Menu

Kymmenen lempikuvaa viime vuodelta

Updated 31.1.2020

Archie gone Lebanon -blogin Inka on antanut minulle haasteen. Pitäisi valita viime vuodelta 10 lempikuvaa. Tehtävä tuntuu mahdottomalta, mutta päätän yrittää. Melkein onnistunkin karsimaan kaikista tuhansista kuvista 10. Siis melkein. Mutta ehkäpä Inka antaa minulle anteeksi, jos vähän lipsun säännöistä ja ennen kymmenikköä esittelen kaksi lämmittelykuvaa.

Lämittelykuva 1: Rakkautta kesäyössä

Tunsin itseni lähes törkeäksi tirkistelijäksi napatessani tämän kuvan. Mutta tilanne oli jotenkin niin herkullinen. Olinhan koko Skotlannin matkan ihmetellyt, miten täällä voikaan olla näin paljon lampaita.
Toimintaa, romantiikkaa, laskeva aurinko ja taivaanrantaan piirtyvät siluetit – minusta siinä on ihan hyvät eväät onnistuneeseen kuvaan. Tykkään myös siitä, miten aurinko valaisee lampaiden ääriviivat.

Skotlanti lampaat

Lämmittelykuva 2: Sri Lankan sumuiset vuoret

Otin Sri Lankan vuorista aamun ensi valossa lukemattomia kuvia – useana eri päivänä. Valo ja värit muuttuivat aamun valjetessa hetkessä. Viidessä minuutissa tämäkin maisema oli muuttunut sinisestä kultaiseksi ja sitten pinkiksi. Tässä kuvassa rakastan kuvan valoa ja kerroksellisuutta – sitä että vuorijonot tuntuvat jatkuvan äärettömyyteen –  ja sitä, miten joidenkin yksittäisten puiden ääriviivat piirtyvät esiin maisemasta.

Sri Lanka

10. Vesiputous Pohjois-Lombokin vihreässä sademetsäparatiisissa

Vesiputousten kuvaaminen ei ole koskaan ollut minun juttuni. Ei siksi, ettenkö haluaisi, vaan siksi, etten koskaan jaksa raahata mukanani jalustaa enkä ole saanut ostetuksi yhtään harmaasuodinta, jotta voisin kuvan puhki palamatta lisätä valotusaikaa niin, että saisin veden kauniisti blurraamaan ja näyttämään samenttisen pehmeältä. Tähän vesiputouskuvaan olen kuitenkin tyytyväinen. Kuva ei ole vain maisemakuva, vaan olen saanut vangittua kuvaan hetken poikien välisestä ystävyydestä.

9. Pitkokset läpi Pohjois-Karjalan Reposuon

Jostain syystä laajakulmalinssini on yökuvausta lukuun ottamatta jäänyt tähän mennessä tosi vähälle käytölle. Mutta onneksi Reposuolla tajusin vaihtaa kameraani laajakulman, koska sillä sai hienosti vangittua suomaiseman avaruuden ja erityisesti pilvien liikkeen. Pidän myös kuvan karusta syystunnelmasta.

Reposuo

8. Vesiputous Färsaarilla

Luultavasti tämä Gásadalurin kylässä sijaitseva Mulafossurin vesiputous on yksi Färsaarten kuvatuimpia kohteita, eikä kuvassa siinä mielessä ole mitään kovin omaperäistä. Pidän kuitenkin kuvan värimaailmasta ja linjoista ja siitä, että onnistuin melko hyvin vangitsemaan veden liikkeen, vaikka jalusta ei tälläkään kertaa ollut mukana.

Färsaaret_patikointi

7. Jylhät rantakalliot Färsaarilla

Oikeastaan ottamani pystykuva tästä samasta färsaarelaisesta maisemasta antaa paremmin oikeutta näille jyrkille Beinisvørðin merenrantakallioille, mutta tässä kuvassa pidän erityisesti siitä, miten sain pysäytettyä hetken, jossa kuvan henkilöt yhdessä katsovat jonnekin kaukaisuuteen. Ja tätä iltavalon pehmeyttä minä rakastan.

Färsaaret

6. Sumuinen aamu Saimaan rannalla

Vaikka toisaalta tämä kuva ei ole mitenkään erityinen, pidän kuvan rauhallisesta tunnelmasta. Voin melkein aistia kuvasta suomalaisen kesäaamun raikkauden.

riippukeinu

5. Lunni Lungan saarella Skotlannissa

Eläinkuvauksessa olen vielä ihan untuvikko, ja olen oikeastaan luonteeltani aivan liian kärsimätönkin kyttäämään eläimiä. Tällä vierailulla Lungan lunnisaarelle ne kaikkein innokkaimmat lintukuvaajat viettivät koko saarella oloajan maaten ruohikossa  ihan samassa paikassa odottaen täydellistä hetkeä. Ihailtavaa! He varmaan onnistuivat nappaamaan sellaisen kuvan, jossa lunni tulee saalismatkaltaan nokka täynnä pikku kaloja. Sellaisesta minä sain vain haaveilla. Mutta olen tyytyväinen tähänkin. Erityisesti pidän kuvan värityksestä.

lunni

4. Pakkaspäivän maisema Savonlinnassa

Tämä taisi olla viime talven kylmin päivä. Ja se minusta kuvasta näkyy. Siksi tästä pidän.

Savonlinna

3. Ailo-poro Riisitunturilla

Otin Riisitunturilla lukemattomia kuvia upeista tykkylumipuista, mutta tämä oli yksi retken ikimuistoisimpia hetkiä. Mielestäni kuva henkii puhtautta ja rauhaa. Eikä kuvassa muuten olekaan ihan mikä tahansa poro vaan itse filmitähti pikku Ailo!

Riisitunturi

2. Maisema Dolomiiteilta

Dolomiiteilla pääsin kuvaamaan niin paljon rakastamiani vuoria. Tässä kuvassa ei ole ne kaikkein komeimmat terävähuippuiset vuoret mutta pidän kovasti kuvan kerroksellisuudesta, siitä miten syysvalo lankeaa laaksoon, jossa tie kiemurtelee läpi maiseman. Myös kuvan yksinkertainen värimaailma on minusta kaunis.

Olen muuten huomannut, että norppakuvaukseen ostamani tele, joka on kyllä hankala raahattava, toimii hämmästyttävän hyvin monenlaisissa tilanteissa – niin kuin tässäkin.

Dolomiitit

1. Pihlaveden saimaannorppa

Vuoden ikimuistoisimmasta hetkestä, jolloin pääsin katsomaan pikku kuuttia silmiin, syntyi vuoden koskettavin valokuva. Tämä norppa ui niin lähelle minua, että epäilin, etten telelläni onnistuisi niin läheltä edes kuvaa ottamaan. Mutta onnistuin.

saimaannorppa

◊◊◊◊

Kun vanha järkkärini vuoden 2017 kesällä Islannin-lomani ensimmäisenä päivänä hajosi, tuntui se katastrofilta. Sen reissun kuvat jouduin ottamaan mieheni kännykällä, ja meni tovi ennen kuin osasin päättää, minkä kameran ostaisin. Lopulta päädyin ostamaan Canonin Eos 5D Mark IV:n, vaikka se tuntuikin järjettömän kalliilta ja vaikka moni piti valintaani vanhanaikaisena ja suositteli siirtymään uudenaikaiseen peilittömään kameraan, joka olisi paljon kevyempi kantaa patikkareissuillani. Jääräpäisenä päädyin kuitenkin tähän vanhanaikaiseen peilijärkkäriin, mutta en ole päätöstäni katunut hetkeäkään! Mitä enemmän kuvaan, sitä enemmän kameraani rakastan. Tähän mennessä olen tullut toimeen kahdella objektiivilla, laajakulmallani (Canon 16 – 35 mm), joka ei yökuvaukseen ole kuitenkaan tarpeeksi laaja ja valovoimainen (ja haaveilen siis uudesta yökuvauslinssistä), sekä telelläni (Canon 70 – 300 mm), joka ei ole kovin valovoimainen mutta ulkokuvauksessa on toiminut ihan täydellisesti. Välimuotolinssi minulta vielä puuttuu. Luulen, että se on seuraava hankintani.

◊◊◊◊

Nyt kun olen urakalla kehunut omia kuviani (miten nololta tuntuva tehtävä), on aika antaa haaste eteenpäin. Sen sijaan, että nimeäisin muutaman haasteen saajan, haluan antaa tämän haasteen ihan teille kaikille kuvaaville ystävilleni. Jos minä pystyin, pystyt sinäkin!

 


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2019 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

15 Comments

 • Inari
  24.2.2019 at 16:02

  Mission impossible valita paras ? Lämmittelykuvat kuuluvat ehdottomasti mukaan ?

  Reply
 • Menninkäinen
  24.2.2019 at 16:57

  Niin kauniita kuvia! Mun suosikkeja olivat Savonlinna talvella ja pikku Ailo! <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.3.2019 at 09:18

   Kiitos niin paljon! Törmääminen pikkuiseen Ailo-poroon oli kyllä yksi Riiritunturin reissun upeimpia hetkiä <3.

   Reply
 • Outi
  24.2.2019 at 19:10

  Upeita kuvia olet muistoiksi saanut <3 Vesiputouskuva ihan täys10.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.3.2019 at 09:19

   Kiitos niin paljon Outi ja pahoittelut myöhäisestä vastaamisesta. Nettiyhteys Afrikassa on toiminut miten sattuuu…

   Reply
 • Maarit / Sopusointuja_lifestyle
  25.2.2019 at 09:10

  Olen aivan sanaton. Mykistävän taidokkaita kuvia ja ihania maisemia paikosta missä en ole koskaan käynyt.
  Kiitos näistä ?

  Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  25.2.2019 at 11:15

  Upeita kuvia kaikki!

  Valokuvana kaunein on tuo lunni, mutta kun otan tunteet mukaan, nostan ykköseksi norpan <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   2.3.2019 at 09:21

   Kiitos ihana Johanna! <3 Molemmat kohtaamiset oli kyllä hienoja hetkiä. Minulle tietenkin sykähdyttävin tämä norppakohtaaminen.

   Reply
 • Saara
  27.2.2019 at 11:58

  Kuvat ovat niin kauniita, että tuntuu vaikealta edes kommentoida. Ihanat, etenkin norppa.

  Reply
 • @Mummomatkustaa
  28.2.2019 at 09:23

  Todella kauniita kuvia, joissa myös ”teknisesti” kaikki kohdillaan. Upeaa työtä!

  Reply
 • Matkalla lähelle tai kauas
  4.3.2019 at 20:16

  On kyllä todella upeat kuvat. Hienoissa maisemissa olet käynyt. Innostun näistä haasteista mutta minulla on jo vuoden kuukausien parhaat kuvat listattuna….

  Reply

Leave a Reply