Menu

Haikeutta ja hurmosta Buena Vista Social Clubin Pori Jazz -keikalla

IMG_5721
Viisitoista vuotta sitten, kesällä 2000, olin elämäni ensimmäisen keran Pori Jazzeilla. Olin matkustanut läpi Suomen nähdäkseni livenä suosikkiyhtyeeni Buena Vista Social Clubin, joka oli silloin ensimmäistä kertaa Suomessa. Vettä satoi lähes kaatamalla, kun Buena Vista aloitti soittonsa, mutta tuskin yleisö sitä edes huomasi – heti ensi tahdeista  yleisö oli Buena Vistan pauloissa. Ei kukaan malttanut jäädä nurmelle istumaan tai penkeille siemailemaan viiniä.  Viimeistään Candela sai yleisön lanteet heilumaan.

Ay Candela, Candela, Candela me quemo ae
Puso un baile una jutía, para una gran diversión
de timbalero un ratón que alegraba el campo un día
Un gato también venía elegante y placentero
buenas noches compañero siempre fijo hacia el timbal
para ahi el tipo de tocar para descansar un poco
salió el ratón medio loco, también voy a descansar
y el gato en su buen bailar, bailaba un danzón liviano

IMG_5614
Nyt, viistoista vuotta myöhemmin, Buena Vista Social Club palaa Poriin. Tietysti minunkin on päästävä sinne.

Ilmassa on haikeutta. On hyvästien aika. Tämä on Buena Vistan viimeinen kerta Pori Jazzeilla, viimeinen kerta Suomessa ja ylipäätään orkesterin viimeinen konserttikiertue – Adiós tour.

IMG_5619 kopio
Haikeus näkyy myös yleisössä. Tällä kertaa kuuntelijat eivät villiinny samanlaiseen tanssiin kuin 15 vuotta sitten. Eturivissä yleisö kuitenkin laulaa biisejä ulkoa ja rohkeimmat innostuvat tanssimaan kuubalaisrytmejä.

IMG_5618
Valkokankaalle heijastetaan edesmenneiden buenavistalaisten kuvia ja filminpätkiä menneiltä vuosilta.

IMG_5620
Tämä lippalakkipäinen, pehmeä-ääninen Ibrahim Ferrer (1927 – 2005) sulatti laulullaan ainakin minun sydämeni ensimmäisellä Pori Jazz -keikallaan.

IMG_5663
Panamahattuinen Compay Segundo (1907 – 2003) (oik. Máximo Francisco Repilado Munõz) oli Buena Vista Social Clubin laulaja ja kitaristi, joka jaksoi esiintyä vielä yli yhdeksänkymppisenäkin. Hänen sävellyksensä, hidas country-tyylinen kappale Chan Chan on Buena Vista Social Club -levyn (jota on jo myyty noin 12 miljoonaa kappaletta) avausraita. Tämän kappaleen Compay Segundo sävelsi ollessaan 89-vuotias! Suomen keikoilla Segundoa ei valitettavasti koskaan nähty.

IMG_5662 IMG_5668 IMG_5605
Vaikka Buena Vista Social Clubin upeasta tähtikaartista jo suuri osa, Ibrahin Ferrerin ja Compay Segundon lisäksi esimerkiksi pianisti Rubén González (1919–2003), laulaja Pio Leyva (1917–2006) ja basisti Orlando “Cachaito” Lopez (1933–2009) ovatkin siirtyneet tuonpuoleiseen orkesteriin, Buena Vista jaksaa innostua ja saa yleisönkin innostumaan vanhoista soneista, boleroista, cha chat chaista ja guajiroista.

IMG_5654
Kun haikeiden esittelyiden jälkeen lavalle kutsutaan solisti Omara Portuondo, yleisö ratkeaa riemukkaisiin suosionosoituksiin.

IMG_5711
Oi tätä tunteiden paloa, joka Portuondon esityksestä välittyy! Ikä (84 vuotta) ei paljon paina, kun Portuondo innostuu laulun lisäksi tanssimaan.

IMG_5650 IMG_5645

IMG_5641
IMG_5680
Portuondon ja edesmenneiden veteraanien lisäksi illan päätähdeksi nousee uusista buenavistalaista muun muassa solisti Carlos Calunga, joka jammailee läpi illan milloin Omara Portuondon, milloin Jesus ‘Aguaje’ Ramosin tai Barabarito Torresin kanssa.

IMG_5675

IMG_5693

IMG_5719
Aivan niin kuin 15 vuotta sitten, myös tänä vuonna parhammat jamit saa aikaan Faustino Oramasin sanoittama Candela, joka yleisön riemuksi soitetaan jopa kaksi kertaa.

IMG_5718
Ennen lopullisia hyvästejä Buena Vista kutsutaan tietenkin uudelleen lavalle, ja yleisö saa nautiskella vielä kahden kappaleen verran kuubalaisista rytmeistä.

Gracias Buena Vista y Gracias Pori Jazz –
tämä on ollut yksi kesäni huippuhetkistä!

Pori Jazzeille sanon tämän illan jälkeen adiós tämän kesän osalta, mutta elättelen toiveita, ettei tämä ollut minun lopullinen hyvästelyni rakkaaksi tulleelle Buena Vistalle.

IMG_5725
Kesän 2000 hurmoshenki vaihtui tämän kesän konsertissa haikeudeksi. Minäkin jouduin useamman kerran pyyhkimään kyyneltä silmäkulmasta. Vaikka tänä vuonna yleisö ei riehaantunutkaan samanlaiseen hurmokseen kuin 15 vuotta sitten, olen varma, että kumpanakaan vuonna Buena Vista Social Club ei jättänyt ketään kuulijoista kylmäksi.

PS. Kuulin huhun, että Buena Vista Social Club päättäisi Adios-kiertueensa ensi vuonna kotikaupunkiinsa Havannaan. Olen jo vuosia halunnut käydä Havannassa. Niinpä minulla on nyt unelma: haluan päästä Havannaan Buena Vistan viimeiselle keikalle. Tiedän, että tätä unelmaa en ihan helposti pysty toteuttamaan, mutta kukapa tietää… on sitä hullumpiakin unelmia pantu toteen <3.

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

4 Comments

 • Annika Ruohonen
  23.7.2015 at 22:18

  Ihanaa, jään odottamaan Havana-postausta!

  Reply
 • siis iiks. miten siitä voi jo 15 vuotta olla :-/ ? Pori Jazz on ainoa festari jolla olen koskaan käynyt ja jokavuotisena traditiona kyllä ihan parhaasta päästä <3

  Reply
  • maailmanaarella
   26.7.2015 at 15:27

   Ihan samaa mieltä! Pori Jazz on kyllä huippu tapahtuma, että sinne ajaa mielellään läpi Suomen! Nuorempana tuli käytyä enemmänkin festareita mut nykyään Pori Jazz riittää vallan mainiosti❤️.

   Reply

Leave a Reply