Luksusta luonnonhelmassa

Saimaa telttailu
Skål kesälle!

Mitä on luksusmatkailu? Onko se businessluokan lentoja ja viiden tähden hotelleja? Limusiiniajeluja ja shampanja-aamiaisia? Vai voiko se olla jotain muuta? Jotain paljon yksinkertaisempaa.
Kuten elämyksiä ja kokemuksia luonnonhelmassa.

En voi väittää, ettenkö nauttisi businessluokan lennoista (mutta niihin en raski tuhlata rahojani) tai viiden tähden hotelleista – varsinkin sellaisista persoonallisista, joilla on luonnetta, mutta ollakseni onnellinen en tarvitse krumeluureja enkä säihkettä ja kimallusta. Krumeluurien sijaan luksusta minulle ovat kiirettömät hetket luonnon keskellä, turistilaumojen tavoittamattomissa.

Tällaista luksusta tarjoaa Saimaan järviluonto omalla kotiseudullani Savonlinnassa.

telttailu
Suomi-matkailua parhaimmillaan.

Lauantai-iltapäivänä pakkaamme tavarat meidän neliheppaiseen: olemme lähdössä Saimaan Pihlajavedelle, joka sokkeloisine saariketjuineen on Suomen järviluontoa parhaimmillaan.

Saimaan luonto
Kallion korein.

Veneemme putputtaa rauhallisesti eteenpäin. Aallot hyväilevät veneen kylkiä, ja posket punoittavat tuulesta ja vapauden tunteesta. Aurinko porottaa ja Saimaa kimmeltää, eikä meillä ole kiire minnekään.

Venematkan aikana yllämme kaartelee naurulokkeja ja hieman kauempana liitää kalasääski, joka onkin harvinainen näky täällä kirkasvetisellä Pihlajavedellä, ja koska Pihlajavesi on Saimaan norppaydinaluetta, norpan näkeminenkää ei olisi mahdottomuus.

Saimaan luonto
Tämä puu, vaikkei ole tämän kummoisemmaksi kasvanut, on nähnyt ja kuullut varmasti monta tarinaa. Tapasin saariretkelläni naisen, jolla oli valokuva tästä samasta puusta, 40 vuoden takaa, ja siinä puu oli ihan saman kokoinen.

Lyhyen venematkan jälkeen rantaudumme yhteen Pihlajaveden tuhansista saarista.
Tämä on minun lempisaareni.
Tähän saareen olen talvisin ja keväthangilla hiihtänyt ja potkukelkkaillut lukemattomia kertoja. Kesäisin olen veneillyt tänne uimaan, nauttimaan kesän auringonpolttamista hetkistä, syömään mansikoita ja valokuvaamaan auringonlaskuja, joiden kauneuteen en kyllästy koskaan.

Mutta koskaan aiemmin en ole ollut täällä yötä.

telttailu Saimaalla
Kesäyössä. Parasta lähimatkailua ❤️.

Tällä kertaa olemme ottaneet mukaan teltan. Sellaisen halpaversion (19€).
Pystytämme sen saaren komeimmalle kohdalle.

Sitten vain nautimme.
Kesästä, auringosta, tuulesta, aalloista.

auringonlasku
Näihin maisemiin en kyllästy koskaan! Saimaa ❤️.

Tällaisessa kansallismaisemassa ihmisen on hyvä olla.
Ja tämä kaikki kauneus on vain meille kahdelle – ja niille nauru- ja harmaalokeille, jotka ovat tehneet pesän saaren toiseen päähän.

Täällä luonnon pienet ihmeet riittävät meille huvituksiksi. Mukaan tuotu kirjakin jää avaamatta. Sen sijaan tarkkailen lokkiperheen puuhia:
Naurulokki ei siedä harmaalokkia vaan ajaa sen äkäisesti pois kiveltä. Pulleat lokinpoikaset vaativat äänekkäästi ruokaa. Yksi rohkea yrittää nousta siivilleen, mutta lätsähtää onnettoman yrityksen päätteeksi veteen.

Yllättäen saamme saarellemme vieraita.
Kutsumme Kaijan ja Jorkin nokipannukahville.
Rannassa pyörähtää myös saksalaispariskunta, joka on  melonut päivämatkan takaa Punkaharjulta. He jatkavat kuitenkin matkaa seuraavalle saarelle, kun kerromme aikovamme yöpyä täällä.
Onhan täällä Saimaalla saaria, mistä valita.
Jokaiselle halukkaalle omansa.
On kallioisia saaria ja saaria, joissa on kaistale hiekkarantaa.
Täällä ei tarvitse taistella pyyhkeen paikasta rantahiekalla.

auringonlasku
Auringonlaskun jälkeen.

Auringonlaskun jälkeen sytytämme nuotion.
Olemme taas kaksin.
Ja nautimme hiljaisuudesta. Lokitkit malttavat hiljetä hetkeksi.

nuotio
Illan pimetessä on aika sytyttää leirinuotio.
auringonlasku
Ennen yötä.

En ole ehtinyt torkkua kuin muutaman tunnin, kun herätyskello jo pirahtaa.
On aika lähteä kuvaamaan auringonnousua.

auringonnousu
Hyvää huomenta ❤️.
auringonnousu
Aamun sarastuksessa.

Tai jos laiskottaa, voihan sitä kuvata vaikka teltan oviaukosta.
Ja sitten kömpiä takaisin nukkumaan.

Saimaa telttailu
Room with a view ❤️. Luksusmajoitus ainakin näköalojen puolesta: oviaukosta voi ihailla nousevaa aurinkoa.

Hotellihuonetta varatessani minulla on aina tapana valita huone, josta voi ihailla kaunista näköalaa.
Matkoilla kaunis maisema on minun luksusvalintani.

Tämä teltastamme avautuva näköala on yksi kauneimmista. Ehdottomasti 5 *****.
Todellinen Room with a View!
Eikä täällä tarvitse maksaa maisemasta erikseen.

aamukahvi
Tässä porisee kesän paras aamukahvi.

Aurinko on ehtinyt jo korkealle, kun karistan unihiekat pulahtamalla Saimaan aaltoihin.
Nuotiolla valmistuu nokipannukahvi,
ja edessä on kiireetön päivä Saimaalla, luonnonhelmassa.

Tällaista on luksuslomailu Järvi-Suomessa, Saimaan rannalla.
Ilman krumeluureja ja turistilaumoja.
Täällä nautitaan pienistä, yksinkertaisista asioista.
Aidoista kokemuksista.

 

PS. Totuuden nimissä täytyy tunnustaa, ettei teltassa nukkuminen ollut ihan niin mukavaa, kuin se teinivuosilta peräisin olevissa muistikuvissani oli. Teltta oli selvästi suunniteltu keskimittaista suomalaista reilusti pienemmille ihmisille, ja ilmakin teltassa muuttui yön aikana jotenkin kumman kosteaksi. Seuraavaa telttaretkeä varten täytynee siis hankkia hieman parempi teltta. Kokemus oli kuitenkin – ehdottomasti – huonosti nukutun yön arvoinen.

Mutta jos sinua telttailu ei kiinnosta, lähde vaikka päiväretkelle saareen. Minä ainakin aion  lähteä vielä monta kertaa tämän kesän aikana!


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka ideana on jakaa matkailuinspiraatiota ja hyvää reissufiilistä Instagram-kuvien avulla. Tempauksen järjestäjinä toimivat
TravelloverRimmalaura ja Muru Mou.
Lue ohjeet täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @heidimaailmanaarella,

24 Comments

Add yours →

 1. Ihan juuri nyt en tunne muuta kuin suurta kateutta erästä ihanaa matkabloggaajaa kohtaan <3. Minullekin kelpaisi juuri nyt tuo järvinäköala.

  PS. Aika kultaa kummasti muistot. Parin vuoden takaisten telttailukokemusten jälkeen totesin hiljaa ja nöyrästi, että ehkä minulle sittenkin riittää nykyään vain sellainen pitkälle yöhön ulottuva päivätelttaretkeily. Ihan samoista syistä kuin sinullakin yhdistettynä vuosisadan ukkosmyrskyyn.

  Liked by 1 henkilö

  • Oi Rouva Sana❤.
   Tervetuloa vaan tänne Saimaalle. Pian aurinkokin taas tulee esiin.
   Miestäni muuten nauratti, kun minä pähkäilin, että saanko minä nyt tyynyn mukaan mahtumaan… Ja hän totesi sitten, että eihän nyt telttaillessa tyynyä käytetä!
   Ai, miksei? Sehän toisi paljon nukkumismukavuutta.
   No, en ottanut tyynyä, ja lopulta pelastusliivit ja piknikviltti toimivatkin ihan kätevästi tyynynä. Mutta se ahtaus – ei saanut jalkoja suoraksi ojennettua. No, eipä harmittanut kellon pirahdus aamukolmen jälkeen vaan ihan mielissäni lähdin auringonnousua kuvaamaan.
   Ehkä niissä teltoissa on eroja – tai sitten minua ei enää ole tarkoitettu telttaan yöpymään. Tai kokemuksen puutetta…

   Tykkää

 2. Upealle paikalle olette pystyttäneet teltan. Miten sitä pystyikään nukkumaan yö toisensa perään teltassa silloin nuorempana. Ei onnistu enää samalla tavalla. Tuollaisen maiseman takia voisin kyllä vaikka valvoa yhden yön.

  Liked by 1 henkilö

 3. Onpa hienoja nuo telttakuvat! Minä en ole elämäni aikana kovinkaan montaa yötä nukkunut teltassa. Ajatuksissa on kyllä, että jos vielä vaikka elokuussa ehtisi käydä teltalla yön vaikka Nuuksiossa. 1,5-vuotias on jo varmasti reipas telttailija. Saa nähdä, nukutaanko kukaan 😀

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos Teija!
   meillä on ollut mielessä, ostettaisko itsellemme kunnon teltta, mutta ehkä vielä pitää vähän harkita :). Teininä kesän kohokohta oli, kun poljettiin sydänystävän kanssa Rauhalahden leirintäaluelle telttailemaan. Teidän 1,5-vuotiaalle telttaretki olisi varmasti tosi elämys!

   Tykkää

 4. Oi että. Room with the BEST view ❤ Ihana postaus ja ihana retki Saimaalla! Melkein tekisi mieleni sinne itsekin telttailemaan. No, ehkä sitten kun taapero on vähän isompi eikä tarvi koko ajan pelätä että pieni mies sukeltaa omin nokkinensa veteen 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Oijoi, tuollainen olisi minullekin luksusta! Telttaa ei ole hinnalla pilattu, ja minun mielestä kun se aamun nihkeä kosteus vähän niin kuin kuuluu telttayöpymiseen. Tai se on ainakin jäänyt hyvin selvästi mieleen yli kymmenen vuoden takaisista telttailuistani 😀
  Upea Saimaa ❤

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos kommentistasi Terhi. Saimaa tarjoaa kesäisin aina parastaan. Hih, niin kai se kosteus kuuluu telttailuun. Minulla oli vaan vuodet haalistaneet kaikki sellaiset muistot telttailusta. Eikä silloin nuorena ollut milloinkaan vaikeuksia nukahtaa, oli peti sitten miten möykkyinen tahansa. Mutta jos ei hieman epämukavaa vuodetta oteta lukuun, niin kaikki oli kyllä viimeisen päälle luksusta.

   Tykkää

 6. maaritjohanna 7.7.2016 — 21:12

  Nokipannukahavit ja maailman paras näkymä tuolta teltasta. Voi vitsi ❤

  Liked by 1 henkilö

 7. Voi miten kaunista ❤

  Ja ihanat kuvat, niinkuin sinulla aina! Telttailu on kyllä haasteellista, siksi olen suosinut noita luksusvaelluksia: päivisin retkiä, ja yöksi sileiden lakanoiden väliin 🙂

  Mutta luulen tietäväni että luksus tarkoittaa meille samaa asiaa. Omaa rauhaa, kaunista maisemaa puhtaassa luonnossa ja tasokasta seuraa ❤

  Liked by 1 henkilö

  • Saimaan saaristo on suomalaista paratiisia parhaimmillaan. Ja tällaisessa paikassa ei oikein edes pysty ottamaan huonoja kuvia :). Luulen, että jatkossa minunkin pääasiallisin majoitusmuotoni on taas hotelli eikä teltta, mutta ehkä minä vielä jonain päivänä teltalle annan vielä toisenkin tilaisuuden…ehkä.

   Luettelit tosiaan ne tärkeimmät luksuksen ainekset. Niitä minäkin aina matkoilta, suuntautuivat ne sitten lähelle tai kauas, eniten kaipaan.

   Tykkää

 8. Heh … kivan rehellinen kommentti siitä, että ei tuo telttamajoitus niin hyviä unia sitten kuitenkaan tarjonnut. Mutta kyllä kait sitä yhden yön pärjää lähes missä vaan …

  Liked by 1 henkilö

  • Ja kun sitä luulisi, että raikkaassa ulkoilmassa sitä vasta hyvin nukuttaisi… Lienee kroppa tottunut liiaan mukavalle :). Mutta ihana kesäreissu kuitenkin <3. Ja seuraavana yönä taisin (mukavassa sängysä) nukkua sitten melkein 12 tuntia….

   Tykkää

 9. Niin kauniita kuvia! ❤ Todellakin on room with an amazing view. Teltassa yöpymisestä en nauti kovin paljon, mutta yhden yön se varmasti menee ja jos saa mennä nukkumaan ja herätä tämänkaltaisissa maisemissa niin ei valittamista. 😀

  Liked by 1 henkilö

 10. Todellakin room with a view!! Ihania maisemia 🙂 Kannattaa tosiaan panostaa laatutelttaan, saattaa muuttaa yöpymiskokemuksen aika erilaiseksi!

  Liked by 1 henkilö

 11. Annika | travelloverblogi 12.7.2016 — 00:06

  Mikä upea telttakuva! Kateuksissani täällä kärvistelin, että minäkin haluaisin olla se reipas telttailija, joka sinä vain nuotiolla kokkaileekin. Minusta vain ei olisi siihen. Onneksi sinäkin sanoit sen lopulta olleen vähän epämukavaa. 🙂 Mutta epäilemättä aivan upea kokemus!

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos Annika! Minä olen jo pitkään katsellut näiden oikeasti reippaiden retkely- ja telttailukuvia ja päättänyt, että haluan olla yksi noista. Päiväretkeilyn koen jo omaksi jutuksi, mutta telttayöt vaativat treeniä enkä ole ihan varma, jatkanko treenaamista vai palaanko jakossakin päiväretkiltä takaisin puhtaiden valkoisten lakanoiden syleilyyn… :).

   Tykkää

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: