Menu

Patikoimassa Skotlannin kauneimmalla saarella

Updated 31.1.2020

Skotlannin Isle of Skyessa on jotain erityisen kiehtovaa. Se on mystinen sekoitus uljaita ja karuja vuoria, vehreitä niittyjä, sumuisia patikkapolkuja ja aurinkoisia rantoja. Isle of Skyen saari onkin todellinen päiväpatikoijan ja luonnonystävän unelmakohde.  

Ja sen on pakko olla Skotlannin kaunein saari. 

Jo tulopäivänämme komea Cuillinin vuoristo  tervehtii meitä, kun ajamme saaren eteläosasta  kohti pikkuriikkistä Skeabostin kylää, missä ensimmäinen majoituksemme sijaitsee.  Silloin en kuitenkaan vielä osaa aavistaa, millaisen vaikutuksen tämä onnellisten lampaiden asuttama saari minuun vielä tekisi, kunhan pääsisin maastokengissäni sitä tutkimaan.

Skotlanti patikointi

Mystisen lumoava aamu Isle of Skyella

Maastokengissä pääsee parhaiten Skyen kauneimpiin maisemiin.

Isle of Skyen parhaat päiväpatikat

Ensimmäinen päivä Isle of Skyella

1. The Fairy Pools:  3,85km ja 1,5 tuntia (vaativuustaso: helppo)

Skotlanti Fairy Pools

Sääennuste on luvannut ensimmäiselle aamullemme tyypillistä skotlantilaista säätä: sumua ja sadekuuroja. Niinpä me  maltamme nukkua ilman kelloa.

Kymmenen aikaan olemme kuitenkin jo Fairy Poolin pienellä ja täpö täydeksi ehtineellä parkkipaikalla. Mediaseksikkään Fairy Poolsin maine on kiirinyt  ja luonnonystävät Aasiasta asti ovat tulleet ihmettelemään näitä keijujen altaita – ja putouksia.

Skotlanti patikointi

Polku myötäilee kapeaa jokea ja kauempana, pilviharson takana kohoaaa komea Cuillinin vuoristo.

Skotlanti Fairy Pools

Skotlanti Fairy Pools

Ensimmäinen luonnonallas ja miniputous tulevat vastaan jo noin kilometrin kävelyn jälkeen. Mutta kauneimmat ovat vielä edessä – altaat jotka houkuttelevat rohkeimpia pulahtamaan.

Minä olen jättänyt uimapuvun hotellille, mutta muutama uskalikko todellakin rohkenee  hyytävään veteen – täydellisen somekuvan toivossa.

Skotlanti Fairy Pools

Me jatkamme kuitenkin matkaa, sillä polku vie putoukselta toiselle ja jatkuu vielä tämän vuolaimman jälkeenkin.

Skotlanti Fairy Pools

Skotlanti_kartta

Vinkki!
Jos  sää on kaunis, kierrä koko The Fairy Poolsien kahdeksan kilometrin mittainen ympärilenkki (josta itse saan vihiä vasta oman retkemme jälkeen)  ja tule paikalle jo aamutuimaan, ennen muita turisteja. Kello kymmenen olet jo myöhässä.

2. Coire Lagan 10,6 km ja noin 4 tuntia (vaativuustaso: melko vaativa)

Skotlanti Coire Lagan

Me emme anna sumuisen sään lannistaa meitä vaan jatkamme autolla matkaamme  kauniille Glenbrittlen rannalle, joka on lähtöpiste  Coire Laganin vuoripatikalle, jota hotellimme tarjoilija on meille suositellut.

Skotlanti Fairy Pools

Alkumatka on loivaa nousua läpi sumuisen nummen. Edessä pitäisi pian häämöttää dramaattisen Cuillinin vuoriston, mutta sumussa me emme näe kuin kymmenisen metriä eteenpäin.

Pienen levähdystuokion pidämme pienen vuorijärven (Loch an Fhir-bhallaichin) rannalla. Sen jälkeen polku muuttuu pikku hiljaa jyrkemmäksi. Täältä pitäisi olla hienot näköalat merelle ja Rumin ja Cannan saarille, mutta niistä minä en osaa kertoa mitään.

Skotlanti patikointi

Skotlanti Coire Lagan

Me näemme vain sumuisen maiseman, ja pian edessä on jyrkkä ja kivinen osuus, jonne polku häviää. Alkaa reitin hankalin osuus, jolloin kamera on turvallisinta sujauttaa reppuun. Kävely muuttuu pian kompuroinniksi ja rämpimiseksi. Tarvitaan jo käsiäkin. Jos reipas nuoripari ei olisi tullut meitä vastaan ja vakuuttanut, että olemme oikealla reitillä, olisimme saattaneet jopa luovuttaa. Kaikkein hankalin poluton ja jyrkkä osuus on kuitenkin vain parisenkymmenen metrin mittainen. Siitäkin selvitään, vaikka näkyvyys on olematon ja koko touhu tuntuu hullun hommalta.

Perillä odottaa harmaaseen sumupukuun pukeutunut pieni järvi, josta olen Instagramissa nähnyt lumoavia kuvia – kirkkaansinisiä.

(Kokeneet vuoripatikoijat voivat jatkaa täältä vielä Isle of Skyen korkeimmalle huipulle, Sgurr Alasdairille, mutta vain selkeällä säällä!)

Skotlanti Coire Lagan

Paluumatkan vaikein osuus on ensin, kun nyt rymyämme alas kiviröykkiöosuuden. Sen jälkeen loppu on helppoa, loivaa alamäkeä ja selkeää polkua, joka kiertää tämän alemman vuorijärven sen oikeaa laitaa myötäillen.

Skotlanti patikointi

Täällä polulla ei tarvitse pelätä ruuhkaa – ei ainakaan tällaisena sumuisena päivänä.

Skotlanti Coire Lagan

Skotlanti patikointi

Making friends.

Loppumatkassa pääsemme ihailemaan Isle of Skyen korkeinta vesiputousta, noin 40 metristä ryöppyävää Eas Moria.
Se todella on kaunis.

Skotlanti vesiputous

Eas Mor – Skyen korkein vesiputous

Skotlanti Coire Lagan

Skotlanti_kartta

Vinkki!
Jos päätät lähteä Coire Laganin patikalle, valitse selkeämpi päivä kuin me. Näkemieni kuvien perusteella täältä on todella komeat maisemat, jotka meiltä jäivät nyt harmillisesti kokonaan näkemättä. Tällä reitillä tarvitset kunnon kengät ja mielellään hanskat viimeistä rymyämisosuutta varten.

Toinen päivä Isle of Skyella

3. The Old Man of Storr 5,7 km ja noin 3 tuntia (vaativuustaso: keskitasoa)

Skotlanti The Old Man of Storr

Seuraavana aamuna emme enää malta nukkua. Herätyskello pirahtaa klo 3.45 ja kello 4.58 me olemme jo The Old Man of Storin patikkapolun lähtöpisteessä – valmiina maailmaa valloittamaan.

Olen lukenut etukäteen The Old Man of Storin The Fairy Poolseja jopa mediaseksikkäämmästä maineesta eikä maailman valloitus jonossa kulkien tunnu yhtään jännittävältä. Ja kun kaiken kukkuraksi meteorologit ovat edellisiltana kuiskutelleet korvaani lupauksia pilvettömästä aamusta, unihiekat ovat karisseet silmistäni ennätysvauhtia.

Skotlanti The Old Man of Storr

Meteorologien sanaan ei kuitenkaan Skotlannissa ole sen enempää luottaminen kuin Suomessakaan, joten auringonnousun kauniit värit jäävät näkemättä, mutta maailman valloitus sujuu ilman jonoja. Kohtaamme retkellämme vain pari urheilullista nuorta miestä kameroineen ja  kiivasaskeleisen brittiperheen.

Skotlanti The Old Man of Storr

Taas kuljetaan loivaa ylämäkeä. Polku on selkeä eikä eksymisen vaaraa ole.

Skotlanti The Old Man of Storr

Skotlanti The Old Man of Storr

Vastaan tulee kauniita maisemia ja lampaita. Enkä ihmettele yhtään, että tämä on Isle of Skyen tunnetuin patikkapolku.

Skotlanti The Old Man of Storr

Näköalahuipulla ovat jo ne kaikkein aamuvirkuimmat, mutta me kaarramme polkua vasempaan, kohti ikonista The Old Man of Storin huippua.

Skotlanti The Old Man of Storr

Skotlanti The Old Man of Storr

Täällä saamme nauttia jylhistä maisemista, kaksin salaisessa laaksossa.

Skotlanti The Old Man of Storr

Skotlanti The Old Man of Storr

Skotlanti The Old Man of Storr

Uljaiden kivimuodostelmien kehystämästä laaksosta palaamme takaisin polulle, joka vie kohti The Old man of Storin näköalapaikkaa. Sateisella säällä viimeinen jyrkähkö nousu voisi olla mutainen ja liukas, nyt polku on onneksi kuiva ja maastokengissä kiipuaminen ei tuota ongelmia, vaikka pulssi kiihtyykin parhaimmillaan yli 150:een.

Skotlanti patikointi

Auringonnousu jää tällä kertaa näkemättä, mutta maisema on silti hengästyttävän kaunis. Ja kun ne meitä virkummat ovat jo paluumatkalla, saamme me nauttia retkiaamiaisen näissä maisemassa vain tuuli seuranamme.

Ei hullumpi aamun aloitus!

Skotlanti The Old Man of Storr

Skotlanti

Skotlanti_kartta

4. Quiraing 5,25km ja noin 2 tuntia (vaativuustaso: melko helppo)

The Old Man of Storilta jatkamme autolla matkaa Quiraingin ylänköalueelle, ja puoli yhdeksältä olemme jo valmiina aloittamaan päivän toisen patikan.

Quiraingin parkkialue on vielä hiljainen, vain muutama patikoija on lähtenyt liikkeelle ennen meitä.

Ja muutama onnellinen on saanut viettää yönsä näissä maisemissa!

Skotlanti patikointi

Quiraingin patikkaa joku voisi väittää tylsäksi, sillä täällä ei pääse kiertämään minkäänlaista lenkkiä, vaan takaisin kävellään samaa polkua kuin on mentykin. Jos kyyti järjestyisi, kiinnostavin vaihtoehto voisi olla kävellä polku perille eli tielle A855 asti, aina ohi kolmen pienen järven: Loch Fadan, Loch Hascon ja Loch Langaigin.  Tällöin matkaa yhteen suuntaan kertyisi noin yhdeksän kilometriä.

Meillä ei ole järjestettyä kyytiä takaisin Quiraingin parkkipaikalle emmekä halua kävellä 18:aa kilometriä, joten käännymme takaisin vajaan kolmen kilometrin jälkeen, kun olemme ohittaneet Quiraingin vaikuttavat kivimuodostelmat, The Prisonin ja The Needlen.

Vaikka joudumme siis kävelemään samaa polkua eees taas, on reitti kaikkea muuta kuin tylsä.

 Quiraing on yksi kauneimmista kulkemistani patikoista!

Skotlanti patikointi

Skotlanti patikointi

Skotlanti patikointi

Skotlanti Quiraing

Skotlanti patikointi

Guiraing kartta

Vinkki!
Myös Quiraing on yksi Isle of Skyen suosituimmista patikoista, ja kun yhdentoista aikaan palaamme takaisin parkkipaikalle, se on jo täyttynyt autoista. Siispä tällekin patikalle kannattaa lähteä hyvissä ajoin. Samalta parkkipaikalta lähtee polku myös toiseen suuntaan Bioda Buidheen, joten nämä kaksi patikkaa voi tehdä helposti peräkkäin.

Huom! Kirjoitettuani jo tämän jutun, eksyn vielä nettiin ja löydän tiedon, että täällä olisi voinut sittenkin tehdä myös ympyrälenkin. Kartan ympyrälenkkiin löydät täältä.

5. Coral Beach 4,15km ja noin 1,5 tuntia (vaativuustaso: helppo)

Skotlanti Coral Beach

Päiväunien jälkeen hyppäämme uudestaan autoon ja ajamme Isle of Skyen luoteiskulmalle, missä meitä odottaa Skotlannin oma Karibia: valkohiekkainen ranta ja auringossa välkkyvä meri.

Tie joka ohittaa Dunveganin linnan, päättyy Claiganiin. Siellä on parkkipaikka, jonne jätämme auton. Polku lähtee heti parkkipaikan kupeesta, ohittaa lammasaitauksen ja lähtee kulkemaan kohti hohtavaa merta.

Skotlanti Coral Beach

Vajaan kahden kilometrin kävelyn jälkeen olemme löytäneet täydellisen piknikrannan.

Skotlanti Coral Beach

Mies jää rannalle kiikaroimaan hylkeitä, mutta minä kiiruhdan kukkulan laelle, mistä näkee parhaiten koko rantaviivan.

Levitän viltin ruohikolle – tuulen vastustuksesta huolimatta.
Korkkaan skumppapullon ja maistan kesän tuoksuisen mansikan.

Skotlanti Coral Beach

Coral Beach

Skotlanti_kartta

Vinkki!
Tule tänne aurinkoisena päivänä, ota mukaan ainakin viltti ja piknikeväät. Jos olet rohkea, pakkaa mukaan myös uikkarit.

6. Neist Pointin majakka 3 km ja noin 1,5 tuntia (vaativuustaso: helppo)

Coral Beachilta jatkamme saaren lännimmäiseen kolkkaan,  Neist Pointiin, mistä lähtee polku niemen nokassa seisovalle majakalle, jota lampaat vartioivat.

Aurinko on jo laskemassa, joten meillä on kiire, jos haluamme käydä majakalla ja ehtiä sitten vielä parhaille eturivin paikoille ihailemaan auringonlaskua.

Skotlanti patikointi

Mutta en tietenkään malta olla pysähtelemättä – ainakaan kun vastaan tulee suloisia lampaita, joista täytyy ottaa kuvamuistoja.

Skotlanti Neist Point

Skotlanti Neist Point

Majakan portit ovat kiinni, joten palaamme samaa polkua takaisin katsomaan illan viimeistä näytöstä.

Skotlanti Neist Point

Skotlanti neist Point

Skotlanti auringonlasku

Skotlanti Neist Point

Minä nautin auringonlaskussa skumppaa, mies vain niitä kesän tuoksuisia mansikoita, sillä pimeällä on edessä vielä ajomatka mökille –  lampaita ja yöjuoksuille lähteneitä peuroja väistellen.

Skotlanti majakka

Skotlanti

Taas joku onnekas saa viettää yönsä näissä maisemissa.

Skotlanti Neistpoint

Ja totta kai tämäkin hetki täytyy ikuistaa.

Skotlanti lampaat

Enkä enää ihmettele lainkaan, että Isle of Skye on täynnä lampaita.

Skotlanti_kartta

Vinkki!
Lintuharrastajan kannattaa ottaa mukaan kiikarit, sillä täällä on mahdollisuus nähdä esimerkiksi suulia, riskilöitä ja ruokkeja. Neist Point on myös hyvä paikka bongata valaita ja delfiinejä – vaikka meiltä ne jäivätkin tällä kertaa näkemättä.

Kolmas päivä Isle of Skyella

7. Fairy Glen 0,56km ja noin puoli tuntia (vaativuustaso: helppo)

Skotlanti Fairy Glen

Fairy Glenn ei oikeastaan ole mikään varsinainen patikkareitti. Mutta tämä on yksi Isle of Skyen kauneimpia ja mystisimpiä paikkoja. Vihreät kukkulat, pienet lammet ja kivimuodostelmat saavat paikan näyttämään hobittien fantasiamaailmalta.

Skotlanti Fairy Glen

Polku vie kivitornille, jota kutsutaan Castle Eweniksi. Täällä on syytä kävellä varoen!

Skotlanti Fairy Glen

Auringonnousun aikaan Fairy Glen todellakin tuntuu keijujen laaksolta.

Skotlanti Fairy Glen

Ylhäältä kukkulalta on upeat näköalat.

Skotlanti Fairy Glen

Alhaalla laaksossa on kivispiraali. Se ei ole muinaismuisto vaan syntynyt viime vuosina, kun turistit ovat alkaneet siirrellä kiviä. Luin, että jotkin bussiretkien oppaat olisivat rohkaisseet turisteja jättämään spiraalin keskelle keijuille kolikon uhrilahjaksi onnea tuomaan. Paikalliset sitä vastoin ovat käyneet hävittämässä näitä kivispiraaleja pyrkiessään pitämään alueen luonnollisessa tilassa.

Skotlanti Fairy Glen

Skotlanti Fairy Glen

Skotlanti Fairy Glen

Skotlanti Fairy Glen

Skotlanti_kartta

Vinkki!
Fairy Glennin luona ei ole lainkaan parkkipaikkaa, joten pysäköinti voi olla ongelmallista. Siispä paikalle kannattaakin saapua hyvissä ajoin. Me tulimme jo aamuviideltä, auringonnousun aikaan, kun paikalla ei ollut vielä ketään muita ja auton pystyi huoletta jättämään tien varteen.
The Fairy Glenn sijaitsee lähellä Uigia. Kun ajat  A87-tietä pohjoiseen, kohti Uigia, pääset Fairy Glennille menevälle yksikaistaiselle tielle, kun käännyt noin 50 metriä ennen Uig-hotellia oikealle. (Tietä voi olla aluksi vaikea huomata.)

8. Bioda Buidhe 2km ja noin 1,5 tuntia (vaativuustaso: melko helppo)

Skotlanti patikointi

The Fairy Glenniltä jatkamme matkaa Bioda Buidhelle, joka lähtee samalta parkkipaikalta kuin edellispäivänä patikoimamme The Quiraingin reittikin.

Polku nousee Trotternishin harjannetta ylös aivan uskomattoman kauniisiin maisemiin. Bioda Buidhe on paljon The Quiraingia tuntemattomampi – ja selvästi lyhyempi, mutta ehkä jopa himpun The Quiraingia upeampi kokemus, sillä täältä on uskomattoman hienot näköalat, erityisesti  The Quiraingin suuntaan.

Skotlanti patikointi

Kilometrin mittainen menomatka on pelkkää nousua, mutta polku on helppokulkuinen eikä kovin jyrkkä. Tämä sopii siis vallan mainiosti kauneuden nälkäiselle sunnuntaikävelijällekin.

Skotlanti patikointi

Skotlanti patikointi

Skotlanti

Me olemme pakanneet päiväreppuun mukaan aamupalatarpeet.
Enkä osaisi edes kuvitellakaan ihanampaa aamupalaravintolaa kuin tämä!

Isle of Skye patikointi

Skumppa-aamiainen maistuu täydelliseltä tällaisissa maisemissa.

Bioda Buidhe Skotlanti

Skotlanti patikointi

Skotlanti_kartta

9. Scorrybreac circuit, Portree 3,16 km ja noin tunti (vaativuustaso: helppo)

Skotlanti Portree

Iltapäivällä, ennen kuin käymme Isle of Skyen pääkaupungissa Portreessa tekemässä tuliaisostokset (viskiä ja juustoja), kävelemme vielä reissumme viimeisen patikan, joka lähtee Portreen lahden rannasta, aivan Scorrybreack-tien päästä, missä on myös parkkipaikka.

Tämä on myös paikallisten suosima koirienulkoilutuspolku.

Polku vie ensin näköalapaikalle, mistä on kaunis näkymä lahdelle ja Portreen satamaan.

Portree

Ensin ihaillaan leppoisasti merimaisemia.

Skotlanti Portree

Sitten alkaa kipuamisosuus.

Skotlanti Portree

Kipuamisosuuden jälkeen päästään kauniisiin maalaismaisemiin.

Skotlanti Portree

On reissun kuumin päivä ja ensimmäinen kerta, kun pitkähihaisen paidan voi suosiolla unohtaa ja pitkät housutkin tuntuvat liioittelulta.

Skotlanti Portree

Skotlanti Portree

Kolmen kilometrin helpon patikan jälkeen suuntaamme Portreen kaupunkiin ja satamaan, missä turistit syövät jäätelöä.

Skotlanti Portree

On täydellinen kesäpäivä, enkä halua uskoa, että seuraavana päivänä minun olisi palattava Edinburghiin.

Skotlanti_kartta

Terveisin Heidi,
Isle of Skyen – Skotlannin ihanimman saaren –  kauneudesta huumaantunut päiväpatikoija ♥

◊◊◊◊

Isle of Skyen Päiväpatikat kartalla

[googlemaps https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1xGuJAz4R9HYRrm6El2woHd0jDwWhdybQ&w=640&h=480]

 

◊◊◊◊

Lisää tietoa Isle of Skyen patikkamahdollisuuksista löydät täältä:
 https://www.walkhighlands.co.uk/skye/

Skotlannin road tripin  suunnittelun avuksi koostin myös jutun meidän road tripin kohokohdista ja reitistä.
Jutun löydät täältä:
Road trip vie Skotlannin kauneimpiin maisemiin

 


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2018 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

36 Comments

 • Menninkäinen
  10.7.2018 at 23:16

  Voi nam, mitä maisemia… Ja ihania lammaksia! 😀

  Reply
 • Juhani
  11.7.2018 at 12:37

  Olipas upeita maisemia ja hyviä vinkkeä, kiitos! Tuskin maltan odottaa kuukauden päästä omaa matkaani. Itse otin majoituksen Glenbrittlestä ja sieltä käsin sitten myös muille upeille retkille ?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   11.7.2018 at 12:59

   Kiitos Juhani, hienoa, jos tästä postauksesta on sinulle iloa. Coire Laganin patikka onkin sitten ihan teidän majoituksen vieressä, mutta sille kannattaa tosiaan valita hieman selkeämpi päivä (eikä sitä kaikkein sumuisinta, niin kuin me teimme), jotta pääsisi näkemään ne komeat maisemat. Ihanaa reissua teille!

   Reply
   • Juhani
    21.8.2018 at 20:58

    Onhan tämä satumaisen upea paikka! Storr ja Quiraing ollut vaikuttavimmat. Ainoa naputuksen aihe on surkeassa kunnossa olevat kapeat tiet sekä olemattomat parkkipaikat. Nämä siis liitoksissa toisissaan.. Huomenna matkaan kohti Fort Williamsia/Glencoea, upeat oli maisemat sielläkin kun ajoi ohi. Matkablogisi on ollut tosi hyödyllinen kun täällä on talsinut, iso kiitos siitä! ?

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
     21.8.2018 at 21:28

     Onpa kiva kuulla, että Skotlanti-postauksista on ollut hyötyä ja että Isle of Skye on sinutkin lumonnut. Ihanaa reissun jatkoa teille! Ja Skotlannin jälkeen suosittelen kurkkaamaan mun Färsaari-postaukset (tällä hetkellä yksi valmis, mutta lisää on tarkoitus kirjoittaa), sillä jos tykkäät Isle of Skyesta, ihan varmasti ihastuisit myös Färsaariin. Ja siellä tietkin on paljon paremmassa kunnossa!

     Reply
     • Juhani
      28.8.2018 at 00:37

      Färsaaret näyttävät myös upeilta! Skyen jälkeen matkasin Fort Williams/Glencoe ja vaikka se oli hieman erilainen, niin erittäin kaunis myös. The Lost Valley oli huikea kokemus ja tietenkin piti käydä ajamassa tie jota Bondi ajoi elokuvassa Skyfall 🙂 Edinburghista about 2.5 tunnin ajomatkatkan päässä ja sopivasti noin puolessavälissä Skyetä.

     • Maailman äärellä / Heidi
      29.8.2018 at 11:14

      Mekin tykättiin kovasti Glencoen seudusta. Yritettiin myös patikoida sinne The Los Valleyyn mutta ironisesti sitten eksyttiin :).Valittiin toiveikkaana yhden saksalaisparin ehdotuksesta ympyrälenkki, jonka piti myös viedä sinne laaksoon. Reitti oli kaunis ja rankka, mutta ei sieltä kyllä laaksoon asti päässyt. Meidät yllätti myös sade ja sumu, joten senkin takia oli turvallisinta kääntyä samaa polkua takaisin. The Lost Valley jäi siis tällä reissulla näkemättä. Bondin jäljissä mekin ajeltiin, tällä kertaa eksymättä. Oli todella komeat maisemat!

 • Maisemaonnellinen Johanna
  11.7.2018 at 13:05

  Ohoh mikä tietopaketti! Upeissa maisemissa olette patikoineet, ja kuvat ovat taas ihan täyttä timanttia <3 Kaikkein kauneimpia ovat kuitenkin nuo suloiset pikkuiset lampaat.

  Kuvia taisi olla melkein yhdeksänkymmentä. Mutta siinä on karttakuvat mukana. Oli pakko laskea, kun itse iltaisin taistelen niiden Karhunkierroskuvieni kanssa…. 😉

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   11.7.2018 at 13:14

   Isle of Skyen patikkapolut oli niin mielettömän kauniita, ja totta kai lampaat kruunasivat jokaisen patikkapäivän. On ne vaan niin suloisia. Jossain vaiheessa, kun olin jo tehnyt kuvakarsintaa, laskin että kuvia olisi 75 (ilman karttoja), mutta sitten kirjoitusprosessin aikana oli pakko vielä uudestaan ruveta lisäämään. Kysyin lopuksi mieheltä, mitä kannattaisi karsia, hän käski julkaista karsimatta. Päätin uskoa. (Enkä tosiaan tse uskaltanut laskea, montako niitä loppujen lopuksi kertyi. Siis 90. Ei paha 😀 :D! omg.)
   Ei kun vaan tuuttaat sinäkin ne kaikki ihanat kuvat sinne postaukseen. Muuten ne kuvat jäävät pölyttymään kovalevylle. Olen tiedostanut ongelmani: kuvaan reissussa ihan liikaa. Joskus voisi olla kuvaamatta. Tai hah, kun Coire Laganin patikalla välillä panin kameran pois, olisin sitten juttua kirjoittaessani juuri kaivannut kuvia siltä hankalalta osuudelta, jolta ei sitten ollut yhtään kuvatodistetta… joten… ehkä jatkossakin annan mennä. Filmikään kun ei enää mitään maksa :D.

   Reply
 • reissausta ja ruokaa
  11.7.2018 at 15:44

  Minusta tuntuu, että tuonne on päästävä! Matkailuautolla ja koirien kanssa patikoimaan. Näkyikö reiteillä yhtään irti pidettyjä koiria? Niitä toivon aina, ettei olisi. Ehkäpä tuolla ei olisi etenkään lampaiden takia. Upeita kuvia, enpä tiennyt tämmöisestäkään paikasta ennestään.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   11.7.2018 at 16:37

   Isle of Skye on kyllä niin kaunis päiväpatikointikohde! Koko reissulla ei nähty kuin yksi koira patikkapolulla, tällä viimeisellä patikalla, ja se oli kyllä asianmukaisesti hihnassa. Toki me liikuttiin eniten aamuvarhaisella, mutta en usko, että siellä kukaan koiria vapaana pitää, lampaita kun on irrallaan ihan joka puolella.

   Reply
 • Outi
  11.7.2018 at 18:15

  On kyllä patikointi maisemat kohdillaan. itse en uskaltaisi kovin korkealle patikoida, koska kärsin korkeanpaikankammosta. Upealta näyttää myös tuo ranta!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:36

   Isle of Skye on todellinen maisemaluksusta etsivän paratiisi, jossa päiväpatikoijaa hemmotellaan upeilla näkymillä. Nämä reitit eivät olleet edes korkeanpaikankammoisille pahoja. Mies kärsii sellaisesta, eikä sanonut kertaakaan, että olisi ollut paha paikka – tosin kuin esimerkiksi Madeiran vuoripatikalla :), missä minuakin melkein jänskätti!

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  15.7.2018 at 23:59

  Huikeat patikoinnit teillä takana – ei voi muuta sanoa! Tuollaiset teemalomailut ovat parhautta reissatessa. Itselle Skotlanti on patikoinnin osalta esiintynyt golfkentillä, joissa on päässyt nauttimaan upeista merenrantamaisemista. Tuo Coral Beachin maisema voisi hyvinkin olla sellainen, millaisissa paikoissa links-kentät sijaitsevat.

  Näistä kohteista Coire Lagan ja Bioda Buidhe tuntuivat sellaisilta, että sinne! Lammaskuvasta muuten vaan päivän hauskuus, vaikka sen olikin jo aikaisemmin nähnyt 😀

  P.S. Huikea postaus taas vinkkeineen, niin kuin aina 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:39

   Kiitos paljon Rami! Skotlantiin keksisi kyllä tosiaan monenkinlaisia teemalomia. Voisi kulkea ainakin linnojen, viskin, golfkenttien tai näiden upeiden patikkapolkujen perässä. Bioda Buidhe, vaikka olikin tosi lyhyt patikka, oli kyllä mielettömön upea! Varsinkin näin aikaisin aamusta, kun paikalla ei ollut vielä ketään muita.

   Reply
 • Frida Ingrid - Ikimatkalla
  16.7.2018 at 12:10

  Wääää, Skotlantiin päästävä heti! ? Minulla Skotlanti on keikkunut listoilla koko ajan, mutta en vain ole saanut aikaiseksi mentyä. Vielä mietitään syksylle jotakin kivaa kiertokohdetta, joten Skotlanti voisi olla yksi mahdollisuus. Sairaan upeita näkymiä, kuvia ja tunnelmia. Kiitos vinkeistä!
  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:41

   Skotlantiin on niin helppo matkustaa, ja jos vaan on valmis vuokraamaan siellä auton, pääsee tosi näppärästi näihin mielettömiin maisemiin. En siis voi muuta kuin suositella Skotlantia erittäin lämpimästi. Syksyllä sää voi toki olla arvaamaton, mutta milloinkas se nyt ei Skotlannissa olisi :). Se on varmasti joka tapauksessa hieno, oli sää millainen tahansa.

   Reply
 • Terhi / Repullinen reissuja
  16.7.2018 at 22:31

  Ihan vain muutama upea kuva tässä(kin) postauksessa. Mahtavaa, kun olet jaksanut koota näin kattavan tietopaketin alueen patikkapoluista. Varmasti on iso apu alueelle suuntaaville.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:42

   Kiitos Terhi! Skotlannissa on helppo saada kauniita kuvia, kuin joka puolella on niin mielettömän kaunista :D. Toivottavasti joku tosiaan saa apua tästä postauksesta oman patikkalomansa suunnitteluun.

   Reply
 • Aino | Boho Chic Travels
  17.7.2018 at 17:27

  Upeat maisemat, niin karua ja kaunista! Luonto kyllä vetää sanattomaksi. En ole vielä käynytkään Skotlannissa, pitää laittaa bucket listalle ?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:44

   Kiitos Aino! Suosittelen todella laittamaan Skotlannin omalle unelmareissulistallesi – ainakin, jos patikkapolut kauniissa maisemissa yhtään kiinnostaa :).

   Reply
 • hakunamalife
  17.7.2018 at 23:42

  Musta on tullut näiden sun postauksien kautta ihan skotlantifani? Poikaystävä kysyi tänään, että mihis haluisin lähteä seuraavaksi niin kyllä se Skotlanti oli sanottava! Hyvän tietopaketin olit saanut väsättyä☺️

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:45

   Hih, onpa ihana kuulla! Toivottavasti siis pian sinäkin pääset Skotlantiin ja näkemään livenä tämän upeuden. Ja vahva suositus juuri Isle of Skyelle, vaikka siellä muitakin turisteja aika paljon jo nykyään käy.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  18.7.2018 at 12:02

  Tämäpä sattui, olemme vajaan kahden viikon päästä lähdössä juuri noihin maisemiin.
  Tosin olemme valinneet helpon version, eli Tema-matkojen ohjatun pienryhmämatkan, mutta eivätköhän ne maisemat ole ihan samoja! Enimmäkseen kahdestaan elelevälle eläkeläispariskunnalle nämä kohtuullisen kokoisissa ryhmissä (meitä on kuulemma n. 10) tehtävät reissut ovat sopineet hyvin, tapaa samalla muitakin matkailuhenkisiä ihmisiä ja tulee etenkin illallisilla juteltua muistakin kohteista.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:49

   Ihan mahtavaa reissua Pirkko teille! Tällainen ohjattu pienryhmämatka on varmasti myös hyvä valinta ja jäänkin todella mielenkiinnolla odottamaan, millaisiin maisemiin ja mille reiteille te sitten päädyttekään. Ja totta, tällaisessa samanmielisten porukassa on aina hyvä olla ja saattaapa sieltä saada uusia hyviä vinkkejä tuleville reissuille. Mekin saimme idean Skotlannista viime kesänä Islannissa, kun tapasimme siellä pariskunnan, jonka rouva oli pitkään asunut Skotlannissa ja kovasti sitä meille ylisti.

   Reply
 • Viherjuuria
  18.7.2018 at 12:42

  Upeita kuvia ja aivan käsittämättömiä maisemia! Iso-Britannia on minulle Lontoota lukuunottamatta vielä tutkimatonta seutua, mutta siellä olisi niin paljon nähtävää. Vaeltaminen on rakas harrastus, ja siellä näköjään riittää valinnanvaraa. Skotlanti on keikkunut pitkään myös aviomiehen reissulistalla, ehkä eniten viskin takia =D Näiden kuvien jälkeen olen varma, että sinne on päädyttävä.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:51

   Kaunis kiitos! Skotlanti kuulostaa siis teille ihan nappivalinnalta! Rouvalle kauniita maisemia ja patikkapolkuja ja miehelle viskiä :D.

   Reply
 • Katariina/Maisemajahdissa
  19.7.2018 at 01:05

  Ihan huikeat maisemat ja hienot kuvat niistä huikeista maisemista! Mä olen jotenkin unohtanut, että haluan matkustaa Skotlantiin, mutta nyt se palasi enemmän kuin kirkkaana mieleen. Ilmeisesti tuolla saa telttailla luonnossa, kun jokunen teltta kuvissa näkyi – se olisi hieno elämys myös. Ja vaikka ymmärrän, että olisitte preferoineet kirkkaampaa keliä, kun kyllä sumu antaa kuviin ihan omanlaisensa tunnelman 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.7.2018 at 18:56

   En ole ihana varma, oliko tämä telttailu luvanvaraista vai oliko niin, että porukat panivat teltat pystyyn myöhään illalla ja purkivat aikaisin aamulla. Mutta voi toki olla, että on ihan sallittua. Meillä ei tällä reissulla ollut telttailuajatusta, joten se jäi selvittämättä. Nyt kyllä ollaan ostamassa uutta telttaa ja ensi kesän reissulle olen vähän miettinyt, että entä jos vietettäisikin vaikka ainakin yksi yö teltassa, juuri jossain mielettömän kauniissa maisemassa. Se voisi todella olla upea kokemus.
   Sumu on tosiaan joskus kuvissa upea tunnelman tuoja, mutta kun nyt sitä oli tällä yhdellä patikalla niin paljon, että kaikki kauniit maisemat peittyivät sumuun ja vähän rupesi jo arveluttamaan matkanteon turvallisuuskin siellä korkeimmalla kohdalla, niin sitten se ei ollut enää ihan niin kivaa…

   Reply
 • WAU! Siis WAU! Tiesin kyllä, että tällaisia uskomattomia maisemia Skotlannista löytyy, mutta että tällaisia! WAU! Nyt on kyllä alettava tutkimaan tätä paratiisia tarkemmin! Ihan mielettömän näköisiä ja helpon kuuloisia reittejä! Mieletöntä. Kiitos tästä esittelystä. Pistin jo kirjanmerkiksi tämän talteen ?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   21.7.2018 at 16:30

   Skotlannin Isle of Skye todellakin on WAU! 🙂 Ja nämä meidän reitit oli tosiaan helppokulkuisia, osa ihan sunnuntaikävelijöille sopivia. Joten ei kun vaan Skotlannin patikkamatkaa suunnittelemaan <3.

   Reply
 • Sofia
  21.7.2018 at 12:52

  Todella upeita maisemia ja kuvia! Skotlantiin en ole vielä ehtinyt matkaamaan, mutta haaveissa olisi yhdistää Edinburgin kaupunkiloma ja ylämaat. Olen koukussa Outlander-sarjaan joten olisi ihanaa päästä “sarjan maisemiin” 😀

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   21.7.2018 at 16:33

   Ylämaat olikin Isle of Skyen ohella minun Skotlannin suosikkikohde. Molemmat tarjoavat upeita maisemaelämyksiä. Meiltä jäi Edinburgh tällä kertaa kokematta, koska viimeinen ajopäivä venyi niin pitkäksi, ettei meillä ollut enää Edinburghiin perille päästessä yhtään virtaa lähteä tutkimusmatkoille. Ensi kerralla siis… :).

   Reply
 • Nomadi
  8.2.2020 at 10:02

  Wow, ihan mahtavaa! Uskomattoman kauniita kuvia ja hyvää tietoa patikkapoluista, kiitos tästä! Ollaan menossa noihin maisemiin toukokuussa, ja tästä oli paljon apua matkan suunnittelussa ☺️

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   8.2.2020 at 15:24

   Onpa ihana kuulla, että jutusta oli iloa ja hyötyä. Skotlanti on kyllä upea ja erityisesti Isle of Skye niin kaunis! Upeaa tulevaa matkaa teille ja kivaa reissun suunnittelua :).

   Reply

Leave a Reply