Menu

Maisema- ja elämysjahdissa Azoreilla

Updated 31.1.2020

Azoreiden parhaat vau-elämykset (TOP5 + 1)!

Azorit on matkakohde, joka on tarkoitettu luontoihmiselle ja maisemabongarille. Kun Azoreiden pääsaarella São Miguelilla on pituutta maksimissaan 65 km ja leveyttä 14 km, ei yhdeltä maisemaelämykseltä seuraavalle ole matkaa kuin muutama harppaus.

Jos Suomi-matkalla Hangosta kotikaupunkiini Savonlinnaan ehdin haukotella leukani kipeäksi katseltuani lähes muuttumatonta metsämaisemaa tunnista toiseen, kipeytyvät leukalihakset Azoreilla vain siksi, että suu loksahtaa vähän väliä auki toineen toistaan upeammista maisemaelämyksistä.

– siis jos sumu ei peitä niitä. Se kun on oikukkailla Azoreiden saarilla hyvinkin tavallista.

Pakkaa siis reppuusi lenkkarit, vähän seikkailumieltä ja reilusti kärsivällisyyttä (jotta jaksat odottaa sumupilven väistyvän) ja lähde metsästämään todelliseen luontoympäristöön piilotettuja maisemia.

Siis GO Azoreille GO!

Jotta maisemabongauksesi sujuisi sutjakkaammin, päätin listata tähän omat tärppini.
Olepas hyvä.

1. Kraaterijärvi Lagoa do Fogo korkeuksista

Azorit Fogo

Azorit

Azorit

Maisemat Lagoa do Fogolle on sitä upeammat, mitä korkeammalle niitä kapuaa katsomaan. Me nousemme kukkulan korkeimmalle kohdalla, vaikka alemmilta näköalatasanteilta näyttääkin, että kukkulaa peittää sakea sumupilvi.
Ja niinhän se peittääkin.
Hetken. Ja vielä toisenkin.

Mutta kun sumupilvi alkaa rakoilla, tulee kiire.
Pitää ehtiä ottaa kuvia. Tästä mystisen kauniista maisemasta. Ja meistä molemmista – tässä maisemassa.

Azorit

Azorit

Azorit

2. Lagoa do Canárion näköalapaikka

Azorit

Azoreiden matkailuesitteet hehkuttavat erityisesti Sette Cidadesin kaksoisjärviä, joita pääsee ihailemaan helpoiten Vista do Rein näköalapaikalta. Mutta Instagramia-selattuani löysin kuvan, joka päätyi myös reissusuunnitelmapostaukseeni.

Tämä kuva mielessäni lähden jahtaamaan näköalapaikkaa, josta näkyisi kaksoisjärvien lisäksi meri sekä kaksi pienempää järveä: Lagoa Rasa ja Lagoa de Santiago.

Joudun tekemään hieman tutkimustyötä, ennen kuin löydän oikean paikan, ja itse asiassa sittenkin kaipaamani maisema tulee eteeni hieman sattumalta. Tämä lieneekin São Miguelin yksi piilotelluimmista helmistä.

Matkalla tälle salaiselle näköalapaikalle, jota karttaanikaan ei ole merkitty, ohitan Lagoa do Canárion eli Canário-järven. Järveltä jatkan vielä matkaa, kunnes tie kapenee poluksi, joka lähtee kohoamaan kohti korkeuksia.

Azorit

Enää ei yllätä, että maisema peittyy paikoin sumuun.

Azorit

Azorit

Vaikka sumu peittää näkyvyyden merelle ja osa järvistäkin jää pilvipeiton taakse piiloon, on maisema jahdin arvoinen.

Ja on tänne näköjään muutama muukin turisti tiensä löytänyt.

Jos haluat maksimoida maisemanautinnon, odota kirkasta säätä ja tule tänne auringonlaskun aikaan.

Azorit

Azorit

3. Furnasin kuumat lähteet

Azorit kuumat lähteet

Furnasin alue São Miguelille on tunnettu erityisesti rikin tuoksua höyryävistä kuumista lähteistään. Täällä kuumien lähteiden lämmössä valmistuu azorilainen rosvopaisti, ja koska Pokemon, ei kun…  koska maisemajahdissa voi tulla sudennälkä, kannattaa Furnasin alueella maisemajahtiin yhdistää perinteinen gourmet-kokemus.

Meille tämän herkullisen kokemuksen järjestää ihastuttava modernia mökkimajoitusta tarjoava hotellimme Furnas Lake Villas.

Azorit

Saamme samalla pienen kokkaustunnin, kun hotellimme oma kokki Mariana esittelee, miten täkäläinen rosvopaisti valmistellaan. Yksinkertaista: ladotaan vain päälleikkäin lihaa, kasviksia ja makkaroita. Päällimmäisiksi ne, jotka kypsyvät kaikkein nopeimmin. Kalat kypsyvät paljon nopeammin kuin lihat, joten ne saavat oman patansa.

Hotellin johtajan Manuelin tehtävä on virittää nostonyörit patoihin.

Azorit

Ja sitten padat viedään viideksi tunniksi muhimaan Furnasin maan lämpöön, noin 60-70 asteeseen.

Azorit

Azorit

Ruokien valmistumista odotellessa, jos ei ole jo kiire takaisin maisemajahtiin, voi pulahtaa Furnasin nuorentaviin lähteisiin eli mineraalivesialtaisiin. Mutta älä mene sunnuntaina, niin kuin me teimme: silloin siellä on tupaten täyttä.

Ja niistä nuorentavista ja terveyttä edistävistä vaikutuksista voi olla montaa mieltä. Oma hipiäni ei ainakaan yhdellä käynnillä silennyt.

Azorit

4. Valas- ja delfiinisafari

valassafari

Azoreilla kannattaa yhdistää merimaisemien metsästykseen myös valas- ja delfiininmetsästystä – mutta aseena tietenkin vain kamera.

Paras saalis eli valaskuva jää meiltä tällä kertaa saamatta (paras aika nähdä muuttomatkalla olevia valaita on maaliskuusta kesäkuulle), mutta leikkisiä delfiinejä näemme useita. Nämä uteliaat peijakkaat vaan tulevat niin lähelle venettä (melkein veneen alle), että kuvaaminen osoittautuu yllättävän hankalaksi.

Jos haluat extra-kivaa Linnamäki-tunnelmaa venereissulle, valitse veneestä eturivin paikka, niin kuin minä tein (mutta tätä hupia en suosittele selkävaivaisille!).

valassafari

valassafari

5. Teeviljelmät

Azorit

Erilainen elämys odottaa pohjoisrannikolla, missä sijaitsevat São Miguelin uljaat teepensasrivistöt. Puikkelehdin pitkin plantaasia kuvaamassa ja seuraan teenkorjuuta. Tervehdin portugaliksi raavaita työmiehiä ja suuntaan sitten  maistelemaan eri teelaatuja. Täältä on myös helppo ostaa kevyet paikalliset tuliaiset kotiin vemisiksi.

Azorit

Ja on täällä tätä hortenssioiden kukkaloistoakin. Siniset, turkoosit ja valkeat kukkaryppäät kasvavat valtoimenaan. Ja juuri kesäkuussa kukkaloisto on kaikkein hehkeimmillään.

Siis ihan joka puolella saarta!

Bonusraita: hyppää auton rattiin ja anna maisemien yllättää

Azorit

Azorit

Auto on ehdoton Azoreilla. Ja täällä ajomatka ei ole koskaan tylsä.
Jo lyhyellä matkalla vastaan tulee vesiputouksia, järviä, vuoria, lehmiä, kukkaloistoa, sumua, paistetta, sadekuuroja, jylhiä merimaisemia.

Anna Azoreiden lumota!

Azorit

Azorit

Azorit

Azorit

Azorit

Ja koska luontoelämyksiä metsästäessä tulee takuulla nälkä, annan tähän loppuun vielä pari ravintolavinkkiä:

Saaren parhaan kala-aterian saat pienessä Ponta da Galeran kylässä, saaren länsirannikolla, merenrantaravintolassa. Ravintola lienee kylän ainoa. Sinne voi olla vaikea löytää, mutta kysy vastaantulijoilta Bar Calouraa, osaavat varmasti neuvoa.

Söin Bar Calourassa elämäni parhaan tonnikala-aterian!

Jos kalaa mieluummin syöt kunnon pihvin, kannattaa suunnata saaren parhaaseen pihviravintolaan Associacao Agricolaan. Se  on Ribeira Grandessa, muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

<3

Tiesithän, että matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan myös Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Vihdoinkin tein itselleni myös Twitter-tilin. Tervetuloa seraamaan <3.

Copyright © 2016 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

17 Comments

 • Outi
  26.7.2016 at 16:06

  Upeita maisemia jälleen kerran. Kuvaus vesiputouksesta sai muistiini haaveen. Olen haaveillut, että pääsisin juuri tuon näköiseen paikkaan käymään kaksin mieheni kanssa.
  Kivaa tiistaita!

  Reply
  • maailmanaarella
   26.7.2016 at 17:02

   Azoreilla on kyllä niin upeat maisemat – ja mikä parasta, yhdeltä luontokohteelta seuraavalle pääsee niin nopeasti – ei tarvitse ajella tuntikausia. Ihana haave sinulla – nyt vaan suunnittelemaan sen toteuttamista <3.
   Ihanaa kesätiistaita myös sinulle Outi!

   Reply
 • virpis (@taynnatieontar1)
  26.7.2016 at 17:18

  Jestas mitä maisemia! Upea luontokohde!
  Blogin uusi ilme on myös hyvä ja selkeä! Itsekin suosin tuota isoa artikkelikuvaa, joka minusta näyttää tosi kivalle! Ja teksti on kieltämättä mukavampi lukea nyt kun fontti on hiukan isompaa. 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   26.7.2016 at 17:21

   Kiitos Virpi! Tämä iso artikkelikuva on minustakin tämän teeman paras ominaisuus. Etusivusta en kyllä tykkää, mutta tällä mennään siihen asti, kun löydän jotain parempaa. Se webbihotellisysteemi on vieläkin mielessä mutta vaatii enemmän paneutumista. Ja juu, Azoreilla on huikeat maisemat! ❤️

   Reply
 • Sandra
  27.7.2016 at 12:26

  Kuvat ovat kieltämättä aika henkeäsalpaavia. Ihanan mystiseltä näyttää tuo sumuisuus.

  Reply
 • Terhi / Muru Mou
  2.8.2016 at 14:03

  Ei vitsit, mikä paikka! Niin kaunista ja niin paljon kaikkea upeaa nähtävää ja tehtävää! Ja sää näyttää olevan just mun makuun: ei ole liian kuuma eikä kylmä ja sumu on näissä kuvissa aivan mahtava lisä 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   5.8.2016 at 21:14

   Joo, Azorit on niin upea! Joskus haluan lähteä vielä tutkimaan muitakin Azoreiden saaria. Ja sää on tosiaan kesällä aika ihanteellinen ulkoiluun. Välillä voi olla 25 ja täyttä aurinkoa mutta useimmiten reilu 20 ja puolipilvistä. Ja sumua, sitä on varmasti aina jossain päin saarta :).

   Reply
 • Andrina /andante
  3.8.2016 at 16:10

  Vau mitä maisemia! Azoreilla näkyy vielä olevan tosi monipuolisesti katseltavaa, niin kaunista 🙂 Valas- ja delfiinisafari kiinnostaisi kovasti, tuonne pitää vielä joskus päästä!

  Reply
  • maailmanaarella
   5.8.2016 at 21:15

   Azoreilla tosiaan on upeita maisemia ja ehdottomasti suosittelen valas- ja delfiinisafaria. Huikea elämys!

   Reply
 • Andrina / Andante
  3.8.2016 at 16:12

  Vau mitä kuvia ja maisemia! Azorit näyttää tosi monipuolisesta ja kauniilta luontokohteelta 🙂

  Reply
 • Outi / Maa Quzuu
  4.8.2016 at 20:36

  Azoreista on lähiaikoina tullut luettua useampikin juttu ja kuvien maisemat kyllä aina mykistävät. Näyttipäs mielenkiintoiselta tuo teidän ruokahetkenne ja varmasti maukasta ennen kaikkea 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   5.8.2016 at 21:18

   Azorilainen “rosvopaisti” oli ehdottomasti kokemisen arvoinen juttu! Ja maisemabongari ei kyllä Azoreilla voi pettyä. Ja mikä parasta: siellä on niin lyhyet välimatkat paikasta toiseen, että kauniiden paikkojen luokse ei ole koskaan pitkä matka.

   Reply
 • Anna | Muuttolintu
  6.8.2016 at 04:04

  Ihan upeita maisemia, tuo on kyllä meille luonnon rakastajille ihan must-kohde! Vähän sumua vaan parantaa noita maisemia.

  Reply
 • Veera Bianca
  6.8.2016 at 23:35

  Siis apua miten upeita kuvia, ihan käsittämättömiä maisemia :O

  Reply
 • Tanja
  8.8.2016 at 22:44

  Pakko päästä Azoreille 🙂 Mut seuraavan parin vuoden reissusuunnitelmat on jo aikalailla tehty…

  Ps. kun puhutaan maanteiteestä, niin silloin ei puhuta paksuudesta vaan leveydestä 😉 Sorry tää pilkunviilaus!

  Reply
  • maailmanaarella
   8.8.2016 at 22:50

   Heh, toki lingvistinä tiedän sen, mutta aina en halua välittää säännöistä – kirjoittamisessakaan, enkä erityisesti siinä ?.

   Azorit on ihana matkakohde, ja siellähän ne vehreät saaret odottavat oikeaa hetkeä.

   Reply

Leave a Reply