Menu

Erilainen mökkiloma Azoreiden vehreässä syleilyssä

Updated 31.1.2020

Azorit
Keskellä Atlantin valtamerta sijaitsee São Miguelin vihreä saari Ilha Verde. Se on yksi yhdeksästä Azoreiden saaresta –  se kaikkein suurin ja monipuolisin.  Jo pieni ajelu São Miguelille paljastaa, miten uskomaton luontoparatiisi saari onkaan.

Mutkaiset hortenssioiden reunustamat tiet vievät vuorille, joista aukeaa melkein epätodellisen kauniit  maisemat idyllisille järville ja vehresiin laaksoihin. Matkan varrella voi nähdä vesiputouksia, kuumia lähteitä, jylhiä rantoja…
ja lehmiä!
Niitä on lähes joka puolella.

Azorit

São Miguel Azorit

Azorit

Azorit

Azorit

Azorit

Azorit on unelmakohde luontomatkaajalle

Azorit ei ole mikään kaupunkilomailijan kohde. Silti monet matkasivustot suosittelevat majoittumaan saaren pääkaupunkiin Ponta Delgadaan. Se kun on kuulemma hyvä tukikohta saaren tutkimiseen.
Minä olen eri mieltä.
Koska Azorit ei ole mikään kaupunkilomakohde ja pääkaupunki Ponta Delgadakin on nähty jo muutamassa tunnissa, suosittelisin Ponta Delgadan sijaan valitsemaan tukikohdaksi jonkin tämän vehreän saaren ihanista luontoidylleistä. Esimerkiksi sellainen kuin meidän “mökkimajoituksemme” Furnas Lake Villas Furnas-järven rannalla on. Tällaisesta paikasta on helppo lähteä luontoretkille.
Ja tämä on paikka, jossa maisemaonnellisen on hyvä olla.

Toisaalta, vaikka São Miguel on näistä Portugalille kuuluvista Azoreiden saarista se kaikkein suurin, ei sekään mikään jättiläinen ole. Pisimmillään saari on 65 km ja leveimmillään 14 km. Minnekään ei siis ole kovin pitkä  matka, ja vuokra-autolla saareen on helppo tutustua valitsipa tukikohdakseen minkä paikan tahansa.

Furnas Lake Villas

Furnas Lake Villas

Furnas Lake -villoja on yhteensä 10. Niissä jokaisessa on olohuone, makuuhuone, keittiö ja kylpyhuone.

Me saavumme Ponta Delgadaan maanantaina keskiyön jälkeen. Pari tuntia kestävän lennon Lissabonista olisi pitänyt olla perillä jo seitsemältä, mutta lennettyämme lähes tunnin Atlantin yllä koneemme kaartaa takaisin Lissaboniin. Muutaman tunnin odotuksen jälkeen pääsemme yrittämään uudestaan, tällä kertaa toisella, ehjällä, koneella.
Ja tällä kertaa pääsemme perille asti.

Yön pimeydessä ajamme mutkaisia teitä Ponta Delgadasta kohti Furnas-järveä, noin 40 minuutin matkan päähän.
Perillä meitä odottaa oma rustiikkinen villamme, joka on yksi ihastuttavimmista mökeistä, joissa olen majoittunut. Tai no, ehkei sitä ihan mökiksi voi kutsua, paremminkin se on pieni design-huvila tai -bungalovi, jonka simppelistä skandinaavistyylisestä sisutuksesta tämä esteetikko nauttii. Parasta villassamme on tietenkin isot ikkunat, joista luonto pujahtaa sisään.

Furnas Lake Villas

Tämä on meidän mökkimme viikon ajan.

Eräänä aamuna tämän perheyrityksen omistaja Manuel pyytää meitä kahville, ja kahvikupin ääressä saamme kuulla Manuelin ja Villojen tarinan.

Tämä tila on kuulunut Manuelin perheelle jo useiden sukupolvien ajan. Ennen kuin lama-aika kuritti Portugalia, Manuelilla ja Helenalla oli myös seikkailuyritys, joka tarjosi muun muassa valas- ja delfiinisafareita sekä sukellusretkiä.

Seikkailuyrityksestä Manuel ja Helena joutuivat luopumaan, mutta onneksi nämä ihanat villat ovat olleet pieni menestystarina. Kyse ei ole ole pelkästään näiden villojen vuokraamisesta, vaan Manuel ja Helena kasvattavat tilallaan muun muassa lypsylehmiä ja lihakarjaa sekä mehiläisiä, kukkia, yrttejä ja hedelmiä. Ja tietysti me mökkiläiset pääsemme nauttimaan tämän tilan omista tuotteista.

Suloinen yksityiskohta on myös se, että aamiaista ei ole tarjolla ennen puolta yhdeksää, sillä heidän itse leipomansa leipä valmistuu vasta siihen mennessä. Leipä on muuten niin hyvää, että käyn yhtenä iltapäivänä ostamassa kokonaisen leivän itselleni keittiön Marianalta.

Furnas Lake Villas

Mökkimme naapurustossa majailevat nämä vaativat ja tuttavalliset veijarit, jotka ristimme Rikiksi ja Kaleviksi.

Furnas Lake Villas

Furnas lake villas

Olohuoneen maljakossa on aina tuoreita kukkia – ja totta kai näin hortenssia-aikaan upeita hortenssioita.

Furnas Lake Villas

Uima-allasalueella ei ole ruuhkaa.

Furnas Lake Villas

Aamupalan voi nauttia joko täällä “ravintolassa” tai tilata omaan mökkiin. Hinta on sama (12€).

Furnas Lake Villas

Täältä voi myös ostaa talon herkkuja. Me ostamme kotiin viemiksiksi talon hunajaa. Loman aikana herkuttelemme karamellikakulla.

Meidän oma pikku villamme on niin ihastuttava, että täällä viihtyisi vaikka koko loman, mutta Azoreiden upea luonto kutsuu seikkailuun.

azorit sunu

Niinpä heti ensimäisen loma-aamun sarastettua lähdemme tutkimusmatkalle tälle saarelle, joka viikon aikana todella saa minut hurmattua ja vakuuttuneeksi siitä, että jonain päivänä haluan päästä tutustumaan myös São Miguelin pikkusisariin.
<3

Jos innostuit Azoreista, kannattaa jäädä kuulolle. Seuraavissa Azorit-postauksissa on nimittäin luvassa upeita maisemia ja huippuhetkiä…
Etukäteen voit käydä kurkkimassa kuvia Instagramistani, jossa olen nimellä @heidimaailmanaarella.

PS. Tämä EI ole yhteistyöpostaus. Furnas Lake Villas oli vaan niin ihana, että halusin muidenkin kuulevan tästä Furnasin pikku helmestä.

 

 

 

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

11 Comments

 • Annika Ruohonen
  5.7.2016 at 21:47

  Henkeäsalpaavan kaunista!

  Reply
  • maailmanaarella
   5.7.2016 at 21:51

   Azorit saa todellakin sydämen pamppailemaan. Koufonisia ja Azorit ovat kauneuden ääripäitä, molemmat uskomattoman kauniita, toinen niin karu ja toimen taas mielettömän vehreä. ❤️

   Reply
 • Johanna @ Out of Office
  5.7.2016 at 21:56

  Kääk miten ihana! Maisemaonnellinen <3 Riki ja Kalevi <3 Haluan tuonne!!!!

  Reply
  • maailmanaarella
   5.7.2016 at 21:57

   Voin niin suositella! Täydestä sydämestä. Mene. Tiedän että ihastut <3.

   Reply
 • Mika / Lähtöportti
  5.7.2016 at 23:58

  Näyttääpä mainiolta majapaikalta, tämä vinkki täytyy laittaa talteen! São Miguel on upea saari, omasta reissusta on tosin pian jo 10 vuotta aikaa. Nämä kuvasi saivat miettimään, miksi en ole vielä palannut Azoreille. Toisaalta olen ihastunut myös Madeiraan, jonne tiedossa jo kolmas reissu ensi vuonna…

  Reply
  • maailmanaarella
   6.7.2016 at 09:07

   São Miguel oli niin hieno kohde ja majoitus jotenkin sopi täydellisesti tähän kohteeseen. Minä en ole vielä Madeiralla käynyt, mutta nähnyt (mm. sinun blogissasi) sieltäkin niin upeita kuvia, että onhan sinnekin jossain vaiheessa päästävä. Sinulta saakin varmasti hyvät vinkit Madeiralle, kun olet kohta jo konkari Madeira-matkaaja :).

   Reply
 • Johanna Hulda
  6.7.2016 at 00:47

  Voi Azorit, tuttuja maisemia ja kauniita kuvia! Haluan niin tuonne takaisin. Ja nimenomaan tutustumaan niihin pikkusisaruksiin myös. 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   6.7.2016 at 09:08

   Minäkin haluan takaisin. Voi että miten hieno paikka <3. Vaikka välillä hieman oikukas sumuineen :).

   Reply
 • Silja
  8.10.2018 at 05:34

  Hei, kiitos hyvästä infosta Azoreista! Näiden postausten ansiosta innostuin paikasta tosissaan ? Kävittekö ollenkaan muilla saarilla? Suunnittelen parin viikon reissua huhtikuulle Azoreille( 7-10pv) ja Lissaboniin (2-3päivää) ja mietin, kannattaako lentää Sao Miguelille ja viettää koko aika siellä vai olisko parempi lentää Terceiraan ja käydä muillakin pienemmillä saarilla. Onko sinulla mielipidettä tästä?

  Reply

Leave a Reply