Menu

2850 km Islantia

Updated 30.1.2020
2850 kilometriä, 10 päivää ja 9 yötä ja minä olen rakastunut.

Islanti

Tai oikeasti olen rakastunut jo puolimatkassa.  Tai jopa jo muutaman reissupäivän jälkeen, heti kun olen päässyt eroon sekä harmituksesta, jonka kamerakatastrofi jätti, että Kultaisella kierroksella parveilevista turistilaumoista.

Sillä vasta Skókafossin takana alkaa oikea Islanti –  haaveideni Islanti. Villi ja arvaamaton. Eikä myrskytuulikaan enää haittaa.

Islanti

Kierrämme Islantia vastapäivään. Teemme pienen jalkojen veryttelypatikan Fjaðrárgljúfurin uskomattomalle kanjonille, toisen Skaftafellsjökulin jäätikölle. Sitten hämmästelemme luonnon ihmeitä Jökulsarlónin jäätikkölaguunilla ja niitä tuhansia timantteja, jotka mustalla rannalla hohtavat valoa, vaikka myrskyää ja sataa niin, että välillä tuuli meinaa kaataa eikä kukaan muu ole uskaltautunut tälle Islannin kauneimmalle rannalle. Paitsi se pyöreäsilmäinen hylje, joka käy meitä ihmettelemässä.

Nukumme yömme hotellissa, jonka ikkunan takana lampaat laiduntavat, ja aamulla jatkamme sumuiseen itään varovasti, sillä hotellilla varoitellaan maanvyörymistä. Matkalla Borgarfjörður Eystriin tie muuttuu mutkaiseksi ja kuoppaiseksi ja perillä patikkamatka päättyy jokeen. Sukat valuvat vettä mutta sateen ropistessa ja tuulen viuhutessa on patikkamatkan jälkeen ihana pulahtaa hotellilla poreammeeseen, aivan meren äärellä, taivasalla. Kuunnella merta ja rakastua.

Rakastua tähän maahan, jossa on neljä kertaa enemmän lampaita kuin ihmisiä. On islanninhepppoja, hylkeitä ja valaita, lunneja ja lintuja, joilla on kummalliset nimet – ainakin islanniksi. Ihan mahdottomat.

Islanti

Islanti

Ja sitten on vielä kaikki pohjoisen ihmeet. Valtavalla voimalla vyöryvät putoukset ja maa joka haisee pierulta (niin kuin kuuma vesikin Islannissa – mikä vähän naurattaa) ja se kummallinen avaruusmaisema, ihan kuin maailmanlopun jäljiltä.

Ja niitä kontrastejakin minä rakastan. Yhtäkkiä, kaiken sen tuulen, sateen ja tummien sävyjen jälkeen, kirkkaus ja meri kuin peili, ja se auringonlasku, jonka valossa poksautamme kuohuvan ja nostamme maljat Islannille. Ja on siellä pohjoisessa se maailman suloisin mökkikin, jonka ikkunasta näkyvät vuoret ja meri ja merellä valaat – nekin näkyvät mökin ikkunasta. Voiko tällaista ollakaan!

Islanti

Islanti

Islanti

Islanti

Eikä millään malttaisi jatkaa matkaa. Onneksi lännessä odottavat uudet ihmeet: patikkapolku, joka kulkee pitkin tyrskyävää rantaa ja aution tien päässä majakka, jota lampaat vartioi.

Ja joka päivä minä rakastun lisää tähän ihmeelliseen maahan. Maahan, joka on tuulta, sadetta, aurinkoa ja sumua. Tummia sävyjä ja kirkkaita. Välillä niin kirkkaita että häikäisee.

Islanti

Takana on nyt 2850 kilometriä Islantia – mikä on auttamatta liian vähän! Islannissa pitäisi elää koko vuoden kiertokulku. Eikä sekään olisi tarpeeksi.

Terveisin Heidi
Islantiin – tähän tuulen ja kummallisten nimien maahan –  rakastunut ♥

PS. Seuraavaksi koittaa totuuden hetki: on kaivettava esiin kuitit ja Visa-laskut ja ynnättävä, mitä rakkauteni Islantiin tuli maksamaan (pelkään pahoin että paljon!). Kannattaa siis jäädä kuulolle, jos suunnittelet road tripiä Islantiin ja mietit, millainen tukku rahaa pitää olla matkassa, jos road trippailun lisäksi haluaa majoittua suht mukavasti.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2017 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

24 Comments

 • Johanna @ Out of Office
  2.7.2017 at 21:52

  Teillä on ollut ihana reissu <3 Minä täällä ahmin noita kuvia, kun tiedän että ellen yksin lähde, en pääse tuonne ikinä.

  Tuo majakkakuva on ehdoton suosikkini tuon toisen kanssa, jossa kamera (vai onko se miehen kännykkä? 😉 ) on ollut hyvin lähellä vedenpintaa. Ihania kuvia!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.7.2017 at 23:48

   Meillä oli tosiaan ihanan ihana reissu, vaikka alussa olikin vähän koettelemuksia. Kuvakehut ovat lohduttavaa laastaria, sillä kameran hajoaminen kyllä harmitti aika lailla. Onneksi sain edes miehen kännykkää lainata kuvaamiseen. Hyvässä valossa sillä sai jonkinlaisia maisemakuvia räpsittyä. Kauniista lähikuvista oli kyllä turha edes haaveilla.
   Ja tämä majakka ympäristöineen oli kyllä niin idyllinen paikka kaukana kaikesta. Siellä saatiin olla ihan kaksin. Tai siis, olihan siellä niitä lampaita <3. Kirjoitan varmasti siitäkin lisää, kunhan vaan ehdin.

   Reply
 • Menninkäinen
  3.7.2017 at 12:35

  Edelleen ihmettelen, kuinka kännyllä voi saada noin kauniita kuvia… (nimim. Nokian simpukka) Enkä mä tiennyt, että se vesi haisee pierulle! 😀

  Mä olin luokkani kanssa yhdessä vaiheessa lähdössä Islantiin, kun reissukohdetta pohdittiin. Vaan matkalla ajatukset kääntyi Hollantiin. Tosin reissussa mukana olleen kollegan kanssa pohdittiin, että viedään hänen seuraava luokkansa Islantiin. Olisiko mitään parempaa, kuin issikkavaellus Islannissa päijäthämäläisen metsän sijaan (missä ei siinäkään kyllä valittamista)…

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   3.7.2017 at 12:55

   Kaunis kiitos Menninkäinen. Mieheni iPhone 6 taipui onneksi ihmeen hyvin kameraksi, omani on ihan pa***. Paitsi että miehenkin kännykkä on jokin maanantaikappale, sillä sen akunkesto on järkyttävän huono, sellaiset puolitoista tuntia max. Piti sitten kuljettaa taskussa mukana powerbankia, onneksi sellainen sattui olemaan mukana.
   Luokkaretki Islantiin kuulostaa huiman hienolta! Jos sellainen on mahdollista, niin ehdottomasti! Minulta jäi issikkavellus kokematta. Olen kokenut sen kerran Suomessa ja se saa riittää. Jatkossa ihailen heppoja kauempaa. Minua ei ole tehty hevosen selkään. Lampaat taitaa olla enemmän minun juttu 😀 <3.

   Reply
 • Veera Junnila
  3.7.2017 at 20:07

  Islanti on kyllä karulla tavalla lumoava paikka. Itse en ole koskaan käynyt, mutta haaveissa on kyllä päästä sinnekin joskus käymään 🙂
  https://veeramatilda.blogspot.fi/

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   3.7.2017 at 20:09

   Islanti on todella ihana, kaunis ja monipuolinen! Sen lumoava luonto saa hämmästymään yhä uudestaan. Minun sydän jäi sinne, ja joskus haluan vielä palata.

   Reply
 • Ihana kirjoitus, sellaisenaan jo kuin rakkaudentunnustus 🙂

  On kyllä helppo uskoa, että Islantiin rakastuu. Nykykesät vain on Suomessa niin kylmät, että lomalle tulee lähdettyä vain lämpimempiin olosuhteisiin ja tuossa jutussasikin pisti silmään se tuuli joka meinasi melkein kaataa… ei se lämminkään voi olla. Pitää suunnitella Islantia johonkin kahden lämpimän reissun väliin ?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   4.7.2017 at 20:58

   Voi kiitos Jane kauniista sanoistasi <3.
   On kyllä totta, että jos lämpöä kaipaa, ei kannata lähteä islantiin! Siellä keli voi kesälläkin olla mitään vaan (paitsi tuskin helteistä). Mutta Islannin luonto on niin mykistävän upea, että kylmän, tulen ja sateenkin on valmis antamaan anteeksi. Hyvä idea tosiaan on reissata lämpimien välissä. Niin minäkin lähdin islantiin heti Sisilian helteiden jälkeen. Oli aika ihana kontrasti. Ja onnekas olin, kun Suomessakin on ollut palattuani niin kauniit ja aurinkoiset kesäpäivät.

   Reply
 • Matkalla lähelle tai kauas
  4.7.2017 at 22:27

  Islanti on kyllä kaunis sitä ei käy kieltäminen. Onneksi teillä oli jotain rikkoutuneen kameran tilalle. Nyt viime aikoin on tullut luettua Islannista niin paljon, että sinne on vielä päästävä!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   5.7.2017 at 09:27

   Islanti on kyllä karun kaunis maa, ihan satumaa, että välillä pitää hieroa silmiä. Voin kyllä suositella Islantiin kahden kameran taktiikkaa, olen nimittäin kuullut, etten suinkaan ollut ainoa, jonka kamera siellä on hajonnut. Suomeen tultua päivät onkin kulunut kivasti eri kameramalleihin perehtyessä…

   Reply
   • Matkalla lähelle tai kauas
    5.7.2017 at 10:52

    Ai tuohan on ikävää! En taidakaan heti sinne uuden kamerani kanssa lähteä:) Mulla tuo uusi sony alfa 5000 järkkäri. Pieni kompakti ja mikä parasta wifillä voi siirtää kännykkään kuvia! Hintakaan ei ollut paha. Ja ainakin huomaan, että kuvan laatu on parempi. https://www.rajalacamera.fi/sony-ilce-5000-black-runko.html

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
     5.7.2017 at 10:58

     Kovalla sateella kannattaa ainakin suojata uusi kamera! Edes matkavakuutus kun ei minulla kastunutta kameraa suostunut korvaamaan. Ja moraali ei antanut valehdella että lätäkköön tippui ?. Kalliiksi tuli Islannin reissu kun olen nyt kahta kameraa ostamassa ?. Kurkkaan tonkin kameravaihtoehdon (kiitos linkistä ja vinkistä), vaikka luulen, että olen jo tehnyt valintani ?.

     Reply
 • Milla
  5.7.2017 at 06:17

  Aivan mielettömiä maisemia! Ja aivan uskomaton kilometrimäärä teillä takana…:) Haluan juuri sellaiseen paikkaan, josta voisin nähdä valaat mökkini ikkunasta, tai edes rannalta.

  Tiedätkös minä jo hieman katselin ensi vuoden kesäkuun alustavia lentoaikatauluja tähän kummalliseen satumaahaan…:D Aivan pakko päästä!

  <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   5.7.2017 at 09:06

   Islanti on kyllä mielettömien maisemien maa! Siellä todella riittää ihmettelemistä. Ihanaa, nyt heti varaat lennot ja auto ja mökki on myös syytä varata hyvissä ajoin, sillä mitä myöhemmin sen tekee, sen kalliimpaa se on.

   Reply
   • Milla
    5.7.2017 at 09:37

    Täytyy heti alkaa tutkimaan minkälaisen kierroksen ehtii esim. viikossa tuolla ajaa. Eräs ystäväni perheineen on siellä tällä hetkellä ja seuraan reissua Instagramissa, maisemat ovat kyllä todella käsittämättömät!

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
     5.7.2017 at 09:42

     Viikossa en suosittelisi ajamaan koko saarta ympäri. Tulee kauhean kiireinen aikataulu. Ja jos tekisin reissun nyt uudestaan, jättäisin Kultaisen kierroksen kokonaan pois. Se on aasialaisten huvipuisto, jossa saa väistellä sateenvarjoja ja selfiekeppejä. Kirjoitan vielä tarkemman jutun meidän reitistä karttakuvan kera ja panen sinne niitä helmiä, mitä teimme ja mitä vielä olisimme halunneet…

     Reply
 • Matkoja, retkiä, hetkiä
  6.7.2017 at 13:05

  Melkein itkettää, kun luen tätä, niin kauniisti kuvaat noita hetkiä ja maisemia, ja hienot kuvat tuli kännykälläkin! Tuli ikävä Islantiin.
  Kuulostaa kyllä kamalalta tuo Kultainen kierros. Keväällä siellä oli väljempää, niin nautin kyllä paljon niistäkin nähtävyyksistä. Samalla olen kyllä todella iloinen, että tuli lähdettyä idemmäksi. Ehkä joskus pääsen vielä saaren ympäri, ainakin pohjoiseen ja länteen vielä:)

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   6.7.2017 at 13:18

   Voi kiitos Marja ihanasta kommentistasi! Minullakin on ikävä Islantiin <3. Luulen, että jonain laiskana päivänä pitää vielä uudestaan lukea sinunkin kaikki islanti-jutut. Ne lukee varmasti nyt ihan eri tavalla, kun on itse siellä käynyt. Voi olla, että minun Kultaisen kierroksen fiilistä pilasi kamerakatastrofi, kun se vielä sattui ihan ekalla etapilla! Mutta oli siellä kyllä paljon niitä turistejakin, sateenvarjojensa kanssa heilumassa! Kun sitten lähti kauemmaksi, niin enää ei todella tarvinnut väistellä selfiekeppejä ja sateenvarjoja vaan saatiin usein olla ihan kaksin. Joten pelottelu todella tupaten täydestä turistikesästä Islannissa koski sitten vain tätä Reykjavikin lähitienoota. Minäkin lähtisin mielelläni uudestaan islantiin, ehkpä ainakin Länsivuonoille jonain päivänä.

   Reply
 • Sofia
  6.7.2017 at 14:45

  Ooh, Islantikuume nostaa taas päätään. Omalla reissulla ehdimme ajaa ykköstietä vastapäivään vain Jökulsarlonille asti, sieltä piti palata samaa reittiä takaisin aikapulan vuoksi. Reissussa oltiin vain 5 päivää eli aika tiukalla aikataululla mentiin. Ensi kerralla haluan varata riittävästi aikaa koko saaren ympäri kiertämiseen!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.8.2017 at 15:36

   Kiitos Sofia kommentistasi. pahoittelut ett’ vastaus tulee näin viiveellä. Suosittelen ehdottomasti koko saaren kiertämistä. islanti on niin huikea, ja Jökulsarlonin jälkeen alkaa se rauhallisempi osio, jossa ei sellaista turistiryysistä. Kymmenen päivääkin tuntui hieman naftilta. Ehkä minäkin vielä palaan…

   Reply
 • Heidi / Seikkailujen helmiä
  6.7.2017 at 23:28

  Olipa ihanasti kirjoitettu! <3 ja kauniita kuvia taas.

  Eikä, minäkin haluan yöpyä tuollaisessa mökissä! Kuulostaa täydelliseltä! 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.8.2017 at 15:38

   Kiitos Heidi ihanasta kommentista! Ja pahoittelut, että vastaus tulee vasta nyt. Olen viettänyt lomaa ihan urakalla ja vältellyt jopa blogia :). Muttapikku hiljaa takaisin arkeen. Toi mökki oli tosiaan täydellinen!!! Melkein kuin sadusta <3.

   Reply
 • Martta / Martan Matkassa
  7.7.2017 at 14:05

  Islanti on ollut pitkään haaveenani ja tämä postaus nostattaa sopivasi Islanti kuumetta. Kuvat ovat mielestäni ihan loistavia, hävettää myöntää mutta lähes kaikki kuvat minun postauksissa ovat otettu puhelimella, joskus harvoin käytän tyttäreni ottamia kuvia, sillä saan ne yleensä niin myöhään, että olen ehtinyt jo kirjoittaa postaukset…

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.8.2017 at 15:40

   Voi kiitos Martta kauniista sanoistasi :). Monissa puhelimissa nkin nykyään niin hyvät kamerta ja kännykkä on paljon helpompi suojata sateella kuin iso järkkäri. Minäkin päädyin nyt ostamaan selaisen pienen superpokkarin. Mutta haaveilen kyllä järkkäristäkin. Islanti on tosiaan niiiiiin ihana! Ehdottomasti nousi Ihanimmat matkakohteen TOP 3 -listalleni <3.

   Reply

Leave a Reply