Menu

Talviloma Savonlinnassa – kiinnostavimmat majoitukset, ravintolat, putiikit ja elämykset

Updated 7.4.2022

Savonlinnan ikoninen maamerkki Olavinlinna seisoo majesteettisena kaupungin kauneimmalla paikalla. Vaikka olen asunut Savonlinnassa jo yli kymmenen vuotta, ihaillut tätä keskiaikaista linnaa melkein päivittäin ja pyöräillyt linnan ohi aina töihin mennessä, en vielä koskaan ole kyllästynyt siihen. Päinvastoin: päivälenkillä jalat kuin magneetin vetäminä alkavat viettää linnalle päin.

Yhteistyössä Visit Savonlinna, Luonto Saimaa -hanke

Kierros historiallisessa Savonlinnassa

Talviloma Savonlinnassa kannattaakin aloittaa suuntaamalla askelet historialliseen Savonlinnaan ja Olavinlinnalle.

Valokuvaajan Olavinlinna

Valokuvauksesta kiinnostuneen ystävän veisin ennen linnaan tutustumista kuitenkin Savonlinnan rautatiesillalle. Sielä on nimittäin loistavat näkymät linnalle ja linnan mustaan virtaan. Aurinkoisena pakkaspäivänä virta tosin on kaikkea muuta kuin musta. Se loistaa kultaisena, ja näkymä on suorastaan satumaisen lumoava.

Olavinlinna

Toinen suosikkipaikkani linnan kuvaamiseen on kaupungin itäpuolella, Kyrönniemellä. Jos haluat kuvata linnaa hieman poikkeavasta kulmasta, kannattaa jatkaa rautatiesillalta eteenpäin ja uskaltautua pienille poluille, jotka johtavat linnan taa rauhalliselle aitiopaikalle.

Talviloma Savonlinnassa Olavinlinna

Pienen luontoretken jälkeen palaa takaisin linnalle ja Tallisaareen. Tallisaaressa kannattaa pitää silmät auki. Siellä voit nimittäin kohdata tarujen mustan pässin sekä ehkä Suomen komeimman linnunpöntön – siis linnunlinnan.

Jos mustan pässin tarina ei ole tuttu, niin tässä se lyhyesti:

Olavinlinnassa kasvatettiin ennen mustaa pässiä Pyhän Olavin päivän juhla-ateriaksi. Pässillä kerrotaan olleen oma osansa linnan sotahistoriassa. Venäläiset piirittivät linnan keväällä 1656. Samaan aikaan alkoi tuulla, salamoida ja ukkostaa ja valleille varattu terva leimahti palamaan korkein liekein. Tarinan mukaan linnan pässi oli kiivennyt pohjoispatterille etsimään suuhunpantavaa. Se pelästyi jyrinää ja nousi pystyyn kahdelle jalalle huitoen tyhjää ilmaa etujaloillaan. Vastarannalla venäläisten leirissä näky karmaisi. Sinapinkeltaista taivasta vasten tanssi mustalla muurilla olento, jolla oli valtavat sarvet ja kaviot. Sen suusta näytti sinkoutuvan liekkejä. Ukkonen jyrisi ja salamat leiskuivat. Venäläiset lähtivät kauhuissaan karkuun. Heitä ahtautui veneisiin niin paljon, että veneet kaatuivat ja uimataidottomat miehet hukkuivat. Pässi oli pelastanut linnan! Pässin muisto kulkee yhä sanonnassa ‘elää kuin linnan pässi'”.

Lähde: Visit Savonlinna

Olavinlinna

Vinkki!
Bongaa Savonlinnassa haudankaivaja Marko Ruuskasen muitakin upeita linnunpönttöjä – näitä pieniä taideteoksia. Ne ovat viime aikoina levittäytyneet hautausmaalta pitkin kaupunkia, Tallisaaren lisäksi ainakin Sulosaareen, Lippa-kioskin luokse, Marja-Liisa Vartion puistoon, Satamapuistoon ja Olavinkadulle.

Olavinlinna

Tutustuminen Olavinlinnaan

Ensikertalaisen kannattaa Olavinlinnassa osallistua tietysti opastetulle kierrokselle, jolloin pääsee parhaiten sukeltamaan linnan yli 500-vuotiseen historiaan ja tarinoihin. Kannattaa myös kurkata, mitä erikoisohjelmaa linnassa on oman vierailun aikana tarjolla.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi Murhamysteeri-illallinen Olavinlinnassa?
Lisätietoa Olavinlinnan tapahtumista voit lukea täältä.

Riihisaari – Saimaan luonto ja museokeskus

Riihisaari Savonlinna

Linnasta matka jatkuu Riihisaaren, missä sijaitsee Saimaan luonto- ja museokeskus.
Riihisaaren raannoillakin kannattaa viipyillä. Pakkaspäivänä tämä on mielestäni kauneinta Savonlinnaa!

Idyllisen Saima-kahvilan herkullinen iltapäivätee

Yksi ihanimmista talvipäivän elämyksistä Savonlinnassa on ehdottomasti Saima-kahvilan perinteinen iltapäivätee vanhan puutalon tunnelmallisessa miljöössä.

Istuudumme Annikan kanssa ikkunan ääreen, josta aukeaa maisema Olavinlinnalle. On Annikan syntymäpäivä, joten tilaan ensimmäisenä meille pullollisen kuohuvaa. Skoolamme eletyille ja tuleville vuosille ja täydelliselle Savonlinna-päivällemme.

Sitten sitä teetä!
Onneksi meitä on opastamassa Saima-kahvilan ihana Johanna, sillä jo oikean teen valitseminen tuottaa vaikeuksia. Kun oikeat teet on vihdoin valittu, Johanna kantaa meille pöytään kolme kerrosta suolaisia ja makeita brittiläisiä herkkuja – brittiherra Davidin meille valmistamia.

Parhaita ovat skonssit, aivan suussasulavan herkullisia. Oheen saamme vielä Johannalta opastuksen, kuinka skonsseja etiketin mukaisesti nautitaan.

Tämä on elämys, jonka aion ehdottomasti nauttia toisenkin kerran!

iltapaivatee Savonlinnassa

Huom. Varmistaaksesi oman brittiläisen iltapäivätee-elämyksesi, tee varaus viimeistään edellisenä päivänä!
Lisätietoja iltapäiväteestä löydät täältä.

Shoppailijan Savonlinna

Täydelliseen lomapäivään Savonlinnassa kuuluu totta kai aina vähän shoppailua.
Käy ainakin Muotitalo Pukissa, jossa kauppias Jaana ja aina ystävälliset myyjät palvelevat suurella sydämellä. Valikoima on niin monipuolinen, että joka kerta joutuu sortumaan. Sieltä jatka Olavinkadun toiselle puolelle, missä sijaitsevat Savonlinnan suloiset sisustusliikkeet Amanda B ja Donna’Si.

Olavinkadulta kannattaa jatkaa Puistokadulle, jossa sijaitsee Savonlinnan Taito Shop. Sieltä löydät muun muassa kivoja tuliaisideoita.

Vinkki!
Jos iltapäiväteen ja Saima-kahvilan lisäksi haluat piipahtaa toiseenkiin kahvilaan, suosittelen Olavinkadulla sijaitsevaa Alku-kahvilaa. Se on yksi minun ehdottomista lemppareista Savonlinnassa. Sieltä saa myös lounasta!

Sulosaari ja pitsihuviloiden tarinat

Sulosaaren rannoilla asuu Savonlinnan oma maskotti, city-norppa Sulo. Jos haluat tietää, miltä Sulo näyttää, kurkkaa minun kesäinen postaukseni Saimaalta.
Sen löydät täältä.
Talviaikaan, ennen kuin jäät alkavat repeillä, Sulo todennäköisesti pysyttelee piilossa ja ihastuttava Kalliolinnan lettukahvilakin on kiinni. Mutta kannattaa Sulosaareen silti suunnata ja kiertää sen kiva luontopolku ja bongata samalla Sulosaaren pitsihuviloiden tarinat!

Tiesitkö, että 1800-luvulla täällä Onnellisten saariin kuuluvalla Sulosaarella sijaitsi Kalliolinnan lisäksi myös huvilat Väinölä, Pohjola, Runolinna ja Metsäpirtti. Kaikkien näiden huviloiden historiaan pääset nyt kurkistamaan Sulosaaren retkelläsi!

Vinkki valokuvaajille ja reposbongareille: Sulosaaren päästä on hienot näkymät pohjoisen taivaalle, ja täällä pääsee todellakin aina silloin tällöin kuvaamaan – tai ihailemaan – revontulia!

Retkiruokaa a la Activity Maker

Vinkki retkeilijöille:
Sulosaaressa, Saimaan rannalla, elikkä siis melkein siinä kaupungin keskustassa on grillikatos, jonne kuka tahansa voi lähteä kokeilemaan retkiruokakokin taitojaan.

Parempi vinkki lomapäivään:
Miksi haaskata lomapäivää kokkailuun, kun voi tilata paikalle oikean kokin, joka valmistaa ruoan puolestasi? Activity Makerin Jari saapuu tilauksesta ja loihtii sinulle ja seurueellesi herkullisen nuotiolounaan jäliruokineen ja nuotiokahveineen.

Toki muukin paikka käy kuin Sulosaari. Melkein vain mielikuvitus on rajana.

Talviretkeily Savonlinnassa

Jos nuotioruokailu ei kiinnosta, miten olisi moottorikelkkaretki, lumikenkäretki, pilkkiretki, hiihtoretki, jäärata-ajo, Paintball, Magazone tai vaikka pakohuone-elämys?
Kurkkaa koko Activity Makerin monipuolinen tarjonta täältä.

Testaa ainakin nämä ravintolat!

Kesäisin Savonlinna on täynnä ihatuttavia terassiravintoloita, mutta ei täällä talvellakaan tarvitse nälkäiseksi jäädä. Korona-aika tuo omat kurjat rajoitteensa, mutta jos mahdollista, testaa ainakin nämä.

Vinkki 1: Ravintola Majakka -perinteitä kunnioittaen

Jostain syystä en ollut moneen vuoteen käynyt Ravintola Majakassa. Niinpä oli ihana yllättyä positiivisesti.

Ensin pöytään kannettiin sapaslautanen: “Marinoituja savumuikkuja, sesam-wasabilohta, riimihärkää, vuohenjuustomoussea, perunatortillaa, tomaattisalsaa, ruohosipulimajoneesia ja saaristolaisleipää.” Ihan täydellistä! Pääruoaksi halusimme nauttia jotain paikallista. Niinpä päädyimme nauttimaan Saimaan parhaita antimia: muikkuja ja järvikuhaa.

Majakka on ihanan mutkaton paikka, jossa saa takuuvarmasti hyvää ruokaa ja iloista palvelua ilman turhaa pönötystä tai koreilua.

Ravintola Majakan tarjonnan voit kurkata täältä.

Vinkki 2: Waahto Brewhouse ja tunnelmalliset talvihuoneet

Waahdon talvihuone Savonlinna

Korona-ajan ihastuttava innovaatio on Waahdon talvihuoneet Saimaan rannalla. Täällä voit turvallisesti nauttia omassa porukassa Waahto Brewhousen puuhiiligrillissä valmistuvia herkkuja. Waahdon uudistuneella ruokalistalla on panostettu erityisesti burgereihin. Koska meidän tyttöjen iltana halusimme syödä vähän fiinimmin, luulen, että minun pitää pian käydä testaamassa myös nämä burgerit!

Vinkki 3: Saimin ihana Hotelli Punkaharju

Helmikuussa avautuu taas Saimin ihana vaaleanpunainen unelma ja silloin päästään nauttimaan herkkuaterioista täällä pitkien honkien ja säteilevän Saimaan äärellä. Käy ensin vaikka luistelemassa Saimaan jäällä ja tule sen jälkeen herkuttelemaan tänne ehkäpä Saimaan ihanimpaan ravintolaan.

Aukioloajat löydät täältä.

Saimin hotellissa on myös tulossa aivan ihania tilaisuuksia. Ensimmäisenä niistä Saimaa Gastronomy -viikonloppu 11.-13.2.

Hotelli Punkaharju Saimaa

Saimaan kiinnostavimmat majoitukset

Savonlinnassa ei tarvitse tyytyä tavanomaiseen. Erikoisten majoitusten ystäviä suorastaan hemmotellaan Savonlinnassa. Miten olisi esimerkiksi ylellinen majoitus perinteisessä höyrylaivassa tai arktinen lasiseinäinen “glamping”-majoitus keskellä jäistä Saimaata? Tai entäpä luksuslaiva, jossa on hulppeat terassit ja puusauna, ihan vaan sinulle ja rakkaallesi? Tai aikuisille suunnattu B&B historiallisessa miljöössä Saimaan rannalla? Tai ehkä sittenkin skandinaavisen tyylikäs villa keskellä kauneinta Saimaa-maisemaa?

Ylellisyyttä ja höyrylaivan tunnelmaa s/s Paul Wahl höyrylaivassa

Jos haluat majoittua aivan aivan Savonlinnan sydämessä, mikset majoittuisi ylellisesti s/s Paul Wahl höyrylaivan hulppeassa sviitissä?

Laivamajoitus Savonlinnassa

Tässä yli 100-vuotiaassa perinteitä kunnioittaen remontoidussa höyrylaivassa on kolme hurmaavaa sviittiä, ja näin talviaikaan, ennen kuin Paul Wahl lähtee seilaamaan Saimaalle, laiva toimii hotellina erilaista ylellisyyttä kaipaaville turisteille.

Ja jos sinulla on onnea, pääset kuulemaan, kun kapteeni Janne kertoo Paul Wahlin historiasta ja sen upeasta muodonmuutoksesta.
Voit myös kurkata tästä videosta, miten vanhasta höyrylaivasta tuli todellinen luksusristeilijä.

Talvipäivän vinkki!
Jos et tarvitse majoitusta, mutta haluat päästä kurkkaamaan Paul Wahlin sisälle, ei hätää: Paul Wahlissa toimii ihastuttava vohvelikahvila ja viinibaari talven ajan. Lisäksi tämän höyrylaivan kupeessa on luistinkenttä ja -rata sekä napakelkka! Jos omat luistimet eivät sattuneet mukaan matkalle, voit vuokrata ne laivalta!

Luistelu Savonlinna

Arktisia elämyksiä Aurora Hut -igluveneessä

Jos kaipaat arktista luontoelämystä, suosittelen sinulle  Aurora Hut -igluvenettä joko Savonlinnan keskustan tuntumassasekä Kerimaassa. Lasiseinäinen iglu keskellä paukkuvaa Saimaan jäätä on todellinen elämys. Jos olet yhtä onnekas kuin minä, pääset ihailemaan iglun ikkunoista tuhansia tähtiä ja maiseman kultaavaa auringonnousua.

Aurorahut Saimaa

Houseboat Villa -Järvisydämen ihana luksusvaihtoehto

Hieman erilaista laivaluksusta tarjoaa taas Järvisydämen Houseboat. Houseboat sopii erityisesti pariskunnille, jotka haluavat tulla viettämään Järvisydämeen aktiivista lomaa ylellisesti.

Jarvisydan_houseboat

Retkipäivän jälkeen on ihana päästä suoraan Järvisydämen herkkupöytiin ja lopuksi rentoutumaan laivan omaan saunaan.
Lue lisää kokemuksestani Järvisydämestä täältä.

avantouinti
Aamu Järvisydämessä aloitetaan pulahtamalla hyiseen Saimaaseen.

Kartanomaista romantiikkaa aikuisille B & B Taipaleenniemessä

Parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Savonlinnan keskustasta sijaitsee hurmaava aikuisille suunnattu B&B Taipaleenniemi. Tämä B&B on todellinen romantikon valinta!

Rannassa komeileva päärakennus, joka valmistui vuonna 1912, hurmaa jo ulkomuodollaan. Ilta-auringon loisteessa se on aivan satumaisen kaunis. Ja kun astun päärakennuksen ovesta sisään, en voi olla huokailematta ihastuksesta. Sviitti, johon majoitumme, on valtava. Yhdessä nurkassa on jykevä takka ja ikkunan edessä kauniisti pedattu sänky.

Romanttinen divaani keskellä avaraa huonetta taas houkuttaa heittäytymään makuulle hyvän kirjan ääreen. Ihana paikka!

B&B Taipaleenniemi

Tässä komeassa päärakennuksessa on kaksi sviittiä. Lisää huoneita on pihapiirissä olevassa huvilassa sekä vierastalossa.

Lisää tietoa tästä hurmaavasta B&B Taipaleenniemestä voit lukea täältä.

Villa Norppaniemi – moderni luksushuvila Saimaan rannalla

Jos kaipaat lomalta luksusta ja omaa rauhaa keskellä kauneinta Saimaa-maisemaa, suosittelen sinulle Norppa-Majojen uusinta villaa, Villa Norppaniemeä, joka avasi ovensa tammikuussa 2021. Villa Norppaniemi tarjoaa skandinaavisen tyylikästä luksusta täydellisessä luonnon rauhassa.

Vuokrahuvila Saimaalla

Villaan kuuluu päärakennuksen lisäksi erillinen rantasauna ja moderni, lasiseinäinen grillikatos sekä hulppea laituri. Mutta parasta on tietysti mieletön Saimaa-maisema, joka tulvii sisään suurista maisemaikkunoista!

Lisätietoja Villa Norppaniemestä löydät täältä.

Kaipaatko aktiivista talvilomaa Saimaalla? Kurkkaa siinä tapauksessa monipuolinen vinkkipostaukseni: Parhaat vinkit aktiiviseen talvilomaan Saimaalla.

Vietin helmikuussa 2020 aivan täydellisen talvipäivän Savonlinnassa Travellover-matkablogin Annikan kanssa. Kurkkaa, miten Annika koki päivämme:
Savonlinna – luksusta ja luontoluksusta


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2021 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

4 Comments

 • Aila ja Juha
  1.3.2021 at 21:53

  Kiva nähdä talvikuviakin Savonlinnasta. Omat kokemukseni ovat kaikki heinäkuisilta oopperajuhlilta. Olen kerran jopa esiintynyt itse ja poikani ovat olleet kuorossa useanakin kesänä. Ensi kesänä nuorimmalle pojalleni olisi solistitehtävääkin, joten täällä eletään ihan peukut pystyssä ja toivotaan, että toista kesää ei enää peruutettaisi. Silloin pääsisin taas ainakin muutamaksi päiväksi katsomaan oopperaa, kulkemaan ja pyöräilemään ympäristössä, nauttimaan Savonlinnan parhaasta annista. Aila

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   7.3.2021 at 16:18

   Wau, teidän perhe onkin todellinen oopperaperhe! Toivotaan tosiaan, että ensi heinäkuun oopperajuhlat on mahdollista järjestää! Mutta tervetuloa joskus Savonlinnaan ihailemaan myös kaunista talvi-Savonlinnaamme♡.

   Reply
 • Hienoja linnunratakuvia olet saanut otettua! Ja hyviä vinkkejähän tässä myös oli, tuo Aurora Hut -igluvene olisi noista kyllä meidän majoitusvalintamme! Usein panimojen yhteydessä olevat ravintolat niin Suomessa kuin muuallakin ovat olleet mieleeni enkä usko, että Waahto Brewhouse varsinkaan näin burgerien ystävälle tulisi olemaan poikkeus!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   7.3.2021 at 16:03

   Tämä Aurora Hut -igluvene olikin upea, erityisesti juuri sijaintinsa takia. Ja ne burgerit minun pitää kyllä käydä testaamassa heti kun taas ravintoloihin pääsee :). Ja kiitos, tähtiä on kyllä aina niin kiva kuvata!

   Reply

Leave a Reply