Menu

Luontokuvaussafari Saimaalla vie keskelle luonnon ihmeitä

Updated 31.1.2020

*Yhteistyössä Saimaa Holiday Oravi

Kun perjantaiaamuna kuudelta seison Oravin rannassa valmiina hyppäämään veneeseen, tunnen, että päivästä on tulossa erityinen. Järvi on tyyni ja kirkas ja ilmassa väreilee kevät ja odotus. En kuitenkaan osaa aavistaakaan, miten uskomaton (norppa)tuuri meillä aamun aikana kävisi.

luontokuvaussafari

Aamuvirkkujen Early bird -luontokuvaussafari

Olemme tulleet ystäväni Hennan kanssa Saimaa Holiday Oraviin testaamaan Oravin uutta tuotetta, Early bird -luontokuvaussafaria. Early bird -luontokuvaussafarilla liikutaan veneellä Linnansaaren kansallipuiston sokkeloisilla vesillä, ja opas johdattaa luonnonystävät Linnansaaren kiinnostavimpien kuvauskohteiden äärelle. Retken aikana on mahdollisuus kuvata niin Saimaan kauniita järvimaisemia, luonnon ihmeitä kuin Linnansaaren kansallispuiston alueella asustavia eläimiäkin.

Saimaa

Meidän suurimpana haaveena on päästä kuvaamaan saimaannorppaa. Ja siihen toukokuu onkin paras mahdollinen aika, sillä juuri toukokuussa, kun saimaannorpilla on karvanvaihtoaika, norpat nousevat auringon lämmittämille kiville kuivattelemaan turkkiaan.

luontokuvaussafari

Virkuimmat lähtevät safarille ennen aurinkoa

Luontokuvaussafarille lähdetään Oravin satamasta pääsääntöisesti aamulla kello kuusi, jotta ehdittäisiin katsomaan, kun aurinko nousee ja luonto herää uuteen aamuun. Näin toukokuun puolessa välissä aurinko on kuitenkin jo ehtinyt nousta ennen kuin me hyppäämme edes veneeseen.

Ehdimmekin nähdä auringonnousun rippeet vain pikaisesti auton ohi vilahtavana taianomaisena näkynä matkallamme Oraviin. Maantien varrella lepäävä lampi, jota pakkasyön jäljiltä koristaa unenomainen aamusumu, on auringon ensi säteissä kuin kultaa. Minä jään harmittelemaan, ettei ole aikaa pysähtyä edes yhden kuvan verran. Varsinkin kun siellä pellon laidalla olisivat kököttäneet niin kuvaukselliset jänötkin.

Mutta turhaan minä harmittelen: edessä on yksi kevään kauneimmista päivistä ja mielenkiintoisimmista luontoretkistä!

Mutta kesäaikaan aamuvirkkujen pitäisi olla siis vieläkin virkumpia, jos haluaisivat tallentaa muistikorteilleen Saimaan upean auringonnousun. Aamukuusi ei siihen riitä.

Oppaamme Marie sanookin, että ryhmän toivomuksesta safarille voidaan lähteä tarvittaessa aiemminkin. Esimerkiksi edellisaamuna safarilla on ollut yksi ryhmä jo aamuviiden aikaan, sillä ryhmä on toivonut pääsevänsä kuvaamaan majavia, jotka ovat aktiivisimmillaan yöllä ja todella varhain aamulla.

Veneretki läpi kevään orastavan vihreyden

Sitten ollaankin jo veneessä.
Vene kulkee läpi kevään raikkaan, orastavan vihreyden.
Yhtäkkiä koko maisema on saanut uuden sävyn. Ympärillä on ihan mahdottomasti vihreää. Minun lempiväriäni, eri sävyissä.

metsä

Saimaa

maisema

Lyhyen venematkan jälkeen rantaudumme. Hiljaisin askelin kuljemme saaren poikki. Minä ryhmän viimeisenä. Unohdun nuuskimaan ja ihmettelemään kevään alkuja, merkkejä uudesta elämästä.

Sitten me lymyilemme vihreiden hiirenkorvien alla ja odotamme.

Vesi on tyyni ja hiljaa.
Kunnes kuuluu läiskähdys.

Valpastumme, mutta mitään ei näy. Majava on varoittanut perheenjäseniään: täällä on joku ulkopuolinen. Pysykää piilossa.

Majava jää meiltä tällä pesällä näkemättä, ja me jatkamme luontokuvaussafaria kohti norpanpesiä. Siellä meillä on parempi tuuri.

majavanpesä

Kohtaaminen saimaannorpan kanssa

Linnansaaren kansallispuisto

– Ihan kuin tuolla olisi norppa!
Hiljennämme vauhtia.
Ja totta, kivellä puolivarjossa lekottelee saimaannorppa. Sydämeni alkaa jo pamppailla. Näin käy aina, kun kohtaan norpan. Vaikka ei se minulle enää mitää uutta ole. Mutta joka kerta on uniikki.

Niin on tämäkin kerta, sillä hetken päästä huomaamme kiven päällä loikoilevan norpan lisäksi jotain muutakin.

saimaannorppa

saimaannorppa

saimaannorppa

saimaannorppa

saimaannorppa

Ei saimaannorppa ole enää mikään erakko, niin kuin vielä joitain vuosia sitten luultiin. Viime vuosina on nähty jopa 4-5 saimaannorpan laumoja. Mutta tämä on minun ensimmäinen kertani, kun näen kaksi norppaa samaan aikaan.

Hihkumme Hennan kanssa hyvää onneamme.
Eikä se onni suinkaan pääty tähän.

Linnansaaren kansallispuiston lumoissa

Vaikka tällä kertaa olemme erityisesti toivoneet pääsevämme kuvaamaan norppia, on koko ympärillä oleva maisema keväisessä puvussaan hehkeän kaunis kuvauskohde. Tosin kevään raaka valo, jota jo aamupäivästä maisema on tulvillaan, tuo haasteita kuvaamiselle.

Tänne voisi olla kiva tulla kuvaamaan myös ennen auringonlaskua, illan lempeämmässä valossa.

luontokuvaussafari

Saimaa

luontokuvaussafari

Voi mikä norppatuuri!

En ole ehtinyt ottaa montaakaan maisemakuvaa, kun meillä käy taas norppatuuri!
Kolmas norppa on piiloutunut kaislikon suojaan.
Pysähdymme, kuvaamme ja ihmettelemme hyvää onneamme.

saimaannorppa

saimaannorppa

Sitten taas jatkamme matkaa, ja minä tallennan lisää saimaalaista kevätvihreää ja heijastuksia kamerani muistikortille.

Linnansaarenkansallispuisto

Linnansaarenkansallispuisto

Seuraavalla pysähdyspaikalla en meinaa osata päättää, minne kamerani suuntaisin: oikealla puolella, rantakalliolla on taas norppa ja edessäpäin ui majava.

saimaannorppa

Kameran zoomi ei oikein riitä majavan kunnolliseen taltiointiin. Se on liian kaukana. Saan tallennettua vain majavan veteen jättämän vanan.
Ei se haittaa. Sillä norppiahan minä olenkin halunnut tulla kuvaamaan.

majava

Ja tällä kertaa pääsemmekin jo hieman lähemmäksi, noin pariin-kolmeenkymmeneen metriin, eikä kivellä lekotteleva norppa näy siitä häiriintyvän. Ottaa vain raukean asennon ja suuntaa katseensa kameraan.
Taitaa olla vanha herra, joka jo aiempina vuosina on tottunut filmaamaan uteliaalle yleisölle.

Saimaannorppa

saimaannorppa

saimaannorppa

Linnansaaren kansallispuisto on oiva kohde myös lintuharrastajille

Linnansaaren kansallispuistossa asuu saimaannorppien lisäksi lukuisia vesi- ja metsälintuja. Yksi kiinnostavimmista lintukuvauskohteista täällä on mielestäni kalasääski. Ja kalasääsken pesälle oppaamme Marie meidät seuraavaksi johdattaakin.

kalasääski

Täälläkin luontokuvaajat palkitaan.
Jo kaukaa näemme, että kalasääski on lentämässä kohti komeaa pesäänsä.

kalasääski

kalasääski

Luontokuvaussafarin päätteeksi nautimme kahvit luonnonhelmassa

Kuvausretken päätteeksi rantaudumme Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelle ja nautimme aamukahvit Linnansaaren torpalla.

Kun saisikin aina nauttia aamukahvinsa tällaisessa maisemassa.
Ilman kiirettä.
Luonnon ääniä kuunnellen.

koivu

Kun kahvitauon jälkeen oppaamme Marie varovasti ehdottaa, että pitäisi palata veneelle ja sitten Oravin satamaan, minua melkein harmittaa. Kotiin paluun sijaan tekisi mieleni lähteä kirmaamaan Linnansaaren luontopolulle. Kivuta saaren korkeimmalle kohdalle, Linnavuoren huipulle, mistä avautuu todellinen suomalainen kansallismaisema Saimaan saaristoon.

Mutta kyllä minä tänne vielä palaan. Toivottavasti jo pian. Ehkä teen niin kuin viimekin kesänä, kun me Hennan kanssa telttailimme Linnansaaressa – kolusimme pitkin metsäpolkuja, joimme kuohuviiniä auringonlaskussa ja ihmettelimme rantaan meitä tervehtimään uinutta saimaannorppaa.

kurrkiaura

Linnansaaren kansallispuisto on tänäkin aamupäivänä tarjonnut meille ikimuistoisia luontoelämyksiä, ja päiväni Linnansaaressa on ollut uskomattoman hieno.
Paljon hienompi kuin uskalsin unelmoidakaan.
Elämys, jonka muistan vielä pitkään ♥.

◊◊◊◊◊

Early bird -luontokuvaussafarit ovat varattavissa Saimaa Holiday Oravista keväästä syksyyn (1.5.-30.9.). Luontokuvaussafari kestää 3 – 4 tuntia. Hinta on 85€/hlö (Minimi 5hlö/vene). Hintaan sisältyy aamukahvit luonnonhelmassa.

Lue lisää Linnansaaren luontokuvaussafarista Saimaa Holiday Oravin omilta sivuilta:
Luontokuvaussafari

Lisää luettavaa saimaannorpista ja Linnansaaren kansallispuistosta:
Norppasafarit – elämysmatkailun aatelistoa
Presidentillinen norppapäivä Saimaalla
Linnansaaren kansallispuisto – luonnon lumoa ja uteliaita norppia
Luontoelämyksiä ja jännitystä Saimaan Oravissa

◊◊◊◊◊

* Erityiskiitokset Saimaa Holiday Oraville, että sain tulla Oraviin ja Linnansaaren kansallispuistoon testaamaan tätä uutta luontokuvauskonseptia. Oli meillä huikean hieno päivä!


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2018 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

8 Comments

 • Inari
  18.5.2018 at 12:22

  Kyllä kannattaa herätä aikaisin ja vaikka vielä aikaisemminkin: aikamoinen seikkailu ja norppatuuri teillä !
  Vähän olen ylpeä siitä, että olin mukana kolaamassa apukinoksia norpan pesien suojaksi. Sinullehan se on jo hyvinkin tuttua puuhaa 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   20.5.2018 at 11:36

   Totta, aikaiset aamut ovat aina kaikkein kauneimpia. Ja ihana Inari kun lähdit mukaan kolaukseen. Oli sekin pieni seikkailupäivä :D. Ja tosi hyvin syntyi tänäkin vuonna norppavauvoja, ja suurin osa juuri tällaisiin apukinoksiin, joita mekin kävin kolaamassa. Ja meidän mökkien läheisyydessä asustaa nyt yksi tosi utelias kuutti, joka lähtee aina veneen perään uimaan <3. Voi että se on suloinen.

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  18.5.2018 at 21:05

  Voi että! <3 Ollaankohan me oltu nyt samana viikonloppuna liikenteessä? 🙂 Mulle viime lauantai oli eka kerta Linnansaaren kansallispuistossa ja rakastuin kyllä palavasti niihin maisemiin. Mun zoomilla ei muuten päästy noin lähelle norppaa ollenkaan, mutta me jäätiinkin todella kauas, oppaan mukaan 300 metrin päähän. Kiikareilla kyllä niitä näki… 🙂 http://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2018/05/18/norppasafari-linnansaaren-kansallispuistossa-on-elamys/

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   20.5.2018 at 11:43

   Ihanaa kuulla Sonja, että ihastuit saimaalaisiin maisemiin. Minulle nämä onkin jo tuttuja, sillä olen asunut jo kahdeksan vuotta täällä Saimaan rannalla, mutta en koskaan näihin maisemiin kyllästy – enkä norppiin! Vaikka niitäkin olen päässyt jo näkemään tosi usein, koka kerta kohtaaminen norpan kanssa on yhtä sykähdyttävä. Minulla on sama 70-300mm:n zoomi, mutta toki minäkin kuvia jouduin vielä rajaamaan reilusti. Mutta 300 metriä kuulostaa kyllä paljolta. Olen oikeasti tosi huono arvioiman etäisyyksiä, mutta kyllä me minusta oltiin paljon lähempänä eivätkä norpat meistä yhtään välittäneet Toki norpissakin on paljon eroja, osa on ujompia, ja niitä pitää sitten tyytyä katselemaan paljon kauempaa. Mutta esim. meidän mökeillä Norppa-Majoilla on nyt tämän vuoden kuutti, joka on super utelias ja lähtee uimaan veneen perään. Kummipoika oli ollut virvelöimässä, niin kutti oli tullut noin kuuden metrin päähän ihmettelemään (oli saanut kännykällä kuvan)! Sama kaveri seurasi minun ja mieheni venettä noin 30 metrin päässä.

   Reply
 • Matkoja, retkiä, hetkiä
  19.5.2018 at 11:31

  Uuh, miten kaunista! Ja norppia ja lintujakin. Uskomaton aamu?
  Toivottavasti itsekin pääsen vielä joskus näkemään norpan. Onneksi on sentään norppalive, jota täytyy käydä vähän väliä kurkkimassa?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   20.5.2018 at 11:48

   Aamu Saimaalla oli todella upea kokemus, jonka tietysti kruunasivat norpat! Mutta jos asuu kaukana Saimaasta, norppalive on tosiaan oiva apu pahimpaan norppakuumeeseen :D. Toivottavasti sinäkin kuitenkin pääset joskus kohtaamaan saimaannorpan myös ihan livenä! Helpointa se on näin keväällä, kun norppia voi bongata rantakiviltä köllöttelemästä <3.

   Reply
 • Katja/jumalainenseikkailu
  22.5.2018 at 14:44

  Norpat on kyllä vastustamattomia pulleroita <3 Tuo retki on minunkin listallani odottamassa, kiitos tunnelmista!

  Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  25.5.2018 at 22:26

  Voi vau tuota teidän retkeänne! Aivan ihania ovat nuo kivillä loikoilevat palleroiset <3 <3 <3

  Tuollaiselle norppasafarille pitäisi jokaisen suomalaisen päästä kerran elämässään. Tänä toukokuuna ei ollut mitään mahdollisuutta tulla Savonlinnan suuntaan, mutta onnistuisikohan ensi vuonna? Kyllä, jos sen laittaisi kalenteriin jo nyt. Eikös olekin niin, että syys-lokakuussa ei norppia juuri näy, että paras aika bongailuun on juuri toukukuu?

  Reply

Leave a Reply