Menu

Rouhean romanttinen Sardinia

Updated 31.1.2020

Tösseröturistimatka (= pakettimatka) Sardiniaan aiheutti aikamoisen yllätyksen. Sardinia ei ollutkaan tupaten täynnä (suomalaisia) turisteja, vaan siellä oli henkeäsalpaavan turkoosi meri, ihastuttavia pikkukaupunkeja, lähes täydellistä pitsaa, sitä kuuluisaa italialaista jäätelöä ja toinen toistaan kutsuvampia kenkäkauppoja.

Olen jo vuosikausia joka kesäkuun alussa matkustanut jonnekin Etelä-Euroopan kohteeseen, useimmiten jonnekin päin Italiaa tai Espanjaa. Kesäkuu on mielestäni parasta aikaa Etelä-Euroopassa reissaamiseen, sillä silloin on jo lämmin, mutta ei vielä tuskastuttavan kuuma, ja muu Eurooppa ahertaa vielä töissä eikä ole kansoittanut lomakohteita.

Viime vuonna valitsimme kohteeksi Sardinian, sillä mieheni oli jo pitkään halunnut lähteä katsomaan MM-ralleja ulkomaille. Nyt siihen oli hyvä tilaisuus: rallit alkoivat Sardiniassa kesäkuun alussa, juuri silloin, kun lomanikin alkoi. Yritimme etsiä lentoja Suomesta Sardiniaan, mutta koska suoria lentoja ei ollut, päädyimme ottamaan Finnmatkojen pakettimatkan Algheroon.

Apua! Pakettimatka turistikaupunki Algheroon ja vieläpä rallien aikaan! Olinko tullut hulluksi?

IMG_1672

IMG_1559
Alghero oli kesäkuun alussa vasta heräilemässä talvihorroksesta. Vanhan kaupungin kaduilla oli väljää ja ravintoloissa hyvin tilaa. Rallihumu ei ulottunut vanhaan kaupunkiin asti, vaan rallifanit olivat hurautelleet seuraamaan rallipätkiä eri puolille Sardinian pölyisiä ja mutkaisia hiekkateitä tai pyörivät bongailemassa rallikuskeja Algheron satama-alueelle, jonne huoltoparkki oli pystytetty. Minä olin luvannut miehelleni, että tietysti voisin yhden rallipätkän lähteä maastoon katsomaan, mutta loppujen lopuksi päädyimme sopimukseen: minun ei tarvinnut lähteä ralliin eikä mieheni kenkäkaupoille (alla oleva rallikuva on siis mieheni ottama). Huoltoalueelle kuitenkin suostuin lähtemään, sillä kuulin, että saattaisimme päästä Hyundain motorhomeen kuohuviineille.

Rallit_Sardinia

Hyundain Juho
Italiassa on kaksi asiaa, joita pitää joka reissulla testata. Toinen on italialainen jäätelö ja toinen on tietenkin pitsa. Saimme vinkin, että Algheron paras jääteelöbaari olisi rantakadulla sijaitseva Gelateria Igloo. Igloossa meitä odotti ystävällinen omistaja ja niin paljon jäätelövaihtoehtoja, että valinta meni taas vaikeaksi. Päädyin tällä kertaa pistaasin (jota omistaja minulle suositteli) ja suklaaseen. Nam!

Pitsapaikan  päädyimme valitsemaan Tripadvisorin arvostelujen pohjalta. Sinne emme sattumalta olisikaan voineet eksyä, sillä niin piilossa se oli. Ehkäpä piiloisan sijaintinsa ansiosta paikalla ei ollut lainkaan muita turisteja, vaan paikka oli täynnä iloisesti (ja melko kovaäänisesti) rupattelevia italialaisia. Ihan täydellistä! Ja pitsakin oli – ei ehkä elämäni parasta – mutta aika lähelle. Tähän mennessä elämäni parhaan pitsan olen syönyt Roomassa, mutta kesällä pääsen testaamaan Napolin pitsat. En malta odottaa…

Gelato
Vaikka Algheron kaupunki oli sympaattinen pikkukaupunpunki kahviloineen, ravintoloineen ja putiikkeineen, parasta tälläkin reissulla oli saaren kiertely vuokra-autolla.  Sardinia on ehdottomasti paikka, missä auton vuokraaminen edes muutamaksi päiväksi kannattaa. Valitsimme melko umpimähkää kartalta paikat, joihin aamuvarhain lähdimme köröttelemään. Meno oli välillä tosiaan körötelyä, sillä tiet olivat mutkaisia ja kapeita ja välillä tieltä oli aikamoinen pudotus jyrkänteen alapuolella  turkoosina välkkyvään mereen. Mutta erityisesti matkan tekoa hidasti minun “pysähdy”-huudahdukset, aina kun näin upeita maisemia kuvattavaksi.

IMG_1417

IMG_1400


Kierroksellamme päädyimme muun muassa tutustumaan saaren luoteisnurkassa sijaitsevaan Stintinoon ja sen lähirantoihin. Täälläkin meren turkoosisuus ihastutti. Löysimme myös rannan, jossa saimme rauhassa ihastella maisemia ja nauttia auringon lämmöstä. Auringonpalvojat olivat jostain syystä kaikki pakkautuneet samalle rantakaisteleelle. Ehkäpä muut eivät ole samanlaisia erakkosieluja kuin minä, joka matkoillanikin etsin kaikkein autioimpia rantoja!


IMG_1624

IMG_1628

IMG_1631
Stintinosta matkamme jatkui kohti saaren pohjoisosaa, missä tutustuimme Castelsardon viehättävään kukkulalla sijaitsevaan pikkukaupunkiin.

Castelsardo

Castelsardon maisemia
Koska rakastan merta, vierailukohteiksemme valikoitui vain rannikkokaupunkeja. Ajoimme kyllä esimerkiksi sisämaassa Sassarin läpi, mutta siellä koeteltiin niin paljon minun kartanlukutaitoja ja kuskin hermoja, että yritin vain löytää nopeimman reitin ulos kaupungista väljemmille reiteille.

Toisena matkapäivänä lähdimme ajamaan rannikkoa etelään. Tällä kertaa päädyimme Bosan kaupunkiin, jossa kuljeskelimme pitkin kapeita, pastillivärein maalattujen talojen koristamia kujia ja nousimme kylän yläpuolella olevalle linnakkeelle ihailemaan maisemia.

IMG_1466

Bosa-joen rannalla

Bosa

IMG_1506

IMG_1474

Ti amo
Bosa osoittautui rakkauden kaupungiksi. Siellä ei ollut rakkauslukkoja, mutta rakkausviestit oli kirjoitetu kaupungin muureihin ja kaktuksiin.

rakkauskaktukset


Viikon matkalla ehdin nähdä vain pienen osan Sardiniasta, sillä tahdoin viettää myös laiskoja päiviä uima-altaalla ja istuskella Agheron vanhan kaupungin kahviloissa aistimassa kesäkauteen heräilevän kaupungin tunnelmaa. Ja tietysti aikaa meni myös niissä kenkäkaupoissa (kyllä, matkaan lähti taas muutamat!).

Viikko riitti ihastumaan tähän rouhean romanttiseen saareen, joka on hyvin erilainen kuin elegantti saarisisarensa Sisilia.  Sardinia ja Algheron kaupunki muistuttavat rouheudessaan jollain tapaa Espanjaa. Saankin tietää, että Alghero on ollut Katalonia-Aragonian siirtokunta ja sen vaikutuksesta katalaanin kieli ja kulttuuri ovat  säilyneet Algherossa. Esimerkiksi katukyltit on kirjoitettu sekä katalaaniksi että italiaksi.

Ehkäpä parasta Sardiniassa oli sen – D.H. Lawrencen sanoin –  “auringon tainnuttama” tunnelma. Ainakin näin kesäkuun alussa Sardiniassa vietettiin verkkaita päiviä, jolloin kauppiailla oli aikaa keskustella vasta italian alkeiden kanssa kamppailevan turistin kanssa.

Entä miten tämä pakettimatka erosi tekemistäni omatoimatkoista? No, pakettimatkan kautta sain suoran lennon Algheroon ja valmiiksi järjestetyn bussikuljetuksen hotellille. Hotellissamme törmäsin yhteen suomalaiseen perheeseen, mutta olen törmännyt suomalaisiin, vaikka olisinkin itse varannut lennot ja hotellin. Ehkäpä olisin säästänyt muutaman euron, jos olisin lentänyt halpalennolla manner-Italiaan ja sieltä jatkanut lautalla Sardiniaan, mutta aikaa siinä olisi tuhraantunut. Olin itse asiassa niin tyytyväinen tähän tösseröturistijärjestelyyn, että olen tänäkin kesänä lähdössä pakettimatkalle Italiaan.

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

32 Comments

 • Jenna / Journey Diary
  3.5.2015 at 17:09

  Ihana Italia ja kauniita kuvia!

  Reply
 • Ansku BCN
  3.5.2015 at 17:27

  Ihanan kesäisiä kuvia! Joku minulle joskus kertoikin, että jossain päivän Italiaa on katalaaniksi tekstit, mutta en muistanut missä. Kiitos siis tästäkin tiedosta 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   3.5.2015 at 17:38

   Olepa hyvä ?. Odotan jo kovasti, että pääsen taas Italian ihanaan kesään!

   Reply
 • Tiia
  3.5.2015 at 17:46

  Joo, ulkomailla on ihan kamalaa tilata jäätelöä, kun se valinnanvaikeus on niin suuri. Kiitti muuten muistutuksesta, että kesäkuussa useimmat eurooppalaiset vielä ahertavat.
  Oletko muuten Palermossa käynyt?

  Reply
  • maailmanaarella
   3.5.2015 at 18:08

   En ole käynyt Palermossa. Sisilian reissulla viihdyimme niin hyvin Taorminassa, että emme malttaneet lähteä minnekään. Ensi kerralla sitten…

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  3.5.2015 at 18:40

  Tösseröturistimatka oli ihan uusi termi 😀 Mun mielestä mikä tahansa paikka, jossa on kirkasta, turkoosia vettä näyttää oikein houkuttelevalta, joten niin Sardiniakin. Ja koska mekin tykkäämme ajella ympäriinsä uusissa paikoissa, autonvuokraus olisi tuolla ihan must. Kiva, kun toit tämän paikan parempaan tietoisuuteen. En ole Sardiniasta aiemmin lueskellutkaan.

  Reply
  • maailmanaarella
   3.5.2015 at 19:03

   Itse asiassa keksimme ystäväni kanssa ensin termin tösseröturisti kuvaamaan itseämme, koska aina reissullamme onnistuimme sähläämään jotain! Sardiniassa todella kannattaa vuokrata auto ja kierrellä upeissa maisemissa.

   Reply
 • Ida - idaloveslife
  3.5.2015 at 20:43

  Oi! Mun sydän pakahtui tätä lukiessa! Sardinia ja Sisilia ovat itselle sellaisia paikkoja, joissa en ole vielä käynyt, mutta jonne en suostu lähtemään vain “piipahtaakseni” – haluan koluta saaret alusta loppuun. Täytyy siis varata aikaa sille reissulle. Kuvasi ovat mielettömiä ja aiheuttivat ainakin täällä sellaisen Italia-ikävän… Pohjois-Italiaan ollaan suuntaamassa ensi kuussa, se saa nyt riittää tälle erää taas ennen uusia seikkailuita.

  Reply
  • maailmanaarella
   3.5.2015 at 20:55

   Kiitos Ida! Ihana kuulla, että kuvat aiheuttivat Italia-ikävän! Minäkin suuntaan ensi kuussa Italiaan. Tällä kertaa Amalfinin rannikolle. Ah, Italia❤️.

   Reply
 • Sari.
  3.5.2015 at 22:09

  Voi ihanuus sentään. Onneksi pääsen kesällä Italiaan, muuten tulisin varmasti hulluksi ajatellessani noita jäätelöitä…. 😀

  Reply
  • maailmanaarella
   3.5.2015 at 22:18

   Ihanaa, että sinäkin Sari pääset täydellisten jäätelöiden maahan. En siis ole ainut jäätelö- ja Italia-fani täällä ?

   Reply
 • Panu / Panun matkat
  3.5.2015 at 22:38

  Vau, mitkä maisemat! Italia on korkealla “pakko päästä joskus useampiin paikkoihin” -listallani.

  Reply
  • maailmanaarella
   3.5.2015 at 22:41

   Italiassa on kyllä paljon mielettömän upeita paikkoja! Se on maa, jonne palaan aina vaan uudestaan.

   Reply
 • Jenna
  4.5.2015 at 08:57

  Sardinia on ihan uusi tuttavuus. Näyttää kivalta. Italia on ihana!

  Reply
  • maailmanaarella
   4.5.2015 at 09:11

   Sardinia on ihan omanlaisensa verrattuna muuhun Italiaan. Minä tykkäsin kovasti, joten suosittelen kyllä myös sinulle Jenna! Ja tietysti kaikille, joita Italia yhtään kiinnostaa?.

   Reply
 • Terhi / Muru Mou
  4.5.2015 at 13:38

  Tösseröturistimatka! En tiedä mitä tösserö tarkoittaa, mutta naurahdin tälle silti 😀

  Reply
  • maailmanaarella
   4.5.2015 at 13:42

   Ei Nykysuomen sanakirjakaan taida tuntea tätä käyttämääni sanaa 😀

   Reply
 • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  4.5.2015 at 13:58

  En ole koskaan ajatellut Sardiniaa pakettimatkakohteena tai muutenkaan massatursitimestana – ainakaan enempää kuin Italiaa muutenkaan, joka yllipäänsä on aika täys turreja. 🙂

  Italiarakkauden siivittämänä tuonne olisi ihana päästä käymään.

  Reply
  • maailmanaarella
   4.5.2015 at 14:02

   Ei siellä tosiaankaan ollut mitenkään ahdistukseksi asti turisteja. Itse asiassa hämmästyin, miten rauhallista siellä oli vaikka rallitkin oli juuri samaan aikaan käynnissä!

   Reply
 • ananas2go / Popot pogoillen
  7.5.2015 at 09:56

  Täällä toinen, joka rakastaa merta! Ja kenkiä!

  Reply
  • maailmanaarella
   7.5.2015 at 10:12

   Kiva kuulla että joku toinenkin bloggaaja on myös kenkien ystävä?.

   Reply
 • lena / london and beyond
  7.5.2015 at 12:04

  Voi kun Sardinia on kaunis! Upeita kuvia ja turkoosi meri, pizza ja jäätelö on melko toimiva yhdistelmä. 😀 Pakettimatkat ovat usein mainettaan parempia, etenkin kohteisiin kuten Sardinia. Las Palmasissa, Inglesissä tms saattaa joutua enemmänkin kokemaan sitä perinteistä pakettimatkailua, uskoisin?

  Reply
  • maailmanaarella
   7.5.2015 at 12:20

   Kiitos Lena! Ihan samaa mieltä: pakettimatkat on ihan toimiva tapa matkustaa, kun välttää suurimmat turistikohteen, jotka on rakennettu ihan vaan turisteja varten. Olen itse asiassa viime aikoina kuullut paljon positiivista Las Palmasistakin. Itse kävin siellä 15 vuotta sitten, niin muistikuvat ovat haalistuneet lähes näkymättömiin…

   Reply
 • Oih, upeita maisemia! Ja italialainen pizza ja jäätelö ovat kyllä NAM! (Ehkä oon vähän nipo, mutta kaktuksia en olisi lähtenyt raaputtelemaan :))

  Reply
  • maailmanaarella
   9.5.2015 at 20:00

   Sardinia oli kyllä niin kaunis! Romantiikanpuuskassa ei tullut ajateltua sormenpäitä pidemmälle… Yritetään ensi kerralla toimia viisaammin :).

   Reply
 • Annika Ruohonen
  3.6.2015 at 11:25

  Ihanaa tunnelmoida vähän tulevaa matkaa tämän artikkelin kautta <3 Kirjoitat niin taitavasti että lukija saa keskittyä pelkkään fiilistelyyn. <3

  Reply
  • maailmanaarella
   3.6.2015 at 20:11

   Kiitos, ja kiva jos artikkelini avulla pääsit matkafiiliksiin❤️.

   Reply
 • Johanna @ Out of Office
  21.2.2016 at 22:32

  Kiva juttu ja hienot kuvat! Sardinia ja Sisilia onkin meiltä jäänyt kokematta, vaikka asuimme kymmenen vuotta sitten Italiassa muutaman vuoden. Kun niiden vuoro tulee, kaivankin täältä vinkit 🙂 Ja tuo “Pysäytä!” on niin tuttua automatkoilla, että ihan hymy nousi kasvoille.

  Reply
  • maailmanaarella
   21.2.2016 at 22:45

   Oi, olet asunut Italiassa! Kuulostaa ihanalta. Italia on kyllä niin ihana. Tänä kesänä Italia jää kyllä välistä mutta vähän jo haaveilen syyslomamatkasta Toscanaan.

   Reply
 • Emi
  18.4.2017 at 17:47

  Oliko autolla ajaminen saarella hankalaa? Esim juurikin tuonne stintinoon ja castelsardoon algherosta käsin? Mitä hintaluokkaa autonvuokraus oli?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   18.4.2017 at 17:55

   Hei Emi, autolla oli tosi näppärä ajaa Sardiniassa! Ehdottomasti suosittelen vuokraamaan auton, niin pääsee näkemään saarta omaan tahtiin. Hintaa en valitettavasti muista, löytyy varmasti nykyiset hinnat ihan googlaamalla eri vuokraamojen hintoja.

   Reply

Leave a Reply