Menu

La Palma – Kanarian kaunein luontosaari

Updated 31.1.2020

La Palma luonto

Mutkittelemme kiharaista tietä kohti La Palman korkeinta huippua, Roque de los Muchachosia, joka kurkottelee lähes kahden ja puolen kilometrin korkeuteen – pilvimeren ylle.  

Vaikka mittaa saaren eteläkulmalta Fuencalienten kylästä korkeimmalle huipulle onkin  vain seitsemisenkymmentä kilometriä, tuhrautuu ajomatkaan aikaa lähes kaksi tuntia. Välimatkat La Palman kartalla ovatkin petollisia. Tiet ovat mutkaisia ja kapeita, joten matkanteko on hidasta – usein jopa saaren ympäri vievällä päätiellä.  La Palma ei olekaan hoppuilijoiden saari.

Kun käännymme La Palman pääkaupungista Santa Cruz de la Palmasta sisämaahan päin, tie muuttuu vieläkin kiharaisemmaksi ja välillä  mennään jo  mateluvauhtia. Kun olemme  selvittäneet jo lukemattoman määrän mutkia ja vastaamme tulee mutkasta varoittava liikennemerkki, emme voi olla purskahtamatta nauruun.

Mutta mutkaisten teiden päässä odottaa aina jotain lumoavan kaunista, mikä saa meidät unohtamaan matkanteon vaivan.

Ikivihreitä kanarianmänty- ja laakeripuumetsiä sekä hulppeita vuorimaisemia

La Palman sydänmailla ja pohjoisosissa meitä odottavat  Caldera de Taburienten kansallispuisto, jonka huumaava mäntymetsän tuoksu tuo mieleeni lapsuuteni kesien mökkitien, sekä  Los Tilosin  ikivihreä laakeripuumetsä, joka sijaitsee keskellä uskomatonta vehreyttä ja lintukonserttoja.

La Palma patikointi

Caldera de Taburienten kansallispuisto on päiväpatikoijan unelmakohde.

La Palma

La Palman pohjoisosan upea patikka Casa del Montelta Los Tilosiin vie läpi mänty- ja laakeripuumetsien.

Ehkäpä se kaikkein jylhin ja vaikuttavin näkymä minua La Palmalla odottaa kuitenkin täällä kiharaisen tien päässä Caldera de Taburienten kansallispuiston pohjoisimmalla reunalla, missä vuoret kohoavat pilvien ylle.

Vaikka huhtikuu on jo pitkällä ja La Palman mustilla hiekkarannoilla palvotaan aurinkoa pikkubikineissä, on täällä korkeuksissa, missä tuuli tuivertaa, syytä varautua kylmyyttä vastaan pipoin ja hanskoin. Viimeistään, kun aurinko laskee ja tähdet syttyvät, niille on varmasti käyttöä.

Roque de los Muchachos on siitä helppo ja palkitseva kohde, että  huimista vuorimaisemista pääsee nauttimaan, vaikkei olisikaan innostunut patikoinnista, sillä autotie kurvaa aina Roque de los Muchachosin parkkipaikalle saakka, keskelle hulppeita maisemia.

Mutta päiväpatikointiin hurahtanut luontomatkaaja huokaisee onnellisena, kun saa nyörittää jalkaansa vaelluskengät ja suunnata polulle, joka kulkee pilvimeren yllä, maisemissa, joissa on muistumia Madeiran Pico do Arieirolta ja Madeiran jännittävimmältä patikkapolulta.

La Palma vuoret

Roque de los Muchachosin huippu kohoaa 2426 metriin merenpinnan yläpuolelta.

La Palma

La Palma – tähtibongarin unelmasaari

La Palman korkein huippu Roque de los Muchachos on tunnettu erityisesti häkellyttävän kauniista tähtitaivaastaan ja observatoriostaan, missä tähtibongarit voivat tutkailla tähtiä teleskoopeilla. Mutta on täällä satunnaiselle tähtitaivaan ihailijallekin ihmeteltävää.

Patikkapäivän jälkeen me parkkeeramme automme tien varren parkkiin ja jäämme odottamaan illan tummumista.

La Palma tähdet

La Palma

El mar de los nubes (suom. pilvimeri) kuulostaa espanjalaisittain yhtä runolliselta kuin näyttääkin.

Ja kun tähdet syttyvät, minä melkein itken onnesta.

La Palma tähdet

Linnunrata pilvimeren yllä on La Palman ehdoton luontonähtävyys.

La Palman pienet ja sievät kaupungit ja kylät

La Palman pääkaupunki, perinteistä kanarialaista arkkitehtuuria edustava  Santa Cruz de La Palma sijaitsee saaren itärannikolla, lentokentän läheisyydessä. Viikon lomamatka, jonka olen päättänyt tälläkin kertaa pyhittää luontomatkailulle, ei harmillisesti riitä tämän idylliseksi ja jopa Kanarian kauneimmaksi kehutun kaupungin tutkimiseen. Samoin jää koluamatta La Palman koilisrannalla sijaitseva värikkäiden talojen, valkeaksi kalkittujen kirkkojen ja mukulakivikatujen koristama San Andrés.

La Palma

Itärannikolla sijaitsee La Palman pittoreski 20 000 asukkaan pääkaupunki.

La Palma tulivuori

San Antonio -tulivuoren yllä, saaren eteläosassa,  keikkuu pikkuruinen Los Canarioksen kylä.

La Palman eteläosaa hallitsevat mustanpuhuvat vulkaaniset maisemat

Eteläinen La Palma on vastakohta pohjoisen runsaalle vehreydelle. Täällä patikoidaan keskellä mustanpuhuvaa maisemaa, joka luo kauniin kontrastin kirkkaansinisenä hehkuvalle taivaalle.

Saaren eteläiseltä rannikolta lähtevä polku koukkaa ensin La Teneguía-tulivuorelle, joka purkautui viimeksi lokakuussa 1971, ja jatkaa sieltä kohti San Antonion tulivuorta ja tulivuorikeskusta, johon pääsee tutustumaan 5 euron sisäänpääsyä vastaan.

La Palma patikointi

La Palma tulivuori

La Palman mustat ja jylhät rannat

Vaikka La Palma onkin erityisesti luontomatkaajan unelmasaari, onnistuu saarella myös rento rantalomailu. Auringonpalvojan kannattaa suunnata La Palmalla saaren lounaisrannikolle, jota kehutaan saaren aurinkoisimmaksi kolkaksi. Lounaisrannikolla sijaitsevat myös saaren parhaimmat mustahiekkaiset rannat: Puerto de Tazacorte, Puerto Naos ja Playa de Charco Verde.

Yksi vaihtoehto on valita hotelliksi Fuencalienten (toisella nimellä Los Canarios) läheisyydessä, Las Indiasissa sijaitseva hotelli La Palma &Teneguía Princess, jonka uima-allasalue on varmasti saaren komein ja ylellisin.

La Palma

La Palma & Teneguía Princess -hotellin allasalueella on yhteensä 11 uima-allasta.

La Palma

Lounaisrannikon jylhät merimaisemat ihastuttavat.

Yksi viikko La Palman tutkimiseen ei riitä mihinkään. Pittoreskien kaupunkien lisäksi testaamatta jäävät saaren koillisosassa sijaitsevat Charco Azulin merivesialtaat, emmekä mustista rannoistakaan ehdi käydä kuin kahdella: Puerto de Tazacorten rannalla, jossa rantamakoilun sijaan nautimme aurinkoisella terassilla mustekaloista ja Kanariansaarten omasta herkusta, ryppyperunoista (papas arrugas ) mojo-kastikkeen kera, sekä saaren eteläkärjessä sijaitsevalla Playa Echentivellä, missä käymme ihailemassa öistä tähtitaivasta.

La Palma tähdet

La Palman saari on jäänyt täysin sisarustensa Gran Canarian, Teneriffan, Lanzaroten ja Fuerteventuran varjoon – ja hyvä niin! Näin saari on säilyttänyt leppeän rauhallisen ja autenttisen tunnelman ja onkin todellinen unelmakohde rauhallista luontolomaa kaipaavalle maastokenkäilijälle. Täällä luontonähtävyyksiin ei tarvitse jonottaa ja baarien neonkylttien sijaan iltavirkku saa ihailla taivaalla tuikkivia miljoonia tähtiä.

Saarta ei tosiaankaan turhaan kutsuta La Isla Bonitaksi, kauniiksi saareksi ♥.

 


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2018 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

8 Comments

 • Outi
  6.5.2018 at 17:34

  Upeat maisemat. Yöllinen linnunradan näkeminen on varmasti ollut ihana kokemus <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   6.5.2018 at 21:14

   Kiitos Outi kommentista <3. La Palmalla oli tosiaan upeat maisemat ja linnunrata pilvimeren yllä oli aivan mieletön. Ja olihan siellä La Palmalla hyvää ruokaakin ja edullista viiniä…. maisemien huumassa unohdin blogissa kokonaan koko ruokateeman :D.

   Reply
 • virpis (@taynnatieontar1)
  6.5.2018 at 20:10

  Aivan mielettömän kauniita kuvia. <3 Huokailin vuoroin vuorille ja vuoroin tähtitaivaalle. Oi vitsi miten upeaa! Nuo mäntymaisemat muuten välillä hiukan hämäsivät, kun laitoit reissusta kuvia esim. instaan. Katsoin ensin että jossain Suomessa samoilemassa, ja sitten tarkempi tarkastelu vasta näytti ettei tämä kyllä todellakaan Suomesta ole. 😀

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   6.5.2018 at 21:16

   Kiitos Virpi! La Palma todella oli kaunis! Hih, olihan niissä mäntymetsissä jotain kaikuja suomalaisesta metsästä – ainakin se mieletön tuoksu, josta (niin kuin jutussa mainitsinkin) tuli niin elävästi mieleen lapsuuteni aurinkoiset päivät ja männyntuoksuinen mökkitie. Mutta onpas nyt mahtavaa, että Suomessakin jo aurinkoa ja lämpöä – ehkäpä siis kohta kirmaan jo suomalaisissa mäntymetsissä kamerani kanssa :D.

   Reply
 • Matkoja, retkiä, hetkiä
  7.5.2018 at 09:51

  Näyttää kohteelta minun makuuni, kiitos?. Upeita kuvia!

  Reply
 • Menninkäinen
  10.5.2018 at 21:42

  La Palma on kyllä <3

  Reply

Leave a Reply