Menu

Kesä-Savonlinnan helmet

IMG_5679
Kun viisi vuotta sitten muutin Savonlinnaan, en tiennyt täältä juuri muuta kuin Olavinlinnan ja oopperajuhlat. Nyt kaupungin eri kolkat alkavat olla tuttuja ja olen löytänyt täältä omat helmeni. Rakastan tätä uutta kotikaupunkiani ympäri vuoden, mutta erityisesti kesällä Savonlinna lumoaa kauneudellaan ja elävyydellän niin, etten kesälomallani malttaisi edes reissuun lähteä.

Näiden viiden Savonlinna-vuoteni aikana olen saanut todeta, että Savonlinna on paljon muutakin kuin Olavinlinna ja oopperajuhlat, ja sekin on tullut huomattua, ettei Olavinlinna ole pelkästään estradi oopperatähdille, vaan siellä esitetään kesän aikana paljon muutakin. Esimerkiksi kesällä 2016 oopperajuhlien aikaan linnassa juhlitaan Love Recordsia ja silloin lavalle nousevat Maarit, Aija Puurtinen, Tuure Kilpeläinen, Dave Lindholm, Pelle MiljoonaPepe Willberg ja Jukka Gustavson ja oopperakauden päätyttyä elokuussa linnaan ovat tulossa Jari Sillanpää (20.8.) sekä Lauluyhtye Rajaton seuranaan Kuopion kaupunginorkesteri (19.8.).

Kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa vesiteitse

Koska jopa yli kolmannes Savonlinnan pinta-alasta on vesistöä ja Savonlinnan keskusta-aluekin sijoittuu usealle eri saarelle, on kaupunkikierros Savonlinnassa luontevinta tehdä risteillen. Maisemaristeilyt kaupungin ympäri lähtevät torin reunalta ja kestävät tunnista puoleentoista tuntiin. Siispä Savonlinna-päivä kannattaa aloittaa suuntaamalla torille, missä ennen laivaan hyppäämistä on suositeltavaa maistaa Laurikaisen kuuluisia lörtsyjä, joko lihatäytteellä tai makealla hillolla (minun suosikkini on omenahillotäytteinen lörtsy).

IMG_6337

IMG_6331

IMG_6206
Risteilyn jälkeen on pienen kävelykierroksen vuoro: ensin pitkin rantatietä ohi purjeveneiden ja sitten koukkaus Linnakadulle Savonlinnan Wanhaan kaupunkiin tutkimaan puutaloissa sijaitsevia kesägallerioita ja käsityöläisten putiikkeja. Kiinnostava käyntikohde on myös Linnankadun  nukke- ja lelumuseo Suruton.

IMG_6351
IMG_6851
Linnankadun päässä, Tallisaaren takana, kohoaa ylväänä Olavinlinna, jossa tietysti täytyy vierailla, mutta lisäksi kannattaa Linnankadulta jatkaa kulkua Aino Ackten Puistotielle ja sieltä aina rautatiesillalle saakka.

IMG_6030
Rautatiesillalta aukeavat upeat näköalat Olavinlinnalle. Sillalta on myös mukava tarkkailla sillan alta lipuavia risteilyaluksia.

Olavinlinna

IMG_6049

Miksi Sulosaaressa käyntiä ei kannata jättää välistä?

IMG_6410
Sulosaari on paras paikka Savonlinnan keskustan tuntumassa viettää rauhallista piknikiä. Eri puolilla saarta on useita sileitä kallioita, jotka oikein kutsuvat levittämään piknikhuopaa ja nauttimaan auringosta ja Saimaa-näkymistä. Sulosaaressa on myös laavu ja grillauspaikka, jossa voi paistaa vaikka perisuomalaisittain makkaraa. Sulosaareen johtaa Kasinosaaresta kaunis valkea kaarisilta.

IMG_6926
Vaikka omatoiminen retkeily ei kiinnostaisikaan, Sulosaaressa käyntiä ei kannata jättää välistä, sillä saaressa on ihastuttava vuonna 1899 rakennettu vaaleanpunainen huvila, jossa toimii opiskelijoiden pitämä lettukahvila Kalliolinna. Kalliolinnassa voi lettujen syönnin ohessa ihailla vaihtuvia taidenäyttelyitä. Tähän lettukahvilaan myös karvaiset ystävät ovat tervetulleita – niinpä minä olen usein yhdistänyt koiralenkin (kierroksen Sulosaaren ympäri kulkevaa lenkkipolkua) pysähdykseen lettukahvilla.

IMG_6437 - Versio 2
Sulosaaressa on myös kaupungin parhaat paikat auringonlaskun kuvaamiseen. Tai miltä kuulostaisi shampanjapiknik Sulosaaren kallioilla auringonlaskua ihaillen?

Sulosaaren_auringonlasku

Pihlajavesi on kauneinta Järvi-Suomea

IMG_5819 - Versio 2

Sokkeloiset saariketjut ja upeat kalliot tekevät Pihlajavedestä veneilijän, melojan ja suppailijan paratiisin. Minun tämän kesän suosikkilajini on suppailu, ja aina kun on mahdollista, lähden lautani kanssa melomaan näihin upeisiin ja rauhoitaviin maisemiin, jotka lumoavat kauneudellaan – kerta toisensa jälkeen. Täällä Pihlajaveden kirkkaissa vesissä onnekas ja tarkkasilmäinen retkeilijä saattaa nähdä jopa saimaannorpan.

IMG_5832
Pihlajaveden Kongonsaaressa pääsee tutustumaan sotahistoriaan

IMG_6257
Kongonsaaren eteläpäässä on Salpa-aseman tukikohta  ja kallioon louhittuja luolia. Tätä Kongonsaaren Salpa-asemaa ryhdyttiin rakentamaan joulukuussa 1940. Se on osa 1200 kilometriä pitkää Salpalinjaa, joka rakennettiin talvisodan jälkeen vuosina 1940-1941 ja 1944 itärajan puolustuslinjaksi. Jatkosodan taistelut eivät kuitenkaan – onneksi –  koskaan yltäneet Salpalinjalle asti.

IMG_6153
Kongonsaaren Salpa-asemaan voi tutustua kiertämällä noin 400 metriä pitkän luontopolun, joka kulkee osittain pitkin taisteluhautoja. Luontopolku kiertää kaikki tukiaseman keskeiset rakenteet. Matkan varrella on useita opastauluja, jotka kertovat Salpalinjasta, sen rakennustöistä ja merkityksestä.

IMG_5301
Erityisen vaikuttavia Kongonsaaressa ovat nämä kallioon louhitut luolastot.

IMG_6184 - Versio 2
Luolien ja taisteluhautojen lisäksi Kongonsaaressa vaikutuksen tekevät korkealta kalliolta avautuvat maisemat Pihlajavedelle.

IMG_6208

IMG_6202

IMG_6231

Bongaa Pihlajavedeltä oma suosikkisaaresi

IMG_6289
Minun suosikkejani ovat Hiekkasaari, Lehtosaari ja Kalamajansaari.

IMG_6307 - Versio 2
Pienessä Hiekkasaaressa on kiva hiekkaranta, jossa on mukava ottaa aurinkoa ihaillen saaristoista Saimaata. Varsinkin jos rakastaa rauhaa ja hiljaisuutta, tämä paikka on oivallinen pysähdyspaikka –  nimittäin tavallisesti tälle valtaväyliltä hieman sivussa olevalle saarelle ei eksy juuri kukaan.

IMG_6292Auringonoton ohessa Hiekkasaarella voi keittää vaikka nuotiokahvit tai paistaa pannulla ongella narrattuja ahvenia.

IMG_6547
Lehtosaari on paljon suurempi kuin Hiekkasaari, ja se edustaa selvästi tyypillisempää Pihalajaveden saarta kallioisine rantoineen. Tämä on minun pikniksaareni. Lehtosaaressa saa viettää kesäpäivää kaikessa rauhassa, sillä en ole täälläkään koskaan törmännyt muihin – en turisteihin enkä paikallisiin.

IMG_6328
Kuitenkin kaikista ihanin saari, jonka melkein haluaisin pitää omana salaisuutenani, on tämä pieni Kalamajansaari.

IMG_6321
Parhaimmillaan tämä saari on mielestäni auringonlaskun aikaan. Jo veneretki saarelle auringon laskiessa on ikimuistoinen kokemus.

IMG_6585 - matkalla saaret IMG_6639

IMG_6653 - Versio 2
Suurta osaa Kalamajansaarta peittää niin hieno jäkälämatto, että tuskin raskin ottaa askeltakaan tällä saarella.

IMG_6696

IMG_6692
Kalamajansaarta koristavat useat ikivanhat käkkärämännyt.

IMG_6724 - Versio 2
Saaressa on myös pieni laavu ja grillauspaikka.

IMG_6737 - Versio 2
Rentoa mökkeilyä Pihlajavedellä

IMG_6526 - Versio 2
Saimaan kauniista järviluonnosta pääsee nauttimaan oikein kunnolla, jos viettää kesäpäiviä Pihlajaveden rannalla kesämökillä. Jos ei ole omaa, sukulaisten tai ystävien mökkiä, jonne majoittua, on mahdollista vuokrata mökki, vaikkapa viikoksi. Pihlajavedellä on useita mökkiyrittäjiä, jotka tarjoavat eritasoisia mökkejä vuokrattavaksi. Norppa-Majat on yksi näistä. Norppa-Majoilla on vuokrattavana mökkejä niin ympärivuotiseen kuin pelkästään kesäaikaiseen käyttöön.

IMG_6501 - Versio 2
Minä nautin mökillä rennoista kesäpäivistä rantalaiturilla ja tietysti siitä, että suoraan mökin rannasta pääsen veneilemään ja suppailemaan Pihlaveden upeisiin maisemiin. Norppa-Majoilla mökin vuokraan kuuluu myös soutuvene, jolla voi soutaa vaikka jollekin läheisistä saarista piknikille tai onkimaan ahvenia. Jos soutaminen tuntuu liian rankalta puuhalta, voi Norppa-Majoilta vuokrata  moottoriveneen. Jos taas ei  halua soutaa eikä itse ajaa moottorilla, voi  mökki-isännältä kysäistä retkimahdollisuutta esimerkiksi Kongonsaaren luolille, minne mökeiltä on vain noin 20 minuutin venematka.

Toinen toistaan viehättävämmät kesäravintolat houkuttelevat herkuttelemaan

IMG_6364
Kesäisin herkkusuita hemmotellaan Savonlinnassa, sillä silloin tavallisten ravintoloiden lisäksi avautuvat monet ihanat kesäravintolat ja terassit, joilta kaikilta on hienot näköalat Saimaalle.

Aurinkoisena päivänä Ravintola Valon terassilla istuskellessa tunntuisi kuin olisi Itä-Suomen sijaan jossain eteläeurooppalaisessa pikkukaupungissa. Valo sijaitsee aivan Olavinlinnan vieressä, ja se onkin yksi oopperavieraiden kantapaikoista.

IMG_6360 - Versio 2
Saimaan rannalla sijaitseva perhehotelli Hospitz tarjoaa heinäkuun oopperailtoina herkkuja savolaisveneestä, josta on muodostunut jo legenda. Lisäksi Hospitzilla on kesäterassi, jossa on saatavana thai-ruokaa.

IMG_6374
Kesäravintola Linnankrouvista on hienot näköalat Olavinlinnalle.

IMG_6819 - Versio 2
Viime kesänä kauppatorin rantaan avattu kelluva ravintola Opera Grill ei ehkä ulkoa näytä kaikkein viehättävimmältä ravintolalta mutta sieltä saa takuuvarmasti herkulliset puuhiiligrillissä paistetut pihvit sekä syntisen hyviä jälkiruokia. Tämä ravintola onkin minun kesäsuosikkini!

Jos on aikaa, kannattaa myös testata Panimoravintola Huvila, jonka keittiön keskeiset peruspilarit ovat lähiruoka, tuoreus ja casual dining. Myös puutarhamiljöössä sijaitsevan Sarastron herkut, Kalastajakojun muikkuannokset  ovat kokeilemisen arvoisia.

IMG_6834
Ehkäpä hienoimmat näköalat muikkujen syöntiin on kuitenkin Seurahuoneen Muikkuterassilta. Sinne minä menen mieluiten auringonlaskun aikaan.

Kesän idyllisin keikkapaikka on Panimoravintola Huvila 

IMG_7047
Yksi Savonlinnan kesän kohokohdistani on kesä toisensa jälkeen Panimoravintola Huvilan keikat. Ainakin kerran kesässä on päästävä Saimaan rannalla sijaitsevan Huvilan keikalle – mielellään useamminkin. Olen käynyt kuuntelemassa Huvilalla esimerkiksi Haloo Helsinkiä!, Chisua, Don Jhonson Big Bandia sekä Evaa ja Manua.

IMG_7085

Savonlinnan ihastuttavat kesägalleriat

IMG_6332 - Versio 2
Puistokadulla sijaitsevassa Taito Shopissa on joka kesä esillä Jukka Rintalan upeita luomuksia. Viime kesän näyttely oli upea Summer night glamour – Kesäyön hohtoa. Rintalan näyttely on ollut perinteisesti avoinna aina elokuun loppuun saakka.

IMG_6387
Minun suosikkigalleriani on Galleria Linnankatu 13. Tässä galleriassa pääpaino on taidegrafiikalla. Kesällä 2015  esillä oli perinteiseen tapaan Kuutti Lavosen, Kalle Bergin, Kaisu Sirviön, Matti Hintikan ja Elina Sipilän töitä. Lisäksi esillä oli Caj Bremerin ja Olli Romppaisen valokuvia. Mukavinta tässä galleriassa on, että joka päivä ainakin yksi taiteilijoista on paikalla esittelemässä töitä ja vastaamassa vierailijoiden kysymyksiin. Taidenäyttelyn lisäksi galleriassa on oheisohjelmana klassisen musiikin konsertteja!

Kaisu_Sirvio_Auringossa

Kaisu Sirviö, Auringossa (2015)

Huom. Kuvat teoksista on julkaistu taiteilijan luvalla.

Minulle mieluisin tämän gallerian taiteilijoista on Kaisu Sirviö, joka kesällä 2015 yllätti uniikeilla tussimaalauksillaan tai guassimaalauksillaan, niin kuin Sirviö teoksiaan itse kutsuu. Hän kertoo saaneensa vaikutteita näihin teoksiinsa Alankomaiden 1600-luvun taiteesta, jota hän on teoksissaan vienyt reilusti modernimpaan suuntaan.

IMG_6391 - Versio 2

Kaisu Sirviö, Mimosan tuoksu (2015)

Kun Savonlinnan keskusta-alue on koluttu ja Pihlajaveden kauneutta ihmetelty, voi seuraavaksi jatkaa matkaa retkille Punkaharjun harjualueelle, Linnansaaren kansallispuistoon, melontaretkelle Kolovedelle, Metsämuseo Lustoon tai maailman suurimmalle puukirkolle Kerimäelle.
Savonlinnan kesästä ei tekemistä eikä ihastelemista puutu!

PS. Kirjoitin ihka ensimmäisen blogiartikkeliini eräästä talvisesta päivästä Savonlinnassa. Pääset lukemaan sen täältä. Myös siellä on vinkkejä Savonlinnaan matkustavalle.


Maailman äärellä -matkablogilla on  myös omat Facebook-sivut. Käy tykkäämässä, niin saat matkajuttuja uutisvirtaasi.

 

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

39 Comments

 • Raili Pulkkinen
  1.8.2015 at 23:07

  Oo-la-laa! Hiekkasaari on autioitunut väen vähetessä. Ennenvanhaan se piti ikäänkuin käydä varaamassa, jos aikoi viettää siellä esim. perhejuhannuksen. Kaikki kesän viikonloput se oli asutettu ja heinäkuu pitkin viikkoakin. Etenkin saksalaiset tykkäsivät Hiekkasaaresta. Kun ei perheessä enää ollut pikkulapsia, suosittiin siistimpää Ahmaluotoa siinä lähistöllä.

  Reply
  • maailmanaarella
   1.8.2015 at 23:29

   Kiitos Raili kommentistasi! Onpa kiva kuulla Hiekkasaaren vilkkaammasta historiasta. Ahmaluodossa en olekaan vielä käynyt, pitää ensi kerralla veneillä sinne.

   Reply
 • Reetta
  2.8.2015 at 20:59

  Ihana juttu! Tosi hyviä vinkkejä tulevaisuuden Savonlinna-retkiin! Yhden kuusiviikkoisen vietin muinoin juurikin oopperajuhilla, tosin hyisessä orkesterimontussa istuen, joten sinä aikana ei valitettavasti juurikaan riittänyt energiaa kaupunkiin tutustumiseen. Toissasyksyinen melontaretki Kolovedellä oli yksi ikimuistoisimmista – kun vieläpä saimaannorppa tuli upeassa auringonlaskussa tervehtimään! Savonlinnaan täytyy ehdottomasti päästä uudestaan, ajan kanssa!

  Reply
  • maailmanaarella
   2.8.2015 at 21:03

   Kiitos Reetta ja tervetuloa Savonlinnaan! Oi, kuulostaa tosiaan täydelliseltä teidän Koloveden reissu. Pitää itsekin yrittää ehtiä sinne vielä ennen kesän loppua.

   Reply
 • Mirka/Reason for a Season
  3.8.2015 at 20:00

  Vau! sieltäpäs löytyy vaikka mitä. En ole koskaan käynyt Savonlinnassa. Muutama vuosi sitten oli taroitus suunnata Oopperajuhlille, en edes muista miksi reissu peruuntui. Upeita nuo kaikki vesistöt ja ihania kuvia auringonlaskuista! Minun koko sukuni asuu Länsi-Suomessa niin ei tule oikein koskaan liikuttua noilla kulmilla. Olisi kyllä mahtavaa korjata tilanne.

  Reply
  • maailmanaarella
   3.8.2015 at 20:56

   Ehdottomasti kannattaa tulla tutustumaan Itä-Suomen järvialueeseen ja tietysti Savonlinnaan?.

   Reply
 • Sari.
  4.8.2015 at 18:57

  Taas yksi kohde jossa en ole koskaan käynyt! Kamalaa. Täytyy ottaa tämä vinkkilista talteen ja suunnata Savonlinnaan viimeistään ensi kesänä, näyttää ihanalta!

  Reply
  • maailmanaarella
   4.8.2015 at 19:02

   Tervetuloa! Savonlinna on ihana. Casinon rannasta voi muuten vuokrata kajakkeja ja sup-lautoja jos haluaa kiertää Savonlinnaa vesitse.

   Reply
 • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  5.8.2015 at 00:16

  Tuttuja maisemia! Kesäisin vietetään aina Puumalassa aikaa mummolassa, ja toisinaan piipahdetaan Savonlinnassakin. Keskustasta ei olla kovin kauas eksytty, mutta selkeästi pitäisi ottaa nuo saaret agendalle jossain vaiheessa.

  Ja lettukahvila! Sinne oli tarkoitus viime kesänä mennä, mutta en muista oliko kiinni juuri tuolloin vai mikä siinä oli ettei ikinä sinne selvitty. Sen sijaan hampaankoloon on pahasti jäänyt satamassa mainostettu “Maailman paras lohikeitto” joka oli karvas pettymys. Mokomat kierot savolaiset ja heidän mainoslauseensa 😛

  Reply
  • maailmanaarella
   5.8.2015 at 00:22

   Heh, minä jouduin lapsena kauhomaan kalakeittoa niin usein, ettei aikuisena ole tullut mieleenkään tilata ravintolassa kalakeittoa! Lohikeitto ei muuten edes tietääkseni ole mikään savonlinnalainen tyypillinen herkku, mitä kannattaisi täällä syödä, vaan kalaruoan ystävän kannattaa mieluummin maistaa Puruveden (tai Pihlajavedenkin käynevät) paistettuja muikkuja.

   Reply
 • Lotta Watia | Unagidon
  5.8.2015 at 14:50

  Enpä ole kuin kerran Savonlinnassa käynyt ja tuolloin juurikin vain Olavinlinnassa. Siitäkin on aikaa ainakin kymmenen vuotta. Mut oli se hieno! Junalla kun ajaa ohi, niin tykkään kyllä aina Olavinlinnan maisemaa ihailla.

  Kaupunki on niin lähellä Helsinkiä, mutta kuitenkin tarpeeksi kaukana, että tuollaista uskomatonta luontoa löytyy. Mahtavaa! Ei varmasti hullumpi paikka asua. 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   5.8.2015 at 14:51

   Ei tosiaankaan hullumpi paikka, varsinkin jos tykkää luonnosta ja järvimaisemista niin paljon kuin minä ?.

   Reply
 • Olen jo pitkään halunnut käydä Olavinlinnassa. Kaunis kaupunki ja paljon tuntuisi olevan nähtävää, muutakin kuin tuo Olavinlinna!

  Reply
  • maailmanaarella
   5.8.2015 at 21:33

   Tervetuloa tutustumaan Savonlinnaan, Virpi! Täällä on tosiaankin paljon muutakin mielenkiintoista kuin linna! ?

   Reply
 • Itse kävin pikavisiitillä noilla seuduilla juhannuksena. Savonlinna oli minulle aivan uusi kohde ja sain kyllä tunnissa vain aivan pintaraapaisun. Matkan kohde tuolloin oli vielä vähän kauempana, mutta pitihän tuossa kaupungissa pysähtyä edes hetken verran. Nuo saaret ovat varmasti kiinnostavia retkikohteita, pitääkin painaa mieleen.

  Reply
  • maailmanaarella
   6.8.2015 at 13:58

   Savonlinnassa parasta on ehdottomasti upea vesistö, joka ympäröi kaupungin keskustaa, joten suosittelen tutustumaan Savonlinnaan tosiaan myös järveltä käsin!

   Reply
 • lena / london and beyond
  7.8.2015 at 10:56

  Oi voi miten kaunis Suomi on kesällä! Sanon tämän aina, mutta sanon vielä kerran – mua ihan hävettää miten vähän olen Kuopion lähiseuduilla reissannut. Ehkä joskus käynyt Savonlinnassa ihan pienenä. Mun katseen vangitsivat etenkin tuo loikoilukuva kalliolla ja suppaus (nuo saariketjut!!), molemmat aktiiviteetit ovat just mun makuun 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   7.8.2015 at 10:58

   Lena, ensi kesän listalle nostat sitten Savonlinnan! Joohan? ?

   Reply
 • Mirje / Kotona kaikkialla
  7.8.2015 at 12:57

  Mä haluun Savonlinnaan nyt heti! Tai viimeistään ensi kesänä, niin hyvin sait kyllä mulle myytyä tämän kohteen 😀 Loistava postaus hyvillä vinkeillä ja upeilla valokuvilla!

  Reply
  • maailmanaarella
   7.8.2015 at 13:00

   Kiitos Mirje! Ihanaa, että innostuit Savonlinnasta?. Tämä on upea kesälomakohde. Tervetuloa!

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  7.8.2015 at 15:16

  Näyttääpä hieman viihtyisämmältä kun viimeksi toistatalvena tekemäni työreissu sinne. Joitain paikkoja tuli iltasella katsottua, mutta mietin jo silloin että kesällähän tänne on tultava! Ensi kesänä olisi tarkoitus taas kerran lähteä tutustumaan Itä-Suomeen ja Savonlinna olisi yksi niistä paikoista. Järviristeily ja Salpalinna olisi ainakin ohjelmassa sekä lörtsyt, jotka maistui kyllä talvellakin 😀

  Reply
  • maailmanaarella
   7.8.2015 at 16:02

   On Savonlinna tietysti eläväisempi näin kesäaikaan mutta mielestäni kauniina lumisena talvipäivänä myös erittäin viehättävä, vaikkakin hiljainen. Ja jos tykkää, että paljon ihmisiä ja kansainvälistä tunnelmaa, kannattaa tänne tulla heinäkuussa. Elokuussa on kaunista ja kesäravintolatkin, ainakin suurin osa, vielä auki mutta silloin ei niin paljon turisteja – jos tykkää rauhallisemmasta meiningistä eikä mieli oopperajuhlille.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  7.8.2015 at 23:22

  Joskus on taidettu puoli päivää viettää kaupungissa, torilla?
  Osaltamme täytyy todeta, että oopperajuhlat ovat vähän aiheuttaneet sen, että jos edes siihen suuntaan olemme menossa, niin pelkäämme niiden aiheuttamia ruuhkia ja/tai hintapiikkiä majoitukseen ja jätämme kaupungin väliin. Ehkä epäreilua sitä kohtaan 🙂 – mutta saahan se osansa, niistä oopperavieraista 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   9.8.2015 at 10:40

   Jos kesäinen Savonlinna kiinnostaa mutta oopperakauden ruuhkat ei, kannattaa tänne suunnata vaikka elokuussa, kun oopperavieraat ovat jo lähteneet mutta kesäravintolat tms. ovat vielä auki.

   Reply
 • Terhi / Muru Mou
  8.8.2015 at 00:15

  Onpas kivan näköinen kaupunki, ja upeita valokuvia! Savonlinnassa olen käynyt vain kerran, joskus todella kauan sitten, mutta tämän luettuani tuli halu päästä sinne uudestaan 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   9.8.2015 at 10:42

   Kiitos Terhi. Tule ihmeessä uudestaan Savonlinnaan. Tänne on avattu paljon uusia kivoja ravintoloita ja kahviloita. Itse ajattelun mennä tänään testaamaan tänä kesänä avatun kahvila Raiteen, joka sijaitsee vanhassa kauniissa asemarakennuksessa.

   Reply
 • Sanna I Siveltimellä
  8.8.2015 at 22:32

  Ihanan näköinen kesäkaupunki! Nolottaa sanoa että Savonlinnassa on tullut vierailtua vain kerran pari. Olavinlinnakin on vielä kokematta. Aivan huikean näköistä siellä teillä kyllä on.

  Reply
  • maailmanaarella
   9.8.2015 at 10:43

   No ensi kerralla vierailet sitten Olavinlinnassa. On minullakin Suomessa monta kivaa kaupunkia vielä kokematta, koska vasta viime vuosina olen innostunut Suomi-matkailusta.

   Reply
 • Aina yhtä kivaa oppia näistä kotimaan helmistä <3 Upeita maisemia iltahämärissä!

  Reply
  • maailmanaarella
   9.8.2015 at 10:44

   Kiva jos jotain uutta opit ja tervetuloa ihan paikan päälle oppimaan lisää?.

   Reply
 • […] Tässä blogissa äänen saavat minun ihanat opiskelijani. Minä pidän suomenkielistä matka-aiheista blogia Maailman äärellä, josta voit käydä tutustumassa esimerkiksi viehättävään kotikaupunkiimme Savonlinnaan. Juttu Savonlinnan helmistä löytyy täältä. […]

  Reply
 • Mikko Jääskeläinen
  29.3.2016 at 18:46

  Onpa mahtavia kuvia ja juttua vanhasta kotikaupungista, josta itsekin olen useammassa blogauksessa maininnut.

  Reply
 • virpis (@taynnatieontar1)
  3.5.2016 at 12:51

  Tulen parin viikon kuluttua työn merkeissä Savonlinnaan. Toivottavasti jäisi aikaa tutustua tähän ihastuttavaan kaupunkiin edes yhden illan verran. 🙂

  Reply
 • Johanna @ Out of Office
  3.5.2016 at 21:44

  Ihana juttu tämäkin! Kotimaanmatkailun buustausta parhaimmillaan. 🙂

  – Ja monessa kuvassa näyttää seikkailevan pieni, sydäntälämmittävän suloinen koira <3

  Reply
  • maailmanaarella
   3.5.2016 at 21:55

   Kiitos Johanna <3. Pikku-ukko pääsi tosiaan aika monelle seikkailulle mukaan – meidän pikku mannekiini :). Ja voi että miten ihanaa, että kesä on jo ihan ovella.

   Reply
 • Tanja
  22.5.2016 at 21:15

  Laurikainen ei tee makeita lörtsyjä ?

  Reply
  • maailmanaarella
   23.5.2016 at 12:51

   Kiitos Tanja oikaisusta! Minun täytyykin ensi keralla, kun käyn torilla, käydä tarkastamassa, kuka oli tämä herkullisten omenahilotäytteisten lörtsyjen valmistaja. Laurikainen on siis saanut selvästi hyvän kilpakumppanin :).

   Reply
 • […] Saimaa – eksoottisia elämyksiä ja luonnon lumoa Suppailua ja luontoterapiaa Kesäyön onni Kesä-Savonlinnan helmet […]

  Reply

Leave a Reply