Menu

(Epä)onni vei Osloon

Updated 31.1.2020

Oslo

Oikeasti minun piti tulla jo kotiin. Olinhan kiertänyt Norjaa jo viikon. Nähnyt sateisen Oslon, lumihuippuiset vuoret, hämmästyttävät vuonot ja laiduntavat lampaat. Olin jo kokenut kylliksi. Oli aika palata kotiin. Toisin kuitenkin kävi.

Päädyin nimittäin toistamiseen Osloon.

Olikohan niin, että norjalaiset eivät halunneet, että minulle jäisi niin synkeä ja sateinen kuva heidän loistavasta pääkaupungistaan. Täten he päättivät antaa minulle yhden ekstralomapäivän, ilmaisen hotelliyön ja ilmaiset ateriat. Näin he saivat houkuteltua minut jäämään.

Oslo

Eikä tässä kaikki. Ei sinne päinkään. Nimittäin ennen tätä norjalaiset olivat viivästyttäneet Ålesundista lähtevää konetta niin, etten varmasti ehtisi Oslosta Helsinkiin lentävään koneeseen. Näin minulle ei oikeastaan jätetty muuta mahdollisuutta kuin antaa Oslolle vielä mahdollisuus.

Mutta kun norjalaiset ja Oslo panivat parastaan ja järjestivät minulle kauniin aurinkoisen kesäpäivän, en kai voinut olla kovin äkeissäni.

Ja Oslo osoittautui oikeasti ihanaksi! Vaikka totta puhuakseni en kovin suurta osaa Oslosta ehtinytkään  nähdä, sillä ihastuin Aker Bryggen merenranta-alueeseen niin, että vietin siellä koko päivän.

Oslon moderni ja muodikas Aker Brygge

Aker Brygge on entinen telakka-alue, joka on nopeasti muuttunut muodikkaaksi ostos- ja ravintola-alueeksi. Ihanien ravintoloiden, terassien ja muotiputiikkien lisäksi siellä on upeaa modernia arkkitehtuuria, gallerioita ja museoita sekä kiva ranta.

Täydellinen paikka aurinkoisen kesäpäivän viettoon!

Oslo

Oslo

Oslo

Joskus epäonni voi siis muuttua onneksi. Ainakin tällä kertaa epäonnesta ja lentokoneen myöhästymisestä   seurasi onnellinen Oslo-päivä Norwegianin kustannuksella. Kaiken kukkuraksi minua hyviteltiin jälkikäteen mukavalla rahasummalla, joka tupsahti tililleni tällä viikolla. Kolme kuukautta Norjan-matkani jälkeen.

Oslo

Jos lento myöhästyy

Jos siis lento myöhästyy, ei kannata jäädä vain harmittelemaan. Siitä voi seurata hyvää tai ainakin mukava korvaus. Mutta jotain korvauksen eteen joutuu toki tekemään, eikä korvausta makseta automaattisesti.

Oslo

Milloin olet oikeutettu korvaukseen, jos lentosi myöhästyy?

Tunnethan jo lentomatkustajan oikeudet?
Jos et, niin kurkkaa täältä.

Lennon myöhästymisestä sanotaan näin:

Jos lennon lähtö viivästyy 2–5 tuntia, sinulla on oikeus saada huolenpitoa (juomaa, ruokaa, mahdollisuus puheluun tai viestin lähettämiseen) ja tarvittaessa hotellimajoitus (sekä kuljetus lentoaseman ja majapaikan välillä) riippuen lentomatkan ja myöhästymisen pituudesta.

Kannattaa katsoa myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston selkeät sivut lentomatkustajan oikeuksista korvauksiin!

Minun lentoni Ålesundista Osloon myöhästyi reilun tunnin, mutta koska en ehtinyt täten jatkolennolleni Helsinkiin ja pääsin jatkamaan matkaa vasta seuraavana päivänä, olin oikeutettu huolenpitoon.
Saman tien Norwegian antoi minulle etusetelin, jolla sain majoituksen Norwegianin yhteistyöhotellissa, kuljetuksen hotelliin sekä päivällisen ja aamupalan ja lounaan seuraavana päivänä tässä Norwegianin hotellissa.

Jos lentosi lähtö viivästyy ja saavut lopulliseen määränpäähän yli 3 tuntia myöhässä, sinulla on avun lisäksi oikeus saada korvausta.

Koska minä saavuin määränpäähän vuorokauden myöhässä, olin siis oikeutettu myös korvaukseen.
Kotiin päästyäni täytin korvauksen saadakseni korvauslomakkeen Norwegianin verkkosivulla.

Näin Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo:
Mahdollinen korvaussumma määräytyy lennon pituuden ja uudelleenreitityksestä johtuvan viivästyksen mukaan. Lentoyhtiö voi palauttaa lipun hinnan ja maksaa korvauksen käteisenä, pankkisiirtona, sekillä tai matkustajan allekirjoittamalla suostumuksella matkakuponkeina tai muina palveluina.

Näin korvaussummat määräytyvät

Jos lennon pituus on enintään 1500 km ja viivästys määränpäässä yli 3 h on korvaus 250 €/hlö.
Jos EU:n sisäinen lento on yli 1500 km tai EU:n ulkopuolelle suuntautuva lento 1500–3500 km ja viivästys määränpäässä yli 3 h, on korvaus 400 €/hlö.
Jos lento on EU:n ulkopuolelta (lähtevä/saapuva) ja lennon pituus yli 3500 km ja viivästys 3–4 h, on korvaus 300 €/hlö.
Jos lento EU:n ulkopuolelta (lähtevä/saapuva) ja lennon pituus yli 3500 km sekä viivästys yli 4 h on korvaus 600 €/hlö.

Kolme kuukautta lomakkeen täyttämisen jälkeen sain Norwegianilta kirjeen. He olivat hyväksyneet korvausvaatimukseni. Vihdoinkin.
Saimme korvausta kahdelta hengeltä yhteensä 500€.

Oslo

Aina korvausta ei kuitenkaan saa. Oikeutta korvaukseen ei nimittäin ole, jos viivästys johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, kuten mahdottomista sääolosuhteista, työtaistelusta, turvallisuusriskistä tai poliittisesti epävakaista oloista.

Silti voi yrittää.
Minä yritin.
Norwegianin myöhästynyt lento ei nimittäin ollut kesän ainoa.
Myös Lufthansan koneen lähtö Ateenasta viivästyi myrskyn takia niin paljon, että Suomeen palaamisen sijasta vietin yöni Frankfurtin lentokentällä. Silloin minulle ei tarjottu edes huolenpitoa. Siitä suivaantuneena päätin hakea korvausta, sillä koin tulleeni kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti. Lähetin Lufthansalle kirjeen (korvauslomake näytti liian monimutkaiselta). Kirjeen rustaaminen kannatti, sillä sain korvausta kolmisensataa euroa.

Korvauksen hakemisen voi antaa myös ulkopuoliselle yritykselle. Ne tekevät työn puolestasi – palkiota vastaan tietenkin. Yksi tällainen yritys on Peruutetutlennot.fi, josta ainakin Ansku BCN:lla on hyviä kokemuksia. Mutta koska korvaushakemuksen/kirjeen laatiminen vei minulta vain puolisen tuntia, minä ainakin aion jatkossakin laatia hakemukset itse.

(Huom. Ihana blogikollegani Out of Officen Johanna oli tehnyt hieman taustatyötä ja huomasi [ks. kommentti], ettei Peruutetutlennot-firman nettisivulta löydy mitään tietoa siitä, kuka yrityksestä on vastuussa ja mikä on yrityksen nimi ja yritysmuoto. Mitään ei löydy myöskään suomalaisesta yritystietokannasta tuolla markkinointinimellä.
Vaikuttaa siis varsin epäilyttävältä! Luotettavampi firma lienee AirHelp.
Mutta edelleen kannustan täyttämään korvaushakemuksen itse. Se ei oikeasti ole vaikeaa!)

Mutta vielä siitä Oslosta.
Oslo oli todella yllätys. Paljon ihanampi kuin olin osannut aavistaa. Vaikka paras Norjan taika on varmasti Norjan luonnossa, vuonoilla ja vuorilla, ei Oslokaan ole hullumpi viikonloppukohde eikä Norja-seikkailun alku- tai päätepiste.

 

Lue lisää aiheesta:
Kohteena maailma -blogissa on kattava juttu lentomatkustajan oikeuksista ja korvauksista.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni ♥.

Copyright © 2016 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

15 Comments

 • Menninkäinen
  26.11.2016 at 18:11

  Meidän kesän Norja-turnee starttasi Oslosta. Vietimme siellä kaksi yötä ja yhden päivän tutkaillen erään kesän opiskelukaupunkini nurkkia. Meillekin osui huippuilmat, aurinko möllötteli pilvettömällä taivaalla ja lämpöä taisi olla lähemmäs 25 astetta. Me huideltiin Karl Johans Gatelta satamaan ja aina Holmenkollenille. Kuljettiin metrolla ja koiratkin oli mukana koko ajan. Vaikkakin kallis, Oslo on kiva kaupunki!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   26.11.2016 at 20:33

   Kiitos Menninkäinen kommentistasi <3. Sinulla onkin ollut aika ihana opiskelukaupunki! Ja tälläkin kertaa ehditte nähdä reilusti enemmän kuin me. Mutta kun se Aker Brygge oli niin mukava alue ja oltiin seikkailtu ennen Osloa ihan tarpeeksi, oli tällainen rento ja hidas lomapäivä juuri passeli.

   Reply
 • Johanna @ Out of Office
  26.11.2016 at 19:34

  Hieno tarina siitä, miten epäonni voikin olla onneksi! 🙂

  Olen aina ollut vankkumaton Finnairin asiakas. Olemme lentäneet kohtuullisesti, monen mielestä aika paljon, useimpina vuosina 4-5 reissua, joista neljä Eurooppaan ja yksi Aasiaan. Kertaakaan ei Finnairin Euroopan lento olisi boardannut ajoissa, joskus on koneessa jouduttu odottamaan ruuhkaisilla kentillä nousuvuoroa. Kerran Krabilla oli kone myöhässä, mutta silloinkin odotusaika jäi alle kahden tunnin.

  Tutkin tuota Peruutetutlennot -firmaa, ja on sanottava että yritysdatan kanssa työskentelevänä se näyttää minusta melko epäilyttävältä. Heidän nettisivultaan ei löydy mitään tietoa siitä, kuka yrityksestä on vastuussa, ja mikä on yrityksen nimi ja yritysmuoto. Mitään ei löydy myöskään suomalaisesta yritystietokannasta tuolla markkinointinimellä. En ikinä antaisi henkilötietojani yritykselle, joka toimii noin salamyhkäisesti. Samasta syystä en kyllä uskaltaisi suositella sitä myöskään muille…

  Jos hakisin korvauksia tuollaisen palvelun kautta, enkä suoraan lentoyhtiöstä – mikä on toki fiksuinta – kääntyisin ilman muuta AirHelpin puoleen. https://www.airhelp.com/fi/meista Tuo peruutetutlennot on selvästi kopioinut liikeideansa AirHelpiltä.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   26.11.2016 at 20:44

   Kiitos Johanna kommentistasi ja hyvästä huomiosta. Ihanaa, että olit tutkinut tarkemmin tätä Peruutetutlennot-firmaa. Täytynee varmaan tehdä lisäys blogijuttuun ja vinkkaus, että katsovat sinun kommenttisi. Kolmas firma, jota huomasin joidenkn matkabloggaajienkin käyttäneen oli nimeltään Flightright, ja se se vasta epäilyttävältä vaikutti, kun en edes päässyt heidän nettisivuilleen :D.
   MInä olen sellainen tee se itse -nainen, joten en voisi kuvitellakaan, että vajaan puolen tunnin työtä antaisin jollekin firmalle. Korvaushakemuksen täyttäminen on oikeasti niin helppoa, että ainakin ensin kannattaa yrittää itse kuin maksaa siitä jollekin firmalle.

   Reply
   • Johanna @ Out of Office
    26.11.2016 at 21:09

    Kiitos! 🙂

    Vähän kurjaa kirjoittaa tuollainen kommentti blogiisi, mutta toisaalta en voi jättää kommentoimattakaan. Se että on hyvännäköiset nettisivut olemassa, ei tarkoita että yritystoiminta olisi eettistä. Voihan se olla että noillakin on “kaikki kunnossa”, mutta saatavissa olevan tiedon valossa näyttää siltä että ei ehkä olekaan. On aina hälyyttävää jos taustalla olevat vastuuhenkilöt häivytetään eikä yrityksen virallista nimeä löydy mistään.

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
     27.11.2016 at 09:38

     Ihana että kirjoitit! Kiitos! Tällainen palaute on juuri sitä, mitä tarvitaan. Lisäsin nyt kommenttisi myös juttuun ja linkkasin samassa blogiisi. Kiitos siis vielä sinulle tutkimustyöstä <3 ja ihanaa sunnuntaita. PS. MInä säästelen sinun uusimman jutun lukemista sellaiseen ihanaan hiljaiseen hetkeen… <3.

     Reply
   • Peruutetutlennot.fi
    6.2.2017 at 14:30

    Hei!

    Peruutetutlennot.fi on tanskalaisomisteinen ( Flyforsinkelse.dk) eikä sen vuoksi löydy suomalaisesta yritystietokannasta. Jos laitat yrityksen rekisterinumeron 32561950 tanskalaiseen tietokantaan osoitteessa https://datacvr.virk.dk/data/ löydät tarvitsemasi tiedot.

    Olemme auttaneet lukuisia suomalaisia lentomatkustajia, erityisesti niissä tapauksissa, joissa lentoyhtiö on hylännyt matkustajan itsensä tekemän korvaushakemuksen.

    Olisikin ihanteellisinta, jos lentoyhtiöt suostuisivat maksamaan korvaukset tapauksessa kuin tapauksessa, mutta valitettavasti suuri osa lentomatkustajista jää yhä ilman korvausta, joka heille kuuluisi. Tämän vuoksi mekin olemme olemassa.

    Ja vastaamme mielellämme kysymyksiin ilman salamyhkäisyyttä 🙂

    Reply
 • Outi
  26.11.2016 at 20:15

  Hyvä, että sait korvausta. On siellä kuitenkin ollut kaunista, voi että!
  Mukavaa viikonloppua!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   26.11.2016 at 20:47

   Kiitos Outi kommentistasi! Oli kyllä ihanaa saada loman päätteeksi vielä aurinkoinen päivä Oslossa! Ja ehdottomasti jatkossakin kannattaa täyttää korvausvaatimushakemus, jos lento myöhästyy sen kolme tuntia tai yli. Ennen tätä kesää en tällaista asiaa ollut edes hoksannut!
   Mukavaa viikonlopun jatkoa myös Sinulle <3.

   Reply
 • Teija / Lähdetään taas
  27.11.2016 at 11:44

  Minä vielä odottelen kuluttajariitalautakunnan päätöstä meidän kahdeksan tuntia viivästyneestä lennosta. Heidän käsittelyssään voi kestää 11 kuukauttakin. No, eipä sinä aikana tarvitse kuin odotella.

  Oslossa olisi kyllä kiva käydä. Olen käynyt siellä joskus lapsena, enkä muista siitä mitään. Näyttää kovin Helsingiltä 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   29.11.2016 at 10:18

   Haitko ensin korvausta suoraan lentoyhtiöltä eivätkä suostuneet maksamaan? No, toivottavasti tosiaan saat korvauksen!
   Oslo oli tosiaan hieman helsinkimäinen. Sinne on todella edullisia lentoja ja kesäaikaan hotellit yllättävän halpoja, joten voin suositella. Kiva kaupunki – vaikka ei me ihan mahdottomia ehdittykään nähdä :).

   Reply
 • sofiapeltola
  27.11.2016 at 21:37

  Just näin! Pitää pitää oikeuksistaan kiinni, ja aina kannattaa yrittää.

  Mulle ei tule nyt mieleen mitään lentoyhtiöihin liittyvää tapausta, mutta viime keväänä Ranskasta paluuni jälkeen sain kyllä kovasti puolustaa oikeuksiani, ja lopulta vakuutusyhtiö maksoi (palautti) minulle kuuluvat rahat. Ei ollut suuresta summasta kyse, mutta mulle oli kyse oikeuden toteutumisesta. 😀

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   29.11.2016 at 10:20

   Kiitos Sofia kommentistasi!
   Kyllä, ehdottomasti pitää pitää oikeuksista kiinni! Hyvä että sinäkin jaskoit tapella sinulle kuuluvat rahat takaisin.
   Mukavaa viikon jatkoa :).

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  28.11.2016 at 19:02

  Joskus tosiaan lennolta myöhästyminen voi olla onnikin 🙂 Linkitin tämän omaan Lentojen korvaukset -postaukseen, missä kuuden esimerkin avulla kerroin omakohtaisista kokemuksista lentojen korvauksista: http://kohteenamaailma.fi/matkailu/lentojen-korvaukset/

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   28.11.2016 at 19:08

   Tosi hyvän ja kattavan jutun olit kirjoittanut! Kun ehdin koneen ääreen, linkitän tän sun jutun jo tohon oman tekstin loppuun! Ja kiitos sulle linkityksestä ?. Muistin muuten, että minulla oli kesällä kolmaskin lento, joka myöhästyi! Pitää kaivella sen tiedot ja vaatia korvausta. Minun kesä oli täynnä myöhästyneitä lentoja, hajallisia koneita ja myrskyjä.

   Reply

Leave a Reply