Menu

Oravi – rauhaa rakastavan talviretkeilijän keidas Saimaalla

Updated 17.2.2021

Talvinen Oravi Saimaan rannalla on pieni arktinen paratiisi, jossa hemmotellaan rauhaa rakastavaa talviretkeilijää. Jokaisena lomapäivänä voi kokea jotain uutta: yhtenä päivänä voi hypätä lumikengille ja lähteä Linnansaaren kansallipuiston rauhaan – koskemattomille poluille; toisena päivänä voi ottaa alle potkukelkan tai retkiluistimet ja viilettää läpi jäisen Saimaan hoidettua rataa vaikka Järvisydämeen asti; tai voi pilkkiä avannosta ahvenia – tai sitten pimeän tullen mateita; voi hypätä uikkareissa avantoon ja juosta kipittää tuulispäänä avannosta saunan lämpöön – tai jos kylmä kauhistuttaa mutta hyytävä Saimaa houkuttaa, voi pukeutua lämpimään kelluntapukuun, kävellä pitkin jään reunaa, kunnes humpsahtaa jäihin kellumaan; voi mukavasti istua reen kyytiin, joka vie Linnansaareen, missä voi nautiskella tulen ääressä retkieväitä ja lumoutua hiljaisuudesta; tai voi osallistua moottorikelkkasafarille, jos tykkää vauhdin hurmasta.

Minä koen kaiken tämän ja vieläkin enemmän.

Aurorahut Saimaa

Yhteistyössä Visit Savonlinna, Luonto Saimaa -hanke &
Saimaa Holiday Oravi


Koen tuhannet tähdet kirkkaana talviyönä keskellä jäistä Saimaata. Pääsen seuraamaan, kun paikalliset kalastajat varmoin ottein nostavat katiskan, joka notkuu mateiden painosta. Avantouinnin jälkeen en vain nauti lämpöisistä löylyistä vaan nautiskelen melkein hurmoksessa siitä, kun pitkän retkipäivän jälkeen saunajooga vähitellen sulattaa jäsenistä kaikki jännitykset ja pinteet.

Entäs ne kaikki herkkupadat, joiden äärelle minä pääsen. Paikallisia aitoja makuja, juuri pyydettyä kalaa – avannosta suoraan lautaselle. Oravissa todella osataan hemmotella.

Ai niin, yksi juttu vielä: kohtasin minä muuten tällä reissulla porojakin!

Oravin Aurora Hut – arktista eksotiikkaa Saimaan jäällä

Oravissa ei tarvitse tyytyä perinteiseen majoitusratkaisuun – jos sellaista ei halua. Toki tarjolla on vuokramökkejä Saimaan rannalla ja huoneistoja Oravin Apartments huoneistohotellissa perinteisiä mukavuuksia kaipaavalle, mutta minua houkuttelee enemmän uusi ja eksoottinen. Niinpä Oravin Aurora Hut on minun valintani.

Oravin Aurora Hut sijaitsee keskellä kaikkein kauneinta Saimaata.

Täällä järven jäällä – keskellä ei mitään, mutta kuitenkin turvallisen näkömatkan päässä rannasta – voi kokea talven todellisen eksotiikan: tuhannet tähdet, jalkojen alla paukkuvan jään ja auringon häikäisevän valon jään pinnalla.

Revontuliöinä onnekas pääsee ihailemaan reposia suoraan Hutin maisemaikkunoista.

Lue lisää Oravin Aurora Hutista täältä ja varaa oma arktinen elämyksesi.

Linnansaaren kansallispuisto – elämyksiä jäällä ja saaressa

Linnansaaren kansallispuisto, jonne on helppo tehdä retkiä Oravista, lienee useimmille tuttu norpistaan ja upeista melontamahdollisuuksistaan. Mutta sopii tämä kansallispuisto täydellisesti myös talviretkeilyyn, vaikka norpat pysyttelevätkin nyt piiloissaan.

Oravista Linnansaaren kansallispuistoon voi potkutella vaikka perinteiseen tyyliin potkurilla. Jo matka on ihana elämys, varsinkin aurinkoisena pakkaspäivänä.

Parasta on, kun kesken potkuttelun bongaa paikallisia kalamiehiä ja pääsee seuraamaan, kuinka katiskalla pyydetään mateita.

Kalastuksen ystäville Oravi järjestää myös erilaisia opastettuja talvikalastusretkiä.
Lue niistä lisää täältä.

talvikalastus Saimaalla

Linnansaaren kansallispuiston pääsaari Linnansaari, joka kesällä on suosittu retkeily- ja telttailukohde, on talvella helppo saavuttaa ihan kävellenkin. Kävelymatka ajettua talvireittiä pitkin kestää noin tunnin.

Jos kaipaa potkukelkkaa tai apostolinkyytiä kepeämpää vaihtoehtoa, voi Oravista napata rekikyydin, joka lähtee päivittäin klo 10.00. Lue lisää rekiretkestä täältä.

Voit myös tilata rekitaksin! Rekitaksi Oravista Linnansaareen maksaa 15 €/hlö/suunta, minimi 45€/ryhmä. Rekeen mahtuu yhteensä 8 innokasta retkeilijää.

Linnansaareen kulkee myös – jäätilanteen salliessa – jääreitti, jota voi viiletää retkiluistimilla tai kicksparkeilla.

Me päädymme menemään Linnansaareen leppoisasti rekitaksilla ja palaamme takaisin Oraviin reippaasti kävellen ja lumista maisemaa ihaillen. Nähdäänpä me matkan varrella tuoreet hirvenjälketkin ja saukon ja minkin jäähän jättämät viestit.

Huom. Linnansaaren kansallipuistossa voi kulkea vain merkatuilla reiteillä oman turvallisuuden sekä norpan pesimärauhan vuoksi!

Linnansaari tarjoaa lumikenkänautintoja

Linnansaareen kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan lumikengät, sillä lumikenkäily Linnansaaren rauhassa on ikimuistoinen kokemus! Helppo mutta mukavan vaihteleva reitti on kahden kilometrin mittainen Linnonpolku.

Me hyppäämme lumikenkiin Sammakkoniemen leirintäalueella ja lähdemme seuraamaan oransseja reittimerkkejä. Aurinko saa hangen hohtamaan vitivalkoisena, niin että silmiä sirisyttää ja voin jo melkein tuntea auringon lämmön poskillani. Polku on paksun koskemattoman lumivaipan peitossa. Ilman lumikenkiä täällä ei oikein pärjäisikään. Uskomatonta, miten hiljaista ja rauhallista täällä on. Jossain korkealla nakuttaa tikka, ja jänöjussi on hyppinyt polun vieruksen kuviolliseksi. Törmäämmepä me hirvenkin jälkiin, mutta muita retkeilijöitä polulle ei ole eksynyt pitkiin.

Lumikenkäily Linnasaaressa on niin ihana kokemus, että luulen, että minun on vielä tehtävä Linnasaareen toinenkin reissu ennen lumien sulamista. Haluaisin nimittäin kiertää lumikengillä koko 7 kilometrin mittaisen rengaspolun, joka vie Linnavuoren näköalapaikalle.

(Minun kesäisestä Linnansaari-postauksesta näet, miltä siellä näyttää kesällä. Nyt haluaisinkin selvittää, miltä siellä näyttää talvella.)

Lumikenkäretken jälkeen teemme tulet Sammakkoniemen leirintäalueen tulentekopaikalla. Oravin ihana Miisa keittää meille taivaallista kalakeittoa, jota kauhomme nälkäisinä suihimme. Jälkikuoaksi paistamme letut, jotka ovat kuin pala taivasta. Voi tätä ulkoilmaelämän auvoa ♡.

Saunajoogaa ja avantouintia Oravissa

Pakkasen pureman retkipäivän jälkeen on ihana päästä puusaunan lempeisiin löylyihin. Mutta vieläkin parempi saunaelämyksestä tulee, kun ennen löylyä – ja löylyjen välissä – käyn hakemassa avannosta pussillisen – tai ehkä sittenkin säkillisen – endorfiineja!

Oravissa on mahdollisuus osallistua myös saunajoogatunnille. Tällä kertaa saunajooga tulee todella tarpeeseen, ja se tekee ihmeitä: Miisan ohjauksessa edellisen yön valvottanut hermopinne katoaa ja joogan, avantouinnin ja löylyjen jälkeen olen taas valmis uusiin urotekoihin – tai ainakin elämykselliseen yöhön paukkuvan pakkasen ja tähtitaivaan alla Aurora Hutissa.

Jääkelluntaa ja pimeäkalastusta – Oravin erilaiset talvielämykset

Oletko koskaan miettinyt, miltä tuntuisi tippua jäihin? Tai miltä tuntuisi yrittää kömpiä jäiden seasta takaisin kuiville? Oravin kanavassa tätä pääsee turvallisesti testaamaan lämmin kelluntapuku ja pelastusliivit päällä.

Arktinen jääkellunta on jännittävä kerran elämässä -kokemus. Tai itse asiassa se on sen verran hauskaa (tosin vähän myös jännittävän pelottavaa), että voisin kokea sen toisenkin kerran. Oravissa jääkellunnan erikoisuus on se, että me emme pelkästään kellu avoimessa vedessä vaan pääsemme kävelemään jäätä pitkin, kunnes se antaa periksi ja humps.

Tosin jostain syystä minun jalkojeni alla jää ei meinaa pettää millään, vaikka poljen jäätä voimalla.

Oravi jaakellunta

Lopulta jää kuitenkin antaa periksi ja humpsahdan avannon hyytävään syleilyyn.

arktinen kellunta Oravi

Illan pimetessä Oravin iloinen opas Joonas lähtee opastamaan meitä mateiden pilkkimisessä. Mateitahan pilkitään tyypillisesti pimeässä. Mitä myrskyisämpi sää, sitä parempi, meille kerrotaan.

Istumme jokainen oman pilkkireikämme äärellä, ja ympärillä on vain hiljaisuutta ja pimeyttä. Uskon, että monelle tämä voi olla hyvinkin meditatiivinen kokemus.

Minulle reilu puoli tuntia riittää. Sitten tulen levottomaksi. Onneksi voin purkaa liikaa energiaa kairaamalla uusia pilkkireikiä.

Saimaa_talvikalastus

Kalaonneni on tällä kertaa yhtä hyvä kuin tavallista. Onneksi ilta-ateriamme ei kuitenkaan ole minun kalasaaliini varassa!

Jos sinä haluat kokeilla onneasi madepilkillä, voit osallistua Oravin järjestämälle pilkkiretkelle ystäviesi kanssa.
Katso lisätiedot täältä.

Houseboat Villa – luksusta (jäätyneillä) laineilla

Jos kaipaat lomallasi majoitukselta jotain erityistä, mutta Aurora Hut tuntuu liian erämeiningiltä, niin entä jos kokeilisitkin Houseboat Villaa?

Houseboat_BigCat

Minusta tässä Houseboat Villan Big Catissa parasta on valtavan kokoiset terassit, suuret maisemaikkunat ja puusauna, jossa on ehkä upein katto, mitä olen missään saunassa nähnyt!

Jonkun muun mielestä parasta olisi ehkä Big Catin kotiteatterijärjestelmä ja huippu äänentoisto. Yhtä kaikki, Big Cat on tehty helppoon ja leppoisaan luksuslomailuun. Täällä todellakin viihtyisi helposti pitemmänkin aikaa!

HouseBoat_Oravi

Talvella terassilta aukeaa kaunis luminen maisema, mutta voin vain kuvitella, miten ihana Big Catissa olisikaan kesällä, ainakin jos sen saisi parkkiin johonkin rauhaisaan paikkaan keskelle kauneinta Saimaa-maisemaa.

Meidän Oravi-loma täydellistyy, kun saavumme päivän arktisten elämysten jälkeen Big Catille, jossa meitä odottaa lämmitetty sauna ja herkullinen kala-ateria: alkupalaksi salaattia, jossa on pieniä haukipullia, ja pääruoaksi ehkäpä parasta madekeittoa, jota olen koskaan saanut.

Vinkki! Maista madekeittoa shampanjan kanssa. On aika taivaallista!

Lue lisää Oravin Houseboat Villasta ja varaa oma luksusyösi jäätyneillä laineilla täältä.

Poroja Saimaalla!

Oravi-loman suloisimmat oli tietysti nämä – Porokylän ihastuttavat kuusamolaiset porot, jotka viettävät talvea Saimaalla. Aina ei siis tarvitse lähteä Lappiin asti päästäkseen näkemään poroja!

Nämä suloiset porot asuvat siis Rantasalmen Porosalmella, Oravin uudessa toimipisteessä. Porokylän poroja pääsee ihastelemaan ja syöttämää niille jäkälää opastetuilla retkillä.
Lue lisää Porokylän retkistä täältä.

Myös useimmat Oravin moottorikelkkasafarit lähtevät Porokylästä. Me yhdistimmekin pororetkeen maisemasafarin moottorikelkoilla. Ehkä voit aavistaa, kumpi näistä aktiviteeteista oli enemmän minun mieleeni ja kumpi mieheni.

Muutama talvinen viikonloppu Oravissa osoittaa, että Oravi on paljon enemmän kuin norppa- ja melontakohde.

Olen viime vuosina palannut Oraviin aina keväisin bongailemaan norppia ja kesäisin retkeilemään Linnansaaressa, mutta luulenpa, että tämän talven jälkeen Oravista tulee myös minun talvikohteeni, jonne on palattava yhä uudestaan – sillä Oravin talvi on ihana. Paljon ihanampi – ja monipuolisempi – kuin olisin osannut aavistaakaan.

Kiitos Saimaa Holiday Oravi ihanista elämyksistä, ja kiitos ihanat retkiystäväni Travellover-blogin Annika ja oma kultani (ja maailman paras kuvausassistenttini), että olitte jakamassa näitä arktisia elämyksiä kanssani ♡.

Lue myös ihanan retkiystäväni Annikan Oravi-kokemuksista: Oravi aktiiviselle nautiskelijalle


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2021 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

6 Comments

 • Menninkäinen
  15.2.2021 at 23:42

  Sarjassamme mukavuudenhaluisen outoja kysymyksiä: Oliko tossa aurora hutissa vessaa?

  Tollasta kelluntaelämystä oon miettinyt minäkin, sitä pääsisi ihan 10 km päästä kotoa – Vierumäen Urheiluopistolla testaamaan. Vois olla jännää; etenkin, jos tolleen jään läpi humpsahtelee kelluvilleen!

  Ihania elämyksiä olet taas päässyt testailemaan!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   16.2.2021 at 08:32

   Kiitos Menninkäinen kommentistasi. Tämä olikin tosi oleellinen kysymys! Myös minä olen mukavuudenhaluinen, vaikka kesällä tykkäänkin telttailla. Talvipakkasella keskellä jäätä vessa on kyllä tärkeä! Ja onneksi Aurora Hutissa on vessa, pieni tosin, mutta kyllä se lyhyeen lomailuun riittää. Hutissa on myös keittoliesi, missä voi vaikka pienet pöperöt keitellä.

   Oraviin ihastuin kyllä niin, että suunnittelen jo kolmatta talviretkeä sinne. Kaikkea en nimittäin ole ehtinyt vielä kokea.

   Mene ihmeessä kokeilemaan kelluntaa, jos siihen on niin näppärä mahdollisuus!

   Reply
 • Oltiin Linnansaaressa viime alkukesästä ja mennään taas tänä vuonna. Tuskin ehditään vierailemaan tämän talven aikana, vaikka kivalta kuulostaa kyllä talvikohteenakin ja uskon, että on muutakin kuin norppakohde. Tuo madepilkki kuulostaa hauskalta, sitä en olekaan testannut, vaikka madekoukkuja olen laitellut ja saanut saalistakin!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   17.2.2021 at 08:08

   Linnansaari on kyllä ihana – kaikkina vuodenaikoina! Tai itse asiassa en ole käynyt siellä vielä syksyllä, jotenpitääkin korjata tilanne heti ensi syksynä. Luulen, että ruska-aikaan voisi myös olla ihana. Ja ehkäpä joskus sinäkin pääset talvella käymään! Minä innostuin Oravin ja Linnansaaren talvesta niin, että kaverin kanssa on suunniteltu jo hiihtoloman perään uusi Linnansaari-retki.

   Madepilkki, jos on vaan kärsivällisyyttä istua paikallaan, on varmasti hieno kokemus. Minä olen siihen lajiin vähän turhan kärsimätön. Kalan pitäisi tarttua koukkuun viimeistään seitsemän minuutin istumisen jälkeen.

   Reply
 • Satu
  3.3.2021 at 10:48

  Upeita talvisia maisemia! Tuollainen houseboat olisikin hauska majoituspaikka. Pilkkiretki vaikuttaa myös oikein hauskalta, vaikka kävikin hassusti ja humpsahditte veteen. Mekin pitkästä aikaa kaivettiin pilkkivehkeet ja jääkairat varastosta ja käytiin pilkillä muutama viikko sitten.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   7.3.2021 at 16:21

   Kiitos Satu!
   Houseboat on tosiaan ihana luksuselämys! Joo, vähän humpsahdettiin, muttei sentään pilkkiretkellä :). Hupsahtelu oli – onneksi – ihan tarkoitettua ja oltiin siihen varustauduttu kelluntapuvuin.

   Reply

Leave a Reply