Menu

Norppasafarit – elämysmatkailun aatelistoa

Updated 31.1.2020

Norppasafari
Norppasafarit on todellinen luontomatkailijan unelma – elämysmatkailua parhaimmillaan. Saimaalla järjestettävillä norppasafareilla puikkelehditaan Linnansaaren kansallispuiston sokkeloisessa saaristossa norppia bongaillen, eikä edes jo vuosia Saimaan rannalla asunut maakrapu voi olla ihastumatta tähän reissuun.

Kun kevättalvella pääsin mukaan norpan pesänlaskentaan ja haastattelemaan suojelubiologi Jouni Koskelaa, innostuin lopullisesti tästä Saimaan suloisesta maskotista. Kysyin norppajuttuani varten silloin Jounilta, onko norppasafareista jotain haittaa norpalle, ja näin hän vastasi:

Norppasafareista ei ole haittaa saimaannorpalle, jos norppia tarkkaillaan karvanvaihtoaikaan toukokuussa niin kaukaa, etteivät ne sukella. Kesä-heinä-elokuussa norppasafareista ei ole haittaa saimaannorpille.
(Lue koko haastattelu ja kokemus norpan pesänlaskennnasta täältä.)

Norppasafarilla
Toukokuun alussa päätin ottaa yhteyttä Saimaa Holiday Oraviin  ja kysyä norppasafareista.

Lauantaina toukokuun 14. päivä istunkin sitten jo veneessä matkalla bongailemaan norppia. Norppasafarille kannattaakin osallistua juuri toukokuussa, sillä silloin norppien näkeminen on kaikkein helpointa ja todennäköisintä. Toukokuussa norpat siirtyvät kesäaikaan ja vaihtavat talviturkin keveämpään kesäasuun, ja silloin ne viihtyvät lämpimillä rantakallioilla.

Meillä on kuitenkin hieman huono tuuri, sillä tuuli puhaltaa seitsemisen metriä sekunnissa ja nostattaa Saimaalle aallot, joista norpat eivät tykkää sitten yhtään. Mukavuudenhaluiset norpat kun köllöttelisivät mielellään rantakalliolla auringossa mahdollisimman tyynessä ja suojaisassa paikassa.

Ja kukapa nyt tuulessa haluaisikaan palella. Mekin saamme Oravista päällemme kunnon pilkkihaalarit, joiden sisään tuuli ei pääse. Tunnen itseni Michelin-ukoksi valtavasssa haalarissa, jonka lahkeet on niin pitkät, että kävellessä saan varoa, etten kompastu.
Mutta ei tänne ole tultu hienostelemaan.
Kun vene kyntää aallokossa eteenpäin ja vesi roiskuu, olen kiitollinen lämpimästä varustuksestani.

Norppasafarilla
Veneessämme on muitakin innokkaita luontomatkailijoita. Oppaamme Joonaksen lisäksi meitä on yhteensä 13. Lisäksi joukossamme on Lahdesta norppia tarkkailemaan tullut laivakoiran virkaa tänään hoitava Sisu, joka kestää sisukkaasti, vaikkei selvästi nautikaan venekyydistä ja roiskuvasta vedestä.

Norppasafari_2016-19
Norppien lisäksi Linnansaaren kansallispuistossa voi bongailla lintuja, erityisesti kalasääskiä. Mekin näemme matkan aikana jopa kolme kalasääskeä.

Kalasääsken lisäksi veneseurueemme lintutietäjä bongaa Saimaan yllä kaartelevan tuulihaukan.
(Ja reissun aikana minunkin lintutietämykseni kasvaa kohisten.)

Saimaa

Saaren vasemmassa reunassa tarkkasilmäinen erottaa myös upean kalasääsken pesän.

Oppaamme Joonas on ollut mukana norppasafareilla jo vuodesta 2009, ja hän selvästi tietää, mistä norppia kannattaa etsiä. Varmoin elein hän vie meitä eteenpäin.

Ja sitten alkaakin tapahtua.
Kiikarit esiin.

– Siellä se on, joku hihkaisee.
– Missä, missä?

En näe mitään.
Vene putputtaa hitaasti eteenpäin ja pieni musta piste alkaa saada muotoja.

Norppasafarilla
Sitten minäkin jo näen.
Siellä se on kalliolla köllöttelemässä.
Kännykällä on turha yrittää ottaa kuvia ja tehdä pikapäivityksiä Instagramiin ja Facebookiin. Vaikka tämä norppa on selvästi rohkeaa ja uteliasta sorttia, emme mene neljää-viittäkymmentä metriä lähemmäksi. Kamerassa on siis oltava kunnon putki, jos haluaa saada kuvamuistoja.

Katselen vierustoveriani kateellisena, kun hän virittää kuvausasentoon omansa, Canonin 7D:n, jossa on kaiken kukkuraksi valtava putki. Oma kamerani on harrastelijamallia. Zoomaan ja zoomaan. Räpsin kuvia haltioituneena. Kotona kuitenkin  suurin osa kuvista saa deletointituomion.
Muutama todiste tässä kuitenkin:

norppa

norppa
Matka jatkuu.
Läpi sokkeloisen saariston.

nosrppasafari
Ja mutkan takana meitä odottaa tämä kaveri.

norppasafari
Pääsemme noin kolmeenkymmeneen metriin. Lähemmäksi emme mene, vaikka norppa ei näytä meistä piittaavan. Itse asiassa tuntuu, että se tarkkailisi meitä kiinnostuneena.
Tämä kaveri taitaakin olla oikea parrasvaloissa viihtyvä filmitähti.
Kiitän nykytekniikkaa, jonka ansiosta saan pulleromasusta melkein lähikuvan. En toki niin tarkkaa jälkeä kuin paremmalla kameralla saisin.

norppa

norppa

norppa
Siinä se tapittaa suoraan kameraan.
On se suloinen <3.

norppa
Me jatkamme matkaa, ja pulleromasu jää kivelle jatkamaan raukeaa loikoiluaan.

Ei mene kauaa, kun tarkkasilmäinen oppaamme osoittaa jo seuraavaa norppaa. Tämä norppa on kuitenkin selvästi muita lajitovereitaan ujompi. Olemme nimittäin vasta kolmensadan metrin päässä, kun norppa jo sukeltaa kiveltä.
Minä en ole ehtinyt nähdä vielä yhtään mitään.

Lähestymme varovasti. Norppa uiskentelee loikoilukiven luona. Sitten se rohkaistuu ja lähtee nousemaan takaisin kivelle. Me veneessä kiikaroimme ja jännitämme. Mutta kesken nousun norpan usko pettää ja se pulahtaa takaisin veteen.

Oppaamme päättää, että annamme tämän ujon neitokaisen olla rauhassa.

norppasafari
Safarin aikana näemme vielä yhden norpan. Se on maastoutunut heinikkoon niin hyvin, että sitä on vaikea edes havaita ja hyvän kuvan saaminen viidestäkymmenestä metristä osoittautuu toivottamaksi.

On aika lähteä kahville.

Saimaa

norppasafari
Rantaudumme Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelle.

Linnansaari

Linnansaari
Täällä luonnonhelmassa, leiritulen äärellä nautimme Joonaksen meille loihtiman välipalan: savustettua siikaa, luomuruisleipää, nokipannukahvia ja toskakakkua.
Tämä on kuin maanpäällinen paratiisi.

Nyt on hyvää aikaa jutella myös muiden norppasafarilaisten kanssa. Erityisen iloinen olen, kun tapaan vihdoinkin Parasta Savonlinnassa -sivustoa ja matkablogia pitävän Pian ja pääsemme juttelemaan lempiaiheestamme matkailusta.

Norppasafarilla
Kolmen ja puolen tunnin retkeilyn jälkeen palaamme satamaan.
Iltapäivä Saimaalla on ylittänyt kaikki odotukseni. Poskeni punoittavat raittiista järvi-ilmasta ja innostuksesta.
Olen kuullut leirinuotiolla, että yksi mukana ollut pariskunta on ollut norppasafarilla edellisenäkin keväänä ja nähnyt silloin jopa 12 norppaa. Mutta kelikin on ollut silloin ihan eri, aurinkoinen ja tyyni. Minä olen täysin tyytyväinen meidän päivämme antiin. Neljä norppaa on minusta hyvä – paljon enemmän kuin uskalsin toivoa.
Tämä on itse asiassa ollut kevääni paras reissu!

Ehdottomasti.

<3

 

Juttu on tehty yhteistyössä Saimaa Holiday Oravin kanssa.

Jos kiinnostuit norppasafareista, kurkkaa lisätietoja Saimaa Holiday Oravin nettisivulta.

PS. Jos et ehdi tänä keväänä mukaan norppasafarille, niin toukokuun ajan voit seurata norppaliveä ja ehkäpä nähdä norpan täällä:
http://wwf.fi/elainlajit/saimaannorppa/#norppalive

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

18 Comments

 • Teija / Lähdetään taas
  15.5.2016 at 16:34

  Wau! Neljä norppaa! Me olimme myös samaisella norppasafarilla, eri päivänä. Meillä sää suosi paremmin, mutta näimme yhden norpan. Meinasin kirjoittaa “vain”, mutta sen näkeminen oli niin hienoa, että vain-sanastoa ei voi tässä yhteydessä käyttää 🙂
  Tuo norppasafari oli minunkin mielestäni aivan huikean hieno kokemus!

  Reply
  • maailmanaarella
   15.5.2016 at 16:39

   Jännä, että näitte “vain” yhden norpan, jos kelikin oli suosiollinen. Te olitte sitten varman norpan ruoka-aikaan liikkeellä, ja norpat olivat kalastamassa :). Mutta kyllä yksikin on hyvä. Minä olin kelin takia varautunut siihen, että ei me mitään nähdä. Jo yhdestä kalasääskestä olisin ollut iloinen, sillä en ollut ennen sitäkään nähnyt. Oli kyllä niin hieno päivä.

   Reply
 • Johanna @ Out of Office
  15.5.2016 at 17:02

  No voi harmi että norppalivessä niin upealta näyttänyt aurinkopäivä kääntyikin noin tuuliseksi! Mutta hieno päivä silti! <3

  Huikea juttu – ja ne norppakuvatkin näyttävät oikein hyviltä, mutta taitaa näissä bloggaustouhuissa ruokahalu kameroiden suhteen kasvaa syödessä 😀

  Reply
 • maailmanaarella
  15.5.2016 at 17:11

  Ja koko aamupäivän paistanut aurinko meni pilveen, kun hyppäsimme veneeseen. Mutta upea päivä silti! Ja totta, oma kamera tuntuu jo ihan lelulta. Mutta niin kuin kirjoitit blogiisi, paras kamera on se, joka on mukana, ja ne ammattilaisvehkeet taitavat painaa sitten jo sen verran, että olisiko niitä ilo kantaa mukana… Ehkäpä ei.

  Reply
 • sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
  15.5.2016 at 19:13

  Hienoja todisteita olit kuitenkin saanut norpista kamerallasi. Alkoi tosissaan kiinnostaa norpparetki. Ja tosiaan aina sitä luonnosta jotain muuta ihmeteltävää löytyy jos ne norpat ei suostu näyttäytymään.

  Reply
  • maailmanaarella
   16.5.2016 at 08:49

   Kiitos Sarsa, ja ehdottomasti suosittelen norpparetkeä. Saimaan järviluonto on kyllä muutenkin niin upea, että aina siellä vesillä viihtyy – norpat on sitten extra plussaa <3.

   Reply
 • Annika | travelloverblogi
  15.5.2016 at 20:28

  Oi ei! Olen yrittänyt olla koukuttumatta norppaliveen ja ihan hyvin onnistunut. Onneksi olen saanut Twitterissä vinkkejä, että hei, nyt kannataisi avata lähetys. Mutta aika eri meininki on tällaisella retkellä, joka on todellinen norppalive! Tärkeää kuulla, että safareilla ei oikeasti häiritä kavereita. Olkoot sitten kuvat vähän kaukaa, mutta pitää toisten kotona kunnioittaa asukkaiden reviiriä.

  Reply
  • maailmanaarella
   16.5.2016 at 08:52

   Äh, olin ajatellut, että panen sen norppaliven linkin postaukseen, jos joku ei sitä ole vielä keksinyt, mutta unohdin. Ehkä käyn lisäämässä :).

   No en tosiaan minäkään tykkäis, jos olisin aurinkoa ottamassa rantakalliolla ja muutaman kymmenen metrin päähän tulis veneellinen porukkaa kiikaroimaan ja kuvaamaan. Vähän alkas ahdistaa… Parempi tosiaan pysytellä reilun matkan päässä :).

   Reply
 • Outi
  15.5.2016 at 20:30

  Voi miten upeita eläimiä nuo norpat ovat. Nuo silmät ovat ihanat <3

  Reply
 • Pauliina/PauMau
  15.5.2016 at 21:52

  Tosi mielenkiintoinen juttu tämä safari. Luin siitä jonkun hotellin brosyyrista viime kesän roadtripillämme Itä-Suomessa ja ajattelin, että ehdottomasti joskus on koettava. On ne niin sympaattisia otuksia 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   16.5.2016 at 08:53

   Ehdottomasti suosittelen osallistumaan! Oli huippu kokemus :).

   Reply
 • Rouva Sana
  16.5.2016 at 15:49

  Nyt olen sinulle kyllä avoimen kateellinen. Iik, minäkin haluan joskus <3!!!

  Ja hei loistavia kuvia olet saanut: kaikissa on ihan ilmiselvä norppa <3!

  Reply
  • maailmanaarella
   17.5.2016 at 09:51

   Rouva Sana, jos et tänä keväänä enää ehdi, niin ensi vuonna sitten! Ehdottomasti. Voisi vaikka virittää siihen tapahtuman “Bloggaajat Saimaalla”. Voisin vaikka ryhtyä puuhamieheksi :).

   Reply
 • Tanja/Levoton Matkailija
  17.5.2016 at 23:21

  Norppasafari olisi kyllä ihan unelmaretki! Mä olen innoissani tuijotellut norppaliveä ja sitä kautta sentään nähnyt norppia 🙂 On ne vaan suloisia palleroita.

  Reply
 • Anna | Muuttolintu
  20.5.2016 at 03:22

  Toivottavasti tulee joskus mahdollisuus lähteä norppasafarille, ihan huikeeta! Ihanaa, että norpista on tullut kuuluisuuksia 🙂 Kivaa kuulla myös, että niistä myös huolehditaan hyvin, eikä häiriköidä liikaa.

  Reply
 • Milla
  15.4.2017 at 10:09

  Perheemme kuopus on aivan hirmuinen norppa- ja kuuttifani, ja todella ihastunut kuvistasi! Ehkä meidän täytyy seurata tuota norppalive-kameraa heti, kun se vain aukeaa 🙂 Suloista lankalauantaita!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   15.4.2017 at 20:04

   Voi että, teidän pitää kyllä joku vuosi tulla keväällä tänne Saimaalle bongailemaan norppia ❤️. Mutta ensiapuna norppalive on kyllä hyvä ?. Ihanaa pääisiäisen jatkoa myös Sinulle Milla ❤️.

   Reply

Leave a Reply