Menu

Täydellisyyttä hipova patikkaloma Itävallan Hallstattissa

Updated 31.1.2020

Kun lomakomboon kuuluu silmiä hivelevän kauniita maisemia, patikkapolkuja ja ripaus luksusta, voi lomalta odottaa melkoisesti. Itävallan Hallstattissa tällä reseptillä hivottiin jo täydellisyyttä.

Hallstatt – Itävallan pittoreskein kylä

Olemme päätyneet Hallstattiin kauniiden kuvien innoittamina, eikä Hallstatt tuota pettymystä – ei vaikka päiväsaikaan rantakadut pullistelevat päiväturisteja. Muutkin ovat siis nähneet nämä houkuttelevat kuvat pittoreskista Hallstattista ja halunneet tulla ikuistamaan kylän kauneuden – kukin omalla tavallaan.

Vaikka Hallstatt ei olekaan enää mikään piilotettu helmi, on se ehdottomasti vierailun arvoinen, ja paikan päällä Hallstatt on jopa kauniimpi kuin näkemissäni kuvissa, varsinkin aikaisin aamulla, kun yön viipyilevä sinisyys vähitellen saa aamun sävyt.

Hallstatt

Hallstatt Hideaway – kun haluat lomaltasi luksusta

Aamuinen maisema hotellimme ikkunasta on jopa epätodellisen kaunis.
Hotellimme Hallstatt Hideaway on muutenkin niin ihana, ettei me sieltä oikein raaskittais poistuakaan. En siis ihmettele yhtään, että kesän lopussa Hallstatt Hideway saa tietää, että National Geographic on valinnut heidän hotellinsa Traveller Luxury -kokoelmaan muiden 179 luksushotellin joukkoon.

Hallstatt

Hallstatt

Hallstatt

(Lisää kuvia ja tunnelmia Hallstattista ja hotellistamme voit kurkata aiemmasta Hallstatt-postauksestani .)

Maastokengät jalkaan – on luontoseikkailun aika

Mutta koska emme koko lomaa kehtaa hotellissa viettää, vaikka se niin ihana onkin, on aamupalan jälkeen aika aloittaa päivän seikkailu. Nyörittää maastokengät jalkaan, täyttää päiväreppu retkieväillä ja suunnata kohti lauttalaituria.  Ja kun päivän ensimmäinen lautta järven toiselta puolelta Obertraunista saapuu, me olemme jo jonossa odottamassa – ensimmäisinä ja innokkaimpina.

Hallstatt

Hallstätter-järven (melkein) ympäri – Obertraunista Hallstattiin
20 km ja 4,5 tuntia (vaativuustaso: helppo – keskivaikea)

Hallstatt

Lyhyen lauttamatkan jälkeen olemme valmiit aloittamaan päivän urakan, eli Lonely Planetin mukaan 18 kilometrin mittaisen helpohkon patikkaretken Obertraunista Hallstattiin. Lonely Planet kehottaa varaamaan tälle reitille  kuudesta seitsemään tuntia, mikä jälkikäteen vaikuttaa hieman liioitellulta.

Tarkoituksemme on kiertää järveä vastapäivään. Pysähtyä välille piknikille ja päätyä retken lopuksi myöhäiselle lounaalle vuoren huipulle  Rudolfsturmin ravintolaan, josta pitäisi olla hulppeat näköalat Hallstätter-järvelle.

Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan.

Hallstatt patikointi

Alkumatka sujuu kuitenkin vaivattomasti, vaikka pian tajuankin, että tämän maastokenkiin ihastuneen naisen jalkinevalinta on ylimitoitettuna mennyt hieman pieleen. Tällä reitillä kun selvästi järkevämpi ja kevyempi vaihtoehto olisi ollut lenkkarit.

Reitti alkaa siis heti Obertraun lauttaterminaalin luota. Ensin kuljetaan Hallstätter-järven itärantaa – välillä pitkin polkua, mutta suurimmaksi osaksi pyöräilijöiden kanssa yhteistä asfalttipäällysteistä tietä. Ja minä lompsin eteenpäin hellesäässä maastokengissäni.

Hallstatt

Mutta en minä valita. Miten voisin, näin lumoavan kauniissa maisemissa, missä vain muutama reipas pyöräilijä ja lenkkeilijä tulee vastaan.

Hallstatt

Hallstatt

Ja utelias joutsenperhe, joka käy tarkastamassa, olisiko meillä tarjota heille jotain välipalaa.

Hallstatt

Kaikkein veikein vastaantulija on kuitenkin tämä suloiseksi ja kiltiksi tekeytyvä kissa, jonka leikki muuttuu lopulta niin rajuksi, että me poistumme paikalta kädet rei’itettyinä ja verinaarmuissa.

kissa

Kelpaisiko tauko lounasravintolassa tai uimarannalla?

Patikkareitti Hallstätter-järven ympäri on siitäkin mukava, että se tarjoaa useita mahdollisuuksia pieniin tai vähän isompiin taukoihin. Noin kolmen kilometrin kävelyn jälkeen olisi jo ensimmäinen mahdollisuus pysähtyä lounaalle Seeraunzn-rantaravintolaan, joka mainostaa tarjoavansa tuoretta kalaa ja paikallisia tuotteita. Kello on kuitenkin harmillisesti vasta kymmenen eikä reppukaan ole keventynyt  vielä grammaakaan, joten meidän on syytä jatkaa kohti järven pohjoiskulmaa.

Hallstatt patikointi

Hallstatter-järvellä patikointiretkeen olisi helppo yhdistää myös virkistävä uintitauko. Me olemme kuitenkin lähteneet liian huolettomasti ja huolimattomasti liikkeelle ja unohtaneet uimavermeet hotellille. Mutta jos sinä satut päätymään tälle reitille kauniina kesäpäivänä, pakkaa ihmeessä reppuun retkieväiden lisäksi pyyhe ja uikkarit. Yksi Hallstätter-järven yleisistä rannoista, Steegin uimaranta, sijaitsee sopivasti noin puolimatkassa.

Me jätetään uimatauko pitämättä ja jatketaan järven länsilaidalle. Nyt polku alkaa pikku hiljaa nousta ylöspäin. Alkumatka järven länsipuolella on hieman tylsä, mutta matkan taittuessa polku sukeltaa välillä uskomattomaan vehreyteen ja sitten lehvistöjen välistä pilkottaa jo turkoosia. Kenkävalintakin alkaa tuntua nyt ihan järkevältä. Matkan varrella on muutama taukopaikka, jossa pöydät ja penkit kutsuvat levähtämään  – ja keventämään reppua!

Hallstatt

Tauon jälkeen matka jatkuu, ja maisema muuttuu koko ajan kauniimmaksi.

Sitten tulemmekin jo Gosauzwangin komealle sillalle, jonka jälkeen alkavat järven länsilaidan kuvauksellisimmat maisemat.

Hallstatt

Hallstatt

Hallstatt

Hallstatt

Hallstatt

Pikku hiljaa polku alkaa taas kivuta ylöspäin. Kun Polarin juoksukelloni mukaan olemme kävelleet 18 kilometriä, polku haarautuu. Vasemmalle lähtevä polku viettää alaspäin kohti Hallstattin kylää ja oikealle lähtevä polku taas alkaa nousta yhä jyrkemmin kohti korkeuksia ja reittimme päätepistettä – Rudolfstrumin näköalatasannetta ja ravintolaa. Polku kapenee ja muuttuu vaikeakulkuisemmaksi. Syke nousee 150:een ja neljän tunnin kävely alkaa tuntua pohkeissa.

Mutta pian meidät palkitaan. Sen voimalla jaksan kavuta ylöspäin, vaikka väsyttää ja pohkeet nousevat jo pieneen kapinaan.

Hallstatt

Hallstatt

Olemme kävelleet tiukkaa nousua kilometrin, kun matkaa päättyy kuin seinään – tai siis aitaan.
Mitä ihmettä?!  

Reitin kliimaksiksi tarkoitettu osio kääntyy antikliimaksiksi, ja ärtymyksestä kihisten joudumme kääntymään takaisin.

 Hallstatt

Laskeudutaan polkua varovasti – miten se alaspäin kulkeminen voikaan olla niin hankalaa. Tällä kertaa risteyksessä valitaan se alaspäin, kohti Hallstattia viettävä polku, joka päätyy Pfarrkirchenin eli 1400-luvulla rakennetun kirkon pihalle.

Täällä meillä on kaksi vaihtoehtoa: voimme sinnikkäästi lähteä jatkamaan kohti kaapelihissiä tai suunnata suoraan hotellille.

Hallstatt

Päätämme suunnata hotellille. Hakea unohtuneet uimavermeet ja jatkaa hotellin omalle yksityiselle rannalle. Yli kahdenkymmen kilometrin mittaisen helteisen taivalluksen jälkeen järvivesi tuntuukin taivaalliselta – ja nopeasti matkan katkeamisesta kummunnut ärtymys katoaa.

Rudolfstrumin näköalatasannetta ja ravintola

Iltapäivälle hyppäämme kaapelihissiin, joka vie meidät hetkessä 800 metriä Hallstätter-järven yläpuolelle. Näihin maisemiin.

Hallstatt

Rudolfstrumin näköalatasanteelta on upeat näköalat, mutta eniten nautin, kun pääsen istumaan ravintolan terassille ja saan eteeni lasillisen raikasta ja kepeää  – jonka tämän päivän taivalluksen jälkeen olen todellakin ansainnut!

Hallstatt

Yhteistyössä Polar

Patikkamatkani Polarin mittaamana

Kurkataan vielä, millaisia lukemia patikkamatkallani mukana ollut  Polarilta testiin saamani M430-juoksukello  kertoo päivän retkestäni.

Kilometrejä kertyi yhteensä 20,30.
Aikaa meni 4 tuntia 34 minuuttia.
Kaloreita kului 1234.
Maksimisyke oli 149 (olisin voinut kyllä vannoa, että oli enemmän siinä viimeisessä (turhassa) nousussa.
Harjoituksen kuormitus oli päivä ja 5 tuntia.
(Seuraavana päivänä maastokengät saavat siis huilata.) 

Kartalle piirtyi tällainen kuvio:

Hallstatt kartta

Ja vielä Polarin antama sanallinen palaute:

Perusharjoitus, pitkä

Tämä harjoitus paransi peruskuntoasi ja aerobista peruskestävyyttäsi sekä tehosti aineenvaihduntaasi. Kehosi sydän- ja verenkiertojärjestelmän sekä lihasten kyky varastoida happea parani. Pitkän keston ansiosta harjoituksen vaikutukset tehostuvat. Tällä tehotasolla keho käyttää energialähteenään rasvaa, jolloin glukoosivarastoja säästetään.

Oma arvio  Hallstattin minilomasta:

Maisemat  ♥♥♥♥♥
Majoitus ♥♥♥♥♥
Patikkareitti ♥♥♥♥
(Patikkareittikin olisi voinut saanut viisi sydäntä, jos se ei olisi päättynyt kuin seinään…)

Matkaterveisin Heidi ♥

PS. Hallstattista matkani jatkui Saksan puolelle, missä  minua odottivat upeat alppijärvet Königssee ja Obersee. Siellä patikkareitti ei todellakaan tuottanut pettymystä. Jos et ole vielä lukenut juttuani Berchtesgadenin kansallispuistosta, kannattaakin lukaista tai ainakin katsoa huikeat kuvat nyt heti. Löydät jutun täältä.


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2017 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

8 Comments

 • Johanna @ Out of Office
  22.10.2017 at 17:08

  Upeita maisemia, ja ihana hotelli <3

  Mulle kävi toukokuussa samalla lailla kun lähdettiin yöllisen lumisateen jälkeen kiipeämään Sveitsissä Rigille. Odotin että reitillä olisi vielä lunta, mutta se sulikin yllättävän nopeasti, ja Meindlin Taigat olivatkin aivan liian järeät siihen nousuun. Etenkin kun pidettiin aikamoista vauhtia yllä. Ylämäkeen puuskuttaessa en voinut olla miettimättä miten paljon helpompi nousuni olisi ollut, jos jalassa olisikin ollut polkujuoksulenkkarit…

  Hauska tuo Polarin sanallinen palaute! 🙂 Garminilta tuollaista ei saa.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   22.10.2017 at 18:51

   Tämä hotelli teki kyllä lomasta vielä astetta ihanamman – niin, ja tietysti nämä maisemat. Yritän nykyään matkustaa mahdollisimman usein pelkillä käsimatkatavaroilla, jolloin on pakko tehdä valintoja. Useimmiten kiitän, että olen jaksanut raahata vaelluskengät mukaan, mutta tämän reitin olisi kyllä pärjännyt lenkkareillakin.
   Polar on kyllä ihanan kannustava :), ainakin silloin kun yrittää. Välillä oli nyt viikkoja, etten oikein päässyt liikkumaan. Mutta nyt onneksi taas takana upea patikointiviikonloppu. Heti on parempi mieli <3.

   Reply
   • Johanna @ Out of Office
    22.10.2017 at 21:58

    Niin se piti vielä sanomani, että jalkineisiin pitää kyllä sama kuin pukeutumiseenkin. Mieluummin överit kuin vajarit. Eli parempi helteessä maastokengissä, kuin purossa tai rakkakivikossa polkujuoksukengissä 😉

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
     22.10.2017 at 22:23

     Niin totta! Monta kertaa olen kauhistellut joidenkin kenkävalintoja vaikeakulkuisilla patikkapoluilla. Ja tänä viikonloppuna Patvinsuolla nastakengät oli kyllä ainut oikea valinta!

     Reply
 • Jenna / Huge passion for life
  22.10.2017 at 20:56

  Rudolfstrumin näköalatasanteelta otettu kuva ja hetki lasi kädessä. Täydellistä!

  Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  22.10.2017 at 20:59

  Hieno reitti ja päivä! Harmi, että reitillä tuli odottamaton este vastaan. Reippaasti tuli kilometrejä. Vaikuttaa tosi kätevältä peliltä tuo Polar! 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   22.10.2017 at 22:19

   Oli kyllä upea reitti, vaikka ensin polun katkeaminen ihan loppumetreillä ketutti kyllä aika lailla. Ja Polarista on ollut paljon iloa patikoidesss, tosi näppärä!

   Reply

Leave a Reply