Menu

Parhaat vinkit aktiiviseen talvilomaan Saimaalla

Updated 7.4.2022

Pakkasmittari näyttää -27 astetta, kun perjantaiaamuna parkkeeraamme auton Pihlajaniemelle ja heitämme päiväreput selkään. Lumi narskuu kenkien alla, ja valkeaan pukeutuneet puut kimmeltävät aamuauringon viileässä valossa. Olen kulkenut näitä reittejä viimeksi kesän viimeisinä päivinä mutta tuntuu kuin olisin nyt tullut jonnekin ihan uuteen, kokemattomaan: lumi on muuttanut maiseman melkein tunnistamattomaksi. On kuin kulkisi pitkin satukirjan sivuja, niin satumaisen kauniilta tämä talvinen maisema näyttää.

Luonnon lumoa ihmetellessä melkein unohdan pakkaspäivän kirpeyden. Itse asiassa hurmaannun tästä retkestämme niin, että rupean janoamaan lisää. Googlettelen illat reittivaihtoehtoja, mietin retkimenuita ja ruksaan kalenteriini varatuksi tulevat retkipäivät.

Yhteistyössä Visit Savonlinna, Luonto Saimaa -hanke

Yhdelle retkelle mukaan lumikengät, toiselle sukset ja kolmannelle retkiluistimet“, suunnittelen. “Reppuun laskiaspullia, hirvenlihapyöryköitä tai voileipiä – ja tietysti termariin kaakaota ja toiseen kahvia. Parhaimmalle retkelle sujautan reppuun retkiskumpatkin. Ja tietysti aina suklaata!”

Retkeni vievät minut milloin Savonlinnan lähimetsiin, milloin Sulkavalle, Järvisydämeen, Oraviin, Linnansaaren kansallispuistoon, Taipaleenniemeen, Pellossaloon tai Punkaharjulle. Välillä retkireppu ja toppahousut saavat jäädä, kun lähden testaamaan fiinisti iltapäiväteetä tai Saimaan parasta brunssia.

Viikonloppuretkeni todella yllättävät minut.

Totta kai olen aina tiennyt, että Savonlinna on ihana kesäkaupunki, mutta miten monipuolinen ja kaunis talvikohde Savonlinnan seutu onkaan! Aivan täydellinen valinta aktiiviselle talvilomailijalle!

Ihanat talvireitit houkuttelevat lumikenkäilemään, hiihtämään tai luistelemaan Saimaa-maisemissa

Talvilomaan Saimaalla kuuluu ehdottomasti reippailu lumen koristamissa Saimaa-maisemissa. Savonlinnan seudulla onkin upeat mahdollisuudet niin lumikenkäilyyn, hiihtoon kuin retkiluisteluunkin. Suosittelen kokeilemaan näitä kaikkia!

Nauti lumikuorrutteisista poluista ja hyppää lumikengille

Savonlinnassa on helppo päästä nauttimaan talviluonnosta, sillä kaunista luontoa on ihan joka puolella. Poikkea keskustasta ainakin Onnellisten saarille. Spahotel Casinon takaa lähtee polku, joka johdattaa sinut Sulosaareen vievälle kaarisillalle. Sulosaaren ympäri vie lyhyt mutta kaunis luontopolku, jonka pystyt helposti kiertämään talvella ilman lumikenkiäkin.

Kuvien satumaisen kaunis luminen polku on taas Savonlinnan keskustan itäpuolella, Kyrönniemellä. Tämä polku johdattaa sinne, minne joulukuussa yllättäen ilmeistyi mystinen monoliitti. Monoliitti on jo kadonnut, mutta maisemat Olavinlinnan suuntaan ovat pienen retken arvoiset!

Lumikenkäilyyn Savonlinnan seudulla taas sopii täydellisesti Linnansaaren kansallispuiston pääsaari. Linnansaaressa valittavana on joko 2 kilometrin mittainen helppo Linnonpolku tai, jos haluat haastetta, 7 kilometrin mittainen rengaspolku, joka johdattaa Linnavuoren hulppeisiin maisemiin. Lumikenkäilyn jälkeen Linnasaaressa kannattaa nautiskella retkieväistä Sammakkoniemen leirintäalueen tulentekopaikalla.

Vinkki!
Linnansaareen pääset Oravista jääreittiä joko kävellen (varaa kävelyyn noin tunti), potkukelkalla (kokeile nopeaa kicksparkia) tai vaikkapa rekikyydillä!

Lue lisää Oravin ja Linnansaaren kansallispuiston monista mahdollisuuksista täältä.

Toinen loistava lumikenkäilykohde on Punkaharjun kansallismaisemassa sijaitseva Lumikenkäpuisto, jossa on jopa kahdeksan merkittyä lumikenkäreittiä. Pisin reiteistä on 6 km, ja reitti kulkee kauniissa Puulajipuistossa ja johtaa Karjalankallion laavulle.
Lisää tietoa Lumikenkäpuiston reiteistä löydät Visit Punkaharjun sivulta.

Psst. Linnansaaressa lumikenkäilyyn saat vuokrattua lumikengät Saimaa Holiday Oravista; Punkaharjulla lumikenkiä vuokraavat sekä Harjunportti että Kruunupuisto.

Minun suosikkikohteeni lumikenkäilyyn on kuitenkin Pihlajaniemen ulkoilualue vain 10 minuutin ajomatkan päässä Savonlinnan keskustasta. Löysin tämän ulko- ja luontoihmisen paratiisin kesällä 2020, jolloin suunnittelin kesätyössäni Savonlinnan Live -hankkeessa tänne muun muassa 11 kilometrin mittaisen Laavujen kierroksen.

Pihlajaniemessä minun talvisuosikkejani ovat Mustalammen laavu, Soininmäki, josta avautuu hulppeat – jopa lappimaiset – maisemat sekä Kuikankolon laavu. Yhteen pitkään retkipäivään voit yhdistää nämä kaikki. Muista pakata päiväreppuun mukaan hyvät eväät ja tulentekotarpeet.

Talviloma Saimaalla
Mustalammen laavu on ihastuttava retkikohde.

Huomioithan, että talvella Pihlajaniemen ulkoilualueella risteilee useita latuja! Kuljethan siis vain kävelyyn tarkoitettuja polkuja tai tee lumikengillä omasi äläkä tallo hiihtäjien reittejä!

Nauti jäisestä Saimaasta retkiluistellen

Kun Saimaa jäätyy, vaihdetaan kanootit ja sup-laudat retkiluistimiin. Oma menoni retkiluistimilla on vähän horjakkaa. Kaipaan kaunoluistinten piikkejä, joilla saisin potkittua vauhtia, mutta pakko tätä minunkin on kokeilla ainakin kerran talvessa, kun niin hulppeat mahdollisuudet meillä täällä Saimaalla luisteluun on. Mies yrittää näyttää, kuinka vauhtia oikeaoppisesti potkitaan ja teriä liu’utetaan pitkin jään pintaa, mutta nauruksihan se meinaa mennä.

Talviloma Saimaalla

Parhaat retkiluistelureitit Saimaalla sijaitsevat Punkaharjulla ja Linnansaaren kansallipuistossa.

Retkiluistelu Punkaharjulla

Punkaharjun retkiluistelureitistö on yksi Suomen pisimmistä. Yhteensä 16 kilometriä hoidettua luistelureittiä riittää varmasti useammallekin retkipäivälle. Me käymme nautiskelemassa luistelun hurmasta muun muassa Valkialammen lenkillä, joka sijaitsee idyllisesti kauniiden harjujen syleilyssä.

Vinkki!
Punkaharjulla retkiluistelupäivän lomassa kannattaa istahtaa hetkeksi keittolounaalle tai vohveleille Kruununpuiston rannassa sijaitsevaan viehättävään Inkeritaloon.

Lisätietoja Punkaharjun eri luistelureiteistä löydät täältä.

Retkiluistelu Oravissa ja Linnansaaren kansallispuistossa

Oravista Linnansaareen ja sieltä edelleen Järvisydämeen kulkee jopa 20 kilometrin mittainen luistelureitti, joka on todellisen luistelunystävän valinta. Luistele 20 kilometriä Oravista Järvisydämeen lounaalle ja sieltä toiset 20 kilometriä takaisin!
Jos vähempikin riittää, voit luistella vaikka Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelle (noin 5km) nautiskelemaan retkieväistä tulistelupaikalla tai letuille Linnansaaren lettukahvilaan.

Huom. Toki reitille voit lähteä myös potkukelkkaillen tai kävellen, jos luistelu ei ole sinun lempilajisi.

Talviloma Saimaalla
Oravista voit vuokrata niin perinteisiä potkureita kuin vauhdikkaampaan menoon tarkoitettuja kicksparkeja.

Katso lisätiedot Oravin ja Linnansaaren luistelureitistä ja lettukahvilan aukioloajoista täältä.

Hiihtäjän Savonlinna

Savonlinnan seudulla hemmotellaan myös hiihtäjiä lukuisilla hiihtoladuilla. 7 kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta sijaitsee Aholahden hiihtokeskus, jossa on latuja vaativillekin konkareille: on haastavia kilpalatuja sekä kuntohiihtoon sopivia reittejä. Aholahden hiihtokeskuksesta lähtevä reitti yhdistyy myös kätevästi Pihlajaniemen hiihtolatuverkostoon, joten tänne voi tulla viettämään myös leppoisaa retkipäivää hiihdellen rauhallisesti laavulta laavulle.

Minun lempparini on kuitenkin Savonlinnan itäpuolella sijaitseva Kievarinkierros leppoisassa maastossa. Kievarinkierros on 25 kilometriä pitkä janareitti, joten ees-taas hiihdettynä matkaa kertyy jopa 50 kilometriä. Reittiä ei tietenkään tarvitse urakoida yhdellä kertaa kokonaan, vaan reitille voi näppärästi lähteä useasta eri kohdasta. Voi vaikka suunnitella hiihtopäivän sen mukaan, millä laavuilla tai kodilla haluaa matkan varrella pysähdellä tulistelemaan.

Esimerkiksi Toson laavu, joka sijaitsee kivenheiton päässä varsinaiselta reitiltä, on rauhallinen pysähdyspaikka kauniin lammen rannalla.

Savonlinna laavut Talviloma Saimaalla
Toson laavu on ihastuttava taukopaikka Kievarinkierroksella.

Talvilomalla pyöräillään harjuilla ja Saimaa-maisemissa

Talviloma Saimaalla pyoraily

Ajatus talvipyöräilystä L O M A L L A ei ensi alkuun houkuta – ei sitten yhtään. Pyöräilen läpi talvet joka arkipäivä töihin, ja töistä kotiin. Satoi lunta, paukkui pakkanen, oli tiet aurattu tai ei, niin minä pyöräilen. Ja usein näinä hetkinä, kun pyörä tuntuu juuttuvan kinokseen tai sormet tuntuvat jäätyvän ohjaustankoon, mietin, että voisi olla kivempiakin tapoja (ja paikkoja) viettää talvipäiviä.

Päätän kuitenkin suostua kokeilemaan, millaista on ajaa sähköavusteisella fatbikella pakkaspäivänä. Sähköläski on toki tuttu ennestäänkin. Olenhan fillaroinut sellaisella aiemmin niin Järvisydämessä kuin Bomballakin, mutten koskaan aiemmin talvella.

Pyöräilykokemus Punkaharjun komealla Harjutiellä ja Puulajipuistossa osoittautuu kuitenkin niin riemukkaaksi kokemukseksi, että päädyn jopa haaveilemaan omasta sähköläskistä.

Retkivinkki!
Vuokraa sähköavusteinen fatbike Punkaharjun Kruunupuistosta ja ajele rauhallisesti – maisemia ihaillen – läpi lumoavan kauniin Harjutien noin neljän kilometrin matka Laukansaareen, jossa sijaitsee Puulajipuisto. Jatka sitten vielä puiston läpi Karjalankallion laavulle saakka.

Nauti Saimaan kauneimmista talvimaisemista

Kun Pihlajaniemen ulkoilualueen reitit on kierretty ja käyty ihailemassa maisemia Soininmäeltä, on aika kavuta vieläkin korkeammalle.

Maisemien ihailuun Linnavuori on oivallinen valinta. Linnavuoria Saimaalla on itse asiassa useampikin. Tunnetuimmat – ja varmasti komeimmat – maisemat tarjoilee Linnansaareen kansallispuiston Linnavuori (jonne voit tehdä lumikenkäretken Oravista) sekä Sulkavan linnavuori (toiselta nimeltä Pisamalahden linnavuori).

Sulkavan linnavuorelle reipas lomailija kapuaa parkkipaikalta vajaassa vartissa. Ja palkinnoksi kiipeämisestä saa tällaiset maisemat:

Talviloma Saimaalla

Talviloman retkipäivään Sulkavalla kannattaa yhdistää myös vierailu uskomattomalla luonnon muovaamalla kivikirkolla sekä Vekarasalmen sillan läheisyydessä sijaitsevalla Annikinniemellä, missä retkeilijää odottaa kaunis laavu.

Talviloma Saimaalla

Eivätkä näkymät Vekarasalmellekaan ole muuten hullummat!

Talvikalastus – vonkaleita Saimaalta suoraan lautaselle

Haluaisitko kokeilla talvilomalla kalaonneasi ja saalistaa Saimaalta aterian lounaslautasellesi?

talvikalastus_Saimaa

Lähde aurinkoisena talvipäivänä jäälle pilkkiretkelle ahvenia narraamaan tai vaikka pimeän aikaan jännittävälle madepilkille. Kiinnostava kokemus on myös päästä seuraamaan, kuinka talviverkoilla, katiskoilla ja rysillä pyydetään kalat talvipäivän ruokapöytään!

Erilaisia opastettuja kalastusretkiä Saimaalla järjestää muun muassa Saimaa Holiday Oravi.

Myös monet mökkiyrittäjät varmasti mielellään tarjoavat kalaisia elämyksiä niitä kaipaaville. Kysy siis rohkeasti suoraan yrittäjiltä eri mahdollisuuksista!

talvikalastus Saimaalla
Katiskalla pyydetään Saimaalla talviaikaan muun muassa matikoita.

Joogaa itsesi vetreäksi lumen ympäröimänä tai lämpöisessä saunassa

Talviloma Saimaalla

Joko olet kokeillut saunajoogaa, Hot joogaa, Yin joogaa tai joogaa ulkona, lumen ympäröimänä?
Oravin lomakeskuksessa aktiivinen päivä luonnossa on ihana päättää saunajoogaan. Rantasalmen Järvisydämessä taas pääsee kokeilemaan Hot joogaa ja Yin joogaa. Mutta miltä kuulostaisi jooga villasukat ja toppahousut jalassa lumisen Saimaan keskellä?

Vinkki!
Taipaleenniemen B&B:n idyllisessä miljöössä järjestetään joogaviikonloppuja. Luvassa on rentouttavaa Yin ja Vinyasa -joogaa – ja jos sää sallii, joogataan myös ulkona!
Kurssin ohjaa Yoga Saimaan ihana Tanja. Katso ajankohdat täältä.
(Lumisen Saimaan keskellä joogaaminen villasukat jalassa on ihana, lempeä kokemus. Pääsin nimittäin ennakkoon testaamassa tätä uutta toppahousujooga-tuotetta.)

Talviloma Saimaalla tarjoaa arktisia elämyksiä

Jos jooga toppahousuissa ei kuulosta vielä tarpeeksi arktiselta elämykseltä, niin miten olisi pulahdus Saimaaseen? Vilukissaa ajatus hyytävään Saimaaseen jäiden keskelle pulahtamisesta saattaa kauhistuttaa, mutta rohkaisen kokeilemaan! Juju onkin siinä hyvässä olossa, jonka pulahdus saa aikaan. Tämä on laji, johon voi koukuttua.

Savonlinnan keskustassa avantouintia pääset kokeilemaan uimahalli PikkuSaimaassa. Myös Punkaharjun keskustan uimalassa, Järvisydämessä kuin Saimaa Holiday Oravissakin on hyvät mahdollisuudet päästä vilvoittavaan endorfiinikylpyyn.

Jos lähdet mökkilomalle, voit ehkä saada ikioman avannon vuokramökkisi rantaan. Kuvassa nautitaan avannosta Norppa-Majojen huvilalla Pellossalossa.

Jos avantouinti tuntuu liian kylmältä vaihtoehdolta, mitä jos pukeutuisit lämpimään kelluntapukuun ja lähtisit kokeilemaan arktista jääkelluntaa. Oravissa pääsee samalla testaamaan, millaista on kömpiä avannosta ylös, kun jäät alla murtuvat.
Ei muuten ihan helppoa.

Jääkellunta on jännittävän hauska kokemus, varmasti yksi talviloman ikimuistoisimmista.

Talviloma Saimaalla

Oravin lisäksi jääkelluntaa pääsee kokeilemaan myös Savonlinnassa, Olavinlinnan virrassa. Katso lisätiedot täältä.

Vauhdin hurmaa moottorikelkkasafareilla

Talvilomalla Saimaalla on mahdollisuus päästä testaamaan myös taitojaan moottorikelkan selässä. Näitä vauhdikkaita moottorikelkkasafareita järjestetään Rantasalmen Porokylässä. Moottorikelkkasafarit sopivat hyvin niin aloittelijoille kuin kokeneillekin kelkkailijoille, sillä safariretki suunnitellaan aina osallistujien tason mukaan.

Porokylässä odottavat suloiset porot

Talviloma Saimaalla

Moottorikelkkasafarit eivät ole ainut syy, miksi kannattaa suunnata Porokylään. Täällä on nimittäin ihka oikeita porojakin – jos ei rapsuteltaviksi (eivät sellaisesta piittaa) niin ainakin syötettäviksi, nauttivat kovasti niille tarjotusta jäkälästä, ja leperreltäviksi ♡.

Poroja pääset ihastelemaan ja syöttämään opastetuilla retkillä.
Lue lisää Porokylän retkistä täältä.

Vaikka talviloma Saimaalla sujuu sutjakasti Saimaan talviaktiviteettien parissa, kannattaa Saimaa-lomalla välillä rauhoittua viettämään myös rentoa kaupunkipäivää: nauttia Saima-kahvilan herkullisesta iltapäiväteestä tai kokeilla Saimaan parasta brunssia, shoppailla Savonlinnan ihanissa putiikeissa ja käydä testaamassa ehkäpä ne Suomen makoisimmat vohvelit, jotka tarjotaan upeassa höyrylaivamiljöössä jäisen Saimaan rannalla.
Näitä kaupunkipäivän vinkkejä onkin tulossa lisää seuraavassa blogipostauksessani.
Kannattaa siis jäädä kuulolle!

Ihania talvipäiviä ja talvilomaa Saimaalla toivotellen
Heidi ♡

Lisää lukemista Savonlinnaan ja Saimaalle matkustavalle:

10 Saimaan luontokohdetta, jotka on pakko kokea
Oravi – rauhaa rakastavan talviretkeilijän keidas Saimaalla

Savonlinnan seudun esitteet ja kartat sähköisinä versioina
Visit Savonlinnan monipuoliset vinkit Saimaalle
Visit Saimaa: Kolme vinkkiä talvilomaan Saimaalla


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2021 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

12 Comments

 • Tämä olikin kattava paketti Saimaan talvimatkailuun, kiitos. Itseäni kiinnostaa juurikin nämä ulkoaktiviteetit. Kesällä ihastuin Punkaharjun upeaan maisemaan. Viihtyisin siellä varmasti pidempäänkin hiihtäen ja retkiluistellen.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   21.2.2021 at 15:58

   Punkaharju on tosiaan upea myös talvella, ja jos kaipaa vaihtelua Punkaharju-päiviin, niin voi sitten jatkaa matkaa vaikka Oraviin ja ihanaan Linnansaaren kansallispuistoon. Näitä ulkoaktiviteetteja minä olenkin tänä talvena tehnyt oikein urakalla. Juuri tulin lumikenkäilemästä ja eilisen olin hiihtoladulla. Jos olisin reipas, tekisin vielä mökkirantaan avannon, mutta nyt luulen, että taidan sen sijaan kääriytyä viltin alle katsomaan Netflixiä.

   Reply
 • Menninkäinen
  21.2.2021 at 15:27

  Ihania maisemia ja paljon kivaa puuhaa eikä edes kaukana meiltä!

  Minäkin muuten pyöräilen töihin ympäri vuoden ja nimenomaan sähköläskillä (nimeltään Kimmo :D). Sitä oikein odottaa ensimmäisiä lumia ja toivoo, ettei lumiaura olisi ehtinyt vetämään pyörätietä puhtaaksi; sen verran sukkelaan pikku traktori puskee läpi paksummankin hangen. Ja mikä parasta; töihin saapuessa ei ole hiestä märkä!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   21.2.2021 at 16:01

   Sun pitää ehdottomasti tulla viettämään pientä lomasta Saimaalle! On täällä vaikka mitä ihanaa♡.
   Toi sähköläski on kyllä alkanut kutkutella ihan tosissaan. Ne on vaan vielä niin julmetun kalliita. Tosin edelleen paljon edullisempi kulkuväline kuin auto tai skootteri, jota välillä mietin. Mutta eipä se skootteri edes talvella olisikaan vaihtoehto. Ehkäpä minunkin pitää vielä hankkia itselleni oma “Kimmo”.

   Reply
 • Sanna I Seven Seas
  21.2.2021 at 22:00

  Wau, mitä kuvia! Ja miten kattava paketti talviseen Saimaahan. Olen kerran kokeillut retkiluistelua ja juuri Saimaalla. Tykkäsin tosi paljon ja se olisi haaveissa toteuttaa vielä uudestaan…

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   21.2.2021 at 22:26

   Kiitos Sanna! Täällä on kyllä hienot mahdollisuudet retkiluisteluun. Ehkä minunkin on pakko vielä opetella se oikea luistelutekniikka, jotta pääsisi oikeasti pitkille luisteluretkille ilman, että nilkat kipeytyisi ja kädet väsyisi?.

   Reply
 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  22.2.2021 at 20:03

  Olipa kattava katsaus vinkkejä talviseen Saimaaseen. Ihan teki mieli lähteä sinne ihan samoin tein noiden kuvien näkemisen jälkeen! Jäi tuo jääkellunta kyllä kiehtomaan, sitä on pakko päästä kyllä kokeilemaan. 🙂

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   24.2.2021 at 20:16

   Jääkellunta on kyllä hauskaa, erityisen jännää oli, kun ei tiennyt, milloin humpsahtaa jäiden läpi veteen! Ja tervetuloa vaan Saimaalle! Täällä riittää kyllä tekemistä ja ihania paikkoja – myös talvella♡.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  24.2.2021 at 16:54

  Kävin viime syksynä Savonlinnassa pitkästä aikaa. Alunperin oli tarkoitus käydä siellä jo kesällä, mutta se jäi sitten tekemättä. Meille sattui ihana aurinkoinen sää ja oli oikein onnistunut viikonloppu. Tänä talvena ei ole ohjelmassa reissua sinne suunnalle, mutta Savonlinna kesäpuvussa houkuttelisi. Innostuin hieman myös oopperajuhlista, kun niistä hotellin respassa tuli puhetta. Lippuja ei taida enää saada, mutta ehkä jonain toisena vuonna. Kaunista seutua!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   24.2.2021 at 20:18

   Savonlinnan kesä onkin ihan mielettömän ihana. Vietin koko viime kesän Savonlinnassa, kun ei kerta ulkomaille päässyt, ja löysin niin paljon itselleni uusia kohteita täältä. Korona on siis tuonut mukanaan positiivisiakin juttuja: on tullut tutkittua omaa kotiseutua aika paljon tarkemmin kuin aiemmin.

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  27.2.2021 at 18:17

  Kiitos kattavasta postauksesta ja lukuisista vinkeistä talvitekemiseen. Olemme ihan hiljattain muuttaneet Saimaan alueelle. Kesällä täällä on tekemistä vaikka kuinka, mutta vähän ihmeissämme olemme olleet siitä, mitä täällä voi tehdä talvella. Näköjään aika paljon ?

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   7.3.2021 at 16:08

   Ihanaa, tervetuloa Saimaalle saimaalaiseksi ♡. Kyllä täällä tosiaan tekemistä riittää myös talvella. Ihania luontokohteita on vaikka kuinka, joten korona-aikanakaan aika ei käy pitkäksi.

   Reply

Leave a Reply