Huolettomat matkalla läpi ihanan Sisilian

Joskus tekemisissäni on enemmän intoa ja näkemisen nälkää kuin järkeä. Kun keväällä sain päähänpiston, että haluan Sisiliaan, en juuri miettinyt, mikä olisi järkevää tai käytännöllistä.

Matkasuunnitelmat tehtiin tälläkin kertaa sydämellä ja intuitiolla.

Löysin ensin meren rannalta ihanan hotellin, jonne halusin.
Sen jälkeen löysin Sisilian toiselta laidalta ihanan pikkuriikkisen kylän, jonne halusin.

Varasin huoneen tästä ihanasta hotellista meren rannalta.
Etsin hotellin tästä pikkuriikkisestä kylästä, Sisilian toiselta laidalta.

Enkä hetkeäkään miettinyt, miten tähän pikkuriikkiseen kylään Sisilian toiselle laidalle (sieltä ihanasta hotellista meren rannalta) pääsisin.

En ennen kuin tämän pikkuriikkisen kylän hotellin signora sitä minulta kysyi.

Scopello Sisilia
Scopellon idyllisessä kylässä, Sisilian länsiosassa, Trapanin maakunnassa, asuu vain 118 asukasta.

Sanotaan, että parisuhteen saa parhaiten kestävyystestiin ryhtymällä rakentamaan taloa tai lähtemällä reissuun.

Meidän vuosia kestänyt talonrakennusprojektimme ei saanut suhdettamme horjumaan (eivätkä lukuisat matkammekaan sitä ole horjuttaneet), sillä työnjakomme on aina ollut selvä: minä hoidan haaveilun ja ideoinnin ja mies hoitaa käytännön (ja torppaa ne kaikkein mielettömimmät ideani) – niin rakentaessa kuin matkustaessakin. Tällä reseptillä olemme välttyneet suuremmilta karikoilta.

Mutta kun miehen sijaan reissukaveriksi lähtee ystävä, ei karikoilta aina vältytä.

Sisilia
Bussimatkalla läpi Sisilian – itälaidalta länsilaidalle, kohti pikkuriikkistä Scopellon kesäparatiisia.

Tällä kertaa ei siis ollut ketään torppaamassa suuruudenhullua ideaani nähdä Sisilia viikossa – selviytyä saaren toiselta laidalta toiselle ilman vuokra-autoa. Jos olisin lukenut etukäteen opaskirjaa, olisin saanut selville, miten hankalaa ja aikaa vievää Sisiliassa liikkuminen julkisilla voi olla. Ainakin jos haluaa päästä länteen.

Mutta en lukenut opaskirjaa.

Loma Sisiliassa alkaa Syrakusasta

Onneksi meitä oli Syrakusassa vastassa napolilaissyntyinen signora Sabrina, ihastuttavan hotelli Giugguilenan tomera emäntä, jolle mikään ei ollut ongelma.

Sisilia Syracusa
Syrakusan helmi on tämä Ortygian saarella sijaitseva kaunis vanhakaupunki.

Signora Sabrina lupasi huolehtia kaikesta.

Ja sillä välin kun Sabrina huolehti käytännöstä, me huolettomat kesätytöt saimme keskittyä nauttimaan auringon paahtamista päivistä, merituulesta, hitaista aamiaisista meren äärellä, lasissa helmeilevästä Prosecosta, tahmeaa ricotta-juustoa pursuilevista cannoloista ja jauhelihalla ja tomaattikastikkeella täyteyistä riisipalloista eli arancinoista.

Elimme täydellistä italialaista dolce vitaa, vailla huolta – ja annoimme Sabrinan hoitaa arkiset käytännön seikat.

Sisilia Syracusa
Hotelli Bed & Breakfast Giuggiulena oli niin ihana kuin olin toivonut. Ja oikeastaan vielä enemmän.
Syracusa Sisilia
Aamiainen Syrakusassa, Sabrinan ihastuttavassa hotellissa, meren aaltoja kuunnellen. Voiko päivää paremmin aloittaa?
Sisilia_Syracusa
Ortygian pittoreskeilla piazzoilla ja kujilla aika pysähtyy.
Sracusa Sisilia
Aamu Syrakusassa.
Sisilia Syracusa
Aamu-uinnilla. Kiitos kuvasta Annika Ruohonen.
Syracusa Sisilia
Nautintojen äärellä, osa 1.
Sisilia arancini
Nautintojen äärellä, osa 2.

Matkalla Sisilian toiselle laidalle

Ja Sabrina todella järjesti kaiken.
Charmantisti harmaantunut taksikuski Giorgio, joka oli tuonut meidät muutamia päiviä sitten Sabrinan ovelle, oli meitä aamulla odottamassa. Saatiin kyyti bussiasemalle. Giorgio nosti laukkumme bussiin ja reilun kolmen tunnin kuluttua olimme Palermon paahteisella bussiasemalla, missä Giorgion nuorempi versio odotti meitä nimikyltin kera.

Jo puolen päivän jälkeen olimme Scopellon pikkuriikkisessä kesäparatiisissa, sinistäkin sinisemmän meren äärellä.

Scopello hurmaa huolettomat

Scopello Sisilia
Zingaron luonnonsuojelualueella polku mutkittelee pitkin Castellammarenlahden vuoristoista rannikkoa ja polulta voi välillä puikahtaa johonkin lahden poukamaan kastautumaan vilvoittavassa meressä.

Scopellossa meitä oli vastassa loman kauneimmat kesäpäivät ja -illat. Satumaiset auringonnousut, kultaa hehkuvat pellot, tuulessa kevyesti kahisevat oliivipuut, täydenkuun illat ja se meri –  sinistäkin sinisempi meri!

Scopello Sisilia
Scopellon satumainen aamu.
Scopello Sisilia
Ilta Scopellossa.
Scopello Sisilia
Scopellon sinistäkin sinisempi meri.

Paluu kesäparatiisista kaupunkiin

En olisi millään halunnut hyvästellä Scopellon kesäparatiisia ja huolettomia, raukeita lomapäiviä. Pitkiä lounaita ja illallisia sekä skumppapiknikkejä tämän sinistäkin sinisemmän meren äärellä.

Onneksi Cataniassa odotti leppoisa kaupunkitunnelma ja hurmaava UNA-hotelli, jonka kattoterassi oli niin ihana, ettei sieltä oikein meinannut edes malttaa seikkailuille.

Sisilia Catania
UNA-hotellin kattoterassilla Cataniassa voi ihailla komeaa Etnaa auringonlaskussa.

Huolettomin kesälomaterveisin Heidi ♥


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2017 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

 

48 Comments

Add yours →

 1. Olen törmännyt samoihin pulmiin Italiassa. Julkisilla ei vain pääse kaikkiin ihaniin hotelleihin ja paikkoihin. Mutta toisiin kaupunkeihin taas kannattaa mennä junalla tai bussilla ennemmin kuin autolla. Ihanasti Sabrina järjesti niin että kesätytöt saivat keskittyä rentoutumiseen. Siitä on syntynyt kauniita kuvia!

  Liked by 1 henkilö

  • Kun tämän Scopellon pikkuriikkisen kylän hotellin signora antoi ohjeita julkisilla tuloon, järkytyin. Siirtymiseen olisi mennyt koko päivä. Ruvettiin miettimään jo auton vuokraamista mutta samalla olisi saanut hylätä Prosecco-lounaat ja minusta ei olisi ollut apua ajohommissa kun en ole vuosikausiin Suomessakaan ajanut kuin polkupyörällä. Mutta onneksi asiat lopulta järjestyi niin kivasti, ja tuli vielä halvemmaksi kuin auton vuokraus. Kiitokset tosiaan ihanan tomeralle ja sympaattiselle Sabrinalle ❤️.

   Liked by 1 henkilö

 2. Ihania kuvia, ihania tunnelmia ❤

  Tuskin maltan odottaa seuraavaa tarinaa!

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos Johanna <3. Luulen että joudun rikkomaan kronologiaa ja maltamattomana hyppäämään ensin suoraan jälkiruokaan eli Scopelloon, joka ei jätä minun mieltäni rauhaan.

   Liked by 1 henkilö

   • Se tässä matkabloggaamisessa juuri onkin hankala: pitäisi olla joku kronologinen järjestys, mutta oma mieli suosii jotain väliin kiilaavaa kohdetta, jotain ihania asioita jossain paikassa, joka ei tottele aikajärjestystä. Minunkin pitäisi kirjoittaa Sveitsin vuortenvalloituksista, mutta mieli jäi Kolille. Ja viime viikonloppuinen veneellä Tallinnaan – retkemme oli edellistä paljon jännittävämpi – siitä pitää melkein kirjoittaa ensin.

    Harmimme meilläkin 😉

    Liked by 1 henkilö

 3. On aika ihanaa tulla kutsutuksi tytöksi näin reilusti yli nelikymppisenäkin. Se kertoi ehkä juuri siitä huolettomuudesta 😎😘 Kiitos matkaseurasta rakas ystävä. ❤️

  Liked by 1 henkilö

 4. Tämä ihana postauksesi ei yhtään helpottanut Sisilian kuumettani 😀 On vain pakko päästä, joskus…Kunpa olisi loputtomasti lomaa ja rahaa…Mutta onneksi ovat haaveet, jotka aivan yht’äkkiä voivat tulla todeksi ❤

  Liked by 1 henkilö

  • En ole yhtään pahoillani, että tartutin sinuun Sisilia-kuumetta :). Matkahaaveet voivat tosiaan muuttua joskus yllättävän nopeastikin todeksi. Ja minulle käy itse asiassa usein jopa niin, että matkahaave syntyy hetkessä kuin tyhjästä ja kaiken innon sokaisemana huomaan, että olenkin jo varannut lentoliput tai sen ihanan hotellin meren ääreltä… (tai vaikka keskeltä viidakkoa… sadekauden aikaan… spontaanisti ilman järjen häivää. Mutta odottaapahan minua sitten taas talvella yksi seikkailu).

   Tykkää

 5. Loppu hyvin kaikki hyvin!
  Ihanaa viikonloppua sinulle Heidi ❤️

  Liked by 1 henkilö

 6. Ihania kuvia! Sisilia on kyllä ilmeisesti todella kaunis paikka. Itse en ole vielä päässyt siellä käymään, mutta ehkä joku päivä 🙂
  https://byveera.blogspot.fi/2017/06/from-porto-to-pinhao-by-boat.html

  Liked by 1 henkilö

 7. Oi, Sisilia! Teidän matka kuulostaa täydelliseltä. Ja pointsit Sabrinalle saaren sisäisen siirtymän järjestämisestä.

  Siracusa on mulle jo tuttu muutaman vuoden takaa, mutta takaisin tekisi mieli päästä ja niin paljon on Sisiliassa vielä nähtävää.

  Liked by 1 henkilö

  • Sabrina oli kyllä oikea aarre. Me saimme keskittyä lomailuun, kun Sabrina selvitteli, miten järkevimmin pääsemme toiselle puolen saarta. Sisiliassa on minullakin paljon vielä näkemättä, vaikka olenkin ollut siellä jo pari kertaa. Ensi kerralla voisi mennä sinne miehen kanssa ja panna hänet rattiin. Näin siirtyminen paikasta toiseen olisi yksinkertaisempaa. Vaikka isojen kaupunkien välillä bussit ja junat kulkevat vallan mainiosti, on näihin pieniin paratiiseihin hieman vaikeaa päästä ilman vuokra-autoa.

   Tykkää

 8. Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 19.6.2017 — 12:25

  Italiassa on kyllä harmilllisen vaikea liikkua ilman omaa autoa ja moni ihana paikka jää näkemättä, jos on julkisen liikenteen varassa. Onneksi ette kuitenkaan joutuneet luopumaan suunnitelmissa. Kyllä täällä kaikki yleensä järjestyy, aina löytyy joku sukulaismies, jolla on kuljetusbisnestä. Sisilia kuuluu mun kestohaavekohteisiin, mutta taas tuli sen verran muutoksia kesäsuunnitelmiin, ettei matka mahtunut tähän alkukesään. Mutta ehkä syksyllä…merihän pysyy lämpimänä pitkään.

  Liked by 1 henkilö

  • Ja vielä se meri ei oikein ollutkaan lämmennyt. Syksykin on varmasti aivan ihanaa aikaa Sisiliassa. Siellä olisi myös niitä ihania pikku saaria, johin vielä joskus haluan. Eli kyllä minäkin vielä Sisiliaan joskus palaan.
   Onneksi tosiaan siirtymisetkin paikasta toiseen järjestyivät aika vaivattomasti, vaikka ensin näytti huolestuttavalta. Mietittiin jo, pitääkö Instagramissa ruveta huutelemaan kyytejä tai kuitenkin vuokrata se auto, mutta ei sitten onneksi tarvinnut.

   Tykkää

 9. Huhhuh, miten rentouttava tunnelma tästä postauksesta jäikään. Saankohan tämän jälkeen enää mitään hommia aikaiseksi, kun tuli ihan lomamuudi päälle. 😀 Sisilia kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta! Tuli heti tunne, että tuonne on päästävä ensi kesänä. Mahtavan turkoosia vettä ja nuo kahvilat / ravintolat ihan tuossa rannassa kiinni… Voi jestas. Hyvä, että liikkuminen paikasta toiseenkin järjestyi!

  Liked by 1 henkilö

  • Hih, onpa kiva jos lomamuudi tarttui :). Sisilia ON ihana! Kaikki nämä merenrantaravintolat ja -kahvilat oli kyllä niin houkuttelevia, että taisipa muutama kilo tarttua kotiintuomisiksi. Mutta luulen, että Islannisa ravatessa (ja köyhäillessä, kun kuulemani mukaan siellä ruokakin niin kallista) nämä kilot nopeasti karisevat. Tai ainakin toivon niin.

   Tykkää

 10. Oi mikä ihana seikkailu teillä on ollut. Kiitos näistä ihanista kuvista, joiden ansiosta sain palan Sisiliaa tähän sateiseen aamuun! ❤ Uusia tarinoita odotellessa.

  Liked by 1 henkilö

 11. Menihän se noinkin 🙂 Me tapaamme kyllä yrittää selvittää siirtymätkin etukäteen ja tarvittaessa vuokraamme auton, etenkin jos kyse on länsimaaksi luokiteltavasta maasta. Sisilia oli enimmäkseen kuitenkin aika helppo ajettava, paitsi kaupunkien ja kylien vanhat keskustat, jossa kadut olivat kapeita ja näkyvyys risteyksissä joskus ihan onneton. Myös paikoitus, esimerkiksi Taorminassa oli vähän haastava juttu: parkkitaloja oli, mutta nekin olivat arkkitehtuuriltaan aikamoista pyöritystä.

  Liked by 1 henkilö

  • Onneksi onnistui näinkin – huolettomalla asenteella. Selvitimme matkantekoa kyllä jo Suomessa mutta totesimme, että julkisilla tosi hankalaa ja aikaa vievää ja olimme varautuneet että tiukan paikan tullen vuokraamme auton. Mutta ei sitten onneksi tarvinnut. Miehen kanssa kun olemme reissussa, otamme melkein aina auton, ja se tosiaan helpottaa siirtymisiä kyllä paljon. Nyt juuri ajeltiin Islannissa eka määränpäähämme 😍, vähän erilaisissa maisemissa kuin Sisiliassa.

   Tykkää

 12. Oi oi, ihana Italia, ihana Sisilia! Ihan tuli tässä vesi kielelle noita kuvia italialaisherkuista ja prosecco-lasillisesta katsellessa. Eli terkut vaan täältä Aasiasta, alkaa jo riisiruuat hieman kyllästyttää. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 13. Ihanan rouhea Sisilia on mulle sellainen unelmien paikka. Eikä yhtään vähempää tämän postauksen jälkeen!

  Meillä menee muuten työnjako aika pitkälle samalla lailla. Riidoilta on vältytty ja homma toimii. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Sisilia on kyllä sellainen, että sinne voisin matkustaa vielä kolmannenkin kerran. Ei viikossa ehtinyt läheskään kaikkea kokemaan ja koluamaan.
   Mahtavaa, että teilläkin on tämä sama työnjako ja toimii! Ja on kyllä ihana, että on mies, joka innostuu minun matkasuunnitelmista, joita ei sitten ihan vähän olekaan :D.

   Tykkää

 14. Voi miten kaunista, ja hyvin kirjoitettu juttu! Sisiliaan on pakko päästä joku päivä, juurikin tuollaiselle täydelliselle terasille siemailemaan valkkaria ja syömään Italian herkkuja 🙂

  Liked by 1 henkilö

 15. Mahtava juttu, että voi lähteä lomalle ilman isompia ”suunnitelmia”. Näytti kyllä todella viehettävältä paikalta tämä kylä ja ennen kaikkea oli kauniisti kirjoitettu tarina jälleen kerran kivasta lomasta 🙂

  Liked by 1 henkilö

 16. Oi miten ihanat kuvat ja tunnelma matkakertomuksesta välittyy! Sisilia on itselleni vielä vieras kohde, mutta varmasti nousevien kohteiden listalla 🙂

  Liked by 1 henkilö

 17. Todella upean näköistä! Mä oon kyllä niin samanlainen matkaaja! Löydän juurikin ekana jonkun hotellin, jonka kautta lähden avaamaan reissua 😀 Topias aina vähän torppailee.. jos kerkeää 😀 Nyt elokuussa kun lähdenkin reissuun veljeni kanssa, niin mulle taitaa käydä vähän samalla tavalla kuin sulle 😀 Oon säntäämässä läpi euroopan kolmessa viikossa 😀 Taidan olla hullu. 😀

  Liked by 1 henkilö

  • Heh, ihan mahtavaa! Hulluus on hyvä! Me ajettin juuri tänään aikasta monta tuntia tälltä Islanissa pikku kyläpahaseen, kun olin taas saanut hyvän (?) idean, että tänne pitää päästä. Tällä kertaa meillä on sentään auto käytössä. Sinun Euroopan reissusta tulee varmasti ihan mahtava!!

   Tykkää

 18. Tuo Sabrinan B&B näyttää niiiiin ihanalta! Just sellainen tunnelma, mistä tykkään. Sisiliassa olen ollut pari viikkoa lähinnä Cefalun maisemissa, tykkäsin kyllä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 19. Ihanan tunnelmallisia kuvia! Ja kannatti olla spontaani, koska kaikki kääntyi parhain päin!
  Tuo ensimmäinen hotelli on kertakaikkisen ihana! Just tällaisista persoonallisista paikoista tykkään. Ja tuo näkymä huoneesta! Pure love!

  Liked by 1 henkilö

 20. Näyttää todella houkuttelevalta, nyt menee kyllä Sisilia toivelistalle. Ihania paikkoja olet löytänyt, nyt en saa tuota aamiaiskuvaa millään mielestäni!

  Tykkää

 21. Ihania kuvia ja fiiliksiä! Viime viikolla Palermossa työmatkalla emäntämme sanoi, että Sisilia on hc-italia. En ole ihan varma mitä hän tarkoitti enkä ymmärrä mitä erityistä selviämistä Sisilia vaatii ainakaan turistilta… 🙂 paitsi liikenne.

  Kirjoitan omia Palermon kokemuksia blogiin pian.

  Liked by 1 henkilö

 22. Ah, Syracusa! Siellä vietin taannoin kaksi viikkoa, kun ensin olin Sisilian-kierroksella siihen rakastunut. Minä taisin vihjata Syracusan. Nyt sain vastalahjaksi Scopellon. Pitääkö jo ruveta pakkaamaan? Olen julkisilla kulkenut vain itäosassa saarta, ja voi mahdoton, että se oli hidasta. Mutta onneksi signorina fiksasi. ja onneksi matka näytti ihan täydelliseltä.

  Liked by 1 henkilö

  • Kyllä, juuri sinun ansiosta päädyimme Sisiliaan! Kiitos siis sinulle ISOSTI <3. Kun olen selvinnyt Islannista, kirjoitan lisää Scopellosta. Luulen, etä saattaisit tykätä… Pienihän se on. Mahdottoman pieni. Mutta siellä on omat ihanuutensa. Sellaiset, että se sai minut rakastumaan <3.

   Tykkää

 23. Onpa upean näköistä, Sisilia taisi juuri nousta monta pykälää mun unelmien reissukohteet listalla 🙂

  Liked by 1 henkilö

 24. emiliajaa 3.9.2017 — 12:08

  Aivan ihana postaus! Tuo teidän hotellinne Syrakusassa näyttää täyttävän kaikki täydellisen hotellin kriteerit. Kyllä kelpaisi aamiainen noissa maisemissa meren aaltoja kuunnellen!<3

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: