Menu

Islannin ihanat päiväpatikat

Updated 31.1.2020

Yhteistyössä Polar

Parasta Islannissa on luonto. Villi, arvaamaton, karu ja kaunis. Välillä jopa kummallinen.

Vaikka monet Islannin luontonähtävyyksistä sijaitsevat Islannin ympäri kiertävän kehätien varrella, parhaiten Islannin ihmeiden äärelle pääsee jalkapatikassa. Reissusuunnitelmaamme kuuluukin roadtrippailun lisäksi päiväpatikointi, ja patikkaretkiä varten olen pakannut reissureppuuni vaelluskengät – ja luojan kiitos myös kunnolliset sadetta ja tuulta pitävät vermeet, sillä Islannin sää todella osoittautuu oikukkaaksi, välillä jopa hurjaksi.

Islanti
(Ainoan virheen teen, kun en hoksaa miettiä kameran sadesuojausta enkä ota mukaan varakameraa. Tämä virhe aiheuttaa heti ensimmäisenä reissupäivä kohtalokkaan kamerakatastrofin.)

Reissulle mukaan lähtee myös Polarilta testiin saamani vesitiivis  M430 -juoksukello, jolla tarkoitukseni on mittailla kertyviä patikkakilometrejä, sykettä sekä kulutettuja kaloreita ja saada patikat kartalle.

10 ihanaa patikkakohdetta Islannissa – testaamistani ne kaikkein mieluisimmat

Islanti_kartta

Patikkakohteet numeroituna kartalla

 Ensimmäinen Islanti-päivä

1. Fimmvörðuháls – 22 kilometrin reitti Skógafossista Þórsmörkiin

Islanti patikointi

Tämä  22 kilometrin mittainen koko päivän patikka vie Skógafossista Þórsmörkiin. Jos matkan haluaa jakaa kahdelle päivälle, on matkan varrella vuoristomaja, josta voi varata majapaikan etukäteen. Reitti lähtee kauniin Skógafoss-vesiputouksen yltä.

Meillä ei valitettavasti ole aikaa koko patikkaan, mutta jo 350 rappua vesiputouksen yläpuolelle ja pieni kävely pitkin Skóga-joen vartta vakuuttaa: tämä olisi ehdottomasti patikkapäivän arvoinen!

Islanti

Toinen Islanti-päivä

2. Fjaðrárgljúfurin kanjonivaellus

Islanti

Toisena Islanti-päivänämme haluamme tutkia jalkapatikassa Kaakkois-Islannin helmiä. Yksi näistä on Fjaðrárgljúfurin kanjoni. Tämä Fjaðrárgljúfurin vaellus ei voi kerskailla pituudellaan (Polarini mittaa minipatikkamme pituudeksi 2,28km) mutta sitäkin enemmän komeilla maisemillaan: aikaa reiluun kahteen kilometriin vierähtääkin helposti nelikymmen minuuttinen.
Tämä onkin ehdoton jalkojenverryttelylenkki road tripin oheen!

Islanti

Islanti kartta

Toisena Islanti-päivänämme tutustumme myös Skaftafellin luonnonpuistoon, joka sijaitsee kolmen eri Vatnajökullin reunajäätikon – Skeiðarárjökullin, Morsárjökullin ja Skaftafellsjökullin – kupeessa. Täältä pääsisi opastetulle jäätikkövaellukselle Vatnajökullille, mutta me haluamme tutustua alueeseen omin päin. Valitsemme siis kaksi helppoa päiväpatikkaa.

3. Skaftafellsjökullin lyhyt jäätikkövaellus

Islanti

Aamupäivästä teemme reilun tunnin jaloittelun helppoa ja tasaista polkua pitkin Skaftafellsjökullin jäätikön reunalle. Sade piiskaa ja maisema on harmaa, mutta jotain kiehtovaa tässä karussa jäätikkömaisemassa kuitenkin on.

Islanti

Islanti

Islanti

Tälle tunnin mittaiselle patikalle kertyy mittaa vajaa 5 kilometriä ja kaloreita kuluu 353 – yhden suklaamuffinsin verran.

Islanti kartta

4. Vaellus Svartifossin putoukselle

Islanti

Iltapäivällä palaamme takaisin Skaftafellin luonnonpuistoon. Tällä kertaa lähdemme nousemaan Svartifosille eli mustalle putoukselle. Svartifoss on saanut nimensä tummahehkuisista basalttipylväistä, joiden kupeilta vesi ryöppyää.

Putoukselle johtaa helppokulkuinen ja hyvin merkattu polku, mikä selittää pienen turistiryntäyksen, mutta kun jatkamme polkua eteenpäin, ohi putouksen, polku muuttuu lähes autioksi ja seuraavaa, sisartaan tuntemattomampaa, putousta saamme ihastella ilman turistiryysistä.

Islanti

Patikkka on tämän päivän pisin: Polarin mukaan reilut 5 kilometriä ja puolitoista tuntia.

Islanti kartta

Kolmas  Islanti-päivä

Kun saavumme Borgarfjörður Eystriin, Islannin koilliskulmalle, sataa. On satanut jo monta päivää. Egilsstaðirista lähtevä mutkainen soratie on muuttunut paikoin syviksi lätäköiksi.

Olen valinnut Borgarfjörður Eystrin ohjelmaamme, sillä olen lukenut, että täällä on Islannin kaunein päiväpatikka, neljän tunnin mittainen Stórurðin reitti. Sinne minä haluan.

“Aurinkoisena päivänä alueen kauneus hivelee sielua. “
Mondon Islanti-opas

Neljäs Islanti-päivä

5. Borgarfjörður Eystrin vaellusreitit

Mutta seuraavanakin päivänä sataa. Hotellillamme meitä varoitellaan, ettei vuorille ole turvallista lähteä. Liikaa sumua ja vettä.

Vuorten sijaan käymme katsomassa lunneja ja teemme pienen kävelyretken rannalle. Mutta sieluni on levoton. Haluan Stórurðin reitille. Haluan nähdä sumuiset vuoret, vaikka tiedän, ettei vuorilta tänään näköaloja vuonolle pääsekään ihailemaan.

Islanti

Hotelliltamme hankkimamme patikointikartan mukaan Stórurðiin pääsee useampaakin reittiä. Me valitsemme poluista lyhyimmän, reitin nro 10, joka yhteen suuntaan on 4,5 kilometrin mittainen.  Jätämme auton tien varteen ja lähdemme sateesta välittämättä taivallukselle. Muita uskalikkoja täällä ei ole. Paitsi lampaita. Nekin taitavat meitä sateen pieksämiä hieman kummeksua.

Kulku on hidasta, sillä joudumme ylittämään useita vuoripuroja. Reitti on kuitenkin hyvin merkitty, ja vaikka sumu sakenisi, polkua seuraamalla ei eksymistä tarvitsisi pelätä.

Islanti

Jo lyhyen patikoinnin jälkeen maastokenkäni kuitenkin alkavat fuskata ja sukat litskavat kuin märät rätit. Emme halua kuitenkaan luovuttaa – emme ennen kuin on pakko.
Ja harmillisen pian on: yksi monista vuoripuroista on muuttunut vuolaana virtaavaksi joeksi, jonka yli olisi mahdotonta päästä turvallisesti. On pakko palata lähtöpisteeseen.

Islanti

Polarini antaa tylyt lukemat: neljän tunnin patikka on typistynyt vajaaseen tuntiin, jonka aikana emme ole ehtineet kävellä edes kahta ja puolta kilometriä.

Islanti

Islanti

Seuraavana päivänä aurinko jo pilkottaa, mutta meidän on jatkettava matkaa kohti saaren pohjoisosia.

Borgarfjörður Eystri olisi kuitenkin paikka, jonne voisi tulla uudestaankin. Alueen patikointikarttaan on merkitty jopa 60 erilaista päiväpatikkareittiä, joten ihan muutamassa päivässä tätä aluetta ei saisi patikoitua loppuun.

Viides Islanti-päivä

6. Dettifoss ja Selfoss

Isöanti vesiputous

Viidentenä Islanti-päivänämme saavumme pohjoiseen. Ensin on vesiputousten vuoro. Puolentoistatunnin leppoisalla kävelykierroksella näemme sekä Euroopan voimakkaimmin virtaavan vesiputouksen – Dettifossin – että pienemmän, mutta ainakin yhtä hurmaavan Selfossin.

Matkaa vesiputouskierroksella kertyy vajaa neljä kilometriä.

Islanti kartta

Vesiputouksilta jatkamme Mývatnin geotermiselle alueelle, joka on yksi Islannin kummallisimmista paikoista. On kuin olisin joutunut keskelle tummanpuhuvia maailmanlopun tunnelmia.

Islanti_Myvatn

7. Lyhyt sykkeennostatuspatikka Hveriristä Námafjalille

Islanti Myvatn

Hveririn avaruusmaisemissa pulppuaa, sähisee ja haisee. Maan syvyyksistä purkautuvat kaasut tekevät paikasta melkein epätodellisen.

Täältä me lähdemme kapuamaan 485 metrin korkeuteen, Námafjallin huipulle. Kapuaminen ylös polkua pitkin – Islannin mittapuulla helteisessä säässä – nostaa sykkeen 159:ään.

Maisemat ovat karun komeat.
Tätä lyhyttä patikkaa voi suositella vain poutasäille: sadesäässä vuorelle kiipeävä polku voi muuttua vaarallisen liukkaaksi!

Islanti

Islanti

Islanti

Islanti

Islanti_kartta

KUUDES Islanti-päivä

Kuudentena Islanti-päivänämme käymme katsomassa valaita ja kalastamassa. Grillaamme mökillä itse ongittua turskaa, ihailemme auringonlaskua ja juomme viiniä. Vaelluskengät saavat pysyä auton takakontissa.

Seitsemäs Islanti-päivä

Seitsemäntenä päivänä jatkamme pohjoisesta länteen, Snæfellsnesin niemimaalle, Hellnariin.

8. Upea rannikkopatikka Hellnarista Arnastapiin ja takaisin

Islanti patikointi

Hellnarin ilta on niin komea, että ajomatkan jälkeen on pakko vielä nyörittää maastokengät jalkaan ja lähteä verryttelylenkille.
Ja millaisiin maisemiin me pääsemmekään!

Kuljemme läpi laavakenttien ja ihailemme Atlantin tyrskyjä.
Tämä on yksi lempipatikoistani täällä Islannissa.

Islanti patikointi

Islanti patikointi

Islanti patikointi

polarm430

Iltalenkille tulee pituutta mekein 7 kilometriä ja (kuvaustaukojen kera) yli kaksi tuntia.

Islanti_kartta

Kahdeksas Islanti-päivä

9. Patikka Glymurille – Islannin korkeimmalle putoukselle

Islanti

Viimeisenä varsinaisena road trip -päivänämme ennen paluuta Reykjavikiin ajattelemme käydä piipahtamassa katsomassa, millainen on Islannin korkein vesiputous. Emme arvaa, että tästä voisi tulla upea päiväpatikka.

Islanti

Ihan Glymurin lähelle ei pääsekään autolla, niin kuin olen jostain syystä kuvitellut, vaan sinne täytyy mennä jalkapatikassa. Polku Glymurin putoukselle lähtee portin takaa ja portin edesssä olevasta taulusta vilkaisen, että edestakaisin matkaa kertyisi 5,5 km.

Reipasta vauhtia tämä on siis tunnin keikka.

Ja tuntia enempää meillä ei olekaan aikaa, sillä vuokra-auto on palautettava Reykjavikiin ennen viittä.
Panemme siis hölkäksi.

Islanti

Polar mittaa sykettä, ja syke nousee lähelle 160:tä, kun hölköttelemme muiden patikoitsijoiden ohi.
Kyllä me tunnissa hyvin ehditään tällä vauhdilla!
Mutta kuvamuistojen ottamiseeen ei juuri jää aikaa.

Islanti

Maisemat ovat komeat täälläkin. Aurinko paistaa kesäisesti. On pakko riisua vauhdissa jo takkikin.
Täydellinen patikkapäivä.

Kunnes eteen tulee joki. Katson tyrmistyneenä jokea, joen yli sillan korvikkeeksi tuotua tukkia, kelloa. Aikaa tunnista on kulunut jo kolmannes. Katsomme toisiamme. Teen laskutoimituksen. Ei hitto. Joen ylitykseen menisi vähintään 10 minuuttia. Joen jälkeen liukkaan näköinen polku lähtee kaartamaan ylöspäin kohti parhaita näköaloja. Nousuun menisi varmasti ainakin parikymmenminuuttinen, todennäkäisesti enemmänkin. Kun olisimme ylhäällä, meidän pitäisi oikeasti olla jo autossa nokka käännettynä kohti Reykjavikia.

On pakko luovuttaa. Harmittaa.

Islanti

Polar-harjoitus

Vielä enemmän harmittaa, kun näen Kaukokaipuun Nellan blogista, miten komealta huipulla olisi näyttänyt (Kiitos Nella kuvalainasta ♥).
Päätän, että tänne vielä palaan.
(Paluumatkalla olen vilkaissut uudestaan portin pielessä olevaa infotaulua. Siinä selvästi sanotaan, että patikka Glymurille ja takaisin on 2,5-3 tunnin mittainen.
Tunnen itseni hölmöksi.

Islanti

Kuva: Nella Himari – Kaukokaipuumatkablogi.net

Jos olisi enemmän aikaa

10. Laugavegur

Tämä kolmi-nelipäiväinen 50 kilometrin mittainen Laugavegur-vaellus on yksi Islannin suosituimmista. Se alkaa Landmannalaugarin moniväristen ryoliittivuorien ympäröimästä laaksosta ja päättyy Þórsmörkiin.
Kuvia Laugavegurin reitiltä voit katsoa vaikka täältä Matkaston blogista.

Lisää siis syitä palata Islantiin!

 

***
Loman päätteeksi kurkkaan tietokoneelta Polarin antamat lukemat patikointireissullemme. Vaikka emme lopulta päässeetkään tekemään yhtään pitkää päivän- (tai edes puolen) mittaista patikkaa, kertyi reissussa patikkakilometrejä yhteensä 64,18 km ja aktiivisuusprosentit huitelivat useimpina päivinä reilussa kahdessasadassa, välillä jopa yli kolmessasadassa. Suomessa kun tuntuu, että sataankin prosenttiin joutuu tekemään tosissaan töitä. Ehkä on siis aika ruveta suunnittelemaan seuraavaa aktiivista patikointireissua…

Patikkaterveisin Heidi ♥


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2017 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

13 Comments

 • Johanna @ Out of Office
  10.7.2017 at 15:05

  Olipa teillä vauhdikas Islanti-tournee! Tuntuu melkein siltä, että pelkästä jutun lukemisesta oma sykkeeni nousee 🙂 Tuo seitsemäs kohde toi välittömästi mieleeni käyntimme Teiden huipulla Teneriffalla. Hiekka on ihan saman näköistä, mutta tuliperäisiä maastojahan ne molemmat ovat.

  Hyvältä näyttää ja vaikuttaa tuo Polar. Minunkin pitäisi hankkia joku, mutten ole vielä tehnyt asian eteen mitään. Välillä mietin sitä Garminin Fenixiä – välillä taas jotain ihan muuta. Hankalaa kun on niin paljon vaihtoehtoja joista pitäisi valita.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   10.7.2017 at 15:15

   Tämä seitsemäs patikka oli tosiaan ihan omanlaisensa! Suuri kontrasti, kun juuri edellisenä päivänä olimme patikoimassa sumuisessa idässä aivan hurjassa vesikelissä. Vähän minua jäi harmittamaan, kun ei sellaista kunnon pitkää patikkaa loppujen lopuksi päästykään tekemään, mutta totta, vauhtia ei kyllä reissulta puuttunut. Polarini ilmoitti aina jo puolenpäivä aikaan, että “tavoite on saavutettu!”. Suomessa kun aktiivisuusprosentit eivät meinaa kertyä millään. (Tänään iltapäivällä vasta 13% kasassa aktiivisuudesta. Pitäisikö lähteä lenkille?). Sinulla taitaa olla kellon kanssa sama vaikeus, kun minulla kameroiden. Tai, sainhan loppujen lopuksi aika nopealla aikataululla tilattua itselleni sen kakkoskameran (mutta kun ilman kameraa en oikein osaa olla). Tämä Polarin malli on minun tarkoituksiin ollut tähän mennessä ainakin tosi passeli ja riittävä.
   Nyt taidan kuitenkin panna kahvit tulemaan ja siirtyä aurinkotuoliin ja olla huomioimatta vähäiset aktiivisuusprosentit… :).

   Reply
 • Jari Mäkilä
  10.7.2017 at 17:04

  Hienosti saa matkasta irti,kun käytät kuvia mukana.Aina enemmän alkaa tuntua,että tuo ilmasto sopisi minulle paremmin kun nykyinen.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   10.7.2017 at 17:22

   Kiitos Jari kommentista! Rupesiko jo yhden hellepäivän jälkeen tuntumaan, että Islannin ilmasto voisi olla kiva ?? Patikointiin tosiaan viileempi sää sopii hellettä paremmin. Kova sade on ainut mistä en tykkää – ja varsinkaan kamera ei tykkää. Olenkin ruvennut haaveilemaan jo reissusta esim. Alaskaan. Se voisi olla hieno!

   Reply
 • Matkoja, retkiä, hetkiä
  13.7.2017 at 17:42

  Tämä on loistava kooste, kiitos! Minäkin haluaisin joskus kiertää saaren ajan kanssa ja patikoiden. Hankalaa Islannissa näyttää olevan se, että olisi kiva voida muuttaa matkasuunnitelmia säiden mukaan lennossa, mutta toisaalta majoitukset on varattava hyvissä ajoin. Mutta on tuolla kyllä niin upeaa, oli sää mikä hyvänsä!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.8.2017 at 15:25

   Kiitos kommentistasi Marja :), ja anteeksi, että vasta nyt vastaan. Olen pitänyt totaalilomaa mökkeillen ja vältellyt tietokonettakin. Osa Islanti-jutuistakin odottaa vielä kirjoittamista. Jos olisi enemmän seikkailuhenkeä ja eräjormaa luonteessa, voisi tietysti nukkua yöt teltassa ja liikkua vähän sään mukaan. Mutta ei minusta sellaiseen olisi. Yksi yö silloin tällöin teltassa (valvoen) menee, mutta kyllä minä pääsääntöisest haluan viettää yöt mukavassa hotellissa. Siellä Islannin koilliskulmalla olisi ollut ihana olla pitempään patikoimassa, koska siellä olisi niin plajon hyviä patikkareittejä. Mutta oli se sadesään patikkaretkikin ikimuistoinen :). Islanto on tosiaan upea ja sinne sopvat myös myrskyisät säät!

   Reply
 • Matkalla lähelle tai kauas
  2.8.2017 at 17:24

  Kylläpä on ollut upeat patikointireitit!
  Tästä saa kyllä paljon vinkkiä omille toteutuksille ja matkakuumehan tässä yltyy!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.8.2017 at 17:28

   Islanti on kyllä upea myös patikointiin, vaikka osa patikkasuunnitelmistamme ei täysin toteutunutkaan. Ehdottomasti sellainen maa, jonne vielä haluan palata (oikean kameran kanssa!).

   Reply
   • Matkalla lähelle tai kauas
    2.8.2017 at 17:31

    Niin ja valokuvauksellinen. Ja muuten tuo km mittari on ollut kyllä kiva matkassa. Meillä oli Lontoossa ja ihan uskomaton määrä kertyi askelia kolmen päivän aikana. Nytkin kesällä oli mukanani mutta en muistanut ikinä sitä ladata. Tuli myös noustua eräitä rappusia ja kuljettua kilometrejä.

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
     2.8.2017 at 17:35

     Kaupunkilomalla kilometrejä tosiaan saattaa kertyä hurjasti. Kun vietin syksyn Madridissa, ensimmäisinä päivinä kävelin innostuksissani sellaisia 20-30 kilometrin lenkkejä! Siis melkein koko päivän ?. Loppuajasta jo toki paljon maltillisemmin mutta ei tarvinnut sittenkään miettiä, olisiko syytä lähteä salille rehkimään.

     Reply

Leave a Reply