Road tripillä kauneinta Espanjaa etsimässä

Riaño
Syksy Espanjassa jätti minuun lukemattomia tarinoita. Olisi tarina Espanjan kummallisimmasta kylästä, kummitustalosta ja viikunapuista. Olisi tarina maurien valloittamasta kaupungista ja kattoterassista tähtitaivaan alla. Olisi tarina lumimyrskystä ja linnasta, johon Walt Disneykin hurmaantui. Ja on tämä tarina – tarina kolmesta päivästä, jotka saivat minut rakastumaan ja päättämään, että tänne minä palaan.
Sillä tämä on minun Espanjani. Espanja, josta ennen en tiennyt mitään.

Tarinan ensimmäinen päivä

On joulukuun ensimmäinen viikonloppu. Minun viimeinen viikonloppuni Espanjassa ja  syksyn viimeisen seikkailun aika. Olen saanut uusilta ystäviltäni useita matkasuosituksia. Àvila on ihana. Patones de Arriba on todella kaunis! Joko olet käynyt Salamancassa? Entäs Toledo? Valenciakin on kiva. 

Jostain syystä sana Asturias on jäänyt kummittelemaan mieleeni kaikkein voimakkaimmin. Se on putkahtanut syksyn aikana esille useammankin kerran. Sieltä oli kotoisin sen ihanan tähtitaivasterassihotellin tyttö, joka tykkäsi Apocalypticasta ja Kotiteollisuudesta. Sieltä olivat ne kuvat tyrskyisistä rannoista, jotka olivat saaneet sydämeni pamppailemaan,  ja se Espanjan kaunein kaupunkikin on kuulemma siellä, niin minulle supatettiin.

Sinne, kohti tyrskyisiä rantoja, minä perjantaina, aamuvarhaisella olen matkalla.

Espanjan kartta
Madridista pääsee junalla parissa tunnissa Kastilla-Leónin pohjoisosassa sijaitsevaan Leóniin, jossa on lukemani mukaan henkeäsalpaava, romaaninen kuninkaiden pantheon ja yksi Euroopan hienoimmista tuomiokirkoista. Minulta nämä nähtävyydet jäävät näkemättä.  Sen sijaan näen Leónin rautatieaseman ja Europecarin toimiston.

Espanjan kartta
Navigaattorin mukaan Leónista hotellillemme, sinne tyrskyisen meren rannalle, on matkaa 6 tuntia ja 9 minuuttia, jos emme pysähdy matkalla kertaakaan. On siis lähdettävä matkaan, jos haluamme selvitä vuorilta rannikolle ennen auringonlaskua.

Leónin erottaa Asturiasin maakunnasta Picos de Europan jylhä vuoristo. Picos de Europan kansallispuisto on suosittu erityisesti vaeltajien keskuudessa. Vuoristoon on kuitenkin mahdollista tutustua myös autoillen.

Heinäkuussa vuoristotiet ovat kuulemma hyvinkin vilkkaita, mutta nyt joulukuussa teillä on todella hiljaista. Jopa niin hiljaista, että minua alkaa hieman hirvittää, olemmeko tekemässä jotain hullua, kun nousemme kesärenkailla yhä ylemmäksi vuoristoon.  Säätiedotuskin on luvanu sadetta. Vaikka lumiset vuoret kiehtovatkin, ajelu kesärenkailla kapeita vuoristoteitä pitkin ei tunnu houkuttelevalta.

Riaño – Picos de Europa

Picos_de_Europa-1-4
Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Riaño. Riañon kaupunki sijaitsee kukkulalla valtavan tekoaltaan yläpuolella. Kaupunki ei ole kummoinen, mutta kun näen vuoret, jotka heijastuvat tyynen järven pinnasta, en voi olla hymyilemättä. On kummalista, miten hiljaista täällä on. Madridin vilskeen jälkeen Riañon hiljaisuus ja raikas vuoristoilma ovat minulle paratiisi. Eikä täällä ole yhtään turistia. Itse asiassa vastaamme ei tule kuin yksi hellyydenkipeä kissa.

Asturias_2015-7

Picos_de_Europa-1-10

Picos_de_Europa-1-22
Riañosta jatkamme matkaa kohti pohjoista, yhä ylemmäksi, läpi metsäisten rinteiden. Kauempana siintää lumihuippuisia vuoria. Tie on mutkainen mutta onneksi hyvässä kunnossa. Ohitamme muutaman pikkukylän. Kun menen ulos jaloittelemaan ja valokuvaamaan, utelias mummo tulee jututtamaan minua. Hän puhuu niin kummallisesti, että vain vaivoin ja sieltä täältä ymmärrän, mitä hän minulle selittää. Luultavasti hän ainakin ihmettelee, miten olen eksynyt heidän pieneen kyläänsä, jonka läpi virtaa joki ja jonka talot näyttävät autioilta.

Picos de Europa

Asturias_2015-8

Picos_de_Europa-1-12 Picos_de_Europa-1-2

Puerto de San Glorio

Picos_de_Europa-1-7
Reittimme korkein kohta on Puerto de San Glorio, Cantabrian ja Kastilla-Leónin rajalla. Täältä pitäisi olla näkymät Picos de Europan ja Cordilera Cantábrican keskiselle vuorijonolle, mutta meitä on vastassa sankka sumu emmekä näe  juuri kymmentä metriä pidemmälle. Täällä on myös lunta!

Picos_de_Europa-1-13 Picos_de_Europa-1-8 Picos_de_Europa-1-9 Picos_de_Europa-1-14
Puerto de S. Glorialta laskeudumme sumuista serpentiinitietä pitkin alas laaksoon kohti Potesin pikkukaupunkia.

Picos_de_Europa-1-11

Picos_de_Europa-1-15 Picos_de_Europa-1-16

Potes

Picos_de_Europa-1-18
Potes vaikuttaa viehättävältä. Voisin hyvin kuvitella viettäväni täällä muutaman yön. Kaupungissa on aistittavissa hieman alppikylämäistä tunnelmaa. Ohitamme muutamia ravintoloita, hotelleja, hostelleja ja putiikkeja. Satunnaisia turisteja kävelee vastaan. Onpa muutama seurue istahtanut terassillekin nauttimaan pilvien välistä pilkahtavasta auringosta.

Picos_de_Europa-1-19

Picos_de_Europa-1-20
Potesista me jatkamme matkaa toiveikkaina 21 kilometrin päässä sijaitsevaan Fuente Dén kylään, sillä sieltä lähtee köysirata Mirador del Cablen näköalapaikalle, josta pitäisi olla hulppeat näköalat Picos de Europan keskiselle vuorijonolle. Fuente Déssa meitä odottaa kuitenkin pettymys: gondolihissin kuljettaja toteaa, että ylhäällä on niin sankka sumu, että sinne on turha lähteä. Joudumme palaamaan Potesiin.

Emme päässeet tällä kertaa vuorenhuipulle, mutta matkan varrella, ennen saapumista hotellille, kohtaamme vielä niin paljon kauneutta, että unohdan pettymykseni. Vastaan tulee jylhiä vuoria, jyrkkiä kalkkikivikallioita, vesiputouksia ja joki, joka mutkittelee tien rinnalla.

Picos de Europa

Asturias_2015-6

Picos_de_Europa-1-3 Picos_de_Europa-1-17

Cudillero

Picos_de_Europa-1-21
Pimeä on jo laskeutunut, kun saavumme Cudilleron kylään. Kylästä on enää kymmenisen kilometrin matka hotellillemme, pikkuruiseen Villademoron maalaiskylään. On illallisen aika. Useimmat ravintolat ovat kiinni, mutta löydämme sataman vierestä kuitenkin mukavan ravintolan, josta saamme reilun annoksen mustekalaa (pulpo a la gallegaa), kroketteja ja Asturiasin kuuluisaa siideriä. Pikku hiljaa ravintola alkaa täyttyä paikallisista, mutta meidän on aika lähteä etsimään hotelliamme.

Hotellia on melkein mahdotonta löytää pimeässä. Tuntuu että pikkuinen kylätie muuttuu vain pienemmäksi eikä varmasti voi viedä ainakaan määränpäähämme. Olemme jo melkein luovuttamassa, kun vihdoin näemme hotellin kyltin.

****

Tarinan toisena päivänä paljastuu, millainen hotelli monen mutkan takaa löytyy ja mitä tunteita Asturiasin rannikko herättää.

Seuraa Maailman äärellä -matkablogin tarinoita myös Facebookissa.

 

 

 

57 Comments

Add yours →

 1. Espanja on todellakin niin paljon muutakin kuin hiekkarantaa ja sangriaa! Me emme ole ikinä liikkuneet luonnossa niin paljon kuin näinä Espanjan vuosina, ja maisemat ovat – kuten näistäkin kuvista näkee – käsittämättömän upeita ja vaihtelevia! Picos de Europa on vielä valloittamatta, vaikka nimenä se on tuttu ja karttojakin meiltä sinne löytyy. Saattaisi olla mainio roadtripin kohde, hmm…

  Liked by 1 henkilö

 2. Onpa huikeita kuvia – ja paikkoja! Huipun missaaminen sumun vuoksi varmasti harmitti, mutta aika hyvät ”korvaukset” reitti teille kuitenkin tarjosi..

  Liked by 1 henkilö

 3. Aivan uskomattoman upeita kuvia! Espanja on näköjään niin paljon enemmän, kuin olen uskaltanut aavistaakaan.

  Liked by 1 henkilö

 4. Aivan mielettömän kaunista ja upeita kuvia, mut varsinkin toi Riaño sai mut hämilleen. Miten noin kauniita paikkoja voikaan olla! Ihan mieletöntä, kiitos et jaoit nää kuvat ja tarinat meille muillekin. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Sold! Onpahan lisää suunniteltavaa ensi vuodeksi… Ihan mielettömän kaunista!

  Liked by 1 henkilö

 6. Vau! Itsekin poikkesin tänä vuonna pitkästä aikaa Espanjassa ja yllätyin miten kaunista siellä voikaan olla! Tästä postauksesta erityisesti tuo pieni vesiputous, oi sinne haluan ❤

  Liked by 1 henkilö

 7. Jenni / Globe Called Home 13.12.2015 — 23:06

  Ihan maagisen näköisiä nuo vuoret! Nyt viime aikoina olen monesta blogista lukenut juttua noista Pohjois-Espanjan vuorista ja täytyy sanoa, että en ennen tätä edes tullut ajetelleeksi, että Espanjasta löytyisi muuta kuin aurinkorantoja. Etenkään vuoria, maisemaa ihan minun makuuni!

  Liked by 1 henkilö

 8. No siis apua. Nuo ensimmäiset vuoristokuvat jo… Ihan älytöntä täydellisyyttä!

  Liked by 1 henkilö

 9. Tämä postaus oli minulle suoranainen ”ahaa elämys”. Kiitos tästä ”paljastuksesta”! Tuolla se upein Espanja selvästi piileskelee. Olimme miettineet, mitä reittiä ajelemme Portugalista keväällä pois kohti Suomea, ja olin pohtinut, että ainakin baskimaassa pitäisi piipahtaa. Nyt postauksesi sinetöi sen, että haluan ehdottomasti myös tuonne Espanjan pohjoisimpaan nurkkaan. Jos nimittäin saadaan aikaiseksi ostaa auto. Ilman omaa pirssiä sinne on nähtävästi aika mahdoton kulkeutua. Kuviesi vuorista päätellen, pyöräily olisi hieman rankkaa 🙂 (kulkuritarinat.net)

  Liked by 1 henkilö

 10. Ei lainkaan hassumpaa! Taitaa olla niin, että sumuisen joulukuun pelko on ajanut turret pois, mutta parempi ehkä näin kuin väistellä selfiekeppejä. Tekoaltaalla on hienot maisemat, vaikka onkin tekoallas. Olen miettinytkin, että jos Espanjaan lähtisin, niin lähtisin juuri tuonne.

  Liked by 1 henkilö

 11. Kiitos tästä postauksesta – nyt lähti ihan ehdottomasti bucket listille tämä setti! Nuo postauksen alkupään vuoristokuvat, joissa vuoret heijastuvat peilikirkkaasta vedestä… ei hemmetti, tuonne on pakko päästä. 😀 Olen kyllä muutenkin suunnitellut, että Espanjassa täytyy kierrellä enemmänkin jossain vaiheessa. Olen kiertänyt jonkin verran itärannikkoa, mutta muut osat maasta ovat vielä toistaiseksi kokonaan näkemättä. Vielä siis riittää koluttavaa!

  Liked by 1 henkilö

 12. Osittain tuttuja maisemia. Olen ollut työmatkalla Santaderissa ja Cabezon de la Salissa pari kertaa, samalla on käyty Picos de Europalla (päästiin huipullekin molempina kertoina, syyskuussa säät suosivat) ja asiakkaiden kanssa ajeltu muutenkin päivä pari aluetta ympäri. Huikeita maisemia, mielelläni menisin lomailemaankin.

  Liked by 1 henkilö

 13. Ompa kerrassaan upeita maisemia! Nuo alueet on Espanjassa itselle täysin vierasta, mutta joku road trip sinne olisi jossain vaiheessa paikallaan. Näissä kuvissa näkyy hyvin se, miksi kannattaa vuokrata auto ja tehdä road trippejä!

  Liked by 1 henkilö

 14. Siis niin upeat maisemakuvat että huh huh! Mitkä vuoret ja mitä maalaisidylliä noissa kylissä! Voi huokaus taas kerran tätä ihmeellistä maailmaa! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 15. Niin kaunista! Upeita kuvia. Taas tuli kaipuu Espanjan luontoon ja kyliin.

  Liked by 1 henkilö

 16. Poikkeaa paljon etelän meiningistä….jollain tavoin Espanja ei ole ollut itselläni suosikkilistalla, johtuu kai siitä kuvasta, jonka saa massaturistikohteista mutta kyllä sielläkin näemmä muitakin paikkoja on tarjolla. Juuri katsoimme junalla halki euroopan ja yhdessä jaksossa olivat junalla keskiespanjassa ja sieltä ajoivat Gibraltarille.

  Liked by 1 henkilö

 17. Taisitte löytää sen kauniin espanjan!

  Liked by 1 henkilö

 18. Haluan tännekin! Kuinka kaunista. Kuinka ihania kuvia veden pinnasta heijastuvista vuorista! Olen jotenkin kokonaan unohtanut, että Espanjalla on rannikkoa myös pohjoisessa.

  Liked by 1 henkilö

 19. Vau, mikä tunnelma kuvista ja teksteistä välittyy. Kiitos kun toit tänne ruudun toiselle puolelle sellaisen palan Espanjaa, josta en tiennyt mitään. Nuo vuoret ovat aivan upeat!

  Liked by 1 henkilö

 20. Syö Matkusta Rakasta 16.12.2015 — 06:57

  Eipä ole ikinä tullut tuolla päin Espanjaa kierrettyä. Ei kertaakaan. Tarinasta ja kuvista päätellen olen menettänyt paljon. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 21. Espanjalla on niin paljon kaunista tarjottavaa neonvilkkuvalojytkebaarimuovikrääsakauppaturistihel****ien lisäksi! Tämä on sellaista Espanjaa ja eteläistä Eurooppaa minne sydän kaipaa – kertakaikkisen upeita maisemia!

  Liked by 1 henkilö

 22. Uskomattomia postikorttimaisemia! Hauskan näköistä, kun ruskan sävyjä löytyy perilappalaiseen sävyyn muualtakin.

  Liked by 1 henkilö

 23. Onpa todella upeita maisemia! Espanjasta usein tulee ensimmäiseksi mieleen rannat, mutta maa vaikuttaa erittäin monipuoliselta kohteelta 🙂 Helmikuussa olisi suunnitelmissa lähteä Barcelonaan.

  Liked by 1 henkilö

  • Espanja on todella monipuolinen kohde! Ja rannatkin on niin erilaisia eri puolilla Espanjaa. Itse menetin tällä reissulla sydämeni Pohjois-Espanjalle! Ihanaa matkaa Barcelonaan! Sekin on tosi upea kaupunki. Olin siellä joskus koko kesän töissä (au pairina) ja sen jälkeen muutaman kerran palannut sinne lomailemaan.

   Tykkää

 24. No voi morjens! Aivan upeita maisemia noissa ekoissa kuvissa! Itse kuvatkin on tosi hienot ja juttu mukavan mukaansa tempaisevasti kirjoitettu. 🙂 Me käytiin pitkästä aikaa viime keväällä Espanjassa ja kyllähän siitä maasta löytyy jos jonkinlaista maisemaa ja kohdetta ihan joka makuun.

  Liked by 1 henkilö

 25. No huh-huh! Ei kyllä yhtään näytä siltä Espanjalta, jota oon kuvitellut maan olevan. Olen käynyt vain aurinkorannikolla vuosia sitten, enkä yhtään ollut ajatellut, että pohjoinen olisi kovinkaan erilaista. Voi kuinka väärässä olinkaan! Todella kiinnostavaa, kiitos tästä!

  Liked by 1 henkilö

 26. Ihana reitti ,kuvat ja todellakin kauneinta Espanjaa. Vuonna 2007 kesällä tuli se todetuksi road tripillä joka alkoi Madridista,jatkui rannikon kautta San Sebastianiin ja sieltä sitten Santiago de Compostelaan.Monta pikkukaupunkia ja kylää tuli matkan aikana koettua

  Liked by 1 henkilö

 27. Laitoin muuten Asturias postaukseesi kommentin mutta se ei tullut esille?

  Tykkää

 28. Espanja on jäänyt kovin vähäiselle huomiolle aiemmin, vaikka jokainen sinne tehty reissu onkin ollut huikean hieno. Tällaisia maisemia ei ole vielä reitillemme osunut, mutta näyttävät jo kuvissakin niin huikean kauniilta, että eihän näitä voi näkemättäkään jättää!

  Liked by 1 henkilö

 29. Wau miten upeita maisemia!

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: