Menu

Norjan kaunein kaupunki Ålesund hurmaa monipuolisuudellaan

Updated 31.1.2020

Norjan länsirannikolla sijaitseva jugend-tyyliin rakennettu Ålesund on nimetty Norjan kauneimmaksi kaupungiksi. Enkä ihmettele yhtään: saarille rakennetun Ålesundin sijainti Unescon maailmanperintökohteeksi valitun Geiranger-vuonon suulla ja vuorten syleilyssä on ainutlaatuinen.

Ainutlaatuinen on myös Ålesundin kaupunkimiljöö värikkäine jugend-tyyliin rakennettuine kivitaloineen.

Ironista kyllä, voidaankin sanoa, että Ålesundin asukkaat saavat olla kiitollisia vuoden 1904 tuhoisalle suurpalolle, joka tuhosi kaupungin lähes täysin: poltti 800 asuntoa ja jätti 11 000 asukasta asunnottomaksi. Tulipalon ansiosta koko kaupunki nimittäin rakennettiin uudestaan sen ajan rakennusmuodin mukaisesti art nouveau -tyyliin. Nyt ålesundilaiset voivat ylpeillä upealla kaupungillaan, joka on yksi maailman yhtenäisimmistä jugend-keskittymistä.

Yksi parhaista huvituksista Ålesundissa onkin leppoisa kävely näitä komeita jugend-taloja ihaillen.

Alesund

Alesund

Alesund

Kauniiden rakennusten ja ihastuttavan  leppoisan tunnelman lisäksi minua tässä noin 45 000 asukkaan pikkukaupungissa viehättää veden läsnäolo. Sitä on joka puolella! Tietysti, koska Ålesund on rakennettu saarille – aivan niin kuin Ålesundin ihastuttava suomalainen vastine, saarikaupunki Savonlinna – minun kotikaupunkini.

Ja mikä parasta, Ålesundin kaupunkia pääsee ihailemaan helposti myös lintuperspektiivistä.

Ja katso, miten upeasti täällä huomioidaan sunnuntaikävelijät: luontopolkuja reunustavat levähtämään kutsuvat penkit ja hurmaavat kukkaistutukset.
Ai että!

Alesund

Alesund

Fjellstuan näköalapaikka on Ålesundin pakollisin nähtävyys

Yksi pakollisista kipuamisurakoista Ålesundissa on 418 portaan mittainen matka Aksla-vuorella sijaitsevalle Fjellstuan näköalapaikalle. Sieltä on hulppeat näköalat Ålesundin kaupunkiin, kaupungin edustalla koreileville helminauhan muotoon asettautuneille saarille sekä ympäröiville vuorille.

Olen melkein kateellinen norjalaisille.
Sen lisäksi, että heillä on mahtavat vuonot ja vuoret, on heidän kaupunkinsa melkein liiankin söpöjä.

Alesund

Ålesund

Kipuaminen Sukkertoppenille palkitaan ruhtinaallisesti

Urheiluhenkinen luontoihminen ei kuitenkaan tyydy pelkästään Aksla-vuoren tarjoamiin maisemaelämyksiin vaan valitsee jalkaansa tukevapohjaiset maastokengät, hurauttaa Ålesundin keskustasta pikku matkan (bussilla viitisentoista minuuttia) Sukkertoppenin juurelle ja aloittaa patikkaretken kohti korkeuksia ja jumalaisia maisemaelämyksiä.

Ålesundin opasvihkonen väittää, että patikkamatka Sukkertoppenin huipulle soveltuu vaikka noviisille, mutta minä uskaltaisin olla eri mieltä. Ainakin kehotan nyörittämään jalkaan sandaalien sijaan kunnon lenkki- tai mieluiten maastokengät ja keskittymään kävellessä maisemien ihailun sijaista askelten sijoitteluun. Polku on nimittäin aikamoisen kivikkoinen, paikoin mutainen ja liukaskin. Vastaamme tuleva nainen tennareissaan joutuu pettymyksekseen kääntymäään takaisin, kun ohutpohjaisilla läpykkäillä ei korkeimmille kivenjärkäleille niin vain noustakaan.

Sukkertoppen

Ålesund

Ålesund

Noin tunnin kapuamisen jälkeen meidät palkitaan hengästyttävän upeilla maisemilla jokaiseen ilmansuuntaan: on vuonoja, vuoria, saaria ja alla levittäytyvä Ålesundin kaupunki. Sydän sykkii vielä kipuamisesta, mutta lisäsykettä maisemaonnellinen saa näistä näkymistä.
Ai että, voin taas huokaista.

Sukkertoppen Norway

Ålesund

Ålesund

Ålesund

Ålesund

Ålesund on todellakin luontoihmisen ja patikoijan paratiisi. Jos aika Ålesundissa ei olisi loppunut meiltä niin harmillisesti kesken, olisi ohjelmassamme ollut myös patikointia Sunnmøre-vuorilla.
Ensi kerralla sitten. Ihan varmasti.

Päiväretki Godøyan saarelle vie majakalle ja merimaisemiin

Mutta ei Ålesund suinkaan ole pelkästään vuoria, vuonoja ja jugend-taloja. Toisenlaisia elämyksiä tarjoavat muun muassa Ålesundin edustalla sijaitsevat saaret, joista erityisesti Godøya on päiväretken arvoinen. Godøyalle pääsee helposti bussilla (ja tietysti myös omalla autolla) merenalaista tunnelia pitkin. Godøyan vetonaula on Alnesin kalastajakylässä sijaitseva vuonna 1937 rakennettu majakka, jossa sijaitsee myös suloinen kahvila.

Alesund

Alesund

Kun majakka on valloitettu ja majakan kahvilan herkkukakkuja maisteltu, on aika lähteä karistamaan kaloreita. Se onnistuu helposti joko vaeltamalla pitkin Godøy-vuoren patikkapolkuja tai seuraamalla saaren rantaviivaa.

Meidän reittimme kulkee ohi Sandvikan rannan kohti liukkaita rantakallioita, missä tuuli tuivertaa, askel lipsuu ja mieli virkistyy. Sumuinen päivä tekee maisemasta utuisen kauniin.

Täällä on tilaa hengittää.
Turistimassat ovat kaukana poissa,
eikä vastaan tule kuin onnellisia lampaita.

Ålesund

Ålesund

Alnes

Ålesund

Ålesund

Täällä Norjan karun kauniissa rantamaisemissa vietän kesän onnellisimpia hetkiä. Näissä hetkissä, kun aika hetkeksi pysähtyy ja on vain me kaksi ja tämä kaikki kauneus ympärillämme, tiedän taas, miksi yhä uudestaan matkoillani etsiydyn luonnonhelmaan.

Eikä kameranikaan voi olla rakastumatta näihin näkymiin.

Alnes

Ålesund

Alnes

Alnes

Alnes

Alnes

Ålesund

Jo muutama päivä tässä Norjan länsirannikon helmessä, ihastuttavassa Ålesundissa, osoittaa, että Ålesund on paljon monipuolisempi ja ihastuttavampi matkakohde, kuin alun perin olisin osannut aavistaakaan. Itse asiassa Ålesund osoittautuu niin ihanaksi, että jos minun pitäisi muuttaa Norjaan, muuttaisin varmasti tänne. <3

Vierailuun Ålesundin hurmaavassa kaupungissa on helppo yhdistää Norjan tarjoamia erilaisia luontoelämyksiä, siis muitakin kuin läheisiä vuoria ja saaria. Me yhdistimme matkaamme muun muassa Norjan suosituimman kiertomatkan Norway in a nutshell -kierroksen sekä risteilyn maailmanperintökohteeksi valitulla Geiranger-vuonolla – kuuluisan Hurtigrutenin kyydissä.
Siitä lisää seuraavassa postauksessa.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Maailman äärellä -matkablogini on nyt myös  Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2016 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

10 Comments

 • Outi
  28.8.2016 at 18:35

  Ålesund on täydellisen näköinen kalastajakylä. Rakastan noita värillisiä taloja <3

  Reply
  • maailmanaarella
   29.8.2016 at 08:50

   Ålesund oli ihan helmi. Niin minäkin rakastuin näihin värikkäisiin taloihin – ja miten upeissa maisemissa ihmiset siellä asuvatkaan! Oi että – vieläkin huokailen.

   Reply
 • maaritjohanna
  28.8.2016 at 20:45

  Mie oonkin kuullut Ålesundista pelkkää hyvää, mutta empä ollut tajunnut koko kaupunkia kunnolla edes googlettaa! Oon vaan ajatellut, että tuo olis hyvä base, jos haluaa käydä Geirangerilla. Näköjään city on nähtävyys ihan itsessään <3 Huokailututtavan ihana!

  Reply
  • maailmanaarella
   29.8.2016 at 08:55

   Se on tosiaan hyvä base, aivan älyttömän hyvä, ja seikkailujen välissä siellä on ihana sitten levähtää. Upeissa maisemissa! Ja koska unohdin blogipostauksessa manita, niin mainitsen tässä: Ålesundissa on aivan mielettömän upea tapasravintola. Siis ihan erilainen kuin Espanjan tapaspaikat. Mutta NIIN hyvä ja ehdottomasti must-juttu Ålesundissa. Tässä linkki, josta pääsee kurkkaamaan: https://www.visitnorway.com/listings/kabb/176378/

   Reply
 • Johanna @ Out of Office
  28.8.2016 at 23:09

  I-H-A-N-A! <3

  Aivan ihana paikka ja upeita kuvia! Tämä on sitten ohjelmassa kun minä seuraavan kerran suuntaan Norjaan 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   29.8.2016 at 08:57

   Arvaa vaan että olin ihastuksissa! En ollut ottanut Ålesundista oikein mitään selvää etukäteen. Sen piti olla vaan näppärä paikka, josta pääsee helposti lentämään takaisin Suomeen, mutta sehän olikin yksi lomamme huippukohteita. Ehdottomasti suosittelen <3.

   Reply
 • Rva Kepponen
  4.9.2016 at 21:55

  Upeita kuvia!

  Reply
 • Sanna kangas
  16.10.2018 at 19:50

  Hei tuossa kunnassa on kuvattu hiidenvirta niminen 6osainen sarja olis kiva päästä katsomaan tonne paikkoja missä sarjaa on kuvattu koitan kovasti etsiä matkua mua kiehtoo toi paikka t.sanna kangas

  Reply

Leave a Reply