Menu

Ihanimmat vinkit kesä-Hankoon

Suomen eteläisin kaupunki Hanko on oikea kesäidylli, jossa nautitaan auringon porottamista kesäpäivistä, tuulen tuiverruksesta ja meren pauhusta.

Hanko on erityisesti ihastuttava rantakaupunki, jossa päivät kuluvat leppoisasti rannoilla ja rantaravintoloissa. Rantapäivien jälkeen seikkailunjanoinen hyppää pyörän selkään tai lähtee päiväksi merelle.

Viettipä kesäpäivänsä sitten merellä tai maalla, Hangon rento lomatunnelma vie mennessään ja saa rakastumaan tähän ihastuttavaan pikkukaupunkiin.

<3

Kokosin viisi ihanaa vinkkiä, joiden avulla teet lomastasi täydellisen tässä Hangon kesäparatiissa.

 1. Nauti rennosta rantaelämästä ja ikuista ikoniset uimakopit

Hanko

Bellevuen rannalla on rauhallista, vaikka menossa on heinäkuun paras sesonki.

Hangon rento tunnelma houkuttelee pakkaamaan bikinit ja pyyhkeen kassiin, ottamaan mukaan eväät ja suuntamaan jollekin ihastuttavista rannoista. Ja Hangossa on mistä valita! Onhan täällä jopa yli 30 km upeaa rantaviivaa.

Yksi suosituimmista tai ainakin vilkkaimmista rannoista on Plagenin ranta eli Vesikaruselliranta. Tänne tulevat lapsiperheet. Minä ikuistan täällä filmille nämä ikoniset uimakopit ja jatkan matkaa rauhallisemmille rannoille.

Yksi näistä rauhallisista on Hangon pisin ranta, Tulliniemen ranta, jota me käymme ihailemassa läheiseltä kukkulalta.

Minun suosikkini on kuitenkin Vedagrundetin puolikuun muotoinen ranta, jossa on myös kutsuvat rantakalliot.

Hanko

Plagenin rannalla viihtyvät lapsiperheet.

Hanko rannat

Tulliniemen ranta hieman kauempana keskustasta on erityisesti surffareiden suosiossa.

Hanko

Regattaranta auringonlaskun jälkeen.

Hanko

Vedagrundetin ranta

Lue lisää Hangon ihastuttavista rannoista Hangon kotisivuilta.

2. Pyöräile helmat heiluen ja nauti metsä- ja merimaisemista

Hanko on pyöräilijän paratiisi. Vuokraa siis pyörä päiväksi tai pariksi ja lähde seikkailemaan. Pakkaa eväät mukaan ja pyöräile läpi Kylpyläpuiston ihaillen pastellivärein maalattuja pitsihuviloita ja suuntaa sitten jollekin Hangon ihastuttavista rannoista.

Meille ei riitä pieni retki rannalle vaan vuokraamme polkupyörät koko päiväksi ja kierrämme kartallisen Hankoa. Turistipyöräilijät onkin täällä otettu ihanasti huomioon: karttaan on merkitty 19 kilometrin mittainen pyöräreitti, joka kulkee läpi puutaloidyllien, välillä pujahtaen metsään ja sitten taas rannoille. Reitti on viitoitettu niin hyvin, että eksymisen vaaraa ei ole!

Reittiä ei kannata ajaa hampaat irvessä vaan iloisesti helmat heiluen. Pysähdy välillä nauttimaan meren tuoksusta ja metsän vehreydestä. Palkitse itsesi lounasaikaan ja pysähdy Hangonkylään nauttimaan saaristolaispöydän antimista På Krokenin ravintolassa.

Lounaspöydästä jatka matkaa kohti Pientä Mäntysaarta, jossa sijaitsee Kahvila Neljän Tuulen Tupa. Herkuttele siellä hankoleivoksella – olet sen ansainnut!

Hanko

Hanko

Honka

Hanko

Hanko

Jos haluat päästä kunnolla hankolaiseen villatunnelmaan, vuokraa huone vaikka tästä ihastuttavasta Villa Maijasta.

3. Herkuttele Hangon kesäravintoloissa ja ihastuttavissa kahviloissa

Hanko

Kolmen kilometrin päässä Hangon keskustasta, Bellevuen hiekkarannan päässä sijaitsee Kahvila Neljän Tuulen Tupa. Vuosina 1927-1933 kahvilaa isännöi itse kenraali C.G.E. Mannerheim.

Lomareissu ilman herkkuja ei ole oikeaa lomaa, joten unohda laihdutuskuurit ja nautiskele Hangon upeasta ravintolatarjonnasta. Kaikista ihanin herkuttelupaikka on meren rannalla nököttävä Kahvila Neljän Tuulen Tupa.

Illallisaikaan suuntaa Itäsataman makasiineihin. Minun ravintolasuosikkejani olivat aasialaisia ruokia tarjoava Asian Cuisine Makana ja espanjalaisiin ja Latinalaisen Amerikan herkkuihin erikoistunut Bravas. Mielenkiintoinen, erityisen merellinen paikka oli pienen lauttamatkan päässä Itäsatamasta sijaitseva Suomen eteläisin ravintola Hangon Portti. Sinne voi mennä vaikka nauttimaan lasilliset kuohuvaa.

Paikalliset suosittelivat minulle lämpimästi myös Makasiinia, jossa seuraavalla Hanko-lomallani haluan käydä herkuttelemassa.

Hanko

Hangossa pääsee nauttimaan herkkuja meren äärelle.

4. Nauti kesäpiknikistä upeissa merimaisemissa

Hanko

Hangon majesteetilliset rantakalliot houkuttelevat lähtemään kesäiselle piknikille. Pakkaa mukaan lempiherkkujasi (minä pakkaan mansikoita ja kuohuvaa) sekä hyvä kirja ja levitä viltti rantakalliolle.  Nauti auringosta, merituulesta tai ihaile laskevaa aurinkoa, joka värjää maiseman kullan eri sävyihin. Iltavirkku jatkaa vielä auringonlaskun jälkeenkin, ihailee kuutamoa ja nauttii leppeästä kesäyöstä.

Hanko

Yksi mielenkiintoisimmista piknikkallioista sijaitsee Suomen eteläisimmässä kärjessä (Hups, tämä on turisteille väsättyjen esitteiden mainoskikka, sillä todellisuudessa sinne kaikkein eteläisimpään kärkeen ei turistilla ole asiaa. Tämä on siis todellisuudessa toiseksi eteläisin kärki – jo karttakin sen paljastaa – mutta hieno silti!). Tänne pääsee Tulliniemen luontopolkua pitkin. Reilun kolmen kilometrin kävelyn jälkeen odottaa palkinto: lumoava merimaisema ja kuin piknikiä varten sileiksi muovautuneet rantakalliot.

Hanko

Vedagrundetin rantakallioilla voi tarkkailla luontoa ja kuunnella meren aaltoja.

Hanko

Auringonlaskun aikaan kannattaa ottaa kurssi kohti Varisniemen kallioita. Sieltä on näkymät merelle sekä etelään että lähteen ja auringonlasku on ehkä koko Hankoniemen upein. Tämä paikka lienee hankolaisten oma salaisuus, sillä saimme nautiskella upeasta auringonlaskusta ihan kaksin.

Hanko

Hanko

Hanko

Hieno piknikpaikka on myös Puistovuorilla, jonne johtaa romanttinen Rakkauden polku. Auringonlasku ei tänne näy, mutta kuumaisema palkitsee.

Hanko

5. Vietä meripäivä ja risteile Bengtskärin majakalle

bengtskär
Kun leppoisten rantapäivien jälkeen kaipaat lisävirikkeitä, astu laivaan ja lähde risteilemään Bengtskäriin. Puolentoista tunnin merimatkan päässä kohoaa Pohjoismaiden korkein majakka. Matka Bengtskäriin ei ole mikä tahansa risteily, vaan se on samalla mielenkiintoinen hyppy historiaan. Myös Bengtskärin kalliot houkuttelevat levittämään piknikviltin, joten tännekin kannattaa ottaa eväät mukaan!

bengtskär

Vaikka oma kotikaupunkini Savonlinna on tietysti Suomen ihanin kesäkaupunki, on pakko myöntää, että Hangon kesä on ihana! I-H-A-N-A! Niin pökerryttävän ihana, että jo muutama päivä Hangossa on saanut tämän Järvi-Suomen kasvatin hullaantumaan. Tämä on paikka, jonne haluan palata. Tämä on todellakin maanpäällinen kesäparatiisi <3.

<3

Seuraavassa Hanko-postauksessani kurkistetaan Bengtskärin majakkaan ja tehdään kierros tällä karun kauniilla tarinoiden saarella.
Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoita pääset seuraamaan myös Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.

Copyright © 2016 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

30 Comments

 • Johanna @ Out of Office
  23.7.2016 at 20:23

  Hankoon Helsinkiä pakoon… Se minunkin pitäisi tehdä. Vanhempien mökki on Raaseporissa, mutta koskaan ei tule jatkettua matkaa Hankoon asti. Tämän postauksen innoittamana ehkä sekin saadaan joskus aikaiseksi.

  Olen muuten yöpynyt tuolla Villa Maijan yläkerran keskimmäisessä huoneessa kerran. Olimme häävieraina, ja visiitti oli aika lyhyt, eli mitään muuta kuin hääpaikan ja Villan huoneen en nähnyt. Mutta Villa Maija on ihana <3

  Reply
  • maailmanaarella
   24.7.2016 at 21:56

   Me ajoimme Hankoon päästäksemme lähes 500 km, joten kyllä, Johanna on sinun niin lyhyen matkan päästä
   lähdettävä Hankoa katsomaan ja kokemaan – vaikka mökki Raaseporissakin kuulostaa niin upealta. Itselle matka meren ääreen täältä järvialueelta on aina kuin ulkomaille pääsisi.

   Me oltiin vähän mattimyöhäisiä oman hotellivarauksemme kanssa ja Villa Maijassa oli ainoastaan vapaana piharakennus Jannessa. Mutta oli sekin sympaattinen: ihan kuin leikkimökissä olisi yöpynyt, ja aamulla päästiin nauttimaan aamiainen Maijan ihastuttavalle aurinkoterassille.

   Reply
 • Suvi
  24.7.2016 at 21:21

  Kivoja vinkkejä. Me ihastuimme myös viime kesänä Hankoon, jolloin kirjoitin lyhyesti reissustamme lapsiperheen näkökulmasta: http://travelismypassion.matkabloggaajat.fi/we-love-hanko/

  Tuonne oli tarkoitus poiketa tänäkin kesänä, mutta huomaan ettei olla vielä ehditty. Toisaalta Espoosta ajaa Hankoon sen verran nopeasti, että siellä voisi piipahtaa joku viikonloppu elokuunkin aikana, vaikka mies palaakin jo töihin lomiltaan.

  Reply
  • maailmanaarella
   24.7.2016 at 22:01

   Kävinkin heti lukemassa kivan Hanko-postauksesi. Hanko on tosiaan paikka, jonne voisi palata vaikka kunka monena kesänä, vaikka itse asiassa minua kiehtoisi nähdä Hanko myös tammikuun viimassa. Sitten pakkaspäivän jälkeen olisi kiva kääriytyä vilttiin takan ääreen (jos onnistuisi saamaan sellaisen takallisen majoituksen <3 ). Ehkäpä joskus…

   Espoo on tosiaan jo niin lähellä Hankoa, että sinnehän voi lähteä melkein ex-tempore. Ihanaa hanko-lomaa, jos sinne vielä elokuussa ehditte.

   Reply
 • Terhi / Muru Mou
  25.7.2016 at 15:06

  Onpas Hanko upea, todellinen kesäparatiisi!! Mahtavaa, että pystyy fillarilla ajelemaan kätevästi paikasta toiseen, ja 19 kilometrin lenkki kuulostaa just sopivan mittaiselta päiväretkeltä 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   25.7.2016 at 20:32

   Kyllä, oli juuri sopiva päivämatka rentoon pyöräilyyn ja tunnelmasta aistimiseen. Tällaiset paikat on ihan parhaita, joihin pääsee tutustumaan jalan ja pyörällä (voi sitten kesken päivän vaikka ottaa lasin kuohuvaa, jos siltä tuntuu, kun ei tarvitse mennä auton rattiin 🙂 ).

   Reply
 • virpis (@taynnatieontar1)
  25.7.2016 at 22:09

  Hanko vaikuttaa todella ihastuttavalta kesäkaupungilta! Todellakin täytyy siellä joskus vierailla! Ihanan kesäisiä kuvia! Ja pyörällä liikkuminen on varmasti kesäkaupungissa kätevää, pääsee joutuisasti eteenpäin ja kuitenkin on helppo pysähtyä valokuvaamaan ja ihastelemaan maisemaa.

  Reply
  • maailmanaarella
   26.7.2016 at 16:57

   Pyöräily on minun lempparipuuhaa, varsinkin tällainen leppoisa pyöräily (ei työmatkapyöräily yli 20 asteen pakkasessa ja tuulessa ja tuiskussa, vaikka sitäkin teen – hampaat irvessä). Ja Hanko todella on ihastuttava kesäkaupunki! Siitä tuli mun lemppari merenrantakaupunki <3.

   Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  26.7.2016 at 04:33

  Hanko on ihan outo paikka mutta näyttää kyllä tosi upealle noiden maisemien kera. Olen lukenut noista villoista ja ne kyllä houkuttaisi, samoin kuin tuo majakka. En edes tiennyt, että sinnekin voi risteillä. Jään innolla odottamaan majakka-postausta.

  Reply
  • maailmanaarella
   26.7.2016 at 17:00

   Hangosta pääsee myös toiselle majakkasaarelle – Russaröhön, mutta sinne emme valitettavasti ehtineet. Ensi kerralla sitten sinne. Hanko on tosiaan upea ihanine meri- ja rantamaisemineen.

   Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  26.7.2016 at 15:51

  Pyöräilyvinkki oli paras! Melkeinpä luulen, että tekisi se mieli vielä tänä kesänä toteuttaa. Oliko siis ihan tien varrella viittoja, ettei tarvinnut koko ajan karttaa olla näpräämässä?

  Reply
  • maailmanaarella
   26.7.2016 at 15:53

   Kyllä, tien varrella oli joka risteyksessä pieni kyltti, jossa oli nuoli ja pyörän kuva. Ei tarvinnut karttaa tuijotella. Tosi näppärää! Suosittelen ❤️.

   Reply
 • salaine
  26.7.2016 at 22:31

  Hanko ja Begtskär ovat ihania paikkoja. Muutama vuosi sitten risteilimme Hangosta Bengtskäriin. Takaisin tullessa käväisimme jollakin keskusta rannoista uimassa, koska sen verran oli lämmintä. Silloin ajattelin, että tänne on joskus tultava päiväksi pariksi. Vielä en ole ehtinyt.

  Reply
  • maailmanaarella
   30.7.2016 at 08:54

   Hanko on tosiaan ihana – olisin viihtynyt siellä vaikka useamman viikon. Voinut viettää oikeaa kesäelämää. Sellaiseen leppoisaan se kaupunki kun on selvästi luotu.

   Reply
 • Teija / Lähdetään taas
  27.7.2016 at 13:56

  Hangossa on kyllä aivan ihana tunnelma! Me oltiin Hangossa yksi viikonloppu joogaamassa. Ei voisi parempaa miljöötä olla rauhoittumiseen.

  Reply
  • maailmanaarella
   30.7.2016 at 08:57

   Aamukävelyllä Hangon rannoilla minäkin näin joogaryhmiä ja itsekin mietin, että olisi ihana tapa aloittaa aamu. Muistini alkaa tehdä tepposia enkä millään meinaa muistaa varmaksi mutta luulen sen olleen Aruballa, missä osallistuin aamun ensi valossa joogatunnille hiljaisella rannalla – eikä tunnille sitten minun ja ohjaajan lisäksi muita tullutkaan. Mutta olihan se, ihana aloitus päivälle.

   Reply
 • Tanja/Levoton Matkailija
  28.7.2016 at 10:04

  Mä en ole koskaan käynyt Hangossa, pitäisi ehkä joskus suunnatta sinne. Tosi kivan oloinen paikka, enkä olisi koskaan uskonut Hangossa olevan noin paljon hiekkarantaa! Mitenköhän tuonne kulkee bussit..?
  Bengtskär kiinnostaisi myös 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   30.7.2016 at 08:58

   Ihan varmasti sinne pääsee bussilla, kun kerran esimeksi Porvoostakin pääsee suoraan bussilla Savonlinnaan. Ja bussit kun on nykyään niin edullisiakin joten eikun hyppäättä bussiit ja aloitat oman Hanko-seikkailusi.

   Reply
 • Liza in London
  29.7.2016 at 02:50

  Meillä oli pari vuotta sitten ilo paasta tutistumaan Hankoon vanhan hankolaisen ohjauksessa, ja oli kylla mahtava reissu! Noi biitsit on kylmemmankin saan aikaan tosi kauniita, mutta olisi mahtavaa paasta kaymaan Hangossa hellesaalla ja ottaa kaikki irti mahtavista uintimahiksista!

  Reply
  • maailmanaarella
   30.7.2016 at 09:01

   Kyllä, Hanko on luotu aurinkoisiin kesäpäiviin, rantalekotteluun ja kuoharipiknikeihin ihanilla kallioilla. Mutta nyt kun olen sen saanut kokea, romanttikkona haaveilen kylmistä viimaisista päivistä Hangossa. Valokuvausreissusta, jonka jälkeen on ihana palata villaan, ottaa lämmintä kaakaota ja käpertyä vilttiin takan eteen lukemaan kirjaa…

   Reply
 • Sunna
  29.7.2016 at 22:33

  Pohjoisen tyttönä en ole koskaan edes käynyt Hangon suunnillakaan – shame on me! Tuon kaiken tekisi mielellään ihana kesäisenä viikonloppuna. Rantaa ja rantakalliota näyttää riittävän, tuolla voisi makoilla mielellään ja odotella oman Kasmirin rantautumista…

  Reply
  • maailmanaarella
   30.7.2016 at 09:02

   Niin hyvältä kuulostava matkahaave, että tämä sinun täytyy toteuttaa ;). Hanko on ihana, et varmasti pety!

   Reply
 • Kohteena maailma
  29.7.2016 at 22:44

  Itsellä on todella p i t k ä aika siitä, kun olen viimeksi Hangossa käynyt. Upeat kuvat, keltainen Jopo ja kaupunkia hehkuttava teksti sai kyllä mielenkiinnon heräämään toden teolla. Josko ensi kesänä saisi aikaiseksi lähteä Hankoon, sillä onhan se aivan upea paikka!

  Bengtskär on kyllä mieletön paikka myöskin, suosittelen kaveriporukalla varaamaan koko majakan itselle yöksi: http://kohteenamaailma.fi/extreme/bengtskar-vieta-kesaviikonloppu-kaveriporukalla-majakassa/

  Reply
  • maailmanaarella
   30.7.2016 at 09:06

   On, on! Upea se on. Mene ihmeessä.
   Huomasin sinun Bengtskär-juttusi, mutta harmillisesti liian myöhään – olisi nimittäin ollut ihana mahtavaa – jos nyt ei vuokrata koko majakkaa (siis sekin olisi mahtavaa mutta vähempikin minulle olisi riittänyt) niin ainakin se hotellihuone yhdeksi yöksi. Mutta totta kai rupesin miettimään, mitä tehdä Hangossa, vasta matkalla Hankoon. Silloin olin jo liian myöhässä tajutakseni, että totta kai yksi yö pitää antaa aikaa Bengtskärille. No, onpahan vielä haaveena hatussa.
   Joskus.

   Reply
 • Anna | Muuttolintu
  30.7.2016 at 02:10

  Oooh sait rantojen rakastajan kiinnostuksen heti heräämään tuolla 30 kilometrillä rantoja! Ihania nuo rantakopit. Kummasti alkoi Hanko houkuttelemaan. Täytyy katsella, jos senkin saisi mahdutettua ensi kesän Suomen reissuun.

  Reply
  • maailmanaarella
   30.7.2016 at 09:07

   Mahduta ihmeessä Hanko – on se niin ihana! Mutta tervetuloa myös kotikaupunkiini Savonlinnaan. Jos Hanko on Suomen kesän ihanin merenrantakaupunki niin Savonlinna on vastaavasti Suomen ihanin järvikaupunki ;).

   Reply
 • Tanja
  31.7.2016 at 01:10

  Noloa myöntää, mutta oon käynyt Hangossa kerran, muutama vuosi sitten juhannuksena moottoripyörällä pizzalla 🙂 Siellö jopa asuu sukulaisia, että olis joku syykin käydä, muttei oo tullut käytyä 🙁 Tää kesä alkaa olla jo mennyttä mutta jos ensi vuonna sitten …

  Reply
  • maailmanaarella
   5.8.2016 at 21:20

   No, pitsa juhannuksena Hangossa ei kuulostaa yhtään huonolta ;). Mutta joo, kyllä siellä on paljon muutakin tarjottavana kuin hyvää pitsaa, joten ei kun vaan ensi kesänä Hankoon!

   Reply
 • Kiki Merilahti
  8.8.2016 at 23:08

  Saako pyytää korjausta? Vesikarusellirannan nimi on Plagen – kuten ranskan “la plage”=ranta – eikä Plaguen kuten englannin “plague”=rutto. Pitäisin muuten lyöntivirheenä, mutta kun muoto toistuu tekstissä. Tämmöisenä hankolaisena uimarina tuo muoto hiukan kammottaa. En ole vielä saanut tauteja millään rannoilla, vaikka käyn kesällä parhaimmillaan kolmesti päivässä uimassa.

  Reply

Leave a Reply