Menu

Presidentillinen norppapäivä Saimaalla

Updated 31.1.2020

Seison pelastuspuku päällä Pihlajaveden rannassa kamera kädessä ja odotan. Saimaalla on hiljaista ja valkeaa – aivan kuin luontokin odottaisi.
Tietäisi, että tänään Saimaalla tehdään historiaa.

joutsen

Saimaa

On alkamassa kevään ensimmäinen norpan pesälaskentareissu – yksi kevääni jännittävimmistä päivistä!

Jännityksessä ja hiljaisessa odotuksessa ajatukseni ehtivät harhailla kaikkeen epäolennaiseen.
– Mikä olikaan korrekti tapa tervehtiä kunnnianarvoista vierastamme. (Mies on kyllä tarkastanut sen Googlesta, mutta varmasti jännityksissäni unohdan.)
– Olenko varmasti muistanut ladata kamerani akun.
– Luojan kiitos pelastuspuku ratkaisi vaateongelman.

– Entä missä ihmeessä on maakuntajohtaja Matti Viialainen. Hänenhän piti esitellä minut.

Mutta luulenpa, etten ole ainoa odottaja,  jota tänään jännittää.  Totta kai me jännitämme, rikotaanko tänä vuonna Saimaalla ennätyksiä: syntyykö jopa 90 kuuttia ja ylittyykö maaginen neljänsadan norpan raja,  mutta ehkäpä juuri tänään me täällä Saimaalla jännitämme vielä enemmän sitä, että olemme saamassa seuraamme Pihlajavedelle tavallista kunnianarvoisemman vieraan – tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Norpan pesälaskennassa kartoitetaan syntyneiden kuuttien määrä

Kolme vuotta sitten olin itse ensimmäistä kertaa norpan pesälaskennassa virallisena pesälaskijana. Silloinkin minua jännitti. Jännitti, löydämmekö todisteita kuuttien syntymästä, ja  jännitti, teenkö jopa elämäni ensimmäisen kuuttihavainnon.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, tiedän jo paremmin, ettei pesälaskennassa norppia, saati kuutteja, nähdä. Norppien pesälaskennassa ei ole kyse norppabongailusta, vaan tarkoituksena on selvittää, kuinka monta kuuttia lumipeitteiden suojissa on syntynyt. Pesälaskennassa me viralliset pesälaskijat kierrämme sekä vapaaehtoisten kolaamia apukinoksia että luonnon muovaamia kinoksia, joihin norppa olisi saattanut tehdä pesän.  Osa pesälöydöistä osoittautuu makuupesiksi, eli pesiksi, joissa norppa on käynyt vain makoilemassa, mutta onnekkaissa tapauksissa löydämme pesältä kuutin karvaa todisteeksi uuden elämän alusta.

norppalaskenta_Niinisto

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen (vas.), Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen ja Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela seuraavat, kun presidentti Sauli Niinistö allekirjoittaa vapaaehtoistyön sopimuksen – niin kuin jokaisen pesälaskentaan osallistuvan on tehtävä.

Tavallisesti kevään pesälaskennat aloitetaan vasta,  kun kinosten sulaminen on jo vauhdittunut ja norppien pesien katot ovat kunnolla romahtaneet. Silloin pesät on helppo huomata  ja tiedämme varmasti, että norppa kuutteineen on jo hylännyt pesän. Tänä vuonna pitkittynyt talvi tuo päiväämme lisäjännitystä, koska kinokset eivät ole vielä sulaneet eivätkä pesien katot kunnolla romahtaneet.

Suojelubiologi Jouni Koskela kuitenkin vakuuttaa presidentti Niinistölle ja meille muillekin, että tässä vaiheessa kevättä kuutit ovat jo noin kuukauden ikäisiä ja niin isoja, että voivat sukellella kauemmas, eikä meistä siis pitäisi olla häiriötä.

Luonnonkinokset me kuitenkin jätämme tänään rauhaan ja lähdemme tarkastamaan viisi vapaaehtoisten kolaamaa apukinosta.

Kevään ensimmäisellä pesätarkastuksella odottaa iloinen yllätys

norppalaskenta_Ninisto

Ensimmäisellä apukinoksella kaikki seuraavat tarkkana, kun maakuntajohtaja Viialainen etenee mahdolliselle norpan pesälle.

Ensimmäisellä apukinoksella jännitys tiivistyy. En oikeasti usko, että meillä voisi olla niin hyvä tuuri, että jo ensimmäisellä apukinoksella löytäisimme todisteita kuutin syntymästä. Sellaista tuuria meillä ei ole ennenkään ollut.

Mutta tänään kaikki on toisin.

norppalaskenta

Nyt jännittää: täällä taitaa olla jotain. Kuva: Markku Lehtosaari.

Tänään me todellakin teemme löydön jo ensimmäisellä apukinoksella.

norppalaskenta

Historiallinen hetki: maakuntajohtaja Viialainen ojentaa presidentti Niinistölle kevään ensimmäiset todisteet uuden elämän alusta (eli nipun kuutin karvoja).

norppalaskenta

Nyt en voi olla myhäilemättä. Tämä pussi lähtee yliopistolle DNA-testeihin. Kuva: Markku Lehtosaari.

Jännitys laukeaa. Nyt jo hymyilyttää.
Tässä vaiheessa voi jo vähän tuuletellakin.

norppalaskenta

Kevään ensimmäinen todiste kuutin syntymästä on löydetty, tuulettaa maakuntajohtaja Viialainen. Kuva: Markku Lehtosaari.

norpan pesä

Pesän seinämiin tarttuneet kuutin karvat ovat todiste uuden elämän synnystä.

norppalaskenta

Suojelubiologi Jouni Koskela ja Norppa-Majojen Markku Lehtosaari esittelevät presidentti Niinistölle karttaa, johon apukinosten paikat on merkitty.

Jännitystä ja dramatiikkaa norpan pesällä

Toisella apukinoksella meillä on mukana jännityksen lisäksi hieman dramatiikkaakin, kun keväthanki osoittautuu petolliseksi ja yksi pesänlaskijoistamme humpsahtaa hankeen matkalla apukinokselle. Onneksi kaikilla meillä on pelastuspuvut päällä – juuri tällaisten tilanteiden varalta.

norppalaskenta

Toisellakin apukinoksella meillä käy tuuri, kun apukinos osoittautuu poikaspesäksi.

Samaan aikaan kun osa porukastamme ihmettelee hankeen humpsahtanutta, tekee suojelubiologi Koskela uuden löydön.
– Positiivinen yllätys, rehellisesti sanottuna, Koskela toteaa ja näyttää löytämiään kuutin karvoja.

Kuutin karvat säilötään taas pussiin dna-testiä varten ja pesälle laitetaan punainen nauha merkiksi, jotta jäiden lähdettyä sukeltajat voivat tulla vielä tarkastamaan  pesäpaikan. Sukelluksissa voidaan löytää kuutin karvaa, istukka tai surullisessa tapauksessa kuollut kuutti.

Sitten matkamme jatkuu  seuraavalle apukinokselle.

norppalaskenta

Kohti seuraavaa apukinosta.

Käymme tarkastamassa vielä kolme muuta apukinosta, joista yhden urosnorppa on hyväksynyt makuupesäkseen.

Käymme vuoron perään nuuskaisemassa pesää.
– Totta, uroksen pesässä todellakin on maskuliinisen voimakas tuoksu.

Loppu pesälaskenta sujuu ilman dramatiikkaa.
Ja parin tunnin kierroksen päätteeksi voimme hyvillä mielin lähteä nokipannukahville.

Nokipannukaffet presidentillisessä seurassa

En voisi keksiä Saimaalta parempaa paikkaa nauttia nokipannukahveja kunnianarvoisten vieraiden  seurassa kuin Kalamajansaari, tai Laavusaari, niin kuin me paikalliset usein sanomme. Kalamajansaari on yksi rakkaimmista paikoistani täällä Saimaalla.  Tämä on saari, johon liittyy monta tarinaa.

Jos olisin rohjennut, olisin kertonut presidentti Niinistölle tarinan siitä, kun me Pasin kanssa vietimme kesäyötä tällä samalla saarella, minun lempisaarellani. Olisin kertonut siitä, kun me katsoimme laskevaa aurinkoa, joimme skumppaa kuksasta – ja juuri silloin utelias saimaannorppa tuli rantaan meitä ihmettelemään.

En tietenkään rohjennut.

laavu

Sillä aikaa kun me olemme jännittäneet, teemmekö poikaspesälöytöjä, Pasi on jännittänyt, ehtiikö kahvivesi kiehahtaa ajoissa.

Tarinoiden ja nostalgisten muistojen sijaan nautimme laavulla luonnon hiljaisuudesta, paikallisista herkuista ja Saimaan tarjoamasta luontoluksuksesta.

Sillä Saimaa on todellakin tarjoillut meille tänäänkin sellaista luontoluksusta, jollaista muualta maailmasta ei voi löytää.

laavu

Laavulla nautimme nokipannukaffen kanssa paikallisia tuotteita: makkaraa, ruisleipää ja korvapuusteja.

norppalaskenta_Niinisto

Muistoksi norppapäivästä metsähallituksen pääjohtaja Hyttinen ojentaa presidentti Niinistölle pehmoisen norpan  viemisiksi pikku Aarolle.

norppalaskenta_Niinisto

Norppapäivän päätteeksi Niinistö toteaa voivansa olla huolettomin mielin, kun on nähnyt, miten täällä Saimaalla on ihmisiä, jotka huolehtivat luonnosta ja norpan tulevaisuudesta.

Presidentillinen norppapäivä Saimaalla sujui onnellisesti, mutta pesälaskennat Saimaalla ovat vasta alussa. Tulevana sunnuntaina minä lähden uudestaan kiertämään Saimaan rantoja. Toivottavasti siltäkin reissulta minulla on sitten hyviä uutisia kerrottavana ja kaikkien laskentojen päätteeksi saadaan Saimaalla uusi kuuttiennätys.

Norppaterveisin Heidi ♥

◊◊◊◊

Norppalaskennan jälkeen Presidentti Sauli Niinistö vieraili vielä Suomen Metsämuseo Lustossa. Siellä hän kertoi olleensa nyt Saimaalla tutustumassa norpansuojeluun jo toista kertaa, mutta norppa on kuulemma harmillisesti  vielä näkemättä.

Jos herra tasavallan presidentti Niinistö todella haluaa nähdä saimaannorpan, haluan minä toivottaa hänet tervetulleeksi Saimaalle uudestaan toukokuussa, sillä juuri toukokuussa, kun saimaannorpalla on karvanvaihtoaika, on kaikkein paras aika bongata norppa rantakiveltä karvaansa kuivattelemasta.

PS. Presidentin kanslian edustaja Matti Porre otti norppapäivästä myös videoita. Pienen videokoosteen päivästämme pääset katsomaan tästä linkistä. Lue myös Presidentin kanslian laatima juttu tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailusta Saimaalla. Juttu löytyy täältä.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2018 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

9 Comments

 • Menninkäinen
  13.4.2018 at 22:01

  Ooh… Vähänkö jännittävää! Hienoa, että presidentti on halunnut / päässyt mukaan kuuttien laskentaan.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   14.4.2018 at 13:01

   Oli kyllä jännittävää! Ja upeaa, että meillä on presidentti, joka välittää luonnosta ja halusi tulla mukaan pesälaskentaan. Oli meillä upea päivä Saimaalla!

   Reply
 • Annika | travelloverblogi
  14.4.2018 at 12:53

  Sen verran tavallista elämää haluaa Niinistö viettää, että enpä usko, että olisi pannut pahakseen juttutuokiosta Saimaan luonnosta, sen parhaista paikoista ja norppahavainnoistasi. Norpissa kaikkineen on minusta jotain superliikuttavaa. En minä norppaliveä seuraa, on pullervoa rantakivellä minussa itsessäni ihan tarpeeksi, mutta kyllä minä vielä norpan tahtoisin ihan livenä nähdä.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   14.4.2018 at 12:57

   Annika, kutsu Saimaalle on edelleen voimassa. Kerrot vain, milloin haluat tulla, niin minä järjestän sinulle sen norpan ❤️.

   Reply
 • virpis (@taynnatieontar1)
  15.4.2018 at 21:57

  Aivan mahtavassa päivässä olet saanut olla mukana! Hienoa Heidi! <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   16.4.2018 at 20:26

   Kiitos Virpi! Oli todella kunnia päästä mukaan tähän päivään. Ja meidän hyvä tuuri jatkui nyt sunnuntaina, kun lähdimme jatkamaan pesälaskentaa: samalla pesällä, jolta löysimme kevään ensimmäiset kuutin karvat, oli nyt itse kuutti paikalla ja sainpa siitä kuvankin napattua. Se olikin elämäni ensimmäinen kuuttibongaus <3.

   Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  18.4.2018 at 23:24

  Tämä on NIIN huikea juttu! Luen kaikki stoorisi heti tuoreeltaan, yleensä kännykän kautta. Mutta kommentointi sitä kautta on ihan murhaa, pitää aina saada läppäri ja kunnon näppis sitä varten.

  Minä olisin kyllä pökertynyt jännityksestä jos olisin päässyt Saulin seurueessa norppahommiin! Upea tilaisuus ja hienon jutun kirjoitit. Mutta ennen kaikkea sydäntäni lämmittää että olet taas siellä eturintamassa saimaannorpan asialla – ja että Saulikin on noin norppafani! <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.4.2018 at 13:58

   Kiitos ihana <3.
   Tämä oli kyllä kevään huikein juttu, jopa huikeampi kuin La Palman tähtitaivas. Ja arvaas kuule mitä, nyt minulla on jo kuvatodisteet molemmista näistä syntyneistä kuuteista, joiden pesät me löysimme. Olin ajatellut tulevana viikonloppuna lähteä vielä uudestaan kuvaamaan (jos uusi tilaamani teleobjektiivi vain ehtisi tulla), mutta nyt jäät hupenevat jo sellaista vauhtia, etten ehkä edes pelastuspuku päällä uskalla enää jäälle. Täytynee odottaa, että vesille pääsee veneellä.
   Niin, ja kyllä sydäntä lämmittää, että presidenttikin on innostunut norpista <3.

   Reply
 • Katja/jumalainenseikkailu
  23.4.2018 at 19:02

  Ihanaa ??❤

  Reply

Leave a Reply