Menu

Taide- ja makumatkalla Kuopiossa

puutalokortteli
Viikonloppuna pääsin pitkästä aikaa Kuopioon, entiseen kotikaupunkiini. Olin sopinut hyvän ystäväni kanssa, että leikkisimme päivän turisteja. Annoin ystävälleni vapaat kädet suunnitella, mitä yhteisen päivän aikana tekisimme. Minulla oli päivälle vain yksi toive: halusin täyttää vatsani hyvällä ruoalla.

Jos olisi ollut arkipäivä, ystäväni olisi vienyt minut lounaalle Puijonkadulla sijaitsevaan ravintola Urbaniin, mutta koska se ei ole lauantaisin auki, ruokapaikaksemme valikoitui Isä Camillo, jossa on tarjolla välimerellinen brunssi aina lauantaisin klo 11.30-14. Kello yhdeksi varattu brunssi oli meidän päivän ainut pakollinen ohjelmanumero.

puutaloja
Kun aamupäivällä starttaamme auton kohti Kuopion kaupunkia, taivas on paksujen harmaiden pilvien peittämä. Kierrellessämme Kuopion pieneksi kutistunutta puutaloaluetta kylmää valoa hohkava aurinko kuitenkin hetkeksi valaisee maiseman ja innostaa minut ottamaan kamerani esille.

IMG_8376
Kuopio on mielestäni kauneimmillaan rauhallisilla rännikaduilla, missä on vielä aistittavissa entisajan tunnelmaa, kaupungin puistoissa tai Sataman ja Väinölänniemen alueilla, missä voi ihailla Kallaveden aaltoja.

Kuopion_tori
Kuopion (ja savolaisten mielestä varmaan koko mualiman) napa on kuitenkin Kuopion tori, josta saa Suomen parhaat kalakukot ja omenahillolla täytetyt munkit (jotka ovat ainakin yhtä hyviä kuin savonlinnalaiset omenalörtsyt). Torin ympäristöä valitettavasti rumentavat 60-luvulla rakennetut tavaratalot mutta en anna niiden häiritä vaan siirrän katseeni näistä rumista laatikkotaloista torin pohjoisreunalla jylhänä seisovaan uusrenessanssia edustavaan F.A.Sjöströmin suunnittelemaan kaupungintaloon ja sieltä torin eteläpuolelle vuonna 1826 valmistuneeseen Carl Ludvig Engelin suunnitelemaan Lyseon lukioon ja jugend-tyyliseen kauppahalliin.

vaalihumua
Kuopion tori on täynnä elämää. Tänään torin ovat vallanneet torimyyjien ja kaupasta toiseen kiiruhtavien kaupunkilaisten lisäksi innokkaat vaalimainosten jakajat esitteineen ja ilmapalloineen.

vaalikoira
Jopa koirat on valjastettu vaalityöhön.

shoppailemassa
Selviydyttyäni läpi torin vallanneen vaalihumun suuntaan shoppailemaan. Ystävällisen myyjän avustamana teen ihania kevätlöytöjä. Vaateputiikeista jatkan matkaa kauppahalliin, jonka erikoismyymälöistä huokuu lupsakka savolaistunnelma. Kauppahalli on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia herkkukauppoja, joista kantautuvat tuoksut saavat jo vatsani kurnimaan.

kauppahallissa

kukkaloisto

shopping
Kun shoppailuhimoni on tyydytetty, on kulttuurin vuoro. Minna Canthin kadun varrella sijaitsee suomalaiseen nykytaiteeseen keskittynyt galleria G12, jonka vaihtuvat näyttelyt yritän käydä katsomassa joka kerta, kun tulen Kuopioon.

Galleria_G12
Galleriassa on tänään kuopiolaisen taitelija Nina Venäläisen näyttelyn avajaiset. Kun saavun galleriaan, on siellä vielä odottava tunnelma – näyttely avautuu tunnin päästä.

Kello on melkein yksi, joten on brunssin aika. Kun brunssin jälkeen palaamme galleriaan, galleria on täyttynyt taiteen ystävistä.  Sillä aikaa kun ystäväni innostuu tekemään taideostoksia, minä vaihdan sanasen taiteilijan kanssa. Nina Venäläinen kertoo, että kyseessä on hänen ensimmäinen gallerianäyttelynsä. Monet Venäläisen teoksista ovat monotypioita, joissa hän kuvaa maisemaa pelkistetysti mustan eri sävyjä hyödyntäen.

Pirila
Galleriavierailu ei vielä tyydytä taiteenjanoamme, joten suuntaamme vielä Kuopion taidemuseoon. Ystäväni on bongannut Kuopion tapahtumista minua erityisesti kiinnostavan näyttelyn. Valokuvataiteilija Marja Pirilän retrospektiivinen näyttely Carried by light saa sydämeni lyömään muutaman ylimääräisen lyönnin. Esittelylehtisessä kerrotaan, että näyttelyn keskiössä on valo ja siitä lumoutuminen. Kuvissa on todella intensiivinen tunnelma ja ne ovat vanginneet valon niin taitavasti, että katselija ei voi olla lumoutumatta – en minä ainakaan. Erityisesti sarjan Speaking house  teokset pysäyttävät.

Pirilän näyttelystä jatkamme vielä Taiteilijan matkassa läpi vanhan Kuopion ja Pohjois-Savon idyllisten maisemien kohti nykypäivää. Lopuksi käymme vielä suuren suomalaisen kultakauden ajan taitelijamestari Pekka Halosen juhlavuoden kunniaksi kootussa näyttelyssä, jossa saamme tutustua Halosen perheeseen.

brunssille
Shoppailua, taidetta ja hyvää ruokaa on tämän päivän teemamme. Tällä kertaa kokeilemme ensimmäistä kertaa Isä Camillon lauantaista brunssia. Isä Camillo sijaitsee Kauppakadulla vanhassa Suomen Pankin kivirakennuksessa ihan tuomikirkon nurkilla. Sisustus on modernin pelkistetty, mutta silti oikein kotoisa. Brunssin aikaan ravintolassa on täyttä, joten onneksi olemme tehneet edellisenä päivänä jo pöytävarauksen.

Rakastan Välimeren makuja, joten ihastun melkein jokaiseen ottamaani suupalaan. Alkupaloista erityisesti tryffelimarinoitu luomumozzarella on taivaallista, ja pääruoaksi lampaanlihasta valmistetut lihapullat sopivan tulisen kastikkeen kanssa vievät kielen mennessään.

cafelatte
Jälkiruoan (suklaapolentakakkua & passionvaniljacremea) kanssa saa valita maun mukaan jonkin erikoiskahvin. Brunssin hinta on 25,50, joten ei aivan halpa, mutta mielestäni jokaisen euron arvoinen!

champagne
Vaikka aurinko pysyttelee suurimman osan päivää pilven takana, päivä on aivan täydellinen. Kuopion reissulle asettamani toive on toteutunut: olen saanut vatsani täyteen herkullista ruokaa (ehkä liiankin paljon!). Sen lisäksi olen viettänyt päivän ihanan ystäväni kanssa, tyydyttänyt kulttuurin nälkäni ja kassissa on ihania kevätvaatteita kotiin vietäväksi. Mitä muuta hyvältä reissulta voi toivoa?

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

2 Comments

 • Annika Ruohonen
  3.6.2015 at 11:30

  Upea tuo toinen kuva pitkine varjoineen. Näyttelyt kuulostavat kyllä tosi ihanilta, ja sinun Kuopio-päiväsi täydelliseltä! <3

  Reply
  • maailmanaarella
   3.6.2015 at 20:12

   Oli kyllä täydellinen päivä! Ehkäpä pian Porvoossa jotain vastaavaa? Tuletko oppaaksi?

   Reply

Leave a Reply