Luontomatkailijan Madrid

IMG_3112
Madrid on kaupunki, joka ei nuku koskaan. Monissa matkailuesitteissäkin Madridin la vida nocturna (yöelämä) on nostettu Madridin vetonaulaksi. Samoin Madridin tapasbaarit, taidemuseot Prado, Reina Sofía ja Thyssen-Bornemisza sekä Madridin shoppailumahdollisuudet ovat monien tiedossa. Mutta kuinka moni tietää, että Madridissa on Retiroa ja Casa de Campoakin upeampi paikka ulkoiluun ja retkeilyyn?

GUADARRAMAN VUORISTO – SIERRA DE GUADARRAMA

IMG_3120
Madridin pohjoispuolella sijaitsee Guadarraman upea graniittivuoristo, jonne pääsee Madridista joko bussilla tai junalla. Bussi on madridilaisen ystäväni mukaan näppärämpi vaihtoehto: busseja lähtee tunnin välein, matka kestää puolitoista tuntia ja bussilippu maksaa vain 5,10€. Sierra de Guadarraman vuoristossa on mahdollista patikoida, maastopyöräillä, kiipeillä, tarkkailla lintuja (alueella on muun muassa keisarikotkia ja munkkikorppikotkia) talvella jopa lasketella tai käydä rennolla piknikillä nauttimassa raikkaasta vuori-ilmasta.

Vuoriston korkein kohta on Peñalara (2 428m), ja se on meidän patikkaretkemme määränpää.

IMG_3124
Lauantaiaamuna ennen kahdeksaa olen raahautunut silmät sikkarassa Moncloan bussiasemalle. Edellinen yö on mennyt sängyssä pyöriessä. Liekö siihen syypää ollut edellisillan jättiannos syntisen hyvää mustekalaa (pulpo a la gallega), pulpon kanssa tarjoiltu viini vai tieto aikaisesta herätyksestä? Yhtä kaikki, olen selvinnyt bussiasemalle ajoissa ja edessä on seikkailu vuoristossa. Minun ja Elenan lisäksi bussiin nousee ryhmä pieniä partiolaisia, jotka pitävät huolen siitä, ettei bussissa pääse nukahtamaan.

Puolentoista tunnin bussimatkan jälkeen olemme Puerto de los Cotosissa valmiina aloittamaan päivän mittaisen vaelluksemme. Puerto de los Cotosista lähtee useita eri vaikeusasteen reittejä. Yksi suosituimmista reiteistä lienee reitti Peñalaran laguunille (Laguna grande de Peñalara). Sinne mekin ensin suuntaamme.

Guadarraman reitit
Reitti laguunille on helppokulkuinen ja selvästi merkitty, joten se sopii mainiosti kokemattomallekin omatoimiretkeilijälle. Talvisin vuoristossa on kuitenkin lunta ja jäätä, mikä hankaloittaa siellä liikkumista. Sumuisella ja sateisella säällä vuoristoon ei kannata lähteä.

Guadarrama_reitti

IMG_3134 IMG_3139 IMG_3144 IMG_3155 IMG_3156
Laguunin ympäristöön on tullut muitakin retkeilijöitä nauttimaan marraskuun auringosta ja piknikeväistä, enkä yhtään ihmettele. Madridin hälinän ja tungoksen jälkeen on taivaallista vaeltaa luonnon keskellä ja hengittää raikasta vuoristoilmaa.

IMG_3160

IMG_3161

IMG_3168
Useimmat laguunille patikoineet eivät jatka matkaa sen kauemmaksi, mutta meillä matka on vasta alussa. Seuraavaksi alkaa reittimme vaikein osuus.

IMG_3157

Guadarraman vuoristo
Tällä osuudella ei ole enää selvää polkua, on vain kivikkoa, joten ensikertalaista vuoristovaeltajaa hieman hirvittää. Kuukausi Espanjan herkkujen äärellä ei ole tehnyt kunnolle ainakaan hyvää. (Suomessa alkaa uusi urheilullisempi elämä! Se on nyt päätetty.)

IMG_3182
Reitti läpi kivikon osoittautuu loistovalinnaksi, sillä ylväiden maisemien lisäksi törmäämme näihin uskomattoman ketteriin vuorikauriisiin.

Espanjan vuorikauris

Espanjan_vuorikauris

IMG_3196
Matka jatkuu. Huipulle on vielä matkaa.

IMG_3203 IMG_3202 IMG_3204 IMG_3208 IMG_3213 IMG_3216

IMG_3237 IMG_3238

IMG_3254 IMG_3307

IMG_3251

IMG_3280 IMG_3281
Vajaan kuuden tunnin vaelluksen jälkeen huippu alkaa vihdoin häämöttää.

Madridin vuoristo
Peñalaran huipulle on tullut paljon muitakin. Sinne on nimittäin helpompikin reitti, reitti RV2, jota pitkin meidän on tarkoitus palata Puerto de los Cotosiin.

IMG_3258
Huipulta aukeavat upeat maisemat alas laaksoihin, laaksoissa sijaitseviin kaupunkeihin (kuten Segoviaan) ja ympäröiville huipuille.

Madrid vuoristo
Huipulle päästyä kaikki väsymys yhtäkkiä katoaa.
Paluumatkaa en tässä vaiheessa halua ajatella.

Sierra de Guadarrama

IMG_3288 IMG_3296  IMG_3311 IMG_3326 IMG_3332

IMG_3342 IMG_3351
Matka huipulta alas meneekin paljon nopeammin. Reitti on helppokulkuinen –  enää ei tarvitse kömpiä kivikoissa.

IMG_3347

IMG_3357

IMG_3365
Seuraavana yönä ei enää tarvitse kärsiä ainakaan unettomuudesta. Nukun kuin tukki. Ulkoilu vuoristoilmassa on todellakin tehnyt hyvää!

54 Comments

Add yours →

 1. Ihana sinitaivas ja kaukana siintävät vuoret!

  Liked by 1 henkilö

 2. Nyt on kyllä niin huikeita maisemia kuvissa, ihan mykistyin kauneudesta.

  Liked by 1 henkilö

 3. No jopas on hienon näköisiä paikkoja! En tiennyt Madridin läheltä löytyvän tällaistakin. Täytyy laittaa muistiin siltä varalta, että sinne suunnalle tulee joskus lähdettyä.

  Liked by 1 henkilö

 4. Hienot maisemat 🙂
  Espanjasta on tullut käytyä Alicantessa ja Kanarialla, mutta Andalucia kiehtoo kovasti siellä olisi varmasti ainutlaatuista nähtävää..

  Liked by 1 henkilö

  • Oli tosiaan upeat maisemat! Andalusiassa kannattaa suunnata erityisesti Costa de la luzille eli Valon rannikolle ja valkoisiin vuoristokyliin ja tietysti Granadaan! Ah! Mutta Pohjois-Espanjakin on upea ja on harmi, että siitä ei juuri puhuta – toisaalta kyllä hyvä: eipähän ole turistiryysistä! 😊 Minä itse haaveilen nyt Asturiasista, saa nähdä, ehdinkö sinne ennen Suomeen paluuta.

   Tykkää

 5. Olisi minuakin hirvittänyt patikointi tuollaisessa kivikossa. Onneksi sentään takaisin pääsitte hieman helpompaa maastoa 🙂 Mä tein juuri tänään saman lupauksen kivuttuani paljon paljon pienemmän nyppylän päälle: alkaa kuntokuuri kun menen kotiin! 😀

  Liked by 1 henkilö

 6. Oikein hyvä! Mahdollisuus munkkikorppikotkan tai keisarikotkan näkemiseen on kyllä jo itsessään hyvä syy matkustaa tuonne. Tuollainen matkailu kiinnostaa minua paljon enemmän kuin Madridin tapasbaarit tai yöelämä.

  Liked by 1 henkilö

  • Minun lintutuntemus on niin surkeaa, että en kyllä sitten tunnistanut, kun näin siellä korppeja ja kotkia, olivatko juuri munkkeja ja keisareita. Mutta hienosti ne siellä liihottivat… Minä olen kyllä tkästynyt myös tähän Madridin tapaskulttuuriin… vähän liikaakin :).

   Tykkää

 7. Upealta näyttää! Espanja on kyllä täynnä kiehtovia kohteita. Kivaa on se, että moniin luontokohteisiin pääsee myös julkisilla, joten auto ei ole aivan välttämätön luontomatkailijalle. Eikä ollut kallis lippukaan!

  Liked by 1 henkilö

  • Espanja on tosiaan yllättävän monipuolinen. Harmi, että suurin osa matkaajista suuntaa tylsästi Aurinkorannikolle Espanjaan matkustaessaan. Ja on tosiaan mahtavaa, että vuuorivaellukselle pääsee vaikka turistina, kun hyppää vaan bussiin.

   Tykkää

 8. Upeita maisemia ja mielenkiintoinen postaus, itse etsin yleensä kaupunkireissuiltakin juuri näitä luontokohteita. Pitääpä pistää korvan taakse jos joskus lähdemme Madridin suuntaan 😉

  Liked by 1 henkilö

 9. Annika | travelloverblogi 30.11.2015 — 09:52

  Sohvaperunana täällä lukiessani mietin, että laguunille olisin jäänyt. Mutta kauriit. Kun luonnossa on eläimiä, se muuttuu vielä astetta houkuttelevammaksi. TOisaalta en todellakaan kauriin ketteryydellä matkaani etenisi…

  Liked by 1 henkilö

  • Minäkin jossain puuskutusvaiheessa tosiaan mietin, että tää oli niin huono ratkaisu – ei minusta ole huipulle kiipeämään. Mutta niinpä vaan oli, ja olo oli kyllä sitten aivan mieletön. Ja loppujen lopuksi – jälkeenpäin ajatellen – ei se nyt niin hankalaa ollut. Tahdon lisää tällaisia vaellusreissuja!

   Tykkää

 10. Kaunis laguuni ja enpäs tiennykään, että marraskuussa Madridissa olis vielä t-paitakelit! Vietettiin yks yö Madridissa marraskuun alussa koneenvaihdon yhteydessä, ja sillon oli sateista ja koleaa.

  Liked by 1 henkilö

  • Tämä syksy on ollut kelien puolesta kyllä ihan uskomaton: vielä joulukuussakin on ollut t-paitakelejä! Marraskuussa oli pari kylmempää ja sateista päivää, joten satuit tänne varmaan juuri silloin. Ulkoterassit täyttyvät edelleen päivisin joulukuun ”kesästä” nauttijoista.

   Tykkää

 11. Onpa upean ja mielenkiintoisen näköinen paikka! Mä olen todella kaukana patikoijasta, joten voi olla että multa toi reissu jäisi väliin.

  Liked by 1 henkilö

 12. ikilomalla 1.12.2015 — 14:02

  Vaikuttaapas tämä miellyttävältä vaellukselta. Madridin luonto ei tosiaan ole meille ennestään tuttu. (Ei kyllä ole nuo päänähtävyydetkään 🙈.) Tosi kauniita maisemia! Oliko tuolla yöpymismahdollisuuksia reitin varrella? Saakohan sinne laittaa teltan pystyyn? 🙂

  T. Titta & Thomas

  Liked by 1 henkilö

  • Matkan varrella oli yksi suoja, jossa ehkä voisi nukkua. Ylhäällä vuoristossa on kyllä öisin niin kylmä, että pitäisi olla varautunut tosi hyvin. Näin yhden isomman porukan, jolla oli mukana makuupussit yms. En tiedä, missä he aikoivat yöpyä mutta varmaankin siellä vuoristossa. Itselleni kyllä riitti hyvin päivän vaellus. Mukava oli päästä yöksi kunnon sänkyyn 😊.

   Tykkää

 13. Voihan sitä vaeltaa päivät ja juhlia yöt ja kunnon vaelluksen maistuu tapaksetkin. Olikos rankkakin taival? Paljonko kertyi kilometrejä?

  Liked by 1 henkilö

  • Jos juhlii edellisen yön, en kyllä suosittele seuraavaksi päiväksi vuoristovaellusta! Minulle, kokemattomalle, oli ihan riittävän rankka vaellus. En osaa sanoa kilometrejä, koska tietysti kapuaminen kiviä väistellen oli paljon hitaampaa kuin polkua pitkin kävely. Alas tultiin polkua ehkä tunnissa, kun ylös meni ( toki pitempää reittiä) 6 tuntia. Villi veikkaus noin 15 kilometriä…

   Tykkää

 14. Vau miten hienon näköisiä maisemia! Ja ilmakin osunut paremmin kuin kohdilleen teille 🙂 Varmasti kivaa vaihtelua kaupungin tohinalle.

  Liked by 1 henkilö

 15. Jenni / Globe Called Home 1.12.2015 — 23:15

  ”Sumuisella ja sateisella ei vuoristoon kannata lähteä.” – Mä olen tästä eri mieltä. 🙂 Ellei tuolla ole joku riski silloin, josta en ole tietoinen, niin sumuinen ja sateinen vuoristo voi olla hyvinkin tunnelmallinen, tähän tyyliin: http://globecalledhome.fi/2012/10/patikointia-pilven-sisassa/

  Liked by 1 henkilö

  • Voi olla täälläkin kaunista, mutta en ottaisi riskiä, sillä täällä oli sellaisia reittejä, että ainakin kompassi oltava, muuten sumussa helposti eksyy! Näin kokenut vaeltaja minua opasti. Olen ollut sumuisella vuorivaelluksella joskus, mutta se oli tyyliin helppoa polkua puolessa tunnissa ylös…Ei siis eksymisen vaaraa.

   Tykkää

 16. Siis aivan upeat maisemat! Espanjan vaellusmahdollisuuksista olen kuullut pelkkää hyvää varsinkin niiltä, jotka ovat Pyreneillä käyneet. Mulla asuu Madridissa ystävä, mutta en tiedä olisiko hänestä patikkakaveriksi. Ehkä lähinnä pitäisi lähteä kokeilemaan niitä tapaksia hänen luokseen 🙂 Viimeaikoina on tullut reissattua Norjassa ja Islannissa, mutta lämpimämmässä vaeltelu ei olis yhtään huono. Sinisenä siintävät vuoret on niin kauniita ❤
  No, ehkä Teneriffan näkymät riittää vielä meille keväällä.

  Liked by 1 henkilö

  • Pyreneiden ja Madridin vuoriston lisäksi täällä on myös Sierra Nevada ja Picos de Eiropa, minne voi lähteä vaeltamaan. Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus käydä kurkkaamassa millaista siellä Picos de Europassa on. Kunnon vaellusreissua ei kyllä valitettavasti tällä kertaa ehditä tekemään. Minua taas Islanti ja Norja on alkanut kiinnostaa tosi paljon luettuani niistä ihania blogijuttuja.

   Tykkää

 17. Juuri tällaista Espanjaa minä haluan nähdä! Kaunis sininen taivas ja kivat maisemat. Katsoin juuri junamatkalla Euroopassa- ohjelman Espanja-jakson ja tuli sellainen olo, että ehkä se Espanja voisi olla ensi kevään kohde. Juuri tällaisia luonnonkohde-vinkkejä on mukava lueskella.

  Liked by 1 henkilö

 18. Eipä ole tullut mieleen luontomatkailu ja Madrid samassa lauseessa. Ehkä jos kaupungissa olisi pitempään – muutaman päivän pistäytymisillä ei oikein jo kamojenkaan puolesta tuollaisille retkille voi lähteä.

  Liked by 1 henkilö

 19. Wautsi, kiitos tästä vinkistä, täytyy laittaa korvantaakse…Eipä kyllä heti olisi tullut mieleen että Madridissa tuollaiseen paikkaankin voi päätyä. Kerran kaupungissa käyneenä ei tuota puolta todellakaan ole tullut nähtyä!

  Liked by 1 henkilö

  • Eipä kestä 😊. En minäkään ennen tänne tuloa arvannut, että päätyisin vuorille vaeltamaan! Mutta niinpä vaan päädyin, ensin piti kyllä käydä ostamassa vaelluskengät – ei ihan ollut oikeita varusteita mukana. Espanjalaiset uudet ystäväni ovat olleet kullanarvoisia! Itse en olisi keksinyt lähteä täällä vuorille.

   Tykkää

 20. Madrid ei ole koskaan erityisesti kiinnostanut, mutta onpa erittäin mielenkiintoista lukea, että läheltä löytyy näin upeaa patikkamaastoa. On teille mahtava kelikin sattunut. Tämä täytyy ehdottomasti pitää mielessä! Kiitos vinkistä. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Tämä syksy on kelien puolesta ollut täällä ihan ihmeellinen. Vain parina päivänä kahden kuukauden aikana on satanut, muuten koko ajan auringonpaistetta. Huono puoli korkeapaineessa on se, että Madridin yllä on kauhea saastepilvi. Joten olipa aika ihana lähteä vuoristoon hengittämään raikasta ilmaa. Huikea paikka oli – ja niin lähellä kaupungin vilinää!

   Tykkää

 21. Kylläpä tällaisista kuvista ja tunnelmista tulee suuri halu päästä piakkoin taas jonnekin patikoimaan ja luontoon hengittämään raikasta ilmaa. Hassua kun Espanjaakaan ei varsinaisesti koskaan ajattele patikkakohteena, mutta olisihan siellä juuri tällaisiakin paikkoja sen kaiken ruoan ja viinin lisäksi.

  Kiitos inspiraatioista!

  Liked by 1 henkilö

  • Täällä tosiaan on tosi upeita luontokohteita! Monet ei tosiaan tunne lainkaan tätä puolta Espanjasta. Nyt ollaan viikonlopun vietossa Pohjois-Espanjassa ja täältä sitä huikeaa luontoa vasta löytyykin! Tää tyttö on yhä enemmän rakastunut Espanjaan!

   Tykkää

 22. Voi että, patikointikuume taas kasvaa kun tälläisiä juttuja lukee. Tykkään itse reiteistä, joissa on vähän haastettakin eli tuo kivikkoinen maasto toimisi varmaan oikein hyvin! Sitten taas toisaalta on kiva jos välillä on vähän helpompaakin maastoa.
  Upea patikointipäivä teillä ja ihanat maisemat!

  Liked by 1 henkilö

  • Joo, mullakin tuli hurahdus! Tätä pitää saada lisää😊. Ja loppujen lopuksi oli kiva, että matkalla oli myös haastavampi osuus. Jossain vaiheessa vaan kun olin ihan puhki ja pelkäsin, että maasto jatkuu yhtä rankkana vielä monta tuntia, oli mennä usko. Muta loppu oli sitten tosi paljon helpompaa. Ja ai että miten uni maittoi seuraavana yönä!

   Tykkää

 23. Vautsi mitä maisemia! En tiennytkään tuollaista löytyvän noin läheltä Madridia. Espanjassa on kyllä ylipäätänsä aivan upeita vaelluskohteita, seuraava reissu on jo suunnitteilla 🙂

  Liked by 1 henkilö

 24. Ihan ensimmäisenä itselle ei Madridista tule mieleen patikointi ja luonto, vaikka kartasta katsottuna ehkä sellainen johtopäätös pitäisi tehdä. Itselle olisi riittävästi patikointia siinä, että kävelisin tapas-paikasta toiseen samalla nähtävyyksiä kaupungissa katsellessa. Eipä silti, tuolla olisi varmasti itsestä myös viihtyisää luonnossa patikoida.

  Tykkää

 25. Huikean oloinen paikka! Nyt ymmärrän, miksi monet Madeiralle kehottavat lähtemään nimenomaan patikoimaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

 26. Upealta näyttää! Harva tosiaan ajattelee, että Madrid voisi olla luontomatkaajan kohde. Sitä miettii juurikin noita shoppaiuita ja kulttuuria. Muistan myös Barcelonassa asumisen ajalta yllätyneeni, että tuonkin kaupunkin läheltä löytyy upeita patikointimaastoja. Kyllä Espanja osaa yllättää!

  Liked by 1 henkilö

 27. Juu, tuollaisen haikkauksen jälkeen ei tarvitse hirveästi unta odotella 😉 Tosi kivan näköinen reitti ja olispa kiva päästä tuollaisille vuorille just nyt haikkaamaan. Täällä kun ei vastaavia ole. Tätä lukiessa tuli ikävä niin Kaliforniaan kuin Uuteen-Seelantiin, jossa olen enemmän haikkaillut.

  Liked by 1 henkilö

 28. Voi mahdoton miten upeaa! Madridin matka edessä lokakuussa, mahtaako viikko riittää mihinkään! Tytär on siellä 4 kk:n vaihdossa ja käydään kylässä 🙂 Harmi kun töiden kannalta ei voi olla enempää kuin viikon.

  Liked by 1 henkilö

  • Oi miten ihanaa, pääset Madridiin! Minulla on sinne kauhea ikävä ja olen tässä haaveillut, jos vaoisin järjestää niin, että pääsisin taas ensi syksyksi sinne töihin. Madridin ympärillä on mahtavaa luontoa, joten jos vaan aika riittää, niin suosittelen lähtemään vuorille. Luitko jo Top 10 -vinkkini Madridiin? Vaikka varmaan tyttärelläsikin voi jo olla teille hyviä vinkkejä.

   Tykkää

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: