Menu

Puumalan saaristoreitti – elämyspyöräilijän ja maisemabongarin valinta

Updated 4.9.2022

Saimaa välkkelehtii sinisen eri sävyjä alkukesän auringossa, kun rullailen kepeästi sähköpyörälläni pitkin komeaa Lietveden maisematietä Puumalan saaristoreitillä. Takana on jo reilut 50 kilometriä vaihtelevia maisemia: on kalliorantoja ja tuulessa humisevia koivikoita, maalaisidylliä ja tietysti Saimaata, lumoavan kaunista sinistä Saimaata silmän kantamattomiin.

Mediamatka yhteistyössä Puumalan kunta ja Matkahuolto

Alkumatkan tiivis letkamme on hajaantunut noin kuuden tunnin polku-urakan aikana ja jokainen polkija on ehtinyt löytää oman rytminsä. Minä nautin siitä, että saan ajaa omassa rauhassa ja onnellinen siitä, että sähköpyörän ansiosta olen voinut keskittyä hikisen puurtamisen sijaan nauttimaan Puumalan saaristoreitin tarjoamista maisemaelämyksistä. Puumalan saaristoreitin voisi toki ottaa urheilusuorituksenakin, mutta nautiskelevana elämyspyöräilijänä minusta reitti on parhaimmillaan, jos antaa sille reilusti aikaa niin, että ehtii maisemien lisäksi nautiskella myös reitin varren lukuisista palveluista. Polku-urakan voi hyvin jakaa vaikka useammalle päivälle, sillä reitin varrelle osuu niin kiinnostavia majoituspalveluita kuin kauniita retkikohteitakin.

Minä aloitan retken Puumalan Sahanlahdesta, jonne olen saapunut edellispäivänä.

Sahanlahti resort tarjoaa herkullista lähiruokaa Saimaan rannalla

Sahanlahti on tunnettu erityisesti artisaaniravintoloistaan. Ruoat tehdään talon omassa keittiössä käsityönä lähialueen pientuottajien raaka-aineista.

Sahanlahti

Kiireisen kevään jälkeen on ihana istahtahtaa valmiiseen pöytään herkkujen äärelle. Meille tarjotaan alkuruoaksi naapurin mökkiläisen keräämistä korvasienistä tehtyä taivaallista, samenttisen pehmeää keittoa ja pääruoaksi Putkisalon kartanon karitsaa. Aterian kruunaa jälkiruoaksi tarjoiltava suklaaunelma ja huolella valitut ruokaviinit. Täällä todellakin kelpaa elämysmatkailijan herkutella – ja herkuttelun ohessa ihailla ikkunasta avautuvia Saimaa-maisemia.

Paitsi gourmet-ruokailuun, on Sahanlahti kelpo paikka myös majoittumiseen, sillä täällä on useita erilaisia majoitusvaihtoehtoja, kaikki tietysti välkkyvän Saimaan rannalla. Täällä voi yöpyä mukavasti moderneissa Sahankylän villoissa tai hurmaavissa, perinteistä nostalgiaa uhkuvissa hirsiaitoissa. Kesän 2022 uutuus on saneerattu Jallun tupa, jota pääsemme kurkistamaan. Se on kuin ikkuna menneeseen aikaan. Minä majoitun tällä kertaa kuitenkin Sahan hotellin kodikkaassa ja valoisassa huoneessa, jossa on oma pikku terassi Saimaa-maisemin.

Sahanlahti
 Sahan hotellissa on saatavilla raikkaasti sisustettuja yhden ja kahden hengen huoneita.

Kuulen Sahanlahden emännältä, iloiselta Jaana Kuivalaiselta, että ensi syksynä Sahanlahteen valmistuu upouusi Elsanrannan alue, jonne nousee ylellisiä paritalohuoneistoja terassiin upotettuine ulkoaltaineen, joista on esteetön näkymä Saimaalle. Painan mieleeni, että tänne minä haluan sitten tulla uudestaan: herkuttelemaan ja asumaan ylellisesti.

Puumalan saaristoreitti – 60 kilometriä maisemaelämyksiä

Perjantaiaamuna kello 9.40, maukkaan aamiaisen jälkeen, istun vihdoin sähköpyöräni selässä valmiina starttaamaan matkaan – noin 60 kilometrin mittaiselle Puumalan saaristoreitille, josta on viidessä vuodessa tullut yksi Suomen kiinnostavimmista pyöräretkikohteista. Puumalan saaristoreitti avattiin vuonna 2017, ja ensimmäisenä kesänä reitillä kävi noin 1000 pyöräilijää, neljä vuotta myöhemmin, kesällä 2021, jo reilusti yli 4000.

Sahanlahti
Vastuulliseen matkailuun keskittyvän verkkomedia Valppaan perustaja Saana Jaakkola valmiina starttaamaan matkaan.

Me lähdemme letkassa ajamaan saaristoreittiä myötäpäivään. Mukana mediamatkallamme on muutama oikea pyöräilijä, jotka lähtevät matkaan omilla luomupyörillään. Me muut, hyvänpäivän pyöräilijät, olemme kukin valinneet allemme Saimaa bikesin vuokraamat sähköpyörät.

Puumalan satama
115-vuotias Höyrylotja S/S Wenno komeilee Puumalan satamassa.

Suuntaamme ensin kohti Puumalan kirkonkylää ja noin 8 kilometrin päässä sijaitsevaa Puumalan satamaa, jossa pidämme ensimmäisen juomatauon ihastellen yli satavuotiasta höyrylotja S/S Wennoa.

Satamasta jatkamme Suomen neljänneksi pisimmälle maantiesillalle eli Puumalansalmen sillalle, jolle pääsee satamasta siltahissillä. Sillallakin on vielä pysähdyttävä hetkeksi ihailemaan maisemia.

Puumalan saaristoreitti

Luontoluksusta Norppalaavulla

Seuraava etappimme, noin 5 kilometrin polkumatkan päässä Puumalan kirkkonkylästä, on komea Norppalaavu lumoavan kauniilla kalliorannalla. Jos olisi enemmän aikaa, haluaisin pysähtyä tänne pitemmäksi aikaa: istuisin keittämään nuotiokahvit kaikessa rauhassa, nauttisin hiljaisuudesta ja kuuntelisin laineiden liplatusta ilman mitään kiirettä.

Puumalan saaristoreitti
Norppalaavu on retkeilijälle ylellinen levähdyspaikka saaristoreitin varrella. Luontoluksusta parhaimmillaan!
Puumalan saaristoreitti

Tai kaikkein parasta olisi, jos ehtisi parkkeerata pyörän tänne ja jatkaa matkaa jalkapatikassa, sillä Norppalaavulta pääsee hyppäämään suoraan 13 kilometriä pitkälle Norppapolulle, joka kiemurtelee läpi kangasmetsien, pienten hiekkarantojen ja kallionyppylöiden.

Norppapolku

Norppapolun varrella pääsee myös tutustumaan hyvin tämän Saimaa geopark -alueen kallioiden kivilajeihin.

Norppapolku

Puumalan saaristoreitin kruunaavat vesistöjen ylitykset – ja onnekas retkeilijä saattaa jopa bongata norpan

Norppalaavulta matkamme jatkuu kohti ensimmäistä vesistön ylitystä, joka tehdään Hätivaaran lossilla. Tämä maksuton autolautta vie meidät noin kymmenessä minuutissa Niinisaareen.

Puumalan saaristoreitti
Hätivaaran lossi liikennöi aina tarvittaessa, 24/7.

Niinisaari – täydellinen levähdyspaikka saaristoreitin varrella

Niinisaari on täydellinen levähdyspaikka, sillä täällä Niinisaaren pikkuisessa saaristokylässä sijaitsee muun muassa ravintola Niinipuu, jonka puutarhaan on ihana istahtaa kevyelle lounaalle, sekä Hanhiniityn paja & Saimaa canoeing, mistä voi vuokrata kanootin ja lähteä pyöräilyn oheen tutustumaan Saimaan saariin vesiltä käsin. Lisäksi lyhyen matkan päässä sijaitsee Liehtalanniemen museotila.

Me fillaroimme ensimmäisenä Hanhiniityn pajalle, missä sepän akka Sanna Korhonen onkin meitä jo vastassa.

Sanna on itse aktiivinen meloja, ja hän kertoo, että he ovat ideoineet tänne Suomen ensimmäiset yksityiset melontareitit. He ovat vuokranneet yksityisiltä maanomistajilta saaria, joihin ovat rakentaneet leiripaikkoja melojille, ja kunnostaneet vanhoja, käyttämättömiä mökkejä melojille majapaikoiksi.

Pyöräretken jälkeen googlaan Saimaa canoingin majoitukset, ja ihastun ajatukseen, että voisin vuokrata mökin melontareitin varrelta ja nauttia täydellisestä saaren rauhasta. Esimerkiksi Jänissaari kuulostaa kuin minulle tehdyltä.

Saimaa canoeingin Sanna esittelee kartalta kiinnostavia melontareittejä.

Sannan esittelykierroksen jälkeen pääsemme kurkistamaan kyläseppä Martti Malisen pajaan ja seuraamaan, kun hän takoo tottunein ottein edessämme emännän keittiöveistä. Hanhiniityn Pajan kesämyymälästä voisikin ostaa kotiin viemisiksi vaikka Martin takoman veitsen tai tuohipäisen puukon. Järjestetäänpä täällä taontakurssejakin, jos valmiiksi taotun puukon sijaan haluaisi valmistaa ihan ikioman.

Puumalan saaristoreitti

Taontaesityksen jälkeen me jatkamme matkaa ja kurvaamme kiven heiton päässä sijaitsevalle Okkolan tilalle, missä sijaitsee myös ravintola Niinipuu. Täällä tilan emäntä, matkailuyrittäjä Paula Okkola on meitä Anna Pohjalaisen kanssa vastassa.

Puumalan saaristoreitti

Vanhasta navetasta remontoitu kesäravintola on ihastuttava levähdyspaikka pyöräilijälle. Täällä tarjoillaan maittavaa lähiruokalounasta. Mekin istahdamme tämän navettaravintolan kutsuvaan pihapiiriin ja siemaisemme kahvit pihapuiden katveessa ja rakastumme emännän vastaleipomiin karjalanpiirakoihin.

Nestorinrannassa meitä odottaa Norppa

Niinisaaresta matkamme jatkuu idyllistä Puumalan saaristotietä pitkin kohti Lintusaloa. Puumalan kaunis saaristotie kulkee yhteensä 11 saaren läpi, ensin pitkin asfalttitietä, kunnes Lintusalossa asfaltti vaihtuu noin 5 kilometriä pitkäksi hiekkatieosuudeksi.

Puumalan saaristoreitti

Hiekkatien varrella sijaitsee Nestorinranta, joka on myös oiva paikka pysähtyä lounaalle tai juomaan kuppi virkistävää.

Puumalan saaristoreitti

Nestorinranta on yksi reitin pyöräily-ystävällisistä yrityksistä. Nämä pyöräily-ystävälliset yritykset tunnistaa Welcome cyclist -tunnuksesta. Nestorinrannan pihapiiristä bongaankin pyörän huoltolaitteet. Pyöräily-ystävällisissä yrityksissä pääsee myös lataamaan sähköpyörän vaivatta ja saa tietoa alueen pyöräpalveluista.

Puumalan saaristoreitti

Jos vatsassa on vielä rantaan kurvatessa tilaa, voi ennen pyörälauttaan nousua nautiskella täällä rannassa sijaitsevassa Juuson lettubaarissa herkulliset letut. Tälle Puumalan saaristoreitille ei tosiaan tarvitse paljoa eväitä pakata mukaan, sillä mukavia ruokapaikkoja on kivasti pitkin reittiä!

Kesällä 2022 rannan lettubaari on auki 11.6. – 13.8. päivittäin klo 10.30 – 17.00.

Puumalan saaristoreitti

Lettubaarin lisäksi lauttarannassa pääsee moikkaamaan Nestori Reposta ja norppaa, joka on jähmettynyt rantaan kuuntelemaan Nestorin soittoa.

Juha Vainion laulusta Vanhoja poikia viiksekkäitä tuttu norppatarina on nimittäin kotoisin täältä Lintusalosta! Täällä rannassa laulun esikuva Nestori Roponen soitteli haitariaan ja utelias norppa tuli häntä kuuntelemaan.

Puumalan saaristoreitti

Sitten on aika astua lauttaan.

Pyörälautta Norppa II kulkee Nestorinrannasta Hurissaloon

Toinen Puumalan saaristoreitin vesistön ylitys tehdään m/s Norppa II -lautan kyydissä, jonka Puumalan kunta on hankkinut pelastuslaitokselta. Lautta kuljettaa meidät Nestorinrannasta Hurissaloon.

Norppa II: n kyytiin pääsee hyppäämään niin Lintusalosta kuin Hurissalostakin, joten reitin voi ajaa kumpaan suuntaan tahansa. Lauttavuoroja on kesä-elokuussa päivittäin ja touko- ja syyskuussa lauantaisin. Sesonkiaikaan lauttamatka on syytä varata hyvissä ajoin etukäteen, jottei tulisi pettymystä ja matka tyssäisi Nestorinrantaan (/Hurissaloon).

Pyörälauttapaikka varataan ja maksetaan Matkahuollon verkkokaupassa (valitse Hurissalo laituri / Lintusalo laituri). Lauttalippu maksaa aikuisilta 15€ ja lapsilta 10€ (4 -15 v.).

Puumalan saaristoreitti
Norppa II -lautan kyytiin mahtuu 20 henkilöä pyörineen.
Puumalan saaristoreitti
Lauttalipun hintaan kuuluu myös paikka polkupyörälle. Moottoripyörästä pitää maksaa 5€:n lisämaksu.

Vilkutamme hyvästit Nestorinrannan norpalle ja lähdemme matkaan.

Puumalan saaristoreitti

Noin 40 minuuttia kestävä lauttamatka on elämys minullekin, vaikka Saimaan vesistöt ovatkin reilun 10 vuoden aikana, jotka olen Savonlinnassa Saimaan rannalla asunut, tulleet jo niin tutuiksi – ja rakkaiksi.

Puumalan saaristoreitti

Saimaalla seilatessa on niin helppo unohtaa hetkeksi synkkä uutisvirta ja keskittyä kuuntelemaan ja tarkkailemaan ympäröivää luontoa.

Tällä kertaa me tietysti jännitämme, näyttäytyykö uhanalainen saimaannorppa meille matkamme aikana. Osa porukasta nauttii viltin alla alkukesän auringon säteistä poskilla silmät suljettuina, osa tiirailee järvelle ja osa on syventynyt vaihtamaan ajatuksia pyöräilystä Saimaalla.

Kapteenimme taas kiikaroi päättäväisesti kallioisia rantoja. Hän taitaa tietää jotain, mitä me muut emme vielä tiedä.

Puumalan saaristoreitti

Ja toden totta, matkaa ei ole kulunut kuin parisenkymmentä minuuttia, kun kapteeni sammuttaa moottorin ja viittilöi kohti rantakalliota.
Norppa!

Käännymme kaikki kapteenin viittilöimään suuntaan ja hihkumme jännityksestä.

Missä? Missä?

Siellä rantakalliolla norppa tosiaan köllöttää. Olemme vaan sen verran äänekkäitä, että norppa taitaa huomata meidät ennen kuin me huomaamme sen, ja se sukeltaa kiveltä Saimaan aaltoihin.

Puumalan saaristoreitti

Jäämme toiveikkaina odottamaan paikallemme, että norppa nousisi pintaan ja näyttäytyisi meille uudestaan. Norppahan voi olla sukelluksissa kerrallaan 20 minuuttia, mutta siinä ajassa se halutessaan ehtii sukeltaa uteliaiden silmien kantamattomiin. Niin käy tälläkin kertaa, ja lopulta meidän on jatkettava kohti Hurissaloa.

Kohti Lietveden maisematietä

Hurissalon Kivisalmeen rantauduttuamme kello on noin neljä iltapäivällä ja olemme olleet retkellämme jo lähes kuusi tuntia. On taas aika hypätä pyöriemme kyytiin ja jatkaa polkien kohti Lietveden maisematietä ja sillan näköalapaikkaa.

Ennen Lietveden maisemia pistäydymme kuitenkin vielä Hurissalon tunnetulla Sale-kyläkaupalla, missä osa meistä piipahtaa puuceessä ja osa ostamassa jätskiä.

Puumalan saaristoreitti

Lietveden maisematiellä pysähtelemme ihailemaan komeita kalliorantoja ja kipuamme sitten näköalapaikalle, josta avautuvat hulppeat näkymät Saimaan saarilabyrinttiin.

Puumalan saaristoreitti

Näköalapaikalta jatkan kohti viimeistä etappia, Pistohiekan retkeilyaluetta, ennen paluuta Sahanlahteen. Saimaa välkkelehtii sinisen eri sävyjä alkukesän auringossa, kun rullailen kepeästi sähköpyörälläni pitkin komeaa Lietveden maisematietä. Takana on nyt reilut 50 kilometriä vaihtelevia maisemia: on kalliorantoja ja tuulessa humisevia koivikoita, maalaisidylliä ja tietysti Saimaata, lumoavan kaunista sinistä Saimaata silmän kantamattomiin.

Legendaarinen Pistohiekka on kuin Saimaan oma Kalajoki

Olen kuullut useampiakin tarinoita tästä legendaarisesta Pistohiekasta, jota kuulemma Discohiekaksikin on kutsuttu. Nyt tämä entinen kesäinen bilealue on monipuolinen retkikohde, jonne pyöräilijä voi pysähtyä syömään, saunomaan tai majoittumaan. Eräfiilistä kaipaava majoittuu tietysti telttaan, mutta minä saattaisin valita uuden, modernin pikku mökin, jossa on isot ikkunat ja Saimaa-näköalat.

Puumalan saaristoreitti

Tällä kertaa meillä on kuitenkin aikaa vain pieneen juomataukoon Pistohiekan hulppealla uimarannalla.

Puumalan saaristoreitti
Pyöräryhmämme poseeraa Pistohiekan maisemissa.

Pistohiekalta alkaa meidän viimeinen, noin 9 kilometrin mittainen pyöräilyosuus ennen paluuta Sahanlahteen. Tällä osuudella pyörän eco-vaihde on vaihdettava turboon, sillä edessä on reitin rankin osuus pitkine ylämäkineen. Nyt olen kiitollinen siitä, että olen tähän mennessä käyttänyt säästeliäästi pyörän sähköavustusta ja tyytynyt lähinnä sähköä vähiten kuluttavaan eco-vaihteeseen ja tai keskimmäiseen trail-vaihteeseen. Nyt voin jo luottaa siihen, ettei virta lopu kesken.

Saan kuin saankin selätettyä turbon avustamana nämä kolme viimeistä ja rankinta ylämäkeä ja karistan kepeästi kannoiltani luomupyörällä sinnikkäästi sotkevan pyörämatkailukeskuksen aktiivipyöräilijä Henna Palosaaren.

Jos minun pitäisi polkea nämä viimeiset ylämäet ilman sähköavustusta 60 kilometrin urakan päätteeksi, tulisi kyllä itku.

Vihdoinkin perillä

Kello 17.40, kahdeksan tuntia aamustartin jälkeen, olen perillä Sahanlahdessa. Pyöräni akun viidestä palkista on jäljellä vielä kolme. Kaikki seurueestamme eivät ole yhtä onnekkaita, ja yksi tien poskeen jäänyt polkija on lähdettävä noukkimaan reitin varrelta.

Pitkän retkipäivän päätteeksi on ihana istahtaa takaisin Sahanlahden herkkupöytien ääreen. Saimaa ja paikalliset yrittäjät ovat tarjonneet päivän aikana ikimuistoisia elämyksiä. Puumalan saaristoreitti on osoittautunut ehdottomasti maineensa veroiseksi – retkikohteeksi, jonne palaisin mielelläni uudestaan!

Vinkkejä elämyksiä kaipaavalle pyöräilijälle

Puumalan saaristoreitti on elämyspyöräilijän valinta, ainakin jos sen kiertää kiireettä. Varaa siis retkeen ainakin pari päivää ja yövy ja sauno reitin varrella. Hyödynnä ihanien yrittäjien palveluja ja nauti hyvästä paikallisesta ruoasta! Hyppää myös välillä maastokenkiin ja kierrä ihastuttava 13 kilomeriä pitkä Norppapolku ja evästele hulppealla Norppalaavulla. Yhdistä pyöräretkeen myös melontaretki. Jos on aikaa, mikset varaisi Saimaa canoeingin kautta itsellesi yhdeksi yöksi majoitusta saaresta, jonne tekisit melontaretken!

Huom. kesällä 2022 Saimaa canoeing järjestää muutaman yhdistetyn pyöräily- ja melontaretken, jonne pääsee kesäkuussa testihinnalla. Lue lisää täältä.

Kruunaa retkiseikkailu kippari Arton norpparisteilyllä, joka tehdään hurmaavalla ekopaatilla Puumalan kauneimpiin maisemiin.

Lue ja varaa oma norpparetkesi täältä.

Puumalan saaristoreitti
Kippari Arton ekopaatti tekee norpparetkiä Nestori Miikkulaisen kotivesillä läpi koko kesän.

Lyhyt muistilista Puumalan saaristoreittiä pyöräilevälle

 • Puumalan saaristoreitti kulkee yleisiä maanteitä pitkin, pääosin asfalttiteillä, mutta matkan varrella on myös muutama soratieosuus. Valitse pyörä siis sen mukaisesti. Sähköpyörä on hyvä valinta, jos et halua tehdä urheilusuoritusta vaan haluat nautiskella.
 • Sesonkiaikaan Puumalan teillä voi olla vilkas liikenne, joten muista ajaa varovasti tien reunassa.
 • Käytä mielellään värikkäitä vaatteita ja muista pyöräilykypärä!
 • Matkan varrella on pyöränhoitopisteitä, mutta parasta on silti ottaa mukaan oma pumppu ja paikkausvälineet.
 • Matkan varrella on useita ruokapaikkoja, mutta on silti hyvä varata matkalle vähän omia eväitä ja totta kai juomista!
 • Jos haluat tähyillä lauttamatkalla norppia, varaa mukaan kiikarit ja/tai kameraan teleobjektiivi.
 • Pakkaa mukaan iloista retkimieltä ja ota huomioon muut tiellä liikkujat!

Pyörien vuokraus Puumalan saaristoreitillä:

Kesällä 2022 voit vuokrata pyörän seuraavista Saimaa Bikesin lähtöpisteistä:

Reitit ja liput -mobiilisovellus

Reitit ja liput -mobiilisovelluksella voit suunnitella koko matkasi. Sovellus opastaa perille asti eri kulkumuotoja hyödyntäen ja saat vapauden valita itsellesi parhaiten sopivat aikataulut, liikennevälineet ja reitit. Sovellus kertoo myös mitä matkalippuja tarvitset ja voit kätevästi ostaa sovelluksesta kaikki matkalle tarvitsemasi liput yhdellä kertaa.”

Lue lisää

Matkahuollon vinkit Saimaan ja Puumalan saaristoreitille
Puumalan saaristoreitti avaa uudenlaisen näkökulman pyörämatkailuun – Valpas-media
Norppamatkailu Saimaalla – Valpas-media

Puumalan saaristoreitti ja Saimaan saaristoreitti – Visit Puumala

Haluatko tutustua muihin kiinnostaviin retkikohteisiin Saimaalla? Siinä tapauksessa kannattaa kurkata nämä blogiartikkelini:

10 Saimaan luontokohdetta, jotka on pakko kokea
Parhaat päiväretket Savonlinnasta – TOP7


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni♡.

Copyright © 2022 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

3 Comments

 • Tuolla seudulla on joitain kertoja autolla tullut ajeltua ja maisemia ihailtua. Olisi kyllä ihan mahtavaa päästä tuonne pyöräilemään. Täytyypä laittaa harkintaan, josko tämän kesän aikana tulisi jonain viikonloppuna lähdettyä pyörien kanssa reissuun.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   14.6.2022 at 19:01

   Kiitos Mikko kommentistasi! Voin kyllä lämpimästi suositella tätä Puumalan saaristoreittiä! Ja tietysti matkan varren ihania pysähdyspaikkoja! Sahanlahdessa muuten on aika mieletön ginibaari rannalla. Se jäi mainitsematta jutussa. Pyöräilyn jälkeen ois sinne aika kiva istahtaa!
   Ja jos pyöräily enemmänkin kiinnostaa, Saimaalla on tänä kesänä avattu ihan uusi reitti, Pihlajaveden polkaisu, joka kulkee mm. läpi upean Punkaharjun ja reittiin sisältyy risteily paatilla, jossa on jopa sauna (sauna sisältyy risteilylipun hintaan). Itse aion heinäkuussa käydä testaamassa tämänkin reitin.

   Reply
 • Henrik Lindblom
  17.6.2022 at 17:15

  Itse Pistohiekan alueella asuvana ihmettelen ettei tien vaarallisuudesta (kapeudesta), tässä blogissa eikä muissakaan kirjoituksissa, mainita lainkaan. Lenkkeilen maisematietä pitkin melkein joka päivä ja jopa ilman polkupyörää joudun siirtymään tien ulkopuolelle jos kaksi vastakkaiseen suuntaan ajavaa autoa osuu kanssani samalle kohdalle. Lukuisista tukkirekoista puhumattakaan. Tie on vaarallinen.

  Reply

Leave a Reply