Menu

Kuinka toteutin matkan maailman ympäri ja miten kaikki sujui?

Kun ajatus matkasta maailman ympäri oli syntynyt, kaikki tapahtui yllättävän äkkiä. Jopa niin äkkiä, että vasta viimeisillä metreillä ehdin alkaa pelätä, mikä kaikki matkalla voisi mennä pieleen ja mitä kaikkea ikävää matkalla voisi sattua. Vaikka pakkaamisen ohessa mielessäni ehtivät käväistä niin tsunamit, hurrikaanit, sortuvat tiet, taudit kuin myrkkyhämähäkitkin, huolten sijaan matkajärjestelyjä tehdessäni mieleni täyttivät kuitenkin enimmäkseen onni, riemu sekä kupliva ilo – tunteet, jotka kulkivat mukanani läpi koko tämän elämäni ikimuistoisimman matkan.

Mutta ehkäpä tältä reissulta mieleeni jäävin tunne syntyi Fidžillä, riippukeinussa maatessani.

Vaikka usein sanotaan, että matkoissa parasta on kotiinpaluu, on minulle paluu tavallisesti reissun vaikein vaihe. Erityisesti talvella lomalta paluu takaisin arkeen aiheuttaa aina riemun sijaan alakuloa ja synkistelyä ja paluun jälkeisinä viikkoina tuntuukin siltä, että elämäni olisi mustassa säkissä laahustamista.

Mutta maailmanympärimatkalla kaikki oli toisin. Kun yhdessä kohteessa loma oli päättymässä, se tarkoitti sitä, että uusi seikkailu oli alkamassa. Kun loikoilin Fidžillä viimeisenä paratiisisaaripäivänäni riippumatossa iltapäivän raukeassa auringossa, en tuntenut pelkästään haikeutta siitä, että joutuisin hyvästelemään tämän aurinkoisen onnelan, jossa olin saanut viettää huolettomia, rakkauden täyttämiä rantapäiviä, vaan tunsin myös kutkuttavaa jännitystä – uusien seikkailujen odotusta – sekä huumaavaa vapauden tunnetta. Maailmanympärimatkastamme oli takana 9 päivää mutta edessä olisi vielä 33.

Vielä näin kuukausia matkan jälkeenkin pystyn palauttamaan mieleeni tämän tunteen, jossa toisiinsa sekoittuvat niin riemu, vapauden tunne, haikeus kuin jännityskin. Ehkäpä se on yksi syy, joka on saanut minut haaveilemaan jo uudesta suuresta matkasta…

matka maailman ympäri
Fidžin Yasawa-saariryhmään kuuluva Waya-saari oli täydellinen kohde rentoon rakkauslomaan.

Maailmanympärimatkan kohteet ja reitti

Kummallista kyllä, maailmanympärimatka ei ollut koskaan aiemmin ollut minun haaveeni. Uudesta-Seelannista olin kyllä haaveillut jo yli 20 vuotta. Niinpä, kun päätös yllättäen maailmanympärimatkasta syntyi, oli itsestäänselvyys, että matkustaisimme juuri Uuteen-Seelantiin. Oikeastaan ensin olikin Uusi-Seelanti ja siten kaikki muut, sen ympärille valikoituvat kohteet.

matka maailman ympäri
Kolme viikkoa roadtrippailua Uudessa-Seelannissa oli pitkäaikaisen unelmani täyttymys.

Minä halusin Uuden-Seelannin lisäksi palmuparatiisin ja mies Autraliaan. Muut kohteet, eli San Francisco ja Tokio, valikoituivat erityisesti käytännön syistä. Toki ne molemmat vaikuttivat myös kiinnostavilta ja erityisesti San Francisco oli viipyillyt jo pitempään ajatuksissani.

Maailmanympärimatkaa suunnitellessa joutuu usein tekemään kompromisseja eikä kaikkia matkaunelmia usein pysty yhden – pitkänkään – reissun aikana toteuttamaan. Niin minäkin jouduin luopumaan yhdestä unelmastani. Maailmanympärimatkalle kun on järkevää ottaa kaikki lennot saman allianssin alle – niin käytännön järjestelyjen kuin kustannustenkin takia – minun alkuperäinen paratiisiunelmani Ranskan Polynesiassa sijaitsevasta Moorean saaresta vaihtui lennossa Fidžiksi. Näin saimme kaikki lennot (paitsi Fidžin Nadi–Christchurch) hankittua näppärästi Oneworldin Round the World -lippupalvelun kautta – ja saimme sitten lennoista Finnairin pisteet ja pystyimme tekemään pisteillä matkustusluokan korotuksia, mitä minä mukavuudenhaluisena reissaajana todellakin arvostan.

matka maailman ympäri
Uusi-Seelanti on roadtrippaajan paratiisi.

Maailmanympärimatkan reittimme näytti siis tältä:

  1. San Francisco
  2. Fidži
  3. Uuden-Seelannin Eteläsaari
  4. Sydney
  5. Tokio
matka maailman ympäri
Matkamme kaikki muut lennot olivat suoria lentoja, paitsi Helsingistä San Franciscoon ei ollut lokakuussa suoraa lentoa, joten jouduimme lentämään sinne Los Angelesin kautta.

Maailmanympärimatkan ajankohta

matka maailman ympäri
San Franciscossa saimme nauttia kauniista aurinkoisista päivistä ja upeista auringonlaskuista.

Reittimme suunnitteluun vaikutti tietysti myös matkamme ajankohta. Jo vuorotteluvapaata hakiessa minulle oli selvää, että haluaisin olla maailmalla läpi Suomen mustan marraskuun, mutta ennen maailmanympärimatkaa haluaisin kuitenkin päästä kokemaan sekä Kilpisjärven että Saimaan hehkuvan ruskan.

Reissumme pääkohteessa Uudessa-Seelannissa halusin olla juuri marraskuussa, sillä silloin siellä on kevät – ja hyvällä tuurilla kauniita, aurinkoisia päiviä, mutta joulukuun turistisesonki ei olisi vielä alkanut. Lokakuu taas vaikutti lukemani mukaan olevan täydellinen ajankohta vierailla San Franciscossa, sillä silloin siellä on usein aurinkoisia päiviä, kun taas kesäkuukausina San Franciscossa on usein sumuista ja viileää – sekä paljon turisteja. Lokakuu vaikutti olevan aika täydellinen ajankohta vierailla myös Fidžillä, sillä sadekausi alkaisi siellä vasta marraskuussa.

Marraskuu on Uuden-Seelannin lisäksi oivallinen ajankohta matkustaa sekä Sydneyyn että Tokioon. Sydneyssä marraskuun lopussa olisi kevät vaihtumassa kesäksi, ja Tokiossa nautittaisiin marraskuun viimeisinä päivinä syksyn kauneimmasta ruska-ajasta.

Mitä todellisuus matkamme aikana sitten oli?

Me saimme todellakin kokea aurinkoisen San Franciscon upeine auringonlaskuineen. Myös Fidžillä oli täydellinen sää rantalomailuun – aurinkoinen muttei tukahduttavan kuuma. Uudessa-Seelannissa meitä taas oli vastassa ihana kevät, ja kolmen viikon aikana vain muutama päivä oli sateinen. Sydneyssä oli lämmintä – välillä jopa helteistä, mutta osan aikaa yllättävänkin harmaata – jotenkin olin kuvitellut, että Sydneyssä paistaisi aina aurinko. Sitä vastoin Tokiossa meitä odottivat kuulaan aurinkoiset syyspäivät. Oli niin kirkasta, että saimme hotellimme parvekkeelta käsin ihailla kaupungin takana kohoavaa Fuji-vuorta, mikä lienee aika poikkeuksellista!

matka maailman ympäri
Marraskuun lopussa Tokiossa pääsee ihailemaan ruskaa ja nauttimaan kirkkaista, aurinkoisista päivistä.

Maailmanympärimatkan aikataulu

42 päivää tuntui alun perin naurettavan vähältä maailman ympäri matkaamiseen, mutta rajallisen ajan ja kukkaron takia sen oli riitettävä.

Jaoimme nämä arvokkaat 42 päivää näin:

  • San Franciscossa 5 päivää
  • Fidžillä 6 päivää
  • Uuden-Seelannin Eteläsaarella 22 päivää
  • Sydneyssä 5 päivää
  • Tokiossa 4 päivää

Uudessa-Seelannissa olisin helposti viihtynyt paljon pidempäänkin, mutta kolmessa viikossa ehdimme hyvin kiertää pikku campervanillamme koko Eteläsaaren. Mutta jos haluaisi nähdä samalla matkalla myös Pohjoissaaren, kannattaisi matkaan varata reilusti enemmän aikaa. Fidžilläkin olisin helposti viihtynyt vielä muutaman päivän, mutta tuskin paljoa sitä enempää. San Franciscon, Sydneyn ja Tokion parhaat ehdimme hyvin nähdä lyhyillä visiiteillämme, mutta jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi extra-päivät voinut käyttää lähialueiden tutkimiseen.

Itse asiassa me ehdimme 42 päivässä nähdä ja kokea niin paljon, että tuntui kuin olisimme olleen matkalla ainakin puolisen vuotta. Jos maailmanympärimatkalla aikoisi viettää paljon kauemmin, reissu pitäisi varmasti suunnitella reilusti väljemmäksi -niin että ohessa ehtisi viettää myös laiskoja päiviä ja tavallista arkea. Levottomana sieluna se olisi minulle kyllä vaikeaa – minusta kun lomalla pitää elää ja kokea. Kotona ehtii sitten levätä ja viettää normiarkea.

matka maailman ympäri
Syrjäinen Wharariki Beach oli yksi Uuden-Seelannin kauneimmista rannoista ja mieleenpainuvimmista kohteista.

Mitä matkalla maailman ympäri oikeasti tarvittiin – eli miten onnistuin pakkaamisessa ?

yökuvaus Uudess-Seelannissa
Öisiä retkiä varten pakkasin mukaan matkalle otsalampun ja tähtikuvaukseen sopivan laajakulman ja tripodin.

Ennen matkaa pakkaaminen tuotti tietysti hieman päänvaivaa. Näppärää olisi ollut matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla, niin kuin Matkalla kaikkialle -blogin Sarianna, mutta jo minun kameravarusteiden (kameran, eri objektiivien, tripodin) takia se olisi ollut mahdotonta. Dronen onneksi tajusin jättää kotiin – tuskin sitä kovin montaa kertaa olisin matkan aikana lennättänyt. Uudessa-Seelannissa monissa paikoissa dronen lennättäminen on kielletty ja kaupunkikohteissa siitä ei olisi ollut mitään iloa.

Niinpä me mieheni kanssa päädyimme ottamaan reissuun mukaan molemmille reput käsimatkatavaroiksi ja ruumaan meni yksi iso matkalaukku ja yksi lentolaukku. Tällä taktiikalla saimme matkalaukkuun pakattua muun muassa raskaat vaelluskengät ja kameran tripodin, ja repussa taas kulkivat läppäri, kamera ja objektiivit, ulkoinen kovalevy valokuville ja kaikki laturit, johdot ja akut.

Tärkeimmiksi varusteiksi meidän reissulla osoittautuivat maastokengät, kevyet lenkkarit, uikkarit ja rantamekko, rennot ja mukavat housut, joita käytin niin lennoilla, viileinä päiviä kaupungilla kuin Uudessa-Seelannissa campervanissa majoittuessakin. Myös kevytuntuvatakki tuli Uudessa-Seelannissa tarpeeseen, samoin sadetta ja tuulta pitävä kuoritakki (vaikka sadepäiviä ei montaa sitten ollutkaan) ja villasukat (jotka aina kulkee minulla käsimatkatavaroissa – sillä ne on lentokoneessa kaikkein mukavimmat!) . Ennen reissua satsasin muutamiin mukaviin merinovillaisiin t-paitoihin ja pitkähihaiseen, ja nämä olivatkin täydelliset hankinnat. Itse asiassa ihastuin merinovillapaitoihin niin paljon, että päädyin Uudessa-Seelannissa hankkimaan vielä yhden merinovillapaidan lisää.

Kameratarvikkeiden ja läppärin lisäksi tiuhassa käytössä olivat myös adapteri, otsalamput (erityisesti leirintäalueilla majoittuessa) ja kunnolliset juomapullot.

matka maailman ympäri
Uuden-Seelannin patikoilla kerrospukeutuminen oli välttämätöntä, sillä välillä tarkeni hyvin t-paidassa, kun taas välillä villapuseronkin päälle piti lisätä joko kuoritakki tai kevytuntuvatakki.

Tälläkin reissulla sain todeta, että pitkälle reissulle pakatessa kannattaa suosia monikäyttöisiä ja rypistymättömiä vaatteita ja laadukkaita materiaaleja, niin kuin merinovillaa. Esimerkiksi siistit merinovillaiset t-paidat toimivat hyvin niin kaupungissa kuin vuorillakin – sekä helteellä että viileässä säässä aluskerroksena.

Vaikka merinovillaisia vaatteita ei kovin usein tarvitsekaan pestä – sillä usein tuuletus riittää – yksi kriteerimme Uudesta-Seelannista majoituksia varatessa oli, että osassa majoituksia olisi pesukone. Näin saimme reissun aikana myös pestyä helposti pyykkiä. Fidžillä taas hyödynsimme pesulapalvelua.

patikointi Uudessa-Seelannissa
Moun Cookin kansallispuistossa päivärepun sadesuojalle tuli käyttöä. Myös kameran sujautin kovimman sateen ajaksi vedenkestävään pussukkaan.

Matkan jälkeen voin todeta, että onnistuin pakkaamisessa yllättävänkin hyvin: yhtä hopeanväristä bling bling -paljettitoppia lukuun ottamatta en raahannut matkalaukussani mitään ylimääräistä.

Mitä matkalla maailman ympäri kannattaa pelätä?

matka maailman ympäri
Uudessa-Seelannissa matkanteko autolla on hidasta, sillä melkein joka mutkan takana on jotain kiinnostavaa kuvattavaa. Mount Cookin kansallispuistoon mennessä piti pysähtyä maisemien lisäksi kuvaamaan lampaita.

Ennen meidän matkalle lähtöä erityisesti sukulaisemme osasivat olla huolissaan tulevasta. Huoli tietysti hieman tarttui ja itsekin päädyin miettimään, mistä pitäisi olla huolissaan ja mitä muistaa pelätä. Pelätäkö tauteja, varkaita, hurrikaaneja, maanjäristyksiä ja tsunameja vaiko unettomia öitä ja ripulia?

Keskustellessani matkastani ystäväni kanssa hän ystävällisesti muistuttaa minua käärmeistä, myrkkyhämähäkeistä ja meressä vaanivista olioista. Ainakin nyt meduusoja on syytä pelätä, ja Australiassa ei missään nimessä kannata panna edes pikkuvarvasta mereen, siellä kun on niitä haita. Ripulikin voi yllättää kesken matkan, saati kaikki muut taudit, jotka siellä odottavat naiivia turistia. 

Maailman ympäri 42 päivässä – hulluutta vai vuoden paras päätös?

Totta kai reissun saattaisi pilata sairastuminen. Siitä minulla oli ennestäänkin kokemusta. Olihan esimerkiksi romanttiseksi tarkoitettu Espanjan ja Ranskan kiertomatkamme päättynyt monen päivän ripuloinnin jälkeen San Sebastianin sairaalaan. Myös ryöstön kohteeksi olin joutunut aiemmin matkaillessani.

Reissussa kuitenkin usein pärjää, kun käyttää maalaisjärkeä, enkä esimerkiksi koskaan lähtisi patikkareitille, jonka tietäisin olevan itselleni liian haastava. Luonnonkatastrofeille taas en voisi mitään, joten turha niiden pelkäämiseen olisi energiaa kuluttaa.

Maailmanympärimatkan matkakohteemme olivat itse asiassa hyvinkin turvallisia kohteita: eihän esimerkiksi Uudessa-Seelannissa ole lainkaan mitään vaarallisia eläimiä, ei myrkkykäärmeitä eikä -hämähäkkejä! Ja aika epätodennäköistä olisi, että Sydneyssä kohtaisi myrkkykäärmeen, vaikka Australiassa elääkin lukuisia maailman myrkyllisimpiä käärmeitä – jopa 66 myrkkykäärmelajia!

Olin totta kai varautunut siihen, että jossain vaiheessa matkaa saattaisi sairastua – ainakin nyt turistiripuliin. Mutta loppujen lopuksi meistä kumpikaan ei ollut koko matkan aikana sairaana. Ei edes ripulissa. Ainoat myrkkykäärmeet ja -hämähäkit taas näimme turvallisesti lasin takana Sydneyn eläintarhassa. Unettomia öitäkään en kokenut, vaikka Uudessa-Seelannissa osan öistämme nukuimme pikkuruisessa campervanissa.

Ainoastaan Fidžillä koin hieman ahdistavia pelontunteita, kun mieheni luki uutisista, että Vanuatulla, toisella saariparatiisilla Tyynellämerellä, oli ollut tavallista voimakkaampi maanjäristys. Tämäkin pelko onneksi osoittautui turhaksi, eikä tsunamivaaraa loppujen lopuksi ollut.

Tunnelmia ja ajatuksia maailmanympärimatkan jälkeen

matka maailman ympäri
Matka maailman ympäri oli paljon enemmän kuin olin osannut uneksiakaan. Ja olen niin onnellinen, että sain kokea sen yhdessä elämäni suuren rakkauden kanssa.

Maailmanympärimatkastamme on nyt kulunut tasan kolme kuukautta. Vieläkin ajatukseni usein karkaavat tekemäämme reissuun ja kaikkeen matkan aikana koettuun. En voi olla tuntematta suurta kiitollisuutta, että sain mahdollisuuden tehdä tämän elämäni ikimuistoisimman matkan. Pääsin kokemaan niin San Franciscon rennon kaupunkielämän kuin Fidžin kiirettömät paratiisipäivät; mielettömän roadtrip-seikkailun Uuden-Seelannin keväässä ja Sydneyn kaupungin hienostuneen sykkeen ja surffirannat; nauttia elämäni parhaat sushit Tokion kalatorilla sekä tavata niin ihania, ystävällisiä ja mielenkiintoisia ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Helsinki-Vantaan-lentokentällä, juuri ennen matkamme ensimmäistä lentoa kohti maailmanympärimatkamme ensimmäistä etappia, San Franciscoa, kirjoitin blogipostauksen, jossa kerroin tunnelmistani juuri ennen lähtöä ja mietin, onko maailmanympärimatka 42 päivässä hulluutta vai vuoden paras päätös. Nyt, kolmen kuukautta kotiin paluun jälkeen, voin todeta, että se todellakin oli vuoden paras päätös.

♡♡♡♡♡♡♡

Seuraavassa postauksessa on aika kirjata kaikki maailmanympärimatkan kulut näkyviin. Jos siis meidän reissubudjetti kiinnostaa, kannattaa jäädä kuulolle. Ja jos haluat tietää jotain muuta meidän reissustamme, niin kirjoita ihmeessä kysymyksesi kommenttikenttään. Lupaan kirjoittaa vielä useita juttuja tästä meidän ikimuistoisesta matkasta.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2024 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

30 Comments

  • Eveliina / Reissukuume
    3.3.2024 at 21:08

    Tunnistan niin itseni tuosta vauhtisokeudesta ja siitä, että vasta viime metreillä alkaa miettiä, onko hommassa mitään järkeä ja voiko joku juttu mennä pieleen 😀

    Teidän reissu sisälsi monia unelmakohteita, joten jään innolla odottamaan laskelmia kustannuksista 🙂 Sitten uskallan ehkä itsekin alkaa unelmoimaan isommin 😉

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      4.3.2024 at 10:08

      MInä kun saan jonkin omasta mielestä hyvän idean, niin sitten kaikki tapahtuu tosiaan usein hyvin äkkiä. Ei ehdi miettiä, homman varjopuolia. Ihana kuulla, etten ole ainut innostuja😁.

      Mies onneksi piti meidän reissun aikana tarkkaa kulu-exceliä, niin minun on nyt helppo kirjoittaa juttu kuluista. Mutta sen voin jo sanoa, etten kyllä kadu yhtäkään matkaan sijoitettua euroa. Vieläkin on niin ihana uppoutua muistelemaan meidän reissua. Ja varovaisesti haaveilla jo uudesta….☺️. (No, sitä pitää kyllä vielä odottaa. Mutta onneksi yksi oikea roadtrip on jo suunniteltu kesäksi.)

      Reply
  • Menninkäinen
    3.3.2024 at 21:38

    Voi huikeeta! Todellakin jään kuulolle odottelemaan tarinoita seikkailuistanne!

    Kokkailitteko paljon itse vai jäikö rahaa testata paikallisia ravintoloita? Miten kommunikointi paikallisten kanssa (lähinnä Fidzi ja Japani) sujui? Miten netti / puhelin ja kartat?

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      4.3.2024 at 10:27

      Vähän harmittaa, että olen ollut niin laiska kirjoittaja, enkä ole saanut mitään aikaiseksi, kun onhan niitä juttuja ihana itsekin sitten jälkeenpäin lukea, mutta nyt yritän tormistautua ja saada juttuja aikaiseksi. Kuvia on niin valtava määrä, että onhan nekin kiva saada jonnekin talteen.

      Uudessa-Seelannissa me kokkailtiin melkein kaikki meidän ruoat itse, joko meidän caampervanissa, leirintäalueiden keittiöissä tai sitten majoituksissa, joissa meillä oli aina keittiö. Uudessa-Seelannissa oli tosi hyvät ruokakaupat, joissa oli – varsinkin alussa – niin ihana käydä ostamassa erilaisia ruokia. Muualla sitten käytiin ravintoloissa. Fidžin resortissa oli pakko ostaa “meal plan”, joten siellä syötiin joka päivä – ja ei sillä saarella olisi ollut muuta mahdollisuuttakaan. Kirjoitan sitten Fidžistä oman jutun♡ .
      Japanissa oli yllätys, että monet – edes nuoret – eivät puhuneet englantia. Mutta yhden päivän ajan meillä oli siellä tokiolainen ystäväni oppaana, joka on itse asiassa minun entinen suomen opiskelijani. Hänen kanssa oli mukava – ja helppo – liikkua.

      Uudessa-Seelannissa hankimme puhelimeen e-simin, joten siellä oltiin koko ajan verkossa, muualla oltiin sitten hotellien wifin varassa. Se riitti ihan hyvin. Olimme kyllä ladanneet puhelimiin etukäteen ofline-kartat, joten niillä pärjättiin mainiosti.

      Reply
  • Mahtavaa kuulla, että reissu oli oikein onnistunut. Kohteet tosiaan olivat hienosti valittuja ja varmasti oli teille mainio valinta viettää aikaa relusti nimenomaan Uuden-Seelannin upeassa luonnossa. Tuo kuva on kaikin puolin upea, jossa on Fuji taustalla.

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      4.3.2024 at 10:34

      Kiitos Mikko! Oli tosiaan niin onnistunut reissu, ihan ihmetyttää, miten hyvin kaikki meni. Ehdottomasti Uuden-Seelannin luonnon kokeminen oli meille reissussa sitä parasta antia, vaikka kaikki muutkin kohteet oli ihania – ja välillä kaupunkilomailukin oli kivaa. Nämä meidän kaupunkikohteet oli kuitenkin niin rentoja – jopa Tokiossa liikkuminen oli yllättävän stressitöntä. Ihmiset on siellä niin ihanan rauhallisia ja kohteliaita.

      Oli kyllä mieletön yllätys, kun Tokiossa aamulla menin parvekkeelle ja näin Fuji-vuoren kohoavan kaupungin kattojen takaa. Etukäteen kun minulla ei ollut aavistustakaan, että Fujin näkeminen meidän hotellilta olisi edes mahdollista!

      Reply
  • Merja / Merjan matkassa
    4.3.2024 at 17:29

    Tunnistan nuo fiilikset! Oli ihanaa, kun reissua oli vielä jäljellä ja kaikkea kivaa tekemistä edessä. Me olimme seitsemän viikon reissulla tammi-helmikuussa ja meillä pääkohde oli myös Uusi-Seelanti. Kävimme myös Fidzillä, Australiassa, Balilla, Vietnamissa ja kotimatkalla olimme yhden yön Dohassa. Ihan huikea reissu ja kuten kirjoitit, tuntui että olisi ollut maailmalla pidempään. Teidän reissua oli kiva seurailla, kun reitti oli kahden maan osalta sama. 🤩

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      5.3.2024 at 08:29

      Joo, se oli niin mielettömän ihana fiilis, kun tajus aina, että kohta maisema vaihtuu taas ihan täysin ja ollaan ihan erilaisten kokemusten äärellä. Teillä on kans ollut uskomattoman upea reissu! Minä itse asiassa mietin kanssa alun perin, kun Uusi-Seelanti ajatusta ruvettiin pallottelemaan vuorotteluvapaalle, että pitäisikö mennä sinne Balin kautta. Olen siellä kerran ollut, mutta oltiin jotenkin “väärissä” paikoissa enkä erityisesti innostunut. Olen ajatellut, että pitää kaydä uudestaan ja tutkia tarkemmin, minne menee. Mutta lopulta Bali jäi, kun mies rupesi ideoimaan meille maailmanympärimatkaa. Ootko sinä jo ehtinyt kirjoittaa Fidžistä ja Uudesta-Seelannista? Haluan ehdottomasti lukea myös sinun kokemuksista!

      Reply
  • Pirkko / Meriharakka
    5.3.2024 at 21:04

    Mekin kiersimme aikoinaan pallon suht lyhyessä ajassa – taisi olla jopa vain runsaat 5 viikkoa. Emmekä edes pysähtyneet mihinkään viikoiksi. Mutta hyvin se silti sujui, välillä hetkisempiä kohteita ja välillä Tyynen meren saarilla (Moorea, Pääsiäissaari) rennompaa elämää. Mutta silti matka minusta(kin) ehdottomasti kannatti – se että lähtee eri suuntaan ja palaa kotiin toisesta suunnasta konkretisoi jotenkin sitä, että tämä se on, tämä koko maapallo 🙂

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      6.3.2024 at 10:10

      No teillä on ollut vieläkin vauhdikkaampi kierros kuin meillä. Olin jostain syystä aina ajatellut, että maailmanympärimatkaan pitää varata useita kuukausia, mutta omalla reissulla tajusin, että voihan se todellakin toteuttaa näinkin. Näin toteutettuna aikaerorasituskin jäi vähäiseksi (verrattuna jos olisi lentänyt Uuteen-Seelantiin mahdollisimman suoraan Suomesta Aasian kautta).
      Omalla reissulla kun en päässyt sinne Moorealle, niin se jäi kyllä sen verran mietityttämään, että joskus ehkä pitää toinenkin pitkä reissu tehdä ja sitten sinne Moorealle… Pääsisäissaarikin olisi varmasti hieno! Mutta hetki pitää nyt säästää…

      Reply
  • Maria Ojajärvi
    6.3.2024 at 13:26

    Oli kiva lukea ajatuksia siitä, miten matkan ajankohta kannattaa valita. Joskus on tullut tätä itsekin pohdittua. Hyvin saitte pakattua tavarat näin pieneen laukkumäärään!

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      7.3.2024 at 08:46

      Kannattaa tosiaan etukäteen miettiä, mikä vuodenaika missäkin kohteessa on ja millaisena sen itse haluaa nähdä. Oli itse asiassa tosi hauskaa, että Uuden-Seelannin ja Australian keväästä yhtäkkiä hyppäsimme suoraan Tokion värikkääseen syksyyn.
      Meillä on itse asiassa melkein aina tämä sama määrä laukkuja reissuilla: mies raahaa matkalaukkua ja minä kevyttä käsimatkatavaralaukkua. Ja selässä reput, nkun meidän reissut tavallisesti aina lopulta päätyvät vuorille ja patikkapoluille…

      Reply
  • Kiinnostava tarina, kiitokset siitä! Hienoa kuulla, että matka oli onnistunut. Olisin ehkä Uudesta Seelannista kaivannut enemmänkin tarinaa, siellä kuitenkin olitte puolet matkasta (ja se kuuluu omalle bucket listille myös).

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      7.3.2024 at 08:51

      Kiitos Juha! Lupaan, että Uudesta-Seelannista tulee vielä enemmänkin tarinaa – ainakin yksi laaja juttu meidän roadtripistä kokonaisuudessaan, ehkä useampikin juttu – niin saan mun sadat valokuvat samalla tungettua jonnekin😅. Ja Uusi-Seelanti on tosiaan upea kohde, eli ei kun vaan rupeet suunnittelee sinne reissua.

      Reply
  • Sarianne / Matkalla kaikkialle
    7.3.2024 at 20:23

    Ihana oli seurata teidän reissua , ja kun satuttiin vielä olemaan samoihin aikoihin liikenteessä! <3 Häikäisevän upeita kuvia jälleen kerran. Mielenkiinnolla jään odottamaan teidän kuluraporttia myös. Salaa haaveilen itse myös uudesta matkasta maailman ympäri, sillä jäi niin huikeita muistoja ja juuri tuo tunne ettei loma vielä lopu vaan on mahtavia elämyksiä edessä!

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      8.3.2024 at 09:46

      No samat sanat! Oli niin kiva seurata sun reissua. Kun jatkoit Etelä-Amerikkaan Uudesta-Seelannista tuli aina mietittyä, mitenkähän sinulla menee ja onko kakki hyvin. Vähän jäi harmittamaan, ettei sitten Uudessa-Seelannissa nähty – melkein satuttiin Mount Cookille (muistaakseni juuri tänne) samaan aikaan.

      Oli kyllä tosiaan mieletön fiilis, kun sai jatkaa aina yhdestä ihanasta paikasta aina seuraavaan ihanaan. Oli sellainen vapauden tunne, jota on vaikea usein muuten saavuttaa. Ehkä meidän roadtripeillä on usein vähän sama fiilis – mutta ei vaan niin vahvana.

      Reply
  • Elina / elinanmatkalaukussa
    7.3.2024 at 21:46

    Olipa ihana lukea ensi fiiliksiä ja yhteenveto teidän reissusta! Mä luulen, että meilläkään ei olis mahdollista tehdä mitään monen kuukauden reissua, et jos joskus tällaisen tekisi, niin puhuttaisiin kenties vuosilomien puitteissa tehtävästä reissusta… Tunnistan hyvin tuon, kuinka lähipiirin huolet tarttuu! Kun odotin esikoista ja matkustin Hongkongiin veljeni kanssa, kaikki varoittivat kuinka varovainen pitää olla ja mitä syödä jne. olin varovainen ja olin aluksi tosi innoissani reissusta, mutta kun lähipiirin suhtautuminen oli kärjistetysti varo sitä, varo tätä, nyt ei ole yhtään järkevää että lähdet syyllistämistä, niin lopulta se tarttui muhunkin ja oli vaan kurja olo ja huono omatunto lähteä. Argh. mutta kiva lukea seuraavaksi teidän kuluista enemmän! 🙂

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      8.3.2024 at 09:53

      Maailmanympärimatkan tosiaan hyvin pystyy tekemään näin lyhyemmässäkin ajassa. Ei kaikilla tosiaan ole mahdollisuutta niin vaan irtautua arjesta pitemmäksi aikaa.

      Ylihuolehtivaiset sukulaiset/muut läheiset voi olla joskus rasittavia – vaikka hyvää tarkoittaisivatkin. Mielummin olisin kuullut innostuneita kommentteja kuin kauhisteluja, kun kerroin meidän tulevasta reissusta. Ja kaikki meni sitten niin hyvin. Olin varautunut, että kyllä näin pitkällä matkalla jotain ikävää voi sattua. Mutta jopa lennot oli aina ajallaan.

      Reply
  • Aila ja Juha
    8.3.2024 at 21:52

    Hienoa uskallusta ympäri maailman. Tämä vaatii heittäytymistä uuteen. Erityisesti jäi mieleen seikka, että jos on tarpeeksi pitkään matkalla, ehtii elää myös ”normaalia” elämää. Olemme juuri kahden ja puolen kuukauden reissulla Euroopassa, omalla autolla. 10000 kilometriä, mutta ei koko ajan tarvitse suorittaa. Riittää, kun kertyy terveellinen määrä askeleita päivän mittaan.
    Juha

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      9.3.2024 at 13:01

      Wau, teilläkin on upea reissu siellä menossa! Ja noin pitkällä matkalla tekee varmasti pitää välillä rentoja ja laiskojakin päiviä. Tosin reissussa minulla ei ole koskaan tunne, että “suorittaisin” – toisin kuin arjessa välillä elämä kiireen keskellä saattaa mennä suorittamiseksi. Reissussa on vaan aina niin innostunut, energinen, utelias olo ja valtava halu nähdä ja kokea uutta, että matkoilla esimerkiksi nukun tavallisesti paljon vähemmän kuin kotona. En kyllä juuri välitä perinteisistä nähtävyyksistä ja niiden kiertelystä, vaan maailmanympärimatkallakin parasta oli pitkät kävelyt luonnossa, pyöräilyt viinitiloilla tai kaupungin liepeillä, alpakoiden rapsuttelu, snorklailu ja elämästä nautiskelu.

      Reply
  • Ne Tammelat
    9.3.2024 at 08:00

    Ihanaa, että lähditte toteuttamaan rohkeasti unelmaanne! Tunnistan nuo pelottavat ja kutkuttavat tunteet laidasta toiseen myös meidän pidemmiltä reissuilta ja etenkin lähtöä edeltäviltä päiviltä. Koskaan ei ole kyllä kaduttanut, että on tullut lähdettyä.

    Jäädään kuulolle myös odottelemaan seuraavia postauksia 🙂

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      9.3.2024 at 13:04

      Joo, ei tosiaankaan ole koskaan kaduttanut, että on reissuun lähtenyt. Reissuun lähtö on usein aika tunteita herättävää, ja hyvä niin. On ihana, että pystyy kokemaan asiat niin vahvasti eikä mikään reissu ole itsestäänselvä pikku matka, vaan lyhyemmätkin reissut voi ottaa suurina seikkailuina♡.

      Reply
  • Anna K. - Kaukaa haettua
    9.3.2024 at 13:16

    Kirjoitit: “…toisiinsa sekoittuvat niin riemu, vapauden tunne, haikeus kuin jännityskin”. Tämä oli niin hyvin sanottu! Tunnen usein samalla tavalla matkalla ollessa, mutta en koskaan kotona. Matkat tuovat niin monia tunteita esiin, joskus myös armottoman vitutuksen, mutta ei mennä nyt siihen. 😀
    Ensimmäisenä tulee mieleen, että 42 päivää on todella vähän, mutta ihmeen paljon olette siinä ajassa ehtineet nähdä. Mä kun olen luonteeltani ihan päinvastainen, hidastempoinen, voin viettää helposti 42 päivää pienellä kreikkalaisella saarella ja todeta lähtiessä että ihan kaikkea en ehtinyt näkemään. 😀 Nyt on mennyt kohta 5 kk Kreetalla ja sama juttu!

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      9.3.2024 at 13:29

      Kiitos Anna! Minä luin blogistasi elämästäsi Kreetalla ja huokailin, miten ihanalta – se kaikkine epämukavuuksineen – kuulostaa. Toivoisin, että minäkin voisin oppia välillä pysähtymään viettämään hidastempoista elämää. Olen usein haaveillut, että nauttisin yksinkertaisesta ja hitaasta elämästä juuri jossain pienellä Kreikan saarella tms. missä olisi aikaa istuskella parvekkeella katsomassa merta ja kirjoittamassa. Ja osaisin olla tylsistymättä! Joskus vielä – viimeistään eläkkeellä, sitten kun ei jaksa enää valloittaa vuoria😅.

      Matkoilla tosiaan tuntee elävänsä paljon vahvemmin eri tunteet kuin kotona. Mistäköhän sekin johtuu.

      Reply
  • Cilla Maria Travel
    9.3.2024 at 15:42

    Kuulostaa upealta reissulta! Kohteet oli hyvin valittu ja ne vaikutti monipuolisilta. Postauksessa oli paljon ajatuksia, joihin pystyin samaistumaan. Ja nuo on muuten reissujen parhaita muistoja, kun on vaan ollut aikaa lekotella riippukeinussa paratiisimaisissa maisemissa ilman huolen häivää <3 Jään odottelemaan kulupostausta!

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      16.3.2024 at 19:49

      Kiitos Cilla! Minustakin meillä oli ihanat kohteet, saatiin omannäköinen reissu. Vaikka en nykyään kaupunkilomista kauheasti välitä, niin kaikki nämä kaupungit – San Francisco, Sydney ja Tokio – olivat kyllä ehdottomasti käymisen arvoisia. Ja kaikista löytyi kaunista luontoakin.

      Reply
  • Olisi niin hienoa irrottautua noin pitkälle matkalle mutta rahavarat ja työ on esteenä. Toki voisi pikkuhiljaa alkaa säästelemään. Suunnitelmia matkaan on jo tehtynäkin. Kun karttaa katson näyttää tuo todelliselta maailmanympärimatkalta!

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      16.3.2024 at 19:51

      Jos se on unelma, niin kannattaa kyllä ruveta säästämään! Minunkin tekisi mieli ruveta jo ideoimaan uutta vastaavaa reissua😍.

      Reply
  • Kohteena maailma / Rami
    10.3.2024 at 11:50

    Toinen maailmanympäripostaus tunnin aikana luettuna oli jo vähän liikaa, tässä tuli ns. nojatuoilikateus 😀 Huikea reissu teillä on ollut, ja kivasti avasit mietteitä reissun toteutuksesta “ja vaaroista”. Itsellä Uusi-Seelanti on ollut myös kaukainen haave, se yhdistettynä maailmanympärimatkaan on ollut ajatuksissa. Jonakin päivänä toivottavasti toteutuu.

    Reply
    • Heidi - Maailman äärellä
      16.3.2024 at 19:55

      Haha, tämä vaara blogien lukemisessa on!
      Uusi-Seelanti on tosiaan näppärää yhdistää maailmanympärimatkaan, kun se on niin kaukana. Samoin kaikki Tyynen valtameren saaret. Ei tulisi mieleenkään lähteä Suomesta käsin vaikka parin viikon lomalle Tyynelle valtamerelle jollekin paratiisisaarelle. Siinä tapauksessa jokin Karibian saari olisi paljon yksinkertaisempi valinta.
      Minun pitäisi nyt itse kehitellä jonkin uusi haave Uuden-Seelannin tilalle, kun se on nyt koettu, ja vaikka se olikin niin ihana, niin luultavasti en sinne enää palaa.

      Reply

Leave a Reply