Menu

Parhaat päiväretket Savonlinnasta – TOP 7

Updated 4.9.2022

Rakastatko shoppailua ja hyvää ruokaa? Vai oletko kenties innokas taiteen harrastaja ja kulttuurin ystävä? Tai ehkäpä haluat lomapäivinäsi sukeltaa menneeseen aikaan ja oppia jotain uutta historiasta? Vai ovatko sittenkin luonto, erilaiset aktiviteetit ja pienet seikkailut sinun juttusi?

Savonlinnan lähiympäristö tarjoaa monipuolisesti ihastuttavia päiväretkikohteita, matkustit sitten lomalla itseksesi tai perheesi, ystäviesi tai puolisosi kanssa. Kävin testaamassa erilaisia retkimahdollisuuksia ja kokosin mielestäni ne kaikkein parhaimmat päiväretket Savonlinnasta vinkiksi lomapäiviisi.

Kaupallisessa yhteistyössä Visit Savonlinna

PÄIVÄRETKIEN TOP 7

1. Kulttuurinjanoisen risteilypäivä Punkaharjulle

Punkaharju on täydellinen päiväretkikohde, jos rakastaa taidetta ja näyttelyitä. Kauniina kesäpäivänä taideretkeen on ihana yhdistää risteily nostalgisella höyrylaivalla. Niinpä me hyppäämme Etelä-Suomesta saapuneen ystäväni Annikan kanssa höyrylaiva S/S Saariston kyytiin Savonlinnan satamasta.

Savonlinnan parhaat päiväretket Linnansaari

Leppoisa risteily Punkaharjulle, Saimaan kauneimmissa maisemissa, kestää 2,5 tuntia. Parituntisen aikana ehtii maisemien nautiskelun ohella ihastella kapteenin taitavaa työskentelyä tai vaikkapa poseerata kesämekossa.

Savonlinnan parhaat päiväretket
Jos kaipaat kesäretkillesi uutta mekkoa, kannattaa piipahtaa Savonlinnan Olavinkadun Muotitalo Pukissa. Se on minun mekkoparatiisini, josta tämänkin ihanan kesämekkoni löysin.

Punkaharjulla höyrylaiva pysähtyy ensin Hotelli Punkaharjun satamassa ja jatkaa sitten Tuunaansaaren satamaan, kiven heiton päähän Taideluola Retretistä ja Johanna Oraksen Taidekartanosta. Täällä me hyppäämme laivan kyydistä.

Katso kesän risteilypäivät ja hinnat täältä.

Taidekartano Johanna Oras ja Kukoistuksen koodi

Aloitamme taidekierroksemme Johanna Oraksen taidekartanosta.

Mitä on olla onnellinen?
Mikä on elämän tarkoitus?
Miten löytää oma sisäinen kukoistuksen koodi?


Muun muassa näihin kysymyksiin Johanna Oraksen kesän 2021 näyttely Kukoistuksen koodi etsii vastauksia. Oraksen mukaan erityisesti nyt korona-aikana “meidän on aika antaa tilaa sisäiselle kukoistuksellemme”.

Jo aiempina vuosina Oraksen töistä tutuiksi tulleet kallankukat kukkivat taas hehkeinä Oraksen teoksissa, esimerkiksi Gallen-Kallelan Poika ja varis on muuttunut Oraksen käsissä Kallaksi ja varikseksi ja Akka ja kissa Kallaksi ja kissaksi.

Johanna Oras

Minä vietän pisimmän tovin tämän kultaisena hehkuvan Ja minä olen viljaa -teoksen äärellä.

Johanna Oras
Ja minä olen viljaa (2021)

Huom.! Poikkea myös taidekartanon pihan Pikku Villassa, mistä on kehkeytynyt upea Kallary Showroom.

Johanna Oras
Kallary Showroomin tummasävyisissä huoneissa niin tapetit, matot, tekstiilit kuin lamputkin edustavat Oraksen uutta, hehkuvaa Kallary-mallistoa.

Pieniä ihastuttavia ostoksia pääset tekemään taidekartanon kauniissa Art Shopissa. Siellä on myynnissä Johanna Oraksen suunnittelemia sisustus- ja käyttöesineitä, kuten tarjottimia, vesipulloja, sisustustauluja, lakanoita ja keittiöpyyhkeitä.

Taidekartano Johanna Oras on avoinna päivittäin 15.8.2021 saakka.

Saimaan Taideluola Retretti on taas täällä!

Muistatko vielä Taidekeskus Retretin 1980-1990-luvuilta? Se oli aikanaan jokakesäinen must-kohde, missä minäkin nuorempana ehdin käydä useammankin kerran. Muistan ihailleeni siellä niin Edefeltin, Gallen-Kallelan kuin Dalín ja Picassonkin töitä.

Nyt Retretti on palannut uudistuneena takaisin synnyinsijoilleen Punkaharjulle! Gallenkallelamaiset klassikot täältä vielä puuttuvat, mutta juuri tämä kesänä kalevalalainen maailma on Retretin luolastossa vahvasti läsnä.

Ensimmäisessä salissa, jonka kautta luolastoon mennään, on kuvanveistäjä Pekka Pitkäsen suurikokoisia reliefejä, jotka kuljettavat katsojaa Pitkin Tuonelan jokea.

Savonlinnan parhaat päiväretket Retretti

Varsinaisessa Retretin peruskorjatussa luolastossa päästään Kalevalan miesten mukana Sammon ryöstöön. Interaktiiviset teokset, kuten Jutta Kivilompolon pelinomainen videoteos Sampo, ihastuttavat erityisesti perheen pienimpiä. Minua sen sijaan puhuttelevat eniten Aleksandra Magelatovan videoteos Aino, Johanna Väisäsen Elytra ja Jarmo Vellosen ja Risto Villapuomin Vision, joka yhdistää mielenkiintoisesti veistosta, valoa ja ääntä.

Savonlinnan parhaat päiväretket Retretti

Luolaston lisäksi kannattaa poiketa piharakennuksessa sijaitsevassa Galleria Bunkkerissa ja Taidepolulla!

Savonlinnan parhaat päiväretket Retretti
Hanneriina Moisseinen: Liinatie (2012) – ommeltu sarjakuvainstallaatio
Yksityiskohtia Hanneriina Moisseisen Liinatiestä
Retretti
Pia Saari: Metsänpeitto (2021)

Taidepolulla tulee vastaan kalevalaisia yllätyksiä, kuten valtava Hiien hirvi ja Kullervon kirous. Minä ilahdun metsäkävelylläni muun muassa Tiina Vehkaperän teoksesta Oodi kurtulle eli äiti jolla ei ollut nimeä.

Kulttuuripäivän gourmeeta ravintola Loimussa ja kulttuurikahvila Mutterissa

Johanna Oraksen taidekartano ja Retretti sijaitsevat näppärästi ihan vierekkäin, ja mikä parasta, täällä on myös kaksi ravintolaa, joten pitkäksi venähtävänä taidepäivänäkään täällä ei tarvitse kärsiä nälästä.

Ehdimme testata päivän aikana molemmat ravintolat. Lounaan nautimme ulkoravintola Loimussa, joka tarjoilee street food -henkistä ruokaa. Tarjolla on muun muassa savustettua härkää ja mallaspossua, Hauholan hanhea ja päivän kalaa hiillosperunoiden kera, hiillostettuja kasviksia ja talon makkaraperunoita. Minun valintani, Hauholan hanhi, on viedä kielen mennessään.

Kulttuurikahvila Mutterin terassilla taas nautimme välipalaksi herkulliset muikkuleivät valkoviinin kera. Viileämpänä päivänä Mutterin valtavista panoramaikkunoista voisi ihailla lounaan aikana kaunista maisemaa Puruvedelle.

Art Up -kulttuurifestivaali rytmittää Punkaharjun heinäkuuta

Saimaan taideluola Retretti järjestää lisäksi monitaiteellisen Punkaharju Art Up -kulttuurifestivaalin, joka tuo Punkaharjulle runoa, musiikkia, aikalaiskeskusteluja ja työpajoja eri teemoista. Meidän Punkaharju-päivänä tapahtumateltassa on iloksemme Värttinän konsertti. Se on täynnä energiaa, riemua ja hulvatonta fiilistä!

Värttina

Aivan täydellinen päätös meidän kulttuuriretkellemme!

Lue lisää Art Up -kultturifestivaalista ja tulevista tapahtumista täältä.

Aseman Taidelaituri – taidekoti vanhassa asemarakennuksessa

Jos aikaa jää, kannattaa ehdottomasti sisällyttää Punkaharjun kulttuuripäivään myös vierailu Aseman Taidelaiturilla! Aseman Taidelaituri sijaitsee upeassa Jugend-tyylisessä asemarakennuksessa, joka jo itsessään on näkemisen arvoinen. Parasta on tietysti Aseman hurmaavat kesänäyttelyt. Tämän kesän näyttely Colorful Stories in Punkaharju tuo nähtäväksi muun muassa Soile Yli-Mäyryn värikylläisiä maalauksia, Tuija Ahosen ikoneita ja Markku Salon lasitaidetta.

Savonlinnan parhaat päiväretket Punkaharju
Soile Yli-Mäyryn värikkäät teokset vangitsevat katseen.
Punkaharju taidelaituri
Ikonimaalari Tuula Ahosen kauniit ikonit herkistyttävät.

Vinkki!
Muista kiertää myös piharakennukset ja kurkista Aseman puistoon ja Lehmuskujalle.

Aseman Taidelaituri on avoinna 5.9. 2021 saakka.

2. Shoppailua, viiniä ja gourmet-nautintoja – ihana hemmottelupäivä Punkaharjulla

Punkaharju on niin ihana ja monipuolinen, että sinne täytyy tehdä toinenkin kesäretki. Tällä kertaa keskitymme Annikan kanssa shoppailuun, hyvään ruokaan ja viineihin.

Olemme tänäänkin liikkeellä julkisilla. Saavumme aamun kiskobussilla Savonlinnasta vajaassa puolessa tunnissa Luston asemalle, mistä (tutustuttuamme Aseman Taidelaiturin näyttelyihin) jatkamme jalkapatikassa Hotelli Punkaharjulle. Sieltä saamme vuokralle söpön pinkit katupyörät, joilla hurautamme ensimmäiseksi Wanhalle koululle shoppailemaan.

Wanhan koulun hurmaava putiikki ja kesäravintola

Laukansaaressa, vain 1,2 kilometrin päässä Hotelli Punkaharjulta (5 minuuttia fillarilla), sijaitsee vanha koulurakennus, joka on tänä kesänä saanut täysin uuden ilmeen ja uuden elämän Muotikuun yrittäjien Jaana Varkki-Terhon ja Tony Terhon ansiosta. Tässä komeassa hirsitalossa on nyt mitä hurmaavin kesäputiikki ja kesäravintola.

Punkaharju Wanha koulu
Wanha koulu sijaitsee Punkaharjulla, osoitteessa Puistometsäntie 14.

Tänne kannattaa tulla kesäretkelle, vaikkei edes olisi minkäänlaisia shoppailuaikeita. Talo on sisustettu niin kauniiksi, että voisin ihmetellä kokonaisen päivän erilaisia yksityiskohtia, jotka tätä hirsistä kaunotarta koristavat. Ja niinhän siinä käy, että pienet vihreät lasimaljakot hurmaavat minut niin, että on pakko saada kotiin oma maljakkosetti – enkä sitä raidallista pellavamekkoakaan voi lopulta vastustaa.

Punkaharju on viime vuosina alkanut kunnostautua yhä enemmän myös ruokamatkailun kohteena. Esimerkiksi Hotelli Punkaharjun fine dining -ravintola on valittu Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon, mutta nyt Wanhan koulun kesäravintola tuo Punkaharjulle jotain kivan erilaista, mutkattomampaa. Jotain tällaista tänne olikin jo kaivattu!

Punkaharju Wanha koulu
Hirsiseinälle ripustetut koulukuvat herättävät henkiin muistoja vanhoilta kouluajoilta.

Vanhan koulun tunnelmaan sopien ruokalista on raapustettu liitutaudulle. Lista on melko simppeli, mutta kuitenkin tarpeeksi monipuolinen, jotta jokaiselle löytyisi jotakin, ja onpa listalle päässyt – vanhan koulun perinteitä kunnioittaen – perinteinen makkarakastike ja muusikin. Minun hellepäivän valintani paistettu vuohenjuustosalaatti ei kyllä (onneksi) tuo millään tavalla mieleeni menneitä kouluaikoja.

Vinkki!
Wanhalle koululle kannattaa tulla myös ihan vaan kahvillekin, sillä täältä saa tuoreita jättikorvapuusteja, ihan kuin äidin leipomia, – eikä ne naapuripöydän jäätelöannoksetkaan näyttäneet yhtään hullummilta!

Wanhalta koululta sotkemme takaisin Hotelli Punkaharjulle, jonka puodista löydän vielä kerimäkeläisen tuottajan Dom Pom -tyrnirouhetta.

Sitten on viiniaika ♡.

Wine in the Woods – aistit aukaiseva metsäinen viiniretki

Wine in the Woods johdattaa meidät aisteja herättelevän metsäkävelyn kautta alkuviinien äärelle.

wine in the woods

Oppaamme Tero Vänttinen kehottaa meitä riisumaan kengät jaloista.
Hiekkatiellä kivet tuntuvat viiltäviltä jalkapohjien herkällä iholla.

– Ai, sattuu!
Miten tämä lapsena onnistui niin helposti?
Silloin saattoi vaikka pinkaista juoksuun paljain jaloin!

Mutta kun sukellamme metsään, poluille ja sammalmatolle, unohdan kivun ja pystyn jo nauttimaan neulasten ja sammalen pehmeydestä jalkojeni alla.

wine in the woods

Metsäkävelyn tarkoituksena on avata meidän aistit. Tuntoaistin jälkeen keskitymme kuuntelemaan ja sitten katsomaan tarkemmin sellaistakin, mihin normaalisti ei tulisi kiinnitettyä huomiota, ja lopulta, kun me rohkeimmat Teron perässä astelemme varovasti viilentävään veteen, viritämme myös hajuaistin, joka nappaa ilmasta tutun imelän mullan tuoksun.

Savonlinnan parhaat päiväretket Punkaharju

Lopulta, kun me aistit avoinna saavumme Wine in the woods -kyltille, missä viini-ekspertimme Aino Santavuori meitä jo viinilasien ja -pullojen kera odottaa, on makuaistin vuoro.

On makuaistin
ja viinitastingin vuoro.

Aino kaataa meille laseihimme vuoron perään italialaista, teneriffalaista, ranskalaista ja yllätyksekseni jopa serbialaista viiniä, jotka hän on meille pieteetillä valinnut. Jokaisen viinin pariksi saamme myös lähi- ja villiruokaan erikoistuneen kokki Sami Tallbergin valitsemia makupaloja. Viini ja huolella valitut, paikallisista raaka-aineista koostuvat pienet herkut, kala, liha, mäti, villiyrtit ja kuusenkerkkä, jota Aino kehottaa meitä maistamaan ihan sellaisenaan, luovat täydellisiä makupareja, jotka täällä luonnonhelmassa maistuvat entistäkin paremmilta.

Wine in the woods Punkaharju
Minun kuvan valkoinen mekko on Muotitalo Pukista. / Kuva: Tero Vänttinen

Lue lisää Wine in the Woods -tapahtumasta Hotelli Punkaharjun sivuilta.
Wine in the Woods sisältyi Punkaharjun vaihtuvaan viikko-ohjelmaan. Katso tämän viikon ohjelma täältä.

Hotelli Punkaharjun ravintola ja lautasella kesän kaunein annos

Shoppailu-, herkuttelu- ja viinipäivän huipentaa illallinen Hotelli Punkaharjussa. Hotelli Punkaharjun ravintola on ollut jo vuosia yksi jokakesäisistä kohokohdistani. Täällä tietää, että lautaselle ei eksy varmasti mitään tavanomaista.

Niin ei käy tälläkään kertaa. Suoraan sanottuna ensin ihan hirvittää, kun saan eteeni alkuruoaksi tilaamani latva-artisokka-annokseni.

Miten ihmeessä tämä syödään? parahdan silmiäni pyöritellen.

Ystävällisen tarjoilijan ohjeilla artisokasta selvitään, ja se osoittautuukin oikein herkulliseksi sormisyötäväksi.

Pääruoaksi tilaamani annos kukkakaalischnitzeliä ja meritryffeliä ei sekään jää yhtään latva-artisokan varjoon. Tämä taitaa olla herkullisinta kukkakaalia, mitä olen koskaan maistanut. Ja kauneudessaan todellinen esteetikon valinta.

Innostuitko Punkaharjusta?
Lue lisää minun ja Annikan Punkaharjupäivistä Annikan kirjoittamasta blogipostauksesta Punkaharju – monipuolista lomafiilistä Saimaan rannalla.

3. Saimaan saaret kutsuvat luontomatkaajaa

Miltä kuulostaisi helppo, omatoiminen saarihyppely Saimaalla? Rantasalmen Järvisydämestä järjestetään nyt päivittäin venekuljetuksia nostalgisella puupaatilla sympaattiseen Kaarnetsaareen ja Linnansaaren kansallispuistossa sijaitsevaan pääsaareen.

Savonlinnan parhaat päiväretket Linnansaari

Kaarnetsaaressa voit kiertää saaren ympäri kiertävän 1,5 kilometrin pituisen luontopolun, jossa vastaan astelevat muun muassa Suomen luonnon komeat villieläimet karhu, ahma ja susi – onneksi kuitenkin vain turvallisesti lisätyn todellisuuden avulla.

Savonlinnan parhaat päiväretket

Huom. Heti luontopolun alussa on selkeät ohjeet siitä, miten saat ladattua puhelimeesi ilmaisen Salmi AR -sovelluksen, jonka avulla tutustut monipuolisesti Suomen eläimistöön.

Savonlinnan parhaat päiväretket

Kaarnetsaaressa on myös kiva kahvila, jonka terassilla voit nautiskella vaikka lasin sangriaa paattia odotellessasi.

Kaarnetsaaresta voit palata seuraavalla venekuljetuksella joko takaisin Järvisydämeen tai jatkaa Linnansaareen. Totta kai suosittelen tutustumista Linnansaareen.

Linnansaaressa vene jättää sinut kätevästi Linnavuoren laituriin, joka on vain reilun kivenheiton päässä Linnansaaren kauneimmista maisemista – Linnavuoren huipulta, josta avautuu maisema lukuisten saarten täplittämälle Saimaalle.

Savonlinnan parhaat päiväretket Linnansaari
Savonlinnan parhaat päiväretket Linnansaari

Linnansaaren kiertää 7 kilometrin mittainen luontopolku, jota pitkin pääset niin Perpulanluhdan kuin Sammakkoniemenkin leirintäalueille sekä Louhimaan torpalle, jonka pihapiirissä laiduntavat kesäisin suloiset lampaat. Sammakkoniemen leirintäalueella on myös kiva kesäkahvila sekä grillikatos.

Savonlinnan parhaat päiväretket
Linnansaaren kansallispuisto
Perpulanluhdan telttailualue sijaitsee lähellä Linnavuoren laituria.
Päiväretki Savonlinnasta

Psssst. Linnansaaren kansallispuiston alueella veneen kyydissä kannattaa olla silmä tarkkana, sillä täällä asustaa muun muassa Saimaan suurin Teemu-norppa kumppaneineen ♡.

Lue tarkempi kuvaukseni saarihyppelystä Linnansaaren kansallispuistoon aiemmin kirjoittamastani blogijutusta Saarihyppelyä saimaalaisittain

Lisää vinkkejä luontomatkaajalle löydät täältä:
10 Saimaan luontokohdetta, jotka on pakko kokea

4. Koko perheen päiväretki onnellisten eläinten maatilalle

Koko perheen ihastuttava päiväretkikohde on pienmaatila Green Care Farm Luonnos, noin 15 minuutin ajomatkan päässä Savonlinnan keskustasta. Farmin yrittäjä Marian mukaan tämä yhden naisen unelmista ja arvoista syntynyt yritys tarjoaa iloa, oivalluksia ja elämyksiä eläinten ja luonnon parissa.

Savonlinnan parhaat päiväretket
Hertta ja Lilian ihmettelevät jättikukko Hupua, joka onkin upea näky!

Farmille voi varata lyhyen vierailun tai vaikkapa kokonaisen virkistäytymispäivän omassa porukassa. Perusvierailu maatilalla kestää noin puolitoista tuntia ja maksaa 10€/hlö. Vierailun aikana farmilla tutustutaan eläimiin Marian opastuksella ja samalla lapset oppivat, kuinka eläimiä tulee kohdella ja miten niihin suhtaudutaan kohteliaasti.

farmivierailu Savonlinna
Hertta ja Hertan uusi ystävä Valo, joka rakastaa ihmisten seuraa ja on ystävällinen, lempeä ja utelias.

Marian tilalla pääsee seuraamaan kanojen ja Hupu-kukon, lampaiden (Valon, Unelman ja Pilkun), hevosten, Vili-varsan, Manta-muulin sekä Mio-kissan ja Maya-koiran touhuja. Minusta on tietysti parasta, että kaikki eläimet ovat niin seurallisia ja erityisesti lampaat suorastaan vaativat rapsutuksia.

farmivierailu Savonlinna
Farmivierailun aikana päästään jopa pelaamaan jalkapalloa oppivaisten lampaiden kanssa.

Kaikesta näkee, että täällä eläimistä pidetään hyvää huolta. Maria korostaakin, että eläinten hyvinvointi on hänelle kaikessa tekemisessä tärkeintä.

farmivierailu Savonlinna
farmivierailu Savonlinna
Mio-kissa tuli maatilalle löytöeläinkodista ja on nyt reilun vuoden ikäinen.
farmivierailu Savonlinna
Vili-varsa nauttii rapsutuksista.
farmivierailu Savonlinna
Tilalla on myös itsepalvelukahvila. Hertta ja Lilian taitavat olla herkkuja vailla.
farmivierailu Savonlinna

Puolitoista tuntia eläinten parissa hujahtaa ohi hetkessä, ja kun retkipäivän päätteeksi Maria ojentaa lapsille tilan kanojen munimat munat, varjelevat lapset niitä käsissään kuin pieniä aarteita. Kaikesta näkee, että takana on täydellisesti onnistunut retkipäivä.

Ja kyllä meidän aikuistenkin ilmeet ovat melkein yhtä haltioituneita kuin lasten.

Vaikka ennen omaa farmivierailuani olin saattanut kuvitella, että tämä olisi enemmän lasten kohde kuin aikuisten, täytyy tunnustaa, että minä taisin olla yksi ryhmän innokkaimmista ja erityisesti lampaiden rapsuttelu kiireisen kevään jälkeen toimi myös täydellisenä stressin karkoittajana.

Perinteisten farmivierailujen lisäksi tilalla voidaan järjestää hyvinkin monelaisia asiakkaiden toiveiden mukaan räätälöityjä vierailuja, tapahtumia, kursseja jne. Lue lisää tietoa yrityksen verkkosivuilta.

5. Luksusta ja romantiikkaa pariskunnille

Romantiikan ja pienen luksuksen nälkäisille pariskunnille suosittelen Järvisydämen järjestämiä samppanjaristeilyjä. Samppanjaristeilyt seilataan Linnansaaren kansallispuiston maisemissa upealla jahdilla, jonka kannella on ihana skoolailla oman rakkaan kanssa ♡.

samppanjaristeily

Toki risteilylle voi lähteä myös ystäväporukan kera.

samppanjaristeily

Joskus samppanjaristeilyllä saattaa käydä niinkin, että romanttinen risteily muuttuu yhtäkkiä jännittäväksi norpparisteilyksi, kun joku kannella olijoista bongaa Saimaan laineilta uteliaan norpan, joka on tullut ihmettelemään kesken muikunpyynnin paikalle seilanneita samppanjaristeilijöitä.

samppanjaristeily

Silloin tulee kiire (ja vähän harmittaa, ettei kameran teleputki tullut mukaan).

Savonlinnan parhaat päiväretket

Tämä puolentoista tunnin mittainen samppanjaristeily maksaa 99€/hlö ja hintaan sisältyy 2 lasia samppanjaa.
Huom. Järvisydämestä voi varata myös yksityisristeilyjä tällä komealla luksusjahdilla!

Risteilypäivä kannattaa päättää nauttimalla Järvisydämen tunnelmallisessa ravintolassa Kievarin tulimenu-illallinen. Illallisen viimeinen kattaus on klo 20.30, joten risteilyltä ehtii illalliselle vallan mainiosti.

Kurkkaa Järvisydämen tulimenu täältä.

Järvisydän ravintola

6. Melontaretki Koloveden kansallispuistossa aktiivilomailijalle

Aktiiviselle luontolomailijalle aivan ehdoton päiväretkikohde on Koloveden kansallispuisto. Koloveden kansallispuiston ihanuus avautuu parhaiten vesiltä käsin. Ja koska Koloveden kansallispuistossa kaikki moottoriveneet ja muut meluisat moottorihärpäkkeet ovat kiellettyjä, se on todellinen melojan paratiisi.

Koloveden kansallispuisto

Kokenut meloja voi lähteä tietysti Kolovedelle omatoimiselle retkelle, mutta aloittelijoille tai muuten rentoa retkipäivää kaipaaville suosittelen opastettua melontaretkeä. Savonlinnasta melontaretkiä Kolovedelle järjestää Activity Maker.

Minä lähden tutkimusmatkalleni Kolovedelle ystävieni Pauliinan ja Nitan sekä ihanan oppaamme Anun kanssa, joka opastaa meitä aloittelijoita myös oikeaan melontatekniikkaan ja esimerkiksi siihen, miten nousta kanoottiin turvallisesti niin, ettei se keikahda alta ja kippaa meitä veteen. Tosin siinä vaiheessa, kun minä ja Anu ehdimme laiturille, ovat Nita ja Pauliina jo kaukana kuulomatkan ulottumattomissa.

Hyvin he kuitenkin selvisivät kanoottiin ilman oppejakin, vaikkei se tekniikka tainnut ihan oikeaoppinen ollakaan!

Koloveden kansallispuisto melominen

Oppaamme Anu on luvannut näyttää meille Koloveden parhaita paloja – lyhyehkön melontamatkan päässä, jotta ehtisimme melonnan lisäksi nautiskella myös maisemista ja hänen meille valmistamistaan retkiherkuista.

Koloveden kansallispuisto melominen

Ensin melomme Ukonvuorelle.

Koloveden kansallispuisto melominen
Koloveden kansallispuisto kalliomaalaus

Täällä pääsemme ihmettelemään jopa 6000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Kallioseinämästä todellakin erottuu, pienen etsiskelyn jälkeen, ihmishahmo, jonka on tulkittu esittävän tanssivaa shamaania, joka pyytää kenties metsästysonnea tai muuta suopeuden osoitusta jumalilta.

Ukonvuori on maisemallisestikin täydellinen levähdys- ja jaloittelupaikka.

Koloveden kansallispuisto kalliomaalaus

Ukonvuorelta me jatkamme melontaa kohti Hirviniemen teltailualuetta. Matkan varrella ihastelemme Koloveden jylhiä kallioseinämiä mutta niiden vastapainona myös lempeitä niittymaisemia, joissa voisi kuvitella lampaiden laiduntavan.

Koloveden kansallispuisto melominen

Activity Makerin melontaretkeen kuuluu aina myös retkiruokailu. Metsäpalovaroituksen vuoksi emme kuitenkaan pääse tulistelemaan, mutta hellepäivänä Anun meille loihtima kevyt lounas toimii mainiosti.

Savonlinnan parhaat päiväretket

Paluumatkalla alamme suunnitella jo uusia melontaretkiä Koloveden kansallispuistoon, sillä Koloveden kauneus ja rauha tekevät minuun lähtemättömän vaikutuksen!

Savonlinnan parhaat päiväretket

Kun Kirkkoranta alkaa häämöttää, on jo vähän haikea mieli. Ei millään haluaisi vielä lähteä Kolovedeltä. Kolme tuntia ja reilut 10 kilometriä melontaa ei todellakaan ole ollut tarpeeksi.
Onneksi aina voi palata!

Kiinnostuitko Savonlinnan kansallispuistoista?
Lue siinä tapauksessa myös blogiartikkelini Linnansaari ja Kolovesi – Savonlinnan upeat kansallispuistot

7. Kerimäki ja Raikuun salpa-asema vievät keskelle historiaa

Historiasta kiinnostuneen matkaajan ehdoton päiväretkikohde Savonlinnasta on Kerimäellä sijaitseva sotahistoriallisesti arvokas Raikuun salpa-asema reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Savonlinnan keskustasta.

Raikuun salpa-asemaan pääsee tutustumaan 1,5 kilometrin mittaisella luontopolulla. Luontopolun varrella tulee vastaan kolme teräsbetonikorsua sekä panssaritorjuntaan tarkoitettu kivieste sekä komea kivimuuri ja juoksuhauta.

Luontopolun alussa on selkeä infotaulu, jossa kerrotaan muun muassa Salpalinjan rakentamisesta.

Savonlinnan parhaat päiväretket

Myös polun varrella on selkeät opasteet ja infotaulut.

Raikuun salpa-asema

Polun varrella saa tietoa esimerkiksi näistä korsuista, joiden tutkiminen saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä.

Raikuun salpa-asema
Raikuun salpa-asema

Korsukierroksen jälkeen saavumme tänne kanavan rantaan, jonne on rakennettu 2,6 metriä korkea ja 3 metriä leveä muurimainen kivieste. Kivimuuri on todella vaikuttava ilmestys, ja tässä koivun tuoksuisessa maisemassa on raskaan sotahistorian vastapainoksi myös jotain lumoavan kaunista.

Raikuun salpa-asema

Tämän historiallisen luontopolun kiertämiseen kannattaa varata aikaa noin tunti.

Kerimäen suloiset venevajat ja maailman suurin puukirkko

Raikuun salpa-asemaan tutustumisen jälkeen kannattaa palata Kerimäen kylälle ja käydä katsastamassa ja kuvaamassa Kerimäen Kirkkorannassa sijaitsevat suloiset venevajat. Kirkkorannassa on myös kiva uimaranta, joka sopii myös perheen pienimmille.

Kerimäki venevajat
Tämänkin kesämekon löysin mekkoparatiisistani eli Savonlinnan pääkadulla sijaitsevasta Muotitalo Pukista.

Ja totta kai Kerimäellä pitää käydä ihmettelemässä tätä Keltaista jättiläistä eli maailman suurinta puukirkkoa.

Kerimäki maailman suurin puukirkko

Tiesitkö, että Kerimäen kirkossa on jopa yli puolitoista kilometriä penkkejä?

Kerimäen kirkon kuvat piirtäneen arkkitehti Anders Granstedtin tavoitteena olikin, että kirkkoon mahtuisi samaan aikaan jopa puolet pitäjän asukkaista.

Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret

Jos sinulla on koko päivä aikaa Kerimäellä, vieraile ehdottomasti myös Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaarilla!

Saimaan luontopkohteet

Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret sijaitsevat Kerimäellä, kristallinkirkkaan Puruveden ympäröiminä. Jo matka Hytermään on elämys, sillä Hytermän saarille mennään soutaen. Soutumatka on vain kymmenisen minuuttia, joten ei tarvitse säikähtää, vaikkei soutu olisikaan ennestään kovin tuttu laji!

Perillä saaressa odottaa kaunis hiekkaranta, upea harjuluonto, missä mutkittelee vajaan kolmen kilometrin mittainen luontopolku, sekä uskomaton Romu-Heikiksi kutsutun sotakamreeri Heikki Häyrysen kokoama ulkoilmamuseo vanhoine rakennuksineen. Saaren erikoisin ja näyttävin nähtävyys on vuonna 1937 valmistunut yli seitsemään metriin kurotteleva kivistä ja myllynkivistä muurattu muistomerkki.
(Ote viimekesäisestä blogitekstistä 10 Saimaan luontokohdetta, jotka on pakko kokea)

Lisää kuvia Hytermästä löydät aiemmasta postauksestani 10 Saimaan luontokohdetta, jotka on pakko kokea. Jutusta löydät myös paljon muita kiinnostavia vinkkejä erityisesti luontoretkille.

Hotelli Varpu – Kerimäen paras ruokapaikka

Retkipäivän Kerimäellä kruunaa maittava ruoka Puruveden rantamaisemissa, rauhallisessa luontomiljöössä.

Hotelli Varpun ravintolassa on sekä lounaslista että á la carte -lista. Me syömme ravintolan terassilla illallisen, ja ilahdun erityisesti siitä, että ravintolan listalla on perinteisten vaihtoehtojen lisäksi minulle aivan uusia, mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Päädynkin tilaamaan pääruoaksi kylmäsavulohella täytettyä ahventa ja jälkiruoaksi suklaafondantia Varpun omassa keittiössä valmistetun tyrnijäätelön kera. Aivan täydellisiä makupareja – ja annokset vähintäänkin tarpeeksi suuret!

Hotelli Varpu

Lisää vinkkejä Savonlinnaan

Jos kaipaat vinkkejä Savonlinnaan, kannattaa lukea seuraavaksi tämä:
Savonlinnan parhaat nähtävyydet ja kesäelämykset – TOP15

Luontokohdevinkit löydät täältä:
10 Saimaan luontokohdetta, jotka on pakko kokea

Jos etsit kiinnostavaa majapaikkaa Savonlinnan seudulta, kurkkaa nämä vinkit:
Vinkit kiinnostavimpiin majoituksiin Savonlinnassa – TOP7

Ja runsaasti vinkkejä ja ideoita saat tietysti Visit Savonlinnan sivuilta!
Kannattaa käydä tekemässä myös Visit Savonlinnan lomakone, niin saat juuri sinun makuun sopivia vinkkejä.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2021 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

2 Comments

 • Tämä olikin varsin monipuolinen lista lähialueen retkikohteita, joista jokaiselle löytyy varmasti joku sopiva kohde. Itseäni kiehtoisi eniten tuo melominen Koloveden kansallispuistossa. Olen käynyt Nahkiaissalon luontopolun joskus kiertämässä, mutta olisi mukavaa tustua tuohon kansallispuistoon myös meloen. Ja noista venevajoista en ollut kuullutkaan, vaikka Kerimäen kirkkoa olenkin käynyt ihailemassa pariinkin otteeseen, joten seuraavaksi myös Kirkkorantaan!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   26.7.2021 at 13:09

   Kiitos Mikko kommentista! Melominen Kolovedellä olikin ihan mielettömän upea elämys. Olin itsekin tätä ennen käynyt kiertämässä vain Nahkiaissalon luontopolun, joten nyt oli niin upeaa päästä näkemään kansallispuistoa myös vesiltä käsin. Ehdottomasti haluan päästä vielä uudestaan.

   Venevajat on ihan kiven heiton päässä kirkolta, joten ehdottomasti kannattaa seuraavalla kerralla käydä katsastamassa. Ja hellepäivänä kannattaa pakata uikkarit mukaan!

   Reply

Leave a Reply