaan ja erityisesti Savonlinnan seudun luontokohteita, en arvannut, kuinka monta upeaa luontohelmeä kesätyössäni kohtaisinkaan. Toki Punkaharju ja Linnansaaren kansallispuisto olivat minulle ennestään tuttuja. Myös Kongon luolilla olin aiemminkin käynyt. Kolovedestäkin olin kuullut puhuttavan, vaikken sinne kymmenen Savonlinna-vuoteni aikana koskaan ollut (muka) ennättänyt. Mutta että täältä löytyisi maailmanluokan päiväpatikka, saari täynnä historiaa ja kummallisia rakennelmia, keskellä järven selkää oleva hiekkasärkkä, vuori, jolta aukeaisi satumaisen kaunis maisema, ja niin monta suloista pikku retkisaarta. Kaikki tämä näkemäni sai minut häkeltymään: miten ihmeessä kukaan ei ollut kertonut minulle aiemmin näistä Saimaan uskomattomista luontokohteista?

Nolona siis tunnustan, että näistä kymmenestä suosikikseni muodostuneesta Saimaan luontokohteesta minulle ennestään tuttuja oli 2,5/10. Kuinka monta kohdetta sinä näistä kymmenestä saat raksittua koettuna? Entä minkä laittaisit heti seuraavaksi to do -listallesi?

Saimaan upeat luontokohteet – TOP 10

1. Linnansaaren kansallispuisto – norppabongarin ykkösvalinta

Linnansaaren kansallispuisto
Linnavuorelta pääsee ihailemaan hulppeita Saimaa-maisemia.

Jos haluat yhdistää lomaasi norppien bongailua, melontaa ja maastokenkäilyä, Linnansaaren kansallispuisto on sinun valintasi.

Linnansaaren kansallispuistossa on mahdollisuus tehdä melontaretkiä niin opastetusti kuin itsenäisestikin, mutta varmin keino päästä näkemään Saimaan uhanalaisia norppia on osallistua opastetulle norpparetkelle. Ja jos haluat maksimoida norppaonnesi, lähde retkelle toukokuussa, norpan karvanvaihtoaikaan – mieluiten tyynellä säällä, jolloin norpat tykkäävät köllötellä rantakivillä turkkiaan kuivattelemassa.

Päiväpatikoijille Linnansaaren kansallispuistossa parhaimmat elämykset taas tarjoaa Linnansaaren pääsaari, jossa on kaksi luontopolkua. Luontopoluista pitempi, 7 kilometrin mittainen ympyräreitti, kuljettaa patikoijan Linnavuorelle, josta avautuvat näkymät Saimaalle eivät varmasti jätä kokeneintakaan maisemabongaria kylmäksi.

Linnansaaren kansallispuistossa on useita telttailualueita, joissa tilapäinen leiriytyminen on sallittu 1.5.-31.12.. Esimerkiksi pääsaarella eli Linnasaaressa on Sammakkoniemen maksullinen leirintäalue sekä Perpulanlunhdan teltailualue, Hietasaaressa on kolme telttailualuetta ja Kirvessaaressa sekä Hirvisaaressa kaksi telttailualuetta.

Pääsaarelle on kesäisin reittivenekuljetus Oravista, mistä voi tilata Linnansaareen myös vesitaksin 1.5. – 31.10. Myös Järvisydän järjestää päivittäin retkiä Linnansaareen.

Huom. leiriytyminen Linnansaaren kansallispuistossa on kielletty 1.1.-30.4.

Linnansaaren kansallispuisto
Linnansaaren pääsaarella on mahdollisuus majoittua myös tentsilessa (puussa roikkuvassa teltassa) tai aitassa.

2. Koloveden kansallispuisto – rauhaa rakastaville

Koloveden kansallispuisto

Kesäaamuisin Koloveden kansallispuistossa vallitsee rauha. Silloin täällä saa meloa läpi sokkeloisen saariston unenomaisessa tunnelmassa, jota jylhät kalliot hallitsevat. Ympärillä vain hiljaisuus ja Saimaan upea luonto – ja jos on onnea, saattaa melontaretkellä uida vastaan saimaannorppa tai voi päästä seuraamaan, kun kalasääski kaartaa pesäänsä, jossa poikaset suut ammollaan odottavat.

Vinkki melontaretkelle: Lähde aikamatkalle Haukkavuorelle tai Vierunvuorelle, missä pääset tutustumaan muinaisiin kalliomaalauksiin.

Huom.! Koloveden kansallispuistossa on moottorillaliikkumiskielto, joten Kolovesi on todellakin pyhitetty hiljaiseen liikkumiseen!

melonta Saimaalla

Jos sinulla ei ole omaa kanoottia/kajakkia, vuokraaminen onnistuu näppärästi Koloveden Kirkkorannasta. Katso lisätietoja täältä.

Koloveden kansallispuistossa ei ole unohdettu myöskään meitä maastokenkäisiä retkeilijöitä, vaan täälläkin on mahdollisuus nyörittää jalkaan maastokengät ja lähteä tutkimusretkille myös jalkapatikassa. Sekä 3,3 kilometrin mittainen Nahkiaissalon luontopolku että 3,8 kilometrin mittainen Pyylin polku ovat molemmat tavoitettavissa maata pitkin. Mäntysalon 3,8 kilometrin mittainen haastava reitti sitä vastoin sijaitsee Mäntysalon saaressa, ja tämä on oiva pysähdyspaikka melontaretkellä. Mäntysalon polulta lähtee 1,8 kilometrin mittainen yhdyspolku Mäntysalon vuokratuvalle, jota voi vuokrata 29.5.-2.10.2022.
Lisätietoja Mäntysalon vuokratuvasta löydät täältä.

Koloveden Kansallispuisto patikointi
Nahkiaissalon luontopolku kuljettaa patikoijan aarnimetsän syleilyyn.

Lisää tietoa Koloveden melontamahdollisuuksista (omatoimisista ja opastetuista retkistä) löydät täältä.

Kokemuksistani Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoista voit lukea lisää täältä:
Linnansaari ja Kolovesi – Savonlinnan upeat kansallispuistot

3. Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret – erikoisten kohteiden ystäville

Hytermä

Yksi Saimaan mielenkiintoisimmista ja kauneimmista päiväretkikohteista on Hytermä.
Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret sijaitsevat Kerimäellä, kristallinkirkkaan Puruveden ympäröiminä. Jo matka Hytermään on elämys, sillä Hytermän saarille mennään soutaen. Soutumatka on vain kymmenisen minuuttia, joten ei tarvitse säikähtää, vaikkei soutu olisikaan ennestään kovin tuttu laji!

Perillä saaressa odottaa kaunis hiekkaranta, upea harjuluonto, missä mutkittelee vajaan kolmen kilometrin mittainen luontopolku, sekä uskomaton Romu-Heikiksi kutsutun sotakamreeri Heikki Häyrysen kokoama ulkoilmamuseo vanhoine rakennuksineen. Saaren erikoisin ja näyttävin nähtävyys on vuonna 1937 valmistunut yli seitsemään metriin kurkotteleva kivistä ja myllynkivistä muurattu muistomerkki.

Hytermän saari on aivan ihana päiväretkikohde koko perheelle!

Hytermä
Hytermä

Soutuveneen Hytermän-retkeä varten saat vuokrattua näppärästi  Activity Maker ‘lta! Activity Maker järjestää saarelle myös opastettuja retkiä.

4. Sulkavan Linnavuori – maisemaelämyksiä etsiville

Sulkavan linnavuori

Jos haluat todellisen maisemaelämyksen, sinun on suunnattava Sulkavalle! Suosittelen viettämään Sulkavalla koko päivän, sillä täällä on useampikin upea luontokohde, jotka on nähtävä!

Pakkaa siis Sulkava-retkeä varten mukaan herkulliset eväät, kunnon kengät ja ripaus seikkailumieltä ja suuntaa luontoon.

Koe retkipäivän aikana ainakin nämä:

 • Sulkavan linnavuoren tai toiselta nimeltä Pisamalahden linnavuoren maisemat on niin hulppeat, että jo näiden maisemien vuoksi kannattaa matkustaa Sulkavalle. Kiipeä siis vuoren päälle nauttimaan maisemista! Suosittelen ajoittamaan retken niin, että olet paikalla joko auringonnousun tai -laskun aikaan. Syksy on erinomainen aika ihailla täällä auringonlaskuja, sillä silloin aurinko ei karkaa liian kaus metsikköön.
Sulkavan linnavuori
Sulkavan linnavuori
Jos sinulla on seikkailumieltä ja haluat kokea sekä auringonnousun että -laskun, ota retkelle mukaan teltta tai riippumatto.

Linnavuoren grillikatokselta vie polku myös rantaan, missä sijaitsevat venelaiturit. Myös täällä linnavuoren alapuolella kannattaa käydä ihmettelemässä komeita kallioita ja luolamuodostelmia.

 • Vilkaharjun luontopolku, noin 5 kilometrin päässä Sulkavan keskustasta, on kiva kaksiosainen polku, jonka varrella kulkija pääsee ihmettelemään mm. yhtä Suomen suurimpaa siirtolohkaretta, Salpalinjan puolustuslinnoitukseen kuuluvaa panssariestettä ja taisteluhautaa sekä kirkasta Pöllälampea. Pidemmän reitin (3,6km) varrella sijaitsee myös kiva laavu järven rannalla.
Vilkaharjun luontopolku
Maisema Vilkaharjun luontopolun varrelta.
 • Annikinniemi komean Vekarasalmen sillan läheisyydessä on myös ihastuttava koko perheen retkikohde. Parkkipaikalta Annikinniemen laavulle on matkaa noin 350 metriä. Laavulta johtaa myös polku kauniin Annikinlammen ympäri. Jo reitti läpi Vilkaharjun Annikinniemelle on kokemisen arvoinen!

5. Kansallisromanttinen Punkaharju – romantikon luontokohde

Punkaharju

Romantikko valitsee luontokohteekseen iki-ihanan kansallisromanttisen Punkaharjun. Romanttinen elämys täydellistyy, kun yöpyy vaaleanpunaisessa unelmassa eli Saimi Hoyerin emännöimässä super viehättävässä Hotelli Punkaharjussa.

Hotelli Punkaharju

Täältä on ihana tehdä retkiä Punkaharjun lumoaviin luontokohteisiin.
Sisällytä luontolomaasi ainakin nämä ihanat luontohelmet:

 • Punkaharjun puulajipuisto, jossa voit bongata yli 100 puulajia.
 • Kokonharjun luontopolku, joka johdattaa keskelle aarnimetsää.
 • Karjalankallion laavu ja ne täydelliset rantakalliot, jotka kutsuvat levittämään piknikviltin ja korkkaamaan retkiskumpan.
 • Topeliuksen polku, joka kuljettaa Runebergin jalanjäljillä mm. Runebergin kummulle.
 • Pususilta – erityisesti rakastavaisten valinta♡!

Punkaharjulla voit tietysti hypätä myös fillarin selkään. Itse asiassa Punkaharju on oikea maastopyöräilijän mekka, sillä täällä kulkee maastoryöräreittejä hienoissa maisemissa jopa 100 kilometrin verran.

Kurkkaa lisätietoja maastopyöräilystä Punkaharjulla täältä.

topeliuksenpolku

Kiinnostava vaihtoehto on myös lähteä tutkimaan Punkaharjun luontoa islanninhevosen selässä. Punkaharjulla sijaitsee nimittäin Aurinkolaukan talli, joka järjestää ohjattuja ratsastusretkiä Punkaharjun harjuteillä ja metsäreiteillä.
Lisätietoja löydät täältä.

Lue lisää Punkaharjun tarjoamista mahdollisuuksista täältä:
Punkaharju – taidetta, luontoelämyksiä ja gourmet-nautintoja kansallismaisemassa

6. Siikalahden lintujärvi – lintubongarin ykkösvalinta

Siikalahden lintujärvi

Parikkalan Siikalahti, noin tunnin ajomatkan päässä Savonlinnan keskustasta, on yksi Suomen arvokkaimmista lintukosteikoista. Tämä on mielenkiintoinen luontokohde, jossa pääsee tarkkailemaan lintuja kahdesta lintutornista, piilokojusta ja katselulavalta. Täällä on tavattu satoja lintu- ja kasvilajeja, joista osa on erittäin harvinaisia. Kevät on tietysti täällä lintutarkkailijan kulta-aikaa, sillä silloin lintutorneista voi parhaimpana muuttopäivänä nähdä jopa kymmeniätuhansia pohjoiseen muuttavia arktisia vesilintuja.

Vaikka vierailuajankohtanani loppukesästä lintujärvellä olikin paljon rauhallisempaa, oli siellä silti aamuvarhaisella miltei mystisen kaunis tunnelma kurkien huutojen kantautuessa sumun takaa.

Siikalahden luontotuvan näyttelyssä ja kilometrin mittaisella parkkipaikalta kosteikolle johtavalla luontopolulla on lajiesittelyjä ja tietoa kosteikosta. Luontotuvan näyttely on auki aina marraskuun alkuun saakka.

Luontotuvan luona on myös nuotiokatos, jossa on mukava nauttia retkieväitä.

Siikalahden lintujärvi

Lue lisää Siikalahden luonnonsuojelualueesta Luontoon.fi-sivulta.

7. Kongonsaari – seikkailijoille ja historiasta kiinnostuneille

Kongonsaari

Saimaan Pihlajavedellä sijaitseva Kongonsaari on vaikuttava yhdistelmä upeita maisemia ja suomalaista sotahistoriaa. Suosittelen, että jos suinkin mahdollista, lähde Kongonsaarelle yönylireissulle, sillä täällä on useampikin kiinnostava vierailukohde.

Tutustu saariretkelläsi ainakin näihin Kongon luontokohteisiin:

 • Saaren eteläpäässä sijaitsevat Salpa-aseman tukikohta ja kallioon louhitut luolat.
  • Kongonsaaren Salpa-asema on osa 1200 kilometriä pitkää Salpalinjaa, joka rakennettiin talvisodan jälkeen itärajan puolustuslinjaksi. Täällä pääsee tutustumaan sotahistoriaan kulkemalla noin puolen kilometrin mittaisen Salpa-aseman polun, joka kiertää tukikohdan ja johtaa korkealle kalliolle sekä kallioon louhittuun luolaan ja juoksuhautoihin. Korkealta kalliolta pääsee ihailemaan upeita Saimaa-maisemia.
Kongonsaari
 • Saaren itäpuolella sijaitseva Koukkuniemen laguuni.
  • Koukkuniemen laguuni on ihastuttava retkisatama veneilijöille. Täällä on kiva hiekkaranta, ja kauniilla harjulla kulkee polku, joka johtaa kirkasvetisen lammen rannalle. Koukkuniemessä on kaksi grillipaikkaa ja kuivakäymälää sekä puuvaja. Tänne on kiva tulla veneellä vaikka telttailemaan.
Kongonsaari
Kongonsaari
 • Pakarhiekka, Kongonsaaren Pakarniemen etelärannalla.
  • Pakarhiekka on retkisatama, jonne pääsee myös autolla tai vaikka polkupyörällä Kongonsaaren kapulalossin kautta, jota käytetään omatoimisesti perämoottorilla. Jo lossimatka Kongonsaareen on todellinen seikkailuelämys.

Kongonsaarelle järjestetään Savonlinnasta myös opastettuja veneretkiä. Retkiä järjestää Vuokravenho ja RIB Saimaa.

Lisäksi Activity Maker järjestää Kongolle jettisafareita, joihin kuuluu Kongonsaaren luolissa käynti ja kaupungin ympäri ajelu.

8. Laavujen kierros – maastokenkänaisten ja -miesten must-kohde

Patikointi Savonlinna

Pihlajaniemen ulkoilualue on kansallipuiston veroinen retkeilyalue melkein Savonlinnan sydämessä. Matkaa kaupungin keskustasta tänne luontokeitaaseen on vain 15 kilometriä. Täällä on useita reittivaihtoehtoja patikoijille (ja talviaikaan hiihtäjille), mutta ehkäpä se hienoin patikka on noin 13 kilometrin mittainen Laavujen kierros. Tämä reitti johdattaa Pihlajaniemen ulkoilualueen kauneimpiin maisemiin: Suurijärven, Kuikkalammen ja Mustalammen rannalle, hulppeisiin kallio- ja järvimaisemiin sekä ihastuttaville laavuille.

Patikointi Savonlinna
Patikointi Savonlinna

Reitti alkaa Tervastuvalta ja vie läpi vaihtelevakulkuisen maaston laavulta laavulle. Reitille osuvat Tervastuvan lisäksi Kollaan laavu, Kuikankolon laavu sekä Mustalammen laavu. Myös Soininmäen upeat maisemat ja ihastuttava Kuikkalampi ovat reitin varrella.
Reitin kiertämiseen kannattaa varata reilusti aikaa, noin 5 – 7 tuntia. Reitin varrella on mahdollista myös yöpyä Kuinkankolon ja Mustalammen laavuilla.

Patikointi Savonlinna
Patikointi Savonlinna

Lue tarkempi kuvaus reitistä ja kurkkaa reitin kartta täältä:
OutdoorActive: Laavujen kierros

(Huom. Karttasovellus on suositeltavaa ottaa mukaan, sillä juuri tätä reittiä ei ole merkitty maastoon. Reitti kuitenkin kulkee selkeästi merkityillä poluilla.)

Näitä Pihlajaniemen ulkoilualueen reittejä ja laavuja ylläpitää ansiokkaasti Olavinretkeilijät.

Jos tämä 13 kilometrin lenkki tuntuu liian pitkältä, myös 7 kilometrin mittainen Suurijärven kierros on kiertämisen arvoinen!

Lisää tietoa Suurijärven reitistä löydät täältä:
OutdoorActive: Suurijärven kierros

9. Savonlinnan suloiset saaret – pieniä tutkimusmatkoja kaipaaville

Sulosaari
Sulosaari sijaitsee kivenheiton päässä Savonlinnan keskustasta.

Sulosaari, Pyttysaari, Paskosaari, Iso-Kankainen, Uuraasaari, Suuri-Simuna…
Savonlinnan kaupungin ympärillä on lukemattomia ihastuttavia pikku saaria, jotka odottavat tutkimista. Itse asiassa Savonlinnan kaupunkikin on rakennettu saarille, joten täällä upeat Saimaa-maisemat ovat aina läsnä.

Osaan Saimaan suloisista saarista pääsee jalan. Retkeilysaarista helpoiten saavutettavissa on Sulosaari, jonne johtaa kaunis kaarisilta heti Kasinosaaren takaa, eli melkein keskeltä kaupunkia! Sulosaari on oiva paikka ihailla auringonlaskuja tai vaikka revontulia! Kesäisin Sulosaaressa herkutellaan pitsihuvila Kalliolinnan maistuvilla letuilla tai grillataan omat makkarat saaressa sijaitsevalla laavulla.

Sulosaaressa viihtyy muuten kaupungin oma maskottikin, citynorppa Sulo.

saimaannorppa
Citynorppa Sulo on Sulosaaren vakikävijöitä.

Toinen helposti saavutettavista retkisaarista on Pyttysaari, jonne johtaa Laitaatsillan tuntumasta pengertie. Myös Pyttysaari on suosittu paikka auringonlaskun ihailuun.

Pyttysaari

Jos hyppäät sup-laudalle, kanoottiin tai veneen kyytiin, vaihtoehdot ovat lukemattomat. Sup-laudalla melot vaikka Uuraanpäähän, missä tulistelun ohessa voi ihailla vastarannalla häämöttävää Olavinlinnaa tai ohi lipuvia veneitä.

Hieman kauempana, kanootti- tai venematkan päässä Savonlinnan keskustasta sijaitsee Paskosaari, joka on yksi minun saarisuosikeistani. Tämä on nimittäin aivan ihastutttava saari telttailuun.

Paskosaari
Maisema Paskosaaresta.

Myös Iso-Kankainen on täydellinen retkisaari. Täällä on useampikin nuotiopaikka, joista yksi on katettu, joten saarella tulistelu onnistuu sateisenakin päivänä. Saaressa on jopa ihastuttava 2,3 kilometrin mittainen luontopolku, joka johdattaa läpi vehreän metsämaiseman ja kangasmetsän korkealle harjulle, mistä voi nähdä Saimaan pilkahtelevan huojuvien mäntyjen takaa sekä jääkauden jättämiä merkkejä: suppia ja vanhoja rantapenkkoja.

Iso-Kankainen

Tiesitkö muuten, että Savonlinnassa on kesäaikaan käytössä Sääminkiseuran kaupunkiveneet, joita saa lainata ilmaiseksi (kolmeksi tunniksi päivässä)?
Kurkkaa lisätietoja Sääminkiveneistä täältä.

Lisää Saimaan suloisista saarista löydät tietoa Visit Savonlinnan sivuilta: Saarihyppelyä Saimaalla

Ai niin, melkein unohdin. Savonlinnassa sieniin hurahtaneita hemmotellaan ihan huimalla retkipaketilla. Punkaharjun ihana Saimi nimittäin järjestää yhdessä Savonlinna-risteilyjen kanssa sieniristeilyjä Savonlinnan seudun saarille. Täytyy sanoa, että syksyinen sieniristeily on ollut yksi tämän syksyn huippuretkistäni!

sieniristeily Saimaalla

Sieniristeilyistä ja muista Hotelli Punkaharjun järjestämistä tapahtumista löydät ajantasaista infoa täältä.

10. Puruveden Mantsi – erikoisuuksien etsijöille

Mantsin matalikko

Jos haluat kokea jotain todella erikoista, valintasi on Mantsin matala. Mantsi on hiekkasärkkä, joka sijaitsee keskellä järvenselkää, tarkemmin sanottuna Puruveden Hummonselkää. Matalan veden aikaan hiekkasärkkä on selvästi näkyvissä ja sillä pääsee kävelemään jopa kastelematta jalkojaan, mutta minun Matsilla käydessäni vesi oli sen verran korkealla, että oli riisuttava kengät jalasta ja rullattava mekon helma / lahkeet ylös, jos mieli seikkailemaan tälle uskomattomalle särkälle.

Mantsin matalikko

Mantsiin pääsee tutustumaan helposti retkellä, joita Puruvedellä järjestää kesälahtelainen ammattikalastajista koostuva kalastusosuuskunta Lumimuutos. Tyypillisesti retkiohjelmaan kuuluu Mantsin lisäksi tutustuminen Tiirosaareen ja Vakankalliolle, jotka ovat tiirojen ja selkälokkien pesimäalueita; Poroniemeen, jossa päästään ihmettelemään rantakalliossa sijaitsevaa mahdollista kalliomaalausta; Käräjäkallioille, eli luotoon, joka on mainittu historiankirjoissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1323 Pähkinäsaaren rauhan yhtenä rajamerkkinä ja josta on tullut tärkeä rajapyykki useiden Suomen historiaan liittyvien rajakäyntien yhteydessä; sekä Linnasaareen, jossa nautitaan nuotiokahveista upeissa maisemissa.

Huom.! Kesällä 2022 Lumimuutos ei järjestä retkiä Puruvedelle, mutta sen sijaan Vision Saimaa järjestää monenlaisia luonto- ja valokuvausretkiä niin Puruvedelle kuin Savonlinnan kansalliseen kaupunkipuistoon, Linnansaaren kansallispuistoon ja Pihajavedelle.

Saimaan salaiset luontokohteet – niille jotka kulkevat omia polkujaan

Norppa-majat Saimaalla

Toki Saimaalla on paljon muutakin ihanaa, pieniä salaisia luontokohteita, sellaisia, joilla ei ole nimeä – joita ei ole merkitty karttoihin. Niitä saattaa tulla vastaan yllättäen, kun vain uskaltaa poiketa valmiiksi tallotuilta poluilta.

Esimerkiksi monilla pienillä mökkiyrittäjillä on vuokramökkien lisäksi tarjota todellista luontoluksusta, pieniä luontohelmiä, jonne juuri kukaan ei ole osannut eksyä.

Saimaan parhaita paloja, niitä salaisia helmiä, tarjoilee muun muassa Saimaan maaseutuhelmet, seitsemän yrittäjän yhteisö, joka kuvailee itseään näin:

 • Seitsemän maaseutukohdetta Pihlajaveden ja Puruveden rannoilla Punkaharjun ja Savonlinnan seudulla Etelä-Savossa.
 • 46 omarantaista huvilaa, 1 leirintäalue.
 • Perheyrityksiä suurella sydämellä – asiakas on meille aina ykkönen.
 • Kotieläimiä, käyntikohteita ja persoonallisia tarinoita maaseudun helmasta.
 • Luontoa, rauhaa, hiljaisuutta ja turvallisuutta.
 • Aktiviteetteja yhdessä ja erikseen.
 • 9 km luonnonkaunista rantaviivaa, 700 hehtaaria raikasta metsämaastoa ja riittävästi kauniita peltomaisemia.

Minulle näistä Saimaan maaseutuhelmistä tutuin ja rakkain on Norppa-Majat – luontoparatiisi täällä Pihlajaveden rannalla.

Parasta täällä on hiljaisuus, mielettömät Saimaa-maisemat, oma luontopolku, jonka pitkokset vievät läpi suloisen suon ja jonka varrella odottaa laavu rannassa, jossa norpankin olen nähnyt viihtyvän, sekä tietysti tähdet – miljoonat tähdet.

Saimaan luontokohteet

Tämän kesän ja tutkimusretkieni jälkeen olen taas entistä enemmän rakastunut Saimaaseen ja Savonlinnan seutuun. Täällä, uskomattoman kauniin luonnon keskellä, on helppo olla onnellinen.

Terveisin Heidi täältä Saimaan rannalta

Lue lisää Saimaan ja Savonlinnan seudun mahdollisuuksista Visit Savonlinnan sivuilta


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2022 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

21 Comments

 • Menninkäinen
  27.9.2020 at 11:14

  Onpa huikeita paikkoja ja maisemia. Meiltäkin voisi mainiosti tehdä esim. viikonloppureissun Savonlinnan suuntaan, vaan eipä ole (vielä) saatu aikaan. Haluaisin paikkaan, mistä löytyisi läheltä useampi käyntikohde (luontoreittejä) ja tietysti mikä olisi koiraystävällinen. Ja tietysti olisi ihana bongata ne norpat… <3

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   27.9.2020 at 12:42

   Kiitos?. Nythän minä muistin, että minun pitikin tähän jutun loppuun tehdä vielä kartta, jolle lisäisin nämä luontokohteet, olisi ehkä vielä helpompi suunnitella sitten lomareissua tänne Saimaalle. Yritän pian ehtiä (tai siis mies on meidän karttavastaava, joten pitää antaa kartanteko hälle iltatehtäväksi…) Norppien bongaus on tosiaan helpointa keväällä, mutta kyllä niitä saattaa syksylläkin nähdä. Saimi juuri sieniristeilyllä kertoi, että aiemmalla sieniristeilyllä olivat nähneet norpan, vai muistanko oikein, että sanoi, että näkivät jopa kolme norppaa!
   Norppa-Majoillekin on koirulit tervetulleita, ja on täällä ne omat luontopolut (kaupunkiin reilut 3o km). Punkaharjun suunnalla on myös paljon mökkivaihtoehtoja. Jos taas haluaa majoittua keskustan tuntumassa, niin tosiaan Pihlajaniemen ulkoilualue ois koiran kanssa retkeilyyn upea! Varmasti siellä riittäisi polkuja useammallekin päivälle.

   Reply
 • Tämä oli todella mielenkiintoinen listaus, jonka laitan ensi kevättä/kesää varten talteen. Koloveden ja Linnansaaren kansallispuistoissa ollaan käyty ja myös Punkaharjun kauniita reittejä kiertämässä, mutta paljon oli uusia ja kiinnostavia kohteita. Ja vau, olet päässyt suunnittelemaan patikkareitin! Kiinnostaisi kuulla, miten tuollainen projekti oikein etenee ja mitä kaikkea se pitää sisällään.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   29.9.2020 at 20:54

   Mahtavaa, tervetuloa siis ensi keväänä/kesänä retkeilemään Savonlinnan suunnalle. Oli tosiaan upeaa päästä suunnittelmaan myös uusia patikkareittejä tänne. Alun perinhän minun tehtävä oli kuvata reittejä ja kirjoittaa reittikuvauksia OutdoorActiveen jo olemassa olevista reiteistä, mutta keksin sitten, että mehän tarvitaan tänne Savonlinnaan myös ympyräreittejä. Niinpä suunnittelin kaksi ympyräreittiä, tämän pitemmän Laavujen kierroksen ja lyhyemmän Suurijärven kierroksen, paikkoihin , jotka olin kesän aikana huomannut erityisen hienoiksi. Täällä kulki jo ennestää polut, joten polkuja minun ei sentään tarvinnut ruveta tallomaan?. Meillä on Savonlinnassa menossa nyt muitakin hankkeita kuin SavonlinnaLive!, jolle minä olen tehnyt töitä, niin saatiin Kyliltä Kylille – hankkeen puitteissa tilaisuus saada reiteille kyltit ja kartat, joten nekin pitäisi jossain vaiheessa sitten tulla reitille.

   Reply
 • Mari/Kodinvaihtaja
  27.9.2020 at 17:06

  Olen menossa nyt lokakuussa Linnansaareen ja Kolovedelle. En toki melomaan enää. Ihanan fiiliskuvauksen sain tästä.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   29.9.2020 at 20:55

   Ihania syksyisiä retkiä sinulle meidän upeisiin kansallispuistoihin!

   Reply
 • Paratiisireportteri
  28.9.2020 at 04:41

  Nyt oli kyllä aivan upea postaus! Huikeita kuvia ja upeita paikkoja, joista monet ainakin minulle aivan uusia. Tällaista olen kaivannutkin, kun olen miettinyt, että miten Saimaan voisi kokea parhaimmillaan. Suurkiitos!!!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   29.9.2020 at 20:57

   Voi kiitos! Tosi kiva kuulla, että tykkäsit. Monet näistä oli tosiaan minullekin ihan uusia tuttavuuksia, vaikka olenkin täällä jo 10 vuotta asunut. Jostain syystä on tullut reissattua enemmän Suomen rajojen ulkopuolella. Olikin siis jo aika keskittyä omaan kotiseutuun – ja yllättyä positiivisesti.

   Reply
 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  29.9.2020 at 17:27

  Jukrat sentään, miten upeita kuvia! <3 Tarvitsee itsekin laittaa nuo seudut kyllä muistiin, kun on aika miettiä tulevia seikkailuja kotimassa.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   29.9.2020 at 20:58

   Voi kiitos Eveliina! Ja tulehan ihmeessä lomailemaan ja seikkailemaan tänne Saimaalle!

   Reply
 • Arja/ Elämänmakuisia matkoja
  29.9.2020 at 18:28

  Kiitos, ihan mielettömän kattava kuvaus ihania luontokohteita ja useimmat vielä veden äärellä! Huippua, tämä täytyy pitää tallessa tulevaisuutta varten ?

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   29.9.2020 at 21:00

   Kiitos! Kyllähän tämä juttu vähän venähti… Mutta kun missään ei ollut olemassa tällaista listausta meidän upeista luontokohteista, niin pitihän se tehdä, kun koko kesän näitä kiersin ja kuvasin. Ja tervetuloa Saimaalle ja Savonlinnaan kokemaan meidän upeat luontokohteet itse!

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  1.10.2020 at 02:46

  Hurjan kauniita kohteita ja mielettömiä kuvia. Ei ollut kuin yksi kohde tuttu eli Punkaharju. Ehkä ulkomailla asuminen on ihan hyvä tekosyy. Mutta varmasti pistän nämä korvan taakse seuraavaa Suomen reissua varten!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   2.10.2020 at 16:02

   No Punkaharju onkin ihana♡. Mutta ehkäpä seuraavalla Suomen-reissulla tulet kokemaan jonkin toisenkin meidän luontohelmistä.

   Reply
 • Anna K. - Kaukaa haettua
  3.10.2020 at 11:40

  Tunnustuksen aika: en ole käynyt näistä yhdessäkään. Lapsena kuitenkin asuin järven rannalla joka käsittääkseni liittyi toisten järvien kautta Saimaaseen. Mutta meillä ei ollut autoa, eikä mulla ole edelleenkään, mikä vaikeuttaa kotimaan matkailua. Haluaisin kyllä tosi kovasti näihin maisemiin! Upeita kuvia!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   5.10.2020 at 12:49

   Autottomuus tietysti hieman aina hankaloittaa joihinkin luontokohteisiin pääsyä mutta onneksi osaan näistä listaamistani kohteista pääsee näppärästi myös julkisilla – ja moniin tehdään Savonlinnasta myös retkiä. Esimerkiksi Punkaharjulle – keskelle upeimpia harjumaisemia – vie Savonlinnan keskustasta kiskobussi ja lipun hinta taitaa olla vain muutaman euron.

   Reply
 • Upeita kuvia upeista kohteista. Useasti olen tuolle suunnalle halajanut mutta vielä en ole ehtinyt. Ehkäpä vielä.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   5.10.2020 at 12:50

   Nyt kun maailmalle ei pääse, on hyvä aika tutustua Suomen upeimpiin kohteisiin – eli tervetuloa tänne Saimaalle! Täällä on kaunista ympäri vuoden♡.

   Reply
 • Martta / Martan matkassa
  3.10.2020 at 23:05

  Aivan upeita kuvia ja mahtavia paikkoja! Alue on minulle vierasta, ainoastaan Punkaharjulla olen käynyt, toissa kesänä, mutta silloinkin oli pikainen vierailu. Ratsastus Punkaharjulla on ollut pitkään mielessä. Saimaa kiinnostaa kovasti ja olisi ihan huikeaa päästä näkemään noita norppia. Täytyypä pistää tästä hyvät vinkit talteen, nyt kun länsi- ja itä-Suomi on käyty, niin ensi kesänä voisi olla Keski-Suomi ja Saimaa.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   5.10.2020 at 12:53

   Tervetuloa vaan tänne Saimaalle. Itse asiassa me ollaan ihan täällä Itä-Suomessa, mutta ei täältä Keski-Suomeenkaan mahdoton matka ole.

   Reply
 • musta keittiöallas
  6.10.2020 at 07:35

  Hei! Lets vierailla toisillamme. Rakastan blogiasi muuten

  Reply

Leave a Reply