Menu

Savonlinnan ulkoilureitit johdattavat luonto- ja kulttuuriaarteiden äärelle

Kaupallisessa yhteistyössä EU in my region

Savonlinna on täynnä kulttuurihistoriaa ja luontoaarteita, joista hämmästyttävän moni paikallinenkaan ei tiedä. On jylhiä maisemakallioita, joilta on näkymät keskiaikaiselle linnalle; suloisia pikku saaria, joille pääsee tutkimusretkille viehättäviä siltoja pitkin; ilmaiseksi lainattavia soutuveneitä, joilla voi soutaa piknikretkelle sillekin saarelle, jonne ei ole siltaa johdattamassa; tunnelmallisia laavuja, joille voi patikoida nuotiokahviretkelle vaikka työpäivän jälkeen, ja vanhoja rakennuksia sekä niiden inspiroimia näköislinnunpönttöjä, jotka kätkevät sisäänsä tuhansia tarinoita.

Nyt monet näistä Savonlinnan aarteista on entistä helpompi löytää, sillä viime aikoina Savonlinnaan on kehitetty EU:n tuella useita kiinnostavia ulkoilureittejä, jotka johdattavat aivan näiden luonto- ja kulttuuriaarteiden äärelle. Lisäksi reittikartoista on tehty niin persoonallisen hurmaavia, että ne houkuttavat – eivät ainoastaan turisteja vaan myös paikallisia – lähtemään tutkimusretkille Savonlinnan kauneimmille reiteille kartta kädessä.

Koska minä rakastan retkeilyä ja tutkimusmatkailua, olen Savonlinna-vuosieni aikana ehtinyt löytää täältä lukemattomia helmiä – luontokohteita, joista on tullut lempipaikkojani. Niinpä, kun Savonlinnaan matkannut turisti erehtyy kysymään minulta retkivinkkejä, hän saa vastaukseksi helposti yli puolen tunnin luennon siitä, mitä kaikkea ihanaa meillä täällä on ja minne nyt ainakin kannattaisi mennä.

Syksy, jolloin luonto on kaikkein kauneimmillaan, on lempiaikaani tehdä luontoretkiä Savonlinnassa. Kuvassa Hirsipuusaari, jossa tarinan mukaan hirtettiin aatelittomia 1600-luvulla. Uskaltaisitko sinä soutaa tänne kummitussaarelle?

Vaikka minä olen ehtinyt koluta Savonlinnaa ristiin rastiin, löydän täältä edelleen uusia retkikohteita ja uusia reittejä tutkittavaksi, ja jos saan pienimmänkin vinkin jostain uudesta kivasta kohteesta, haluan heti päästä kokemaan sen. Niinpä kuultuani Savonlinnan uudesta ulkoilureitistä – taidelinnunpönttökierroksesta – tiesin heti, minne seuraavaksi suuntaisin!

Tutustuminen Savonlinnan aarteisiin kannattaa aloittaa Riihisaaresta

Riihisaari

Reittivinkin saatuani suuntasin ensimmäisenä Riihisaareen, sillä tutustuminen Savonlinnan aarteisiin kannattaa aloittaa täältä Savonlinnan uudistetusta luonto- ja museokeskuksesta. Täältä nimittäin saa mukaan ilmaiset reittikartat niin kävely-, pyöräily- kuin soutu- ja melontaretkillekin.

Samalla kertaa Riihisaaressa kannattaa myös tutustua museon sekä vakituisiin että vaihtuviin näyttelyihin ja kurkata komeisiin museolaivoihin. Onhan täällä Riihisaaressa maailman suurin museohöyrylaivasto!

Vinkki! Riihisaaren museossa kannattaa näyttelykierroksen jälkeen istahtaa hetkeksi alas ja katsoa suloistakin suloisempi norppavideo! Kurkkaa myös upea pienoismalli 1930-luvun Savonlinnasta.

Lisätietoa Riihisaaren näyttelyistä voit lukea täältä Riihisaaren omilta verkkosivuilta.

Minä nappaan Riihisaaresta ensimmäisenä mukaani kartan omatoimiselle linnunpönttökierrokselle ja lähden tutustumaan tähän Savonlinnan uusimpaan ulkoilureittiin ja etsimään ensimmäistä taidelinnunpönttöä.

Savonlinnan ulkoilureitit

Täältä saat sähköisen kartan linnunpönttökierroksellesi.

Taidelinnunpönttökierros yhdistää historiaa, kulttuuria ja luontoa

Virallisesti taidelinnunpönttökierros alkaa Sulosaaresta, yhdestä minun lempisaarestani. Siellä, viehättävän vaaleanpunaisen lettukahvila Kalliolinnan luona, on yksi reitin suloisista näköislinnunpöntöistä, mutta totta kai kierroksen voi aloittaa ihan mistä kohtaa reittiä tahansa. Minä suunnistan Riihisaaresta kartta kädessäni ensimmäisenä Olavinlinnalle.

Savonlinnan ulkoilureitit
Tallisaaresta, aivan Olavinlinnan kupeesta, löydät tämän Olavinlinna-pöntön, jonka tekemiseen ITE-taiteilija Marko Ruuskaselta kului 50 tuntia.

Kaikki reitin linnunpöntöt on taiteillut savonlinnalainen haudankaivaja Marko Ruuskanen, jonka rakkaus luontoon, kulttuuriin ja Savonlinnan historiaan on aistittavissa näistä hänen toinen toistaan uskomattomammista teoksista. Osa linnunpöntöistä on saanut inspiraation enkeli- ja iäisyysteemoista, osa – ne sydämen muotoiset – taas rakkaudesta; monet pöntöistä taas ovat näköislinnunpönttöjä Savonlinnan tunnetuista rakennuksista.

Savonlinnan ulkoilureitit
Olavinlinna-pönttö on rakennettu kolmelle eri linnulle: sinitiaiselle, talitiaiselle ja varpuselle.

Linnunpönttöjen bongailu on kuin aarteiden etsintää, ja jotta etsinnän tuoma jännitys säilyisi entistä paremmin, kaikkia pönttöjä ei suinkaan ole merkattu kartalle. (Toinen syy lienee se, että Ruuskanen on niin tuottelias taiteilija, etteivät kartan laatijat ole pysyneet hänen tahdissaan. Ja linnunpönttöjä onkin kertynyt Savonlinnan keskustan ja Talvisalon hautausmaan alueelle jo yli sata!) Omatoimisella linnunpönttökierroksella kannattaakin siis välillä rohkeasti poistua merkatulta polulta ja kurkkia kohti puiden latvuksia.

Savonlinnan ulkoilureitit
Vanhassa kaupungissa kannattaa piipahtaa avoinna olevissa putiikeissa sekä herkkuleivoksilla idyllisessä Saima-kahvilassa.

Minun reittini vie tällä kertaa Olavinlinnalta Savonlinnan vanhan kaupungin halki kartan ohjaamana kohti Nälkälinnanmäkeä, jossa sijaitsee Savonlinnan vanha 1960-luvulla rakennettu pääkirjasto. Kartan mukaan täällä on yksi niistä näköispöntöistä, jotka esittelevät Savonlinnan kiehtovaa historiaa. Nimittäin Nälkälinnanmäellä oleva näköislinnunpönttö ei suinkaan esitä tätä vanhaa kirjastorakennusta vaan aiemmin mäellä ollutta kaunista, vuonna 1873 valmistunutta sveitsiläistyylistä ravintolarakennusta, jossa oli komea, koristeellinen näkötorni.

Bongaan tämän taidokkaasti rakennetun linnunpöntön helposti, ja hieman haikeana mietin, miten harmi on, että Savonlinnassa – niin kuin monessa muussakin kaupungista – on tuhottu ja tuhoutunut niin paljon vanhoja kauniita puurakennuksia. Onneksi nyt olemme edes pienoiskoossa saaneet takaisin palasen tätä mennyttä aikaa.

Savonlinnan ulkoilureitit
Tämän vanhan ravintolarakennuksen, jota linnunpönttö esittää, näköalatornista saattoi ihailla maisemaa Olavinlinnalle aina 1960-luvulle saakka.

Haikailuhetkeni jälkeen laskeudun Nälkälinnanmäeltä ja jatkan kulkuani Pikku Kakkosen leikkipuistoon, missä sijaitsee Ruuskasen luoma Satulinna, joka on saanut vaikutteita Etelä-Saksan Baijerissa sijaitsevasta keskiaikaiseen ritarilinnatyyliin rakennetusta Neuschwansteinin linnasta. Ihailtuani hetkisen tätä lasten – ja lintujen – iloksi rakennettua linnaa jatkan kohti Pikkukirkkoa ja kaupungintaloa.

Savonlinnan ulkoilureitit

Pikkukirkon edustalla on yksi Marko Ruuskasen ensimmäisistä näköislinnunpöntöistä ja kaupungintalon edustalla taas yksi niistä sydämen muotoisista. Minulta menee hetki, ennen kuin löydän tämän korean Savonlinnan nimikköpöntön.

– Tietääköhän tämän pöntön asukki, miten arvokkaassa miljöössä hänen yksiönsä sijaitsee?

Savonlinnan ulkoilureitit
Joel Lehtosen puistossa, Puistokadun varrella, sijaitsee useita linnunpönttöjä. Mikä niistä on sinusta kaikkein kaunein?

Kaupungintalolta päätän palata takaisin Saimaan rantaan. Suuntaan kohti satamaa ja Lippakioskia. Aurinkoisena kesäpäivänä pysähtyisin tänne legendaariselle Lipalle nauttimaan pehmiksen, mutta nyt käyn vain bongaamassa komealippaisen näköislinnunpöntön ja jatkan sitten sataman ja kauppatorin kautta torisillalle ja sieltä Joel Lehtosen puistoon.

Joel Lehtosen puistossa ja läheisessä Pusupuistossa sekä Miljoonatalon edustalla on useita Ruuskasen taidelinnunpönttöjä, joista nappaan muistoksi muutaman valokuvan ja kiiruhdan sitten – kartan osoittamalta reitiltä poiketen – Piispanmäelle. Olen nimittäin kuullut, että siellä sijaitsee yksi Ruuskasen uusimmista luomuksista, joka ei ole tälle kartallekaan ehtinyt.

Savonlinnan ulkoilureitit
Tähän helmikuussa 2022 valmistuneeseen Piispanlinna-pöntön rakentamiseen Ruuskanen käytti yli 200 tuntia.

Riihisaaren luonto- ja museokeskuksessa sijaitsevasta 1930-luvun Savonlinnan kaupungin pienoismallista olen aiemmin bongannut Piispanmäellä ylväänä seisseen vanhan rakennuksen. Nyt tätä komeaa rakennusta voi ihailla Riihisaaren pienoismallin lisäksi täällä Piispanmäellä.

Tämä Ruuskasen taiteilema linnunpönttö esittää Savonlinnan hiippakunnan ensimmäisen piispan – piispa Gustaf Johanssonin -vuonna 1897 itselleen rakennuttamaa Piispanlinnaa. Harmillisesti Piispanlinna ehti olla käytössä vain 46 vuotta, ennen kuin se tuhoutui salamaniskun aiheuttamassa tulipalossa vuonna 1943.

Tämä Piispanlinnaa esittävä linnunpönttö on mielestäni upein näkemistäni Ruuskasen näköispöntöistä.

Luontopolku johdattaa historialliseen Sulosaareen

Yksi Savonlinnan kauneimmista ja helpoimmin saavutettavista retkikohteista on Sulosaari – minun lempisaareni. Sinne tämä linnunpönttökierros minut seuraavaksi johdattaa.

Savonlinnan ulkoilureitit

Sulosaareen johtaa Kasinosaarelta Savonlinnan suloisin kaarisilta, jota kauniit käkkärämännyt kehystävät. Saari on rauhallinen luontokeidas aivan kivenheiton päässä Savonlinnan keskustasta. Tänne on helppo tulla niin kävellen kuin pyöräillenkin. Keskeisestä sijainnista huolimatta täältä löytää aina rauhaa ja hiljaisuutta – vaikka heinäkuun turistisesongin aikaan hurmaava lettukahvila Kalliolinna houkutteleekin tänne niin paikallisia kuin turistejakin aina jonoksi asti ja toukokuussa kaupungin kuvauksellisimmat asukit eli meidän suloiset city-norpat saavat luontoihmiset joukoin liikkeelle.

Nyt tälle paratiisimaiselle saarelle houkuttavat myös Marko Ruuskasen hurmaavat linnunpöntöt.

Savonlinnan ulkoilureitit

Aluksi oli vain yksi, näköispönttö minun suosikkikahvilastani, tästä vaaleanpunaisesta Kalliolinnasta, mutta syksyllä 2021 Kalliolinna sai seurakseen Pohjolan, Metsäpirtin, Wäinölän ja Runolinnan.

Kalliolinna

Nämä viisi puuhuvilaa, joita Ruuskasen taidokkaasti nikkaroimat linnunpöntöt esittävät, rakennettiin Sulosaareen vuonna 1899 kylpylä- ja kesävieraita varten. Valitettavasti Sulosaaren huviloista jäljellä on enää Kalliolinna, mutta nyt näköispöntöt ja huviloista kertovat opastaulut ovat tuoneet Sulosaareen takaisin palasen tätä kiinnostavaa kylpylähistoriaa.

Sulosaari

Omatoimiseen linnunpönttökierroskarttaan on merkitty vain Kalliolinna, mutta muut linnunpöntöt ja vanhoista huviloista kertovat opastaulut ovat siinä ihan nurkan – tai muutaman kuusen – takana, joten suosittelen, että käyt retkelläsi etsimässä kaikki nämä viisi linnunpönttöä!

Sulosaari
Pohjola-huvilassa oli aikanaan yhteensä 18 huonetta kahdessa kerroksessa. Pohjolaa esittävässä linnunpöntössä on taas kodit kolmelle eri linnulle.
Sulosaari
Punainen Metsäpirtti on valloittavan suloinen piilopirtti kuusten suojassa. Kukahan siellä asustaa?
Savonlinnan ulkoilureitit
“Varakkaat kylpylävieraat houkuttelivat myös varkaita. Heinäkuussa 1918 Runolinnassa yöpyneeltä senaattorinrouva Sariolta anastettiin mm. 600 markan arvoinen jalokivillä koristettu kultasormus. Poliisi sai kuitenkin kiinni tekoon syyllistyneen helsinkiläisen joutomiehen anastettuine tavaroineen.” (Ote opastaulusta.)

Kesäisin auki olevan lettukahvila Kalliolinnan ja komeiden linnunpönttöjen lisäksi Sulosaaressa on myös kaunis luontopolku, jonka varrella on laavu ja tulipaikka. Tänne voi tulla vaikka työpäivän jälkeen nauttimaan rauhallisesta hetkestä nuotiotulen äärellä. Jos tulet tänne illasta, kannattaa tulen äärellä viipyillä auringonlaskuun asti, sillä Sulosaari on yksi kaupungin parhaita paikkoja auringonlaskun ihailuun. Olenpa minä kuvannut Sulosaaressa myös revontulia!

Niin, ja muistathan välillä kurkkia myös Saimaalle, koska Savonlinnan oma city-norppakin viihtyy Sulosaaren rannoilla.

Tällä kertaa minä en kuitenkaan malta jäädä odottamaan auringonlaskua, vaan jatkan kartan opastamana Sulosaaresta kohti kirjailija Marja-Liisa Vartion puistoa, josta bongaan kaksi kaunista linnunpönttöä.

Linnunponttokierros

Olen jo suuntaamassa kulkuani pois täältä Onnellisten saarilta, kun katseeni löytää vielä yhden upean näköislinnunpöntön.

1800-luvun lopulla valmistuneen Huvila Suruttoman viereiseen mäntyyn on ilmestynyt uusi hurmaava linnunpönttö – miniversio tästä aidosta Suruttomasta, jota ovat aikanaan vuokranneet niin kirjailijat Joel Lehtonen ja Mika Waltari kuin oopperalaulajatar Aino Acktéekin.

Kierrokseni lopuksi nappaan vielä muistoksi yhden linnunpönttökuvan, johon yritän tallentaa nämä molemmat Suruttomat. Sitten on aika palata kotiin suunnittelemaan seuraavaa retkeä.

Siltojen Savonlinna -reitit johdattavat kaupungin kiinnostavimpiin kohteisiin

Linnunpönttökierroksen lisäksi Savonlinnan keskustassa on muitakin kiinnostavia ulkoilureittejä, jotka johdattavat kulkijan kaupungin viehättävimmille näköalapaikoille ja kiinnostavimmille kohteille ja vinkkaavat matkan varren parhaat pysähdyspaikat: kahvilat, uimarannat, rakennukset, puistot, aukiot ja nähtävyydet. Nämä Siltojen Savonlinna -reitit on tarkoitettu niin kävelijöille, pyöräilijoille, soutajille kuin melojillekin.

Minä päätän nyörittää ensimmäisenä jalkaani lenkkikengät, napata Siltojen Savonlinna -kävelykierroksen kartan ja lähteä matkaan.

Sähköisen kartan Siltojen Savonlinna -kävelykierrokselle löydät täältä.

Siltojen Savonlinna -kävelykierros kuljettaa läpi kauniin Savonlinnan tutustuttaen kaupungin merkittävimpiin nähtävyyksiin

Siltojen Savonlinna -kävelykierroksia on itse asiassa kaksi, ja reiteistä lyhyemmän voi kiertää vaikka pyörätuolilla. Reitit on merkitty karttaan eri väreillä. Molemmat Siltojen Savonlinna -kävelyreitit alkavat kauppatorilta.

Tämän hurmaavan kävelyreitin varrella vastaan tulevat muun muassa sataman komeat höyrylaivat, wanhan kaupungin kesäravintolat ja pikkuputiikit, ikoninen Olavinlinna ja linnaa vartioiva Musta Pässi, vanha rautatiesilta, Wanha kasino, Sulosaari, pääkirjasto Joeli ja tuomiokirkko.

Savonlinnan ulkoilureitit
Torisilta johtaa kauppatorille. Sillalta kannattaa kurkata järvelle päin, sillä sieltä saatat bongata norpan kivellä köllöttelemässä.

Yksi minun suosikkejani reitin varrella on tämä vanha rautatiesilta, jolta on upeat näkymät Olavinlinnalle. Täällä kannattaa Olavinlinnan lisäksi katsella Saimaan pintaa, sillä Sulosaaren lisäksi juuri täällä olen useimmiten bongannut saimaannorpan uiskentelemassa.

Savonlinnan ulkoilureitit
Juuri tämän kuvan otettuani huomasimme, että norppa sukelteli aivan sillan tuntumassa.
Savonlinnan ulkoilureitit
Rauhallinen rantareitti uimahalli PikkuSaimaalle on myös minun suosikkejani.

Siltojen Savonlinna pyöräillen

Vielä monipuolisemman kuvan Savonlinnasta saa, jos hyppää pyörän selkään ja polkaisee Savonlinnan ympäri kulkevalle Siltojen Savonlinna -rengasreitille.

Savonlinnan ulkoilureitit

Pyöräreitillä viiletetään pitkin Savonlinnan rantaraitteja ja ylitetään lukuisia kauniita siltoja, jotka johdattavat saarelta toiselle. Silloilla kannattaa vähän hidastaa vauhtia, sillä näköalat Saimaalle ovat hulppeat. Kurkkaapa vaikka maisemat Kyrönsalmen ja Laitaatsalmen silloilta!

Kauniiden maisemien lisäksi pyöräreitillä pääset tutustumaan Savonlinnan kiinnostavaan historiaan ja löydät itsesi myös kaupungin kivoimmilta uimarannoilta. Pakkaa siis uikkarit mukaan – ainakin lämpimänä kesäpäivänä!

Kiinnostavia pysähdyspaikkoja pyöräreitin varrella ovat esimerkiksi Piirakkakalliot, joilla kirkkoväki nautti 1700-luvulla eväitään ennen kirkonmenoja (huomaa myös Piirakkakallioiden läheisyydessä sijaitseva Kirkkoniemen kaunis, 1700-luvulla rakennettu kellotapuli), Laitaatsalmen telakka-alue ja tietysti Laittaatsalmen ja Heikinpohjan uimarannat.

Vinkki! Jos haluat kuvata Olavinlinnan vähän erilaisesta vinkkelistä, voit pyöräretkelläsi koukata vanhan rautatiesillan itäpuolelle päästyäsi rantaa myötäilevää polkua pitkin Olavinlinnan taakse nouseville upeille maisemakallioille. (Huom. Voit halutessasi jättää pyörän sillan oikealle puolelle jäävälle levikkeelle, josta polku lähtee, ja jatkaa matkaa jalan.)

Alla oleva kuva on otettu tammikuussa näiltä maisemakallioilta, jolle tämä salainen polku johtaa.

Jos sinulla on pyörässä nastarenkaat, voit pyöräillä Siltojen Savonlinna -reitin myös talvella.

Jos olet kiinnostunut erityisesti talvipyöräilystä, kannattaa siinä tapauksessa lukea artikkelini talvipyöräilystä Saimaalla: Talvipyöräily Saimaalla, Savonlinnan saaristossa, on unohtumaton luontoelämys

Siltojen Savonlinna soutaen tai meloen – koe Savonlinnan kauneimmat nähtävyydet vesiltä käsin

Tiesitkö, että Savonlinnassa voi kesäisin lainata
i l m a i s e k s i soutuveneitä!

Kesäisin Savonlinna-kierros kannattaa tehdä ehdottomasti myös soutaen tai meloen! Kuinka monta kaupunkia Suomessa tiedät, jotka voi kiertää ympäri helposti soutaen? Tai kuinka monta kaupunkia tiedät, joissa kaupunkipyörien sijaan voi lainata soutuveneitä?

No, Savonlinnan voi kiertää soutaen ja samalla saa ihailla kaupungin parhaita nähtävyyksiä: meidän keskiaikaista linnaa, Riihisaaren tervantuoksuisia höyrylaivoja, vilkasta kauppatoria ja viehättävää Sulosaarta, jonka rannoilla meidän city-norpat viihtyvät.

Mutta pieni varoituksen sana: soutu/melontareitti ohittaa jännittävän Hirsipuusaaren, jossa saattaa kuu-u-mmitella…

Vinkki! Jos kaupunkikierroksen sijaan haluat kokea erämaaluontoa, souda Riihisaaresta Uuraansaareen ja keitä saaren nuotiopaikalla nuotiokahvit ja ihastele maisemia Saimaalle ja Olavinlinnalle.

Tiedot kaupunkiveneiden lainaamisesta ja tarkemmat tiedot soutureitistä löydät Siltojen Savonlinna -soutureitti -kartasta. Paperisen kartan voit noutaa Riihisaaresta, sähköisen voit ladata täältä.

Tiesitkö?
Tiesitkö, että Savonlinnan lisäksi muuallakin Itä-Suomessa on viime aikoina kehitetty EU:n tuella kestäviä liikuntamahdollisuuksia? Meillä täällä Savonlinnassa on ikiomat kaupunkiveneet, mutta entisessä kotikaupungissani Kuopiossa fillaroidaan nykyään pitkin kaupunkia upouusilla yhteiskäytössä olevilla sähköavusteisilla Vilkku-pyörillä. Seuraavalla Kuopion-reissullani haluankin ehdottomasti päästä kokeilemaan näitä.

Pihlajaveden Polkasu – elämyksellinen pyöräreitti vie läpi Punkaharjun kansallismaiseman

Todellinen elämyspyöräilijän valinta on 75 kilometrin mittainen pyöräreitti, joka yhdistää Saimaan ja Savonlinnan seudun parhaita paloja niin maalla kuin vesilläkin. Tämä kesällä 2022 avattu Pihlajaveden Polkasu -pyöräreitti kulkee nimittäin läpi Punkaharjun komean kansallismaiseman ja sisältää parin tunnin risteilyn Pihlajaveden kuuluisilla norppavesillä.

Pyöräreitin varrella on useita ihastuttavia taukopaikkoja, joten reitille kannattaa varata reilusti aikaa. Minä jaoin pyöräretken kahdelle päivälle ja nukuin matkan varrella erähenkisesti teltassa. Mutta ehkäpä sinä haluaisit kokea yön laivassa tai jossain niistä matkan varren ihastuttavista majapaikoista.

Katso majoitusvinkit ja tiedot laivayöstä täältä Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti -kartasta!
Paperisen kartan voit noutaa Riihisaaresta.

Muutamia vinkkejä matkan varrelle:
 • Poikkea reitiltä Punkaharjun puulajipuistoon ja fillaroi aina komeille Karjalankallioille saakka. Karjalankallion laavu on viehättävä paikka nuotiokahveiluun!
 • Nauti herkullinen lounas Wanhalla koululla.
 • Käy juomassa moctailit trendikkäästi Punkaharjun hotellilla ja piipahda samalla pikku puodissa.
 • Ihastu Johanna Oraksen taiteeseen taidekartanolla.
 • Polje läpi hurmaavan Topeliuksen polun.
 • Tutustu historialliseen Putikon kylään.
 • Nauti leivoskahvit ihastuttavassa Hobitti-kahvilassa.

Lisää vinkkejä Pihlajaveden Polkasulle voit lukea aiemmasta blogiartikkelistani: Pihlajaveden Polkasu & 10 vinkkiä täydelliseen pyöräretkeen

Laavujen kierros – patikkapolullinen hiljaisuutta ja lumoavia maisemia

Patikointi Savonlinna
Laavujen kierros kiertää kauniissa kallio- ja järvimaisemissa.

Jos minun pitäisi nimetä vain yksi reitti Savonlinnasta, nimeäisin luultavasti tämän Laavujen kierroksen – 11 kilometrin mittaisen patikkapolun, joka on täydellinen kohde niin talvella kuin kesälläkin erämaista tunnelmaa kaipaavalle. On ihan uskomatonta, että vain 15 kilometrin päästä kaupungin keskustasta voi löytää tällaisen luontoaarteen!

Laavujen kierros kulkee Pihlajaniemen ulkoilualueella mutkitellen läpi tämän retkeilyalueen kaikki kauneimmat kolkat – ja laavut! Reitin varrella pääsee ihailemaan niin järvi- ja lampimaisemia kuin upeita kalliomaisemiakin. Lisäksi reitin varrella on useampikin laavu ja tulipaikka, missä on ihana nauttia tulen loimusta ja ympäröivästä luonnosta.

Ehkäpä kaunein maisemalaavu sijaitsee täällä Mustalammen rannalla.

Saimaan luontpokohteet
Mustalammen laavu on täydellinen paikka tulistella ja viettää evästaukoa.

Toisaalta Kuikankolon laavu, joka sijaitsee lähellä hurmaavaa, suopursun tuoksuista Kuikkalampea, on niin persoonallisen suloinen paikka, että sinne tekisi mieli jäädä koko yöksi!

Talviaikaan täällä Pihlajaniemen ulkoilueella risteilee useita latuja, mutta Laavujen kierros on kivoin kiertää lumikengissä!

Kunnon pakkaspäivänä, kun puut ovat saaneet vitivalkoisen kuorrutuksen, täällä tulee olo kuin kulkisi satumaassa.

Talviloma Saimaalla
Talvella laavujen kierroksen voi kiertää lumikengät jalassa.

Kartan ja tarkemman reittikuvauksen Laavujen kierrokselle löydät täältä Outdooractivesta.

Minä aion seuraavaksi lähteä selvittämään, miltä Laavujen kierros näyttää komeimpaan ruska-aikaan.

Retkiterveisin Heidi ♡

Lisää luettavaa ja retkeiltävää

Jos kaipaat lisää vinkkejä luontoretkillesi Savonlinnan seudulle, kannattaa lukea myös aiemmin kirjoittamani blogiartikkeli Saimaan luontokohteista:

10 Saimaan luontokohdetta, jotka on pakko kokea

Katso myös Visit Savonlinnan retkivinkit:
Luontoreitit ja -kohteet

PS. Jos sinulla on Savonlinnaan jokin retkivinkki, joka puuttuu tältä listaltani, voit kirjoittaa sen kommentteihin!


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni♡.

Copyright © 2022 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

2 Comments

 • Tuo taidelinnunpönttökierros kuulostaa kyllä hauskalta, mukava tapa tutustua kaupunkiin samalla bongaten linnunpönttöjä. Meillä ei kuitenkaan juuri nyt ole näköpiirissä matkaa Savonlinnaan, mutta kun seuraavaksi (varmaan ensi kesänä) tulee vierailtua, on tuo varmasti myös ohjelmassa! Tosin kyllähän nuo talvisetkin maisemat kauniilta näyttävät, vaikka Savonlinnalla on maine erityisesti kesäkaupunkina.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   27.9.2022 at 10:12

   Talvinen Savonlinna, silloin kun on se sydäntalvi menossa – kunnolla lunta ja pakkasta – on kyllä niin kaunis. Linnanvirta höyryää ja maisema on kuin sadusta. Ja ei ole ainakaan ruuhkia :). Ehdottomasti kannattaa kiertää reiteistä ainakin tämä taidelinnunpnttökierros, vaikka minun suosikki taitaakin olla Laavujen kierros, jonka haluan päästä kiertämään, kun kotiudun Madridin työkeikalta.

   Reply

Leave a Reply